Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истински ли сме или не сме

Featured Replies

Според мен винаги сме истински и в същото време не сме. :)

Истински сме когато:

- открито и честно помагаме на хората

- когато лъжем

- когато сме с маска на благородни и добри хора

- нараняваме другите

- сме сред природата

- сме в тролейбуса

- сме в хармония

- ни боли

- обичаме или мразим,

- ревнуваме и завиждаме

- даваме

- сме невежи

- сме просветлени

- …

Истински сме и в тоалетната.

От друга гледна точка - не сме истински.

Ние всъщност не съществуваме реално.

Проявяваме се, но нищо трайно не може да бъде намерено в която и да е от нашите прояви. Дори в тоалетната.

Това, което приемаме за трайно „аз” е временна, променяща се съвкупност от кожа и кости, от мисли и чувства. Това което наричаме аз – тялото, мислите и емоциите ни са взаимосвързани и зависими причини и условия, в които единственото трайно нещо е промяната. Аз-ът се появява, поради причини и условия, променя се и изчезва.

Това, което гледа през очите и слуша през ушите, което мисли мислите и е между и зад тях, точно сега - винаги е. Безкрайна, неродена ясна светлина. Безстрашие, радост, мъдрост и активно съчувствие. Това сме. Това е природата ни. Пусто, ясно осъзнаване.

Истински сме и в същото време не сме.

Истински сме като насън.

Всичко се появява се и зависи от причини, всичко е толкова истинско, колкото истинска е рисунката върху вода.

Винаги имаме избор:

Да се отъждествяваме с ограниченията и страховете си.

Или винаги да отиваме отвъд тях. И да се отъждествяваме с безграничния си потенциал.

Да мислим предимно за себе си.

Или да забележим, че има и други и те са не по-малко важни от нас. Всеки се стреми към щастие и да помагаш на другите е естествено. Това е природата ни.

Да създаваме страдания.

Или мислите, думите и делата ни да носят щастие на другите.

Да сме невежи.

Или да сме просветлени.

• Отговори 177
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Болните от проказа, на определен етап от болеста си, също биха останали невъзмутими... Те истински ли са или не?

• не знам... живея в майа, така че... наистина не знам Док, ама това за хляба и мишките... Суфите не говорят в прав текст, за да има повече и различни интерпретации на това, което казват, коет

• Я помисли по-добре, щото ти това го можеш - конкретно твоя пример ще използвам, за да те подтикна към това - за болните от проказа - дали онова, което ги е докоснало е от рода на истината? Или болните

Най-напред трябва да уточним, какво сначи "истински"

Защото се съмнявам, че въобще ни е възможно... :lol6:

Най-напред трябва да уточним, какво сначи "истински"

Защото се съмнявам, че въобще ни е възможно... :lol6:

Пак е просто.

Загряваш котлона, и като се зачерви го пипаш.

Ако не си истински, ще останеш невъзмутим.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Пак е просто.

Болните от проказа, на определен етап от болеста си, също биха останали невъзмутими... Те истински ли са или не?

много готина тема :-) Ха сега де - истински сме, или не? Аз лично дълбоко за себе си подозирам, че съм измислена, ама кой може да каже със сигурност...Мъжа ми, виж, със сигурност е измислен - аз си го измислих две години преди да го срещна на живо.

<!--quoteo(post=1497218:date=26.08.2009г. в 11:43ч.:name=Ken)--><div class='quotetop'>ЦИТАТ(Ken @ 26.08.2009г. в 11:43ч.) <a href="index.php?act=findpost&pid=1497218"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Пак е просто.

Ако не си истински, ще останеш невъзмутим.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Болните от проказа, на определен етап от болеста си, също биха останали невъзмутими... Те истински ли са или не?

Я помисли по-добре, щото ти това го можеш - конкретно твоя пример ще използвам, за да те подтикна към това - за болните от проказа - дали онова, което ги е докоснало е от рода на истината? Или болните от тетанус, които в един от стадиите на болестта се усмихват зловещо, с лица застинали в сардоничен смях - risus sardonicus? Или пък болните от епилепсия, за което заболяване Исус казва - този РОД само с пост и молитва излиза...

Този РОД от РОДА на Истината ли е? Май не е - Той бе открай човекоубиец и не устоя в истината‚ понеже в него няма истина. Кога говори лъжа‚ своето говори‚ защото е лъжец и баща на лъжата (Иоан 8:44).

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Lucia_free, според мен да живееш в истината и да си истински са съвсем различни неща. Защото нас всички ни е измислил бог, нали?

Lucia_free, според мен да живееш в истината и да си истински са съвсем различни неща. Защото нас всички ни е измислил бог, нали?

Как така ни е измислил Бог? Нали пише че сме създадени по негов образ и подобие? Значи просто ни е изкопирал от себе си. Последното не го приемай сериозно. Всъщност човекът винаги е съществувал. Бог го поражда от себе си отново в началото на всеки космически период, но не го създава.

Пак е просто.

Хахаха biggrin.gif

Как така ни е измислил Бог?

Битието е мислимо. То е менталното проявление на Битиетотвореца. И тук думичката Про-Мисъл си е точно на място - битието като такова е една Про-екция на Мисълта, един про-дукт (думата иде от латинското ductus - проход, канал) на Ментала.

Истински ли сме? - не означава реални ли сме във всеки един миг от своето съществуване. Истински означава мислими ли сме. Реалността е съвсем друга бира или същата бира, ала на друго място - от бутилката в корема ни. :-)

Тази тема ми напомня за знаменития спор на номиналистите и реалистите относно статуса на реалност на универсалиите (имената) и на реалиите. Истински ли сме или не сме? Само фактът, че си задаваме този въпрос сочи напрежението между менталността - Промисъла и реалността - битийността. Има една тънка и едва доловима граница между тези два свята - истинност и реалност. Истинността е мислимата реалност, а реалността е изявената мислимост, тоест истинност. И се стига до парадокса, реалността да се обръща с въпрос към своята истинност - е ли е или не е. Тогава става интересното - съзнанието за "себе си" не може чрез рефлексия да бъде отмислено от самото "себе си".

Тук се сещам за въпроса на Декарт: "В чие съществуване съм сигурен?" в неговите "Медитации" и по-точно в Медитация Втора, където отговаря: "Аз не съм сигурен в съществуването на външния свят,... но пък съм абсолютно сигурен в собственото си съществуване." Мислещото същество се долавя чисто като битие. Първата му формулирана мисъл като самосъзнание е не "Аз мисля", а "Аз съм, Аз съществувам". Самото когитиране тук е една идея, а не ментален акт. Затова и в края на Медитация Втора четем най-същественото твърдение: "Аз съм мислещо битие". Когито е ейдос, интуитивна евидентност, разкрила моето съществуване. Всичко друго "мое" е усъмнимо и още по-точно, то е отделимо "от мене". "Само тази вещ (когитацията) не може да бъде отделена от мене". Утвърждавайки, че е, но и усъмнявайки се в това, че "е", Декарт като прави преглед на възможните "атрибути" на битието си, потърсва да определи онези, които той не може да отдели или да "отмисли" от себе си. И само когитирането издържа на тази проверка.

Истински ли сме или не сме? - Е ли реалността една проекция на мислимата истинност?

Нека всеки от нас си зададе този въпрос. Той е от изключителна важност за всяко едно съ-ще-ство, което има претенциите за съществуване. Самият глагол съществувам прекрасно показва що е то реалността - една проецирана в бъдеще време мисъл с елемента на творчеството, на съ-участието ни в собственото ни съществуване - съ-ЩЕ... Или по друг начин речено - реалността - това е продължението на мисълта (но не и без нашата намеса, не без нашето СЪ-участие).

И иде наред въпроса за истинността на нашите мисли. Те истински ли са или не са?

Съ-мнявам се... :-)

Сега вали.

Дъждът се спуска кротко,

но сигурно и напористо.

Да. Някак неизбежно.

Като истина.

Дъждът сега е истина.

За другото не зная.

И не искам.

• Автор

.... ако сънуваме, че се изгаряме, изгаряме ли се наистина? Не бързайте да казвате - не :-)

:-)

Мисля, че когато Достоевски е писал за някакво убийство, чрез наръгване с нож толкова се вживял в това което пише, че самият той е получил рана в стомаха и се е наложило да викат лекари.(беше преди доста време и не съм съвсем сигурен дали беше Достоевски)

Помня описан един опит под хипноза: На хипнотизиран казват че ще допрат до кожата му запалена цигара и допират молив (незапален :-)) до ръката му. На мястото се образува мехурче както от истинско изгаряне, а след като мехурчето изчезва на мястото се остава белег. След това пак хипнотизират същия човек и му казват че всъщност не е било цигара а молив. Белега от "изгарянето" изчезва за няколко часа след това.

Какви глупости са се изписали тук , не виждам смисъл от тези неща !?

:-)

Мисля, че когато Достоевски е писал за някакво убийство, чрез наръгване с нож толкова се вживял в това което пише, че самият той е получил рана в стомаха и се е наложило да викат лекари.(беше преди доста време и не съм съвсем сигурен дали беше Достоевски)

Помня описан един опит под хипноза: На хипнотизиран казват че ще допрат до кожата му запалена цигара и допират молив (незапален :-)) до ръката му. На мястото се образува мехурче както от истинско изгаряне, а след като мехурчето изчезва на мястото се остава белег. След това пак хипнотизират същия човек и му казват че всъщност не е било цигара а молив. Белега от "изгарянето" изчезва за няколко часа след това.

В медицината подобни прийоми се наричат плацебо ефект - даваш витамин С, а болният си мисли, че е не знам си какво супер лекарство и оздравява само при мисълта, че то ще му помогне. Като онзи виц с бабата, която оздравяла само като й мушнали термометъра. :-)))

Битието е една кондензирана мисъл. И нищо повече.

Истински ли сме или не? Ще разгледам двата варианта.

Истински сме - добре, не виждам противоречия тук.

Не сме истински - щом не сме истински, тогава е логично тази теми и този форум да не съществуват, логично е и вие да не съществувате. Тоест аз/да приемем, че макар и въображаем, имам съзнание/ споря сам със себе си за това доколко наистина споря сам със себе си. Въпросът е, дали е възможно да приема твърдения, от които сам се отричам, и от друга страна - потвърждавам.

Ако вие сте в моята фантазия, и аз съм в собствената си фантазия, тогава въпросът "истински ли сме" не съществува, защото излиза, че всичко това е измислено от мен. Това значи да споря между себе си и себе си, което в крайна сметка няма да доведе то ясен отговор.

Така че съм склонен да приема "истински сме". Ако не сме, виждате каква обърквация става.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

А разбирате ли от от квантова физика или семиотика? Не! Следователно са глупости... Представете си, че някой казва: "Не разбирам правилата за уличното движение и не виждам никакъв смисъл в тях!" След това пресича на червено:-)

Аз конкретно , не разбирам от квантова физика .

Но , разбирам за какво говорите тук и ви казвам , че това са глупости !

Всички хора са истински . Лъжите нямат нищо общо с истинността на човешкия род . Лъжите са дело на долните хора .

А разбирате ли от от квантова физика или семиотика? Не! Следователно са глупости... Представете си, че някой казва: "Не разбирам правилата за уличното движение и не виждам никакъв смисъл в тях!" След това пресича на червено:-)

Това е солипсизъм ("измислено от мен", "моята фантазия"):-) Не съм казал, че е просто :-) Нека въведем една работна дефиниция за "истински". Под истинско съществуване ще разбираме, че нещо съществува като трайно, автономно и независимо. Пример е дъгата. Тя истинска ли е или не? Възприемането и зависи от множество фактори (зрението ни, гледната точка, капчиците вода, светлината...). Сама по себе си (като автономно и имащо независимо съществуване явление) дъгата не съществува, но въпреки това се проявява. Това, което посочва Вальо (препрочете първия му пост) е, че има възглед, който отива отвъд дуализма на етернализма и нихилизма (съществуването и несъществуването). Успех :-)

Топло :-) Я да видим откъде възникват нашите мисли, чувства, преживявания? А къде отиват, когато изчезнат? Вие сте умна, продължете още малко напред:-)

Да вземем да дефиниране и " трайно, автономно и независимо".

Дали сме истински?

„Истински „ е производна от истина.

истина е нещо абсолютно, което или не се среща в нашата реалност, или ние нямаме способност да я установим. Затова си служим с множество относителни истини, които непрекъснато се нуждаят от редакция. Така практически ние работим с едни карикатури на истината, с нейните сенки. Такава е съдбата и на всички други абсолютни категории, които нямат аналог в нашият свят. Като вечност, безсмъртие любов, безкрайност, неограниченост, свобода, братство, равенство и т.н.

Тези категории обаче съществуват в нашите мисли – нещо много чудно, предвид, че няма къде да ги наблюдаваме в практиката. Това е сложен въпрос и излиза извън формата на този разговор.

Та „истински ли сме?” е въпрос, който засяга канавата на Универсума, платното, върху която най – великия художник - Всевишния е нарисувал чудната картина, в която се осъзнаваме.

Ето една притча, предложена от Платон по този въпрос:

"Ние, хората, приличаме на затворници в една пещера. Така сме приковани, че можем да виждаме само стената в дъното на пещерата. Далеч зад нас гори огън, а между нас и огъня минава път, по който хора носят различни предмети: вещи, статуи, фигури на животни. Някои от носещите говорят, други мълчат. Ние, окованите, виждаме само сенките, които се отразяват в дъното на пещерата; чуваме само думите, които някои от сенките произнасят. Ала може да се случи така, че някой от окованите да се освободи. Тогава той ще може да обърне погледа си и ще види, след болката от светлината, действителните предмети. Естествено, освободеният може и да не понесе болката, и да предпочете да си съзерцава това, на което е свикнал - сенките; може да се противи, рече ли някой да го освобождава. Но може и да излезе от пещерата и да види най-истинската светлина - тази на слънцето. Тогава той ще прозре причината, поради която някои неща стават сенки и ако му се наложи да се върне в пещерата, сигурно ще поиска да сподели с останалите затворници истински видяното, ще заспори с тях и дори ще иска да ги освободи, за да ги приобщи към благодатта на светлината. Те първо ще му се изсмеят, а след това, остане ли непреклонен в желанието си да ги освобождава, биха го и убили. "

-------------------------------------------------------------------------------------

3635694892_601b859b99.jpg Платон и Аристотел от "Атинската философска школа" на Рафаел

Трайно = постоянно, неизменно, не подложено на изменение.

Автономно и независимо = съществуващо само по себе си, независещо от причини и условия.

Пример: понятието голям/малък. Палецът на ръката ви голям ли е или малък?

Приятел, този пример е за бисерите :rolleyes:

Тази тема май показва колко малко хора имат чувство за хумор... според мен този въпрос е крайно забавен, много насериозно го приемате, като че има някакъв смисъл

коментар извън темата

Редактирано от XCP2 (преглед на промените)

Трайно = постоянно, неизменно, не подложено на изменение.

Автономно и независимо = съществуващо само по себе си, независещо от причини и условия.

Пример: понятието голям/малък. Палецът на ръката ви голям ли е или малък?

По тази дефиниция не сме истински, защото:

постоянно сме подложени на изменение

нашето съществуване определено зависи от причини и условия, в крайна сметка, "мама" и "тате" не са се били срещнали, нас нямаше да ни има.

Ако отидем още по-назад, навярно, ако един единствен химичен елемент е липсвал в първичната супа, нас нямаше да ни има.

Всъщност ние сме в вселена, една от безбройните вероятни вселени.

Може би самите ние сме просто едни възможни същества, но не и непременно универсално съществуващи по еднакъв образ и подобие навсякъде.

Следователно не сме истински... поне по това определение. Все пак понятието "истина" е много размито, защото всичко се интерпретира по един от милиардите възможни начини от нашия мозък.

Топло :-) Я да видим откъде възникват нашите мисли, чувства, преживявания? А къде отиват, когато изчезнат? Вие сте умна, продължете още малко напред:-)

Благодаря! А умността - тя истинска ли е?.. :-))

Продължила съм, но... става нетърпимо горeщо. A малцина издържат на подобен огън, рискувам да остана сама в това и да изпадна в монологизми. В най-добрия вариант ще получа диалог от рода на този:

- разбирам за какво говорите тук и ви казвам , че това са глупости !

- Приятел, този пример е за бисерите.

:-)))))))))))))))))))

Дали сме истински?

„Истински „ е производна от истина.

истина е нещо абсолютно, което или не се среща в нашата реалност, или ние нямаме способност да я установим. Затова си служим с множество относителни истини, които непрекъснато се нуждаят от редакция. Така практически ние работим с едни карикатури на истината, с нейните сенки. Такава е съдбата и на всички други абсолютни категории, които нямат аналог в нашият свят. Като вечност, безсмъртие любов, безкрайност, неограниченост, свобода, братство, равенство и т.н.

Тези категории обаче съществуват в нашите мисли – нещо много чудно, предвид, че няма къде да ги наблюдаваме в практиката. Това е сложен въпрос и излиза извън формата на този разговор.

Та „истински ли сме?” е въпрос, който засяга канавата на Универсума, платното, върху която най – великия художник - Всевишния е нарисувал чудната картина, в която се осъзнаваме.

-------------------------------------------------------------------------------------

3635694892_601b859b99.jpg Платон и Аристотел от "Атинската философска школа" на Рафаел

Валентине, като правиш красиви подаръци като горните - подчертаната ти в червено мисъл, моля - прави ги докрай.

Великият гений на Рафаело го е сторил така - по своя си начин го е казал с невероятна красота и финес - ето как - точно в картината, която ти даваш за пример - там той е поставил и себе си, но тъй като хармонията при този художник е фетиш, се е изрисувал полускрит между Заратустра и Птолемей в композицията от люде в долния десен ъгъл ... и наблюдаващ мълчаливо, ненамисащо се, за да не развали цялата тази хармония, точно както прави един Всевишен. Удивителен шедьовър на Ренесансовото изкуство - сякаш и аз съм там и дори чувам какво си говорят философите.

Рафаело - вмъкнал своя нежен, тих образ в картината

3635695630_c3e9a32356_o.jpg

Атинската школа - цялата картина

The_School_of_Athens__Raphael__1509_11___1600x1200___ID_8092.4225.jpg

А ако се вгледа човек малко по-внимателно в тази картина, ще открие там един друг персонаж - в левия долен ъгъл - точно отсреща на образа на Рафаело и като негов антипод изобразен целият в бяло - така както сам себе си художникът е изрисувал в черно. И ако по-добре се вгледаме в тях, ще открием още нещо - само тези два образа от всичките в картината ни гледат право в очите - черното и бялото - персоната Рафаело и неговата душа. Eто кое има най-голяма връзка с въпроса, зададен в тази тема - истински ли сме или не сме?

Автопортретът на Рафаело

306285939c.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.