Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некачествените преводи - чия е вината?

Featured Replies

Мисля,че са необходими и обогатяващи.Дразня се само,когато са изнесени в края на книгата,защото ми отвличат вниманието докато ги търся :)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 168
  • Прегледи 57,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мисля,че са необходими и обогатяващи.Дразня се само,когато са изнесени в края на книгата,защото ми отвличат вниманието докато ги търся :rolleyes:

Ей,тове е страшно гадно.Само те яде да ги зарежеш ли,да ги търсиш ли!Опитвала съм предварително да ги чета-не стана.

Абе,общо взето полезни са /това с изнасянето отзад наистина е тъпо/,стига някой "умник" да не вземе да ми пояснява очевадни неща. Пример:Ел.Ей-така американците наричат град Лос Анжелис /Коралова целувка/мисля,че проявих разум и го махнах при редакцията

За преводите:

Имам цялата поредица на Том Кланси за Джак Райън с едно изключение "На лов за червения октомври"

Причината е в резюмето на задната корица! Накратко там се казва: ... Има филм по книгата и в главната роля играе Сеан Конър ....

Не знам чия е вината, но да не могат да преведат ПРАВИЛНО името на Шон Конъри....

Как човек да си купи такава книга ?

На скоро четох "Серия Donovan" на Елизабет Лоуел. В едната книга има героина ФЕЙТ а в другата е прекръстена на ВЯРА. Явно преводачите са започнали да ползват машинен превод без особено да се замислят за имената...

Не знам какво да кажа

За преводите:

Имам цялата поредица на Том Кланси за Джак Райън с едно изключение "На лов за червения октомври"

Причината е в резюмето на задната корица! Накратко там се казва: ... Има филм по книгата и в главната роля играе Сеан Конър ....

Не знам чия е вината, но да не могат да преведат ПРАВИЛНО името на Шон Конъри....

На скоро четох "Серия Donovan" на Елизабет Лоуел. В едната книга има героина ФЕЙТ а в другата е прекръстена на ВЯРА. Явно преводачите са започнали да ползват машинен превод без особено да се замислят за имената...

Не знам какво да кажа

Аз знам ама ще си спестя излиянията. Все още се надявам и знам, че има и други луди като мен, които се отнасят с отговорност и професионализъм към това не леко дело да преведат като хората един роман.

Редактирано от cheetah (преглед на промените)

Сеан Конър ....

Публикувано изображениеОх,то човек не знае да се смее ли, да плаче ли... Но това пък е брутално направо, даже майка ми щеше да го преведе както трябва, а тя все пак казва на шампоана "Head and Shoulders" - "Хедър Чойс" Публикувано изображение

Редактирано от The Duchess (преглед на промените)

• Автор

... Има филм по книгата и в главната роля играе Сеан Конър ....

Не знам какво да кажа

Това със Сеан Конър направо ме уби!!! :speak: Чиста доза непрофесионализъм и небрежност!!!

Да не говорим пък за "Фейт" и "Вяра"?!?!?!? :) Явно великите преводачи са пропуснали точно занятието, на което са обяснявали, че имена НЕ СЕ ПРЕВЕЖДАТ!!! Може да се даде коментар под черта, ако е необходимо за поясняване на ситуацията, но да го побългариш?!?!?!?!?

Все едно да напишат името на ИВАН ВАЗОВ на английски като JOHN Vazov :)

Редактирано от shemett (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Аз в момента редактирам Скарлет на Александра Рипли...

И много ме дразни побългаряването на фамилиите. Публикувано изображение Направо откачам. Публикувано изображение И преди съм срещала тук-таме това, обикновено в по-стари книги, преведени и издадени преди 20-30 години, но в тази книга е почти на всяка страница. То не са Бътлърови, Робиярови, Фонтейнови, Елинтънови, Мийдови, Уайтингови, Мериуедърови, Елсингови, направо си умирам на мъка. Публикувано изображение

Редактирано от ganinka (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Аз в момента редактирам Скарлет на Александра Рипли...

И много ме дразни побългаряването на фамилиите. Публикувано изображение Направо откачам. Публикувано изображение И преди съм срещала тук-таме това, обикновено в по-стари книги, преведени и издадени преди 20-30 години, но в тази книга е почти на всяка страница. То не са Бътлърови, Робиярови, Фонтейнови, Елинтънови, Мийдови, Уайтингови, Мериуедърови, Елсингови, направо си умирам на мъка. Публикувано изображение

:help wanted3:

абе, друго си е да си побългарят! току-виж нещо не сме разбрали за кого става въпрос! :)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Момичета, как ви звучи това на български и става ли ви ясно какво е искал да каже автора?

"Виктор вече бе изгубил лице (не, че буквално нещо е станало с лицето му - мое уточнение :baby: ) и проблемът продължаваше да стои пред мен" ?!?!? "Няма как ще мине към колетерални щети"?!?!?

"Ти отговори на въпроса ми и в думите ти има много резон"?!?!?

Защото все си мисля, че пак някой не си е свършил работата както трябва - дали преводачи, дали редактори; но все си мисля, че може да се преведе, така че да е хем ясно, хем на правилен български.

Какво ще кажете? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А, и още нещо. Как ви звучи това:

"И тъкмо щях да го попитам, но той ме изпревари?"

Момичета, как ви звучи това на български и става ли ви ясно какво е искал да каже автора?

"Виктор вече бе изгубил лице (не, че буквално нещо е станало с лицето му - мое уточнение :baby: ) и проблемът продължаваше да стои пред мен" ?!?!? "Няма как ще мине към колетерални щети"?!?!?

"Ти отговори на въпроса ми и в думите ти има много резон"?!?!?

Защото все си мисля, че пак някой не си е свършил работата както трябва - дали преводачи, дали редактори; но все си мисля, че може да се преведе, така че да е хем ясно, хем на правилен български.

Какво ще кажете? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А, и още нещо. Как ви звучи това:

"И тъкмо щях да го попитам, но той ме изпревари?"

Аве колко са колатеръл щетите е под въпрос ама сигурно има своя резон. Що се отнася до тоз брилянтен превод аз резон нямам.

• 1 месец по-късно...

Изравям малко стара тема, но не успях да се въздържа. Точно реших да погледна "Развратни игри" на Р. Роджърс. Започвам резюмето на задната корица и изведнъж бях :eek: от следния бисер: "Темпераментната Мариза научава, че се готвят да я женят за непознат". Това е първото изречение. Но това не е всичко. В последното изречение въпросната Мариза изведнъж става Марпиза. Може ли, може ли такова малоумие?!? Може ли въобще да не погледнеш какво пише на собственатата ти корица?!? :doh::doh:

Изравям малко стара тема, но не успях да се въздържа. Точно реших да погледна "Развратни игри" на Р. Роджърс. Започвам резюмето на задната корица и изведнъж бях :eek: от следния бисер: "Темпераментната Мариза научава, че се готвят да я женят за непознат". Това е първото изречение. Но това не е всичко. В последното изречение въпросната Мариза изведнъж става Марпиза. Може ли, може ли такова малоумие?!? Може ли въобще да не погледнеш какво пише на собственатата ти корица?!? :doh::doh:

Това е пример за резюме, пак се преживява, явно не ти е правило впечатление заглавието на книга на Кони Мейсън - "Насила оженена", също издание на Ирис, ако не ме лъже паметта. Но то издателството си е известно по принцип с лоша коректорска работа, жалко, че имат толкова ниско мнение за читателите си и пускат книгите си в подобен вид.

....

Все едно да напишат името на ИВАН ВАЗОВ на английски като JOHN Vazov :doh:

Моите уважения, но може и така да го срещнете. Защо? Ами преди 40-50-60 и повече години се практикуваше превеждане на имената. Например на български е Исак Нютон, но Айзък Азимов. Аналогично в Чили бяха известни Хорхе Димитров, но Георги Караславов :eek:

Това е пример за резюме, пак се преживява, явно не ти е правило впечатление заглавието на книга на Кони Мейсън - "Насила оженена", също издание на Ирис, ако не ме лъже паметта. Но то издателството си е известно по принцип с лоша коректорска работа, жалко, че имат толкова ниско мнение за читателите си и пускат книгите си в подобен вид.

:eek: Това не съм го видяла. Може ли да превеждаш на български и да не знаеш български?!? Риторичен въпрос май що се отнася до Ирис. То да беше само това издателство. Мен вече ме е страх да купя книга ако не съм разпитала преди това подробно за: качество на превода; дали преводачът знае български; има ли много правописни и технически грешки и т.н. А след като го направя, се оказва, че е по-добре да не купувам. А преди направо "ядях" книги. После кризата им била виновна.:doh:

Редактирано от milenaka (преглед на промените)

Да не подхващаме всички издателства, вярно е че си имат трески за дялане, но според мен доайен в некачествената работа са "Ирис". И факта, че са единствените, които издават исторически романи изобщо не ги оправдава. Тихи много хубаво го каза, че изобщо не уважават читателите си. Направо е срамота, че толкова години не се постараха грам за книгите си. И от година на година става по-зле. Писнало ми е калпавите им преводи, липсата на добри редактори и коректори, от лошите им корици, от тоалетната хартия (ама от евтината), която ползват за книгите... Аз лично съм обявила бойкот и нова тяхна книга не съм купувала не помня вече от кога, чакам да ги намалят и тогава. Предпочитам да си купувам вампирските на "Ибис" или което и да е друго издателство, които я прочета, я не, но знам че в тях няма да ми извадят очите правописни грешки през ред, няма двуредови изречения без нито един интервал в тях, няма сбъркани имена и т.н. Мисля, че като потребители и читатели, заслужаваме нещо по-добро, а "Ирис", ако скоро не се вземат в ръце ще изгубят и малкото си читатели.

Ами като говорех за други издателства, едно от тези, за които си мислех беше точно Ибис. Имам предвид "Братството на черния кинжал". Чела съм книгите на англ. и като ги сравнявах с текста на бълг. на моменти имах чувството, че чета редактиран превод на Гутъл. А това са книги, минали през редактор, коректори... и пълни с буквализми. Е, вярно е, че чак такива идиотщини като при Ирис нямат. Не искам нещо идеално, просто искам добър превод, да няма правописни грешки, нормална хартия и печатните грешки да са сведени до минимум. Но се оказва, че това е лукс. Много жалко.

Тука сте яхнали метлата здраво - дано някой ви прочете и си вземе бележка, но последното е малко вероятно. Аз много се надявам ИРИС да променят кориците си, да са по-точни и старателни и в превода и в редакцията, защото ние техните читатели заслужаваме малко уважение затова, че ги копуваме в продължение на години.

Изравям малко стара тема, но не успях да се въздържа. Точно реших да погледна "Развратни игри" на Р. Роджърс. Започвам резюмето на задната корица и изведнъж бях :cool: от следния бисер: "Темпераментната Мариза научава, че се готвят да я женят за непознат". Това е първото изречение. Но това не е всичко. В последното изречение въпросната Мариза изведнъж става Марпиза. Може ли, може ли такова малоумие?!? Може ли въобще да не погледнеш какво пише на собственатата ти корица?!? :huh::doh:

А въпросната главна героиня в книгата е преведена като Мариса. Умишлено в торента резюмето го отремонтирах, а не го преписах дословно, за да не се излагаме.

Явно въпросът ми "може ли такова малоумие" става все по-излишен " " :lol6: " ":) Тези хора не осъзнават ли какво правят или не им пука? Наистина това е много обидно за читателите. Аз самата напоследък намалих покупките на книги, не защото не искам да чета, а защото не искам да чета малоумия. Преди да купя винаги разпитвам за качество на превода, за грешки и т.н. И не съм само аз. Във все повече форуми виждам подобни теми.

• 6 месеца по-късно...
  • Автор

Явно въпросът ми "може ли такова малоумие" става все по-излишен " " :angry: " ":) Тези хора не осъзнават ли какво правят или не им пука? Наистина това е много обидно за читателите. Аз самата напоследък намалих покупките на книги, не защото не искам да чета, а защото не искам да чета малоумия. Преди да купя винаги разпитвам за качество на превода, за грешки и т.н. И не съм само аз. Във все повече форуми виждам подобни теми.

Такаааааааа, може такова едно малоумие, пък даже и по-голямо! По-вероятно е да не им пука, отколкото да не осъзнават какво точно правят. Въпреки че много често май съвзем осъзнато пишат глупости, изхождайки от презумпцията, че след като са завършили филология, курс, магистратура знаят повече и от самите англичани или американци. А това да правят справка с речника,енциклопедията или някакъв друг справочник е просто под тяхното ниво, просто защото са изключително велики и всезнаещи! И не визирам само преводачите - имам предвид както тях, така и редакторите, които биха могли от един некачествен превод да направят шедьовър /стига да се постараят/ или от един наистина стойностен превод да направят... манджа с грозде.

Вчера присъствах на една лекция, водена от Мариана Мелнишка, преводачката на повечето от книгите за Хари Потър, Жената на френския лейтенант и др., която искаше да сподели своя дългогодишен опит с потенциални, начинаещи или нови преводачи. Не мога да ви опиша оттегчението и досадата, които се четяха по лицата на тези млади хора/студенти/, чиято специалност беше точно Приложна лингвистика, когато един истински професионалист им предаваше опита си и ги съветваше какво и как би трябвало да се направи, за да се получи един наистина добър превод.

Може би нямаше да изкометирам това, но преди време се опитах да дадам някои съвети в един торент на момиче - начинаещ фен-преводач, и вместо тя самата да се заинтересова какво би могло да се направи, за да подобри качеството на превода си, мнението ми беше изтрито!!! Бяха оставени само тези, които й благодаряха и едва ли не й казваха каква велика преводачка е!!!Съжалявам го това дете, просто защото му правят много лоша услуга по този начин. Напълно съм наясно, че никой не се е родил научен, но е много важно да имаш желание да се развиваш и усъвършенстваш в това, което си решил да правиш, пък било то и фен-преводи!

Защото, когато превеждаш чужди мисли, идеи и емоции,човек трябва да бъде честен както към автора, чийто труд си решил да представиш на своя език, така и към хората, които след това ще четат предаденото от теб!!! От погрешен превод, както каза г-жа Мелнишка, никой не е умрял!...Но си остава едно горчиво чувство, което поне на мен ми е трудно да преглътна.

Някои от вас може би биха казали, че това не е чак толкова важно и биха прочели дори и най-нескопосания превод на книга, която представлява интерес за тях. Не бих могла да се съглася с това - ще предпочета да не я чета книгата, отколкото да ми се разваля удоволствието от четенето и да ми се объркват представите!

Аз пък искам да благодаря за горния пост! Наистина е така,в много отношения!

Даа,една такава досада се усеща навсякъде за съжаление. Аз направо съм полудяла по няколко чужди автори и чета книгите им на английски.Нямам думи да изразя колко съм впечатлена от преводачите,дори и не толкова добрите(а тези на Пратчет и медал им е малко). Ясни,прекрасни думи на пръв поглед,а като се опиташ да ги изразиш на бг осъзнаваш колко си зле с езика .И английския, и българския. Така че хич не е лесно да превеждаш и който има желание да го прави по-добре да помисли хубави. От друга страна нета е пълен с речници и ако поне малко се интересуваш почти всичко можеш да си преведеш.

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

От друга страна нета е пълен с речници и ако поне малко се интересуваш почти всичко можеш да си преведеш.

Стига и в самите речници да няма грешки, тъй като днес попаднах точно на такова нещо в един от он-лайн речниците, който винаги съм смятала за един от най-добрите. Беше объркан идиома "to have a sweet TOOTH" и ако човек не го е срещал и преди би приел за чиста монета, че идиома е "to have a sweet TONGUE".

Също така е много важно да не се превежда дума по дума като с Гугъл преводач, защото тогава се получават големи безсмислици. Честно казано, някои преводи - много често фен-преводи, а има и публикувани такива - приличат точно като пуснати през някоя подобна програма и след това пипната тук-там козметично, колкото да се каже, че е направена редакция.

Аз защо гласувах да се сканират книгите в много кратък срок след издаването им....Защото ми е обидно да чета книга на "книжовен" български,с грешки в правописа и пунктуацията,с двусмислици и т.н.Преди години ги оправдавах,криза е,хората нямат пари да купуват нови книги и гледат да минат с минимум разходи.Сега с нищо не мога да ги оправдая.Наскоро четох на Сандра Браун "Smash Cut", а съм я чела и на български.Такива неточности в превода и то на елементарни изрази.В "Онази нощ" на Линда Хауърд също.В един сайт за фен-преводи бях направила коментар за такъв израз.Докато следях форума им никой не ми обърна внимание.За всеки случай го пиша и тук-to come-в някои случаи се превежда не като да дойдеш,а да "свършиш", в смисъл да получиш оргазъм.Кое му е толкова трудното да се потърси информация не знам.Та за това съм в почти пълен бойкот.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.