Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Не ги е копирал, темите са си негови.Не само ти и аз имаме различни никове.А темите са му умни и логични , без уж.Ако имаш някакви сериозни доводи, дай да ги чуем.С това което не съм съгласен - казвам си го в прав текст, мисля можеш и сам да го прочетеш.Както Корана , така и Библията са писани от хора, от там са и грешките и двусмислието. :cool:

Да де, ама това което е записано в Корана е нонсенс, показва пълно непознаване на фактите.Фараоните не са правили постройки от печени тухли никога, как може всемогъщия и всезнаещ бог да не знае такива елементарни неща?

Това че ти вярваш че са негови, доказва че са негови ли :whist:.. за това дали са логични, да, както логиката че една костенурка може да надмине един заек в състезание по бързина на определан дистанция в математиката :rolleyes: стига да има поне малко преднина .. ( парадокси в математиката )

Както и да е.. относно споменатите аяти..и уж споменаването на вавилонската кула.... понеже знам че Логос е почитател на Харун Яхя, ще дам линк към негови мисли... има и други, но те са на други езици, които доказано Логос интерпретира чрез разни транслатори ( като гугъл ) :rolleyes:

http://hyahya.org/bu...ticle_haman.php

П.С Само да отбележа че моето становище не е точно 1:1 с това на Харун Яхя, но се доближава донякъде ...Нонсенс няма, има нон разбиране от Логосчо...което показва неговата повърхностност

П.П.С А това какво може и знае Аллах, можеш да си спестиш дъха...

Редактирано от Diin (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Това че ти вярваш че са негови, доказва че са негови ли :yanim:.. за това дали са логични, да, както логиката че една костенурка може да надмине един заек в състезание по бързина на определан дистанция в математиката :) стига да има поне малко преднина .. ( парадокси в математиката )

Както и да е.. относно споменатите аяти..и уж споменаването на вавилонската кула.... понеже знам че Логос е почитател на Харун Яхя, ще дам линк към негови мисли... има и други, но те са на други езици, които доказано Логос интерпретира чрез разни транслатори ( като гугъл ) :speak:

http://hyahya.org/bu...ticle_haman.php

П.С Само да отбележа че моето становище не е точно 1:1 с това на Харун Яхя, но се доближава донякъде ...Нонсенс няма, има нон разбиране от Логосчо...което показва неговата повърхностност

П.П.С А това какво може и знае Аллах, можеш да си спестиш дъха...

Логос ти беше предложил един доста прост начин с който да те убеди кой е в форума на АБВ.Даже вече пусна темата за Исус и неговите вуйчовци според Корана.

Да беше се съгласил и сега и ти щеше да си сигурен кой , кой е.

А онази логика за която говориш и математическите и философски фокуси- би трябвало вече да знаеш, че не вървят никак пред мен, много бързо надушвам измамниците.

Но да се върнем към същината на въпроса, линка който си дал към сайта на Харун Яхя единствено потвърждава тезата ми:

В Корана има записано много сериозно противоречие-написано е че фараона казва на стрителите си да му съградят кула от печени тухли!!! Такъв материал древните египтяни бне са ползвали за строежите си!!!Работили са излючително и само с дялан камък.Даже и в сайта на Харун пак се приплясква как името съвпадало, а че всъщност най-важното сбъркано, тактично се пропуска.

Има и още една манипулация- ще ти дам жокер: Египетското писмо е символно ... а езика вече не се говори, сеюаш ли се какво значи това?

Така че нищо няма да си пестя, Бога описан в Корана е слабограмотен и допуска грешки точно като хората които са писали въпросните текстове.Нищо божествено явно няма, щом има грешки и несъответствия с реалните факти.;)

Чрез декодирането на йероглифите се сдобиваме и с една много важна информация, която касае темата ни: името “Хаман” наистина е споменато в египетските ръкописи. Надпис върху един паметник, разположен в музея “Хоф” във Виена, се отнася за това име. В същия надпис се подчертава близостта на Хаман с Фараона. (1)

В речника “Хората от новото царство”, който бива подготвен на основа на всички намерени ръкописи, пише, че Хаман е “ръководител на работниците на каменоломната”. (2)

Ето и кои са му източниците дето е ползвал Харун за "откритието" си;

Малко ми се струва невероятно каменоломната да е тухларна, а и в Египет има много фараони, не виждам нещо името на фараона, чийто приближен ще е бил Хаман?А и книжките са доволно стари, трудно е човек да ги намери и да провери какво наистина пише в тях...;)

(1) Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K.K. Hof Museum in Wien, 1906, J. C. Hinrichs' sche Buchhandlung

(2) Hermann Ranke, Die Agyptischen Personennamen, Verzeichnis der Namen, Verlag Von J. J. Augustin in Gluckstadt, Band I, 1935, Band II, 1952

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Логос ти беше предложил един доста прост начин с който да те убеди кой е в форума на АБВ.Даже вече пусна темата за Исус и неговите вуйчовци според Корана.

Да беше се съгласил и сега и ти щеше да си сигурен кой , кой е.

А онази логика за която говориш и математическите и философски фокуси- би трябвало вече да знаеш, че не вървят никак пред мен, много бързо надушвам измамниците.

Но да се върнем към същината на въпроса, линка който си дал към сайта на Харун Яхя единствено потвърждава тезата ми:

В Корана има записано много сериозно противоречие-написано е че фараона казва на стрителите си да му съградят кула от печени тухли!!! Такъв материал древните египтяни бне са ползвали за строежите си!!!Работили са излючително и само с дялан камък.Даже и в сайта на Харун пак се приплясква как името съвпадало, а че всъщност най-важното сбъркано, тактично се пропуска.

Има и още една манипулация- ще ти дам жокер: Египетското писмо е символно ... а езика вече не се говори, сеюаш ли се какво значи това?

Така че нищо няма да си пестя, Бога описан в Корана е слабограмотен и допуска грешки точно като хората които са писали въпросните текстове.Нищо божествено явно няма, щом има грешки и несъответствия с реалните факти.:down:

Ето и кои са му източниците дето е ползвал Харун за "откритието" си;

Малко ми се струва невероятно каменоломната да е тухларна, а и в Египет има много фараони, не виждам нещо името на фараона, чийто приближен ще е бил Хаман?А и книжките са доволно стари, трудно е човек да ги намери и да провери какво наистина пише в тях...;)

Явно е обаче че си подвластен.... Та пак да попитам , за всеки случай , откъде и ти си сигурен ,че в споменатите аяти става дума за Вавилонската кула точно :biggrin:.. Толкова приказки наприказва, изхождайки от тази теза :)

Само защото Логос го каза нали :lol6:... Откъде си сигурен че в споменатите аяти не става дума за това че фараона е чувал за кулите в Двуречието ... и че фараоните по ония времена са завладявали и земите на Вавилон, начело с град Вавилон ... .. а за строителството в древен Египет си в грешка донякъде..явно не си чел достатъчно ......А относно споменатия Хаман, .. за него съм намирал много противоречива информация, но според доста от тях, той е дори вавилонец ....

П.С Урока приключи, както и въпроса за споменаването уж на Вавилонската кула в Корана ..... :)

П.П.С А като казахме Хаман, се сетих че всичките противоречия за него, може би са свързани с факта че не едно магаре се казва Марко ( или Логос) , може да са повече ....

Явно е обаче че си подвластен.... Та пак да попитам , за всеки случай , откъде и ти си сигурен ,че в споменатите аяти става дума за Вавилонската кула точно :ph34r:.. Толкова приказки наприказва, изхождайки от тази теза :ski3:

Само защото Логос го каза нали :biggrin:... Откъде си сигурен че в споменатите аяти не става дума за това че фараона е чувал за кулите в Двуречието ... и че фараоните по ония времена са завладявали и земите на Вавилон, начело с град Вавилон ... .. а за строителството в древен Египет си в грешка донякъде..явно не си чел достатъчно ......А относно споменатия Хаман, .. за него съм намирал много противоречива информация, но според доста от тях, той е дори вавилонец ....

П.С Урока приключи, както и въпроса за споменаването уж на Вавилонската кула в Корана ..... :D

П.П.С А като казахме Хаман, се сетих че всичките противоречия за него, може би са свързани с факта че не едно магаре се казва Марко ( или Логос) , може да са повече ....

Диин, или ми четеш постовете диагонално или умишлено се правиш на разсеян.Върни се и виж какво съм писал, аз се съгласих с тезата ти, че в текста не става ясно за какво точно се говори, но при всяко положение има сериозни грешки.Ама грешките не сме ги правили аз или Логос, а тия дето са писали Корана.

Пак те питам: За кой точно фараон говориш? Имената на фараоните са известни, възстановена е доста точно тяхната хронология и там няма много неизвестни.Сигурно доста от хрониките са умишлено унищожени, ама и доста е останало.Странното е че няма нищо записано за подвизите на Мойсей. Единствените източници за тях май са само Библията и Корана, ама те нещо доста си противоречат.Малко на развален телефон ми прилича цялата работа. :biggrin:

Потърси в мрежата с думичките "Древен Египет" и се информирай малко.Сега да си фантазираме какво чул фараона и как решил да промени многовековна строителна традиция, само да не опровергае записаното уж под диктовката на Бог, айде моля те не ставай смешен!

П.П. Я, Хаман изскочи точно там отдето не го очаквах.Вярно има една гласна дето не е същата, ама това е в рамките на допустимата грешка.Да видим дали и ти си го намерил?

Я да попитам нещо свързано с Исляма.

Клетвите на какво ниво са в Исляма ? В смисъл как са представени те според Исляма ? Дийн ще съм мн. благодарен ако си оставиш скайпа на ЛС.

И понеже Диин се шегува с нас, позволявам и аз една малка шега, публикувайки тоя цитат:

Абсолютно точно - Коранът е излъгал мюсюлманите!

А според исляма - автор на Корана е Аллах, то следва, че Аллах е лъжец!

То и в самият Коран, Аллах се хвали, че е по-лукав от лукавите:

Сура 8

30. И когато неверниците лукавстваха срещу теб, да те задържат или да те убият, или да те прокудят... Те лукавстват, а Аллах проваля тяхното лукавство. Аллах е над лукавите.

На още много места в Корана, Аллах се описва като най-добрия измамник и лъжец, който използва същите зли и нечестиви схеми като противниците си.

Сура3:54. И [юдеите] лукавстваха. А Аллах провали тяхното лукавство. Аллах е над лукавите.

Аллах сам твърди, че е по-лукав от лукавите!

Сура7,аят, 99. Нима те бяха в безопасност пред замисъла на Аллах? Само губещите хора смятат, че са в безопасност пред замисъла на Аллах.

Замисълът на Аллах е коварен и никой не е в безопасност от него! Само губещите смятат, че са в безопасност пред замисъла на Аллах!

Сура27:50. И лукавстваха те с умисъл, но провалихме Ние тяхното лукавство, без да усетят.

Измамникът Аллах твърди отново, че е по-лукав от лукавите!

От това следват ред въпроси:

Сура 4, аят 82

82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

Аятът гласи, че наличието на подобни противоречия / като например темата, която съм отворил / означава, че Коранът не е от Аллах!!!

Трябва да си зададем въпросите:

- От кого е Коранът?

- Кой има интерес да лъже вярващите?

Някой може ли да отговори на тези въпроси?

:)

Май трябва да си преформулираш въпроса... да не би да искаш да попиташ, къде аджеба се намира географски тази постройка от печени тухли, която в библията е така наречената Вавилонска кула , и каква е нейната съдба в настоящия момент .. нали всезнаещи :blink:

П.С Обаче трябва да го направиш в друг раздел... защото не е за тука :P няма връзка с исляма .... както ти се опитваш да си измислиш

Добре, ще си преформулирам въпроса.

Между другото - Знам какво ще ми отговориш и за това ще го напрява въпроса си максимално удобен за отговаряне от теб.

Да допуснем, че под израза "кула" в Корана не се разбира Вавилонската кула, а някаква произволна кула.

Да допуснем, че подчинените на фараона не са му построили кулата, която фараонът е разпоредил да се построи.

В тази връзка въпросът ми е - Има ли поне едно писмено доказателство от времето на Мойсей / например запис върху камък, може и написан на три езика и други подобни .../, в който ясно да се разбира, че египетски фараон е поискал да се построи споменатата в Корана кула?

Я да попитам нещо свързано с Исляма.

Клетвите на какво ниво са в Исляма ? В смисъл как са представени те според Исляма ? Дийн ще съм мн. благодарен ако си оставиш скайпа на ЛС.

Приятелю,

За да се отговори самостоятелно на този въпрос, човек трябва да има Цялостен поглед върху Корана и Сунната. Това предполага да има религиозно образование.

Този въпрос се учи във Висшият ислямски институт (ВИИ) с София.

На този въпрос не може да се отговори с една дума. Има една малка особеност, която обикновените мюсюлмани не знаят.

Ще изчакам докато тук пишещите мюсюлмани попитат подходящият човек и ти отговорят. Ако не знаят - ще ти отговоря ...

Нека и аз да попитам нещо вярващите мюсюлмани, за да видя дали са научили добре религията си:

Допустим ли е изразът за мюсюлманите - " - Кълна се в Брадата на Мохамед!"?

Ако отговорът е ДА - Защо е допустим?

А ако отговорът е НЕ - Защо не е допустим?"

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Приятелю,

За да се отговори самостоятелно на този въпрос, човек трябва да има Цялостен поглед върху Корана и Сунната. Това предполага да има религиозно образование.

Този въпрос се учи във Висшият ислямски институт (ВИИ) с София.

На този въпрос не може да се отговори с една дума. Има една малка особеност, която обикновените мюсюлмани не знаят.

Ще изчакам докато тук пишещите мюсюлмани попитат подходящият човек и ти отговорят. Ако не знаят - ще ти отговоря ...

Нека и аз да попитам нещо вярващите мюсюлмани, за да видя дали са научили добре религията си:

Допустим ли е изразът за мюсюлманите - " - Кълна се в Брадата на Мохамед!"?

Ако отговорът е ДА - Защо е допустим?

А ако отговорът е НЕ - Защо не е допустим?"

Приятелю, Логос!

Забелязал съм, че когато не могат да отговорят на някой въпрос, мюсулманите излизат от разговора и се правят на обидени.Аз тълкувам тяхното мълчание по няколко начина, единия от които е че са разбрали, че са сбъркали.Но както днес ти казах, това е твърде оптимистично предположение. :yanim:

Но причината за цялата тая каша, която сега сърбаме е доста векове назад в историята.Днес гледах изпълнението на Иво Сиромахов "Фантомът на операта" и ми светна, че нещо подобно е било "превеждането" на Библията от Мохамед.Ами толкова са му били възможностите на човека, така е разбрал нещата.Но разбери, че на тях им е страшно удобна тази религия, точно защото е проста и лъжлива и им позволява да си правят каквото им е кеф и пак да се чувстват върха на сладоледа, защото те са последните и всичко най-точно са разбрали!

По мое време думата "мюсулмани" не се срещаше, нито се изучаваше как се пише правилно на български език. Направих си труда в няколко правоговорни и правописни речника. Те казват еднозначно, че тази дума се пише мюсюлмани.

поздрави

По мое време думата "мюсулмани" не се срещаше, нито се изучаваше как се пише правилно на български език. Направих си труда в няколко правоговорни и правописни речника. Те казват еднозначно, че тази дума се пише мюсюлмани.

поздрави

По наше време, приятелю и роми нЕмаше/цигани им викахме и в речниците така пише/ .Нито пък арабели/араби или арапи ще намериш в речниците , предполагам/:P, ама нещата се развиват.Та вместо да ми правиш граматически забележкиЙ, вземи кажи нещо по темата, както си умееш .

поздрави

поздрави

Точно така Приятелю, пише се мюсюлмани!

И още ...

Думата "мюсюлмани" е деепричастие на арабския глагол "аслама" и означава "отдадени"

Отдадени се разбира в смисъл на Християнския Бог. Това е записано в Корана - Сура 29, аят 46!

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

Транслитерация от арабски на знамението:

Wala tujadiloo ahla alkitabi illa biallatee hiya ahsanu illa allatheena thalamoo minhum waqooloo amanna biallathee onzila ilayna waonzila ilaykum wailahuna wailahukum wahidun wanahnu lahu muslimoona

Колкото и странно да звучи - мюсюлманин означава отдаден на Бога на християните!!!

По наше време, приятелю и роми нЕмаше/цигани им викахме и в речниците така пише/ .

Приятелю,

Малко известен е факта, че в превод от цигански, думата "ром" означава "човек"!

Отдадени се разбира в смисъл на Християнския Бог.

Няма ли само един Бог :angry:

Ами толкова са му били възможностите на човека, така е разбрал нещата.Но разбери, че на тях им е страшно удобна тази религия, точно защото е проста и лъжлива и им позволява да си правят каквото им е кеф и пак да се чувстват върха на сладоледа, защото те са последните и всичко най-точно са разбрали!

Кълна се в Брадата на Мохамед, че си прав, Приятелю!

Точно така Приятелю, пише се мюсюлмани!

И още ...

Думата "мюсюлмани" е деепричастие на арабския глагол "аслама" и означава "отдадени"

Отдадени се разбира в смисъл на Християнския Бог. Това е записано в Корана - Сура 29, аят 46!

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

Транслитерация от арабски на знамението:

Wala tujadiloo ahla alkitabi illa biallatee hiya ahsanu illa allatheena thalamoo minhum waqooloo amanna biallathee onzila ilayna waonzila ilaykum wailahuna wailahukum wahidun wanahnu lahu muslimoona

Колкото и странно да звучи - мюсюлманин означава отдаден на Бога на християните!!!

Приятелю,

Малко известен е факта, че в превод от цигански, думата "ром" означава "човек"!

Приятелю, факта за това че на някои от диалектите на циганите "ром" означава човек, ми е печално известен доста отдавна.Други се самоопределят като "мелет"/как точно се пише не споря/ което значи хора, тоест може да се сетиш за какви симпатяги си говорим. :angry:

Приятелю, същите "хора" дето създадоха македонската нация, сега решиха да направят циганите римляни.

Транслитерацията за която говориш се произнася "муслим"/мюслимуна?/, така че и аз съм си прав да си пиша така.

П.П. Дагпо, не мога да кажа нищо по въпроса с клетвата, чакам и аз някой да ни разясни въпроса.Най-добре би било да е мюсюлманин, за да няма после упреци за неточно тълкуване.И въпроса дето го зададе Сладък е доста интересен, доста ходжи правят сериозен бизнес с магии и развалянето им.Лично познавам един човек дето даде пари за автомобил на старо на ходжи и врачки и резултата беше доста печален за него.

Я ме образовайте като ми обясните произхода и смисъла на това да се кълнеш в брадата на Мохамед. Тя някакви сакрални качества ли има?

Я ме образовайте като ми обясните произхода и смисъла на това да се кълнеш в брадата на Мохамед. Тя някакви сакрални качества ли има?

Всъщност косми от брадата на Мухаммад  ( А.С ) са запазени като реликви в доста места по света .. включително и в България... И се пазят като светини...

Доколкото самия ислям и пророка отричат идолопоклонничеството, тези косми се възприемат по-скоро като докосване до самия Пророк.... казват че ако в определен ден се види косъма и се пожелае нещо, то ще се сбъдне.. 

Това е вид сунна останала през вековете..... 

Подобен обичай има в християнството, преклонението пред реликви на светци, разни парченца уж от кръста на Христос и тем подобни... Не знам християните дали боготворят тези реликви ( има различни гледни точки ) .... но със сигурност космите от брадата не ги боготворим.. ..

Израза затова е и такъв... макар че едва ли се ползва често, освен в художествената литература написана от християни за исляма ... подобна на тези писани от Логос тук  :cool:.... 

Подобен обичай има в християнството, преклонението пред реликви на светци, разни парченца уж от кръста на Христос и тем подобни... Не знам християните дали боготворят тези реликви ( има различни гледни точки ) .... но със сигурност космите от брадата не ги боготворим.. ..

Не, разбира се.

Идолопоклонничеството е грях.

Със същия успех може някой да казва, че почитта към иконите е боготворене, а то не е така.

Почита се символът, личността на светеца, а не самата икона, или самите мощи.

То пък оставаше да се боготворят някакви дърти кокали или космарляци.

Приятелю, факта за това че на някои от диалектите на циганите "ром" означава човек, ми е печално известен доста отдавна.Други се самоопределят като "мелет"/как точно се пише не споря/ което значи хора, тоест може да се сетиш за какви симпатяги си говорим. :ph34r:  

Приятелю, същите "хора" дето създадоха македонската нация, сега решиха да направят циганите римляни.

Транслитерацията за която говориш се произнася "муслим"/мюслимуна?/, така че и аз съм си прав да си пиша така.

П.П. Дагпо, не мога да кажа нищо по въпроса с клетвата, чакам и аз някой да ни разясни въпроса.Най-добре би било да е мюсюлманин, за да няма после упреци за неточно тълкуване.И въпроса дето го зададе Сладък е доста интересен, доста ходжи правят сериозен бизнес с магии и развалянето им.Лично познавам един човек дето даде пари за автомобил на старо на ходжи и врачки и резултата беше доста печален за него.

Произнася се " миллет" и е турска дума означаваща народ , нация.... Идва от османския турски, като означение на групата хора живеещи в нейните граници които имат обща религия, обичаи и така нататък... тоест  се идентифицира по религиозен признак група хора...В арабския се произнася като "миллях" . и това е всъщност и оригиналната дума пренесена в османската империя и променена в турския език като звучене ..

Циганите мюсюлмани в България я използват за да се идентифицират с нас турското население, понеже сме с обща вяра.... и в този смисъл го използват и за да се разграничат от другите цигани които са ни рак ни риба, ни християни, ни мюсюлмани, ни българи ни турци, ни нищо....  те не се смятат за цигани, и до някъде имат право... защото освен може би малко по мургавия тен нямат нищо общо с тях ( макар че някои имат подобен нрав и донякъде бит , но то и българи вече има с цигански нрав и бит, така че какво има да го обсъждаме )

А относно както викаш бизнеса с магии и прочие, никой уважаващ себе си мюсюлманин не прави бизнес с това... Лично съм ходил с приятели при един уважаван в сливенско ходжа ( за да превеждам че те не знаеха турски грам, а ходжата пък български) , който разваляше магии според поверията, и човека живееше толкова скромно, и не поиска нищо да вземе, та накрая оставихме торбите с подаръци ( продукти главно , и някой друг лев ) на жена му...и изчезнахме .... А м/у другото беше познал явно, защото после приятеля ми спомена че всичко вече е наред.... 

А как познаваше ли, четеше от една много стара на вид книга( като изработка и надписи ), написана на арабски .... съжалявам че не го попитах каква е, но не беше Корана в никакъв случай.... 

Всъщност косми от брадата на Мухаммад  ( А.С ) са запазени като реликви в доста места по света .. включително и в България... И се пазят като светини...

Понеже се стремя да съм обективен, ще призная, че подобна традиция има и в будизма.

Произнася се " миллет" и е турска дума означаваща народ , нация.... Идва от османския турски, като означение на групата хора живеещи в нейните граници които имат обща религия, обичаи и така нататък... тоест  се идентифицира по религиозен признак група хора...В арабския се произнася като "миллях" . и това е всъщност и оригиналната дума пренесена в османската империя и променена в турския език като звучене ..

Циганите мюсюлмани в България я използват за да се идентифицират с нас турското население, понеже сме с обща вяра.... и в този смисъл го използват и за да се разграничат от другите цигани които са ни рак ни риба, ни християни, ни мюсюлмани, ни българи ни турци, ни нищо....  те не се смятат за цигани, и до някъде имат право... защото освен може би малко по мургавия тен нямат нищо общо с тях ( макар че някои имат подобен нрав и донякъде бит , но то и българи вече има с цигански нрав и бит, така че какво има да го обсъждаме )

А относно както викаш бизнеса с магии и прочие, никой уважаващ себе си мюсюлманин не прави бизнес с това... Лично съм ходил с приятели при един уважаван в сливенско ходжа ( за да превеждам че те не знаеха турски грам, а ходжата пък български) , който разваляше магии според поверията, и човека живееше толкова скромно, и не поиска нищо да вземе, та накрая оставихме торбите с подаръци ( продукти главно , и някой друг лев ) на жена му...и изчезнахме .... А м/у другото беше познал явно, защото после приятеля ми спомена че всичко вече е наред.... 

А как познаваше ли, четеше от една много стара на вид книга( като изработка и надписи ), написана на арабски .... съжалявам че не го попитах каква е, но не беше Корана в никакъв случай.... 

Диин, мисля нямаш проблем с руския, като потърсих в Гугъл думата, това бе едно от първите неща които изскочи./5 -то поред всъщност, а и 6 -тото е много интересно/Та тази информация доста противоречи на това което си написал и на написаното в 6-тия гугъл резултат.

Другото което малко ми се губи е , какво означава тогава "Милиет"?Доколкото си спомням има такъв турски вестник и до сега си мислех, че точно това значи- народ, нация?

Нещо не е съвсем наред, не мислиш ли?Няма такива етноси: човек, хора ,народ ,нация.На мен това си ми прилича на голяма обърквация в главната система, да не казвам по точно как му се вика.Но поради факта че въпросните симпатяги се водят мюсулмани, ти си склонен да ги защитаваш, нали? Другите цигани всъщност са християни , не знам за цигани будисти, кришнари , джайнисти и други , освен в самата Индия.

Диин, мисля нямаш проблем с руския, като потърсих в Гугъл думата, това бе едно от първите неща които изскочи./5 -то поред всъщност, а и 6 -тото е много интересно/Та тази информация доста противоречи на това което си написал и на написаното в 6-тия гугъл резултат.

Другото което малко ми се губи е , какво означава тогава "Милиет"?Доколкото си спомням има такъв турски вестник и до сега си мислех, че точно това значи- народ, нация?

Нещо не е съвсем наред, не мислиш ли?Няма такива етноси: човек, хора ,народ ,нация.На мен това си ми прилича на голяма обърквация в главната система, да не казвам по точно как му се вика.Но поради факта че въпросните симпатяги се водят мюсулмани, ти си склонен да ги защитаваш, нали? Другите цигани всъщност са християни , не знам за цигани будисти, кришнари , джайнисти и други , освен в самата Индия.

И кое противоречи че ми е интересно ;)

Обърквацията е в твоята глава само, излез малко от своята матрица и може би ще я разбереш...

Да, има и дума "милЛиет", както и вестник ...обаче ако беше потърсил първо за значението и, нямаше да се налага да ти обяснявам за разликите м/у двете думи.... Миллиет= народност,националност.. а Миллет= народ, нация ... Tamam mı? :)

P.S А за защитата, май се получава опит за присмял се хърбел от твоя страна :cool:

И кое противоречи че ми е интересно   ;)

Обърквацията е в твоята глава само, излез малко от своята матрица и може би ще я разбереш...

Да, има и дума "милЛиет", както и вестник ...обаче ако беше потърсил първо за значението и, нямаше да се налага да ти обяснявам за разликите м/у двете думи.... Миллиет= народност,националност.. а Миллет= народ, нация ... Tamam mı?   :)

P.S А за защитата, май се получава опит за присмял се хърбел от твоя страна   :cool:

По отговора ти съдя, че не си погледнал линка дето съм го дал.;) ще се наложи да цитирам, за по- мързеливите....

Милле́т (осм. ملت - millet, тур. millet, от араб. ملة‎‎- миллях) — в мусульманских державах — группа людей одной веры, имеющие автономные административные учреждения (суды, школы, больницы и т. д.), расположенные в специально отведённом для этого месте/квартале города. В XV—XX веках термин получил широко распространение в Османской империи для классификации её народов по религиозному признаку.

Основные миллеты

Именно на основе религий и сложились миллеты:

мусульмане,

millet-i Rûm (буквально «римский»): православные (константинопольский патриархат, сирийский патриархат и александрийский патриархат),

армяно-католики

иудаисты.

Каждый миллет подчинялся главному духовному пастырю — халифу (мусульмане), Вселенскому патриарху (православные), католикосу (армянские католики) или раввинну (иудеи). Главным халифом — наместников Бога на земле — был сам турецкий султан. Главы других общих неформально подчинялись именно турецкому султану и несли перед ним личную ответственность за деятельность своей общины и её покорность перед доминирующим исламским государством, подчёркивая главенство ислама. Назначение формального главы общины давало турецким султанам повод юридически обойти один из главных принципов мусульманского права, согласно которому мусульманский халиф не может быть главным руководителем иноверцев райя/зимми. Конечно, главным требованием для назначения на пост главного пастыря миллета были личные связи с султаном и близким ему визирям, а также демонстрация лояльности к доминирующему классу военных мусульман.

[править]

Институциональная дискриминация миллетов

Османские законы предписывали членам каждого миллета определённые права и обязанности. Естественно, османское государство стремилось всячески подчеркнуть примат ислама и мусульман на его территории. Наибольшими правами пользовались мусульмане. Члены других общин имели в основном обязанности (определённый цвет тюрбанов, линия оседлости, то есть проживание в определённом квартале-гетто, запрет на верховую езду, налог деньгами или детьми). Переход «неверных» в ислам всячески поощрялся, мусульмане же наказывались за переход в другие религии смертной казнью. При этом, государственный бюджет немусульманских миллетов из года в год урезался, всячески подчёркивался их «временный, остаточный, маргинальный характер», подчёркивающий «переходный период» на пути к полному торжеству исламских законов шариата.

Да направя ли изводите или сам ще се сетиш? :cool:

П.П.какви народи, какви народности ме будалкаш че значи. Или този източник не е чист и точен?

По отговора ти съдя, че не си погледнал линка дето съм го дал.;) ще се наложи да цитирам, за по- мързеливите....

Да направя ли изводите или сам ще се сетиш? ;)

:cool: Нещо се бъркаш, защото аз за разлика от теб чета , и не говоря глупости чел недочел само един линк....

Но ще ми е интересно да чуя твоето умно мнение къде греша , както казах... Чакам с удоволствие да ми светнеш :)

П.С Опс, май на теб нещо е взело да светва май хахахахах :cool: ( но не е това което си мислиш, източника е точен, просто нещо друго ти се губи , както винаги )

;) Нещо се бъркаш, защото аз за разлика от теб чета , и не говоря глупости чел недочел само един линк....

Но ще ми е интересно да чуя твоето умно мнение къде греша , както казах... Чакам с удоволствие да ми светнеш   :)  

П.С Опс, май на теб нещо е взело да светва май хахахахах   :cool: ( но не е това което си мислиш, източника е точен, просто нещо друго ти се губи , както винаги )

Е тука съвсем почна да се шегуваш.Щом източника е точен, значи съм прав.

Група хора с една вяра, имащи автономни административни учреждения, съд ,училища , болници?

Това автоматически заличава етническите разлики, тоест циганите са един народ с турците, ако са мюсулмани и с българите, ако са християни???Май не на мен, а на теб нещо сериозно ти се губи, както винаги, щом така казваш?

Основные миллеты

Именно на основе религий и сложились миллеты:

мусульмане,

millet-i Rûm (буквально «римский»): православные (константинопольский патриархат, сирийский патриархат и александрийский патриархат),

армяно-католики

иудаисты.

П.П. тук и намерих отговор на въпроса , защо някой иска да изкара циганите римляни. Роми- Римски , ама Римски милет друго значело май, ърм?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.