Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програми и способи за разделяне на харддиск (обединена)

Featured Replies

Acronis му е майката... ;)

• Отговори 418
  • Прегледи 94,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На системен диск може да се прави Shrink, но Extend не може.

• Windows 7 Menager е доста добра програмка з оптимизаране на 7-та. Има и такава функция която ти трябва. Зареждаш я ... В дясно избираш "Misc. Utilities" после "Windows Utilities" ..."Disk Utilities" .

• Как да си разделя HDD на С и D 250gb???

Публикувани изображения

subst е командата - ако въобще нямаш буква d:\ a може да си размениш буквите от run > пишеш: diskmgmt.msc и после ентер enter (дяла с уиндоус не може да се бута...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

1. с формат и "нацепване" при инсталация 2. без формат и с shrink volume 3. с partition мениджър програма (хващаш hirens's boot cd и ...)

Като инсталираш Windows, след като натиснеш F8 че си съгласен с правилата, там трябва да ти излязат. Чети долу в статус бара какво пише. C = Create | D = Delete и още някакви, но не ги помня...

как да си разделя харддиска в момента ми е само С.

Най-просто с акронис. Оставяш си между 25-70 гб на С, останалото за архив.

Най-просто с акронис. Оставяш си между 25-70 гб на С, останалото за архив.

По-просто от windows-ката инсталация надали има Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, току що си преинсталирах Линдолса...но харда ми е разделен само на 1 дял..тоест всичките 500гб.. там и където ми е линдолса..как може да си го разделя на повече ??

Ами след като си инсталирал този Линдолс, то вече за делене на диска се използват програми от типа на Partition Magic, софтуерът на Acronis и ред други.

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

Или преинсталираш наново (рестарт с буутващ диск в устройството) и си правиш дялове, каквито поискаш, или инсталираш Acronis Disk Director Suite и действаш.

• 2 седмици по-късно...

Когато триеш C-то после правиш ново. Когато го правиш то ти посочва колко GB ще е правиш го примерно 40 след това пак правиш ново и пишеш останалите GB. Не мога да ти го обясня много лесно по-лесно ми е да го направя. След като се инсталира уиндолса цъкаш на D и то те кара да направиш нещо незнам как се нарича и ти даваш ОК и то почва да зарежда. Зарежда около час някъде и после си влизаш в D.

Привет! Момчета имам нужда от малко помощ.. Значи като преинсталирах уиндоуса си (Екс Пи) и стигнах до мястото да разделя на части харда.. Не стана.. тоесто "натиснете бутон C за да разделите" да ама не знам защо не искаше да реагира.. не ставаше, не работеше.. И продължих нататък. Всичко е готово обаче сега и с Disk Management не става, тоест там Десен бутон - New Partition ("Нов дял") ама не става... Какво да направя за да си разделя сега C: ,който е 300 гб на 2 части поне ? C: и E: примерно.. Моля ви за съдействие.. post-65870-1248815789_thumb.jpg

А защо не пробваш с някой специализиран софтуер ? Например partition Magic t.e нещо като това

Значи като преинсталирах уиндоуса си (Екс Пи) и стигнах до мястото да разделя на части харда.. Не стана.. тоесто "натиснете бутон C за да разделите" да ама не знам защо не искаше да реагира.. не ставаше, не работеше..

Има и друг начин, по-тъпичък :doh:

Ако не те мързи и не си успял да накачулиш много софт, вземи и го инсталирай отново. Използвай мениджъра на ХП-то и следващия път ще ти е като обеца как се инсталира ОС ;)

като гледам целия диск ти е Partition тогава къде ще правиш New Partition? трябва да намалиш тази Partition (resize) и после от освободеното място да направиш New Partition

като гледам целия диск ти е Partition тогава къде ще правиш New Partition?

трябва да намалиш тази Partition (resize) и после от освободеното място да направиш New Partition

Как да го направя това ?? Мерси че ми каза поне че било така.. нямам си представа :doh:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, имам едно-две питания по отношение на рзделянето на хард-а. Купих си лаптоп преди няколко дни: Dell 1735 17" WXGA+1440x900 Core 2 Duo 57502Ghz/2MB/667MHz3GB RAM 320GB HDD SATA, 8X DVD+/-RW ATI Radeon HD 3650 256MB... и т.н. Разделиха ми харда в съотношение 30/190 или там колкото реално се пада за D. Този, който ми прави инсталацията ми каза, че 30GB е напълно нормално за С, като за да работи лаптопът нормално, са му неободими 10GB свободни. Всичко точно, обаче като тръгнах да инсталирам разни програми, в момента имам 9GB свободни в C. И всеки път преди да инсталирам някоя програма, "треперя" над лаптопа и се чудя какво да правя, за да освободя пространство. Дайте някакви съвети, какво мога да направя по в въпроса. Чувала съм, че не е хубаво да се инсталират програми на D. Благодаря предварително!

И само един или два гигабайта свободни са достатъчни (зависи от приложенията). Има програми на Paragon, които помагат за преразпределяне на дисковото пространство, но си мисля че за момента нямаш нужда от тях

По-интересно е как успя да запишеш 20GB програми Публикувано изображение

Не е проблем да записваш на D каквото и да било. По-елементарните програми като Skype, WinAmp (и останалите плейъри), WinRAR, Nero както и драйверите и антивирусната можеш да си записваш на С. Всичко останало безпроблемно може да си се качва и да си работи на D. Относно разделения хард - вече почти нищо не може да се направи. Може със софтуер като Partition Magic да се променят дяловете ... но не го препоръчвам, защото обикновено системата се срива в срок от една-две седмици. А попринцип нищо не му пречи на лаптопа да работи и с 2GB празни на C, но не е препоръчително. Най-добре по-големите програми ги деинсталирай и си ги качи на D.

Спокойно можеш да сложиш Acronis Disk Director Suite и да увеличиш C: за сметка на D:. Няма никаква опасност за работата на системата след операцията. Проблемът е при самото преоразмеряване - да не объркаш нещо, да не спре тока/свърши батерията и т.н. Друг е въпросът какво толкова инсталираш, та не ти стигат 30 GB. Вземи намали размера на System Restore и на виртуалната памет, спри хибернацията, ако не я ползуваш, пусни CCleaner.

Първо трябва да се знае за каква ОС става въпрос. Ако е Виста или 7-та никак не е достатъчно това място. Ако е ХР е прекалено много. 20ГБ са напълно достатъчни за целта. Системното възстановяване трябва да се изключи, защото то с всеки ден започва да заема все по-голямо място в системния диск, а в крайна сметка никаква работа реално не върши. Много по-добър вариант за системно възстановяване е ползването на програми от рода на Акронис. Правиш си снимка на системния дял и си свиркаш. Друго много важно нещо е да се премести папката „Моите документи“ на някой друг дял. Някои програми вкарват своите продукти в тази папка или създават свои папки пак в системния дял. Една много често ползвана папка е „DOWNLOADS“. Ползват я програми за сваляне от интернет. Препоръчително е преместването на тази папка в друг дял, но това преместване да не е в буквалния смисъл, а в задаването на директорията от менютата на съответните програми, които я ползват. В заключение съм почти сигурен, че системния дял е пълен от снимки, музика, филми, клипове и други свалени от интернет неща + системните точки на системното възстановяване. Windows XP с офис пакет и някои други програми в никакъв случай не надвишава 10ГБ. Още толкова за свободното дефрагментиране са напълно достатъчни.

По-интересно е как успя да запишеш 20GB програми Публикувано изображение

Не е проблем да записваш на D каквото и да било. По-елементарните програми като Skype, WinAmp (и останалите плейъри), WinRAR, Nero както и драйверите и антивирусната можеш да си записваш на С. Всичко останало безпроблемно може да си се качва и да си работи на D. Относно разделения хард - вече почти нищо не може да се направи. Може със софтуер като Partition Magic да се променят дяловете ... но не го препоръчвам, защото обикновено системата се срива в срок от една-две седмици. А попринцип нищо не му пречи на лаптопа да работи и с 2GB празни на C, но не е препоръчително. Най-добре по-големите програми ги деинсталирай и си ги качи на D.

Нямам идея какво толкова е сложил, че да запълни 20GB. Когато взех лаптопа от него, имаше 13 свободни. Не съм качвала кой знае какво и ако тр да съм честна не знам какво толкова има на лаптопа, че да заема толкова място.

Първо трябва да се знае за каква ОС става въпрос. Ако е Виста или 7-та никак не е достатъчно това място. Ако е ХР е прекалено много. 20ГБ са напълно достатъчни за целта. Системното възстановяване трябва да се изключи, защото то с всеки ден започва да заема все по-голямо място в системния диск, а в крайна сметка никаква работа реално не върши. Много по-добър вариант за системно възстановяване е ползването на програми от рода на Акронис. Правиш си снимка на системния дял и си свиркаш. Друго много важно нещо е да се премести папката „Моите документи“ на някой друг дял. Някои програми вкарват своите продукти в тази папка или създават свои папки пак в системния дял. Една много често ползвана папка е „DOWNLOADS“. Ползват я програми за сваляне от интернет. Препоръчително е преместването на тази папка в друг дял, но това преместване да не е в буквалния смисъл, а в задаването на директорията от менютата на съответните програми, които я ползват.

В заключение съм почти сигурен, че системния дял е пълен от снимки, музика, филми, клипове и други свалени от интернет неща + системните точки на системното възстановяване. Windows XP с офис пакет и някои други програми в никакъв случай не надвишава 10ГБ. Още толкова за свободното дефрагментиране са напълно достатъчни.

Музиката, филмите и всичките ми подобни глупости са на D. Затова казвам, че нямам идея кое реално заема толкова място. И да с Виста съм.

Спокойно можеш да сложиш Acronis Disk Director Suite и да увеличиш C: за сметка на D:. Няма никаква опасност за работата на системата след операцията. Проблемът е при самото преоразмеряване - да не объркаш нещо, да не спре тока/свърши батерията и т.н.

Друг е въпросът какво толкова инсталираш, та не ти стигат 30 GB. Вземи намали размера на System Restore и на виртуалната памет, спри хибернацията, ако не я ползуваш, пусни CCleaner.

Хора, говорите ми на китайски. Не разбирам чак толкова, че да ги спра сама. Знам кое какво е, но реално не смея да пипам там, където не разбирам

Така... спрях System Restore и ми се освободиха 4 GB. Сега имам 13 свободни. Какво друго тр да направя? :)))

Ми тя Вистата с Program Files и другите файлове и папки толкова заема - към 20GB. Не прави нищо повече, а се радвай на новата машинка. Всъщност може да се направи още нещо - задай твър размер на пейдж файла. При 3GB RAM той е ненужно голям, а 1.5GB са достатъчни за всичко. Влез в Control panel>System/Advanced system settings>Advanced>Performance-Settings>Advanced>Virtual Memory-Change(май така беше?) и задай 1500MB файл.

Ето в Programs & Features какво има...

Иначе музика, филми, всичко подобно е в D...

Ми тя Вистата с Program Files и другите файлове и папки толкова заема - към 20GB. Не прави нищо повече, а се радвай на новата машинка. Всъщност може да се направи още нещо - задай твър размер на пейдж файла. При 3GB RAM той е ненужно голям, а 1.5GB са достатъчни за всичко. Влез в Control panel>System/Advanced system settings>Advanced>Performance-Settings>Advanced>Virtual Memory-Change(май така беше?) и задай 1500MB файл.

Все пак да попитам, преди да правя каквото и да е... това за какво е? Съжалявам за глупавия въпрос

П.С. Прочетох за виртуалната памет и пейдж файла:

"Това е доста често обсъждан въпрос. За жалост отговорът не е много прост и еднозначен. Доста пъти съм виждал да се препоръчва големината му да е 1.5 или 2 пъти размера на RAM паметта. Също минималната и максималната му големина да са еднакви за да не се получава бавене при промяна на големината му. Ако спазя тези препоръки трябва да настроя моят пейдж файл (page file) да е винаги 3GB. Това не е най-доброто решение.

Минималната му големина е добре да е толкова колкото е нормално неговата ползваемост. Погледнете в Task Manager-а и вижте при нормална работа колко долу горе е неговата големина. Това е стойността, която ще ви гарантира че няма непрестанно да се увеличава и намалява. Максималният му размер вече не е проблем да е доста голяма стойност, при положение че имате място на твърдият диск.

Примерно аз имам 1.5GB RAM памет, а като погледна големината на пейдж файла в момента е около 400 – 500MB. Отворил съм браузър, антивирусна, скайп и още няколко малки програми които по принцип са отворени, плюс още една работна програма. Общо взето това е най-честото състояние на компютъра ми. Смятат да задам минимална големина на пейдж файла (page file) 500MB, а понеже имам много място ще задам максимална големина 2GB. Тези 2GB плюс моите 1.5GB RAM памет са ми напълно достатъчни, поне във Windows XP. Естествено ще е още по-добре ако имам повече RAM, тогава ще се използва още по-малко виртуалната памет."

post-240178-1250072416_thumb.jpg

Редактирано от b.dramliyska (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.