Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

на сайта на убунту пише как се инсталира .deb файл, подробно даже, трябва само да видиш дали го има и на български, в минт ще е същото

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 12 часа, Недко написа:

Здравейте !

Заради едни досадни промени в Хромиум,които не мога да поправя/настроя,
се наложи да потърся инфо
кой браузър се смята за най-добър от напредналите потребители.
Начетох се на обосновани мнения, а също и получих съвет, че в момента шампион е Opera.

Аз съм с Минт 20.1 отскоро. Досега бях с Mint 18.
Opera липсва в списъците за лесно инсталиране, достъпни със Софтуерния Мениджър
и изтеглих .deb пакет от сайта.

Пробвах да го инсталирам по Уиндоуски, с Мениджър в прозорче и бутонче
даде отчет за грешка, уж липсващ пакет, при повторен опит даде друг отчет, че пакета вече бил инсталиран
или нещо от сорта ... и не ми се бори повече с него ...

За Мениджъра на пакети Synaptic - още съм малък. Не виждам привично браузване в директории и папки
и засега не ми се напряга да го проумявам, докато има надежда за по-лесен вариант.

Остана ми Терминалът.
При опит за инсталиране на Open Office видях в нета следните команди :
cd en-GB/DEBS
sudo dpkg -i *.deb
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

И даже се убедих, че успешно инсталират работещ Open Office

В моя случай и за OO и за Opera изглеждат така :
cd /home/nedko/Свалени
sudo dpkg -i *.deb

Изпълнихме ги, изписа си редовете с отчети за изпълнението

и като написах и опитах да изпълня другите 2 реда :
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

ми даде отговор :
nedko@nedko-Latitude-D820:~/Свалени$ cd desktop-integration
bash: cd: desktop-integration: Няма такъв файл или директория

Opera вече се е появила в менюто с програми на Mint 20.1 .

Трябва ли да се изпълняват командите 
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

или те са били нужни конкретно за Open Office ?

Предварително ви благодаря !

:doh:

Човек, защо просто не питаш, преди да вършиш геройски глупости?...

Opera се инсталира елементарно - сваляш си .deb инсталатора от сайта, и кликаш два пъти върху него. За разлика от Windows обаче, тук има един тъп момент, поне при мен - след инсталацията не се появява в менюто с приложения. Нямам представа защо, някакъв бъг е. За да го оправя, го инсталирам втори път, пак по същия начин. И всичко е ОК.

преди 3 часа, RudeBoy написа:

:doh:

Човек, защо просто не питаш, преди да вършиш геройски глупости?...

Opera се инсталира елементарно - сваляш си .deb инсталатора от сайта, и кликаш два пъти върху него.

Защото точно твоя начин описвам със свои думи.
И първия път, щом инсталатора ми изкара червено съобщение, че нещо не е наред, реших, че този начин е проблемен
и повече хич и не съм поглеждал дали се е появил стартер в менюто.

и затова минах по втория възможен път, който за линуксар би трябвало да е основния - през ТЕРМИНАЛА
Но аз още не съм дорасъл, затова ми е втори метод :)
Баш Мениджъра на пакети Synaptic уж би трябвало да е втори метод ... в прозорец с бутони ... ама излиза, че е трети метод за мен ... за някой друг път

И не питам, щото съм питал преди това и съм чел - книги-тухли и "плочки", списания, форуми, ръководства ...
... бат`Начо ме инструктира вече втора петилетка ... и още няколко човека ... дословно, с точните команди ...
... аз си ги събирам в един текстов файл и си ги пренасам от дистро на дистро ... като свещена книга ... :)

Писал съм, че Операта вече се е появила и работи.

Но пак е с някаква липса, така пише на последния ред на отчета в Терминала.

P.S. desktop integration е наистина отделна папка в пакета на Open Office, с един .deb-файл в нея.

Opera е само един .deb-файл, той не е е desktop integration и не съдържа desktop integration

преди 2 часа, Недко написа:

Писал съм, че Операта вече се е появила и работи.
Но пак е с някаква липса, така пише на последния ред на отчета в Терминала.

Е дай да видим какво пише?...

преди 26 минути, RudeBoy написа:

Е дай да видим какво пише?...

Махнах я и я инсталирах наново, но вече го няма това изречение накрая.
Може да го е получила с актуализация.

Ако някъде се пази история на действията в Терминала, кажи, ще погледна и ще снимам какво е било.

Беше нещо от типа на "някакъв пакет не можа да се инсталира"
или нещо подобно или по-различно ... не съм сигурен ... по нощите, набързо, едно през друго, какво точно е било

Здравейте !
Търся препоръки с коя програма да си прехвърля Минт 18  64 bit, от един SATA 2,5 " хард диск на друг, заедно със софтуера отпреди 2-3 години
Първият диск е 160 GB, вторият е 40 GB, съдържанието на първия диск е към 37 GB, но от тях към 20,1 GB са предимно снимки и още някои документи, значи остават 17 GB системен дял - (Минт + Софтуер)
Не съм сигурен дали работата се налага да се прави с такова пренасяне от типа на Acronis True Image или с преинсталиране,
но, като че ли ще е по-сигурно ако имам програмите някъде, във вида, в който съм им свикнал,
докато свикна с новите версии и настройки във версиите в Минт 20.1 

Искам да се презастраховам срещу ядове в неудобен момент. Ползвам разни програми, но повечето от тях рядко, за малко, при отделни поръчки,
и не мога да свикна и запомня всичко, което съм правил преди месеци или години.

Този абзац е отклонение, предварителен отговор на ЧЗВ.

Така, Acronis True Image май отпада, щото си иска Windows.
CloneZilla ли е аналогът му за Линукс ? Тя ли е най-правилната или има и други на ниво ?

Търсих в нета и в Софтуерния Мениджър "backup", "best backup software for linux mint"
обаче CloneZilla  е определена като disk cloning, disk imaging програма
значи бекъпът се очертава като разнообразна по мащаби процедура, на файл, папки, директории, дялове, та до цял диск.
А disk imaging-ът е частен случай на бекъпа, нещо като най-големият възможен бекъп
(или един от най-големите, знам ли, може да има и по-големи бекъпи)

Още ... видях разни коментари за CloneZilla. От пълен кеф и похвала, до оплаквания, че имала неразбираема логика, алгоритъм или интерфейс. Къде е истината според вас ?

Гугъл ми показа статии за 4,5,10,11,15 най-добри приложения за бекъп. Имена на програми вече видях много,
въпросът е в опита и компетентността, които ми липсват.

В Минт 20.1 видях, че имам Timeshift като софтуер по подразбиране за редовни снимки на системата. Обаче, ми се струва, че техните снимки не са баш disk image, който мога да копирам на друг диск.
Та така, моля за препоръки !

Предварително ви благодаря !

Clonezilla Ползвам аз :)

Здравейте! На компютъра си имам 2 ОС. Windows 10 Pro и Mint 20.1

Проблема ми е следния. Имам 2 TB хард диск формат NTFS. На windosws мога да го ползвам, но на Линукс Минт ми дава, че нямам root права. След като го форматирам под Линукс, върви до момента, в който не стартирам Windows и пак бъда ограничен.

Усетих, че вече имам още , проблем. Опитах се да си инсталирам Манджаро (да станат 3 ОС на същия компютър), но ми излезе катинарче и веднага ми зареди Минт (програма по подразбиране). Windows 10 е инсталирана след Минт. Сега ако се опитам да инсталирам Минт или Манджаро, скапаната боза няма да ми разреши. Искам да имам и Линук (Минт и Манджаро) и Windows на компютъра. Да си използвам всички дискове и от трите ОС.

Кое как да постигна?

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

Проблема ми е следния. Имам 2 TB хард диск формат NTFS. На windosws мога да го ползвам, но на Линукс Минт ми дава, че нямам root права.

е па с десен бутон и го отвори с нужните права или от противния терминал със sudo и името на мениджъра на папките в Минта ( забравих му заглавието на мениджъра)

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Проблема ми е следния. Имам 2 TB хард диск формат NTFS. На windosws мога да го ползвам, но на Линукс Минт ми дава, че нямам root права. След като го форматирам под Линукс, върви до момента, в който не стартирам Windows и пак бъда ограничен.

Усетих, че вече имам още , проблем. Опитах се да си инсталирам Манджаро (да станат 3 ОС на същия компютър), но ми излезе катинарче и веднага ми зареди Минт (програма по подразбиране). Windows 10 е инсталирана след Минт. Сега ако се опитам да инсталирам Минт или Манджаро, скапаната боза няма да ми разреши. Искам да имам и Линук (Минт и Манджаро) и Windows на компютъра. Да си използвам всички дискове и от трите ОС.

Кое как да постигна?

Аз с подобни намерения и проблеми дойдох в този форум преди повече от 5 години.
И ме научиха, че :
Windows  се инсталира първа, (иначе изтрива програма или запис за стартиране на Линукса)
(после може да се възстанови, но е операция за малко по-напреднали)
Линуксите са великодушнии, толерантни и най-вече предпазливи по подразбиране.
Трябва да им заповядаш, за да изтрият нещо чуждо.

Докато инсталираш Windows, си правиш, освен нейните дялове, колкото си решил да бъдат,
и още по един дял за всеки Линукс. 
или
като начало само един, и после да го разделиш по време на инсталацията на първия Линукс.
Поне за Windows XP беше така.
Завършваш си инсталацията на Windows 10 Pro и почваш на Линуксите.
По време на инсталацията се стига до етап в който Минт ти показва че има друга ОС
и ти предлага 3 варианта, май бяха. 
Да инсталира Mint в някой от дяловете на Windows (ли беше, дано не греша)
Да инсталира Минт едновременно с Windows
Друго (и обяснява, че това "друго" е изтриване на наличната таблица с дялове, създаване на нова таблица
и инсталиране на Минт на чисто)

В случая, се избира инсталация редом с Windows , отваря ти програмката за манипулиране на дялове,
и в нея има опции за избор на дял, от вече заделените NTFS дялове за инсталиране на Минт
(или за разделяне на единствения до този момент дял за Линукс, ако така си го направил)

Разделяш го на по-малки дялове, поне 2 (системен и swap) за всеки Линукс.
(Създаването на Swap дял зависи от размера на RAM-паметта на компютъра ти.
Напоследък даже виждам съвети, че при по-голяма RAM изобщо не е нужен swap-дял.
Избираш от падащо меню файлова система, в която да се форматира системния дял
(като че ли още практиката е да се ползва ext4),
Избираш дали да е главен/primary или логически този дял (по мой спомен, за целия физически хард диск
се допускат 3 главни и другите са само логически.)
Swap дялът не иска избор на файлова система, (ntfs - ext4)
в менюто за избор той е наречен дял за виртуална памет, после се вижда написан точно като swap
посочваш точка на монтиране на системния дял - вече ми се губи дали в твоя случай точката на монтиране е "/",
или в самия Уиндоуски дял MBR (Master Boot Record).
Дали в MBR се праща само GRUB (Grand Unified Booloader) - програмата за избор коя ОС да се зареди при стартиране 
, но като че ли второто (GRUB в MBR).
В тази програма GBUB си спомням, че съмправил разместване на реда за стартиране на ОС.
Първо ХР ми беше на първи ред, после като свикнах с Минт, го преместих на първия ред,
а ХР отиде на петия ред и с клавиш-стрелка местя избора до ХР, ако ми трябва.
Иначе Минт си стартира първа автоматично.

При такава инсталация тип dual boot ползваме дялът за данни (в XP е дял "D", архива на Windows, )
като общ за Уиндоус и Линукс, В твоя случай за Уиндоус и двата Линукса, най-вероятно.
Няма нужда да си правиш дял тип "дял D", отделен за всеки Линукс
дял D на Уиндоус (ако още го нарича с тази буква) e общият архивен дял и за трите ОС.

Те "виждат"дял "D"/четат и могат да пишат в него,
Уиндоус ХР не "вижда"/не чете какво има в Линуксите и не може да пише в тях. Поне ХР не може, за Уиндоус 10 не знам.

Има една цяла тема за Уиндоус и Линукс на един диск
В нея през няколко години ме учиха как да направя инсталации с един и същи ХР Pro и различни дистрибуции на Минт - 17 и 18.

https://www.kaldata.com/forums/topic/219213-уиндоус-и-линукс-на-един-диск/

Има и друга дежурна тема за начинаещи в Линукс :
https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/page/356/

Чичето пак ги ръсил едни.... Само Недко му е дал решение :) Ама за да бачка NTFS Линукс му трябва да тури ntfs-3g и вече да да  си нагласи правата в fstab

преди 22 часа, Тодор Андреев написа:

Здравейте! ... 
... Искам да имам и Линук (Минт и Манджаро) и Windows на компютъра. Да си използвам всички дискове и от трите ОС.

Кое как да постигна?

Помислих, че съм сбъркал колко дяла трябва да има всеки Линукс.
Погледнах в специалната тема по въпроса и още първият отговор е че са 3 дяла : "/", "/home" и "swap"

Обаче миналата седмица инсталирах Минт 20.1 и не помня да съм правил отделен дял за "/"
Само в падащото меню се избира като точка на монтиране.

Сега погледнах с редактора на дялове GParted какво има в лаптопа, от който пиша - пак няма такъв дял "/".
Само в колонката за точка на монтиране се вижда "/" (дясно наклонена черта без кавички).

Още едно уточнение. В предишния пост съм писал, че "по мой спомен, за целия физически хард диск
се допускат 3 главни и другите са само логически." Уточнението видях пак в специалната тема :
След достигане на 3 главни/primary дяла, четвъртият може да бъде само extended и в него се поставят логическите.

И още една подробност да споделя, може да има връзка с темата.
На единия лаптоп оставих Минт 20.1 да се инсталира сам, без да му правя таблица с дялове.
После ги погледнах. Беше направил 3 малки дяла по 512 Mb, преди системния дял

и нямаше swap-дял, а само swap-файл в папката с директориите.

(Ако не греша, тази папка е и видимото изображение на точката на монтиране "/". 
В по-старита версии, горе в реда за адреса се виждаше точно само "/". Сега вече всяка дума е в каренце,
без наклонената черта между имената на папките. В десния край на реда има иконка-писалка за редактиране на адреса.
Като се щракне на писалката, видът на адреса се променя точно на "/име/име/име", "/home/nedko/Изображения/ и т.н.)

https://www.kaldata.com/forums/topic/219213-уиндоус-и-линукс-на-един-диск/

на 27.01.2021 г. в 21:40, petie1 написа:

Ама за да бачка NTFS Линукс му трябва да тури ntfs-3g и вече да да  си нагласи правата в fstab

Как да го направя това?

Как да разбера как се казва новият диск NTFS, който работи само при Windows?

Много съм бос в Линукс, но ми е по- удобен и с по- малко ядове.

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

Как да го направя това?

Как да разбера как се казва новият диск NTFS, който работи само при Windows?

Много съм бос в Линукс, но ми е по- удобен и с по- малко ядове.

Заповядай

Не става ли просто с Disks да се ''монтира'' и да му се зададе от настройките да стартира с зареждането на OS-a? Ако не му позволява, вероятно минт-а не идва с преинсталиран ntfs-3g, но не пречи да го инсталира.
Плюс, че може да го разпознае, както е под  Win - Media. 

Screenshot from 2021-01-29 18-36-49.png

п.п btw, може и да спре ''паркирането на HDD-то. Някои дискове са с агресивни настрoйки и през 10 секунди клик>клик>клик и ще замине бързо. Моя 7-ма година съм му спрял паркирането под WIn с hwinfo64 и от скоро и под Manjaro с Disks.

Screenshot from 2021-01-29 18-44-55.png

преди 13 минути, manjaro написа:

Не става ли просто с Disks да се ''монтира'' и да му се зададе от настройките да стартира с зареждането на OS-a?

Става. Онзи ден преинсталирах mint-а, сложих 20.1, че нещо ъпгрейдът от 20 се оплеска, и взе да дава грешки. Така че от опит мога да кажа, че горната настройка работи, без да се инсталира нищо допълнително.

Здарвейте,

Не съм много на ти  със инстала но се справям до някъде. Имам лаптоп ASUS  A9T и искам да му сложа LINUX MINT. Тук идват питанията ми към Вас, но ако може да не ме подигравате и обиждате относно машината. До сега е работила с ХР. Лаптопа е с 1гб рам, няма вградено WIFI а работи с външно през USB.Въпросите ми са:

1, От къде да си дръпна такъв LINUX, ако може линк?

2, От къде да дръпна драйвери за лаптопа, ако може лин?

3, Нещо трябва ли да донаслагвам към него /архиватор, офис пакет и какви/ ако може лин?

Повечето може да кажат че е за боклука но ...

преди 19 минути, avent написа:

Здарвейте,

Не съм много на ти  със инстала но се справям до някъде. Имам лаптоп ASUS  A9T и искам да му сложа LINUX MINT. Тук идват питанията ми към Вас, но ако може да не ме подигравате и обиждате относно машината. До сега е работила с ХР. Лаптопа е с 1гб рам, няма вградено WIFI а работи с външно през USB.Въпросите ми са:

3, Нещо трябва ли да донаслагвам към него /архиватор, офис пакет и какви/ ако може лин?

Сайт

Най добре Xfce

Драйвъри има в дистрото, както и офис, архиватор и всичко останало

Успех

преди 3 часа, avent написа:

Здарвейте,

Човече не става въпрос за подигравки но от личен опит знам че работата с 2 гб. рам си е мъчение какво остава с 1. Браузърите вече искат повече да не говорим за други приложения. Ако имаш SSD  може донякъде да компенсираш с по голям swap но си е изнервящо.  Иначе минта ще тръгне и с такава памет и както пише danielli  Xfce. Доскоро работих с доста стара машина с него на минт 19 и си вървеше много добре но с памет 4гб.

преди 4 часа, avent написа:

Здарвейте,

...искам да му сложа LINUX MINT.

Недей, сложи му нещо по-леко, по твой избор.
Нещо с Xfce например и да ти позвалява да му туряш snapd и да инсталираш програми от snap пакети.
А Минта ще те побърка от ядове и несъвместимости точно с тези благинки за начинаещи.
Мина му модата на Минта, синчето го ползва по инерция, ама неговият компютър е доста по-мощен.

преди 7 часа, avent написа:

Здарвейте,

Имам лаптоп ASUS  A9T и искам да му сложа LINUX MINT.

Преди няколко години зададох подобен въпрос за DELL LATITUDE D620, който също е стар с едноядрен процесор и малка RAM.
Може да е била 2 х 512 МВ, или само 512 МВ.
Преди това е работил също само под Windows ХP Professional. 
Тогава ме посъветваха да сложа Минт 13 XFCE 32 bit. от този линк : https://www.linuxmint.com/edition.php?id=113 

На онзи DELL, видими проблеми имаше само с видеото в ЮТюб. Не върви с по-голяма резолюция от 240 р.
Иначе си редактирам снимки с GIMP, който е а ла стар PhotoShop. Офис и архиватор са още по-леки.
Щом питаш само за офис и архиватор, изглежда ще го ползваш само за писане и четене.

Другата подробност беше, че ми се наложи да ползвам първо интернет по кабел, докато го настроя,
но може да е било само в дяла с Windows XP.
Ако не знаеш, има и такъв вариант - с 2 операционни системи на един диск.
Темата е тук : https://www.kaldata.com/forums/topic/219213-уиндоус-и-линукс-на-един-диск/

Докато свикнах с Минт, карах по тази схема. Дял "D" е общ за ХР и за Минт.

Инсталационна флашка най-лесно си правя с Rosa Image Writer : http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/ROSA_ImageWriter

Всичко дотук съм научил от по-опитните специалисти в този форум.

Може и още малко да поразпиташ дали Минт 13 е най-новата възможна версия точно за твоя лаптоп.
Не е изключено да върви и по-късна версия.

на 31.01.2021 г. в 4:57, avent написа:

Здарвейте,

Минимум си сложи още 1 плочка памет- да е поне 2 GB, най добре е да е 4.

преди 17 минути, ript написа:

Минимум си сложи още 1 плочка памет- да е поне 2 GB, най добре е да е 4.

Май лаптопът поддържа само до 1 GB, поне аз това намерих в нета. Ако намериш нещо друго, пиши.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.