Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некачествените преводи - чия е вината?

Featured Replies

На мен ми е крайно неприятно като видя българско заглавие,което не е като оригиналното,още повече че почти всички чужди заглавия са в пъти по хубави и оригинални от българските,да не кажа че опитите за превод или интерпретация на заглавията на българските преводачи са не само смешни,но и страшно жалки.Примерът е с книжката както каза Един за друг скучно,без фантазия и типично по български,без да искам да обидя някой.Е Очарователен негодник е заглавие,което провокира,карате да се замислиш и да започнеш да си фантазираш какво ли ще е съдържанието,изпълва с очакване,а самата дума "негодник"е доста показателна.Не знам на кой му хрумва идеята за смяна на заглавията,но се чудя купувайки правата на книгата,защо не задължават бг издателствата да изписват оригиналните имена,според мен ако бяхме бяла държава щяха да ги съдят най малкото,за неустойките не говоря,казвам така,защото съм чувала,че в Испания така се практикува с чужди книги :D

• Отговори 168
  • Прегледи 57,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Едно"любимо"заглавие е "Насила оженена",направо чакаш история с 2 героини.

заглавието би следвало да провокира въображението и да подсказва за историята,но ние вече

уточнихме,че в издателствата доста често се отнасят несериозно,май не само към нашия жанр.

Според мен заглавието на една книга е важно,защото то те провокира да вземеш дадената книга и да я прочетеш.Помня,че веднъж купих една книга само като прочетох заглавието и без да гледам резюмето и останах много доволна,книгата бе арлекин,а заглавието бе"Съпруга с характер".Нямаше ли и вас да заинтругува .Често забелязвам разлики от оригалните заглавия с нашите,зашото имам малко познания по английски и често оригиналното ми харесва повече.А заглавието на "Насила оженена" е голямо тъпотия,поправете ме ако бъркам,но откога жените се женят,не ли е правилно да е насила омъжена :)

Редактирано от margc (преглед на промените)

• Автор

Да се включа и аз по отношение на имената и заглавията. Що се отнася едно и също име, що се отнася до английския, може да се напише поне по два различни начина, но произношението и на двата варианта е едно и също!!! Така че не бих могла да си обясня защо едни и същи герои се представят с по няколко варианта на имената! Не съм наясно дали първия преводач има някакви авторски права върху дадено име, дори и след това да се наложи същата книга да се преведе от десет други човека, тъй като в една книга няма как един и същи герой да се явява с написано по различен начин от всеки един преводач име! Все пак вариантите не са чак толкова много - имената могат да се предадат чрез транслитерация (написване на латинския вариант на името с кирилица) или според произношението им! Но според моето скромно мнение, когато една книга бива преведена за първи път на български, ако в последствие се наложи нов превод, вторият или ен-тния преводач би трябвало да се придържат към първоначалните преводи на имената (освен ако от самото начало не са ги оплескали тотално!). Като например това, което някой беше споменал по-горе, че мъжко име било преведено като женско и през цялото време за героя се говорело в женски род!!! :) :) Сега за заглавията! Тук наистина на моменти се стъпва по тънък лед! Наистина някои от тях звучат невероятно на оригиналния език, но преведени на български не означават нищо или изобщо не могат да се свържат със съдържанието на книгата. Тогава задължително преводача трябва да прояви доста голямо творчество, за да може да измисли приемливо заглавие - такова, което да отразява съдържанието на книгата и което да не бяга прекалено много от оригиналното (в момента единственото такова заглавие, за което се сещам е "Птиците умират сами" - "Thornbirds" в оригинал). Но има и такива заглавия, които преведени на български звучат наистина добре и отразяват съдържанието на книгата. Обаче, по неясна за нас, бедния читател, причина, някой решава, че трябва то да се промени на български направо до неузнаваемост. Най-пресният пример, за който се сещам в момента е заглавието на последната издадена от поредицата за Малъри книга - "Един за друг"?!?!? Какво му беше на първоначалното заглавие предложено от Съни? То не се ли доближаваше много повече до оригиналното "A Loving Scoundrel"? Да не говорим, че в самата книга поне на десетина места се споменава, че Джереми е един очарователен негодник, в когото е лесно да се влюбиш? За съжаление все още не съм имала възможност да прочета вече издадената книга, но искрено се надявам да не са променили чак толкова драстично съдържанието й, както се случи със заглавието! И пак си задавам въпроса - кой е виновен в подобни случаи?

Даааааааа, дойде време и аз да се включа.

Относно преводите - мисля, че всички участващи в процеса на превеждане и издаване на дадена книга носят своя дял от вината. Не може да се обвини само едното звено. Всяко от тях на дадения етап от процеса не си е свършило работата. По мое мнение обичаме да обвиняваме другите за несвършената ни работа и не обичаме да признаваме грешките си. Колкото и да си говорим, за мен изводът е следният: всички имат вина - преводачи, редактори, коректори и т.н., и т.н.

Все пак вариантите не са чак толкова много - имената могат да се предадат чрез транслитерация (написване на латинския вариант на името с кирилица) или според произношението им! Но според моето скромно мнение, когато една книга бива преведена за първи път на български, ако в последствие се наложи нов превод, вторият или ен-тния преводач би трябвало да се придържат към първоначалните преводи на имената (освен ако от самото начало не са ги оплескали тотално!).

Напълно съгласна относно имената!

Заглавията - както вече казахте, в превод заглавието на една книга би трябвало да се доближава до оригиналното и да е в съответствие със съдържанието на книгата.

И да направя и аз лек завой като Съни, всъщност два.

Първият: Доста от вас четат книги и на други езици и ми хрумна да попитам забелязвали ли сте такива "аномалии" при преводи на други езици, или пък дори да забележите, че оригиналното заглавие не покрива съдържанието на книгата в оригинал?

Вторият е повлиян от въпроса на Съни относно превода на имената. Вече имахме дискусийка на тази тема, но след това се включиха доста момичета във форума и някои може дори да не знаят за тази "аномалия" (вече взех да мисля за такива неща, като за аномалии).

Накратко казано, става въпрос за четирилогията на Джуд Деверо - "Кадифе", включваща книгите "Джудит", "Алисия", "Клариса" и "Фиона". Обединяващото в тази четирилогия са четиримата братя Аскот. Ще изложа персонажите и в четирите книги със съответните персонажи в оригиналните произведения за по-нагледно:

"Джудит" - Гевин Аскот / Джудит Рейвдаун @ Gavin Montgomery / Judith Revedoune

"Алисия" - Стивън Аскот / Алисия Макарън @ Stephen Montgomery / Bronwyn MacArran

"Клариса" - Рейн Аскот / Клариса Блейкит @ Raine Montgomery / Alyx Blackelt

"Фиона" - Майлс Аскот / Фиона Кейуърт @ Miles Montgomery / Elizabeth Chatworth

Такааааааа, както се вижда, симпатягите не са Аскот в оригинал, а Монтгомъри; Алисия е Бронуин, Клариса е Аликс (знаещите да ме поправят, ако греша, не съм капацитет), а милата Фиона се оказа Елизабет.

Та какво мислите по въпроса? Публикувано изображение

Редактирано от ganinka (преглед на промените)

Е това вече е отвратително,да смениш една фамилия повече го разбирам,може да не е допаднала на преводачката :wors::( въпреки,че е страшно глупаво,но да смениш малки имена,това вече е голяма простотия,или английският им е много зле,по скоро са слепи и не виждат оригиналните имена :wors: или пък въобще не могат да четат :speak: най вероятно просто са объркали имената като са взели от други книги,не знам как трябва да превеждаш за да допуснеш подобна немарливост :speak::wors:

:(Това направо ме разби.Хвана ме чуденката,но стигнах до няколко предположения: 1.Вие не разбирате от изкуство.Хората не са просто подвижни речници,те са и творци!Ами,че то Аскот е къде,къде по-благозвучно от Монтгомъри.Голяма работа,че фамилията Монтгомъри се среща в почти всяка книга на Д.Д.Какво да кажа за Аликс и Елизабет.Ух,че гадост едното твърде средновековно,а другото ужасно неблагозвучно.Добавяш щипка лично творчество и се появяват Клариса и Фиона! 2.Това е феномен.Нещо като неидентифициран буквен обект.Никой не знае как и защо се е полечило така. 3.Гутенберг нещо е объркал в печатницата при гравирането. 4.Друго..............

Амииии, те като са творци да си творят, толкова прозайчни деиности като превод и редакция да ги остават на тези които наистина могат. :(

Редактирано от sanian (преглед на промените)

Даааааааа, дойде време и аз да се включа.

Относно преводите - мисля, че всички участващи в процеса на превеждане и издаване на дадена книга носят своя дял от вината. Не може да се обвини само едното звено. Всяко от тях на дадения етап от процеса не си е свършило работата. По мое мнение обичаме да обвиняваме другите за несвършената ни работа и не обичаме да признаваме грешките си. Колкото и да си говорим, за мен изводът е следният: всички имат вина - преводачи, редактори, коректори и т.н., и т.н.

Напълно съгласна относно имената!

Заглавията - както вече казахте, в превод заглавието на една книга би трябвало да се доближава до оригиналното и да е в съответствие със съдържанието на книгата.

И да направя и аз лек завой като Съни, всъщност два.

Първият: Доста от вас четат книги и на други езици и ми хрумна да попитам забелязвали ли сте такива "аномалии" при преводи на други езици, или пък дори да забележите, че оригиналното заглавие не покрива съдържанието на книгата в оригинал?

Вторият е повлиян от въпроса на Съни относно превода на имената. Вече имахме дискусийка на тази тема, но след това се включиха доста момичета във форума и някои може дори да не знаят за тази "аномалия" (вече взех да мисля за такива неща, като за аномалии).

Накратко казано, става въпрос за четирилогията на Джуд Деверо - "Кадифе", включваща книгите "Джудит", "Алисия", "Клариса" и "Фиона". Обединяващото в тази четирилогия са четиримата братя Аскот. Ще изложа персонажите и в четирите книги със съответните персонажи в оригиналните произведения за по-нагледно:

"Алисия" - Стивън Аскот / Алисия Макарън @ Stephen Montgomery / Bronwyn MacArran

Такааааааа, както се вижда, симпатягите не са Аскот в оригинал, а Монтгомъри; Алисия е Бронуин, Клариса е Аликс (знаещите да ме поправят, ако греша, не съм капацитет), а милата Фиона се оказа Елизабет.

Та какво мислите по въпроса? Публикувано изображение

Явно това не са преводачи, а богове. Те решават, те колят и бесят! Едно е да променяш звученето на имената, ама да си изсмучеш от пръстите някакви съвсем различни... Добре де, Бронуин е средновековно и затова са праснали мелодичното Алисия (като извадено от сериал). Но пък какво не им е допаднало в Елизабет, а пък Аликс по ми харесва от Клариса, такова едно екзотично именце. Слава Богу, че в касапницата са оцелели Джудит и малките имена на братята Монтгомъри, о, хиляди извинения- Аскот (пак приумица на преводачите).:eek:Публикувано изображение

Явно това не са преводачи, а богове. Те решават, те колят и бесят! Едно е да променяш звученето на имената, ама да си изсмучеш от пръстите някакви съвсем различни... Добре де, Бронуин е средновековно и затова са праснали мелодичното Алисия (като извадено от сериал). Но пък какво не им е допаднало в Елизабет, а пък Аликс по ми харесва от Клариса, такова едно екзотично именце. Слава Богу, че в касапницата са оцелели Джудит и малките имена на братята Монтгомъри, о, хиляди извинения- Аскот (пак приумица на преводачите).:ph34r:Публикувано изображение

Пепи не съм съгласна с теб,това е превод или го превеждаш едно към едно,разбира се като гледаш нещата да си паснат и да е благозвучно,или не го правиш,на преводача може и да му е звучало по добре Аскот,но него никой не го пита,той трябва просто да превежда,поправете ме ако греша,а автора е имал нещо в предвид,когато е сложил точно тези имена,внушение,намек,характер на героя,дори и асоциация с някого и нещо,не е работа на някой да ги сменя и е грешно според мен това да се смята за творчество,като му се твори да напише своя книга с "идеалните,благозвучни имена",това най малкото е неуважение и пренебрежение към автора и идейте му,за хилядите читатели да не говорим :down:

Какво да кажа,в този случай се благодаря ,че не чета на английски.Разочарованието би било голямо и за доста време ще ме откаже да чета.

Пепи не съм съгласна с теб,това е превод или го превеждаш едно към едно,разбира се като гледаш нещата да си паснат и да е благозвучно,или не го правиш,на преводача може и да му е звучало по добре Аскот,но него никой не го пита,той трябва просто да превежда,поправете ме ако греша,а автора е имал нещо в предвид,когато е сложил точно тези имена,внушение,намек,характер на героя,дори и асоциация с някого и нещо,не е работа на някой да ги сменя и е грешно според мен това да се смята за творчество,като му се твори да напише своя книга с "идеалните,благозвучни имена",това най малкото е неуважение и пренебрежение към автора и идейте му,за хилядите читатели да не говорим :cool:

Не съм си и помислила ,че е редно да си измислят.Просто вложих лека ирония.И аз все обръщам първите страници за да разбера истинското заглавие.

Ми и аз хмъ!!! Това го коментирах още преди време. Още не проумявам що моята Алисия се оказа Бронуин,а за Елизабет (с Х) дето се оказа Фиона думи нямам! С две думи едно некомпетено и безотговорно отношение мисля аз!

Ми и аз хмъ!!! Това го коментирах още преди време. Още не проумявам що моята Алисия се оказа Бронуин,а за Елизабет (с Х) дето се оказа Фиона думи нямам! С две думи едно некомпетено и безотговорно отношение мисля аз!

Точно както Да се влюбиш в негодник стана Един за друг, още не го проумявам. Заглавие прекрасно и в превод, и в оригинал, и отговарящо на сюжета, и на Джереми, и на Дани, и изведнъж Един за друг някак безлично ми е и не мога да го свържа с книжката.

А за следващата какво ли да очакваме, какво ли трансформация ще претърпи, не че В плен на мойте желания или Пленик на мойте желания е лошо, или пък не отговаря на книгата - напротив, но изнедади всякакви очаквам.

Редактирано от sanian (преглед на промените)

Точно както Да се влюбиш в негодник стана Един за друг, още не го проумявам. Заглавие прекрасно и в превод, и в оригинал, и отговарящо на сюжета, и на Джереми, и на Дани, и изведнъж Един за друг някак безлично ми е и не мога да го свържа с книжката.

А за следващата какво ли да очакваме, какво ли трансформация ще претърпи, не че В плен на мойте желания или Пленик на мойте желания е лошо, или пък не отговаря на книгата - напротив, но изнедади всякакви очаквам.

Ако въобще ги издадат следващите две...

Ако въобще ги издадат следващите две...

Ооооох, нали все с надежда някаква трябва да живеем, а за десетата чак не ми се мисли ще я видим ли някога????

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Какво да кажа,в този случай се благодаря ,че не чета на английски.Разочарованието би било голямо и за доста време ще ме откаже да чета.

Такааааааа! Започвам да си мисля, че тези които превеждат на моменти или наистина се изживяват като богове (както е упоменато малко по-нагоре), или като "най-добрите" от най-добрите, или изобщо нямат представа как се прави един що-годе добър превод! Защото, ако бяха се поинтересували или поне бяха изкарали някакво обучение, щеше да им е напълно ясно, че един преводач няма право да променя по какъвто и да било начин оригиналния текста, пък да не говорим за имената на героите! Да, текста наистина се предава смислово, защото не може да има буквален превод (въпреки че и такива случаи има, когато колеги превеждат буквално дадена фраза или идиом и не искам да ви казвам какви абсурдитизми се получават! От сорта например, че навън "валят котки и кучета "!!! /It's raining cats and dogs - което значи, че вали като из ведро/, но явно една голяма част от преводачите стоят над тези неща! Пък и защо трябва да си правят труда да се ровят из речниците? Ами че това си е чиста загуба на време!). Все пак, нещо, което звучи добре на един език, не означава, че ще звучи по същия начин и на другия език!

Да не говорим за това, че някои дори не познават и матерния си език! Пресен пример от снощи - гледах един филм по бТВ - "Прокурорът", където се натъкнах на поредния преводачески бисер - "Значи вие не сте ОМЪЖЕН?" - това са реплики към подсъдимия - МЪЖ!

Редактирано от shemett (преглед на промените)

Такааааааа! Започвам да си мисля, че тези които превеждат на моменти или наистина се изживяват като богове (както е упоменато малко по-нагоре), или като "най-добрите" от най-добрите, или изобщо нямат представа как се прави един що-годе добър превод! Защото, ако бяха се поинтересували или поне бяха изкарали някакво обучение, щеше да им е напълно ясно, че един преводач няма право да променя по какъвто и да било начин оригиналния текста, пък да не говорим за имената на героите! Да, текста наистина се предава смислово, защото не може да има буквален превод (въпреки че и такива случаи има, когато колеги превеждат буквално дадена фраза или идиом и не искам да ви казвам какви абсурдитизми се получават! От сорта например, че навън "валят котки и кучета "!!! /It's raining cats and dogs - което значи, че вали като из ведро/, но явно една голяма част от преводачите стоят над тези неща! Пък и защо трябва да си правят труда да се ровят из речниците? Ами че това си е чиста загуба на време!). Все пак, нещо, което звучи добре на един език, не означава, че ще звучи по същия начин и на другия език!

Да не говорим за това, че някои дори не познават и матерния си език! Пресен пример от снощи - гледах един филм по бТВ - "Прокурорът", където се натъкнах на поредния преводачески бисер - "Значи вие не сте ОМЪЖЕН?" - това са реплики към подсъдимия - МЪЖ!

Онакаааааааааааааа! Хихи! Не искам се подигравам с такава сериозна тема, но отговора с подмяната на имената е много прост. Поне в случая с Монгомъри/Аскът. Като не ти изнася да си купиш АДИДАС са обзавеждаш с АБИДАС или Ribock става Ribck. Е нашите са проявили голямо вдъхновение ги не фанат хептен. Колкото до ОМЪЖЕНИТЕ мъже ами чист пример за непрофесионализъм с надежда да се приеме като леко недоглеждане. Е аз ша пийна едно уиски на скалите и ша са успокоя!

Редактирано от cheetah (преглед на промените)

• Автор

.......Е аз ша пийна едно уиски на скалите и ша са успокоя!

Cheetah, а това уискинце на скалите с лед ли ще бъде или без? :huh::down:

Е аз ша пийна едно уиски на скалите и ша са успокоя!

Хи-хи-хи!

Не си спомням точно,но в "Принцът се жени" имаше много странни изрази.Нещо от сорта на "много готино" и подобни не пасващи на времето и стила на писане.Обаче книгата много ми хареса,та не се вглеждах излишно.

Ужас. Направо ме застреля! Тия хора мислят ли? Все едно да издадат в Америка Бай Ганьо като Uncle George. Горе-долу по същия начин ми звучи. А и това дали не е нарушаване на интелектуална собственост на автора(нямам представа дали това е правилно понятие). Ами че утре някой преводач или коректор или който и да било там ще вземе да пренапише някоя друга глава че не му харесал края на книгата или началото (може и да утрепе някой ако не му е симпатичен) и после чети ги тия бестселъри.

Честно ви казвам момичета, толкова ме издразни това че нямам думи!

Редактирано от thefunfamily (преглед на промените)

оооо това с пренаписването на главите,вече е правено,но по малко по-различен начин,някой акое чел например Забраненият плод на Сюзън Джонсън като книга и свален от сайта на dubina където беше първо качен,ще разбере че липсват части от по няколко страници,цели сцени са изрязани,а такива като мен които са чели книгата няколко пъти си личи,че има несъответствие в диалозите,като са рязали книгата поне да го бяха направили свястно,това ме дразни даже повече от печатните грешки,измислените имена и тъпите корици.Как може да отрежата такива големи части,нормални ли са :) то може би затова няма много издавани книги у нас,авторите сигурно не си ги дават,вместо да им кепезят книгите,по добре да не ги издават въобще.... :wors:

оооо това с пренаписването на главите,вече е правено,но по малко по-различен начин,някой акое чел например Забраненият плод на Сюзън Джонсън като книга и свален от сайта на dubina където беше първо качен,ще разбере че липсват части от по няколко страници,цели сцени са изрязани,а такива като мен които са чели книгата няколко пъти си личи,че има несъответствие в диалозите,като са рязали книгата поне да го бяха направили свястно,това ме дразни даже повече от печатните грешки,измислените имена и тъпите корици.Как може да отрежата такива големи части,нормални ли са ;) то може би затова няма много издавани книги у нас,авторите сигурно не си ги дават,вместо да им кепезят книгите,по добре да не ги издават въобще.... :)

Точно в този случай, Маги, мисля че става въпрос за несвършена работа по време на редакция. Предполагам, че и другите редактиращи ще се съгласят с мен. При сканирането е нормално да се изпускат странички и ако сканиращия не проверява крайния резултат, налице е първата предпоставка. След това при конвертирането на пдф-а във текст, ако има лошо сканирани страници, програмата не ги разпознава и ги пропуска. На мен лично ми се е случвало това няколко пъти - страниците са сканирани, но неразпознати от програмата и се налага неразпознатото да се препише на ръка. Това е втората предпоставка. И ако и редактиращия текста го кара през пръсти или файла се пусне само през проверка за правопис, без да се изчете внимателно текста и да се спазят всички останали проверки, е налице третата предпоставка. Затова и резултата е крайно незадоволителен. Виж, ако това се случи с книжния вариант, вече е проблем. Но това могат да го установят само хора, чели книга в оригинал и превод. :)

Точно в този случай, Маги, мисля че става въпрос за несвършена работа по време на редакция.

...

И ако и редактиращия текста го кара през пръсти или файла се пусне само през проверка за правопис, без да се изчете внимателно текста и да се спазят всички останали проверки, е налице третата предпоставка. Затова и резултата е крайно незадоволителен.

...

Тъй тъй.. Аз като приказвам постоянно "ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ;)", знам защо го приказвам.. А и редакторките виж как знаят.. :)

и преди знаех че работат ви е трудна,но сега осъзнавам наистина положението,тежко ви е безспорно,но такова недоглеждане ми се струва престъпно от страна на редакторите,вече не знам дали като чета една книга е цялата или някъде не е отрязана :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.