Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програми и способи за разделяне на харддиск (обединена)

Featured Replies

........................

Разделиха ми харда в съотношение 30/190 или там колкото реално се пада за D. Този, който ми прави инсталацията ми каза, че 30GB е напълно нормално за С, като за да работи лаптопът нормално, са му неободими 10GB свободни. Всичко точно, обаче като тръгнах да инсталирам разни програми, в момента имам 9GB свободни в C.

..............

Може ли да помолиш този, който е инсталирал операционната система да ти преоразмери дяловете? Защото 20 GB не са достатъчни за нормална работа на Vista. По принцип 30% от този 20 GB системен дял се използват за System Restore (15% - за Shadow Copy), като това се задава по подразбиране при инсталация на Vista. Спирането или ограничаването на System Restore според мен е огромна грешка. Малкия размер на системния дял в твоя случай не може да гарантира например 100% запис на dump файл.

P.S. Преоразмеряване на дялове може да се направи по доста начини, като се изпробват следните възможности, освен изброените по-горе:

1. How to resize a partition in Windows Vista (Disk Management), но има опасност от неактивен Shrink Volume. Тогава -> How to work with partitions in Windows Vista / XP when Disk Management doesn’t work.

2. Може да се използва -> Using GParted to Resize Your Windows Vista Partition.

Но за съжаление тези и гореизброените методи не се препоръчва да се използват от начинаещи...

Редактирано от nologo (преглед на промените)

• Отговори 418
  • Прегледи 94,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На системен диск може да се прави Shrink, но Extend не може.

• Windows 7 Menager е доста добра програмка з оптимизаране на 7-та. Има и такава функция която ти трябва. Зареждаш я ... В дясно избираш "Misc. Utilities" после "Windows Utilities" ..."Disk Utilities" .

• Как да си разделя HDD на С и D 250gb???

Публикувани изображения

Така е с тея новите Windows-и... И при мен с: е 20 гб., но защото всичко слагам на десктопа иначе Windows XP заема около 1 гб. при мен, с инсталирани драйвери и антивирус. Каквито и програми да ползваш, още 2-3-5 гб. са напълно достатъчни... За нормалната работа на диска е хубаво да има поне 20% свободни, доколкото знам. В твоя случай - 6 гб. стигат. Не разбрах колко РАМ имаш, но ако е 3-4 гб. при XP спокойно можеш да изключиш пейдж файла. При Виста и т.н. не знам дали би имало проблеми. Разбира се, при XP е абсолютно препоръчително да се изключи System Restore, но при Vista щом казват че по-добре да не се спира, значи сигурно е така.

Аз съм с ХР, С: ми е 75ГБ и имам под 5 свободни. Просто зависи кой какво инсталира. Затова - 1) Сваляш цялата информация от D: (на дискове, флашове, както ти харесва), 2) Правиш имидж на С: с Acronis, 3) Събуждаш имиджа от Acronis, като преоразмериш С: (има го като опция при събуждането). Това е най-лесният вариант да не преинсталираш наново и да знаеш, че няма да ти се скапе ОС-а вследствие на кофти преоразмеряване.

Без проблем може да се оправиш с Acronis Disk Director Suite както каза колегата по-горе.Но разбира се трябва да знаеш какво правиш :ph34r: В противен случай, по-добре не пипай. Просто всичко качвай в D: ( всички по-големи неща, от рода на PhotoShop,Corel draw и т.н. )

Ами благодаря ви на всички, но честно казано сега съм още по-объркана. Спрях System Restor-a, а не знам дали трябва. Що се отнася до големината на Page File-a /визирам Initial и Maximum големина/ там пък още повече не смея да пипам. :) Надявам се да намеря някакъв компромисен вариант, за да не се налага да преинсталирам Windows и съответно да не трябва сама да правя оразмеряване.

Ами благодаря ви на всички, но честно казано сега съм още по-объркана. Спрях System Restor-a, а не знам дали трябва. Що се отнася до големината на Page File-a /визирам Initial и Maximum големина/ там пък още повече не смея да пипам. :) Надявам се да намеря някакъв компромисен вариант, за да не се налага да преинсталирам Windows и съответно да не трябва сама да правя оразмеряване.

Нищо не трябва да правиш. По-горе прочетох, че имаш вече свободни 13 Гб. Това май след спирането на system restore. Не е имало нужда да се спира. Ако си поприключила с инсталирането на програми свободното място в С ти е напълно достатъчно. Освен това имаш мегдан за още сериозно инсталиране. И 30 Gb за системен дял под Vista - напълно достатъчно. Не мога даже и да си представя какво е инсталирал колегата, успял да запълни 70 Гб?! Аз съм накачил доста програми, а С ми е 22 Гб, при 6 свободни. Така че моят съвет е да възстановиш system restore - то(може да бъде доста полезно) и да дишаш спокойно. Нямаш никаква криза. Всичко е нормално. Хибернацията може да я няма. Там са около 2 Гб. И от време на врееме почистване от временни файлове. Това . Всичко ти е ОК.

Редактирано от aries315 (преглед на промените)

Нищо не трябва да правиш. По-горе прочетох, че имаш вече свободни 13 Гб. Това май след спирането на system restore. Не е имало нужда да се спира. Ако си поприключила с инсталирането на програми свободното място в С ти е напълно достатъчно. Освен това имаш мегдан за още сериозно инсталиране. И 30 Gb за системен дял под Vista - напълно достатъчно. Не мога даже и да си представя какво е инсталирал колегата, успял да запълни 70 Гб?! Аз съм накачил доста програми, а С ми е 22 Гб, при 6 свободни. Така че моят съвет е да възстановиш system restore - то(може да бъде доста полезно) и да дишаш спокойно. Нямаш никаква криза. Всичко е нормално. Хибернацията може да я няма. Там са около 2 Гб. И от време на врееме почистване от временни файлове. Това . Всичко ти е ОК.

А хибернацията как да я спра? И как се почистваха временните файлове. Още веднъж се извинявам за глупавите въпроси, но предпочитам да питам вместо да се правя на много разбираща.

И за какви 70GB говориш? Като пусна System Restore-a пак, ще ми останат около 9GB свободни. Значи те са достатъчни.

Аз реална полза от System Restore не съм видял, напротив! (поне що се отнася до XP). Хибернацията, също. Аз по принцип ползвам изцяло портабъл програми и нищо като програми нямам в с: тъй или иначе, а програмите са предимно професионални и всички заемат около 5-6 Гб., та и на мен ми е чудно как се пълнят 70 гб. иначе и на мен единия диск ми е пълен. CCleaner за почистване

Аз реална полза от System Restore не съм видял, напротив! (поне що се отнася до XP). Хибернацията, също.

...........

Далече сте от истината. Тук става дума за Vista и за лаптоп (имам предвид коментарите на djagi, aries315 и подобни)...

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Далече сте от истината. Тук става дума за Vista и за лаптоп (имам предвид коментарите на djagi, aries315 и подобни)...

Както казах вече, аз Виста и Уиндоус 7 не ползвам и не възнамерявам и в близките 5-6 години (поне) да ги ползвам (не, не ми е слаб компютъра Публикувано изображение ). Възможно е и да си прав за Виста, но ще ми е интересно с две думи да обясниш, защо не трябва да се изключва System Restore? Нестабилна ли става Вистата с изключен System Restore или друго, защото ако е само за възможността да се върне компютъра в по предишно състояние, за мен много по-смислен е един бекъп, който няма да ти яде постоянно ресурси и място на диска. Правиш го след инсталацията на драйверите и забравяш за него, докато не ти потрябва...

Без проблем може да се оправиш с Acronis Disk Director Suite както каза колегата по-горе.Но разбира се трябва да знаеш какво правиш :huh: В противен случай, по-добре не пипай.

Просто всичко качвай в D: ( всички по-големи неща, от рода на PhotoShop,Corel draw и т.н. )

И аз имах такъв проблем и се зачетох тук и реших да пробвам горепосочената програма на уин 7 и проработи ПЕФРЕКТНО Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Както казах вече, аз Виста и Уиндоус 7 не ползвам и не възнамерявам и в близките 5-6 години (поне) да ги ползвам (не, не ми е слаб компютъра Публикувано изображение ). Възможно е и да си прав за Виста, но ще ми е интересно с две думи да обясниш, защо не трябва да се изключва System Restore? Нестабилна ли става Вистата с изключен System Restore или друго, защото ако е само за възможността да се върне компютъра в по предишно състояние, за мен много по-смислен е един бекъп, който няма да ти яде постоянно ресурси и място на диска. Правиш го след инсталацията на драйверите и забравяш за него, докато не ти потрябва...

Мисля, че въобще не разбираш за какво става дума. За разлика от Windows XP Vista има доста по-различен и доста по-добър System Restore, в сравнение с Windows XP. Концепцията за System Restore на Vista е заимствана от Windows Server 2003.

Цитат за System Restore на Виста, сравнен с този на XP:

In Windows Vista, System Restore allows recovery from a greater range of changes than in Windows XP. The file filter driver system for system restore used in previous versions of Windows is replaced with a new approach. Now, when a restore point is requested, a shadow copy of a file or folder is created. A shadow copy is essentially a previous version of the file or folder at a specific point. Windows Vista can request restore points automatically, or do so when you ask. When the system needs to be restored, files and settings are copied from the shadow copy to the live volume used by Windows Vista. This improves integration with other aspects of backup and recovery and makes System Restore even more usable.

Не знам дали забеляза какво написах по-горе: Shadow Copy. Имаш ли представа какво е това?

А бекъп и то доста добър има например във Vista Business и Ultimate. Но който и да е бекъп не може да замести System Restore на Vista, просто говорим за съвсем различни неща.

Ето малко повече информация и ръководство за работа със System Restore: Windows Vista System Restore Guide.

P.S. Така и не разбрах защо в тема за Vista се намесват мнения за XP....

....

Не бе, разбирам много добре... Вярно, че не ползвам Виста, но ако ползвах, едно от първите неща, които щях да направя на моята Виста, щеше да е да махна System Restore (както го правя с XP). Просто за мен не би имала практическа стойност. Това съвсем не значи, че System Restore е нещо лошо и задължително трябва да се маха, но явно при всички положения не е "огромна грешка" и не би могло да бъде "огромна грешка"... Ти си го ползваш и няма лошо, аз предпочитам други методи на работа с компютъра и операционната система, които са по-ефективни за мен.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Имам само 1 дял.Искам от дял Ц да взема пространство иа з други 2 дяла. Възможно ли е и ако да с коя програма.

може и с вградения Disk MAnagement на уиндоус (ограничена функционалност) както и с инструментите в Hiren's Boot CD аз лично предпочитам формат по време на инсталация, но това е друго

Hiren's Boot CD Acronis Disk Director и готово

Прочети инструкцийте тук - http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/resize-a-partition-for-free-in-windows-vista/ без изпозване на допълнителен софтуер. Може да ползваш Hiren Boot CD - има си раздел за работа с дялове и съответните програми - Paragon Partition Manager, Norton Partition Manager, Acronis Disc Direktor и т.н. редакция: Я колко хора ме изпревариха докато намеря връзката :yanim:

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, търся програма за разделяне на диска, която да работи стабилно под Win 7, защото в момента само него ползвам. Диска ми е разделен, но в C директорията намалява мястото желая да я увелича. Благодаря.

Здравейте,

търся програма за разделяне на диска, която да работи стабилно под Win 7, защото в момента само него ползвам.

Диска ми е разделен, но в C директорията намалява мястото желая да я увелича.

Благодаря.

Windows 7 Menager е доста добра програмка з оптимизаране на 7-та. Има и такава функция която ти трябва. Зареждаш я ... В дясно избираш "Misc. Utilities" после "Windows Utilities" ..."Disk Utilities" ...."Disk Menagment"

Програмката я има в замунда.

Здравейте,

търся програма за разделяне на диска, която да работи стабилно под Win 7, защото в момента само него ползвам.

Диска ми е разделен, но в C директорията намалява мястото желая да я увелича.

Благодаря.

Paragon Partition Manager

Оправих се. Инсталирах си Paragon Partition Manager и той автоматично се включи под емулацията на DOS. :) 10x.

Norton Partition Magic - програмата е добра и лесно се работи с нея

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.