Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Хм, не съм се засичал да поддържам въпросният потребител, дори май само един - два пъти съм се включвал в постовете му, ма карай.

...........

Не открих тази информация, затова те питам. Ако знаеш, кажи де.

Както и да е, няма смисъл .... 

А камъка е на източния  ъгъл ... - елементарно търсене  ти дава отговора както казах...  -  Тук например ..

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 264,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Стария завет описва само това което е живота му с официалната му жена еврейката .. останалото е споменато мимоходом.... Отделно седи въпроса дали всичко описано в стария завет е истина...

Не ми отговори на въпроса Йехова и Аллах един и същи Бог ли са?

Е щом останалото е неспоменато, от къде е информацията?

А за стария завет работата е сложна.Има доста странни неща в него,ама някои са доста безспорни.

Едно от тях е, че Авраам е говорил лично с Бог.Та затова те питам, според евреите името му е Йехова или Яхве, не съм сигурен как точно се произнася.

Аллах , Яхве/Йехова / ли е?

Както и да е, няма смисъл ....

А камъка е на източния ъгъл ... - елементарно търсене ти дава отговора както казах... - Тук например ..

Благодаря, не се сетих да потърся на руски инфо.

Изкочи ми един паралел - при масоните Основния камък на постройката / респ. Храма/ се поставя с ритуал в северо/източния ъгъл. Няма да се спирам на значението на това. За мен бе ново, че Кааба /доколкото разбрах/ е ориентирана с ъглите си към географските посоки, а не със стените си, както джамиите, ако не се лъжа. Или нещо греша?

Изкочи ми един паралел - при масоните Основния камък на постройката / респ. Храма/ се поставя с ритуал в северо/източния ъгъл. Няма да се спирам на значението на това. За мен бе ново, че Кааба /доколкото разбрах/ е ориентирана с ъглите си към географските посоки, а не със стените си, както джамиите, ако не се лъжа. Или нещо греша?

Да, в момента Кааба е приблизително ориентирана с ъглите си по световните посоки....

Виж тук ....

Не ми отговори на въпроса Йехова и Аллах един и същи Бог ли са?

Е щом останалото е неспоменато, от къде е информацията?

А за стария завет работата е сложна.Има доста странни неща в него,ама някои са доста безспорни.

Едно от тях е, че Авраам е говорил лично с Бог.Та затова те питам, според евреите името му е Йехова или Яхве, не съм сигурен как точно се произнася.

Аллах , Яхве/Йехова / ли е?

От предания които не са еврейски във всеки случай.. От Корана също...

Аллах е един, независимо с какви имена са го наричали юдеите .... Техния Бог е Аллах ( това е според исляма ) тяхното виждане е друго, както и на християните съответно...

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Да, в  момента Кааба е приблизително ориентирана с ъглите си по световните посоки.... 

Виж тук ....

От предания които не са еврейски във всеки случай.. От Корана също...

Аллах е един, независимо с какви имена са го наричали юдеите .... Техния Бог е  Аллах ( това е според исляма ) тяхното виждане е друго, както и на християните съответно...

Да, очаквах такъв отговор.Тоест според исляма бог е един и същ, само имената му при различните религии са други.Така ли да го разбирам?

Да, очаквах такъв отговор.Тоест според исляма бог е един и същ, само имената му при различните религии са други.Така ли да го разбирам?

Так точна ......

Валентинус, каква е формата на този основен камък?

Защото формата на Черния камък ми е трудна за определяне, а и сребърната обковка е със странна форма.

Так точна ......

Добре де, Бог е сключил с Авраам завет и при по-критичен прочит на библията става ясно, че евреите са избраните да са господари, а другите народи да са им слуги.Като се огледаме се вижда , че Бог си е спазил обещанието.Излиза, че волята на Бог е християните и мюсулманите да служат на юдеите, независимо какво си мислят самите те. :(

............

Добре де, Бог е сключил с Авраам завет и при по-критичен прочит на библията става ясно, че евреите са избраните да са господари, а другите народи да са им слуги.Като се огледаме се вижда , че Бог си е спазил обещанието.Излиза, че волята на Бог е християните и мюсулманите да служат на юдеите, независимо какво си мислят самите те. :(

Грешиш че Аллах им е дал това право.. те сами са си го дали... пренаписвайки думите му.... дори доста от евреите признават този факт....

П.С И аз имам въпрос към Валентинус, защо имам чувство че някои никове пишещи и подкрепящи се в писането в религиозните теми са на един и същ човек... интересно ми е...

Споко! Нека не ставаме параноични, все пак :cool: След като достигнете до съгласие относно ориентацията на Кааба, бих задал няколко въпроса отнасящи се да ислямската философия...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Споко! Нека не ставаме параноични, все пак :cool: След като достигнете до съгласие относно ориентацията на Кааба, бих задал няколко въпроса отнасящи се да ислямската философия...

Параноята е за слабите в главата, а будните виждат, и могат да си правят изводи... така че споко... не съм сляп...колкото на някои да им се ще да е така...

Грешиш че Аллах им е дал това право.. те сами са си го дали... пренаписвайки думите му.... дори доста от евреите признават този факт....

П.С И аз имам въпрос към Валентинус, защо имам чувство че някои никове пишещи и подкрепящи се в писането в религиозните теми са на един и същ човек... интересно ми е...

Съжалявам, но нямам достъп до ай пи - тата, но и да имах тази инфотмация не се разгласява.

................

Все пак, като разгледах добре схемата, към която ми даде линк/:)/, ми се струва, че Черният камък е зазидан в ъгъл, който не е точно на изток, а с няколко градуса и на север.

Е, интуицията ми май този път свърши работа. :)

----------------------

Нео, същността на Основния камък и всичко свързано с този предмет и съответния ритуал са масонска тайна.

Откъде да я знам? /:cool:/

Съжалявам, но нямам достъп до ай пи - тата, но и да имах тази инфотмация не се разгласява.

................

Все пак, като разгледах добре схемата, към която ми даде линк/:)/, ми се струва, че Черният камък е зазидан в ъгъл, който не е точно на изток, а с няколко градуса и на север.

Е, интуицията ми май този път свърши работа. :)

----------------------

Нео, същността на Основния камък и всичко свързано с този предмет и съответния ритуал са масонска тайна.

Откъде да я знам? /:)/

Естествено че не е абсолютната геомагнитна точност .. но ъглите си се водят по посоките на света..

И за това не е нужна интуиция за да го разбереш... И пирамидите не са съвсем точно ориентирани...

Отделен е и въпроса че магнитния полюс се движи и мени.. та така нататък, и така нататък....

П.С Да ти дадем медал за интуицията викам аз :cool:

П.П.С А другия въпрос, ясно ми е, дори и да се знае, не е изгодно... така че дерзаем напред ....

:):cool: Diin уби с твоя коментар,голям си симпатяга!

dagpo е прав,успокой се,вдишай и издишай дълбоко!Не се нервирай толкова :)

Никой не прави конспирация,пък било и срещу теб :)

Контролирай се малко.

:lol6::yanim:  Diin уби с твоя коментар,голям си симпатяга!

dagpo е прав,успокой се,вдишай и издишай дълбоко!Не се нервирай толкова ;)

Никой не прави конспирация,пък било и срещу теб :P

Контролирай се малко.

Че къде съм споменал конспирация срещу мен ?? Това че нещо не ми харесва трябва ли да е конспирация  :nono:

За разлика от някои, аз поне имам принципи на които държа, едно от които е че мразя лъжата например...

Да ви питам очевидно се интересувате искам да науча нещо.Вчера спорихме с 1 приятел който твърди че във арабските/мюсюлмански държави не се продава алкохол изобщо.Любопитно ми е дали е така защото все си мисля че би трябвало да има във някои магазини в големите градове,пък нали може да живеят и чужденци или не изповядващи исляма хора.Та има ли или няма?

Да ви питам очевидно се интересувате искам да науча нещо.Вчера спорихме с 1 приятел който твърди че във арабските/мюсюлмански държави не се продава алкохол изобщо.Любопитно ми е дали е така защото все си мисля че би трябвало да има във някои магазини в големите градове,пък нали може да живеят и чужденци или не изповядващи исляма хора.Та има ли или няма?

Има.. продава се, с граничения или без , зависи.... от държавата, от управлението и... Макар че има и такива , където и на чужденци е забранено да пият и внасят алкохол...

Друг е въпроса обаче как се гледа на това от хората там....

Че къде съм споменал конспирация срещу мен ?? Това че нещо не ми харесва трябва ли да е конспирация  :yanim:

За разлика от някои, аз поне имам принципи на които държа, едно от които е че мразя лъжата например...

Защото казваш,че няколко ника са на един и същи човек,лесно може да се провери по постовете и начина на писане. :lol6:

Аз също не обичам лъжата или заблудата и за това и задавам въпроси(разсъждавам).По-добре така отколкото да се приема всичко като чиста монета.

Всеки иска да знае истината(за себе си),а къде е тя не знам.Може би където човек се чувства най-добре.

Опа! Тук вече ще те гоня до дупка.Искам да видя тези евреи кои са и къде го признават този факт!Кога са пренаписали думите му? Ако не ги видя тия източници, твърдението ти да си борец за истината почва да левитира като камъчето в куба./Част от писанията с анонимни автори в мрежата/

Трябва да си силно заслепен, за да не виждаш реалното състояние на нещата в света.

Защото казваш,че няколко ника са на един и същи човек,лесно може да се провери по постовете и начина на писане. :yanim:

Аз също не обичам лъжата или заблудата и за това и задавам въпроси(разсъждавам).По-добре така отколкото да се приема всичко като чиста монета.

Всеки иска да знае истината(за себе си),а къде е тя не знам.Може би където човек се чувства най-добре.

Така е, всеки знае истината за себе си... А мен ме дразни че някои са дошли тука и пишат с цел да се налагат....

Аз нито им искам налагането, нито ги карам да приемат моето становище, камо ли исляма... В исляма няма принуждение, ако искат приемат, ако не - не..

Но те упорито се опитват , че и с лъжи да си докажат тяхната теза.... Нищо че дори им се показва че лъжат...

Е това вече не прилича на добър тон в общуване, затова обръщам другия край... налага се дори да почна да воювам с тях за да разберат че не става така както те са си решили и наумили... Сори.....

Аллах най-добре го е казал

Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ.

[2:256]

Така е, всеки знае истината за себе си... А мен ме дразни че някои са дошли тука и пишат с цел да се налагат....

Аз нито им искам налагането, нито ги карам да приемат моето становище, камо ли исляма... В исляма няма принуждение, ако искат приемат, ако не - не..

Но те упорито се опитват , че и с лъжи да си докажат тяхната теза.... Нищо че дори им се показва че лъжат...

Е това вече не прилича на добър тон в общуване, затова обръщам другия край... налага се дори да почна да воювам с тях за да разберат че не става така както те са си решили и наумили... Сори.....

Аллах най-добре го е казал

Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ.

[2:256]

На теория е така,а на практика?Имам един въпрос към теб,кога е редно да се приеме исляма за религия?

Примерно адвентистите вярват,че приемането на религията трябва да става,когато човек е способен да я разбере,т.е не е проблем когато е и с навършване на 18г.

Практиката показва,че в повечето ислямски страни от самото рождение се приема исляма така ли е?Защо от малки децата се принуждават да наизустяват Корана,да се молят,да се забраждат?

И вярно ли е,че ако не искат се принуждават насила?

Не отричам,че детето трябва да се научи на правия път от рано,но така ли трябва да става.

А жената ако се откаже да се покрива или се откаже от религията какво става?Защо тя не е свободна?

Може би са излишни въпроси,но какво означава точно свобода?Примерно виждам,че мъжете са свободни да правят каквото искат,а за жените е препоръчително да си стоят в къщи,да гледат децата и дори да не работят(някъде в някои страни го има)

Редактирано от fringe (преглед на промените)

На теория е така,а на практика?Имам един въпрос към теб,кога е редно да се приеме исляма за религия?

Примерно адвентистите вярват,че приемането на религията трябва да става,когато човек е способен да я разбере,т.е не е проблем когато е и с навършване на 18г.

Практиката показва,че в повечето ислямски страни от самото рождение се приема исляма така ли е?Защо от малки децата се принуждават да наизустяват Корана,да се молят,да се забраждат?

И вярно ли е,че ако не искат се принуждават насила?

Не отричам,че детето трябва да се научи на правия път от рано,но така ли трябва да става.

А жената ако се откаже да се покрива или се откаже от религията какво става?Защо тя не е свободна?

Практиката показва че и в християнските страни, религията се приема още от раждането.... :whist:

Относно ученето на Корана, кои деца са принудени в това ? Забраждането при деца? Къде го видя че са принудени? .. Моленето е част от традицията на исляма,а за принуждение да говорим е смешно.......

А ако жената се откаже , става същото почти каквото и ако се откаже християнка от религията си... с малки различия....Всъщност както и който и да се откаже в доминирано от дадена религия общество, това става...

П.С Само не ми цитирай за двете момичета в Иран пак, писнало ми е от този пример...

Опа! Тук вече ще те гоня до дупка.Искам да видя тези евреи кои са и къде го признават този факт!Кога са пренаписали думите му? Ако не ги видя тия източници, твърдението ти да си борец за истината почва да левитира като камъчето в куба./Част от писанията с анонимни автори в мрежата/

Трябва да си силно заслепен, за да не виждаш реалното състояние на нещата в света.

Хехех, ами иди в Израел, и направи една анкета сред жителите и., да видим какво ще ти кажат евреите .. Това е най-доброто доказателство ..

Поне като махнем другите изследвания сред тях , които може да не са достоверни нали :blink:

Цък за пример ...

Практиката показва че и в християнските страни, религията се приема още от раждането.... :whist:

Относно ученето на Корана, кои деца са принудени в това ? Забраждането при деца? Къде го видя че са принудени? .. Моленето е част от традицията на исляма,а за принуждение да говорим е смешно.......

А ако жената се откаже , става същото почти каквото и ако се откаже християнка от религията си... с малки различия....Всъщност както и който и да се откаже в доминирано от дадена религия общество, това става...

П.С Само не ми цитирай за двете момичета в Иран пак, писнало ми е от този пример...

Не знам за тези момичета,така че споко.

Имам чувството,че християнството е по-отворено,било като разбиране и свобода на избор за разлика от исляма(личен опит).

Казваш,че не е така,но виждам че става обратното.Обяснявам си го с това,че има разлика да израстнеш като мюсюлманин в България,Саудитска Арабия,Афганистан или Египет.Не мислиш ли?

Не знам за тези момичете,така че споко.

Имам чувството,че християнството е по-отворено,било като разбиране и свобода на избор за разлика от исляма(личен опит).

Казваш,че не е така,но виждам че става обратното.Обяснявам си го с това,че има разлика да израстнеш като мюсюлманин в България,Саудитска Арабия,Афганистан или Египет.Не мислиш ли?

Едно че има разлика, заради средата, и второ че няма разлика , защото аз не знам къде децата слагат забрадки по принуждение в ислямския свят? Може би ти ще ми покажеш...

Както не знам някъде децата да се задължават да наизустяват Корана.. това го правят ако решат да стават хафъзи... но това не става насила....нито в България, нито в Турция, нито в Саудитска Арабия, нито в Иран, нито в Египет, нито където и да е в света на исляма ......

Покажи ми след като виждаш, къде става това насилствено наизустяване на Корана...

А дали християнството е по-отворено, спорен въпрос

Едно че има разлика, заради средата, и второ че няма разлика , защото аз не знам къде децата слагат забрадки по принуждение в ислямския свят? Може би ти ще ми покажеш...

Както не знам някъде децата да се задължават да наизустяват Корана.. това го правят ако решат да стават хафъзи... но това не става насила....нито в България, нито в Турция, нито в Саудитска Арабия, нито в Иран, нито в Египет, нито където и да е в света на исляма ......

Покажи ми след като виждаш, къде става това насилствено наизустяване на Корана...

А дали християнството е по-отворено, спорен въпрос

Дано си прав,в това което казваш сега и всички мюсюлмани да са такива.

За т.нар.забрадки,четах една книга,че в С.Арабия,след като момичето стане жена,тогава става и задължително тя да се покрива.

Видях по улицата(Кайро) малки момичета с хиджаб.За наизустяването както и за молитвата-казаха ми,араби.

За т.нар.забрадки,четах една книга,че в С.Арабия,след като момичето стане жена,тогава става и задължително тя да се покрива.

А и видях по улицата малки момичета с хиджаби.За наизустяването както и за молитвата-казаха ми,араби.

Това вече е друго... когато момичето порасне, тогава слага забрадка..когато излиза навън.. Вкъщи могат да са и без забрадки ...Мисля че до 14 могат да са без забрадки ако не се лъжа ... Както и да е...

Но това е обществена норма на поведение за дадени страни... особено мюсюлмански... Самия ислям изисква външния вид да е благопристоен, тези забрадки са част от това...А СА са доста консервативни относно религиозните норми... както за жени, така и за мъже.. тоест всички са длъжни, не само жените да спазват дадена норма, но и мъжете... Но това не означава задължително хиджаб както казваш ти.. просто това е местното облекло , традиционото им облекло... Предполагам си гледал, кака арабски принцове, бизнесмени и така нататък се движат из света нали, с тяхното си традиционно облекло основно... Но и носят доста често и костюми вече... така и жените им носят по-модерно облекло което не нарушава нормите на благоприличие... А те доста държат на тях...

За наизустяването.. да става насила, няма начин..освен ако някой баща не си е наумил синчето му да става задължително хафъз, и да го принуди..... както тука някой си решил сина му задължително да стане поп и айде, богословие в СУ :whist:

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.