Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некачествените преводи - чия е вината?

Featured Replies

Чети в оригинал, уе :ph34r: - поне ти го можеш. :tongue2::D

То хубаво като идея, ама при мен има и друга беля, обичам на хартия не на компа. Всъщност на компа чета само наще преводи, останалото си го трупам трупам, и чакам да дойде деня да го докопам в книжен вариант за да си го изчета.
  • 3 седмици по-късно...
  • Отговори 168
  • Прегледи 57,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е сто пъти съжалих, че започнах да чета книга на български. Става въпрос за "Буреносен цикъл" на Айрис Йохансен, преводач Силвия Вангелова, издателство Калпазанов, естествено липсва редактор. То бива буквализми, бива, но следното изречение вече е прекалено: "Което означава, че отново сме на квадратче едно". Това издателство и друг път ми е правило впечатление с неповторимите си преводи. Дано останат неповторими, но се съмнявам.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Е сто пъти съжалих, че започнах да чета книга на български. Става въпрос за "Буреносен цикъл" на Айрис Йохансен, преводач Силвия Вангелова, издателство Калпазанов, естествено липсва редактор. То бива буквализми, бива, но следното изречение вече е прекалено: "Което означава, че отново сме на квадратче едно". Това издателство и друг път ми е правило впечатление с неповторимите си преводи. Дано останат неповторими, но се съмнявам.

Абе, звучи къде-къде по-интересно да си на "квадратче едно", отколкото "да се върнеш в началото" или нещо от сорта. ;)

В този ред на мисли и аз попаднах на някои подобни недомислици, както и прекалено разговорни изрази/нищо, че е съвременна, някак си не ми се връзваха/ в книгата, която четох наскоро.

И сега, като лека задачка-закачка ще цитирам няколко изреченийца, пък вие ще трябва да откриете неподходящата дума или фраза. :) Пък после ще сравняваме идеите си.

А ето ги и цитатите:

- "... дейности, които гарантирано щяха да превърнат премръзналата й плът в ледена шушулка"

- "...флуоресцентно етикетче, на което цената беше написана с черен вълшебен маркер."

- "Понякога. От дъжд на вятър. Чат-пат."

- "Нали те знам с твоите списъци - какви бяха...стратегически, тактически и дневни планьорки."

- "Ти непрекъснато ме укоряваш, че съм зряла не като за годините си"

- "Докато таксито превеждаше Бренди по обрамчените с дървета улици на "Кенилуърт", я жегна чувство за вина."

- "Но не беше абсолютно сигурна, че е постигнала целения ефект."

- "За пръв път в живота си тя се държеше като инстинктивно същество, съсредоточавайки се върху едно-единствено нещо - задоволяването на тялото си."

- "...представляваше забележително съчетание от благодушие и твърдост, проницателност и гостоприемност"

- "За прът имам удоволствието да се срещна с истински...италиански граф."

- "Кожата й беше толкова кадифена на пипане, колкото изглеждаше, затоплена от огъня в камината и от огъня на нуждата." /за коя ли нужда става въпрос - малката или голямата?!?!/

- "Акцентът му беше силен и многозначен по начин, който не беше чувала..."

- "Звучеше досущ когато се любеха."

- "Когато севърнем, ще постъпим какта е редно, аз ще се отведа и... ще си понеса последствията." /къде ли би могъл сам да се отведеш?!?!/

- "Той я гледаше задълбочено и разсъждаваше върху нещо..."

- "Поби я ледена тръпка."

- "Обезопасявал е алармата, преди тя да се обади."

- "Той изобщо не приличаше на баща й, но беше същият дол дренки."

- "Не ги видях добре - бяха с накачулени с шапки и шалове, - но единият кашляше."

Е, има и още, но мисля, че тези са достатъчни. Пунктоацията и правописа са запазени.

А самата книга е "Бедствие на високи токчета" на издателство "Ергон".

Много поздрави от мен на тези велики преводачи. Ако трябва да изкоментирам тоз абсурдистан ша требе напиша цел ферман. Хихи подкарах я и в рима нящо.

:eek: Ихааааа. Това само от една книга?!? А аз съм седнала да се възмущавам за някакви квадратчета Публикувано изображение
  • 3 месеца по-късно...
  • Автор

Прозвучало на ЧИСТ БЪЛГАРСКИ език от малкия екран:

"... Остави го, той е изпаднал в тотална обсесия..."

"...Това е един от кадаврите, откраднати от моргата..."

"... Хайде да отидем и да ти вземем един лъки чарм..."

Даааа, определено е много по-лесно да се използват чуждиците, а пък и колко по-ЕнтелЕгетно звучат тези думички, вместо съвсем тривиално звучащите български такива: обсебване/натрапчива тревожност, мъртви тела/трупове или зърнена закуска "Лъки чарм" или талисман/амулет (в зависимост от контекста на филма).

БРАВО момичета аз също смятам че след като нещо се прави трябва да се прави качествено.Още повече издателствата печелят пари от тези книги.И според мен след като смятат любовните романи за втора ръка защо тогава цените им са баснословни .И затова издателствата поне трябва да се постараят по добре или защото четем такава литература ние сме прости.

БРАВО момичета аз също смятам че след като нещо се прави трябва да се прави качествено.Още повече издателствата печелят пари от тези книги.И според мен след като смятат любовните романи за втора ръка защо тогава цените им са баснословни .И затова издателствата поне трябва да се постараят по добре или защото четем такава литература ние сме прости.

Самият факт, че печелят пари от книгите прави пропуските още по-лоши. Ако си професионалист, да си професионалист до край, или се отказвай. Друго е да се наричаш аматьор, т.е. да го правиш като хоби, това ти дава една малка вратичка да се оправдаеш, ако те хванат в грешка. Що се отнася до мен още съм си чист дилетант :clown: , но пък да му се не види, старая се, щото как ще погледна после хората в очите. Ами точно това е :eek: , те няма нужда да се изправят пред всичките си читатели и да им се извиняват, що пък да си правят труда.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Такаааааааааа, въпреки че това, което ще напиша няма нищо общо с любовните романи, то все пак има някакво отношение към преводите и тяхното качество.

Та, става въпрос за лепнатите в доста превозни средства на софийски градски транспорт /разбирай трамваи и автобуси, а предполагам и тролейбуси/ предупредителни табелки колко важно е да си перфорираш билетчето, веднага щом се качиш в съответния вид градски транспорт и как не можеш да си пренасяш багаж с по-големи размери без съответно да си дупчил билетче и за него. И тъй като нали се поевропейчваме, а и все повече чуждестранни туристи, бизнесмени и т.н посещават родната ни столица, съответните табелки са преведени и на английски.

Но дали на бедният чужденец ще му стане ясно какво точно се изисква от него да направи след като прочете написаното, преценете сами:

1. Perforate your ticket right after you get on the vehicle at the nearest perforator

2. Transportation of luggage with dimensions up to 60/40/40 cm is free of charged with one single trip ticket for each unit of luggage

Словоредът и правописът са запазени!

Не знам защо, но второто ми е фаворит! ;):D

Free of charged buddy, другото няма да коментирам изобщо. Нещо нищо не разбрах ша ми се невиди у англичанката.

Аз пак да се оплача, отново от "Калпазанов". Май започват да бият "Ирис" по "новаторски" преводи. Ето го въпросният бисер: "Аз намерих своята наследница и поставих добри примамки тази вечер. Тя ще ме води в проклетия танц на веселието, но накрая ще бъде моя." Пояснявам - подчертаното е идиом, който означава да объркаш, смутиш някого с държанието си или да му докараш проблеми, заблуждавайки го за нещо. По какъв начин човек, който не знае английски, ще разбере идеята? Дори няма да задълбавам в излишните лични местоимения, объркания словоред, прекалено буквалния превод...

Толкова се възмутих, че забравих да напиша заглавието - "Отдаването".

Редактирано от milenaka (преглед на промените)

• Автор

Аз пак да се оплача, отново от "Калпазанов". Май започват да бият "Ирис" по "новаторски" преводи. Ето го въпросният бисер: "Аз намерих своята наследница и поставих добри примамки тази вечер. Тя ще ме води в проклетия танц на веселието, но накрая ще бъде моя." Пояснявам - подчертаното е идиом, който означава да объркаш, смутиш някого с държанието си или да му докараш проблеми, заблуждавайки го за нещо. По какъв начин човек, който не знае английски, ще разбере идеята? Дори няма да задълбавам в излишните лични местоимения, объркания словоред, прекалено буквалния превод...

Толкова се възмутих, че забравих да напиша заглавието - "Отдаването".

Ами, явно на някого не му се е ровило из речниците или просто е решил/а, че всичко си знае и е под неговото/нейното достойнство да сверява с някаква си отживелица, наречена речник. ;)

А и тез примамки не знам защо ми се струват не на мястото си, ама... Все пак ми е извън контекста, но и двете изречения звучат... :ph34r:

...

А и тез примамки не знам защо ми се струват не на мястото си, ама... Все пак ми е извън контекста, но и двете изречения звучат... :ph34r:

Аха, никак не са на място, но поне не е грешен превод. Обаче са натъкнах на друг бисер: "Очите на Виктория се сблъскаха с тези на леля й." Не знам защо, но това си го представих нагледно, и... :ohmy::lol6:

ох слънчо ша ма умориш. Ама сблъскаха в смисъл на сблъскаха????, че по мойе скромно наблюдение от туй ша да боли главъ.

Точно в този смисъл Публикувано изображение

И още: обръщение към свещеник - на англ. е The Reverend Worth. Преведено като "Реверънд Уърт" като име и фамилия Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Автор

Точно в този смисъл Публикувано изображение

И още: обръщение към свещеник - на англ. е The Reverend Worth. Преведено като "Реверънд Уърт" като име и фамилия Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ти, пък сега претенции!! Я, виж как добре си звучи като Реверънд Уърт! ;-)

Нищо, че дори и като име не е написано както трябва. :-) Ако се следва транслитерацията, би трябвало да е - РеверЕнд, а ако се следва произношението - РевЪрънд. :-))))

Редактирано от shemett (преглед на промените)

Ама вие сте интересни хора, съвсем издребнявате, за някаква си дума. Я прочетете „Училище за пирати“ – Дженифър Ашли и „ Кид“ – Джоан Джонстън, ако изобщо стигнете до десета страница(аз до там стигнах) и тогава ще говорим за качествени преводи и на кой е вината. И в други книги, човек винаги може да открие по нещо дразнещо, ама за мен тези двете са върха на „качествения“ превод. Пък после издателствата се чудят, защо книгите им не се продават. Ако трябва да цитирам бисерите, няма да ми стигне мястото в темата. В „Училище за пирати“, още в началото, като прочетох отговор на героинята „Защото защо завършва на О“ и се облещих. Очите на всички бяха „лъчисти“, а главната беше за любимия си „парче мръвка“ и т. н. ... А пък за „Кид“ просто не ми стигат думите, имаше доста моменти в които на преводача изобщо не му е било ясно какво превежда и изреченията нямат смисъл и връзка. А пък като прочетох, че мъжествеността на главния е преведена, като „моста в панталоните му“ и ... :no-no: :no-no: :no-no: Блъскам си главата и не мога да разбера - нашите критерии ли са се повишили или някой ни се подиграва, като си мисли, че сме с бедна култура щом четем любовни романи.

Редактирано от rumi_1461 (преглед на промените)

• Автор

Да, определено е много жалко, че и учебниците, чиято основна функция уж е да ограмотяват децата и да ги учат на правилен правопис, правоговор и т.н са пълни с грешки! Какво остава за книгите, където за съжаление имам чувството, че от година на година, критериите за тяхното качество вместо да се повишават, драстично намаляват. Но за това, според мен, не са виновни само издателствата, а и самите читатели.

Докато има изказвания от типа на: "Е, какво толкова, че на места има някакви безсмислени и логически несвързани изречения в превода, пък и какво толкова е станало като има правописни и пунктуационни грешки, за мен е по-важно да прочета книгата!?!?!" издателствата ще продължават да бълват все повече и повече некачествени преводи на книги с безброй стилистични, граматични, пунктуационни и, не на последно място, преводни грешки.

Аз самата не бих дала и един лев за подобна книга! Ще предпочета да не я прочета, отколкото да позволя на някого да се подиграва със собствената ми интелигентност.

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

Защо книгите ни помагат да си починем

09.11.2012 | Критика | 0 Коментари

Публикувано изображениеКогато отиваме на почивка, почти винаги си взимаме книга. Доброто четиво ни помага да се отърсим от стреса и да си починем по-добре. Защо е така разсъждава Андрю Лосоуски, редактор на книги и журналист в huffingtonpost.com.

„Частично става въпрос за бягство в друг свят, в който читателят е пасивен. Той вижда как нещата се случват и никой не иска нищо от него – няма нужда да се отговаря на телефонни обаждания, да се мият чинии или да се вземат решения. Освен това, няма и неща, които да ни карат да се чувстваме виновни. За разлика от действителността, в творбата виждаме какво мислят останалите.

Добрата книга ангажира и ума ни и ни откъсва от всекидневието – кара ни да интерпретираме, да предсказваме и да си представяме какво се случва или какво ще се случи по-нататък. Книгите са перфектният инструмент, който да ни откъсне от тежката рутина, която де факто е животът. Те ни отпускат и ангажират едновременно. Обикновено, след като са прочели вълнуваща книга, хората се връщат към реалността по-жадни за нови преживявания”.

Да, определено една хубава книга ни кара да се чувстваме по този начин и да ни създава положителни емоции, но не трябва да забравяме, че не малка роля за цялото това удоволствие се пада и на точния и качествен превод!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Поредните преводачески бисери, този път скокнали от родния телевизионен ефир.

Седя си снощи и блаженно си слушам /защото обикновено телевизора повече го слушам, отколкото гледам/ едно предаване по Fox Life, когато изведнъж до слуха ми достига следното:

"Докато нея я няма, аз трябва ДА ВЛЕЗНА В ОБУВКИТЕ Й като разгледам гардероба й."

И секунди след това:

"Вече съм на ПРАГА на силите си..."

Определено е много по-лесно да се преведе един израз, по-скоро идиом, буквално, отколкото да се рови из речника, за да се провери какво е точното значение на български. Важното е да падат пари и да се превежда на конвейр, "какво тук значат някакви си идиоми" /ако смея да перефразирам един небезизвестен стих на небезизвестен наш поет/.

А, имам няколко бисера от книга, която чета в момента, но тях ще ги постна на по-късен етап - трябва да ги намеря точно къде бяха. ;)

А бе в тея бози, които четете, няма лошо да ги има тия грешки. Виж, ако подхванеш томче на Кант примерно и ги срещнеш, ей тогава става страшно. Иначе, за съжаление, калпави преводи съм срещал доста дори в спец. литература, която чета. Ама това е нивото на родните преводачи явно.

• Автор

А бе в тея бози, които четете, няма лошо да ги има тия грешки. Виж, ако подхванеш томче на Кант примерно и ги срещнеш, ей тогава става страшно. Иначе, за съжаление, калпави преводи съм срещал доста дори в спец. литература, която чета. Ама това е нивото на родните преводачи явно.

А защо си мислите, че четем само "тея бози". И не мога да разбера защо "няма лошо да ги има тия грешки" в любовните романи? Това, че четем подобен тип литература, не означава, че не сме чели Кант, Ницше, Екзюпери и подобни, или че интелектуалното ни ниво е на нивото на приматите.

Независимо какъв е типа литература, един нескопосан превод винаги може да ти развали удоволствието от четенето, а да не говорим, че и по никакъв начин няма да ти помогне да (до)развиеш езиковата си култура!

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Скоро не съм ви забавлявала с преводачо-редакторски умотворения, не защото не чета, а защото напоследък повечето пъти го правя в градския транспорт поради липса на време, и там по разбираеми причини няма как до си водя записки по българските преводи ;) .
За щастие /или нечие нещастие/ успях да поречета една цяла книга на спокойствие у дома и ето какво изскочи от там /е, не съм извадила всичките "бисерчета", но мисля, че и тези са достатъчни :) /.
И такааа...:

1. При него асансьорът вече май не стига до най-горния етаж, не знам дали ме разбираш. Може просто да се е запилял някъде, като онези хора, дето са болни от алцхаймерова болест. -

2. На почукването ми отговори баба Мейбъл — по-закръглена и омекотена версия на баба Мазур. - Аве, друго си е някой да ти "отговори" на почукването, вместо да ти отвори вратата.

3. Рекс не си падаше по лафмоабетите. - Няма ме ли си български думи, та трябва да се използват и турцизми? Вярно, много по-литературно звучи да си "падаш по лафмоабетите", отколкото да не си падаш по приказките или, не дай си Боже, да не си приказлив.

4. Върнах се при буика и след две преки открих парка. Бе добре поддържана тревна площ с размери една на две преки. - А колко са големи тези "преки" и колко са преки?

5. Чувалът с тялото на жената бе до други чували. Успях да наброя четири. - Ами, друго си е човек да "наброи" чувалите, вместо да ги преброи. Някак си по-възвишено звучи това "наброяване".

6. Фоайето и салоните за поклонение бяха застлани с нов синьо-зелен мокет с повишена якост. - Друго си е да ходиш по "як" мокет. Звучи по-успокояващо, че със сигурност няма да ти позволи да паднеш, а ще издържи под тежеста ти.

7. Живееха в другия край на квартала, на две врати от фурната на Кармайн. - Доколкото знам на български е прието да се казва: "през две къщи". Ама, коя съм аз пък да оспорвам тези велики прозрения.

8. Дано да намеря някой, който да се съгласи да обади Алфонс. - Е, определено много по-добре звучи някой да те "обади", отколкото да те "издаде"!

9. През това време явно не беше бил при Уини, тъй като бе ходил при нея следобеда. - Тук нещо не можах да схвана кое глаголно време е и какъв точно е замисъла, но както се казва: не дръжте на тез едни неща!

10. На тази боклукчийска фирма не й е чист косъмът. - Тези явно ще да са много космясали, щом не им е "чист косъмът"!!! А иначе, доколкото знам, на български се казва: "не им е чиста работата" или просто, че са "подозрителни".

11. Божичко, като ти гледам гените, получила си се съвсем прилична. - Божичко, ти пък как ми видя гените? Да не би да имаш око-рентген или око-микроскоп?!?!?

12. Хариет Мълен роди момченце. Извадиха го в последния момент с кесарево сечение, но всичко мина добре. - Друго си е да използваш руския термин! Какво да се принизяваме и да използваме българското "цезарово сечение" или, не дай си Боже, "секцио" /ама че профанско звучи!/.

13. Бях намерила мобифона. Извадих го и видях, че батерията му е мъртва. - Бог да я прости милата батерия и мир на праха й!

ПП: Забравих да напиша от коя книга е - "10-те Божи заповеди" на Джанет Еванович. Като се изключат подобни умотворения, книжката иначе не е лоша.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.