Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некачествените преводи - чия е вината?

Featured Replies

• Автор

В един сайт за фен-преводи бях направила коментар за такъв израз.Докато следях форума им никой не ми обърна внимание.За всеки случай го пиша и тук-to come-в някои случаи се превежда не като да дойдеш,а да "свършиш", в смисъл да получиш оргазъм.Кое му е толкова трудното да се потърси информация не знам.Та за това съм в почти пълен бойкот.

Ох, за фен-преводите направо ме настъпи по мазола! (Не визирам тези на момичетата от Дрийм Тийм, защото знам колко време и енергия влагат в това, което правят и колко ПРОВЕРКИ/СВЕРКИ правят преди да ви зарадват с нов превод. Е, може да се получи някъде нещо да не е пропуснато или недоизкусурено, но едно-две, хайде нека са три, неща е напълно допустимо и недразнещо.)

Та, относно мазола. Преди месец и нещо попаднах на фен-превод в един тракер /по разбираеми причини няма да споменавам имена/. Момичето бе превело една книга, не директно от английски, а бе минало през руски. Както и да е - това някак си го приех, въпреки че при такъв вид преводи се получават невероятни неточности дори само от факта, че се минава през трети език. За съжаление, целият превод не беше на ниво, а да не говорим за 80 градусовата жега, за която се говореше още в първите страници на книгата. Когато се опитах да й обясня какво би трябвало да се направи, за да се подобри качеството /а дори едно от момичетата от Дрийм Тийм й редактира цяла глава по нейна молба, за да види какво още би могло да се оправи/ и директно си изказах мнението, че превода не е добре направен, ме баннаха от тракера. А това, което беше като черешката на тортата, е че бяхме наречени "Злобарки"и че едва ли не сме завиждали!?!?!

Затова не се учудвам, че не са те отразили в онзи сайт. Просто, защото всеки, който поназнайва някакъв език, мисли, че е знае всичко и правенето на превод е фасулска работа - какво толкова има да наредиш някакви си там думички по някакъв си там начин, пък бил той и напълно безсмислен.

• Отговори 168
  • Прегледи 57,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ох, за фен-преводите направо ме настъпи по мазола! (Не визирам тези на момичетата от Дрийм Тийм, защото знам колко време и енергия влагат в това, което правят и колко ПРОВЕРКИ/СВЕРКИ правят преди да ви зарадват с нов превод. Е, може да се получи някъде нещо да не е пропуснато или недоизкусурено, но едно-две, хайде нека са три, неща е напълно допустимо и недразнещо.)

Та, относно мазола. Преди месец и нещо попаднах на фен-превод в един тракер /по разбираеми причини няма да споменавам имена/. Момичето бе превело една книга, не директно от английски, а бе минало през руски. Както и да е - това някак си го приех, въпреки че при такъв вид преводи се получават невероятни неточности дори само от факта, че се минава през трети език. За съжаление, целият превод не беше на ниво, а да не говорим за 80 градусовата жега, за която се говореше още в първите страници на книгата. Когато се опитах да й обясня какво би трябвало да се направи, за да се подобри качеството /а дори едно от момичетата от Дрийм Тийм й редактира цяла глава по нейна молба, за да види какво още би могло да се оправи/ и директно си изказах мнението, че превода не е добре направен, ме баннаха от тракера. А това, което беше като черешката на тортата, е че бяхме наречени "Злобарки"и че едва ли не сме завиждали!?!?!

Затова не се учудвам, че не са те отразили в онзи сайт. Просто, защото всеки, който поназнайва някакъв език, мисли, че е знае всичко и правенето на превод е фасулска работа - какво толкова има да наредиш някакви си там думички по някакъв си там начин, пък бил той и напълно безсмислен.

Мммм хайде като ще се настъпваме по мазола - ти удари много тежко по моя. Първо да си уточня някои неща - аз не чета фен преводи, досега съм прочела точно 4 - "Затъмнение", книжката за Джеръми (вашия вариант преди да я пуснат от "Плеяда"), "Херцогът и аз" и "Вампира, който ме обичаше", така че следващите ми думи не са продиктувани от зор да си защита четивата. А защо не ги чета - не защото се опасявам от лош превод, просто винаги ще си предпочитам книжния вариант, та ако ще и в оригинал да го чета.

Според мен фен преводите се правят главно за хората, които или бъкел не разбират от езика, или го знаят до толкова че четенето в оригинал ще им отнеме сумати време и просто нямат нерви да го практикуват. Поднася им се нещо, за което никой не иска друго в замяна. Ако ти харесва четеш, ако ли пък не - триеш от компа и въпроса е приключен. Какъв е смисъла да се задълбава в грешките при превода, или лошия стил или каквото се сетите. Прави ми впечатление, че фен преводите се подлагат на много по-сериозна дисекция, отколкото книгите, които в момента се издават, а не би ли трябвало да е обратното, в крайна сметка за последните си бъркаш в джоба, за да се сдобиеш с тях.

Та това, което ми бърка на мен в здравето е тази меко казано нетолерантност, която се шири из форума. И не опираме само до фен преводите, колко пъти подобни изказвания, но засягащи сканираните книги доведоха до разправии в общата тема - мога да посоча две момичета, които направо спряха да пишат, защото бяха направени на две стотинки, че скановете им не ставали за редакция - НЕ ЗА ЧЕТЕНЕ да подчертая, а за редакция. Но това е друга тема, да не задълбавам в нея.

В момента влизам в още няколко форума за книги, защото се интересувам от паранормалните поредици и ми е интересно да чета отзиви и коментари. Не пиша там, но ги чета и в нито един от тях не съм видяла това плюене, което се появи тук.

А относно фен превода, който ти спомена в тракера, ами Ваня не знам какви са били конструктивните критики, които са отправени, но за 5-те страници коментари, които видях тогава имам само едно определение - беше грозно за четене, просто се бяхте отнесли отвратително.

Когато някой, както ти каза "поназнайва някакъв език, мисли, че е знае всичко и правенето на превод е фасулска работа" се опита да ми продаде книга и взема, че се излъжа и си я купя, вярвай ми заставам зад теб и думите ти на 100%, но случая не е такъв и жалко, ако смяташ че ти прави чест да говориш по този начин.

Вчера завърших "Любовни престрелки" на Джули Джеймс от колекцията на Космополитан. Книгата е забавна и бързо се чете, но забелязах нещо - в последните 5-6 глави грешките се бяха увеличили. Не бяха кои знае какви грешки - пропусната буква, правописна грешка - все незабелязващи се работи. Но мисълта ми е че в началото на книгата нямаше (или поне аз не съм забелязала) а вече последните глави поне 2-3 грешки ми се набиваха в очите. И се чудя нещо - защо точно в края на книгата са се отпуснали?? Просто е дразнещо. Не че ги критикувам или нещо такова, но като са го почнали добре нека и го завършат добре. Знам че е трудно да се превежда и редактира, но щом си се захванал - свърши го възможно най-добре (особено ако ти се плаща) И в други книги съм го забелязвала това и просто се дразня.

Не искам да се намесвам в дискусията, но коментарът на Ваня леко ме подразни. Относно книгата, която е била с ужасен превод - така е, наистина беше отвратителен, но трябва да уважим това, че един човек все пак се е заел, макар и работата му да е свършена некачествено. По същата логика трябва да почнем да плюем и преводачите на субтитри. В началото моите бяха под всякаква критика, но с практикуването се подобрих до толкова, че общо взето в момента се нуджаят от обща редакция.

Мога да кажа, че има наистина много качествени фен преводи, дори аз превеждам една книга за един форум. Какво имам в предвид? Същността, до която исках да стигна е, че превеждането от трети език не е задължително да бъде недостоверно. Как можеш да кажеш такова нещо, Ваня? Мога преспокойно да ти кажа, че в нашия "Дрийм Тийм" има поне няколко книги, които са преведени не от английски, а от испански. Достоверността зависи от това как преводачът предава превода. Използването на речник в родния език, играта с думите и всички тези неща. Ако обичаш, недей да говориш, че не е толкова напълно верен преводът, защото не е от английски. Понеже мога с ръката на сърцето да ти кажа, че английският не ми е никак на ниво, но съм чела преводи и са били не ужасяващи, а много повече от това. Преводът зависи от това до колко преводачът владее дадения език, а не че от трети език вече не е чак толкова достоверно.

А и още нещо. Да доуточня. Мога с ръка на сърцето да кажа, че преводите ми от трети език са напълно верни и без грешки (като изключим някои, които се намират при редакцията), защото после преди дадената глава да бъде пратена за редакция се препрочита на български и английски, за да се види дали има неточности, които принципно липсват.

Аз смятам, че трябва да уважаваме работата на хората, защото колкото и зле да е, те са губили от своето собствено време за да преведат дадено нещо. А вместо да ги обиждаме, просто трябва да даден градивна критика (оформена без обиди или нападки) и да се обяснят грешките им, които правят. Така те ще се вгледат малко по-задълбочено и ще се научат. Все пак всички постоянно се учим.

Айде аз пак с моято голяма уста да се обадя. Относно горното коментарче с което съм съгласна :clown: Нека първо да не нападаме Ваня за нейното мнение. Като човек в една свободна държава тя (както и всеки един от нас) има правото да сподели с нас какво мисли по въпроса и не е честно всички да я нападат защото не са съгласни с нея. А за горното коментарче - както казах съм съгласна с теб и мнението ми се припокрива с твоето (освен частта с превода, защото там съм гола вода и не превеждам) Обаче има едно НО. В голяма част от форумите съм забелязала, че дори някой да даде градивна критика пак го нападат. В не един форум съм ставала свидетел как някой сподели че еди-къде-си в превода забелязал някакъв израз който е преведен неправилно, или грешка в име, или нещо такова и изказва най-спокойно мнение (без да се кара или или дразни) че може да си поправят грешката за да си подобрят превода..И в следващите десетина коментара всички нападат въпросния потребител, че се е осмелил да каже нещо за превода което е различно от "Страхотен е! Благодаря ви" Просто почти навсякъде където има фен преводи не могат да търпят критика и веднага действат отбранително. Дори да не ги обиждат, а просто да им давт съвети как да си подобрят превода. Така че не навсякъде човек може спокойно да изкаже мнение, защото винаги ще се намери някой, който да го нападне.

Такаааа по тази тема има много какво да се каже, но аз не смятам да се намесвам. Всеки си има мнение и си го защитава. Пиша, само да вметна нещо, от мое наблюдение. Не знам за испанските преводи на книгите, но Руските са под всякаква критика. Наложи ми се да направя проверка в един руски превод, защото в електронният английски вариант на книгата която превеждам липсваше едно изречение. Цяло чудо е, че успях да го хвана. Та набутах се при руските електронни книги, да си издиря въпросното изречение и си го намерих, но като се зачетох малко назад, имаше изпуснати толкова много изречения, че ми се зави свят. На една книга, която е 300 страници в оригинал, руснаците я бяха направили 140 с пропуснати тук и там по половин страница. Казах си, може да е само тук, взех още няколко книги, сверих ги и ето, по-описателните сцени, където няма пряка реч бяха най-грозно съсечени. Това го бяхме обсъждали в Дрийма, и тъй като не само аз съм попадала на такива осакатени книги, единодушно достигнахме до извода, че ще е най-добре да се превежда оригинала, за да не ощетяваме вас, хората, които четете нашите преводи.

• Автор

Даааааааа, определено бях убедена, че ще предизвикам дискусия с постовете си. И както се казва по-горе, това е лично мое мнение.

Ценя труда на всеки човек отделил от свободното си време, за да направи нещо за другите, НО, когато е решил да прави нещо подобно - било като хоби, било за пари - трябва да го прави добре и да се постарае повечко, особено когато ще бъде предоставено за ползване и на други хора. Не толерирам некачествено направени преводи както от професионални преводачи (дори за някои от тях е трудно да се даде такова определение), така и от хора, правещи така наречените фен-преводи. Защото от подобно толериране - е, той сега се учи; е, на него това не му е професията; е, на него му е за първи път - сме стигнали до положението, което сме в момента. Както съм казвала и преди - никой не се е родил научен, но стига да има желание може да се усъвършенства в това, което прави - независимо дали го прави за пари или за удоволствие. Аз самата лично никога не бих се тормозила да чета нещо, чийто превод е некачествен, само заради факта, че не бих могла да прочета книгата в оригинал. Бих предпочела някой да ми я преразкаже или изобщо да не я чета.

Петето, относно въпросната книга и коментарите, ако си обърнала внимание аз почти не бях писала там. Основната ми кореспонденция с преводачката беше на лични и не ми се иска да споменавам какви бяха коментарите й, когато се опитах да й кажа как би могла да направи така, че следващите й преводи да са по-добри от този. Наистина го съжалявам това момиче, поради простата причина, че от фалшиви хвалебствия беше придобила самочувствие до небето, което нямаше почти никакво покритие.

Стаси, това, което имах предвид за неточностите, които се получават при предаването от един език на друг и ситуацията, която Инето коментира в поста си - липсващи изречения или цели абзаци, непредадени точно изрази и фрази. Също така, ти сама казваш, че твоите първи преводи са били под всякаква критика, но дали сегашните ти са такива? Със сигурност мога да кажа, че не са, поради простата причина, че попрочетох от тук от там това, което превеждаш. И е така, само защото си си направила труда да се усъвършенстваш или просто си се вслушала в съветите, които са ти били давани.

Не твърдя, че аз съм най-великата преводачка на света (и аз преди време, в първите ми години като преводач бях направила едни плъхове хипер напрегнати, а те милите просто си страдаха от високо кръвно налягане :no-no: ), но поне, когато не съм убедена в нещо, се ровя и проверявам по речници и справочници докато не открия точно как трябва да бъде и то не само когато правя преводи за пари.

Редактирано от shemett (преглед на промените)

Ваня, не искам да си помислиш, че е критикувам или нещо подобно. Тоест ставаше въпрос за нападки. Не съм имала нищо такова в предвид, така че се надявам, че всичко е ок.(: Относно това момиче - ами, не знам какво да кажа, освен че самочувствието понякога ни играе лоша шега и вместо да се вслушва в по-големите от нея професионалисти, тя си мисли че вече е достигнала такова ниво, на което няма смисъл да продължава да се учи. Сама се залъгва и потребителите я залъгват. Друго, относно нападките по форумите, когато някой изкаже малка критика - потребителите се приемат като прекалено големи защитници и не оставят както преводачите, така и редакторите да се изучат, а просто си мислят, че тяхната работа е перфектна. Също е вина на преводачите и редакторите, ако не могат да приемат градивна критика, която вместо негативно да приемат позитивно.

Ине, относно испанските преводи - мога поне досега да кажа, че преводите са доста добри и определено не липсват абзаци, думи и така нататък. Вярно не съм сравнявала цялостно с английския (защото ми е доста слаб), но съм го правила отгоре-отгоре, така че не липсват изречения, няма грешки общо взето и всичко е на високо ниво. За руските преводи наистина е много жалко, но там вече не може да се направи нищо, защото си е работа на самите преводачи, които вършат работата си нескопосано.

Оооо, Ваня, аз си признавам, че моите първоначални преводи бяха ужасни (като на всеки човек), но винаги съм приемала критика и съвети, и това много ми е помогнало да подобря начинът си на превеждане. Освен това съм се убедила, че е много по-добре да правя справки с книжовния речник отколкото с електрония (макар намирането на думата да става по-бързо), защото понякога има изрази, които в онлайн мрежата не са добавени.

И аз бих искала да изкажа мнение като любител преводач първо на субтитри, а после и на книги. Това, че даден човек е любител нито е причина, нито е извинение да превежда през пръсти. Понякога съм търсила даден термин половин час, за да съм сигурна и когато видя, че някой се е захванал да превежда от даден език на бг, без да знае добре нито един от двата е доста дразнещо. Като видя превод, пълен с чуждици или диалект, няма как да кажа "браво". Или пък някой идиом и преводачът дори не си е направил труда да го провери, а го е превел дословно... Това дори за любителски превод е абсурдно. Когато започнах със субтитрите знаех, че се захващам с нещо ново и ще имам нужда от помощ от човек, който разбира от преводи. И я намерих. Много от любителите не искат помощ, не търпят критика (наричат я "заяждане"), а просто някой да им се кланя.

странни птици сме това хората и други животни моа да измисля. всичко в живота си измерваме с пари и с това струва ли си да ги дадем ама пък като е аванта минаваме на варианта "пени се не пени ша го ручам". нито съм съгласна фен-преводите да се мерят с друг аршин, освен с онзи на професионалисти, които знаят какво правят и как да го направят, нито ще го допусна в Дрийма. ще критикувам всичко което не отговаря на тези стандарти, било то фен преводи или "скъпотията" откъде 20 лева за КНИГА. в този ред на мисли, всички които се занимават с това хоби (говоря за фен) или пък професионално (то пък не им пука) да си се чувстват обидени от сега, ако чуят по-кпритича дума - мен пък не ми пука. колкото до самочувствието, то се гради с годините и опета. манджата се прави от няколко основни съставки, за да е вкусна: знания, желание, упоритост, самокритичност. чудесни подправки биха били щипка "щура глава", щипка "нема па да не стане" (особен тип билка) и щипка "аз знам че не го знам, ама то не знае". в нашия екип никое момиче не е дошло научено, но всички вече правят този страхотен гювеч превъзходно. не е било, защото съм ги потупвала по рамото незаслужено, а защото ЗАЕДНО създадохме екип, който си постави ясна цел: да сме добри и това да си личи. към такова самочувствие се стремим и всяко ново попълнение в редиците ни бързо се заразяват от нас. И последно, пете, кое беше грозното в коментарите за прословутия превод. това, че й редактирахме цяла глава и дори предложихме да оправим книгата - Линдзи е все пак. или че не метахме метани да фърчи у облаците, а ние да не можем да четем. щото, ако ми кажеш, четова се чете... некой е трябвало първо да я посъветва да не пипа Линдзи. Не още....

.....

Та това, което ми бърка на мен в здравето е тази меко казано нетолерантност, която се шири из форума. И не опираме само до фен преводите, колко пъти подобни изказвания, но засягащи сканираните книги доведоха до разправии в общата тема - мога да посоча две момичета, които направо спряха да пишат, защото бяха направени на две стотинки, че скановете им не ставали за редакция - НЕ ЗА ЧЕТЕНЕ да подчертая, а за редакция. Но това е друга тема, да не задълбавам в нея.

В момента влизам в още няколко форума за книги, защото се интересувам от паранормалните поредици и ми е интересно да чета отзиви и коментари. Не пиша там, но ги чета и в нито един от тях не съм видяла това плюене, което се появи тук.

...

Така.. Та да продължа оттук..

Дали ще е фен-превод или ще е сканирана книга, нищо не оправдава некачествената работа, която е извършена само колкото да се отбие номера и да се бие после въпросната личност в гърдите "И аз имам принос".

Един некачествен фен превод дразни също толкова, колкото една некачествено сканирана книга. И в случая говоря за книги, които дори не могат да се четат добре, а човек трябва на всяка страница да си наглася големина на шрифта, за да може да чете.

Другата страна на некачествените сканове е сканиране през Рийдъра, където де факто понякога не може да се разбере дори за какво става въпрос от текста, просто защото подобно сканиране вади на места неразбираеми текстове. Ако трябва да привеждам примери, биха заели цели страници.

И оправданието, ама виждаш ли, тя (преводачка или сканираща) била положила "някакво" усилие е напълно безпочвено!

Човек, ако иска да е от полза (още повече безвъзмездна) за другите, не трябва да счита, че на немарливостта му ще се гледа с благодарност, защото, виждаш ли, "бил положил усилие".

Когато някой иска да е наистина от полза за другите, полага старание работата му да е ефективна, а не да е от типа "отбиване на номера".

И когато се отправя критика към дадената немарливост, би следвало поне да се засрами от себе си дадения човек, а не да гледа с горделивост и пренебрежение на тези, за които е направил жеста си, и да се обижда, че, виждаш ли, не му били оценени усилията..

Ами няма да ги оценим!

След като толкова много хора тук се стараят наистина да са от полза, няма как да оценим подхвърления отпадък, направен набързо, и считащ себе си за върха, само защото бил подарък!

P.S. И едно допълнение.. Никой не се е родил научен - това е вярно. Но и на никого не сме отказали помощ, дори напротив, винаги я предлагаме!

Във времето на съществуването на форума е имало и лоши сканировчици, които, обаче, са търсили помощ, и са я получавали винаги! И са станали добри сканировчици!

Имало е и лоши преводачи - аз съм свидетел, как им помагат, съветват, предлагат по-сполучливи преводи на термини, изрази или цели абзаци, като им предоставят възможността да избират между няколко варианта, така че в крайна сметка да се получи един добър превод.

И с течение на времето те самите задобряват..

Никой не е роден научен, но почти всеки може да се научи, стига да има желание, търпение и толерантност към критиката!

Редактирано от Тори (преглед на промените)

Отнесохте се, честно... Половината от коментарите са от типа "Аз мога, другите не", а цялостната идея на дискусията отиде в кошчето за боклук. Вероятно в момента си хабя и времето и думите, но много от писалите се взеха прекалено на сериозно.

Сега ще излезе, че защитавам мързеливците и некадърниците. Ами, не, не е така. Искам да си говорим във факти. Защото до сега почти всички изказваха собствени предпочитания, без оглед на действителността. Не че аз съм големият хроникьор и съм наясно с всичко от до, но за някои неща, смея да твърдя, че имам поглед върху тях. Не, не върху превод, не върху скан, а върху коментирани и предъвквани събития, използвани за примери.

Добре, няма оправдание за некадърна работа, ясно, съгласих се. Но да направим резюме. Фен превод... хм, я гледай ти, ами че то това било уж работа на любители доброволци, които по дефиниция нямат опит в тази сфера. Моля, преди да ахнете възмутено, забележете, че не говоря за самомнението на даден преводач ентусиаст, нито дали е склонен да приема критика или не. Става дума за процеса като цяло. Първо: фен преводи /говоря за цялото интернет пространство, а не за калдата/ се правят основно от учащи /тийнейджъри, студенти/, на които съответно им се намира повече свободно време от работещите и които, очевадно, нямат голям опит в тази област, наред с това и богат речник. Второ: обикновено тези преводи търпят малка или почти нулева редакция, извършвана пак от непрофесионалисти. Мисля, че от горенаписаното можем сами да си направим изводи защо са толкова често срещани неточностите и грешките в текстовете. Трето: всеки такъв преводач, в случай, че преведената книга е популярна, получава основно похвали, тъй като болшинството четящи не са капризни колкото нас откъм това, което четат. Сещам се за времето, когато бях 7-8ми клас, тогава дори не се замислях, че книгата в ръцете ми има оригинал на английски, да не говорим дали превода е правилен. И ако трябва да сме честни със себе си, масата четящи, независимо от възрастта, са на същия принцип. Плюс това, някой, който не знае английски и си пусне филм със зле преведени субтитри например, мислите ли, че разбира какво не е наред? По същата логика, всички, които благодарят за превод, надали знаят колко е коректен той. И съответно да се ядосвате за подобни неща, не е в полза нито за вас, нито за някой друг.

Дотук добре. Хайде малко анализ сега. Вашите лични предпочитания са фен преводите да бъдат с качеството на професионални. Сууупер. Аз също много бих се радвала и след като доста от коментиралите до момента имат намерение да дадат всичко от себе си това да стане, няма как да не съм и доволна. Проблемът в картинката е, че се държите така сякаш имате монопол върху подобни преводи и съответно всеки, дръзнал да наруши дисциплината, бива порицан. Повтарям: не защитавам мърлява работа. Имахте нужда от напомняне, нали? До къде бях? А да, стигнахме до упоритите преводачи, които не се вслушват в доброжелателна критика. Вярно, има такива, под път и над път, при това не само в тази област, хора с високо и не винаги реалистично мнение за работата си се намират във всяка професия. Но пък има и критикари /извинете думата, звучи по-остро, отколкото бих искала/, които са леееко нападателни в съветите си. Последното не помага за егото на отсрещната страна и почваме да си играем на "кой е по-големия инат". Ех, знам какво е да те настъпят по мазола с незнание, бих казала, че моето търпение далеч не е от най-толерантните. Но когато се натъкнеш на хиляда и първата грешка от новобранец, това не значи, че трябва да си го изкараш на него заради предните хиляда.

И позволете да кажа няколко думи за сканирането и редакцията. Това ме връща близо 3 години назад, брей, май ще имам годишнина скоро, трябва да проверя. Извинете, отплеснах се. Та през далечната 2008-ма година, когато бях млада и зелена първокурсничка, току що приета, сканирах първата си книга. Резултатът беше един грамадански файл, близо 200 MB, не прекалено трагичен, но и далеч от съвършенството... за редакция имам предвид. Та тогава се запознахме с Тори и обмених с нея опит, т.е. сменихме цветното сканиране с черно бяло, побутнахме настройките на скенера, въобще постарахме се. Някой ще каже "Ето, искала е, разпитала е, усъвършенствала се е". Аз ще кажа мерси и ще продължа. Ами тези, които нямаха скенер по него време, а само по някой фотоапарат, но пък дефицита на книги беше чувствителен и искаха да помогнат с каквото могат. Нима трябва да кажем, че ей така са изгубили няколко часа, за да направят лош скан с ясното съзнание, че работата им е мърлява? Знаете ли, сканирахме близо 2000 книги и станахме алчни, искаме всичкото да ни е на скенер, на максимална резолюция, че какво като нямаш техника или не знаеш как да я настроиш, пак не си си свършил работата. Вижте, зайци ще има винаги, първите им работи ще имат трески за дялане или пък въобще няма да стават, но после ще се научат. За целта обаче, трябва спокойно да им се обясни, а не след като са сканирали/снимали 100 книги по един начин да им се кресне, че не може така и че това е некачествена работа. Защото и на това сме ставали свидетели.

Сега ще ми се обидят много хора, ще се втурнат да пишат, за да ме оборят. Е, така да бъде, предполагам, че поне един-двама ще разберат какво се опитвам да кажа с всичките тези писаници. И толкова ми стигат. Не че много си държа на рейтинга, но пак добре, че махнаха бутончетата с минусите :D Хайде лека нощ от мен, че утре заран ще спя над машинката за домати.

П.П. Еха, уляла съм се. Който го прочете до края, моите поздравления.

Редактирано от Lindsey (преглед на промените)

Колкото хора,толкова и мнения ще има.Нормално.Но нека запазим добрия тон.Аз започнах с фен-преводите и искам да дообесня.Просто ми се беше набило на очи как и професионалисти и аматьори правят едни и същи грешки,а ми се иска да не е така.Защото аматьорите винаги ще оправдая,достатъчно аргументи в тяхна полза е изказала съфорумката преди мен,но другите как да си наложа да" уважа" труда им като купя тяхна книга.Нивото се оказва не много по-високо.Аз също защитавам фен-преводите като цяло и ако сте следели постовете ми бях призовала към по градивна критика.Не че и за този пост не отнесох една камара коментари , че едва ли не нямало какво да се потупваме по рамото за недобре свършена работа.....Тогава си замълчах.Може би и сега би трябвало да го направя ,защото съм само "консуматор" .Ще завърша само с това,с което и започнах.Мнения всякакви и всеки има право да каже или в случая да напише какво мисли,но е много важно да се запази добрият тон,така и комуникацията е по-лесна и повече хора ще се "вслушат" в думите ни/ви.

Oooooх БОЖЕ! Един коментар по тази тема и всички се хващате за гърлата. Поправете ме, но май това не беше първоначалният замисъл на този форум. В началото си комуникирахме, разказвахме си книжки, пращахме си ги по пощите и се радвахме на всеки нов скан. Почнахме с преводите и добавихме още една точка към това, което обичаме и това, което ни радва. Вместо форума ни да расте, той става арена на припирни и заяждания. Помните ли като в този форум имахме само една самотна темичка? И как ако не си влизал от няколко часа не можеш да изчетеш всички мнения с които тази мижава темичка е пълна? Сега Дискусиите и всички останали теми, в които можем да си говорим, стоят недокоснати, а вие спорите в тази тема за сканове и преводи, или по-скоро не спорите за тях, ами се хапите една друга. С подобни дискусии, ала "да си кажем мнението право в очите" не можем да подтикнем никой от новите форумци да се включи към нас. Всеки ще види, как най-активните форумки се джафкат, и ще каже, ааа нямам работа тук. Ще си свалят само книжки и няма да пишат. За мен ще е огромна загуба, ако това се случи, макар, че съм на мнение, че се случва от много време. Знам, че не сме китка за мирисане. Всеки има трески за дялане и всеки в даден момент е набрал на някой, и един коментар разгорещява до бяло емоциите. Ако искате ще направим една тема СПОРОВЕ и там ще си се дърлите на спокойтвие, (макар че, самата тази тема, подтиква към спор, защото се търси чия е вината!). Сега ще кажете, тая кви глупости ни дрънка и защо ни връща в миналото? Ами в миналото бяхме по-добре. Разбирахме се, не се карахме, хармония и разбирателство. Сега този се сърди на онзи, а онзи на другия, и винаги сме готови за спор. Всеки има болно място и докоснат ли го, сача на бой. Може да съм сантиментална идиотка, но бих била много по-щастлива и доволна, ако като вляза във форума, мога да си поговоря за някоя книжка, да обменя мнение или дори критика, един здравословен спор за сюжета на книгата е хубаво нещо. Но за такива неща отнасящи се до самите хора, не бих искала да чета, защото ме натоварват, ядосват ме и т.н. А форума го създадохме с идеята да се забавляваме и да общуваме. Не да се караме и хулиме.

Редактирано от Ralna (преглед на промените)

• Автор

Бях решила да отговоря на някои от по-горните постове, но след това, което е качила Ганинка просто реших, че няма смисъл, тъй като някои от нас пак биха го изтълкували погрешно. Нека правим това, което обичаме, но нека го правим със сърце, душа и ум.

Благодаря ти, Гане. :rolleyes:

Чудех се дали да пиша. И все още се чудя, докато пиша, но да видим какво ще се получи. Изчетох всичко, макар хич да не обичам дълги постове. И не спирам да се чудя, защо се горещите толкова. Няма лошо да сме на различни мнения, хората са толкова различни, не може да мислим еднакво. В случая не виждам и защо приемате нещата толкова лично, сякаш сте пряко засегнати. Докато четях, се хващах, че във всеки пост намирам по нещо с което съм съгласна. Да вземем например това, че на подрастващото поколение, каквото и да им дадеш да четат, няма да оценят добре ли е направено или зле. То, че е така така е, но защо трябва да го поощтряваме. Не е ли по-добре, малко по малко, нещата да се подобряват. И защо трябва да се примиряваме с посредствеността и да й ръкопляскаме. И да лъжем младите хора, че са едва ли не най-великите на света, като подхранваме незаслужено самочувствието им. Но съм съгласна и с това, че трябва да се подходи по-внимателно и по-спокойно, без обиди и нападки. Няма смисъл, обикновено това има обратен ефект и само влошава нещата. Живеем в свободна държава, и всеки може да си публикува в нета, каквото му се иска. Както и да си изказва мнението. Така че, да се върнем към добрия тон. Никой не е съвършен, но няма лошо да опита да се усъвършенства. Много е гадно да дадеш пари за нещо, което ти къса нервите на всяка страница, но не по-малко дразнещо е да си чакал една книга с години и накрая фен-превода да я осакати. Така че, въпрос на вкус. Моя явно доста се е префинил за съжаление.

Хмм.. Отнесох си критиката, при това основателно.. Вярно е, че понякога "кресвам" афектирано за лоши сканове.. И въпреки че възмущението ми е основателно, това не ме оправдава за излишно острия тон.. Ама.. и аз съм човек, и аз правя своите грешки.. Но си оставам на своето мнение - Никога не съм толерирала и няма да толерирам немарливостта. Всяка новозапочваща да сканира, превежда или редактира, може и трябва да търси помощ от по-опитните от нея - така се учи човек и постига качество. Излишната обидчивост не води до нищо повече, освен до или продължаващо лошо качество, или до отказ да се прави каквото и да било.. Та нали така е най-лесно..

Редактирано от Тори (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

След малко тиф с бренди и сервитьори от времето на Робин Худ, благодарение на една приятелка попаднах на изключително интересно интервю с две НАИСТИНА добри преводачки. И въпреки че за тях жанра любовни романи не спада към сериозната литература, ще си позволя да постна интервюто с тях, имайки предвид имената на авторите, които са превели на български и са дали шанс на изключително много хора да се насладят на невероятното им творчеството и напълно професионално направените им преводи. Защото автори като Доктороу, Вонегът, Айрис Мърдок и др. са предизвикателство на моменти дори да се четат в оригинал, камо ли да се превеждат!

И така, на вашето внимание какви са ролята, отговорностите и задълженията на преводача, независимо дали е порфесионален или фен:

Те са винаги в сянка. Прекарват месеци в тревоги и безсъние, за дадат втори живот на книги, които ние още не сме прочели. Преводачите на любимите ни писатели остават на заден план. Малцина си дават сметка, че тяхното изкуство е точно толкова творческо колкото това на великите музиканти и актьори. Ето защо фондация "Елизабет Костова" вече пета година връчва награда за превод от английски на български език на съвременен роман. Тази година Иглика Василева и Аглика Маркова получиха голямата и специалната награда "Кръстан Дянков". Иглика Василева- за превода си на "Дневник на една лоша година" от Дж. М. Кутси и на "Хомър и Лангли" от Е.Л. Доктороу. Аглика Маркова- за превода на "Животът според Любка" на Лори Греъм. Сред авторите, които е превеждала досега, са имена като Ивлин Уо, Кърт Вонегът, Джон Голзуърти, Джеймс Мориър и Айрис Мърдок.

Големият преводач Кръстан Дянков е патрон на наградата ви. Вашите думи за него?

Иглика Василева: Учила съм се от неговите преводи с молив в ръка. Но, тъй като една птичка пролет не прави, трябва да кажа, че той, заедно с цяла плеяда прекрасни преводачи като Жени Божилова, Тодор Вълчев, покойната Пенка Пройкова и много други, съградиха основа от блестящи преводи, на която моето поколение трябваше само да стъпи, за да продължи напред.

Аглика Маркова: Не го познавам лично, но нямаше човек от по-старите колеги, който да не си спомня с носталгия съвместната им работа, да не се възхищава от него и да не го цитира. Най-сладкото негово изказване, което се повтаряше с много смях, беше, че "Танчо", както му казваха, непрекъснато оповестявал, че ще издаде два тома "Избрани намерения".

Кои са основните проблеми на преводната литература в България?

И.В.: Най-същественият проблем е, че в голямата си част днешните преводачи работят без редактор, което води до пропуски и грешки, независимо дали при по-опитните или по-младите преводачи. Лично аз много съм научила от своите редактори, дори когато са били по-млади от мен, както и от своите коректори.

А.М.: Най-тежкият проблем ми се струва западането на езиковите критерии. През последните години станахме свидетели на такова езиково невежество и такова опростачено "словотворчество", че не съм сигурна как ще изплуваме. Трудността, с която стойностните произведения намират издатели и... читатели. Добрата литература се превърна в обект на интерес само на няколкостотин хиляди души у нас. Всичко друго се разтушава, четейки романчета, очевидно преведени от хора, завършили първи курс на Алианса. Оттам и преводни безумия като "I’m all right" – "Всичко ми е вдясно". Друг проблем е заплащането. У нас все още важат критериите, описани в автобиографията на Софроний Врачански: "Ний на гуйедаря, дето тича след гуйедата, плащаме пет гроша, а ти искаш седем да учиш децата ни" (цитирам по памет, да не ме емнете сега за неточен текст!). Ако Европейската асоциация на преводачите на художествена литература осъзнае факта, че у нас преводачите на класика или на световноизвестни съвременни автори успяват да се преборят с българските издателства за хонорар от средно седем лева за 1800 печатни знака, на бърза ръка ще ни изхвърли за подриване на професионалните стандарти.

Колко време най-дълго сте мислили върху една-единствена дума? Коя? А идиом?

И.В.: "Смехориозно" е една от думите в словотворчеството на Джойс, която трябваше да звучи монолитно и да значи едновременно смешно и сериозно. Но тя в никакъв случай не беше по-трудна от хиляди други думи и думички в моите преводи.

А.М.: Знам, че в един от преводите си на книга на Ивлин Уо стоях над една страница два и половина дни и почти плаках от яд. Но не помня на коя. А идиоматичният контекст трябва да се превежда на български идиоматичен контекст.

Моля, дайте свой превод на фраза, с който особено се гордеете.

И.В.: Колкото и изящна да е една фраза в превод, тя по същество принадлежи на автора. А да си измисляш, да оригиналничиш – това не влиза в прерогативите на преводача.

А.М.: Първата фраза, която ми идва на ум, е пак от роман на Ивлин Уо: It was a long and cold drive. Дали пък за нея не ви казах, че два дни почти плаках? Във всеки случай, преведох го "Пътуваха и мръзнеха" и мисля, че бях права.

Пет изречения за ролята на преводачите в историята на България.

И.В.: Без превода малка страна като България би изпаднала в провинциализъм и изолация. Преводачите са мост между различни култури, с което обогатяват не толкова българската култура, колкото културата на българина, като по-този начин го превръщат в европеец, какъвто той си е.

А.М.: Като се започне от революционното дело на светите братя Кирил и Методий, мине се през творчеството на Йоан Екзарх, стигне се до първите наши преводачи през Възраждането – не е ли преводаческото изкуство мощен фактор за напредъка на българите? Да не говорим за великата кохорта на българските преводачи след Освобождението, образовали цялата ни нация на наистина високо равнище, заличили за двадесет години петте века от историята ни, отделящи ни от европейската култура. Преводачите са много ценно притежание на всяка нация и трябва да бъдат пазени и почитани, както и преценявани заради колективната им роля в интелектуалното развитие на всяка страна.

Джон Максуел Кутси, който също е преводач, твърди, че не бива да се стремиш към възможно най-добрия превод, а към хипотетично съвършения. Прав ли е според вас?

И.В.: В превода трябва да се стремиш да стоиш възможно най-близо да автора, да му влезеш под кожата до максимална степен и тук не става въпрос само за думи, тъй като думите са най-малкият проблем при превода, а за това което стои зад думите – стил, идеи, речеви особености, чувства, атмосфера, образност и др. Преводачът винаги си има господар – автора – написаното от него е закон за преводача. И нека не ви звучи перверзно, но много често преводачът боготвори по този свой господар, обича го и се бори за него. Пази го от други преводачи като ревнива съпруга.

А.М.: Превела съм Disgrace на Кутси. Бях я озаглавила различно от заглавието, "Позор", което издателството е дало на превода ми – "Опозорен". Мога да кажа, че той е писател, чийто текст просто те води за ръка и ти подсказва какви изрази да употребиш. Ако това е "хипотетично съвършен" превод, тогава е прав.

За колко време превеждате една страница художествен текст?

И.В.: Зависи от трудността на оригинала, но лично аз работя бавно и рядко смогвам да преведа повече от две, най-много три страници на ден.

А.М.: Една страница може да е дълга една седмица и да се преработва още една седмица.

Каква е средната парична стойност на тази една страница? Защо според вас се твърди, че преводачеството е "безхлебна професия"?

И.В.: Пет-шест лева. Тук не става въпрос за твърдение, а за факт. Преводач на свободна практика тук и сега не може да върже двата края. На Запад, говорила съм с колеги, и то наскоро, може да се живее добре цяла година с превода на две средно дебели книги. Но там, разбира се, тарифите са по-високи, пък има и много държавни субсидии. Разбира се, това у нас не може да стане, тъй като всички професии – и творчески, и нетворчески, са ощетени откъм заплащане.

А.М.: Преводачите и по-специално преводачите на художествена литература не са меркантилна, жадна за пари мафия, те са творци, паричната стойност на труда им също трябва да е оценка на уменията им. У нас това не става, няма преводач на художествена литература, който да храни семейство с преведени книги.

Можете ли да си представите да преведете книга без компютър - с лист и химикалка? Като поколението преводачи дори преди пишещата машина?

А.М.: Не. Дори съм забравила как се пише на ръка. Апропо, преводачите преди пишещата машина са писали не с химикалка, а със "стило".

И.В.: Дори и сега познавам преводачка, при това много добра, която превежда на ръка. Аз съм от преводачите, които започнаха на пишеща машина, но да, мога да си представя превод, направен на ръка от мен; във всеки случай ръката ми знае, помни и може повече, отколкото бездушния компютър, но пък, от друга страна, той предлага толкова много улеснения. Имам колеги, които твърдят, че ако по някаква причина останат без компютър, ще престанат да превеждат, дотолкова не могат без него.

Какви са разликите между новото поколение преводачи в България и това отпреди 20-30 години?

И.В.: Поколението отпреди двайсет-трийсет години, тоест моето, работеше при много по-трудни условия. Имам предвид, че липсваха речници и всевъзможни други справочници. От нас се изискваше да сме чели много, да знаем много, докато сега интернет знае всичко и е много по-лесно да се справиш със спънките в текста. Това обаче прави мозъка ленив и като че ли – не съм много сигурна – това, че получаваш всичко наготово, без усилия, лишава текста от дълбочината на тълкуването, което обикновено се ражда след дълга археологическа работа на преводача.

А.М.: Не искам да давам такава оценка, не съм дорасла да я давам. Но знам, че нашите предшественици бяха хора с мисия, те се чувстваха длъжни да образоват читателите и го постигаха с къртовска работа и с вдъхновение.

В последните години царува схващането, че няма добра преводна литература у нас, как ще го оборите?

И.В.: Това схващане по всяка вероятност царува сред тези, които не четат. Не само че има добра преводна литература, но съществуват и прекрасни преводи на съвсем млади преводачи. Виж, ако това се отнася за превода да разни там кримки, любовни романи, трилъри, "направи си сам", "научи се сам", "как да станеш бог", "как да станеш богат" и тем подобни, тоест книги за забавление, просто четива или псевдолитература, тогава аз нямам отговор, защото не ги чета.

А.М.: С безкраен списък на преведените изключително добре изключителни образци на световната, европейската и националните литератури.

Преведените книги в конкурса са от популярни в последните години автори. Това не прави ли превода още по-отговорна задача?

И.В.: Независимо какъв е авторът, преводът е винаги много отговорна задача. При това преводачът носи двойна отговорност – към автора, от една страна, и към родната читателска публика, от друга. Затова често му се налага да разпъва езика на кръст, за да може да свърже и овладее тези две крайности.

А.М.: Естествено. Все повече са хората, които могат да четат в оригинал, да отворят превода и да сравняват. Не можем да си позволим мърлявщина, ако не от друго, поне от кумова срама.

Преводът творчество ли е или занаят?

И.В.: Преводът е интерпретаторско изкуство – като това на артиста и музиканта. Само че ние не работим на сцената, а в тишината на собствената си стая, нашите декори са речниците и справочниците. Преживяваме без овации, но работим за литературата като изкуство, защото в превод всяка книга получава шанс за втори живот, тя се ражда отново, макар и в друга среда, на друг език. Затова, да, творци сме.

А.М.: Преводачите успяват да станат съавтори, без да ощетят автора.

• Автор

И в допълнение към статията, малко мнения на:

" Публикувано изображение

zapoznat

Рейтинг: 316 Неутрално

• 12
  • 09:07
  • 14 ное, 2011
Аз имам още един култов превод.... от 1995 г. в "24 часа" бяха написали "късният Франк Запа", който май беше починал месеци по-рано...след ден-два осъзнах, че са превеждали чужда статия и някой не се е усетил, или по-скоро не е знае, че "late" е и покоен.... "

Публикувано изображение

desunka

Рейтинг: 245 Весело

• 14
  • 09:17
  • 14 ное, 2011
"Bed time tends to be about midnight "

в превод :

"Лошите моменти идват в полунощ"?!?!?

един мой friend преди години.Публикувано изображение

Публикувано изображение

onufrij

Рейтинг: 1689 Неутрално

• 21
  • 11:19
  • 14 ное, 2011

Тези са последното поколение качествени преводачи. Оттук нататък няма да има. Защото качеството на превода е не само функция на доброто владеене на два езика, а и обща култура, която да обясни неясни за нас неща(все пак живеехме в изолат 50 г и не познаваме много неща от други кулури). Имам предвид обясненията под линия.

Публикувано изображение

confucius2

Рейтинг: 304 Неутрално

• 32
  • 14:25
  • 14 ное, 2011
"Проблемът с ниското заплащане и лошото качество на превода се корени и в това, че все повече хора научават чужди езици, но все по-малко от тях владеят съвършено българския език. "

ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ВЛАДЕЯТ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ.

Интервютата и коментарите ми се сториха доста интересни, защото са много вярни. Като почител на книгите обичам да чета качествени преводи. Преди въобще не обръщах внимание кое как са го превели, но напоследък много (и повечето глупави) грешки ми се набиват в очите. И седя и се чудя - Добре де. Тези преводачи имат редактори и коректори..Как така 3-ма (може и повече) са пропуснали една и съща грешка?? Въобще четат ли всичко или просто отбиват номера? Няма как да си отговоря на тези въпроси, защото не съм запозната много-много с нещата, но ми се иска да се обръща повече внимание на качеството на преводите. П.П. - Преди 2 дена гледах някакъв сериал и един от героите каза "И забрави последния ми войс мейл.." Много се възмутих..Защо са го оставили Войс Мейл при положение, че израза си има превод на български "Гласово съобщение". Ми да го използват бе. То не са го превели просто така. Продължавам да се учудвам колко бързо българите изменят собствения си език като вкарват чуждици и забравят българските значения на въпросните чуждици. Силно се надявам езика ни да не се промени и да стане някаква смеска между английски, български и други езици. Според мен българския език е много красив език и трябва да го уважаваме и използваме, а не да го променяме малко по малко. Просто това си е чиста гарва със собствения ни език и с предците ни.

Дано не обидя някой но........................когато............как да кажа нещата опират само до материалната гледна точка и хората когато работят по превод мислейки за...................обезпечаване най вече финансово...................ами - цялото творчество пропада.Не заемам страна защото всеки е прав за себе си. Патриотите са на изчезване. Има и друго че ако това което четеш те грабне от 1 страница едва ли ще обърнеш внимание на правописа.

Редактирано от BETER (преглед на промените)

• Автор

А как би могло да те грабне нещо, ако още от първата страница е пълно с правописни /грубо казано - най-малката беля/, пунктуационни и стилистични грешки? Трябва ли човек да продължава да се мъчи да чете тогава и да си разваля удоволствието от една може би наистина хубава история?

Аз пък отдавна съм си снижила стандартите, ако не беше така, досега нямаше да съм изчела почти всичко публикувано от Ирис. Просто гледам историята, а не правописа, пунктоацията и какво ли още не. Вярно е, че е дразнещо, все пак пари даваме за тази книга, която е написана през пръсти, друго си е да всичко чисто и без грешки, да се лее и да се потопиш напълно в текста. Но като няма от къде да взема четиво от любимия си жанр, се примирявам с това, което има. Ако у нас имаше повече издателства бълващи романи, едва ли щях да си купя нещо, чийто превод и правопис е на ниво първи клас, но тъй като нямам друга възможност, си затварям очите и си ги купувам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.