Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Доколкото рзбрах и сега си има анимация при зареждане, но е тази на Ubuntu. Наскоро в Убунту отстраниха някакъв бъг в разделителната способност на стартовият екран за nvidia видеокартите. Да не би, Splash темата да се е качила в ментата, като някаква актуализация ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Когато инсталирах Минт17.1 КДЕ при зареждане на системата излизаше логото но Ментата, също така и при изключване.

След актуализациите сега излизат сини точки (подобно на Убунту), а при изключване излизат оранжеви съобщения. 

Има ли възможност да върна отново логото. Става дума за зареждането на системата, не при влизането.

Благодаря!

Ето ти го ключа от бараката :)

Linux Mint "Out of range", Set resolution GRUB

Върши работа и  добавяне на "nomodeset vga=792" нейде в GRUB (примерно, за всеки е различно, аз 792 го сменям с normal), по инфо от тук . А за какъв "номер" си требе има обяснено и с таблица нейде в нета. Все пак "792" не е произволно число.

След коментара на  Mozo се сетих, че „проблема“ се появи след като инсталирах драйвера на Енвидия.
Опитах с редактиране на /etc/default/grub но не се получи.
След това инсталирах „Grub customizer“ и опитах да го редактирам както казва бат'начо, но пак не се получи.
И при двата случая след рестартиране, при излизане на екрана за вход (когато трябваше да въведа парола), системата замръзваше и до там.
За щастие имам „boot-repair-disk“ и с него се оправях.
Изглежда, ще трябва да карам така. Всъщност това не е проблем.
Благодаря ня всички!

Редактирано от Dol4in (преглед на промените)

Това май ставаше като се инсталират драйвърите на Nvidia за видеото.

След коментара на bvbfan се сетих, че „проблема“ се появи след като инсталирах драйвера на Енвидия.

Бил съм на режим невидими постове явно...

http://askubuntu.com/questions/6033/enabling-nvidia-driver-messes-up-splash-screen

• 2 седмици по-късно...

Имам Мента 17.1 КДЕ.

След последната порция актуализации не може да се зареди системата.

Появява се логото на Енвидия и до там.

Пуснах Boot-repair-disk който преинсталира ГРУБ, но без резултат.

Презаредих системния дял от архивно копие на системата, но сега не смея да пусна актуализациите.

Може ли някой да ми каже каква е причината за проблема, за да го реша, ако мога предварително?

Преинсталиране на драйвера не помага.

Благодаря!

http://virtual-drive.in/2012/05/20/ubuntu-12-04-text-boot/

Накратко:

echo -e "GRUB_TERMINAL=console\nGRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text" | sudo tee -a /etc/default/grub
sudo update-grub
sudo reboot
Друг път питай преди да започнеш преинсталирания - те са напълно ненужни.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

На стара кофигурация: семпрон 1.8гхз; рам 1GB; ATI HD5450-1GB
уиндосът беше за преинсталиране и аз реших вместо уин. да пробвам LINUX Mint XFce 17.1.

Проблема е, че когато се пускат клипове в HD от тубата, или HD филм на PC, процесора се товари на 100 %, а видео картата изобщо не помага.
Конфигурацята докато беше на уиндоус, картата поемаше работата и филмите си вървяха гладко!
Да уточня, че това ми е първата инсталаця на линукс.

Пробвай първо с fglrx и после с fglrx-update.

За съжеление няма ефект, процесора на 100% и картината насича страшно ! 

Аз съм със същата карта  и няма такова голямо натоварване.

С какви драйвери си ?

PS.

Наложително ли е инсталацията на : 1) Защитна стена,  2) Антинтивирусен софтуер ?!

Редактирано от slav.bg (преглед на промените)

Със свободния драйвер съм  като тебе . Инсталира си се сам  и нищо не съм пипал повече. Тоя процесор едноядрен ли е ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Linux 17.1

От скоро започна да ми се появява следното съобщение, когато искам да влезна в NTFS дял. Другата ми ос е windows 8.

post-40893-0-79435700-1432922247_thumb.p

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

По послеслова - отговора и за двете е "не".

От него пък следва въпроса - какво ръководство за "оптимизиране " на Ментата гледаш .

За това, че може без антивирус каточели съм чел някаде, но за без стена не е ли рисковано ?

Не те разбирам, за какво ръководство говориш ?

Със свободния драйвер съм  като тебе . Инсталира си се сам  и нищо не съм пипал повече. Тоя процесор едноядрен ли е ?

Да едноядрен, но допреди да се скапе уиндоса HD-та си ги пусках нормално.

Редактирано от slav.bg (преглед на промените)

За съжеление няма ефект, процесора на 100% и картината насича страшно ! 

Изчакай bvbfan, той е доста в час с видео картите, аз отдавна не съм си играл с AMD, а и нямам и намерение :)

Linux 17.1

От скоро започна да ми се появява следното съобщение, когато искам да влезна в NTFS дял. Другата ми ос е windows 8.

То си пише в самото съобщение какво трябва да направиш.

sudo apt-get install fglrx-updates xvba-va-driver libva-glx1 libva-egl1 vainfo
sudo amdconfig --initial
След рестарт дай изхода от
vainfo

...допреди да се скапе уиндоса HD-та си ги пусках нормално.

Като чета из други теми - все Виндовс-а им работи - невероятно, ама видиш ли нещо случайно се случило и край - системата е за боклука.

Linux 17.1

Изключи бързото стартиране "Fast Startup","Hybrid Shutdown" или както там се наричаше на Windows 8.

Тук е показано как.

sudo apt-get install fglrx-updates xvba-va-driver libva-glx1 libva-egl1 vainfo
sudo amdconfig --initial
След рестарт дай изхода от
vainfo

Като чета из други теми - все Виндовс-а им работи - невероятно, ама видиш ли нещо случайно се случило и край - системата е за боклука.

Това пояснение го давам за да е ясно, че хардуера дори и стар се е справял с това което се иска от него. 

Използвал се е/ще се използва за интернет+HD филми.  

Не споря, че аз като лаик във всичко свързано с Линукс съм слабото звено !

Апропо, командния ред който сте написали за моя случай ли се отнася ? Ако е за мен каде да го напиша ( в "Xfce Терминал" ли ) ?

Апропо, командния ред който сте написали за моя случай ли се отнася ? Ако е за мен каде да го напиша ( в "Xfce Терминал" ли ) ?

Да и да :)

Да и да :)

Нещо не правя както трябва! 

Първо като направя копи/пейст на двата реда които сте написали, в терминала се появява само първия ред.

Второто е, че неизписва паролата ми, изобщо не изписва нито букви нито цифри.

Нещо не правя както трябва! 

Първо като направя копи/пейст на двата реда които сте написали, в терминала се появява само първия ред.

Второто е, че неизписва паролата ми, изобщо не изписва нито букви нито цифри.

Копираш ред по ред. За паролата, няма да ти се появяват символи, изписваш си я и удряш ентера.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.