Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

И кой е сътворил библията.

cool.gif

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Библията в различните направления на християнството се различават помежду си.В някои са включени по-вече книги в други по-малко и т.н.Ако имаш предвид българската православна Библия ,тя е преведена от руски език и можеш да потърсиш история на превода.Ако имаш други въпроси свързани с Библията можеш да ги изложиш в съответната тема.

Библията е голяма книга но неразбрах, кой е написал или сътворил тази книга.

cool.gif

Май беше Мохамет той май беше намесника на Алах(господа) Така поне мисля че съм разбрала. Понеже се интересувам от всички религии и скоро май ще прочета корана,защото казват,че е по лесен за разбиране от Библията. Която в прочем четох не цялата и малко разбрах от нея.

Май беше Мохамет той май беше намесника на Алах(господа) Така поне мисля че съм разбрала. Понеже се интересувам от всички религии и скоро май ще прочета корана,защото казват,че е по лесен за разбиране от Библията. Която в прочем четох не цялата и малко разбрах от нея.

Мохамед е пророк като Моисей,Исус и др.Съществено е също,че между пророците не се прави разлика,тоест кой е по-велик знае само Бог.Без значение дали четеш Библията или Корана местата,които са ти неясни или се съмняваш в тълкуването попитай някого с повече знания.Ако имаш някакви въпроси свързани с Корана питай и този който има повече свободно време ще ти отговори.

Библията е голяма книга но неразбрах, кой е написал или сътворил тази книга.

cool.gif

Избери си Библия от направление в християнството и ще имаш по-точен отговор кои са авторите.Съответно си има тема за Библия.

• 2 седмици по-късно...
Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се уповавам в моите сили и моя разум.

Приятелю, направо ми резна главата с това изявление. Все пак се намираме в раздела "Религия, Мистика, Езотерика", и би трябвало да разискваме точно тези неща. А тебе какво те доведе тука, не е ли някаква вътрешна необходимост, която не може да задоволиш на друго място?

Това, че се уповаваш на собствените си сили и разум е най-хубавото нещо, което можеш да предприемеш, но от къде ще намериш информацията, която да преценяваш? Препоръчвам ти да прочетеш повечко, преди да стигнеш до собствената си "истина". Защото колкото по-рано стигнеш, толкова по-сляпо си се доверил.

• 2 седмици по-късно...

Браво за дискусията която сте отворили мисля, че в нея има много ползна информация, за хората които се интересуват разбирасе.

Само да направя едно уточниение, понеже много често се спекулира с думата неверници, тя не се отнася за християните и евреите в никакъв случай, за тях в корана се говори като хора на писанието, към които мюсюлманите трябва да проявяват толерантност да се отнасят добре с тях и да спорят само по най-добрия начин, без обиди и т.н.

Пример за толерантността на Исляма спрямо евреите например може да бъде Пратеника Мухаммед и неговия съсед евреин, който редовно изсипвал боклука си пред вратата на Пророка, но той никога не гу е нагрубявал, или отмъщавал за неговите действия, напротив, когато същия този човек няколко дни пропуснал да изхвърли боклукаси пред вратата на Пратеника, той се учудил и решил да го посети като му занесал чиния (за съда не съм 100% сигурен дали е бил чиния или нещо подобно) с пресни плодове. Причината за за отсъствието на съседа била болест, когато видял Пратеника с плодовете в ръка той изключително много се изненадал. Историята продължава, но мисля че това е достатъчно за да се види примера на който всеки един мюсюлманин трябва да подръжава.

За толерантността към християните Исляма ни дава примера със завладяването на град Мекка, тогава пратеника завзема града без нито една жертва и от двете страни, след което съобщил на хората да не се притесняват и че никой няма да бъде каран на сила да приема Исляма, въпреки че в действителност е имал тази възможност.

И разбирасе словото на Аллах: "Няма принуждение в религията".

Отново ви благодаря за дискусията!

... "Няма принуждение в религията".

Житие и страдание на св. великомъченица Злата Мъгленска

Тази дева-мъченица и непорочна невеста на Небесния Цар Христос Бог - Злата (1) - бе родом от едно село на име Слатина от Мъгленската епархия (2) в България. Бедна по произход, защото беше дъщеря на един неизвестен сиромах християнин, който освен нея имаше още три дъщери, Злата беше богата със своето предизбрание и с природната си красота. Предизбрана бе от Бога заради горещата си вяра в Него и заради своето девство и целомъдрие, надарена бе и с природна красота, която стана повод блажената да завърши живота си със славна и доблестна мъченическа кончина.

1. В църковна употреба се среща и името Хриса - гръцки превод на Злата.

2. Мъглен - средновековен български град, епископско седалище в Южна Македония (днешна Гърция). Съществувал до 18 век.

Един от тамошните турци, виждайки нейната преголяма хубост, уязви се в сърцето си от сатанинска страст към нея и дебнеше да намери сгодно време, за да осъществи злото, което замисляше. И ето - един ден, когато Злата излезе с някои жени вън от селото да събира дърва, разбра това онзи агарянин, сговори се с други турци, отиде там, хвана я и я отвлече у дома си. И най-напред започна да подмамва светицата с много обещания и клетви, като се стараеше да разколебае волята й и да я обърне към своята вяра. Заричаше й се, че ако тя се потурчи, ще я вземе за своя жена. Сетне започна да я заплашва, че ако не се вслуша в думите му, ще я подложи на големи мъчения. Но Злата - наистина златна по име и на дело, макар внезапно попаднала в беда, като слушаше това, никак не се побоя, но призова в ума си на помощ името Христово и с голямо мъжество и дръзновение отговори:

"Аз вярвам в моя Господ Иисус Христос и на Него се покланям. Само Той е мой Жених и няма да се отрека от Него никога, дори хиляди страдания да ми причините и да раздробите тялото ми на късове."

А турците, като чуха това и размислиха, че сами няма да успеят да склонят Злата, прибягнаха към други средства. Знаейки, че жените умеят по-добре от мъжете да измамват, предадоха светицата на своите жени, като им заръчаха да си послужат с всякакви средства и с всякакви хитрости, за да я убедят. И те, като взеха при себе си мъченицата, какво ли не направиха, какви ли коварства не употребиха, с какви ли магии не си послужиха, за да надвият девицата! Така цели шест месеца се мъчеха да обърнат благословената към своето зловерие, но напразни останаха усилията им, защото блажената стоеше утвърдена върху непоклатимата скала на Христовата вяра.

Св. Злата Мъгленска

Тогава повикаха родителите и сестрите на мъченицата и със страшни заплахи им заповядаха да склонят дъщеря си да се потурчи. Ако ли не сторят това, зарекоха се, че нея ще убият, а тях жестоко ще мъчат и ограбят. Като дойдоха при мъченицата родителите и сестрите й (защото страхът ги принуждаваше да вършат това, което не искаха), направиха всичко, което можеха, за да смекчат нейната по-твърда и от диамант душа. Плачейки, те нареждаха:

"Пресладка дъще, смили се над самата себе си и над нас - твоите родители и сестри, защото заради теб всички ни заплашва гибел! Отречи се от Христа поне привидно, за да избавиш и себе си и нас, а Христос е милостив и ще ти прости този грях, сторен по принуда и насилие."

Тук нека всеки от нас размисли колко силна и трудна беше борбата, която дяволът повдигна, за да разколебае мъченицата. Но дерзайте, възлюбени! Силата Христова победи и в тази борба и разруши дяволските козни. Защото разумната и крепкодушна Злата, сърцето на която гореше от любов към Христа, се издигна над плътта и кръвта, над законите и пределите на естеството. И като се обърна към своите родители и сестри, тя изрече тези достойни за удивление премъдри слова: "Вие, които ме принуждавате да се отрека от Христа - Истинския Бог, не сте вече мои родители и мои сестри. Вместо вас Баща ще ми бъде моят Господ Иисус Христос, майка - Пресветата Владичица Богородица, а сестри и братя - всички светии."

О, великодушно мъжество! О, истинска любов към Бога! О, мъдър разум, достоен за небесни похвали! Наистина, братя, изпълни се над светата словото на божествения Давид: "Баща ми и майка ми ме оставиха, но Господ ще ме приеме." (Пс. 26: 10)!

Когато друговерците и най-вече онзи зъл похитител на девицата видяха, че усилията им бяха напразни, и че не можаха да отвърнат Злата от Христовата вяра нито с хитростите, нито с другите средства, които бяха употребили, оставиха накрая ласките и думите настрана и започнаха да мъчат светицата. Най-напред цели три месеца всеки ден я биеха с тояги, после деряха ремъци от кожата й и ги оставяха да висят пред очите й, та дано се уплаши, като ги гледа. Кръвта подобно на река се лееше от девическото тяло на мъченицата и обагряше земята около нея. И накрая с нажежен ръжен пробиха главата й - от едното ухо до другото, така че дим излезе от носа и устата й.

Христовата мъченица понасяше тези най-страшни мъчения, които биха сломили и най-крепките мъже, но тя търпеше всичко с голямо мъжество, укрепявана от силата на Кръста и от своята сърдечна любов към Христа, защото както казва Св. Симеон Метафраст: "душа, свързана с връзките на любовта към Бога, смята страданията за нищо, но сред скърбите се наслаждава и сред злостраданията разцъфтява".

Като чу светата, че някъде наблизо се намира отец Тимотей - проигумен на почитаната светогорска обител Ставроникита и неин духовен старец (който ни и разказа за нейното мъченичество - мъж почтен и достоен за доверие) - тя му извести чрез един християнин да моли Бога за нея, та да се удостои богоугодно да завърши пътя на своето мъченичество.

А онези свирепи и жестокосърдечни, или по-добре да кажем, по-свирепи и от зверовете хора, не се наситиха на всички мъчения, на които подложиха светицата, но се чудеха как е останала жива и не е умряла. О, какво ли не прави злото! Не търпейки да бъдат победени от едно момиче, те толкова се ожесточиха и разяриха, че окачиха Христовата агница на една дива круша и се нахвърлиха върху нея с ножовете си, режейки на късове светото тяло на девицата.

Така прекрасната Злата, изпитана и блеснала като злато, очистено в горнилото на мъченията, предаде светата си душа в ръцете на своя безсмъртен Жених и прие двойния венец на девството и мъченичеството. Сега тя ликува и се весели в небесните селения заедно с мъдрите деви и с всички удостоени с награда от Бога. Застанала отдясно на своя Небесен Жених Христа, тя царува заедно с Него във вечни векове. А многострадалните девически мощи на мъченицата някои от християните тайно взеха и погребаха с почит и благоговение. По нейните молитви и ние да бъдем удостоени с Царството небесно!

* Преведено от книгата "Неон мартирологион" на преп. Никодим Светогорец, известен църковен писател и канонист, съвременник на подвига на светата великомъченица. Съставеното от него житие е първоизточник на по-късните й житиеписи. Преводът с малки съкращения е направен по "Synaxaristes neomartyron", изд."Православен кошер", Солун, 1984 г., стр. 95-98.

pravoslavieto.com

Слушай Sprite, участниците в тази история не са истински мюсулмани, защото религията Ислям проповядва мир, любов и търпимост. А това,че някои не са я разбрали, няма нищо общо с учението. Въпреки, че съм ревностен християнин се покланям пред пророка Мохамед. Той е Божи избранник като Христос, Буда, Петър Дънов, Ли Хонгджъ. И неговото име е любов.

А ти трябва да помислиш над въпроса, ако Исус и Мохамед водят хората само при един Бог, тогава кой е той? И да се стремиш към него, защото пророците са му само синове.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Слушай Sprite, участниците в тази история не са истински мюсулмани, защото религията Ислям проповядва мир, любов и търпимост...
:wors:

Защо не отидеш в Саудитска арабия и да обявиш някъде публично, че си християнин :)

да видим какво ще ти се случи ;)

ето ти още един текст за размисъл :

Дякон Андрей Кураев поиска преразглеждане на шериата

Автор N/A

понеделник, 27 март 2006, 10:13

Във връзка със съобщенията за смъртната присъда, която заплашва афганистанеца, преминал от исляма към християнство, дякон Андрей Кураев заяви пред Интерфакс, че е дошло времето да се повдигне въпросът за осъвременяване на нормите на Корана и шериата.

"Смятам, че това е добър повод за започване на открита, честна дискусия както в самия мюсюлмански свят, така и на ниво диалог между мюсюлмани и немюсюлмани за това как нормите на шериата могат да се адаптират към съвременните условия", каза отец Андрей.

Той напомни, че в исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт" и отбеляза, че във всяка религия "съществува този проблем: ние и нашето свещено минало, ние и нашите древни канони, но винаги възниква въпросът за адаптирането на тези канони".

Във връзка с това отец Андрей призова духовните лидери на мюсюлманите да обяснят, има ли в исляма "някакъв принцип за осъвременяване на древните правила на Корана и шериата, когато става дума за съвременния човек".

"Интересува ни преди всичко не това, което става в рамките на самата мюсюлманска община, а следния въпрос: Ако някой поиска да излезе от вашата общност, вие наистина ли смятате, че такива хора трябва да бъдат унищожавани? Ще ги обявявате ли за поставени извън закона?", каза в заключение отец Андрей.

със Здраве :P

:rolleyes:

Защо не отидеш в Саудитска арабия и да обявиш някъде публично, че си християнин :blink:

да видим какво ще ти се случи :nono:

ето ти още един текст за размисъл :

със Здраве :hush:

Слушай, а ти след като си християнин, защо посяваш семената на омразата, нали нашият Бог е любов? От хора като тебе идват световните проблеми. Част от самите мюсулмани страдат от същото неразбиране на религията, която изповядват.

Ти какво предлагаш, да има мир или война? Аз съм за мира.

Нищо няма да се случи, повярвай ми.И там живеят християни, а също има и много туристи.

...новопокръстените мюсюлмани ("конверти") в Египет, Турция, Иран, Кувейт и дори Пакистан, които с риск за живота си и загуба на професия, семейство и собственост, приемат Христовата вяра. Наричат себе си "мютенасерин".

Лесно е да бъдеш християнин в Европа. В ислямския свят за това е нужна огромна, истинска, непреклонна вяра. Колко българи знаят, че в страните, управлявани по законите на шериата, ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век? Според Корана всеки мюсюлманин, сменил вярата си, трябва да бъде убит и даже е посочено как - чрез "раджам" (убийство с камъни). Е, на места ислямската теокрация се е "модернизирала" дотам, че да прави компромиси с Корана. В Саудитска Арабия например умъртвяването на мютенасерин става не с "раджам", а посредством публично обезглавяване, което си е пар ексаланс проява на милост, тъй като свършва по-бързо. Защо да не бъде пуснато интервю с някой от активистите на "Амнести интърнешънъл", които се борят за тяхното спасяване и нерядко - за извеждането им от страната, в която живеят?

infinity1305, моля те да коментираш следния текст :

"Дякон Андрей Кураев поиска преразглеждане на шериата

Автор N/A

Във връзка със съобщенията за смъртната присъда, която заплашва афганистанеца, преминал от исляма към християнство, дякон Андрей Кураев заяви пред Интерфакс, че е дошло времето да се повдигне въпросът за осъвременяване на нормите на Корана и шериата.

"Смятам, че това е добър повод за започване на открита, честна дискусия както в самия мюсюлмански свят, така и на ниво диалог между мюсюлмани и немюсюлмани за това как нормите на шериата могат да се адаптират към съвременните условия", каза отец Андрей.

Той напомни, че в исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт" и отбеляза, че във всяка религия "съществува този проблем: ние и нашето свещено минало, ние и нашите древни канони, но винаги възниква въпросът за адаптирането на тези канони".

Във връзка с това отец Андрей призова духовните лидери на мюсюлманите да обяснят, има ли в исляма "някакъв принцип за осъвременяване на древните правила на Корана и шериата, когато става дума за съвременния човек".

"Интересува ни преди всичко не това, което става в рамките на самата мюсюлманска община, а следния въпрос: Ако някой поиска да излезе от вашата общност, вие наистина ли смятате, че такива хора трябва да бъдат унищожавани? Ще ги обявявате ли за поставени извън закона?", каза в заключение отец Андрей."

Неправилно е отричането на дадена религия единствено поради непознаването и...sprite.

Не е необходимо да съм вземал наркотици за да знам, че са лошо нещо :rolleyes:

Христос е казал, че по плодовете им ще ги познаете.

И все пак за кой ислям точно имаш в предвид ? :blink:

Главни направления и секти в исляма

Докато Мохамед е бил жив, мюсюлманската догматика се е отличавала с голяма простота. Докато вниманието на всички било съсредоточено върху организацията на новата религиозна община и на борбата за право на съществуване, последователите на Мохамед не се задълбочавали върху верските въпроси и се задоволявали с онези общи и елементарни положения, които изтъквал в своите речи основателят на исляма. След неговата смърт, мюсюлманските учители обръщали внимание на изработката на здрави религиозно-правови норми, препоръчвайки относно въпросите на вярата да се придържат към Корана и преданията като смятали, че е излишно да се правят по-точни разяснения.

Колкото повече мюсюлманите се задълбочавали в същността на исляма, толкова повече възниквали верски въпроси, своеобразното разрешение на които довело до възникването на различни секти. Според едно предание сам Мохамед е предсказал, че неговата община ще се разпадне на 73 секти, от които само една ще запази истината.

Първоначално сектите се появили не по силата на догматически разногласия. По-скоро това са били политически партии, които си оспорвали правото на приемственост на властта на пророка. Тъй като Мохамед не е оставил свой заместник, в ръцете на когото да бъде съсредоточена светската и духовна власт, то изборът бил проведен след неговата смърт от самата община. По такъв начин били избрани първи те халифи или имами - Омар I (634-644) и Осман (644-656). След убийството на Осман, за халиф бил провъзгласен зетя на Мохамед - Али (656-661), но в 661 г. Али загинал и властта преминала в ръцете на Моавия (661-679), който станал основател на династията на Омаядите. Една част от мюсюлманите, които образували партията на суннитите, напълно се примирили с първите избрани имами, а също и с династията на Омаядите и след това на Аббасидите и не настоявали за запазване на властта в рода на Мохамед. Те стоели на становището, че "Аллах по своята мъдрост издига и низвергва когото иска", а волята на Аллах по мнението на тази партия се изразява в избирателното право на общината. Другата партия обаче - шиитите - държала за приемственост на Мохамедовия род. Но тъй като пророкът не оставил синове, по право имамската власт се признавала на неговата дъщеря Фатима и нейния мъж Али. Други халифи шиитите не искали да признаят даже и след като принципът за наследствеността на имамската власт възтържествувал и на халифския престол стъпил родственика на Мохамед - Аббас (750 г.), който положил началото на династията на Аббасидите, те продържавали да поддържат рода на Али. Но скоро и сред самите шиити станало разцепление на партията, всяка от които поддържала правото на имамското достойнство за този или онзи потомък на разклатилия се род от синовете на Али - Хасан и Хюсеин.

Но освен по политически въпроси суннитите и шиитите имали разногласия и по догматически въпроси. По въпросите на вярата суннитите се ръководели изключително само от Корана и сунна и се стремели да бъдат независими от влиянието, както на философията, така и на другите еретически религиозни системи на исляма. Според това учение суннитите се считат за най-правоверни. От само себе си се разбира, че въз основа само на един Коран и сунна е трудно да се изработи система, която да реши всички догматически въпроси. Ето защо най-видните представители на суннитското направление са станали образованите мюсюлмани, които се запознали с някои философски системи и с възгледите на другите секти. Такъв е бил Ал-Ашари (874-835), който отначало е принадлежал към сектата на мутезилитите. Той пръв въвел в ислямските школи изучаването на Калама, т.е. систематическа догматика.

При решаването на догматическите въпроси Ашари давал предимство на логическите извори и заключения, макар да се е стараел да се придържа строго към Корана и преданието. Отначало мнозина от суннитите се отнесли с недоверие към изводите на Ал-Ашари, даже го обвинили в ерес и неуважение към Корана. Но накрая неговите принципи възтържествували. Последователите на Ашари започнали да разработват все по-дълбоко и по-точно мюсюлманското вероучение. Скоро цялата партия на суннитите се примирила с новото направление, което от своя страна послужило за пререкания по догматически въпроси в продължение на няколко столетия. Правоверните суннити се разделили по въпроси, отнасящи се главно до мюсюлманското право на четири направления: ханифити, шефиити, манкити и ханбалити. Най-голямо разпространение в турската империя има първото направление.

Що се отнася до шиитите, които са се установили предимно в Персия, то те също признават за източник на мюсюлманското вероучение както Корана така и сунната. Но според тях Коранът в своята първоначална редакция е съдържал указания за приемствените права на Мохамедовия род, а в по-късната суннитска редакция на Абу-Бекир и Осман той бил изопачен, така че те признават за безспорни само тези предания, които са се запазили в потомството на самия пророк. Освен Корана и сунна в очите на шиитите голямо значение имат решенията на имамите от рода на Мохамед, на които те приписват непогрешимост. Но главна особеност в учението на шиитите представлява учението за божественото достойнство на Мохамедовите потомци, при които Али и неговия син Хюсеин се поставят понякога по-високо от самия пророк. Освен това сред шиитите се появило учението за Махди, последния велик пророк, след когото трябва да настъпи края на света. Този Махди бил отъждествяван с един от потомците на Мохамед, Измаил (живял 9.в.), който съществува в скрито състояние. Това благоговейно отношение към преките потомци на Мохамед довело шиитите до вярата в спасителните страдания, които се е случвало да преживяват знаменитите потомци (Али, Хюсеин, Али-Ор-Ридха). Тук изглежда е оказало влияние християнското учение за изкупителните страдания на Исус Христос.

За свещени места шиитите считат Неджеф, Кербела и Мешмед, където са погребани тези потомци. Благочестивите шиити искат да бъдат погребани в Неджеф или Кербела, за да намерят покой. Големи кервани от покойници непрекъснато се стичат от всички шиитски земи по тези места, разпространявайки миризмата на трупове.

Най-големият празник сред шиитите е в чест на страданията на семейството на Али. Той се празнува през първите десет дни на Мохарем, първия месец от мюсюлманската лунна година. Голям фанатизъм проявяват по време на празника шиитите от Задкавказието, където идват и перси от Иран. Денем се възпроизвеждат трагичните моменти от историята на дома на Али, а нощем ходят процесии с факли. Участващите в тях неистово викат, дрънкат оръжие, бият се с юмруци в гърдите и с ножове в главата, която предварително превръзват. Кървавите самоизтезания достигат кулминация в десетия ден на Мохарем при носене по улиците на "техтиреван", т.е. изображение на Хюсеин. Мнозина от участниците, сред които и жени, падат с прорезни рани и облени в кръв, други успяват да достигнат до градския площад, където фанатиците сядат с ножове, забити в тялото. Съвременното религиозно състояние на шиитите е твърде печално, поради невежеството и фанатизма на моллите, чисто външното и формално благочестие на народа, ширещото се неверие и падение на нравите и т.н.

На почвата на шиитизма се образувала в началото на XII в. страшната секта на ассасините или измаилитите, която намерила свои последователи в Иран и Сирия. Признавайки за единствено законни наследници в званието имам само потомците на Али, те започнали да считат авторитета на тези имами по-високо от самия Коран.

Според учението им Коранът е само външна обвивка на религията, а самата нейна същност се заключва в духовното й разбиране, което обладават само имамите. Но истински учители на вярата били само първите седем имами - от Али до Измаил, брат на Али-ар-Ридха, а след Измаил истинските имами съществуват в скрито състояние. Видимите техни заместници на земята били признати за мисионери и станали върховни ръководители на мисията - Хасан Ибн-Сабба, в борбата с омразните държавни чиновници започнал пръв да употребява тайното убийство. Членовете на обществото на ассасините се подчинявали безпрекословно на своя ръководител. А в религиозен екстаз викали възбудено и изпадали в такова състояние, сякаш преживявали неземни наслади. По този начин, обещавайки наслади в задгробния живот, ръководителите им ги подтиквали към убийство на омразните държавни чиновници. Тази престъпна дейност на ассасините в продължение на няколко века всявала ужас сред източните управители и пълководци. Смелостта на убийците нямала граници. В 1250 г. ассасините искали даже от св. Людовик подаръци когато той слязъл на брега на Акка за да откупи живота си. В края на крайщата ассасините изпаднали до положението на наемни убийци. Като религиозна секта, тяхното общество, неголямо на брой, се е запазило в Ливанските планини.

Много по-безобиден и симпатичен клон от шиитите представляват бабидите. Те се появяват по-късно - в първата половина на XIX столетие. Неин основател бил енергичният, образован и красноречив персиец Хаджи-Али-Мохамед, който считал себе си за потомък на пророка. Изхождайки от учението за откритото съществуване на имама Махди, той започнал да се представя за велик учител на истината, чрез посредничеството на когото имамът Махди е трябвало да открива волята си на хората. Той си присвоил името Бабъ ("Врата на истината") и затова неговите последователи започнали да се наричат бабиди. Според учението на бабидите, откровението на Аллах се дава чрез безкрайна редица от пророци. Като нов велик пророк, Бабъ започнал да обяснява учението за бъдещия живот, за рая и ада, за възнесение на телата и т.н. в чисто духовен смисъл. Според него тук на земята трябва да се грижим да се въдвори царството на любовта и свободата. Учението на бабидите стои на доста широки етически основи. Разширяват се правата на жените, позволява им се да сътрудничат при разпространение на бабидското учение, противопоставя се на фереджетата. Характерна особеност на бабидското движение представлява признаването на числото 19 за свещено, тъй като едно от наименованията на Аллах (източник на живота) при подреждането на цифрите дава числото 19. Затова при бабидите се признават 19 месеца в годината, 19 първосвещеника в осъществяване на нравственото добро, 19 апостоли, начело с Бабъ и т.н. Сектата на бабидите била преследвана от персийското правителство. Особено тези гонения се засилили след като един от бабидите извършил покушение срещу шаха. Това заставило членовете на бабидското общество, разделени на две направления, да се преселят в Сирия и на о. Кипър, където е възможно да съществуват и досега.

Ако суннитите и шиитите спорели главно по въпроса за приемниците на Мохамед, то другите секти се образували въз основа на догматически спорове. Такава е сектата на мутазилитите ("отделящи се"), които отхвърляли някои положения на правоверното мюсюлманство. Те учели, че Аллах е източник на доброто, че молитвата на грешниците не се приема от Аллах, че Коранът не е съществувал от вечност, че милостинята не помага на умрелите и т.н. Според тях участта на човека се предопределя не само от волята на Аллах, но и от неговата свободна воля. По въпросите на вярата изобщо, мутазилитите са се ръко водели не само от Корана и сунна, където те намирали много недостатъци, но и от разума, затова тях ги считат за мюсюлмански рационалисти.

Мистическите и аскетически стремежи в исляма са се разкрили в суфизма. Мохамед не е бил склонен към аскетизъм, на безбрачието той гледал като на достойна за презрение ненормалност. Но религиозният ентусиазъм и жаждата за пълно единение с Бога е трябвало така или иначе да се проявят в исляма. Сред мюсюлманите се появили твърде рано ревнители за строг аскетически живот, които се отричали от света и се предавали на усилени религиозни подвизи. Това били суфите, наричани така, защото носели груба вълнена дреха. В Персия суфитите оказали голямо влияние върху общия характер на исляма. Техният аскетизъм произлиза от аскетичните им стремежи: по пътя на постоянните религиозни подвизи те достигали до състояние на екстаз и по този начин съзнавали своето единение и сливане с божеството. Под влияние на тези мистични стремежи, самото понятие за божеството получило донякъде пантеистичен характер, тенденции, навявани от някои християнски секти. В някои случаи суфизмът изгубил чисто мюсюлманския си облик и бил еднакво близък на иудейството, християнството и отчасти на парсизма и браманизма. Първоначалният мистицизъм в суфизма приел в последствие форма на някакво религиозно свободомислие, което дошло до извода, че всички религии са еднакво ценни, тъй като те са лъчи на едно вечно слънце; че добро и зло, нравственост и безнравственост са равни и т.н.

Безграничният простор на теологическото умозрение в суфизма бил донякъде ограничен след като начело на суфистите били поставени учители - шейхи, които станали ръководители на религиозния живот в отделните суфистки общини. Тези ръководители здраво се укрепили сред дервишите, които възприели от суфизма главно аскетическите стремежи. Дервишите се делят на множество ордени или братства, които се различават както по характера на аскетическите си подвизи, така и по целите, които те преследват. Има братства, основани с политически цели - за противодействие на европейското влияние. Някои дервиши живеят като обикновени миряни, занимавайки се с житейските си работи, но в определини дни се събират на групи и извършват аскетически упражнения. Други водят скитнически живот, трети живеят в манастирски здания (текета). Благочестивите изпълнения на дервишите често пъти носят див и фанатичен характер - те гълтат стъкла, горещи въглени, нанасят си рани, ядат змии и т.н. В общите религиозни събрания дервишите стоят около шейха, мърморят различни молитви, клатят се напред-назад, скачат и викат и оттам названието "дервиш руфан" (викащи дервиши), а в някои египетски секти дервишите лягат по земята и шейхът минава по главите им като по пътека.

От другите религиозни движения в исляма заслужава внимание сектата на ваггабитите. Тя води началото си от XVIII вeк. Неин основател е арабският търговец Мохамед Ваггабити. Той въстанал против разкоша, изисквал въздържание от алкохол, апелирал към първоначалния ислям. Настоявал да се отделя част от доходите за бедните и за водене на свещена война. Голям успех ваггабитите имали, когато техен ръководител станал шейх Сауд, който започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина. Но в началото на 19. век това движение позатихнало. И досега обаче съществува ваггабитска династия, основана от Сауд, която все още поддържа изискванията да се спазват законите на исляма.

със Здраве :hush:

Редактирано от sprite (преглед на промените)

Имам само един коментар.

В Турция един мисионер, мислейки ме за туркиня мюсулманка, ми предложи 100 долара, за да приема католицизма.Беше французин.В Анкара.

Повече няма какво да коментирам, sprite.

Секти, фанатици и откачени има сред всяка нация, също и сред мюсулманите, и сред християните.

Не мисля, че изобщо може да става база за сравнение м/у твоя случай и това :

...новопокръстените мюсюлмани ("конверти") в Египет, Турция, Иран, Кувейт и дори Пакистан, които с риск за живота си и загуба на професия, семейство и собственост, приемат Христовата вяра. Наричат себе си "мютенасерин".

Лесно е да бъдеш християнин в Европа. В ислямския свят за това е нужна огромна, истинска, непреклонна вяра. Колко българи знаят, че в страните, управлявани по законите на шериата, ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век? Според Корана всеки мюсюлманин, сменил вярата си, трябва да бъде убит и даже е посочено как - чрез "раджам" (убийство с камъни). Е, на места ислямската теокрация се е "модернизирала" дотам, че да прави компромиси с Корана. В Саудитска Арабия например умъртвяването на мютенасерин става не с "раджам", а посредством публично обезглавяване, което си е пар ексаланс проява на милост, тъй като свършва по-бързо. Защо да не бъде пуснато интервю с някой от активистите на "Амнести интърнешънъл", които се борят за тяхното спасяване и нерядко - за извеждането им от страната, в която живеят?

Фанатизиранато и едностранчиво поведение е лошо,грозно и неправилно,без значение на кого принадлежи - мюсюлмани,християни, и т.н. Всъщност никой не е прав,или неправ. Истината е прекалено всеобхватна,за да бъде изразена чрез няколко системи от догми. Така че не задълбавайте излишно в религиозни спорове. Истината може да се изпита лично,и едва тогава да се разбере.

Бил/а ли си в ислямска страна?Какви са всъщност намеренията ти с тези постове?-Осмиване и отричане на исляма?

Тук не е тема за сравнения и различия, но ако много настояваш, ще намеря извадки от многото теми в този раздел - подобни дискусии и спорове.

Бих напомнила действията на ку клукс клан и мисионерите например.Стига.Не разглеждай нещата едностранно.

И още нещо - ценя свободата на личния избор.Всеки сам избира в какво да вярва.

п.п. Не смятам за всеки неинформиран и незапознат да се повтарям постоянно.Има теми за четене, където тези неща са обсъждани многократно...

Да, бил съм в ислямска страна два пъти. Мисля, че бягаш от темата, че в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?

Това става сега в 21 век !!!

При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :), защото е казано, че по делата им ще ги познаете. Може да прочетеш и малко българска история и пак ще си поговорим на тема мир, любов и търпимост и имат ли те почва в исляма :)

Трябва да призная, че опитите ми да се запозная с исляма завършиха доста безславно след като прочетох няколко страници от корана. Честно казано трудно може да се намери по-объркваща и нелогична книга без да искам да обиждам някого, но може би някои трудове на Дънов и правят сериозна конкуренция в това отношение :)

Колкото до папизма/католицизма/ и разните му разклонения, може доста да се поспори кой е пострадал повече от него православните или мюсулманите.

За да ме разбереш правилно ще ти кажа, че като православен християнин се опитвам да уважавам и обичам всички хора без значение какви са делата им, и каква вяра изповядват, защото всички сме Божии твари. И с радост бих помогнал на всеки стига да е според силите ми.

И накрая искам да се съглася с тебе, че Всеки сам избира в какво да вярва.

със Здраве :)

Редактирано от sprite (преглед на промените)

Виж Sprite, не знам какво не разбираш. Бог е важен, а не неговото тълкуване и институциализиране. Прочети темата "Какво казва науката за Бог", и най-вече днешната ми публикация.

Виж Sprite, не знам какво не разбираш. Бог е важен, а не неговото тълкуване и институциализиране. Прочети темата "Какво казва науката за Бог", и най-вече днешната ми публикация.

Просто следвам съвета на infinity1305 да не разглеждаме едностранно исляма :)

Просто следвам съвета на infinity1305 да не разглеждаме едностранно исляма :)

Знаеш ли,чуд се защо не разгледаш и християнството първо като твоя религия от другата и страна,а си се захванала с исляма :) Нещо не ми се връзва,аз поне проявявам уважение да не показвам нелицеприятните страни на християнството в съответната тема ,с цел да не ме приемат като друговерец плюещ нарочно,но ти го правиш упорито тука. Та се чудя просто с каква цел ........ Хубаво цитираш писания ,цитирай и други обаче ако искаш да си честна и справедлива.И частното не забравяй че не прави цялото,както и че историята показва като цяло кой какво,как и защо е правел,имам предвид в името на религията.

За да ме разбереш правилно ще ти кажа, че като православен християнин се опитвам да уважавам и обичам всички хора без значение какви са делата им, и каква вяра изповядват, защото всички сме Божии твари. И с радост бих помогнал на всеки стига да е според силите ми.

И накрая искам да се съглася с тебе, че Всеки сам избира в какво да вярва.

Не знаех че обичта и уважението,които декларираш,включват злословене,клевети и прочее инсинуации.За да не коментирам надълко и широко всяка една лъжа от последните ти постове,посочвам само една,но затова пък най-идиотската.

От другите религиозни движения в исляма заслужава внимание сектата на ваггабитите. Тя води началото си от XVIII вeк. Неин основател е арабският търговец Мохамед Ваггабити. Той въстанал против разкоша, изисквал въздържание от алкохол, апелирал към първоначалния ислям. Настоявал да се отделя част от доходите за бедните и за водене на свещена война. Голям успех ваггабитите имали, когато техен ръководител станал шейх Сауд, който започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина. Но в началото на 19. век това движение позатихнало. И досега обаче съществува ваггабитска династия, основана от Сауд, която все още поддържа изискванията да се спазват законите на исляма.

Толкова ли не си чувал за Мека и Медина,та написа таквоз чудо.

Голям успех ваггабитите имали, когато техен ръководител станал шейх Сауд, който започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина.

Та в кой век шейх Сауд е разпостранил в Мека Исляма? При това с огън и меч.Ще ме осветлиш ли,през 14внапример,коя религия са изповядвали жителите на Мека и Медина,та чак в 18в там да се разпострани Исляма.

Останалите ти писания също имат подобна "фактологичност".Не ме карай да ги коментирам надълго и широко.Няма да ти хареса.За разлика от теб аз когато коментирам християнството ползвам християнски източници,а не какво мислят за християнството друговерците.Този дякон Кураев се е взел много на сериозно.В негова чест и мерак да се ревизира Шариа.Ей сега ще пратя един е-майл до Ал-Азар за да може да там да се хванат на работа и да ревизират Исляма.Разбира се в удобни на дякона форми.

Не зная с кого комуникираш по въпросите за теченията в Исляма,но който и да е,обясни му, че първия Халиф в Исляма е Абу Бакр.И разликите м/у шиити и сунити съвсем не са тези.И когато ползвате преводи от руски имайте предвид някои особености на езика,та да не се получават подобни смешни имена като "ваггабитите".На български език е "уахабитите".

И не се хаби

в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?
Такова нещо няма.

Sprite, аз лично съм ти благодарен, че така разбуни нещата. Лично според мен изразяваш протеста срещу насилието, принудата и черната страна на човешката душа. Повечето мюсулмани, обаче не носят в душата си разрушението и имат неопетнена ценностна система. За това те не бива да носят вината на лъжемюсулманите.

Българите сме особено чувствителни заради 500 годишното пребиваване в границите на турската империя. Но и тогава правилно разбралите учението мюсулмани са живели в мир със българите. Дори в книгата "Време разделно" е написано как попа, лутащ се в планината, загубен, объркан от въпроса какво да прави, бива приютен в едно мюсулманско село, където бива ограден с човешка съпричастност и доброта. След този момент той решава пръв да сложи феса, да се опита по този начин да спаси хората. Но хората му показват, че имат собствена съдба и демонстрират правото си на личен избор.

Въпросът вече е такъв: След толкова години на "Време разделно", не е ли дошло Време на обединение?

Infinity1305 написа:

Мда. Едно от тях е Търговец. При това Господ е най-добрият търговец, защото търговията, която върти е "пълно за празно", и на всичкото отгоре и Той печели от тая работа :)

Ал-лах има същият смисъл като "со-хам" в индуизма. :ph34r:

"Со-хам"....."Со"-означава "АЗ",а "хам"-"СЪМ".Аз съм.Аз съм.Вдишвайки казваш "Аз".Издишвайки казваш "Съм"....Аз съм.

Мантра.Срички,които те въвеждат вобщението с духовното,с бога.При мюсулманите няма мантри,drahshta.Вярно-до някъде си прав/а ,че звученето и ефекта са подобни,но само до там.

Знаеш ли-и Христос е казвал същото."Аз съм истината и живота....."

Всеки бог казва това.

Не е само Аллах.Не само Христос.....

Браво за дискусията която сте отворили мисля, че в нея има много ползна информация, за хората които се интересуват разбирасе.

Само да направя едно уточниение, понеже много често се спекулира с думата неверници, тя не се отнася за християните и евреите в никакъв случай, за тях в корана се говори като хора на писанието, към които мюсюлманите трябва да проявяват толерантност да се отнасят добре с тях и да спорят само по най-добрия начин, без обиди и т.н.

Пример за толерантността на Исляма спрямо евреите например може да бъде Пратеника Мухаммед и неговия съсед евреин, който редовно изсипвал боклука си пред вратата на Пророка, но той никога не гу е нагрубявал, или отмъщавал за неговите действия, напротив, когато същия този човек няколко дни пропуснал да изхвърли боклукаси пред вратата на Пратеника, той се учудил и решил да го посети като му занесал чиния (за съда не съм 100% сигурен дали е бил чиния или нещо подобно) с пресни плодове. Причината за за отсъствието на съседа била болест, когато видял Пратеника с плодовете в ръка той изключително много се изненадал. Историята продължава, но мисля че това е достатъчно за да се види примера на който всеки един мюсюлманин трябва да подръжава.

За толерантността към християните Исляма ни дава примера със завладяването на град Мекка, тогава пратеника завзема града без нито една жертва и от двете страни, след което съобщил на хората да не се притесняват и че никой няма да бъде каран на сила да приема Исляма, въпреки че в действителност е имал тази възможност.

И разбирасе словото на Аллах: "Няма принуждение в религията".

Отново ви благодаря за дискусията!

Приятели, вие май сте пропуснали да прочетете тази публикация, от един истински мюсулманин. А вие познавате ли някой лично? Мога да кажа, че имам приятели такива. Запознах се с тях докато учех в ТУ-София. Те са от съседна Турция.

...Та се чудя просто с каква цел ........

Моята цел е да предизвикам дискусия към някои чудовищни традиции в Исляма, който умишлено се прикриват от участниците в този форум, защото са твърде неприемливи от християнска гледна точка.

А именно, че в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?

При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :yanim:, защото е казано, че по делата им ще ги познаете.

Ти лично одобряваш ли смъртното наказание в тези случаи?

Та в кой век шейх Сауд е разпостранил в Мека Исляма? При това с огън и меч.Ще ме осветлиш ли,през 14внапример,коя религия са изповядвали жителите на Мека и Медина,та чак в 18в там да се разпострани Исляма.

Здраевй, badr !

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес :)

Сега по темата. Сигурно сега за първи път чуваш :), че между различни течения в исляма, често се е стигало до кървави сблъсъци с цел налагане на определено течение. Знаеш, че дори и в сегашни времена в някои страни има сериозно напрежение м/у сунити и шиити. Аналог на тези борби са религиозните борби м/у католици и протестанти.

Бих искал да ти припомня още веднъж думите на Дякон Андрей Кураев:

Автор N/A

"Интересува ни преди всичко не това, което става в рамките на самата мюсюлманска община, а следния въпрос: Ако някой поиска да излезе от вашата общност, вие наистина ли смятате, че такива хора трябва да бъдат унищожавани? Ще ги обявявате ли за поставени извън закона?", каза в заключение отец Андрей."

Да отричаш очевидното е напълно безмислено и жалко sad.gif.

Честно казано не очаквам да ми отговорите с да или не, но поне ще се види ясно , че бягате от темата :)

Нещата в разрез стоят така: Ако отговорите, че не одобрявате смъртното наказание ще се харесате на християнската аудитория , но трябва да измените на вярата си. Ако отговорите, че одобравате смъртното наказание засвидетелствате вярата си, но няма да се харесате на християнската аудитория и версията колко е толерантен исляма ще рухне :)

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си :)

Когато егото говори се ражда спор. Когато любовта говори се ражда истина. Предпочитам да съм сам, отколкото от егото ебан. Приключвам участието си по темата.

Моята цел е да предизвикам дискусия към някои чудовищни традиции в Исляма, който умишлено се прикриват от участниците в този форум, защото са твърде неприемливи от християнска гледна точка.

А именно, че в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?

При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :), защото е казано, че по делата им ще ги познаете.

Здраевй, badr !

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес :wors:

Сега по темата. Сигурно сега за първи път чуваш :wors:, че между различни течения в исляма, често се е стигало до кървави сблъсъци с цел налагане на определено течение. Знаеш, че дори и в сегашни времена в някои страни има сериозно напрежение м/у сунити и шиити. Аналог на тези борби са религиозните борби м/у католици и протестанти.

Бих искал да ти припомня още веднъж думите на Дякон Андрей Кураев:

Автор N/A

Да отричаш очевидното е напълно безмислено и жалко sad.gif.

Честно казано не очаквам да ми отговорите с да или не, но поне ще се види ясно , че бягате от темата :wors:

Нещата в разрез стоят така: Ако отговорите, че не одобрявате смъртното наказание ще се харесате на християнската аудитория , но трябва да измените на вярата си. Ако отговорите, че одобравате смъртното наказание засвидетелствате вярата си, но няма да се харесате на християнската аудитория и версията колко е толерантен исляма ще рухне :)

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си :)

Приятел , аз също потърсих подобен отговор в тази тема и то от мюсулманите , но признавам ти си подготвил по добри материали към въпросът си от мен. Какви ли не кавги се пръкнаха от моят въпрос тогава. Бях обявен за расист , фашист и нетолерантен към другите религии и хората, които ме обявиха за такъв , просто бягаха от въпросът ми :)

Пожелавам тио да намериш отговор от тях , аз моят го намерих в тяхното измъкване от въпросите ми! Успех

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.