Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

По подразбиране в горния панел в ляво имаш едно тройно меню - Applications, Paces, System. Първото меню съдържа всички приложения сортирани по категория.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

По подразбиране в горния панел в ляво имаш едно тройно меню - Applications, Paces, System. Първото меню съдържа всички приложения сортирани по категория.

Мерси ,но там съм гледал, а и убунтуто ми е на български :speak:

Какви са тези пакети, дето си ги инсталирал?

Edit: Сега препрочетох първия ти пост и видях, че си писал за miro. Натисни Alt+F2 и напиши "miro". А би трябвало да ти се появи в менюто...

Редактирано от Мишо (преглед на промените)

Edit: Сега препрочетох първия ти пост и видях, че си писал за miro. Натисни Alt+F2 и напиши "miro". А би трябвало да ти се появи в менюто...

Пак мерси, много ми помогна-това за Alt+F2 не го знаех.Човек винаги има какво да научи cool.gif

Ако програмата е конзолно ориентирана нищо чудно и да не се появи в менютата

Изникна друг по голям проблем от този с камерата.Опитвах да инсталирам нещо,но явно съм объркала нещата ;)

Update-manager постоянно ми свети в горния ъгъл и като го стартирам изкарва въпросния прозорец...

Това е лесно. Можеш просто да изтриеш проблемният ред. За целта изпълни sudo nautilus, иди в /etc/apt , за всеки случай направи резервно копие на sources.list, цъкни с десен бутон в-ху файла и от падащато меню, избери Open with "Text Editor". Удобно е да включиш номерация на редовете в редактора Edit>Preferences>таб Vew> секция Line Numbers> отметка на Display line numbrs. Сега редовете са номерирани в сива лента от ляво. Намираш 52, изтриваш го и съхраняваш файла.

Проблемът вероятно е причинен от неправилно добавяне на източници за софтуер. Един такъв пример сайтът на wine, където се предлага твърде усложнен начин, който носи риск от подобни грешки.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Някой може ли да обясни как мога да си оправя следния проблем с визуализирането на шрифта в Wine:

97162_078_m.PNG

Досега не съм имал подобни проблеми. Все пак можеш да пробваш да инсталираш през синаптик msttcorefonts, чувам че това решава много проблеми. Друга възможност е че се опитва да тръгне на български езиков интерфейс, а това е "друга бира". Разбира се възможно е но трябва да стартираш програмите с префикс за да не излизат на маймуница.

Като стана дума за wine, пробвах тема за Ubuntu. Тук има повече инфо и скриншотове: http://tombuntu.com/index.php/2008/01/04/s...the-ugly-stick/

Както се вижда резултата е доста интригуващ :P .

Edit:

Стартирай програмата от терминал, по този начин:

LANG=bg_BG.CP1251 winecfg

и виж какво ще се получи.

Edit2:

По-скоро е така:

LANG=bg_BG.UTF-8 wine notepad

LANG=bg_BG.UTF-8 winecfg

Досега не съм имал подобни проблеми. Все пак можеш да пробваш да инсталираш през синаптик msttcorefonts, чувам че това решава много проблеми. Друга възможност е че се опитва да тръгне на български езиков интерфейс, а това е "друга бира". Разбира се възможно е но трябва да стартираш програмите с префикс за да не излизат на маймуница.

Като стана дума за wine, пробвах тема за Ubuntu. Тук има повече инфо и скриншотове: http://tombuntu.com/index.php/2008/01/04/s...the-ugly-stick/

Както се вижда резултата е доста интригуващ :P .

Edit:

Стартирай програмата от терминал, по този начин:

LANG=bg_BG.CP1251 winecfg

и виж какво ще се получи.

Пакета msttcorefonts се оказа инсталиран. Значи той не помага в този случай. И според мен това се получава защото wine се опитва да се стартира на бг. Както се вижда от скрийншота, визуализират се само латинските букви.

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

Хах, успях да го сбъгам. По-скоро winecfg се е стартирал точно с LANG=bg_BG.UTF-8 по подразбиране.

Пусни го с LANG=en_EN.UTF-8 winecfg , но ще е на английски.

Хах, успях да го сбъгам. По-скоро winecfg се е стартирал точно с LANG=bg_BG.UTF-8 по подразбиране.

Пусни го с LANG=en_EN.UTF-8 winecfg , но ще е на английски.

Как точно става това? Как да го пусна така, както казваш?

От терминал, точно както съм го написал

LANG=en_EN.UTF-8 winecfg

Не се опитвай да го пускаш от линкове на декстопа. Все още не съм разбрал как точно става това.

Съжалявам за забявянето с отговора. Значи в /dev не намирам файл с такова име, а ето какво ми показа dmesg |grep gspca

didka@didka-desktop:~$ dmesg |grep gspca
[ 289.169962] usbcore: registered new interface driver gspca
[ 289.169973] /build/buildd/linux-ubuntu-modules-2.6.22-2.6.22/debian/build/build-generic/media/gspcav1/gspca_core.c: gspca driver 01.00.12 registered
didka@didka-desktop:~$[/codebox]

Изникна друг по голям проблем от този с камерата.Опитвах да инсталирам нещо,но явно съм объркала нещата :clap:

Update-manager постоянно ми свети в горния ъгъл и като го стартирам изкарва въпросния прозорец...

Охх,всичко е оправи,точно както го беше описал.Много ти благодаря :yanim: А тези неща стават, защото от одавна се опитвам да си инсталирам kiba-dock.Намерих описания на инсталацията обаче явно нещо пропускам,защото при мен не се получава.Ако някой знае нещо повече за kiba-dock да пише.Пак много благодаря ! :wors:

Здравейте, как мога да инсталирам некоя програма, която е свалена като архив?Мога да я разархивирам, но не зная къде трябва за да мога да я инсталирам.Пробвам със мениджъра на пакети, но той не я намира - какво да правя? :)

Здравейте, как мога да инсталирам некоя програма, която е свалена като архив?Мога да я разархивирам, но не зная къде трябва за да мога да я инсталирам.Пробвам със мениджъра на пакети, но той не я намира - какво да правя? :rolleyes:

Прочети някоя книга за Линукс.

Aм искъм да попитам как мога да сменя мак адреса на ланкартата през убунто защото съм с два компютъра а не ми се дават пари за още едно ип,поне за сега защото ще ми трябва зада мога да се науча да работа с линукс че съм нов там и ми е много мътно...От един приятел преди време разбрах че може да се пусне интернет на линукса и без настройки но незнам как ако можете да ми помогнете...Ако може направо без настройки да си имам нет ще е супер...Ако не поне как да сменя мак адреса та да имам интернет и на двата компютъра :rolleyes::):)

Aм искъм да попитам как мога да сменя мак адреса на ланкартата през убунто защото съм с два компютъра а не ми се дават пари за още едно ип,поне за сега защото ще ми трябва зада мога да се науча да работа с линукс че съм нов там и ми е много мътно...От един приятел преди време разбрах че може да се пусне интернет на линукса и без настройки но незнам как ако можете да ми помогнете...Ако може направо без настройки да си имам нет ще е супер...Ако не поне как да сменя мак адреса та да имам интернет и на двата компютъра :rolleyes::):)

sudo nano /etc/network/interfaces
И добавяш към съответния интерфейс
hwaddress ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
Или инсталираш
sudo aptitude install  macchanger-gtk

Цялата информация я намерих с написването на 3 реда в Google!!

Здравейте, как мога да инсталирам некоя програма, която е свалена като архив?Мога да я разархивирам, но не зная къде трябва за да мога да я инсталирам.Пробвам със мениджъра на пакети, но той не я намира - какво да правя? :)

разархивираш в папка, след това в консола(терминал) достигаш до папката с cd и пишеш:

sudo ./configure

sudo make && make install

Инсталирах Gutsy на лаптоп MSI, появява се следният проблем: по време на работа започва да премигва дисплея и ми изписва, че е откачен от постоянно захранване и е на батерия, след няколко минути ми пише че пак е закачен и така на неопределен интервал от време. захранването си е наред, също и батерията. бях принуден да ги тествам под виста, която не посочи никакъв проблем. нямах време снощи да погледна dmesg, дали няма някакъв проблем там. на някой да се е сблъсквал със такъв проблем?

Охх,всичко е оправи,точно както го беше описал.Много ти благодаря :eek: А тези неща стават, защото от одавна се опитвам да си инсталирам kiba-dock.Намерих описания на инсталацията обаче явно нещо пропускам,защото при мен не се получава.Ако някой знае нещо повече за kiba-dock да пише.Пак много благодаря ! ;)

Ще погледна как се инсталира.

Междувременно писах на PriVileg за камерата. Отговориха ми че аналогът на TL-VC122 е trust webcam wb-5500t, а чипът е sn9c201.

Още не знам дали и как може да тръгне. Спецовете по камери да се произнесът :) .

Edit:

Намерих http://www.linux-projects.org/modules/mydownloads/, но е триал версия. Все пак може да пробваш дали работи с него.

Ще погледна как се инсталира.

Междувременно писах на PriVileg за камерата. Отговориха ми че аналогът на TL-VC122 е trust webcam wb-5500t, а чипът е sn9c201.

Още не знам дали и как може да тръгне. Спецовете по камери да се произнесът :) .

Edit:

Намерих http://www.linux-projects.org/modules/mydownloads/, но е триал версия. Все пак може да пробваш дали работи с него.

Пробвах го и пак не тръгва.Както и да е, вече взех да свиквам с мисълта, че няма да стане.Между другото и разговорите изобщо не са наред,защото се чувам слабо и с пращене.Ползвам Бета версия, 2.0 на скайп. В Alsamixer-a всичко е на max.А за kiba-dock не съм се отказала :help:

някой да е успял да подкара вградената камера в лаптопите на MSI под gutsy?

Инсталирах Xubuntu 7.04. Имам проблем с Wireless настройките. Мнения, идеи, помощ???

Ето това ми изкарва:

lukanov@ubuntu:~$ iwconfig

lo no wireless extensions.

ra0 RT61 Wireless ESSID:"" Nickname:""

Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s

RTS thr:off Fragment thr:off

Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-111 dBm

Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Редактирано от Shnureaga (преглед на промените)

Здравейте. Имам следния проблем. Убунту 7.10 ми е на български цялото (по време на инсталацията му избрах български) и сичко ток до тука. Сичко си е наред , но единствения проблем е , че като преименувам папка на български или като отворя документ който е на български ми излиза така: "

????????????
(Демек с въпросителни) Инсталирах някакъв Gnome-bulgarian-language-pack* & bulgarian-language-pack* (или нещо подобно не съм сигурен за името но промяна няма) Инсталирах си и от Synaptic майкрософтските врифтове .. но пак ???????.

Благодаря предварително!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.