Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Колеги съфорумци здравейте. Имам следния проблем с K3B. Когато се опитам да запиша с приложението Ауидо дикс бутона плей за прослушване на трака който е добавен към компилацията е неаквитвен. Някой има ли идея как да преборя това?

Мисля че k3b пазеше лог файл потръси го във $HOME/.kde/share/apps/k3b или нещо подобно.Може да има информация там.Друг вариант е да пуснеш k3b през терминалчето и да видиш дали дава грешка или нещо да липсва.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Опитах отново инсталация.

Уж потръгнаха нещата като като дадох пак ръчно моунтване, където преди

се дънех и отворих конзола и там

cd /

mkdir target

mount /dev/sda6 /target

и от инсталатора продъжих напред.

Обаче след 10-15сек даде пауза и ми пише:

Направете следното, за да продължите.

Create /target/etc/fstab for the filesystems as they will be mounted in your "
"new system, matching those currently mounted at /target (without using the /"
"target prefix in the mount paths themselves).

Install any packages that may be needed for first boot (mdadm, cryptsetup, "
"dmraid, etc) by calling "sudo chroot /target" followed by the relevant apt-"
"get/aptitude installations.

Note that in order for update-initramfs to work properly in some cases (such "
"as dm-crypt), you may need to have drives currently mounted using the same "
"block device name as they appear in /target/etc/fstab.

Double-check that your /target/etc/fstab is correct, matches what your new "
"system will have at first boot, and matches what is currently mounted at /"
"target.

Какво да го правя? Що за инсталация е това, като не си прихваща автоматично нещата.

Нещо не ми се връзва идеята.....

Какво да го правя? Що за инсталация е това, като не си прихваща автоматично нещата.

Нещо не ми се връзва идеята.....

Ама ти виждаш ли какви глупости правиш ?

Редактирано от tux (преглед на промените)

нещо не мога да го разбера този инсталатор.

Ако не направя стъпката с моунт /dev/sda6 /target не потръгва инсталацията.

Е, сега потръгна за няколко секунди и след това излязоха тези неща :(

Haker  аз изтрих 3 линукса +един мак 10.8 + Windows 7  след което го инсталирах всичкото това на  3 различни партишана  на 2 харда със по 2 до 3 дяла според системата ти още се мъчиш с елементарната Мента ?  При инсталатор на български  още ли  ти не е ясно какво да направиш ? 

Да ви питам, че нещи немога да разбера из интернета, дебиан 7 излиза официално кам 5,6-май, минт 15 към края на месеца. Дали минта ще пусне лмде базирано към дебиан 7?

В смисал да поизчакам ли или да се метам на друго което съм избрал (не е коментар какво)?

Инсталаторите на Минт са На Български стига да се избере езика а и още нещо в тези инсталатори има само cancel ; ok ; next ; open

и така нататъка та даже и най неграмотния дето не разбира английски ( аз не знам езика но не съм неграмотен явно ) се оправям.

Това не  е ОПРАВДАНИЕ че не ти се занимава това не е Уиндоус next next next next finish :D

Да ви питам, че нещи немога да разбера из интернета, дебиан 7 излиза официално кам 5,6-май, минт 15 към края на месеца. Дали минта ще пусне лмде базирано към дебиан 7?

В смисал да поизчакам ли или да се метам на друго което съм избрал (не е коментар какво)?

LMDE е базирана на Debian Testing. Към момента   това е Debian 7 Wheezy. След като Wheezy бъде замразена, тестова версия ще бъде Debian 8 Jessie. Така, че това издание на LMDE вероятно ще е последното, което е базирано на Wheezy. Следващото ще бъде базирано на Jessie. Преминаването става автоматично и не се налага да пипаш нищо по хранилищата. Доколото си спомням, стандартната листа нa LMDE е настроена винаги за тестова версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да то ако беше толкова лесно мислиш ли че хората щяха да тичат Към Уина :) и сега започнаха най накрая да работят за обикновенния юсър в линукс десктопите а не само за сървър че се носят слухове че Уина щял да става Фрии :D

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

За сега съм с LMDE 201303  64 за лаптопа и 32 битов за старата ми щайга .С декстоп Мате. Като.че ли той единствено ми разпознава всички клавиши  с Fn особенно за увеличение на яркоста/с Асус съм/.И да ,има доста от програмите дето ми трябват +някой други дето си ги поставям сам.

Харесва ми принципа-инсталираш и всичко си работи без да го  пипаш тук и там. Това е като за мен.

Въпрос към знаещите:

Харесва ми сборката на Aleks-linux

Debian-Based операционная система Linux сконфигурированная в стиле сохранения облика gnome 2 полной комплектации как готовое рабочее место с софтом массового использования.

Живата дистрибуция  си ги има всички екстри.При кликване на иконата на инсталатора нищо не се получава/т.е не мога да инсталирам дистрото/ 

Защо така ?

Използва     Remasters ys Installer  

Редактирано от dred (преглед на промените)

За сега съм с LMDE 201303  64 за лаптопа и 32 битов за старата ми щайга .С декстоп Мате. Като.че ли той единствено ми разпознава всички клавиши  с Fn особенно за увеличение на яркоста/с Асус съм/.И да ,има доста от програмите дето ми трябват +някой други дето си ги поставям сам.

Харесва ми принципа-инсталираш и всичко си работи без да го  пипаш тук и там. Това е като за мен.

Въпрос към знаещите:

Харесва ми сборката на Aleks-linux

Debian-Based операционная система Linux сконфигурированная в стиле сохранения облика gnome 2 полной комплектации как готовое рабочее место с софтом массового использования.

Живата дистрибуция  си ги има всички екстри.При кликване на иконата на инсталатора нищо не се получава/т.е не мога да инсталирам дистрото/ 

Защо така ?

Използва     Remasters ys Installer  

Лично мнение : Не се набутвай с такива дистрибуции!

Добре де. Преди Ви показах принтскрийнове, че инсталацията няма нищо общо с показваните клипове.

Ето и от мен клип и кажете къде греша  http://tranzit.dir.bg/load.php?id=LBSryjeJnO3fCtzO1559141

Без моунт не иска. С моунт дава някаква грешка.

Опитвах и с mount /dev/sda6 /

но пак нещо не ставаше

Редактирано от _HAKERA_ (преглед на промените)

Няма друг начин за инсталация освен стандартния !!! Аз ли не видях или ти не отвори изобщо опцията за дисковете и да създадеш дял ? Днес ще взема аз да ти снимам как се инсталира линукс щото ти явно идея си нямаш   за какво става дума. Инсталатора  на ментата може да ти  направи и форматирането и  монтирането и инсталирането на  диска без ти да се ровиш по конзолите  и да пишеш  глупости. И за  какво ти е да монтираш дял на който ни си му казал какъв да е ? Направил си там един дял и айде да плеснем на  него поредния линукс. Не се прави така приятел . В линукс има понятия като :swap;root;home и тн. И  не се занимавай с Дебиан  а се насочи към мейт  ,че ще ти е по лесна за работа. Като ти гледам знанията и по английски си гола вода така че идеята с инсталацията на български при тебе си е задължително условие на тоя етап. Поне ще разбираш като сгафиш какво си  направил.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Аз си превеждам какво ми пише.

Иначе от опциите за диска му избирам ръчно, че знам ли какво ще стане.

Иначе дяловето са ми:

- има си 1гб за swap

- 1 дял с Win XP

- 3 дяла за информация

- 1 дял (sda6) в който ми беше дебиана.

Та само сда6 ме интересува да се форматира. 

Другите са ми важни и затова избирам ръчен режим, но то само

пише там 1 куп неща и не ми предлага (както примерно инсталатора на дебиан) къде какво да

ми бъде. И не искам отделен дял за /хоме

Според мене след като се инсталира(примерно) на Български е много/страшно/трудно/невъзможно да се направи на английски в последствие( или арабски, да речем), което си е проблем . ;) 

М-м-м , всеки така казва , ама ... ;)  я виж какви ги твори батката преди мене . За Дебиан знам , че онли клавиатурата си остава ингилизка и после добавяш друг език , а за останалото си креташ на домашен език , ама ...

Защо в Linux Mint се ползва usb-imagewriter , а не usb-creator ? Какви са основанията (плюсове и минуси на 2-те програми ) ? Ще има ли нещо като wubi в новата версия на Ментата и поради какви причини не препоръчват да се ползва на новите джамове ?

За да форматираш някъкъв дял - той НЕ ТРЯБВА ДА Е МОНТИРАН .

Когато се зададе нужната информация на инсталатора , той АВТОМАТИЧНО си монтира необходимото ( иначе иска да демонтира или дава грешка , особенно пък ако му дадеш отрицателен отговор на демонтажа ) .

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

за линукса този дял sda6  e просто празен форматиран дял и нищо повече. За да се инсталира системата на него е необходимо да кажеш,че искаш този дял да е ( / ) място за кореновата система . Същата грешка ми  даде когато се опитах да инсталирам ментата от флашка и след като  ме попита дали да направи опит да демонтира флашката и да продължи инсталацията аз отказах и инсталатора просто спря. Няма как да инсталираш нещо на дял който не е root .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Така де.

Ама къде/как да му кажа, че сда6 е /

В клипа се вижда какво става в началото при току-що заредил диск (нищо монтирано) и като си избера ръчно управление на

диска и дава грешка.

След това монтирам сда6 в /таргет и за момент потръгва за момент.

Кажете в кой момент от клипа къде какво да променя?

НО МОЯТ КЛИП, защото това е при мен и няма нищо общо

с другите клипове за инсталация на минт. Това е минт цинамон.

Така де.

Ама къде/как да му кажа, че сда6 е /

В клипа се вижда какво става в началото при току-що заредил диск (нищо монтирано) и като си избера ръчно управление на

диска и дава грешка.

След това монтирам сда6 в /таргет и за момент потръгва за момент.

Кажете в кой момент от клипа къде какво да променя?

НО МОЯТ КЛИП, защото това е при мен и няма нищо общо

с другите клипове за инсталация на минт. Това е минт цинамон.

Ползвал ли си Линукс някога,и какъв  ?

Да.

Преди 6г започнах със слак :)

Обаче както писах в друга тема ми писна да компилирам по 5-6 библиотеки,

за да сложа програма Х (която и да е) и преди 2-3г минах на дебиан.

Но скоро ми дойдоха в повече крашванията (главно от драйвъра на нвидиа) и реших сега

и него да сменя.

С на никоя от 2-те дистрибуций не съм имал проблеми с инсталатора.

Като по на няколко пъти съм ги преинсталирвал от начало.

Даже дебиана за тази година май на 2 пъти го омазвах с версийте и имаше преинсталации.

Та? 

А и както 100 пъти казах при мен инсталатора (доказвам го и с клип, а преди това и с няколко

принтскрийна) не е както по клиповете в нета.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.