Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Е тука съвсем почна да се шегуваш.Щом източника е точен, значи съм прав.

Група хора с една вяра, имащи автономни административни учреждения, съд ,училища , болници?

Това автоматически заличава етническите разлики, тоест циганите са един народ с турците, ако са мюсулмани и с българите, ако са християни???Май не на мен, а на теб нещо сериозно ти се губи, както винаги, щом така казваш?

Бъзикам се защото си гола вода по въпросите на Османската империя като цяло( нищо че уж парадираш със знания ), и затова всичко което четеш го четеш от своята си камбанария... каква автономна администрация те подгони, какви учреждения, какви 5 лева .. :) В Османската империя е имало една държавна система, и едно държавно управление... единствено по религиозните и още някои въпроси се е допускало различни учреждения , и това е почти до края..

Само за сведение да вметна, че по времето на Османската империя, циганите мюсюлмани , се считали за равноправни граждани с другите мюсюлмани в империята , но останалите цигани се считали като отделен миллет... също като християнските поданици на империята, които се делели според етноса си на няколко миллета... Румели миллет са били жителите на балканите , арменците са били отделен миллет, и така нататък.. Разликата в миллетите е била важна за администрацията и управлението на империята, за данъците, задълженията, правата...

А сега е обратно, ние с тях сме миллет , тоест малцинството в България - мюсюлмански миллет......макар и по етнос различни ( сегашното значение на етнос и нация се различава от разбиранията в миналото, това е една от грешките които допускаш )

П.С Слушай, хайде вземи научи малко за собствената си история в миналото, че задаваш много глупави въпроси вече....Миналото в онези 500 години , все пак не са малко.... но не само героично та чак патетичното, ами реалното..... истинското което е било...

Ще видя утре ( по-късно днес тоест ) какво си измислил.....

Редактирано от Diin (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Бъзикам се защото си гола вода по въпросите на Османската империя като цяло, и затова всичко което четеш го четеш от своята си камбанария... каква автономна администрация те подгони, какви учреждения, какви 5 лева .. :) В Османската империя е имало една държавна система, и едно държавно управление... единствено по религиозните и още някои въпроси се е допускало различни учреждения , и това е почти до края..

Само за сведение да вметна, че по времето на Османската империя, циганите мюсюлмани , се считали за равноправни граждани с другите мюсюлмани в империята , но останалите цигани се считали като отделен миллет... също като християнските поданици на империята, които се делели според етноса си на няколко миллета... Румели миллет са били жителите на балканите , арменците са били отделен миллет, и така нататък.. Разликата в миллетите е била важна за администрацията и управлението на империята, за данъците, задълженията, правата...

А сега е обратно, ние с тях сме миллет , тоест малцинството в България - мюсюлмански миллет......макар и по етнос различни ( сегашното значение на етнос и нация се различава от разбиранията в миналото, това е една от грешките които допускаш )

Нямам спомен да съм твърдял, че съм спец по история на Османската империя.В случая и двамата говорим едно и също, с малката разлика, че ти не отчиташ/може би?/ какво точно значи думата за която говорим, за нашите мургави сънародници.

Лека вечер, за сега ти пожелавам, ще те питам вече по свързани с темата въпроси, че нещо пак се отплеснахме.

П.П. Само ти смяташ, че това минало много ме вълнува.Сега ти видях послеписа.

И нямам намерение да мисля нещо по тия въпроси.Ще те питам за Исляма, защото сме в тази тема.

Я виж това:

http://www.vbox7.com/play:495060a0

и тази тема и кажи какво мислиш по въпроса?

Редактирано от N e o (преглед на промените)

А относно както викаш бизнеса с магии и прочие, никой уважаващ себе си мюсюлманин не прави бизнес с това... Лично съм ходил с приятели при един уважаван в сливенско ходжа ( за да превеждам че те не знаеха турски грам, а ходжата пък български) , който разваляше магии според поверията, и човека живееше толкова скромно, и не поиска нищо да вземе, та накрая оставихме торбите с подаръци ( продукти главно , и някой друг лев ) на жена му...и изчезнахме .... А м/у другото беше познал явно, защото после приятеля ми спомена че всичко вече е наред.... 

А как познаваше ли, четеше от една много стара на вид книга( като изработка и надписи ), написана на арабски .... съжалявам че не го попитах каква е, но не беше Корана в никакъв случай.... 

Съвсем случайно попаднах на този сайт.Явно е че Ходжа хаджи Беркант е неуважаващ себе си мюсюлманин, или тоя сайт е фалшив??

Ходжа Хаджи Беркант-гадаене по Корана, муски, талисмани

Кой е той

hojata.jpegХоджа хаджи Хасан Беркант е роден в Кападокия през далечната 1937 година. Завършил е медресе – духовна семинария за ходжи, а по-късно и Ислямския институт във Фатих, Истанбул. Приемник е на известния в цяла Турция ходжа хаджи Тефик.

Ходжа хаджи Беркант е посещавал България много пъти, където отваря свой офис за връзки с желаещите да ползват неговите услуги:

Той главно отговаря на писма и изработва муски и талисмани за хората, които се нуждаят.

Може да даде компетентен отговор на всеки ваш въпрос от областта на магията, пътя към развитието и успеха, както и за формулата на вашия просперитет.

Осъществява гадаене по Корана, което е индивидуално за всеки човек, който се е обърнал към него.

Отделно от това осигурява защита от зли очи и събития, извършва кармични корекции, отстранява неблагоприятни влияния и ускорява приключването на лоши периоди в живота.

Сам изработва персонални муски, които привличат любовта и симпатията на хората, избавят от стотици болести, прокуждат лошия късмет и докарват по-добър.

Хаджи Беркант може да ви даде най-ценните напътствия, от които се нуждаете, за да излезете от кризисен период или да започнете добър период.

За да ползвате неговите услуги, трябва да разкажете подробно за своя случай и със сигурност ще получите най-доброто, от което се нуждаете.

Та сега се питам на кого да вярвам, на очите си или на теб? :)

П.П. Явно пазара тук е добър щом ходжи от Турция си предлагат услугите в България.Местните не знам дали ползват интернет, ама мисля извършват подобни ритуали?Надявам се все пак да докажеш , че сайта е фалшив и такъв ходжа не съществува.

Пак излизате от рамките на темата и се правите на интересни ! :withballoon2:

Neo - предупреждавам те за последен път.

Диин, мисля нямаш проблем с руския, като потърсих в Гугъл думата, това бе едно от първите неща които изскочи./5 -то поред всъщност, а и 6 -тото е много интересно/Та тази информация доста противоречи на това което си написал и на написаното в 6-тия гугъл резултат.

Другото което малко ми се губи е , какво означава тогава "Милиет"?Доколкото си спомням има такъв турски вестник и до сега си мислех, че точно това значи- народ, нация?

Нещо не е съвсем наред, не мислиш ли?Няма такива етноси: човек, хора ,народ ,нация.На мен това си ми прилича на голяма обърквация в главната система, да не казвам по точно как му се вика.Но поради факта че въпросните симпатяги се водят мюсулмани, ти си склонен да ги защитаваш, нали? Другите цигани всъщност са християни , не знам за цигани будисти, кришнари , джайнисти и други , освен в самата Индия.

Източникът, който си покйазал не е достоверен.

Както и българската версия на Уикипедия, така и в руската, всеки може да влезе и да си напише собствените глумотии.

Явно не познаваш собствената история, като част от Империята.

"Системата на милетите" е била една от най-напредничевата за Средновековието държавна организация.османската империя, като пряк наследник на Византия , е наследила огромна територия, на която са живеели много народи, със своите религии, обичаи и т.н.След мехмед II и Селим, в завоюваните територии всеки народ (милет) е живеел с отделни права и задължения.

Водещи, разбира се са били османските турци.След тях -всички останали мохамедани, след това - християните, след тях -юдеите, а накрая - езичниците.

Не виждам обаче, с какво тези факти допринасят за темата " Ислям за бопитни", тъй като това въпрос на държавно управление и политика, а не религия.

Как се наричат в момента циганите - изобщо не би трябвало да те интересува, ако искаш да научиш нещо за Исляма.

Гледам обаче, че се зяяждаш с Diin на дребно, а това започва да ме дразни и мен.Следващото наказание няма да бъде така меко, като досегашното, тъй че - спри докато е време !

Пак излизате от рамките на темата и се правите на интересни ! :down:

Neo - предупреждавам те за последен път.

Източникът, който си покйазал не е достоверен.

Както и българската версия на Уикипедия, така и в руската, всеки може да влезе и да си напише собствените глумотии.

Явно не познаваш собствената история, като част от Империята.

"Системата на милетите" е била една от най-напредничевата за Средновековието държавна организация.османската империя, като пряк наследник на Византия , е наследила огромна територия, на която са живеели много народи, със своите религии, обичаи и т.н.След мехмед II и Селим, в завоюваните територии всеки народ (милет) е живеел с отделни права и задължения.

Водещи, разбира се са били османските турци.След тях -всички останали мохамедани, след това - християните, след тях -юдеите, а накрая - езичниците.

Не виждам обаче, с какво тези факти допринасят за темата " Ислям за бопитни", тъй като това въпрос на държавно управление и политика, а не религия.

Как се наричат в момента циганите - изобщо не би трябвало да те интересува, ако искаш да научиш нещо за Исляма.

Гледам обаче, че се зяяждаш с Diin на дребно, а това започва да ме дразни и мен.Следващото наказание няма да бъде така меко, като досегашното, тъй че - спри докато е време !

Днес е Трифоноф ден ,май?Наздраве ,приятелю! Извинявам се покорно за това ,че съм те раздразнил и спирам докато е време. :cheers::):(:friends1:

Нещо си се объркал само, не съм се заяждал с Диин, а точно обратното.Щом обаче отстрани изглежда като заяждане, изобщо повече няма да комуникирам с него.

П.П. Явно е и че няма ненаказано добро и че късата памет е най постоянното човешко свойство.

П.П.П. Док , имам още една молба, ще върнеш ли темата при важните теми, иначе някой може да ни обвини в дискриминация?

Редактирано от N e o (преглед на промените)

.............

П.П.П. Док , имам още една молба, ще върнеш ли темата при важните теми, иначе някой може да ни обвини в дискриминация?

М/у другото добре че ме подсети.... Към модераторите един въпрос, защо изведнъж темата не е в групата на важни заедно с другите засягащи главните религии по света.... Или може би Будизма е по-важен от исляма, както и християнството, а за юдеизма дори не си заслужава да вмятам, тя е толкова важна че света без нея е зел дал и умрял....

Кой, защо и по какви причини реши ей така, да сметне исляма за по-маловажен от юдеизма например, или будизма...

Надявам се тоя човек да има смелостта да си признае, и посочи причините... И най-важното да поправи грешката си... Благодаря предварително...

А относно както викаш бизнеса с магии и прочие, никой уважаващ себе си мюсюлманин не прави бизнес с това... Лично съм ходил с приятели при един уважаван в сливенско ходжа ( за да превеждам че те не знаеха турски грам, а ходжата пък български) , който разваляше магии според поверията, и човека живееше толкова скромно, и не поиска нищо да вземе, та накрая оставихме торбите с подаръци ( продукти главно , и някой друг лев ) на жена му...и изчезнахме .... А м/у другото беше познал явно, защото после приятеля ми спомена че всичко вече е наред.... 

А как познаваше ли, четеше от една много стара на вид книга( като изработка и надписи ), написана на арабски .... съжалявам че не го попитах каква е, но не беше Корана в никакъв случай.... 

Стана ми интересно каква е тази книга,с която гадаят?Аз също съм свидетел на такова т.нар. гледане много отдавна,четат от тази книга на арабски и казват бъдещето,все си мислех че е Корана. :yanim:

А за гадаене,правене,разваляне на магия е станал такъв бизнес,доходоносен. :)

http://vbox7.com/play:5aa47f6c

- за магията според исляма :)

----------------------------------------------

и да сложа любимото ми филмче за Кааба, защото забелязах, че Neo също е дал друг линк за енергията около Кааба :weather2:

http://vbox7.com/play:94a1d59c

- Тайните на Кааба

Редактирано от Altan S (преглед на промените)

http://vbox7.com/play:5aa47f6c

- за магията според исляма :)

Ех,че си добричък :(

На теория е така,но на практика?

Нека да отиде и да го каже на обикновените хорица,дето не разбират много и от религия,а гледането на карти,кафе или боб при тях е ежедневие. :)

Всеки иска да знае бъдещето или да си реши проблемите и най-лесното е при познавачите,ясновидци,хороскопи.

Повярва ли се,че дадено нещо е истина,то става истина.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Нека си вярват ...

Ето и мнението на исляма за гадателите :

В хадис от достоверния сборник на Муслим Мухаммед с.а.с. казва: “Ако човек отиде при гадател, пита го за нещо и той приеме за верен отговора му, намаза на такъв човек няма да бъде приет в продължение на четиридесет дена”. (Муслим, 1751)

В хадис от сборника на Абу Дауд се казва: “Човекът, който отиде при гадател и приеме за вярно казаното от него , все едно е отхвърлил низпосланото на Мухаммед с.а.с. "

Повярва ли се,че дадено нещо е истина,то става истина.

- по скоро е така

Само бих искал да кажа, че даже Ванга не е познавала на 100% , а някъде 70-80%...но сега Не искам да се отклонявам от темата за Исляма.

Искам само да кажа, че има гадатели , но няма такъф гадател, който познава всичко ... и не случайно са казани тези неща в хадисите на Мухаммед.

Нека да отиде и да го каже на обикновените хорица,дето не разбират много и от религия,а гледането на карти,кафе или боб при тях е ежедневие. :angry:

Всеки иска да знае бъдещето или да си реши проблемите и най-лесното е при познавачите,ясновидци,хороскопи.

-за съжеление е така ...

Нека си вярват ...

Ето и мнението на исляма за гадателите :

В хадис от достоверния сборник на Муслим Мухаммед с.а.с. казва: “Ако човек отиде при гадател, пита го за нещо и той приеме за верен отговора му, намаза на такъв човек няма да бъде приет в продължение на четиридесет дена”. (Муслим, 1751)

В хадис от сборника на Абу Дауд се казва: “Човекът, който отиде при гадател и приеме за вярно казаното от него , все едно е отхвърлил низпосланото на Мухаммед с.а.с. "

- по скоро е така

Само бих искал да кажа, че даже Ванга не е познавала на 100% , а някъде 70-80%...но сега Не искам да се отклонявам от темата за Исляма.

Искам само да кажа, че има гадатели , но няма такъф гадател, който познава всичко ... и не случайно са казани тези неща в хадисите на Мухаммед.

-за съжеление е така ...

В Библията е написано:

1 Коринтяни 13:2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.

1 Коринтяни 12 глава

4 Дарбите са различни; но Духът е същият.

5 Службите са различни; но Господ е същият.

6 Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци.

7 А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза.

8 Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори със знание, чрез същия Дух;

9 на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия дух;

10 на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици.

11 А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, както му е угодно.

28 И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.

29 Всички апостоли ли са? всички пророци ли са? всички учители ли са? всички вършат ли велики дела?

30 Всички имат ли изцелителни дарби? всички говорят ли езици? всички тълкуват ли?

Като приемем,че никой човек не знае бъдещето,а само Бог.

И мисълта ми е ако наистина има такива хора с различни дарби,примерно както споменаваш Ванга,че тя пророкува,дали трябва да се вярва на тези хора?Ако използват дарбите си да помагат на хората и свидестват за Бога,трябва ли на тези хора да не им се има доверие?Означава ли непременно,че дявола се е вселил в тях?

Интересно Корана какво казва по този въпрос?

Искам да вметна нещо за клипчето,сега го видях.Не мога да се съглася,че само мюсюлманите са проумяли мъдростта на Бога и само те ще са спасени и ще влязат в Рая!

Първо малко скромност моля,второ не само едно магаре се казва Марко(малко глупаво сравнение :ph34r: ) и трето се казва никой човек не знае дали ще бъде спасен,само може да се надява,по Божията воля.

Звучи ми доста наивно и определено нетолерантно т.нар. богоизбраност :help: .Какво става с другите народи и техните религии?Те са глупави и нищо не разбират.Тях Бог не ги приема ли?

А и да се поясни,че христяните и евреите,си мислят същото за себе си.

Тук борба за богоизбраност ли трябва да се води.Не стига,че сме простосмъртни,със собствените си проблеми не можем да се справим,а сме тръгнали да говорим,кой е Бог и какво ще направи.

Един от седемте смъртни гряха,не случайно е Гордостта.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Звучи ми доста наивно и определено нетолерантно т.нар. богоизбраност :baby: .Какво става с другите народи и техните религии?Те са глупави и нищо не разбират.Тях Бог не ги приема ли?

А и да се поясни,че христяните и евреите,си мислят същото за себе си.

Тук борба за богоизбраност ли трябва да се води.Не стига,че сме простосмъртни,със собствените си проблеми не можем да се справим,а сме тръгнали да говорим,кой е Бог и какво ще направи.

Един от седемте смъртни гряха,не случайно е Гордостта.

мда нормално ... и все пак ГОСПОД знае добре.

в Корана колко се сещам или в хадисите на пророка Мухаммед имаше подобно посление от сорта :" че ще има такива, които ще бъдат вкарани в Ада за определен срок и после ще бъдат въведени в градините на Рая ". Може би това ще важи и за тези които са вярващи, но са били от друга религия различна от Исляма ... и все пак ГОСПОД знае най - добре.

в Корана колко се сещам или в хадисите на пророка Мухаммед имаше подобно посление от сорта :" че ще има такива, които ще бъдат вкарани в Ада за определен срок и после ще бъдат въведени в градините на Рая ".

Грешка правиш , Брате! Няма такова нещо. Аллах е казал, че който влезе в Ада, връщане назад няма!

Доказателство:

Сура 2, аят 167

167. А онези, които са ги следвали, ще кажат: "Ако има за нас връщане, ще се отречем от тях, както и те се отрекоха от нас." Така Аллах ще им покаже техните деяния като горести за тях и не ще излязат от Огъня.

Сура5, аят 37

37. Ще искат да излязат от Огъня, ала не ще излязат оттам. За тях ще има постоянно мъчение.

Сура32, аят 14

14. "Вкусете, защото забравихте срещата в този ваш Ден! Забравяме ви и Ние. Вкусете вечното мъчение заради онова, което сте извършили!"

Сура 41, аят 28

28. Това е възмездието за враговете на Аллах ­ Огънят ­ Вечният дом за тях ­ възмездие, защото отхвърляха Нашите знамения!

Може би това ще важи и за тези които са вярващи, но са били от друга религия различна от Исляма ... и все пак ГОСПОД знае най - добре.

Отново грешка, Брате! Аллах твърди, че Ада е създаден точно за изповядващите исляма!

Най-прекият път към Ада е приемането на Исляма!

Аллах е проклел всички мюсюлмани и е отредил за тях Ада!

Доказателство:

Сура 19, аят 71

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда от твоя Господ.

Аллах е обещал да направи Победители само тези от синовете на Израил, които са повярвали в Исус - Християните!!!

Сура 61, аят 14

14. О, вярващи, бъдете помощници [по пътя] на Аллах, както Иса, синът на Мариам, рече на учениците си: "Кои са моите помощници [по пътя] на Аллах?" Учениците рекоха: "Ние сме помощниците [по пътя] на Аллах." И част от синовете на Исраил повярва, а друга не повярва. И подкрепихме вярващите срещу врага им, и те станаха победители.

Източник на аятите от Корана - http://www.harunyahy...ation_index.php

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Грешка правиш , Брате! Няма такова нещо. Аллах е казал, че който влезе в Ада, връщане назад няма!

Доказателство:

Сура 2, аят 167

167. А онези, които са ги следвали, ще кажат: "Ако има за нас връщане, ще се отречем от тях, както и те се отрекоха от нас." Така Аллах ще им покаже техните деяния като горести за тях и не ще излязат от Огъня.

Сура5, аят 37

37. Ще искат да излязат от Огъня, ала не ще излязат оттам. За тях ще има постоянно мъчение.

Сура32, аят 14

14. "Вкусете, защото забравихте срещата в този ваш Ден! Забравяме ви и Ние. Вкусете вечното мъчение заради онова, което сте извършили!"

Сура 41, аят 28

28. Това е възмездието за враговете на Аллах ­ Огънят ­ Вечният дом за тях ­ възмездие, защото отхвърляха Нашите знамения!

Отново грешка, Брате! Аллах твърди, че Ада е създаден точно за изповядващите исляма!

Най-прекият път към Ада е приемането на Исляма!

Аллах е проклел всички мюсюлмани и е отредил за тях Ада!

Доказателство:

Сура 19, аят 71

Аллах е обещал да направи Победители само тези от синовете на Израил, които са повярвали в Исус - Християните!!!

Сура 61, аят 14

14. О, вярващи, бъдете помощници [по пътя] на Аллах, както Иса, синът на Мариам, рече на учениците си: "Кои са моите помощници [по пътя] на Аллах?" Учениците рекоха: "Ние сме помощниците [по пътя] на Аллах." И част от синовете на Исраил повярва, а друга не повярва. И подкрепихме вярващите срещу врага им, и те станаха победители.

Източник на аятите от Корана - http://www.harunyahy...ation_index.php

Логос, я пак прочети добре аятите ... май Ада е за такива като теб.... Глупостите ти вече стигат до небивали висоти смешнико  ..

Не ти ли писна да изричаш и тълкуваш както ти е изгодно вече.... жалко-трагичен си, не просто смешен.... 

Logoc но пък от друга страна в корана се споменава че всеки ,който вярва че друг освен Аллах е бог е грешник и мястото му е в ада, хайде отречи го ?

Логос, я пак прочети добре аятите ... май Ада е за такива като теб.... Глупостите ти вече стигат до небивали висоти смешнико ..

Не ти ли писна да изричаш и тълкуваш както ти е изгодно вече.... жалко-трагичен си, не просто смешен....

В първите 4 аята се казва ясно, че връщане от Ада няма! Това са думи на Аллах и всеки, които твърди / както в случая Altan S /, че "ще бъдат вкарани в Ада за определен срок и после ще бъдат въведени в градините на Рая", означава, че дълбоко се е заблудил!

Да не говорим, че в Корана се твърди, че в Рая има една градина, а не както Брат Altan S е употребил термина - "Градините"!

Доказателство:

Сура 57:21:

21. Надпреварвайте се към опрощение от вашия Господ и към Градината с ширина, колкото ширината на небето и на земята, приготвена за онези, които повярваха в Аллах и в Неговите пратеници! Това е благодатта на Аллах. Дава я Той комуто пожелае. Аллах е Господарят на великата благодат.

Виждете ли Братя термините "Градината" и "проготвена"?

Източник - http://www.harunyahy...anslation57.php

Братя, първо прочетете Корана, след това пишете в този форум!

Исляма не е това, което ви казват арабските улеми! Ислямът е това, което е записано в Боговдъхновените Книги на Аллах!

В Сура 19, аят 71, ясно се разбира, че Аллах е проклел мюсюлманите!

А в Сура 61, аят 14, се разбира, че тези от синовете на Исраил, които са повярвали в Исус, ще бъдат направени от Аллах победители!

Записано е пределно ясно и дори не го пълкувам! Само повтарям Словата наа Аллах!

Ако за теб Словата на Аллах са смешни и глупави, то за мен - не са!!!

Ще отречеш ли Божието Слово, Брате?

Logoc но пък от друга страна в корана се споменава че всеки ,който вярва че друг освен Аллах е бог е грешник и мястото му е в ада, хайде отречи го ?

Какво означава Брате, термина "споменава"?

Би ли посочил точния аят?

В първите 4 аята се казва ясно, че връщане от Ада няма! Това са думи на Аллах и всеки, които твърди / както в случая Altan S /, че "ще бъдат вкарани в Ада за определен срок и после ще бъдат въведени в градините на Рая", означава, че дълбоко се е заблудил!

Да не говорим, че в Корана се твърди, че в Рая има една градина, а не както Брат Altan S е употребил термина - "Градините"!

Доказателство:

Сура 57:21:

21. Надпреварвайте се към опрощение от вашия Господ и към Градината с ширина, колкото ширината на небето и на земята, приготвена за онези, които повярваха в Аллах и в Неговите пратеници! Това е благодатта на Аллах. Дава я Той комуто пожелае. Аллах е Господарят на великата благодат.

Виждете ли Братя термините "Градината" и "проготвена"?

Източник - http://www.harunyahy...anslation57.php

Братя, първо прочетете Корана, след това пишете в този форум!

Исляма не е това, което ви казват арабските улеми! Ислямът е това, което е записано в Боговдъхновените Книги на Аллах!

В Сура 19, аят 71, ясно се разбира, че Аллах е проклел мюсюлманите!

А в Сура 61, аят 14, се разбира, че тези от синовете на Исраил, които са повярвали в Исус, ще бъдат направени от Аллах победители!

Записано е пределно ясно и дори не го пълкувам! Само повтарям Словата наа Аллах!

Ако за теб Словата на Аллах са смешни и глупави, то за мен - не са!!!

Ще отречеш ли Божието Слово, Брате?

Какво означава Брате, термина "споменава"?

Би ли посочил точния аят?

19.

СУРА МАРИАМ

(МАРИАМ)

60. освен онези, които се покаят и вярват, и вършат праведни дела. Те ще влязат в Рая и с нищо не ще бъдат угнетени,

61. в Градините на Адн, които Всемилостивия обеща на Своите раби от неведомото. Неговото обещание винаги се изпълнява.

62. Не слушат там празнословия, а само "Мир!", и имат там препитание и сутрин, и вечер.

63. Това е Раят, който оставяме в наследство на всеки от Нашите богобоязливи раби.

(Пратеника на Аллах, мир нему, поискал Джибрил да го посещава по-често. По този повод е низпослано следващото знамение.)

64. [Каза Джибрил:] "Слизаме ние само по повелята на твоя Господ. Негово е всичко пред нас и зад нас, и всичко по средата на това. Твоят Господ никога не забравя

65. Господът на небесата и на земята, и на всичко между тях. На Него служи и търпелив бъди в служенето на Него! Нима знаеш подобен Нему?"

66. И казва човекът: "Дали като умра, наистина ще бъда съживен?"

67. А нима човекът не помни, че Ние го сътворихме и преди, когато бе нищо?

68. Кълна се в твоя Господ, Ние ще съберем и тях, и сатаните, после ще ги наредим на колене около Ада.

69. После ще извадим от всяка общност най-непокорните пред Всемилостивия.

70. Най-добре Ние знаем кои заслужават да горят там.

(Всички ще минат през Ада, т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада и грешниците, натежали от бремето на своите товари, ще изпаднат в Огъня.)

72. После Ние ще спасим богобоязливите и ще оставим там на колене угнетителите.

73. И когато им бяха четени Нашите ясни знамения, неверниците казваха на вярващите: "Коя от двете ни групи има по-хубаво положение и по-добро общество?"

74. И колко поколения преди тях Ние погубихме по-богати и по-хубави наглед!

75. Кажи [о, Мухаммад]: "Който е в заблуда, Всемилостивия ще му даде отсрочка. И щом видят онова, което им е обещано мъчението или Часа, ще узнаят кой има най-лошото място и най-слабото войнство."

(Това е отговор на въпроса от знамение 73.)

76. И надбавя Аллах напътствие за напътените. Но непреходните праведни дела са най-доброто въздаяние при твоя Господ и най-добрата отплата.

61.

СУРА РЕДИЦАТА

(АС-САФФ)

9. Той е, Който изпрати Своя Пратеник с напътствието и с правата религия, за да я издигне над всички религии, дори съдружаващите да възненавиждат това.

10. О, вярващи, да ви посоча ли търговия, която ще ви спаси от болезнено мъчение?

11. Да вярвате в Аллах и в Неговия Пратеник, и да се борите по пътя на Аллах чрез своите имоти и души. Това е най-доброто за вас, ако знаете.

12. Тогава Той ще ви опрости греховете и ще ви въведе в Градините, сред които реки текат, и в хубави жилища в Градините на Адн. Това е великото спасение.

13. И друго, което обичате помощ от Аллах и близка победа. И възрадвай вярващите!

(Учениците са дванадесет святи и чисти люде, повярвали преди всички други, че Иса е раб Божи и Негов пророк, и като пророк е възнесен на небето. Отричащите пророк Иса са онези, които заявяват, че той е син Божи и е третият от Троицата.)

Та къде пак пише че Аллах е проклел мюсюлманите ? .. Или че ще направи повярвалите в Христос ( отбележи, казано е ) " синове на Исраил" победители ? ... срещу кого? Може би срещу мюсюлманите както ти го тълкуваш хахахахах :help:

Аз не отричам казаното , отричам твоите лъжеинтерпетации и гнусни инсинуации смешнико.... както казах, ставаш все по- трагичен и жалък ....

19.

СУРА МАРИАМ

(МАРИАМ)

60. освен онези, които се покаят и вярват, и вършат праведни дела. Те ще влязат в Рая и с нищо не ще бъдат угнетени,

61. в Градините на Адн, които Всемилостивия обеща на Своите раби от неведомото. Неговото обещание винаги се изпълнява.

62. Не слушат там празнословия, а само "Мир!", и имат там препитание и сутрин, и вечер.

63. Това е Раят, който оставяме в наследство на всеки от Нашите богобоязливи раби.

(Пратеника на Аллах, мир нему, поискал Джибрил да го посещава по-често. По този повод е низпослано следващото знамение.)

64. [Каза Джибрил:] "Слизаме ние само по повелята на твоя Господ. Негово е всичко пред нас и зад нас, и всичко по средата на това. Твоят Господ никога не забравя

65. Господът на небесата и на земята, и на всичко между тях. На Него служи и търпелив бъди в служенето на Него! Нима знаеш подобен Нему?"

66. И казва човекът: "Дали като умра, наистина ще бъда съживен?"

67. А нима човекът не помни, че Ние го сътворихме и преди, когато бе нищо?

68. Кълна се в твоя Господ, Ние ще съберем и тях, и сатаните, после ще ги наредим на колене около Ада.

69. После ще извадим от всяка общност най-непокорните пред Всемилостивия.

70. Най-добре Ние знаем кои заслужават да горят там.

(Всички ще минат през Ада, т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада и грешниците, натежали от бремето на своите товари, ще изпаднат в Огъня.)

72. После Ние ще спасим богобоязливите и ще оставим там на колене угнетителите.

73. И когато им бяха четени Нашите ясни знамения, неверниците казваха на вярващите: "Коя от двете ни групи има по-хубаво положение и по-добро общество?"

74. И колко поколения преди тях Ние погубихме по-богати и по-хубави наглед!

75. Кажи [о, Мухаммад]: "Който е в заблуда, Всемилостивия ще му даде отсрочка. И щом видят онова, което им е обещано мъчението или Часа, ще узнаят кой има най-лошото място и най-слабото войнство."

(Това е отговор на въпроса от знамение 73.)

76. И надбавя Аллах напътствие за напътените. Но непреходните праведни дела са най-доброто въздаяние при твоя Господ и най-добрата отплата.

Както сам си забелязал - тези знамения са четени на арабите! Точно Моханед ги е чел / така е посочено в 75 аят на Сурата /!

71-вият аят посочва проклятието на Аллах:

Много мюсюлмани започват да преминават към християнството под страх от Ада и тогава арабските улеми решават "да построят" моста Сират!

Мостът Сират е "построен" от смъртни и е в пълно противоречие със Словата на Аллах!

Ще посочиш ли - къде в Корана е описан този мост, че аз не мога да го намеря в моята компилация на Корана?

Това е в пълно противоречие със Словата на Аллах - никъде, абсолютно никъде в Корана не е употребена думата "мост", а за думата "Сират" да не говорим!

Къде всъщност е противиречието със Словата на Аллах:

1. Самият Аллах твърди в Сура 19, аят 71:

Забележете - "И Всеки от вас ще мине ПРЕЗ Ада."

2. "Строителите" на моста Сират изразяват несъгласие със Словата на Аллах и твърдят друго / както сам си посочил /:

"(Всички ще минат през Ада, т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада и грешниците, натежали от бремето на своите товари, ще изпаднат в Огъня.)"

Забележете - Твърди се, че ще се преминава НАД Ада!

Това е ясно изразено несъгласие със Словата на Аллах и представлява най-тежкия грях в исляма - ширк!

Разбирам затруднението на "Строителите" на моста, че няма как правоверните да преминат по мост ПРЕЗ Ада без да ги изгори огъня!

61.

СУРА РЕДИЦАТА

(АС-САФФ)

9. Той е, Който изпрати Своя Пратеник с напътствието и с правата религия, за да я издигне над всички религии, дори съдружаващите да възненавиждат това.

10. О, вярващи, да ви посоча ли търговия, която ще ви спаси от болезнено мъчение?

11. Да вярвате в Аллах и в Неговия Пратеник, и да се борите по пътя на Аллах чрез своите имоти и души. Това е най-доброто за вас, ако знаете.

12. Тогава Той ще ви опрости греховете и ще ви въведе в Градините, сред които реки текат, и в хубави жилища в Градините на Адн. Това е великото спасение.

13. И друго, което обичате помощ от Аллах и близка победа. И възрадвай вярващите!

(Учениците са дванадесет святи и чисти люде, повярвали преди всички други, че Иса е раб Божи и Негов пророк, и като пророк е възнесен на небето. Отричащите пророк Иса са онези, които заявяват, че той е син Божи и е третият от Троицата.)

Няма да се спирам на въпросите, че Исус покрива всички критерии описани в Корана за Бог / включителни може да сътворява и е безгрешен < нещо невъзможно за обикновен човек като Мохамед>/.

Понеже думата "Троица", не се среща и в арабският текст на Корана / интересно е как стигна до този извод, след като в Арабският текст на Корана, не присъства думата "Троица"/, преди да коментирам, бих искал да знам кого точно мюсюлманите идентифицират като тримата от Троицата?

Та къде пак пише че Аллах е проклел мюсюлманите ?

Това го посочих малко по-горе!

.. Или че ще направи повярвалите в Христос ( отбележи, казано е ) " синове на Исраил" победители ? ... срещу кого? Може би срещу мюсюлманите както ти го тълкуваш хахахахах :)

За да отговоря на въпроса, трябва да разгледаме отново знамението :

Както е видно - тези думи са изречени през първи век след Христа! Не съществуват нито християнски, нито нехристиянски източници, в които да се твърди, че тогава са съществували ислямо-християни / последователи на Исус/.

Синовете на Исраил са юдеите! Част от тях са повярвали в Исус / И част от синовете на Исраил повярва / - това са християните. Друга част не са повярвали / а друга не повярва / - това са юдеите, които не повярваха в Исус, че е Месия.

Именно повярвалите - християните, Аллах направи победители!

Това са пророчески Слова на Аллах и са се сбъднали !

Религията на юдеите сега е ограничена, а християнството в този момент е доминираща световна религия с над 2 милиарда последователи!

Това доминиращо положение е постигнато благодарение на силата и прочеството на самия Аллах!

Аз не отричам казаното , отричам твоите лъжеинтерпетации и гнусни инсинуации смешнико.... както казах, ставаш все по- трагичен и жалък ....

Кои мои думи в предния ми пост намираш за достойни за тези определения?

Би ли ги посочил и пояснил, защо са такива?

Diin напротив негреша в твърденията си. Ако не цитат то поне вие с Логос няма как да отречете че Исляма е монотоистична религия , тоест вяра само в 1 бог. И от тук разбираме че твърденията на Логос са като счупена стъклена чаша на пода с отанало някакво парче... защото той казва че Мисюлманите Алллах определил за ада а християните за рая - глупости на квадрат, на кубик.... всеки според заслугите си,но какво искам да кажа ? Християните вярват в триединството Бог,Светият дух , Исус и това всичко правело 1 бог. Това прави Християнството Политоистична религия и тук си противоречиш.

Държа да подчертая, че пускайки теми за различните религии, нямам за цел религиозна провокация.Статиите са информативни и образователни.

Всевишния Аллах казва:

"И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли - Аллах е опрощаващ, милосърден. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!" [2:190-193]

Както сам си забелязал - тези знамения са четени на арабите! Точно Моханед ги е чел / така е посочено в 75 аят на Сурата /!

71-вият аят посочва проклятието на Аллах:

Много мюсюлмани започват да преминават към християнството под страх от Ада и тогава арабските улеми решават "да построят" моста Сират!

Мостът Сират е "построен" от смъртни и е в пълно противоречие със Словата на Аллах!

Ще посочиш ли - къде в Корана е описан този мост, че аз не мога да го намеря в моята компилация на Корана?

Това е в пълно противоречие със Словата на Аллах - никъде, абсолютно никъде в Корана не е употребена думата "мост", а за думата "Сират" да не говорим!

Къде всъщност е противиречието със Словата на Аллах:

1. Самият Аллах твърди в Сура 19, аят 71:

Забележете - "И Всеки от вас ще мине ПРЕЗ Ада."

2. "Строителите" на моста Сират изразяват несъгласие със Словата на Аллах и твърдят друго / както сам си посочил /:

"(Всички ще минат през Ада, т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада и грешниците, натежали от бремето на своите товари, ще изпаднат в Огъня.)"

Забележете - Твърди се, че ще се преминава НАД Ада!

Това е ясно изразено несъгласие със Словата на Аллах и представлява най-тежкия грях в исляма - ширк!

Разбирам затруднението на "Строителите" на моста, че няма как правоверните да преминат по мост ПРЕЗ Ада без да ги изгори огъня!

Няма да се спирам на въпросите, че Исус покрива всички критерии описани в Корана за Бог / включителни може да сътворява и е безгрешен < нещо невъзможно за обикновен човек като Мохамед>/.

Понеже думата "Троица", не се среща и в арабският текст на Корана / интересно е как стигна до този извод, след като в Арабският текст на Корана, не присъства думата "Троица"/, преди да коментирам, бих искал да знам кого точно мюсюлманите идентифицират като тримата от Троицата?

Това го посочих малко по-горе!

За да отговоря на въпроса, трябва да разгледаме отново знамението :

Както е видно - тези думи са изречени през първи век след Христа! Не съществуват нито християнски, нито нехристиянски източници, в които да се твърди, че тогава са съществували ислямо-християни / последователи на Исус/.

Синовете на Исраил са юдеите! Част от тях са повярвали в Исус / И част от синовете на Исраил повярва / - това са християните. Друга част не са повярвали / а друга не повярва / - това са юдеите, които не повярваха в Исус, че е Месия.

Именно повярвалите - християните, Аллах направи победители!

Това са пророчески Слова на Аллах и са се сбъднали !

Религията на юдеите сега е ограничена, а християнството в този момент е доминираща световна религия с над 2 милиарда последователи!

Това доминиращо положение е постигнато благодарение на силата и прочеството на самия Аллах!

Кои мои думи в предния ми пост намираш за достойни за тези определения?

Би ли ги посочил и пояснил, защо са такива?

Логос, май забравяш че ти като виден познавач на хадисите трябва да си видял къде се споменава Моста Сират .... Преди много ги цитираше, а сега обаче те е обхванало късопаметие, или по-точно услужливо моменто забвение ....

Ами така,е предвид желанието ти да вкараш всички нас мюсюлмани в Ада :blink: , а себе си в рая ...Обаче нещо не си познал в логическите алабаланици които правиш .. като играта над или през която поставяш като голям пункт за размисъл.... Да не споменавам голямата ти лъжа че много мюсюлмани тогава приемали християнството , та затова бил измислен моста ........... такова нещо в историята на исляма няма , пообразовай се, обратното го има , християни приемат и са приемали исляма масово...

Относно пък победителите, отново си знаеш своето.. като знаеш че исляма приема Христос за месия на правата вяра, тоест Ислям, а християните за отклонили се от правата вяра- Ислям ( не само евреите са се отклонили по подобни признаци ) понеже са възприели Христос като Бог, за какви християни победители ми говориш.. това са повтарящите се като латерна глупости които сипеш нонстоп вече в не знам колко теми.... Виждам че се стараеш да наблягаш на едно и също, но от това то няма да стане истина, споко :ass:

Та стига вече... лъжите ти стават досадни и нагли с многото ти повторения...

"...As-Sirat (a bridge) will be laid across Hell and I (Muhammad) shall be the first amongst the Apostles to cross it with my followers. Nobody except the Apostles will then be able to speak and they will be saying then, 'O Allah! Save us. O Allah Save us.'..." -Sahih Bukhari 1:770

Всевишния Аллах казва:

"И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли - Аллах е опрощаващ, милосърден. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!" [2:190-193]

Inshallah .......

Inshallah .......

Амин!

Както брат Диин обясни,всички хора ще минат през моста Сират,под който е Ада.Някои ще паднат в него,някои ще минат лесно като премигвне на око,други доста ще се измъчат докато стигнат до другия край,в който е входа на Рая.

Християните,който вярват,че Бог има син ще паднат без проблеми:wors:)

Виждам,че темата вече не е във ,,важните теми,,защо?

Амин!

Както брат Диин обясни,всички хора ще минат през моста Сират,под който е Ада.Някои ще паднат в него,някои ще минат лесно като премигвне на око,други доста ще се измъчат докато стигнат до другия край,в който е входа на Рая.

Християните,който вярват,че Бог има син ще паднат без проблеми:))

Виждам,че темата вече не е във ,,важните теми,,защо?

И аз питах, но като никой не казва, предполагам е за да има равновесие понеже няма важни теми и за християнството.А и стана ясно,че тук пишещите са всички много добре запознати с исляма и няма смисъл темата да е важна?

Но онзи ден открих нещо доста любопитно.Може ли да попитам, кой и кога е построил Кааба и този храм ли е свещената джамия за която се говори в корана?

Всевишния Аллах казва:

И аз питах, но като никой не казва, предполагам е за да има равновесие понеже няма важни теми и за християнството.А и стана ясно,че тук пишещите са всички много добре запознати с исляма и няма смисъл темата да е важна?

Но онзи ден открих нещо доста любопитно.Може ли да попитам, кой и кога е построил Кааба и този храм ли е свещената джамия за която се говори в корана?

Това може да го разбереш и от чичко гугъл.....

Тук например за по-лесно

...или тук....

Свещенната Джамия за която се говори в Корана е тази построена от Ибрахим и сина му Исмаил... на чието място по-късно е издигнат Кааба... Тоест те са на едно и също място според поверията .. в различни времеви линии .. подобно на Джамията Ал Акса в Йерусалим, която реално в сегашния си вид е построена доста след смъртта на пророка , и приело името на светилището ( джамията , мястото ) където Пророка се е молил на скалата в святата нощ ...

.............. и която "многоучения" алабалист и логически жонгльор Логос все дава за пример, като недоразумение в Корана :)... изкарвайки по този начин велики изводи за лъжливостта на исляма, и всеправдата и богоизбраноста на християните ( в свое лице особено )

П.С А относно това дали има обособена тема за християнството, ами погледни най-горната , за Библията... да не си останал с грешно впечатление че тя не е за християнството ....... И ако следваме логиката ти че няма, то тогава и за будизма и юдеизма не трябва да са важни , не мислиш ли :)

в Корана колко се сещам или в хадисите на пророка Мухаммед имаше подобно посление от сорта :" че ще има такива, които ще бъдат вкарани в Ада за определен срок и после ще бъдат въведени в градините на Рая ". Може би това ще важи и за тези които са вярващи, но са били от друга религия различна от Исляма ... и все пак ГОСПОД знае най - добре.

-може би ми се е искало да е така, защото имам познати които са добри християни :)

Бих искал да се извиня за това написаното ... нито е написано в Корана нито го намерих в хадисите на пророка. Намерих го написано в една книга(Основата на вярата и ибадета в исляма), която е в къщи и там пише само за мюсюлманите така : " Грешниците мюсюлмани ще останат в Джехеннема, само докато изкупят вината си за сторените грехове. " - като иска да се каже за някой дребни грехове, щото и мюсюлманин знаейки(нарочно) да убие човек, не го оправдава!!! и тука време да кажа : в Корана се казва:"ако убиеш човек,все едно си убил целия свят".

Редактирано от Altan S (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.