Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Благодаря ти, 2 дена се ровя из софтуера да я издирвам :(

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

aз работя с 13та версия вече трети ден и не мога да открия на един проблем решенеието - има един сайт - www.gpupdate.net - секцията със снимките на сайта се зарежда страшно бавно под всякакви родове браузъри. Не мога да проумея защо се случва именно със този сайт точно това.

Пробвах го току що и няма проблеми при Минт 14 КДЕ ;)

Явно проблема е в твоя "телевизор"?!

Странно ползвам чисто гола Мозила 19.0.2 - и само с този сайт има проблем с никой друг.  Под W7 нямам този странен проблем.

Със който и браузър да пробвам все така става. Не знам къде и какво греша. Моля за напътствие за да решим проблема който ме мъчи. Мерси предварително.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Странно ползвам чисто гола Мозила 19.0.2 - и само с този сайт има проблем с никой друг.  Под W7 нямам този странен проблем.

Със който и браузър да пробвам все така става. Не знам къде и какво греша. Моля за напътствие за да решим проблема който ме мъчи. Мерси предварително.

IPV6 ?

IPV6 ?

Как точно да го елеминирам цялостно. Ако дадеш точни уаказания ще пробвам. По принцип е спряно в about:config на ФФ. С версия 12 под Минт 13 нямаше този проблем докато не ъпнах цялото КДЕ. Ще чакам указания как да елминирам цялностно под минт 14 ipv6...

Тази инструкция ще ми свърши ли работа и ако е да как да я приложа под Минт 14 КДЕ?

http://www.noobslab.com/2012/05/disable-ipv6-if-your-internet-is.html

От това което успях да видя в КДЕ IpV6 би трябвало да не е активно, но не знам до каква степен това което се изписва в КДЕ трябва да е 100% достоверно...

Във /etc/sysctl слагаш това (Както и във всеки един Линукс)

net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1 

Във /etc/sysctl слагаш това (Както и във всеки един Линукс)

net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1 

добавих реда там където си описал и за сега има частично подобрение но не това което се очаква на 100%. Пак има леко забавяне на отварянето на снимките когато се браузват в цял размер. Сега ги зарежда за около 4 секунди. Това е през Мозила. Други браузъри не съм тесвал. Нещото което не мога да проумея защо под лайв флаш с Минт 14 пак го имаше забавянето за което писах по нагоре. Изрядни пинг и мтр и го имаше - странна работа. А  инсталацията на Минт съм я направил както е описано. Хм?!

В Ментата съм забелязал , че след техните ммм "подобрения" да го кажем, ФФ работи тежко  , но стабилно . Има някои сайтове , които трудно се отварят , независимо от ОС и браузера . При мен е softpedia , при друг - друго .

В Ментата съм забелязал , че след техните ммм "подобрения" да го кажем, ФФ работи тежко  , но стабилно . Има някои сайтове , които трудно се отварят , независимо от ОС и браузера . При мен е softpedia , при друг - друго .

Не е само на ментата - на Федора и други дистрота тествани от лайв флаш медия пак си ги има тези недъзи... Днес по едно време мислех да се заигравам и с Чакрата която доколкото успях да прочета във други форуми е опростен вариант на Арк Линукс но след като се опитах да направя дяловете и на 2 пъти ми увисна  КДЕ партишън мениджъра се изнервих доста сериозно и реших утре дфа се занимавам с него. Иначе след малко пипане из КДЕ средата става доста удобна за работа. Я така и така съм тук в темата да попитам какво трябва да направя за да имам активни предния задния панел на вградената ми звукова карта. Аз работя и със карта и със дак - дака си има 2 изхода - един от пред и един отзад. Картата е Realtek HD и под 7 работи с HD 2.70 драйвера. Въпроса е тук какво точно да направя за да активирам и двата изхода за слушалки. И дали е възможно да ги  контролирам по отделно като сила на звука?

Колеги съфорумци - ще може ли да ми предоставите малко подробна информация как да си обновя ядрото до последното стабилно?ю

Трябва ли да ви предоставя някакво инфо за хардуера със който разполагам?

Колеги съфорумци - ще може ли да ми предоставите малко подробна информация как да си обновя ядрото до последното стабилно?ю

Трябва ли да ви предоставя някакво инфо за хардуера със който разполагам?

Не само с какво дистро си.

Не само с какво дистро си.

Mint 13 KDE amd64

П.с - под последно стабилно имах впредвид 3.8.5

Mint 13 KDE amd64

П.с - под последно стабилно имах впредвид 3.8.5

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.8.5-raring/

Общо взето трябва само да промениш 3.8 на 3.8.5

Инак  скрипта тегли  и инсталира ядрото като тегли за твоята архитектура http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.8.5-raring/

Редактирано от tux (преглед на промените)

@tux - това ли е конзолния скрипт който трябва да изпълня?

cd /tmpwget http://dl.dropbox.com/u/47950494/upubuntu.com/kernel-3.8.5 -O kernel-3.8.5chmod +x kernel-3.8.5sudo sh kernel-3.8.5sudo reboot 

Извини ме за тъпите въпроси но все още съм начинаещ във Линукс, но имам желание да се уча....

@tux - това ли е конзолния скрипт който трябва да изпълня?

cd /tmpwget http://dl.dropbox.com/u/47950494/upubuntu.com/kernel-3.8.5 -O kernel-3.8.5chmod +x kernel-3.8.5sudo sh kernel-3.8.5sudo reboot 

Извини ме за тъпите въпроси но все още съм начинаещ във Линукс, но имам желание да се уча....

kernel-3.8.5 е скрипта,а с него се сдобиваш с първата команда която си посочил. -0 параметъра на wget е output файла може да си го кръстиш както искаш.Това което си показал като команди е правилното.Файла който в случая е kernel-3.8.5 е един малък скрипт който проверява архитектурата ти и тегли ядрото от този линк http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.8.5-raring/ и с dpkg -i го инсталира

kernel-3.8.5 е скрипта,а с него се сдобиваш с първата команда която си посочил. -0 параметъра на wget е output файла може да си го кръстиш както искаш.Това което си показал като команди е правилното.Файла който в случая е kernel-3.8.5 е един малък скрипт който проверява архитектурата ти и тегли ядрото от този линк http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.8.5-raring/ и с dpkg -i го инсталира

OK. Това го направих. След това направих понеже системата ми е прясно инсталирана ъпгрейфд на КДЕ към версия 4.10.1

...

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/ARUBA_rlc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/ARUBA_me.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/ARUBA_pfp.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/VERDE_rlc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/VERDE_mc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/VERDE_ce.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/VERDE_me.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/VERDE_pfp.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/PITCAIRN_rlc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/PITCAIRN_mc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/PITCAIRN_ce.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/PITCAIRN_me.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/PITCAIRN_pfp.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/TAHITI_rlc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/TAHITI_mc.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/TAHITI_ce.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/TAHITI_me.bin for module radeon

W: Possible missing firmware /lib/firmware/radeon/TAHITI_pfp.bin for module radeon

Това как точно да го тълкувам и какви мерки да предприема. Ядрото го обнових успешно до версия 3.8.5...

Ами това са фърмуери за АТИ Видео карта.Виж  фърмуер за ядрото за твоето дистро.Иначе

git clone git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/dwmw2/linux-firmware.git 

Така си теглиш последния фърмуер и после трябва да го изтупкаш във /lib/firmware

Успех

Ами това са фърмуери за АТИ Видео карта.Виж  фърмуер за ядрото за твоето дистро.Иначе

git clone git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/dwmw2/linux-firmware.git 

Така си теглиш последния фърмуер и после трябва да го изтупкаш във /lib/firmware

Успех

Oтново ще ме извиниш за невежеството - къде да открия това което ще се изтегли със този конзолен ред? Съжалявам за наивните и глупави въпроси но наистина се уча във движение.

Искрено благодаря за съдействието.

Няма проблем :) След тази команда ще се появи директория linux-firmware копираш всичко от нея във /lib/firmware.

Другата ти опция е да си го изтеглиш от тук https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-firmware/1.95.1/+build/4382977 и да го инсталираш

Последното което ме интересува е как да поставя процесора в режим на работа ondemand...

Между другото забелязах че когато ползвма флаш той изяждфа процесора до 60-70%....

Рових се рано тази сутрин в Гугъла четох и не стигнах до никакво заключение по този казус. Ако някой има какво да сподели по него  - ще изчета споделеното инфо с удоволствие.

Здравейте!

От няколко дни забелязах, че след последния ъпдейт на Google Chrome в. 26.0.1410.43, браузера има много процеси при малко отворени таба. Според аплета за "Наблюдение на системата" браузера записва повече от 70 % в рамта (общо 3 гб) и при недостиг ползва swap-a (4 гб), и следователно ми се налага на 3-4 дни да рестартирам Ментата. Програмите, които отварям след стартиране са Transmission, Pidgin и Banshee най-често. Ако са отворени Gimp и Caja, браузуването става много бавно и в някои случаи музиката от външния хард почва да накъсва. С умрялата лисица нямам такъв проблем!

Ето и един шот за допълнително инфо:

Публикувано изображение

Ако имате някакви идеи, моля споделете ги!

Благодаря!

Последното което ме интересува е как да поставя процесора в режим на работа ondemand...

Между другото забелязах че когато ползвма флаш той изяждфа процесора до 60-70%....

Рових се рано тази сутрин в Гугъла четох и не стигнах до никакво заключение по този казус. Ако някой има какво да сподели по него  - ще изчета споделеното инфо с удоволствие.

Първо трябва да заредиш твоя powersaving модул за процесора.

След като го заредиш аз го правя така във /etc/rc.d/rc.local #Във Дебиан деривати е /etc/rc.local

Слагам това

/sbin/modprobe powernow-k8 #Това е моя модул /sbin/modprobe cpufreq_ondemand for config_file in /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor; do     echo ondemand >$config_file done  

След това за та провериш на каква честота е процесора

grep '^cpu MHz' /proc/cpuinfo 

Ей сега забелязах че си искал и инфо за cpufrequency.Във сорс кода на ядрото е описано абсолюно всичко.За това което ти трябва инфото е тук Documentations/cpu-freq

Първо трябва да заредиш твоя powersaving модул за процесора.

След като го заредиш аз го правя така във /etc/rc.d/rc.local #Във Дебиан деривати е /etc/rc.local

Слагам това

/sbin/modprobe powernow-k8 #Това е моя модул /sbin/modprobe cpufreq_ondemand for config_file in /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor; do     echo ondemand >$config_file done  

След това за та провериш на каква честота е процесора

grep '^cpu MHz' /proc/cpuinfo 

Ей сега забелязах че си искал и инфо за cpufrequency.Във сорс кода на ядрото е описано абсолюно всичко.За това което ти трябва инфото е тук Documentations/cpu-freq

Може ли малко разяснения относно модула?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.