Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

значи душата откъде идва?

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз също. ;)

24. Бог каза: Да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове според видовете им; и стана така

Ако ти смяташ, че одушевените животни нямат души...то явно тези които са писали Библията, не са мислели така.

ми аз колко пъти да ви казвам че тия дето са писали библийките са бетер Айзък Азимов

:D

Аз също. ;)

24. Бог каза: Да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове според видовете им; и стана така

.то явно тези които са писали Библията, не са мислели така.

та те не са мислили изобщо...

значи душата откъде идва?

Как откъде?

та те не са мислили изобщо...

защо мислиш така?

и няма ледников период,а има потоп!Бог прави Божият Завет с Ной

В това време Бог благослови Ной и синовете му, като каза: Плодете се, размножавайте се и напълнете земята.

От вас ще се страхуват и ще треперят всички земни животни и всички въздушни птици; те са всичко, което пълзи по земята, и всички морски риби са предадени в ръцете ви.

Всичко живо, което се движи, ще ви бъде за храна; давам ви всичко, също както дадох зелената трева.

Да не ядете обаче месо с живота му, т. е. с кръвта му.

освен това дава и лозата и виното!

Да, но това става след грехопадението, както казах.

ми аз колко пъти да ви казвам че тия дето са писали библийките са бетер Айзък Азимов

:D

В Библията има много мъдрост.

незнам,питам те!

По Библията ли искаш отговор ?

Това го казва библейския Бог.

той такъв колкот аз съм Хари Потър

В Библията има много мъдрост.

може и да има ама на мен зрънце ориз у купчини плява не ми се търси

да!

Ок.

Всяко едно същество, оживява получавайки жизненото си дихание от Бога.

Еклесиаст 3:19

Защото каквото постига човешките синове, постига и животните: една участ имат; както умира единият, така умира и другото. Да! Един дух имат всичките.

Ок.

Всяко едно същество, оживява получавайки жизненото си дихание от Бога.

Еклесиаст 3:19

Защото каквото постига човешките синове, постига и животните: една участ имат; както умира единият, така умира и другото. Да! Един дух имат всичките.

знам,как оживява,тялото е от пръс,духа от Бога,а душата от къде е!?човешката и животинската душа сродни ли са?има ли разлика?

знам,как оживява,тялото е от пръс,духа от Бога,а душата от къде е!?човешката и животинската душа сродни ли са?има ли разлика?

Разликата има само в съзнанието. 

то по тая логика и растенията имат душа - нали са живи организми

Божкеее сега стана сложна

кво ли си мисли зелето преди да го нарежа

идкаш да кажеш,че те са в безсъзнание?

Не, искам да кажа, че тяхното съзнание е по-ограничено от нашето. Тяхната свободна воля е много по-ограничена от нашата. Но те също толкова колкото и ние, имат чувства, привързват се, обичат и страдат...

http://dogline.org/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82

то по тая логика и растенията имат душа - нали са живи организми

Божкеее сега стана сложна

кво ли си мисли зелето преди да го нарежа

Никой не е доказал, че растенията имат души.

Като отрежеш зелето, не потича кръв, нали?

Аз също. ;)

Ако ти смяташ, че одушевените животни нямат души...то явно тези които са писали Библията, не са мислели така.

Хайде сега да видим как е в оригинал:

כד וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, תּוֹצֵא הָאָרֶץ נֶפֶשׁ חַיָּה לְמִינָהּ, בְּהֵמָה וָרֶמֶשׂ וְחַיְתוֹ-אֶרֶץ, לְמִינָהּ; וַיְהִי-כֵן.

24 And God said: 'Let the earth bring forth the living creature after its kind, cattle, and creeping thing, and beast of the earth after its kind.' And it was so.

Съвсем "малко" по-различно отколкото Aumi се опитва да ни го представи! Живо създание, не значи създание с душа! Както в оригинала е казано за човека!

ז וַיִּיצֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם, עָפָר מִן-הָאֲדָמָה, וַיִּפַּח בְּאַפָּיו, נִשְׁמַת חַיִּים; וַיְהִי הָאָדָם, לְנֶפֶשׁ חַיָּה.

7 Then the LORD God formed man of the dust of the ground, and breathed into his nostrils the breath of life; and man became a living soul.

Разликата е, че животните са създадени от водата и земята, а човекът от Господ и дъхът Му!

...

Никой не е доказал, че растенията имат души.

Като отрежеш зелето, не потича кръв, нали?

Ми то и пчелата ако я разрежеш, не потича кръв!

От Битие виждаме какво Бог е дал на хората да ядат. Човекът става месояден след грехопадението. Дори и на зверовете е дал да ядат трева. Но някъде нещата се объркват. И това става след ледниковия период. Което естествено не го пише в Библията, защото тя не е информационен справочник и не може там да се побере цялата история на човечеството.

Ахахахахаха.

Сигурно котките са крайно грешни същества, понеже се хранят с мишки.И според теб те са станали такива щото Адам и Ева са сгрешили.??

Това е крайно интересно съждение.   

Я да видим, дали Бог смята за одушевени или не, животните и птиците.

И също така защо при всемирния потоп изтребва и животните и птиците и всички останали одушевени гадинки...

.........

7. И рече Господ: ще изтребя от лицето на земята човеците, които сътворих; от човек до скот, гадове и птици небесни ще изтребя, защото се разкаях, задето ги създадох.

19. И водата се усили твърде много на земята, тъй че се покриха всички високи планини, каквито има под цялото небе:
20. водата възлезе петнайсет лакти над тях, и (всички високи) планини се покриха.
21.
И се лиши от живот всяка плът, която се движи по земята: и птици, и добитък, и зверове, и всички гадове, които пълзят по земята, и всички човеци;
22.
всичко на сушата, що имаше дихание за живот в ноздрите си, умря.

........

Както виждаме, всяка плът е одушевени и притежава Душа и всяка одушевена плът притежаваща жизнено дихание, бива пометена от потопа, с изключение на няколкото които Бог избира да се спасят.

Хайде сега да видим как е в оригинал:

Съвсем "малко" по-различно отколкото Aumi се опитва да ни го представи! Живо създание, не значи създание с душа! Както в оригинала е казано за човека!

Разликата е, че животните са създадени от водата и земята, а човекът от Господ и дъхът Му!

Ми то и пчелата ако я разрежеш, не потича кръв!

Тези "оригинали", не са никакви оригинали, защото оригинала не е писан по този начин. А и без превод, в случая не доказват нищо.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

:lol6:

я да видим твоята версия за оригинал?

апропо,вече не  ли време да ни разкриеш кой от езиците на които е достигнала до нас,преведена  от древността Библията,ти лично четеш и разбираш?

Аз нямам претенции, но знам, че че това което цитира той не е от оригинала.

Оригиналите или т.нар. автографи на отделните библейски книги са изгубени: били са написани на нетраен материал (пергамент, хартия), а от времето на възникването им са изминали хилядолетия. До нас са достигнали само по-късни преписи (апографи): много гръцки и по-малко еврейски. До средата на 20 век изданията на еврейската библия са били въз основа на препис от 11 век (т.нар Codex Leningradensis).

През 1947 и по-късно в Кумран край Мъртво море е открит богат библейски материал, датиращ от 2 – 1 век пр.н.е. и 1 – 2 век.

Публикувано изображение

Езици. Старият завет е написан на древноеврейски език, само някои глави от книгите Даниил и Ездра са писани на арамейски език, който евреите са донесли от вавилонското робство, и на който език е говорел и Исус Христос.

Новият завет е бил писан в оригинал на гръцки език, но не класически, а на езика "койне", което значи "народен", разбираем от всички.

Няколко думи за старите ръкописи (манускрипти) на Стария и на Новия завет. До 1947 г. сл.Хр. най-старият известен ръкопис на Стария завет, съдържащ част от Стария завет и Декалога, бе датиран в 1 в.пр.Хр. През 1947 г. край Мъртво море бяха открити ръкописи, които датират от 2 в.пр.Хр. Масоретите (еврейски учени) са се прославили със строгата точност на преписваните от тях старозаветни книги. Най-ранният открит техен препис на еврейската Библия датира от 916 г. сл.Хр. и се намира в Ленинград. Известни са също и Кодекс Лаудианус* в Оксфорд и Бен Ашер от Алеп, всички от 10-ти век след Христа. Свитъците, намерени край Мъртво море през 1947 год., доказват, че гореспоменатите ръкописи са точни библейски копия. Текстът на Стария Завет ни е предаден практически в същата форма, в която Христос го познаваше.

http://www.bgbible.sdabg.net/ucheniya/u-36.htm

разбира се ,че притежава..това никой не отрича. но това което ти не разбираш е,че само човека е направен по подобие божие..и всичко друго  е създадено да му служи и задоволява нуждите му...има го в Генезис,ама е тема за по напреднали.

В Битие, когато Бог създава човека и животните, е казано какво той им дава за храна.

След това се случва нещо, което променя пърноначалните заповеди на Господ. ;)

щом нямаш претенции..няма да заявяваш категорично кой е оригинал

ръкописите от Наг Хамади не са нито от библейско време,нито са включени в Библията.

понеже ,категорично не си запозната и не разбираш материята,пляскаш цитати в които сама не виждаш противоречието с казаното от теб.

ако нямаме оригинал..тогава какво са масоретските текстове и Кодекс Лауданиум ..за които се пише следното ..чети болднатото

Масоретската маркировка на текста е на иврит.....................и като се има предвид още:

Според равинската традиция, те /масоретите/се заели с изправянето на текстовете на Танаха по правилата на масората с цел възстановяване на традиционното произношение на текста и създаване на система от диакритични знаци за обозначение на липсващите гласни звуци, посредством която да бъде предаван и възприеман с конотациите библейския текст.

означава че имаме напълно оригиналено предаден  текст.

в този смисъл ,ти кой от езиците :иврит,арабски и латински на които са достигнали преписите на Библията знаеш,че да твърдиш ,че са неправилно преведени,кажи,че да обориш написаното в линка,който ти даде Дарко?

ами не познаваш Библията,затова пишеш така..нищо не се е случило...просто Генезиса има развитие...райската диета е била преди грехопадението..след него нещата се променят.както казах ,темата е за напреднали.

лек ти ден

И таво което казваш по никакъв начин не доказва, че цитатите които е дал Дарк доказват че животните нямат Душа, което искаше да докаже той с дадените от него цитати. ;)

този въпрос трябва да се раздели на две-

1.вредно ли е месото?

2разрешено ли е на човек да яде месо?

:"Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем. Защото, ако изреченото чрез Ангели слово излезе вярно..../Евр.2, 1-4/

защото,ако излезе истина,че Бог ни е разрешил,тогава защо да се лишаваме,освен във времето на установения от Бог пост!

този въпрос трябва да се раздели на две-

1.вредно ли е месото?

2разрешено ли е на човек да яде месо?

:"Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем. Защото, ако изреченото чрез Ангели слово излезе вярно..../Евр.2, 1-4/

защото,ако излезе истина,че Бог ни е разрешил,тогава защо да се лишаваме,освен във времето на установения от Бог пост!

По този въпрос светът е разделен на две, Глен.

Половината религии приемат убийството и храненето с животни за нещо нормално, докато другата половина го приемат като голям грях -тамас. В тези религии, които отричат убийството на животни и консумацията им за храна, се счита, че това е тамастична, а не сатвична храна.Те проповядват принципа на ненасилие, наречен Ахимса.

Много хора днес се отказват от консумацията на месо /животни/ от чисто етична и морална гледна точка, а не от религиозна или здравна такава.

според мен ,обяснението при това положение  е безмислено...освен ,ако той не прецени нещо друго и не го мързи да обяснява за пореден път.

О, с теб съвсем нямам намерение да споря. Когато нямаш аргументи, с които да докажеш че дадено твърдение е вярно или невярно, винаги тактиката ти е една и съща.

шабат шалом

привет глен,

знам че имаме различия,въпреки че вярваме в един и същи Бог,но ето и другата страна,моята-

нека да видими и Св.Евангелие какво казва- четем: "Всичко, що се продава на месарницата, яжте без никакво издирване за спокойна съвест; защото "Господня е земята и онова, що я изпълня"/1 Кор. 10:25/.не е било лесно да се промени съзнанието на юдео-християните за чисто и нечисто според Моисеевия закон.  да си спомним как когато на св. ап. Петър се яви платнище с нечисти храни и той чу глас: "стани, Петре, заколи и яж" /Деян. 10:13/, той отвърна на Бога: "не. Господи, защото никога не съм ял нищо мръсно или нечисто" /Деян 10:14/. Тогава Господ му каза: "което Бог е очистил, ти не считай за нечисто" /Деян 10:15/.Христос казва: "не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза из устата, то осквернява човека" /Мат. 15:11/не разбирате, че всичко, що влиза в устата, минава в корема и се изхвърля навън? А онова, що излиза из устата, иде от сърцето; то именно осквернява човека; защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули: това осквернява човека"Бог гледа на сърце, а не на яденето !

О, с теб съвсем нямам намерение да споря. Когато нямаш аргументи, с които да докажеш че дадено твърдение е вярно или невярно, винаги тактиката ти е една и съща.

шабат шалом

Това дятко, е защото ти не обладаваш умението да се аргументираш. Отричаш ясно написаното в Тората, пък ми се аргументираш с цитати (при това ирелевантни) от неин превод (с адаптация). Не бива така! Трябва да се чете и цитира с разум.

Хайде научи се на разликата между живо същество и същество с душа и после ще си говорим дали душата е в кръвта. Прави разлика между "дам", "нефеш", "руах" и "нешама"! Ето тук, едно поучително четиво, за да се научиш кое какво е и как се отнася към човека и съответно към животните, пък после можем да продължим дискусията, имат ли гадинките според аврамистичните религии душа или не...

Това дятко, е защото ти не обладаваш умението да се аргументираш. Отричаш ясно написаното в Тората, пък ми се аргументираш с цитати (при това ирелевантни) от неин превод (с адаптация). Не бива така! Трябва да се чете и цитира с разум.

Хайде научи се на разликата между живо същество и същество с душа и после ще си говорим дали душата е в кръвта. Прави разлика между "дам", "нефеш", "руах" и "нешама"! Ето тук, едно поучително четиво, за да се научиш кое какво е и как се отнася към човека и съответно към животните, пък после можем да продължим дискусията, имат ли гадинките според аврамистичните религии душа или не...

Първо, уважаеми Дарк, ти не даваш превод на цитатите ти от иврит, за да видим какво точно се казва там.

Второ, ти отричаш всички български преводи на Библията. Според теб, писаното там, че животните са одушевени същества, е лъжа.

Трето, искам да те питам дали според теб, животните нямат и съзнание?

А четвърто, ако животните нямат Душа, то коя тяхна част ще одиде в Рая, или в отвъдното?

...........

Исая 25:17.

Нова земя и ново небе

Понеже, ето, създавам ново небе и нова земя;

и предишните неща няма да се спомнят,

нито ще дойдат на ум.

25. Вълкът и агнето ще пасат заедно

и лъвът ще яде слама като вола,

и храна на змията ще бъде пръстта.

Няма да повреждат, нито ще погубват

в цялата Ми свята планина, казва Господ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.