Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Aliah,за светците-когато ми отговориш кои са те,тогава ще продължим по тема.За Създателят-кой е Той?Дотогава вярвай,че някои неща са лъжа-ок,но щом съществуват тези неща,значи са си реалност,и част от истината.

За исляма на теория-ок,така е.Но,ако се огледаш около себе си ще видиш доста мюсюлмани,които подражават на Пророка(С.А.С.)без дори да знаят защо правят повечето неща.

Също така ми е интересно как в Корана се говори за денят на възкресението и всички?Нали Исус никога не е възкръсвал според исляма?!Доста въпроси има,които доста малко хора си ги задават,понеже не се осмеляват да питат.Това ли е истината?Да си послушно човече,което не знае защо прави някои неща?Ако истински вярва един човек,то той винаги знае защо вярва и няма никаква потребност да убеждава другите,в каквото и да е(това по повод неверниците).

За равенството-внимавай какво пишеш,понеже един ден всички хора ще знаят.Така пише в Корана.Това,че някои учат по-бързо от други-няма значение,за Аллах всички сме еднакви по същност,но различни по йерархия и ниво,което сме достигнали.Това,че розата и лалето са различни цвета,не означава,че не са еднакво красиви.Дори най-грозните и отвратителни неща в този свят-има причина за тях,и са също толкова уникални,колкото всичко хубаво,и добро.Макар че,добро-лошо,хубаво-грозно е доста интересна тема и се изкушавам да я подхвана,но ще се спра навреме.Намасте! :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Aliah,за светците-когато ми отговориш кои са те,тогава ще продължим по тема.За Създателят-кой е Той?Дотогава вярвай,че някои неща са лъжа-ок,но щом съществуват тези неща,значи са си реалност,и част от истината.

За исляма на теория-ок,така е.Но,ако се огледаш около себе си ще видиш доста мюсюлмани,които подражават на Пророка(С.А.С.)без дори да знаят защо правят повечето неща.

Също така ми е интересно как в Корана се говори за денят на възкресението и всички?Нали Исус никога не е възкръсвал според исляма?!Доста въпроси има,които доста малко хора си ги задават,понеже не се осмеляват да питат.Това ли е истината?Да си послушно човече,което не знае защо прави някои неща?Ако истински вярва един човек,то той винаги знае защо вярва и няма никаква потребност да убеждава другите,в каквото и да е(това по повод неверниците).

За равенството-внимавай какво пишеш,понеже един ден всички хора ще знаят.Така пише в Корана.Това,че някои учат по-бързо от други-няма значение,за Аллах всички сме еднакви по същност,но различни по йерархия и ниво,което сме достигнали.Това,че розата и лалето са различни цвета,не означава,че не са еднакво красиви.Дори най-грозните и отвратителни неща в този свят-има причина за тях,и са също толкова уникални,колкото всичко хубаво,и добро.Макар че,добро-лошо,хубаво-грозно е доста интересна тема и се изкушавам да я подхвана,но ще се спра навреме.Намасте! :rolleyes:

Ето ти информация, за това как ще бъдем възкрасени след смърта http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/WTA_Koran_miracles.pdf'>http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/WTA_Koran_miracles.pdf страница 9-та

ако имаш някакви, неясни неща, относно исляма -ето ти сигорен източник за твоите въпроси http://www.islamforbulgaria.com/ :themis:

ivan7788,мерси за информацията. :speak: Но все пак може ли да ми обясниш защо в Корана на доста места се споменава "Ние"?Не мисля,че е някаква грешка,а че си е пак някакво знамение от Аллах.Доколкото съм запозната в Корана,както и други религиозни книги-има скрити знамения,които малцина могат да разберат.За възкресението-знам,че много мюсюлмани приемат,че денят на Възкресението е след като човек умре и все пак се чудя дали този ден няма нещо общо със Страшния съд,който се споменава в Библията?!Също бих искала да попитам,понеже предполагам,че в тази тема пишат предимно мюсюлмани дали някой знае нещо за суфизма и какво точно представлява.Предварително Ви благодаря.

Инак наистина мисля,че човек,който вярва истински-той няма нужда да убеждава,който и да е,в каквото и да е.Може би така най-лесно се разбира кой е неверник,вярващ или неверник,който се прави на вярващ(тези последните са ми най-странни и трудни за различаване понякога).Но нека се опитаме да сме толерантни към хората,които са различни от нас самите,понеже е лесно да си добър с хората като теб,но в крайна сметка всички сме създания на Бог и Той обича всяко свое създание,нали?!А пък и Аллах е забранил подтисничеството на самия себе си,затова ние хората би трябвало да се стремим да се разбираме и оставяме всеки да направи сам своя избор,избягвайки да си налагаме винаги нашата воля.В крайна сметка,ако винаги сме прави и всички ни обичат-значи нещо е ненаред,поне според мен.Намасте!

ivan7788,мерси за информацията. :clap: Но все пак може ли да ми обясниш защо в Корана на доста места се споменава "Ние"?Не мисля,че е някаква грешка,а че си е пак някакво знамение от Аллах.Доколкото съм запозната в Корана,както и други религиозни книги-има скрити знамения,които малцина могат да разберат.За възкресението-знам,че много мюсюлмани приемат,че денят на Възкресението е след като човек умре и все пак се чудя дали този ден няма нещо общо със Страшния съд,който се споменава в Библията?!Също бих искала да попитам,понеже предполагам,че в тази тема пишат предимно мюсюлмани дали някой знае нещо за суфизма и какво точно представлява.Предварително Ви благодаря.

Инак наистина мисля,че човек,който вярва истински-той няма нужда да убеждава,който и да е,в каквото и да е.Може би така най-лесно се разбира кой е неверник,вярващ или неверник,който се прави на вярващ(тези последните са ми най-странни и трудни за различаване понякога).Но нека се опитаме да сме толерантни към хората,които са различни от нас самите,понеже е лесно да си добър с хората като теб,но в крайна сметка всички сме създания на Бог и Той обича всяко свое създание,нали?!А пък и Аллах е забранил подтисничеството на самия себе си,затова ние хората би трябвало да се стремим да се разбираме и оставяме всеки да направи сам своя избор,избягвайки да си налагаме винаги нашата воля.В крайна сметка,ако винаги сме прави и всички ни обичат-значи нещо е ненаред,поне според мен.Намасте!

Много е ВАЖНО, вместо да си губим времето в разни форуми, в четене на разни мнения на различни потребители за дадено НЕЩО (след като незнаем, дали този който пише нещо за религията ислям(>>>пример, някой се прави на "преводач" и твърди нещо за религията ислям и твърди, че е превел нещо от арабски или английски или турски или други езици, обаче това което написал със собствените си ръце, и дал като източник, някакъв си интернет линк, ОБАЧЕ ТОВА(което измислил("превел")) НЯМА нищо общо с ИСТИНАТА ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, което твърди, че е превел, а това са негови- ИДЕИ И МИСЛИ И ПРАВИЛА ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РЕЛИГИТЯ ИСЛЯМ , Недейте да си губите времето в четене на различни мнения за дадено нещо, след като някои мнения от някои профили за дадено нещо нямат нищо общо с това, за което твърдят, че се ОТНАСЯЛО.....

А седнете и прочетете нещо за Религията ислям, от достоверен източник(от ислямски учени, от преведени неща от арабски, английски, немски, турски и други езици >>> НА българкси език >>> от хора(преводачи) които са завършили арабска, английска, немска, турска филология ...... , защото има доста потребители, които вредят умишлено и неоснователно на религията ислям,(пример ,като взимат айет ИЗВЪН КОНТЕКСАТ МУ, ИЛИ КАТО добавят, своите си идеи и мисли, твърдейки, че това се отнасяло за религията ислям !

ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, ОТНОСНО РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ >>> http://www.islamforbulgaria.com/ в този сайт, има ги отговорите на твоите въпроси, просто потърси ги ! :clap:

Мерси,но мислех,че това е тема,в която всеки любопитен може да пита..Не ми е проблем да се разровя из сайта,който си дал,но наистина мислех,че в тази тема има доста мюсюлмани и реших директно да питам хора,които са запознати.Как и да е.А за преводачите и "учените"-според мен,и там човек трябва да внимава.Веднъж бях попаднала на "учен",който е и ходжа,уж мюсюлманин,а за него най-свещенният закон беше за убийството.Всмисъл,искам да кажа,че човек преди да повярва на някой друг човек трябва да види този някой как би отговорил на някои въпроси и ако не знае отговорите-какво прави/би направил,защото за мен сляпата вяра е опасна,независимо от религията,която човек изповядва.Междродругото ivan_7788,познавам хора,които,както си написал имат свои правила и мисли за религията ислям,които са на светлинни години от истинския ислям.Сега някой може да каже-какво това?!Еми доста хора се отказват от исляма или го мислят за нещо изключително лошо,понеже виждат някои "мюсюлмани",и се чудят как може някой да вярва,пък да прави такива неща.Дори в началото,когато почнах да се интересувам от исляма-бях учудена колко различни са законите и повелите на Аллах от това,което хората представят за истина.Явно всеки си тълкува според неговите си интереси,поне при доста голям % от хора.Та тогава се чудя-дали за тези хора е важно те да служат на Аллах или намират начин чрез собствените си тълкувания на дадена религия(има ги и в другите религии,не само в исляма)използват Бог за собствени цели?!Дори убийството при прелюбодеяния-бях шокирана,когато разбрах за това.По-късно прочетох в Корана,че,ако човек се покае истински-Аллах го опрощава и не е нужно да бъде убиван този човек с камъни.За децата-момичета-също в Корана е написано едно,а доста "вярващи" вършат какво ли не.Друго,което ми беше интересно е Шериата.Сорри,ако обида някой,но за мен този Шериат и хората там-напомня ми на Папата,и Ватикана при християните.Включително,че и жените в исляма се третират доста по-различно от начина,по който ги е третирал Пророка(С.А.С.).Затова зададох някои въпроси с надеждата,че и друг като мен си ги е задавал,и можещ да ми отговори.Намасте. :)

Мерси,но мислех,че това е тема,в която всеки любопитен може да пита..Не ми е проблем да се разровя из сайта,който си дал,но наистина мислех,че в тази тема има доста мюсюлмани и реших директно да питам хора,които са запознати.Как и да е.А за преводачите и "учените"-според мен,и там човек трябва да внимава.Веднъж бях попаднала на "учен",който е и ходжа,уж мюсюлманин,а за него най-свещенният закон беше за убийството.Всмисъл,искам да кажа,че човек преди да повярва на някой друг човек трябва да види този някой как би отговорил на някои въпроси и ако не знае отговорите-какво прави/би направил,защото за мен сляпата вяра е опасна,независимо от религията,която човек изповядва.Междродругото ivan_7788,познавам хора,които,както си написал имат свои правила и мисли за религията ислям,които са на светлинни години от истинския ислям.Сега някой може да каже-какво това?!Еми доста хора се отказват от исляма или го мислят за нещо изключително лошо,понеже виждат някои "мюсюлмани",и се чудят как може някой да вярва,пък да прави такива неща.Дори в началото,когато почнах да се интересувам от исляма-бях учудена колко различни са законите и повелите на Аллах от това,което хората представят за истина.Явно всеки си тълкува според неговите си интереси,поне при доста голям % от хора.Та тогава се чудя-дали за тези хора е важно те да служат на Аллах или намират начин чрез собствените си тълкувания на дадена религия(има ги и в другите религии,не само в исляма)използват Бог за собствени цели?!Дори убийството при прелюбодеяния-бях шокирана,когато разбрах за това.По-късно прочетох в Корана,че,ако човек се покае истински-Аллах го опрощава и не е нужно да бъде убиван този човек с камъни.За децата-момичета-също в Корана е написано едно,а доста "вярващи" вършат какво ли не.Друго,което ми беше интересно е Шериата.Сорри,ако обида някой,но за мен този Шериат и хората там-напомня ми на Папата,и Ватикана при християните.Включително,че и жените в исляма се третират доста по-различно от начина,по който ги е третирал Пророка(С.А.С.).Затова зададох някои въпроси с надеждата,че и друг като мен си ги е задавал,и можещ да ми отговори.Намасте. :biggrin:

Много е ВАЖНО, вместо да си губим времето в разни форуми, в четене на разни мнения на различни потребители за дадено НЕЩО (след като незнаем, дали този който пише нещо за религията ислям(>>>пример, някой се прави на "преводач" и твърди нещо за религията ислям и твърди, че е превел нещо от арабски или английски или турски или други езици, обаче това което написал със собствените си ръце, и дал като източник, някакъв си интернет линк, ОБАЧЕ ТОВА(което измислил("превел")) НЯМА нищо общо с ИСТИНАТА ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, което твърди, че е превел, а това са негови- ИДЕИ И МИСЛИ И ПРАВИЛА ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РЕЛИГИТЯ ИСЛЯМ , Недейте да си губите времето в четене на различни мнения за дадено нещо, след като някои мнения от някои профили за дадено нещо нямат нищо общо с това, за което твърдят, че се ОТНАСЯЛО.....

А седнете и прочетете нещо за Религията ислям, от достоверен източник(от ислямски учени, от преведени неща от арабски, английски, немски, турски и други езици >>> НА българкси език >>> от хора(преводачи) които са завършили арабска, английска, немска, турска филология ...... , защото има доста потребители, които вредят умишлено и неоснователно на религията ислям,(пример ,като взимат айет ИЗВЪН КОНТЕКСАТ МУ, ИЛИ КАТО добавят, своите си идеи и мисли, твърдейки, че това се отнасяло за религията ислям !

ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, ОТНОСНО РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ >>> http://www.islamforbulgaria.com/ в този сайт, има ги отговорите на твоите въпроси, просто потърси ги

...............................................................................................................................................................

ВИЖ СЕГА! ДА МОЖЕШ ДА ПОПИТАШ ТУКА В ТОЗИ ФОРУМ,НЕЩО ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, НО ОТ КЪДЕ ДА СИ СИГОРНА, ЧЕ ОТГОВОРА НА НЯКОИ ПРОФИЛИ Е ТОЧЕН И Е ИСТИНСКИ ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ!

И ПАК ТИ КАЗВАМ, НЕЗНАМ КАКВО СИ ЧЕЛА -ЕТО ТИ ЕДИН САЙТ- ЗА ОТГОВОРИ ОТ ИСЛЯМСКИ УЧЕНИ >>> http://www.muslims.hit.bg/

ТЕРОРИСТА СИ НЯМА РЕЛИГИЯ- ТОВА(ТЕРОРИСТИТЕ) СА, ПЛАТЕНИ(ПОДКУПЕНИ) ХОРА, ОТ АТЕИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕОЛОГИИ(разделяй и владей) .....

ГЛЕДАЙ ФИЛМА -Zeitgeist The Movie [2007] (След 37мин.:10сек.- почват- доказателствата и фактите за ВИНОВНИЦИТЕ И ПРИЧИНИТЕ ЗА 1вата, 2рата световна война, също и за това кой ги е съборил 2те кули(близнаци)-САЩ (9.11.2001))

прочети, добре и задълбочено, това което пише в този профил в СТАТУСИ(Вижте в профила ми в >> ЗА МЕН <<) и ще ме разбереш- ЗАЩО........! http://www.kaldata.com/forums/index.php?showuser=269593

ivan7788,първо няма как да приема всичко,в който и да е форум,или дори наистина за чиста монета.Второ се чудя защо толкова емоционално реагираш на няколко зададени от мен въпроса.Да съм казала,че според мен терористите са непременно ислямисти?За филма "Zeitgeist"-има точни попадения,но има и толкова дезинформация,че няма накъде.Там,доколкото знам се отрича въобще религията и с някои прилики в различните религии се опитва да се обясни,че всяка една религия е взаймствана от преходна религия.Да,ама не.И в Библията,и в Корана се споменава за други Пророци,освен Иса и Мухаммед(С.А.С.),също така и за други народи,следователно логично е те да са имали свойта си религия.Доколкото знам общо са четири и свещенните книги,но едната е изгубена.

Мерси за информацията наистина,но,ако исках да си чета-нямаше да питам във форума.Един човек може много да научи,но обмяната на опит и идеи-също е хубаво нещо.Да,няма откъде да съм сигурна,че тук някой ще ми отговори и че профилът му е истински,но я ми обясни откъде да съм на 100% сигурна,че някой ислямски "учен" също не е подкупен?!Наистина това да слагаме хора,които дори не познаваме в разни рамки,че,дори да ги плюем-за мен е нелогично.За истинският ислям-съгласна съм,невероятно нещо е.Но повечето хора дори не се замислят върху истинските неща.На някои хора може да им дадеш най-невероятното и рядко съкровище в цял свят,и те да го стъпчат от невежество.Пък и едно е на теория,а съвсем друго на практика!И междодругото може ли да ми напишеш кое чак толкова те вбеси от това,което съм задала като въпроси?!Намасте. :whist:

ivan7788,първо няма как да приема всичко,в който и да е форум,или дори наистина за чиста монета.Второ се чудя защо толкова емоционално реагираш на няколко зададени от мен въпроса.Да съм казала,че според мен терористите са непременно ислямисти?За филма "Zeitgeist"-има точни попадения,но има и толкова дезинформация,че няма накъде.Там,доколкото знам се отрича въобще религията и с някои прилики в различните религии се опитва да се обясни,че всяка една религия е взаймствана от преходна религия.Да,ама не.И в Библията,и в Корана се споменава за други Пророци,освен Иса и Мухаммед(С.А.С.),също така и за други народи,следователно логично е те да са имали свойта си религия.Доколкото знам общо са четири и свещенните книги,но едната е изгубена.

Мерси за информацията наистина,но,ако исках да си чета-нямаше да питам във форума.Един човек може много да научи,но обмяната на опит и идеи-също е хубаво нещо.Да,няма откъде да съм сигурна,че тук някой ще ми отговори и че профилът му е истински,но я ми обясни откъде да съм на 100% сигурна,че някой ислямски "учен" също не е подкупен?!Наистина това да слагаме хора,които дори не познаваме в разни рамки,че,дори да ги плюем-за мен е нелогично.За истинският ислям-съгласна съм,невероятно нещо е.Но повечето хора дори не се замислят върху истинските неща.На някои хора може да им дадеш най-невероятното и рядко съкровище в цял свят,и те да го стъпчат от невежество.Пък и едно е на теория,а съвсем друго на практика!И междодругото може ли да ми напишеш кое чак толкова те вбеси от това,което съм задала като въпроси?!Намасте. :)

................................................................................................................................................................................

ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, ОТНОСНО РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ >>> http://www.islamforbulgaria.com/ в този сайт, има ги отговорите на твоите въпроси, просто потърси ги

...............................................................................................................................................................

ВИЖ СЕГА! ДА МОЖЕШ ДА ПОПИТАШ ТУКА В ТОЗИ ФОРУМ,НЕЩО ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, НО ОТ КЪДЕ ДА СИ СИГОРНА, ЧЕ ОТГОВОРА НА НЯКОИ ПРОФИЛИ Е ТОЧЕН И Е ИСТИНСКИ ЗА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ!

И ПАК ТИ КАЗВАМ, НЕЗНАМ КАКВО СИ ЧЕЛА -ЕТО ТИ ЕДИН САЙТ- ЗА ОТГОВОРИ ОТ ИСЛЯМСКИ УЧЕНИ >>> http://www.muslims.hit.bg/

ТЕРОРИСТА СИ НЯМА РЕЛИГИЯ- ТОВА(ТЕРОРИСТИТЕ) СА, ПЛАТЕНИ(ПОДКУПЕНИ) ХОРА, ОТ АТЕИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕОЛОГИИ(разделяй и владей) .....

ГЛЕДАЙ ФИЛМА -Zeitgeist The Movie [2007] (След 37мин.:10сек.- почват- доказателствата и фактите за ВИНОВНИЦИТЕ И ПРИЧИНИТЕ ЗА 1вата, 2рата световна война, също и за това кой ги е съборил 2те кули(близнаци)-САЩ (9.11.2001))

прочети, добре и задълбочено, това което пише в този профил в СТАТУСИ(Вижте в профила ми в >> ЗА МЕН <<) и ще ме разбереш- ЗАЩО........! http://www.kaldata.com/forums/index.php?showuser=269560

...................................................................................................................................................

Повечето неща, които съм ги писал в предишните теми- не се отнасят за тебе, а за да го видят колкото се може повече профили, защото знам кои профили клеветят, умишлено и неоснователно религията ислям, линк адреса, който съм ти го дал http://www.muslims.hit.bg/ (за въпроси и отговори)(познавам ги, екипа им ....) и да, то лесно се проверява,дали това което са го казали(от сайта ) за религията ислям, е наистина така, просто виж дадения айет, дали е взет извън контекс(и дали този айет не се е отнасяло за даден период от време, или дали този айет не се е отнаяло за дадена случка или събитие ...) един истенски мюсюлманин, не може да се подкупи, дори за злато, колкото вселената, камули, да излъже за нещо, това се отнася, също и за истенските Богобоязливите хора !

Редактирано от ivan_7788 (преглед на промените)

Блу Стар-брата Иван не се ядосва,а се опитва да ти даде достоверни източници на информация.

Действително представата на повечето хора за Исляма се гради от нещо чуто от медиите.

Сега ще ти отговоря,инша'Алла на неясните неща:

Свтците са образи,измислени от християните.Те са много видове,често хора,вършили святи дела приживе,след смътртта им християните смятат,че молейки се пред техния образ,те ще им сбъднат желанията.Християните-протестанти отричат това,т.е.умрелите да имат божествени сили.В Библията като святи са описани последователите на Исус (мир нему),после хората решават,че и други хора заслужават титлата ,,светец,,.Т.е. Сатаната си върши добре работата и хората са забравят от молитвите към Господ,техният Създател,който им дава препитание,здраве,любов въпреки тяхното неподчинение и се молят на безбраой светци,майката на Исус и самия него,т.е. на измислици,подшушнати от дявола.

Неща,хора и същества с божествена сила няма и това ни е обяснено в Корана-думите на Аллах,предадени на Пророка Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари)посредством ангела Гавраил.

Всеки Мюсюлманин знае какво е Сунна.Дори и да не знаят точното обяснение-знаят,че със сигурност това е най-доброто за тях.

Също така ми е интересно как в Корана се говори за денят на възкресението и всички?Нали Исус никога не е възкръсвал според исляма?!

Според Исляма Исус (мир нему)не е възкръснал така,както християните смятат,че е.Ние вярваме,че Аллах го в въздигнал на небесата,до деня,когато с тяло и дух ще бъде върнат на земята,за да убие Антихриста-Дажаал,после ще умре както обикновените хора умират и пак ще бъде съживен,заедно с всички хора от Адам до последния ден,пак с душа и тяло,вкл.всички Пророци,Исус,Мухаммад,Соломон,Моисей и всички нас,както и всички животни.Веднага след това възкресение ще започне Съдния Ден и всички ще отговарят за делата си.Тогава нашата Вселена вече няма да я има и ,,светът,,ще е нещо различно.Нашите тела също ще са различни.

Това ли е истината?Да си послушно човече,което не знае защо прави някои неща?Ако истински вярва един човек,то той винаги знае защо вярва и няма никаква потребност да убеждава другите,в каквото и да е(това по повод неверниците).

Както казах-хората са различни.Дълг на всеки Мюсюлманин е да учи.Негов дълг е и да призовава другите към Исляма.Само Аллах е този,който отваря сърцето на някой за Светлината,т.е.Исляма.Аллах напътва тези,които търсят Истината.

Може ли цитата за 'равенството'в Корана?

Но все пак може ли да ми обясниш защо в Корана на доста места се споменава "Ние"?Не мисля,че е някаква грешка,а че си е пак някакво знамение от Аллах.

,,Ние,,е форма за изразяване на величество.Кралицата на Англия също изнася речите си в такава форма.Знамението в ,че Аллах е Всемогъщия и има сила за всяко нещо.

За възкресението-знам,че много мюсюлмани приемат,че денят на Възкресението е след като човек умре и все пак се чудя дали този ден няма нещо общо със Страшния съд,който се споменава в Библията?!

Не,след като човек умре,отива в място между живота и смъртта,наречено Барзак.Страшния Съд ще е гогато всички възкръснат от гроба с тяло и душа,не само с душа,както е в Християнството.

дали някой знае нещо за суфизма и какво точно представлява.Предварително Ви благодаря.

Суфизма е т.н. мистичен Ислям,който създаден от хора,които забравили,че в Исляма дори и с молитвите и поста не бива да се прекалява и прекрачват границите на ислямските закони,смятайки,че загърбването на семейните и обществени задължение и отдаване на аскетизъм ще ги доведе до ,,сливане с бога,,успех и рай.По-късно Суфизма се оформя чрез заемки от много други политеистични религии,както и от гръцката философия.Суфизма не е Ислям и Исляма не признава философията.

История на Суфизма чети тук:

http://islam-in-wonderland.blogspot.com/2010_04_21_archive.html

защото за мен сляпата вяра е опасна,независимо от религията,която човек изповядва

така е,в Исляма има логични отговори за всичко,подкрепени с доказателства.

Не знам защо убиването с камъни толкова впечетлява,особено след като в Библията такъв начин за наказание се предпоръчва на няколко места. :)

И в заключение: Мюсюлманите правят грешки,не Исляма.

Повечето Мюсюлмани в Европа носят лош имидж на Исляма,но както виждаме това не пречи на хиляди хора напълно доброволно да преминават към него.Ставаш Мюсюлманин,защото вярваш,не заради добрите или лошите дела на хората.

Има голяма разлика:

Мюсюлманите се обединяват,обръщайки се в една посока и се молят на Създателя.

Молещите се на икона се молят на някой,на който се приписват качества на бог:светец,който така или иначе няма никаква сила,нито помага,нито вреди.Т.е. молейки се на икона се молиш на една лъжа.Разликата е очевидна.

Това не е вярно.Интересно кой ти го каза.Огледай се наоколо.Равни в какво?

Интересно разсъждение.

Само,че никой Мюсюлманин не се стреми да стане като който и да било Пророк.

Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е пратен за да покаже на хората как да служат на Бога-това е смисълът на човешкия живот според Исляма.Следвайки неговия пример,ние знаем,че избираме най-доброто,и се убеждаваме ден след ден виждайки го на практика.

В Корана пише,че всеки сам носи отговорност за делата си.Следвайки Сунната(примера на Мухаммад)ние не се освобождаваме от отговорност:

,,Неверниците казват на вярващите:

"Следвайте нашия път и ние ще понесем прегрешенията ви!"

Ала не ще понесат нищо от прегрешенията им. Те са лъжци.

Наистина те ще носят своето бреме и друго бреме заедно със своето,

и ще бъдат питани в Деня на възкресението за това, което са измисляли.''(Коран 29:12,13)

става ясно, че на никого не е по силите да опрости чужд грях, дори ако реши да отговаря за делата на друг човек. Онези, които отклоняват от правия път, ще понесат многократно по-голямо наказание, но и онези, които са се заблудили, не ще бъдат освободени от отговорност.

Т.е. Пророка е оставил напътствие:думите на Аллах-Корана и личния си пример,който е за нас,обикновените хора.

Пророците не са били безгрешни,те са били обикновени хора,който са правели грехове,но не и големи грехове-Аллах ги е предпазил от тях.

Ако поискаше Аллах,Единствения Бог можеше да изпрати пречист ангел за пророк.

Но ние сме хора и Аллах ни праща за пример човек,чиито действия и поведение ни водят към успех в този и в следващия живот.

Алия, не си струва труда да ти отговарям на гнусните лъжи които си написала с тоя и следващия ти пост. Пак ще ти повторя само нещо , което вече веднъж се направи, че не видя:

Посоката която е дал Мохамед е била към Соломоновия храм в Йерусалим, не към черния камък.

Ама ми е ясно, че освен наглост и тъпо упорство, друго няма какво да предложиш.

цензурирано!cool.gif

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Алия, не си струва труда да ти отговарям на гнусните лъжи които си написала с тоя и следващия ти пост. Пак ще ти повторя само нещо , което вече веднъж се направи, че не видя:

Посоката която е дал Мохамед е била към Соломоновия храм в Йерусалим, не към черния камък.

Ама ми е ясно, че освен наглост и тъпо упорство, друго няма какво да предложиш.

Това, което твърдиш, са твои идеи и мисли, които нямат нищо общо с исляма, искаш ли да ти дам айети от Корана, поради каква причина, се сменя посоката за молитви ?Искаш ли да ти дам айети от Корана?Да видим кой, лъже ....?

Или ще кажете, че Ибрахим и Исмаил, и Исхак,

и Якуб, и родовете [му] бяха юдеи или

християни? Кажи: “Вие ли знаете повече, или

Аллах?” И кой е по-голям угнетител от онзи,

който е скрил у себе си свидетелство от Аллах?

Аллах не подминава вашите дела.(2:140)

Те са общност, вече отминала. Тяхно е онова,

което са придобили и ваше е онова, което вие

сте придобили. И не ще бъдете питани какво те

са извършили.(2:141)

След преселението на Пратеника на Аллах в ал-Медина мюсюлманите запазили посоката си за молитви към Йеруселим още около 16-17 месеца. Това станало причина юдеите да се възгордеят и да разпространяват твърдението, че Мухаммад и сподвижниците му нямат своя посока за молитви, и че те са им показали пътя. Пратеника на Аллах вдигнал глава към небето и настойчиво помолил да му бъде посочена самостоятелна посока за молитви. Тогава дошла повелята за обръщане от Йерусалим към храма Кааба. Юдеите и лицемерите отново започнали да недоволстват. Следващите знамения съобщават за това събитие.

Ще кажат глупците от хората: “Какво ги

отклони от досегашната им посока за молитва?”

Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и

западът. Той води когото желае към правия

път.” (2:142)

източник >>> http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/2.Al-Bakara.htm#Sura_2:141

Свтците са образи,измислени от християните.

Глупости, така наречените светци са "измислени" много преди религията християнство да е измислена, да не говорим са исляма. Светци е имало още през 4 век преди новата ера в Будизма. Така че цялата ти теза е сбъркана, да не говорим за това как хората( ислямистите грешали), но исляма не.

Така че цялата ти теза е сбъркана, да не говорим за това как хората( ислямистите грешали), но исляма не.

Дадох пример с християнските светци и обясних на потребителката защо.

Дай доказателства за твърдението си.

Това, което твърдиш, са твои идеи и мисли, които нямат нищо общо с исляма, искаш ли да ти дам айети от Корана, поради каква причина, се сменя посоката за молитви ?Искаш ли да ти дам айети от Корана?Да видим кой, лъже ....?

Или ще кажете, че Ибрахим и Исмаил, и Исхак,

и Якуб, и родовете [му] бяха юдеи или

християни? Кажи: “Вие ли знаете повече, или

Аллах?” И кой е по-голям угнетител от онзи,

който е скрил у себе си свидетелство от Аллах?

Аллах не подминава вашите дела.(2:140)

Те са общност, вече отминала. Тяхно е онова,

което са придобили и ваше е онова, което вие

сте придобили. И не ще бъдете питани какво те

са извършили.(2:141)

След преселението на Пратеника на Аллах в ал-Медина мюсюлманите запазили посоката си за молитви към Йеруселим още около 16-17 месеца. Това станало причина юдеите да се възгордеят и да разпространяват твърдението, че Мухаммад и сподвижниците му нямат своя посока за молитви, и че те са им показали пътя. Пратеника на Аллах вдигнал глава към небето и настойчиво помолил да му бъде посочена самостоятелна посока за молитви. Тогава дошла повелята за обръщане от Йерусалим към храма Кааба. Юдеите и лицемерите отново започнали да недоволстват. Следващите знамения съобщават за това събитие.

Ще кажат глупците от хората: “Какво ги

отклони от досегашната им посока за молитва?”

Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и

западът. Той води когото желае към правия

път.” (2:142)

източник >>> http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/2.Al-Bakara.htm#Sura_2:141

Повече от ясно е че корана лъже, защото е писан и нагласяван от обиковени хора, много години след смъртта на Мохамед. Там има и още няколко сериозни лъжи, за да оправдаят очеизвадните разлики между написаното в библията и в корана. Та "писарите" казват че библията е променена и точка по въпроса. Същото е и с изображенията, никога Мохамед не е забранявал да се изобразяват хора и тази забрана е векове по късно, когато са решили да се разграничат категорично от християнството. :blink:

Aliah,за светците-всеки има свое собствено мнение,но все пак нека не забравяме колко Пророци е имало и за колко се споменава в Корана. ;) Наистина е изумително как може един човек да е точно като всички останали хора,а в същото време да е уникален и дори Пророк.Но,"който има очи-вижда,който има уши-слуша".

За обяснението на ivan7788-ок,благодаря за информацията,но отговор на някои мои въпроси така и не получих.И айде стига с това кой какво казва за исляма,стига с тая роля на онеправдани и жертви,защото познавам доста хора,които са имали интерес към различните религии,включително и исляма,но са видяли как живеят "мюсюлманите",и са се отвратили от тази религия,което е кофти,понеже,заради постъпките на хората някои се отказват от дадена религия,или я плюят.

neo2311,доколкото знам не е забранено изобразяването на Мухаммед(С.А.С.),но никой не знае как е изглеждал със сигурност,затова си е светотатство.Междодругото на Иса(Исус)също всички изображения,ако е имало такива се предполага,че са унищожени или със заличени лица,глава.Може би е по-добре някои хора да си останат неразпознати,че инак доста смут може да се всее.

За думичката "ние" и елементарното обяснение,което получих от Aliah-съжалявам,но отказвам да го приема.Има друга,доста по-дълбока причина,за да се говори в множествено число,единствено лице в Корана на доста места!За суфизма-ако това е нещо различно от исляма,то тогава не знам кое е истинския ислям,но поне се развеселих,научавайки,че исляма няма нищо общо с разни си там философии.За убиването с камъни-впечатляваме,защото човек,който се нарича мюсюлманин и знае значението на тази думичка-не знам как би хвърлил камък,дори по врабче,камо ли пък човек.Просто исляма е на доста високо ниво религия,но уви-хората,предпочитат да си го тълкуват на ниво елементаризъм.Това е все едно да притежаваш най-уникалната книга в цял свят,но да я използваш да си драскаш някои познати думички или учиш на азбуката.А по-лошото е,че някои,дори нямат желание да се учат.

Aliah,за вярването,понеже така трябва и е правилно за някой-не,докато един човек отказва да се осъзнае и поеме отговорност за действията и мислите си,той/тя е лесно манипулируема пионка в нечий ръце.За морал и ценности да не говорим-този човек ще направи това,което му иде отвътре,но ще се крие зад лицемерието.За приемата на исляма-мога да изпиша доста,но няма смисъл.Всеки има право на избор.Но определено не винаги е вярата тази,която ни кара да вършим някои неща.Ако беше така-щеше да е Рай на земята.За Възкресението и християнството-никъде не пише,че в денят след Страшния съд,че хората ще са само духове.Там също има голямо знамение,но кой ли го вижда.Както казах,хората предпочитат познатото и очевидното,а не това,което наистина Е.За Сунната-въздържам се от коментар.За призоваването на другите към исляма-абе,малко трудно да призовеш,който и да е към нещо,което ти самия не разбираш,или искаш само от лични подбуди,но в крайна сметка е възможно.За 80% от хората е важно количеството,а не качеството,нали така?!За Исус-ще те помоля да не казваш мир нему,защото Той е по-жив от всякога. :angry:И накрая само да кажа,че съм напълно съгласна,че проблемите идват от хората,а не от различието и религиите.Както казва Аллах:"Всичко лошо е от вас самите,а всичко хубаво от Мен".

П.С.:Няколко въпросчета за размисъл:

1.Защо се молим?Дали слънцето има нужда от кукуригането на петела или петела от слънцето?!

2.Какво означава думичката ислям?А мюсюлманин?

3.Дали е опасно човек без знание и лично придобит опит да се опитва да насочва другите в каквато,и да е посока,или религия?Дали,ако един човек не знае защо прави ежедневни неща като да носи забрадка или броенища ще може да ти отговори на по-сложни?Дали,ако един човек отказва да познае себе си,може да познае Аллах/Бог,че,дори да твърди,че вече го е познал?Дали човек е само физическо същество или многоизмерно?Дали ислямът е малко по-дълбока религия,отколкото повече хора я приемат?

Глупости, така наречените светци са "измислени" много преди религията християнство да е измислена, да не говорим са исляма. Светци е имало още през 4 век преди новата ера в Будизма. Така че цялата ти теза е сбъркана, да не говорим за това как хората( ислямистите грешали), но исляма не.

Smile Motherfuckers' date недей сега намесвай и будизма,че за някои хора ще са непонятни доста неща.За светците и суфизма-интересно мнение прочетох.Доста забавно е как човек без да знае някои неща ги отрича,но и отричането си е пак начин да привличаш от нещо в доста големи дози.Е,оставани успокоението,че един ден всички ще знаем.За последното ти изречение-ислямът наистина няма как да греши сам по себе си.Всяко едно нещо е неутрално,докато ние не се намесим.И християнството,и исляма,и будизмът-сами по себе си те са си безобидни,но хората ги използват за свои си цели.А за "измислените" неща,че то по тая логика и ние хората сме нечия "измислица".Но в крайна сметка аз може и да греша.Това са си лично мой мисли.Намасте. :wors:

Една провокация към постовете на тази страница, няма да цитирам, защото целите са дълги, а отделните изречения извадени от контекта могат да се тълкуват различно: Смятате ли че в днешните продажни времена, в които единствените идеологии са парите и властта( както и следващите от тях пороци ), та има ли спорен Вас истински, достоверни източници, на които да може да се вярва, що се отнася до тълкованието йм на религиите, в частност на исляма.

Ще си позволя и втори въпрос: В състояние ли сте да докажете, че днес съществуващите преписни и преводни издания на корана са дума по дума съвпадащи с тези които пророка е казал, като свои или сведени му от Аллах?(Моля не описвайте съвпадения със варианти от преди век, два или три, защото едва ли си имате идея кога се е "счупил телефона", впрочем това се отнася и до свещените книги на която и да е религия, но въпроса ми е конкретен)!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

П.С.:Няколко въпросчета за размисъл:

1.Защо се молим?Дали слънцето има нужда от кукуригането на петела или петела от слънцето?!

2.Какво означава думичката ислям?А мюсюлманин?

3.Дали е опасно човек без знание и лично придобит опит да се опитва да насочва другите в каквато,и да е посока,или религия?Дали,ако един човек не знае защо прави ежедневни неща като да носи забрадка или броенища ще може да ти отговори на по-сложни?Дали,ако един човек отказва да познае себе си,може да познае Аллах/Бог,че,дори да твърди,че вече го е познал?Дали човек е само физическо същество или многоизмерно?Дали ислямът е малко по-дълбока религия,отколкото повече хора я :speak::huh::biggrin::blink::blink::rolleyes: приемат?

Блу-питаш ме-отговарям ти.Това приемаш ли фактите или не е твой личен избор,алхамдулиллах/слава Богу,хората имаме право на избор в този живот.След смъртта вече Господ ще избира.

Не бъркай Пророк със Светец.Ако не знаеш разликата,мога да ти обясня.

1)Молитвата е начина,който Аллах СУТ е пожелал да Му служим.Господ няма нужда от нашите молитви-но ние имаме нужда от тях и виждаме резултата в този живот,или ще го видим в следващия със сигурност.Няма молитва,която да не остане чута.

2)Ислям идва от салама и озн.отдаване.Мюсюлманин идва от ислям и озн.човек,който се отдава на бога.

3)Опасно е да вземаш за чиста монета всичко,което хората ти казват.За това Аллах/Богът е изпращал на народите Пратеници/Пророци с явни знаци,за да кажат на хората само истината,без користни цели в мисията им.Ти няма нужда да вземаш информация от Мюсюлманите и начина им на живот;за това имаш Коран и Сахих Хадиси(достоверни предания на думите,одобреното/забраненото и действията на Пророка Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари).

1) та има ли според Вас истински, достоверни източници, на които да може да се вярва, що се отнася до тълкованието йм на религиите, в частност на исляма.

2)В състояние ли сте да докажете, че днес съществуващите преписни и преводни издания на Корана са дума по дума съвпадащи с тези които Пророка е казал, като свои или сведени му от Аллах?

1)Да,Ислямските науки се занимават с това да определят достоверността на преданията.Изследва се всичко от умствения капацитет на предаващия през произхода на семейството му до репутацията му-грешките,авторитета му,поведението му сред обществото и т.н.За да бъде едно предание достоверно,то трябва да отговаря на най-високите стандарти,веригата му от разказвачи да е непрекъсната,човека да има остър ум,да не е правил гролеми грехове и т.н.

2)В състояние съм да.Категорично ДА.

Aliah,ок,вярвай,в каквото искаш-това е твое право,но защо се стремиш да убеждаваш другите?

За молитвата-ако мислиш и още по-зле-молиш се защото това е задължение,не знам какво да кажа просто.Дотук с морала,дотук с ценностите и прочие.Та пак те питам петела ли има от слънцето и затова кукурига,или слънцето от петела?Аллах няма нужда от нищо и никой,тъй че ми е странно как може да има нужда от нечия молитва,още по малко служене-Той има всичко!!!

За светците и Пророците-ще ми се да разбера колко хора биха познали,ако видят Пророк срещу тях?Повечето са се опитвали да убият,който и да е Пророк,или да го прогонят.За страха след смъртта-знаеш ли,има ли страх-има принуда,а има ли принуда-липсва истинска свобода и чистота на вярата. :yanim:

Ислям означава смирение,също.

Да,Аллах е изпращал пророци,но знаеш ли кое е най-доброто средство човек да избере и разбере истината?!-Сърцето.Затова в Корана се казва,че Аллах вижда в сърцата на хората.Според мен един човек,колкото и да се прикрива,и лъже,дори самия себе си-сърцето му много лесно може да разкрие истината.

За греховете-я ми кажи защо след като Бог иска човек да не греши го е създал грешен?Но внимавай какво ще отговориш,пoнеже точно на този въпрос Аллах доста интересно отговаря в Корана.

Ислямът може и да е интересна,и стойностна религия,но някои хора си правят доста прибързани заключения.

И интересно щом в ислямът,низпосланото е както в първоначалния си вид как рядко някой го разбира правилно?!А за преводите какво ще кажеш?Понеже,ако не четеш директно на арабски Корана-винаги има малък шанс преводачът да е превел нещо не едно към едно с оригинала.В крайна сметка и преводачите са хора,а арабският е изключително труден,и богат език.Уточнявам,че отказвам да се заяждам,нито ме интересува мнението на мнозинството хора за исляма-на мен просто ми е интересно.Намасте. :computer8:

1) Аллах няма нужда от нищо и никой,тъй че ми е странно как може да има нужда от нечия молитва,още по малко служене-Той има всичко!!!

Ислям означава смирение,също.

2)Да,Аллах е изпращал пророци,но знаеш ли кое е най-доброто средство човек да избере и разбере истината?!-Сърцето.Затова в Корана се казва,че Аллах вижда в сърцата на хората.Според мен един човек,колкото и да се прикрива,и лъже,дори самия себе си-сърцето му много лесно може да разкрие истината.

3)За греховете-я ми кажи защо след като Бог иска човек да не греши го е създал грешен?Но внимавай какво ще отговориш,пoнеже точно на този въпрос Аллах доста интересно отговаря в Корана.

4)Ислямът може и да е интересна,и стойностна религия,но някои хора си правят доста прибързани заключения.

И интересно щом в ислямът,низпосланото е както в първоначалния си вид как рядко някой го разбира правилно?!

5)А за преводите какво ще кажеш?Понеже,ако не четеш директно на арабски Корана-винаги има малък шанс преводачът да е превел нещо не едно към едно с оригинала.В крайна сметка и преводачите са хора,а арабският е изключително труден,и богат език.Уточнявам,че отказвам да се заяждам,нито ме интересува мнението на мнозинството хора за исляма-на мен просто ми е интересно.Намасте. :)

Блу-ти правиш обичайната грешка:не питаш,а разчиташ на собствения си интелект,за да прозреш истината.Това грешният начин.Аз те съветвам много да четеш и да мислиш,преди да направиш заключение.

Ако желаеш да се запознаеш с основите,можеш да прочетеш следната кратка илюстрована книжка за Исляма:

http://muslims51.hit.bg/kratko_ilustrovano_vyvedenie_v_islama.pdf

1)Вече ти обясних,че не Аллах има нужна от нашите молитви,а ние,извършвайки служене носим полза за себе си.Молитвата е начина да молим за Милостта на Аллах.Така е заповядал Създателя и това е смисълът на живота ни:да служим на Аллах.

2)Ако сърцето беше най-добрия начин да достигнем до истината,то защо тогава Аллах ще праща Пророци?!Сърцето ни е подвластно на страсти,а те отклоняват от истината.Исляма е напътствие в правилната посока,водещо до успех,без да се налагат безбройни проби-грешки до намиране на верния път.В Корана Аллах казва,че никой не може да скрие дори и най-малката си мисъл,а за действията ще отговяря в Съдния Ден.Сърцето греши,за това:

,,И когато Аллах, и Неговият Пратеник, отсъди някакво дело, нито вярващ мъж,нито вярваща жена

имат право на избор в това дело.

А който се противи на Аллах и на Неговия Пратеник(в решенията),той вече е в явна заблуда.''(Коран 33:36)

3)Аллах не е създал хората грешни.Хората са тези,които избират между злото и доброто.Първороден грях в Исляма няма.

Ето обяснението в Корана:

,,Нима хората смятат, че ще бъдат оставени да казват: “Повярвахме!”, без да бъдат изпитвани?

Вече изпитахме онези преди тях. Аллах знае кои говорят истината и знае лъжците.''(Коран 29:2,3)

т.е. вярата,че бога е един сама по себе си не е достатъчна.Всички ще бъдат изпитани по различни начини и който въпреки трудностите не се отметне от вярата си-той ще е успелия.Богатството е изпитание,красотата,децата,болестите,бедите и т.н.Свободната воля да избираш между доброто и лошото е най-голямото изпитние.

4)Ти напр.Блу си правиш прибързани заключение,без да си изследвала въпросите за Исляма.:)

Впечетлението ти е грешно.Явно в такава среда живееш.Исляма е лесен за разбиране и прилагане,не го разбират хората,които нямат достатъчно вяра.

5)Корана няма превод и не може да бъде преведен.Преводите на други езици са преводи на смисъла.Независимо как са подредени думите-смисъла е един и същ.Четейки Коран,мюсюлманите четат и тафсир(тълкувание,обяснение).Там се споменават тълкуванията на дадена част от Корана,която Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е обяснявал,историите станали причина за низпославаното и т.н.Изучаване на Корана е много интересен процес,в който разбираш всичко за живота.Няма въпрос,който да не е засегнат.Цялата тайна на съществуването на света се крие там,в Корана.

,,Намасте-то,, не го разбрах какво означава : )Но ти пожелавам Салаам!(мир)

Aliah,Аллах,ако искаше хората нямаше никога да грешат,но Той вече е създал такива същества-ангелите.И ако хората не грешаха-щеше просто да ги затрие.Нали още при създаването на човека,ангелите плачат,а Аллах им казва,че те не знаят това,което Той.Питам и съм готова да приема чуждо мнение,дори да е коренно различно от моето,но отказвам да съм "овца" и без да разбирам нещо да кажа-да,така е.

За Корана-да,там има всичко-съгласна съм.Но,че всички го разбират-ако го разбираха всички надали щеше да има някои неща по света.Това да разбираш нещо истински и само да си мислиш,че го разбираш-две различни неща са.Аз нямам нужда да убеждавам никой в каквото и да е.Ти можеш ли да кажеш същото за себе си?!И сериозно се замисли защо се молиш-Аллах няма нужда от нищо и никой.За Него и подмазването е нищо,следователно за каква милост,за какви закони ми пишеш?Инак,че молитвата има дълбок смисъл-има,съгласна съм.Но определено всеки сам си избира защо се моли,а доста хора не се и питат защо го правят-те просто са приели,че така ще отидат в Рая,но дали?!Ти и аз,и всяко човешко същество имаме свободна воля.Знаеш ли какво означава това въобще?!Аллах е забранил подтисничеството,дори за себе си и ти се опитваш да ми кажеш,че Той очаква от мен да съм покорен слепец?!Надали...

"Блу-ти правиш обичайната грешка:не питаш,а разчиташ на собствения си интелект,за да прозреш истината."-Да,така е.Питам и се интересувам,но прозирането на истината зависи от мен самата и моя интелект.Колко хора са питали Пророка(С.А.С.),а накрая нищо не са прозряли,но нали това е нещо обичайно,а мойто е "обичайната грешка".А ти на чуждия интелект ли разчиташ?Ами,ако другият,чийто мнение отказваш да подложиш да проверка и филтриране,ако само се прави,че разбира.Защо инак Аллах ще ни подлага на изпитания,ако всички всичко разбираха и бяха винаги прави?Човек може едно да говори,друго да мисли,а трето да върши-та на кое трябва да вярваме?На обичайното,а кое е обичайно?!Наистина ми е интересно как повечето хора без да се замислят-мислят,че всичко са разбрали.Наистина за мен обичайното е доста необичайно,пък и за какво Аллах ми е дал интелект,ако винаги разчитам на някой друг?Но кой ли се замисля затова,по-лесно е да кажеш-да,така е,пък да си живееш,както намериш за добре,но за някой хора е малко по-различно.Въпрос на интелект,желание и вяра. :huh:Защото,дори в Корана е казано,както и много философи също са го разбрали-ако човек иска да разбере Бог,първо трябва да разбере себе си.Тъй че някои твой забележки са ми странни.Мерси за поучението,но аз наистина имам нужда да знам,отказвайки да съм просто папагал,който си мисли,че знае нещо,което може и да не е така.В крайна сметка първата дума,която Аллах казва на Мухаммед(С.А.С.)е "чети".Обясненията и преводите-смисъла може един и същ да е,но някой думи имат по 17 значения при превеждането,следователно няма как да е едно към едно с оригинала.Но,който иска-винаги може да намери някои неща.Другото,което ми прави впечатление е,че много хора вярват на "учените" и разни там тълкуватели-ами,аз откъде да съм сигурна,че този,който е тълкувал дадена книга няма свое собствено мнение(а то е неизбежно и със сигурност има)и тълкува значението пречупено през самия себе си?!

Ти ми пишеш за първороден грях-ок,в Корана го няма.Но хората са подлагани на изпитания и тяхната вяра.Защо?Защо има добро и лошо,хубаво и грозно,и т.н.,дали според теб е случайно?А и думичката "грях"-какво значи?За повечето хора това е нещо лошо,но какво е лошо?За мен нещо може да е добро,а за теб лошо,нали така?!За сърцето-взимам си бележка,права си,има нещо,което понякога е над него.Но без вътрешно желание-човек,колкото и книги,и тълкувания да изчете-все тая.Наистина има доста въпроси,който малко хора си задават.И междродругото книгите,които се пишат най-лесно-най-трудно се четат.Това по повод,че исляма лесно се разбира и лесно се прилага,понеже хвани 20 души и надали и 2-ма ще са на едно мнение,а какво остава за 20-те.Мога доста примери за исляма да напиша,но е по-лесно да гледаме еднаквите,повърхостни неща,отколкото да се стремим наистина да сме едно,нали?!Но не винаги лесното е най-доброто. :PПросто исках да си задам някои въпроси и ако има хора,които като мен си задават въпроси за ислям-интересно би било.За впечалението ми спрямо исляма-откъде знаеш какво е,а инак за грешната преценка-за теб може да е грешна,за мен правилна,но в крайна сметка за Аллах е една,пък и избягвам да си правя каквито и да е преценки.Но щом мислиш,че си правя такива заключения ми е интересно какви са според теб?!Повтарям,че пиша в темата единствено от любопитство и ще съм благодарна,ако успеем да избегнем кавгите,и спама.Намасте. :D

IVAN_7788 КАЗА > Ей, Blue_Star виж тази книга, прочети я ,и ще разбереш, защо, и как и с какво !

http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/istoria_na_islama.pdf

IVAN_7788 КАЗА > Що за глупост, изръси - Blue_Star каза> някой думи имат по 17 значения при превеждането,следователно няма как да е едно към едно с оригинала

що за глупост е тва(пак си чела нещо, което е ............ отнякъде ......)?

виж го този профил, http://www.kaldata.com/forums/index.php?showuser=269593

ако си чела превода на Корана от проф. д-р Цветан Теофанов, ако си го чела целия, кое не ти е ясно? http://www.islamforbulgaria.com/koran/index.html

Предлагам ти, да отделиш време и да прочетеш, предишните линкове, и само виж как звучи Корана на арабски език ! http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/index.htm ИЗБЕРИ>> слушай или изтегли << , можеш да прослушаш само, даден айет.Пример-от тук > http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/1.Al-Fatiha.htm

Aliah,Аллах,ако искаше хората нямаше никога да грешат,но Той вече е създал такива същества-ангелите.И ако хората не грешаха-щеше просто да ги затрие.Нали още при създаването на човека,ангелите плачат,а Аллах им казва,че те не знаят това,което Той.Питам и съм готова да приема чуждо мнение,дори да е коренно различно от моето,но отказвам да съм "овца" и без да разбирам нещо да кажа-да,така е.

Аллах СУТ казва в Корана:

,,Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат.''(51:56)

Как служат?Както Аллах е пожелал,а именно:в исляма има 5 задължителни служби:

1)Засвидетелстване:Шахада ,,Ашхаду алла илаха илла Аллах,ва ашхаду анна Мухамад ар-расул Аллах,''

,,Свидетелствам,че няма друг бог,божество,освен Аллах и свидетелствам,че Мухаммад е негов раб и пратеник.''

2)Молитва по пет пъти на ден-нар.салат.

3)Милостиня(задължителна):нар.закат.

4)Говеене,нар.саум.

5)Поклонение,нар.Хадж (само ,ако имаш възможност за това)

Според намерението на човек всичко може да е служба към Създателя.Преди всяко нещо,много пъти на ден мюсюлманите казват ,,Бисмилла,,(В името на Аллах) преди пиене,ядене,спане,обличане и т.н.

И сериозно се замисли защо се молиш-Аллах няма нужда от нищо и никой.За Него и подмазването е нищо,следователно за каква милост,за какви закони ми пишеш?Инак,че молитвата има дълбок смисъл-има,съгласна съм.Но определено всеки сам си избира защо се моли,а доста хора не се и питат защо го правят-те просто са приели,че така ще отидат в Рая,но дали?

'Подмазване' :wors: Каквото правим в името на Аллах,Той ни го връща.

Аллах казва в Корана на много,много места:

,,И отслужвайте молитвата, и давайте милостинята закат..''(73:20)

,,Кажи [о, Мухаммад] на Моите вярващи раби да отслужват молитвата и да раздават и скрито, и явно от онова,

което сме им дарили, преди да дойде Денят, в който не ще има нито откуп, нито приятелство.''(14:31)

,,И бе им повелено да се прекланят единствено пред Аллах,

предани Нему в религията, правоверни, и да отслужват молитвата,

и да дават милостинята закат. Това е правдивата религия.''(98:5)

,,Затова отслужвай молитвата към своя Господ и [жертвено животно] коли!''(108:2)

,,Чети онова, което ти бе разкрито от Книгата!

И отслужвай молитвата! Молитвата предпазва от покварата и порицаваното.''(29:45)

и т.н. и т.н.

Всички Пророци са имали молитви,начините са извършването са различни,целта е една:служба на Бога.

За трети път ти казвам:молитвата е за самите нас,носи полза на нас.

Ако си вършиш работата както шефа ти е наредил-в края не месеца ще вземеш пълна заплата,а в края на годината :бонус или повишение,най-простия пример ти давам.

толкова за сега,имаш много въпроси,а аз нямам време.Намасте!

и т.н. и т.н.

Всички Пророци са имали молитви,начините са извършването са различни,целта е една:служба на Бога.

За трети път ти казвам:молитвата е за самите нас,носи полза на нас.

Ако си вършиш работата както шефа ти е наредил-в края не месеца ще вземеш пълна заплата,а в края на годината :бонус или повишение,най-простия пример ти давам.

толкова за сега,имаш много въпроси,а аз нямам време.Намасте!

Въпреки,че съм цитирал сестрата,по същество отговора ми е към теб,Blue_Star.Исляма наистина е лесен изразявайки се в ясните му морални принципи и норми на поведение.Проблемът с неговото изучаване се свежда до желанието на човек да се запознае с него.Ако познанията са с цел обща култура той винаги ще остане неясен поради малкото усилия и време,които се полагат за него.Освен теология,исляма е начин на живот,който се усеща в истинската му пълнота,когато се изживява.Предполагам всеки мюсюлманин може да ти опиши самият ритуал на молитва,но няма как да разбереш какво представлява тя докато не я усетиш.Много хора питат за какво ли се чекнат 5 пъти на ден.Истината е,че тя дава спокойствие,устойчивост,сила...Чувство,което може би се доближава най-близко до мир със себе си и околните.Много ефективно лекарство против депресията,комплексите,стресът,които тровят човек през живота му.Затова както спомена сестрата преди мен,Бог не се нуждае от нашите молитви,а ние от тях .Не се и нуждае от храната,която имаме,но очаква нашата благодарност за нея,която най-често се изразява в това да нахраним нуждаещия се.

Както Бог е създал материята да се подчинява на законите,които е опредилил за нея,така и хората се съобразяват с физическите и духовни закони,които го подържат.Свободна воля имаме в рамките на това което сме,но не и абсолютна.Разбирам желанието на човек да мечтае за такава,подържана от илюзията,която се създава с невидимата намеса на Бог.Но с толкова всекидневни неща,с които се налага да се съобразява,кога ти време за подобна мисъл.

Много точно казано,брат Арсен.

Молитвата е благодарност към Аллах,за нещата с които ни е дарил:красивата природа,вкусната храна,

любовта към близките ни,здравето,шанса за друг,по-добър и вечен живот и т.н.

Колко хора са питали Пророка(С.А.С.),а накрая нищо не са прозряли,но нали това е нещо обичайно,а мойто е "обичайната грешка".А ти на чуждия интелект ли разчиташ?Ами,ако другият,чийто мнение отказваш да подложиш да проверка и филтриране,ако само се прави,че разбира.Защо инак Аллах ще ни подлага на изпитания,ако всички всичко разбираха и бяха винаги прави?Човек може едно да говори,друго да мисли,а трето да върши-та на кое трябва да вярваме?На обичайното,а кое е обичайно?!Наистина ми е интересно как повечето хора без да се замислят-мислят,че всичко са разбрали.Наистина за мен обичайното е доста необичайно,пък и за какво Аллах ми е дал интелект,ако винаги разчитам на някой друг?

Аз не разчитам на чуждия интелект,а на думите на Създателя ми:Корана.

Корана са думите на Аллах.

Техникът,който прави радио най-добре знае съставните му части,кога може да се счупи,на какви вълни предава най-добре,

ще изгори ли,ако се включи в грешен волтаж и т.н.Техникът е този,който дава инструкциите за ползване,за да работи радиото успешно.

Аллах СУТ ни е дал най-добрите инструкции под формата на Коран.Ние нямаме нужда от интелекта на хората-хората грешат

и биват манипулирани.Корана:не.

Защото,дори в Корана е казано,както и много философи също са го разбрали-ако човек иска да разбере Бог,първо трябва да разбере себе си.

Така е,в Корана се описва човека,от това как става зачатието му,до какво ще стане след смъртта му.Желанията,слабостите всичко.

Прочетеш ли това,виждаш,че е знак и,че има Бог,който ти е пратил знак,за да размишляваш над това защо си се родил и

какъв е смисъла на живота ти.

Аллах казва на Мухаммед(С.А.С.)е "чети".Обясненията и преводите-смисъла може един и същ да е,но някой думи имат по 17 значения при превеждането,следователно няма как да е едно към едно с оригинала.Но,който иска-винаги може да намери някои неща.Другото,което ми прави впечатление е,че много хора вярват на "учените" и разни там тълкуватели-ами,аз откъде да съм сигурна,че този,който е тълкувал дадена книга няма свое собствено мнение(а то е неизбежно и със сигурност има)и тълкува значението пречупено през самия себе си?!

Корана се превежда по смисъл.

Смисълът на Корана ни е обяснен от Пророка Мухаммад (саллаллаху алайхи уассалам).

Той е разказвал пред много хора,които са запомняли значението и са го предавали на други хора.По-късно

ислямските учени събират тези истории и ги сравняват.Дори и някой да е сгрешил,мнозинството съвпадат и логично това е действителното обяснение.

Става въпрос за истории,предадени от стотици хора.Това са т.н. Хадиси,които тълкуват Корана.

Т.е. ние пак не разчитаме на интелекта на някой учен,който да ни обясни чрез лично прозрение.

Ти ми пишеш за първороден грях-ок,в Корана го няма.Но хората са подлагани на изпитания и тяхната вяра.Защо?Защо има добро и лошо,хубаво и грозно,и т.н.,дали според теб е случайно?А и думичката "грях"-какво значи?За повечето хора това е нещо лошо,но какво е лошо?За мен нещо може да е добро,а за теб лошо,нали така?!

Хората са подлагани на изпитания,за да бъде проверена тяхната вяра:

,,Нима хората смятат, че ще бъдат оставени да казват: “Повярвахме!”,

без да бъдат изпитвани?''(29:2)

След това Аллах ни дава пример с изчезналите народи:

,,Вече изпитахме онези преди тях.

Аллах знае кои говорят истината и знае лъжците.''(29:3)

Нищо не е случайно в нашия свят,дори и да не разбираме значението му.

,,Грях,,е всяко дело,което е в разрез със заповедите на Аллах.

Исляма е улеснение за хората и им показва кое е разрешено и кое е грешно,

така,че не е нужно да направят грешката,за да се поучат от горчивия опит.

хвани 20 души и надали и 2-ма ще са на едно мнение,а какво остава за 20-те

Исляма няма за цел да накара всички да мислят и действат еднакво.

Аллах ни е създал различни.Ако искаше,щяхме да бъдем еднакви,но не сме.

Това също е изпитание на вярата.Ще приемем ли смирено ,,ощетенията,,и

ще сме благодарни ли са ,,даровете,,.

За впечалението ми спрямо Исляма-откъде знаеш какво е,а инак за грешната преценка-за теб може да е грешна,за мен правилна,но в крайна сметка за Аллах е една,пък и избягвам да си правя каквито и да е преценки.Но щом мислиш,че си правя такива заключения ми е интересно какви са според теб?!

Понеже съм Мюсюлманка,знам какво е Исляма,съответно разбирам кое мнение е грешно и кое е правилно.

Ето напр.казваш,че за Аллах е все едно,но не е така.

Казваш,че Аллах не иска нашите молитви,а аз го опровергах с цитати от Корана,които са думите на Аллах,

за това е толкова ценен от нас,Мюсюлманите.

Аз те окуражавам да задаваш въпроси щом ти е интересно.

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.