Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

Боровак, ти като ползваш Линукс дей ту дей, не разбра ли, че слънцето с него изгрява и залязва, той е безгрешен, той е перфектен, даже създателя на нашата Земя е един голям Пингвин на когото грешно викаме Господ. Не му ли се кланяш поне по 10 пъти на ден, почват да ти вадят цитати как гугъл сменили убунту с дебиан, а майкрософт пуснали линукс дистро за компютри с размера на кибритена кутийка.

В това вярват Линукс сектантите.

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

plamen74  - ако се замислиш, сам ще разбереш какви глупости пишеш! Нищо лично - само ти подсказвам!

преди 13 часа, plamen74 написа:

Мързела не мори, той мъчи!

На практика - мързела е основния двигател на прогреса. От неандерталците досега!

Ако не беше „мързела“ - хората нямаше да се научат да яздят, нямаше да изобретят колелото (а после - и велосипеда), автомобилите, самолетите, сметачните линийки и компютрите, и всичко останало!

преди 13 часа, plamen74 написа:

На готово е лесно, но утре ще си го забравил. А когато си го прочел и направил сам няколко пъти, и особено, когато сам успееш да си поправиш грешките, вече ще знаеш и няма да забравяш.

Да, ама и при теб е „на готово“! Щото - преди да четеш - някой трябва да го е написал!
Не-наготово означава - да си изкопаеш силиций и други материали, да си проектираш и направиш сам машината и ... чак тогава да пишеш (тук)!

Колкото до забравянето - то е важна функция на паметта. Помага главите ни, да не станат огромни! Факта, че другите запаметяващи устройства стават все по-големи и въпреки това - все по-препълнени!
Затова и Айнщайн е казал - „Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш!“

Представям си как преминава деня на средностатистическия линyкс потребител - стои прeгърбен като квaзимодо на един стол пред монитора, светлината от екрана озарява лицето му като прожектор, само като отвори конзолата става тъмно, щото нали е черна, прaска няколко кoманди, за да си пусне с youtube-dl любимата песен, всъщност не точно любимата, ами единствената която знае, щото от много човъркане по кoнфигурационни файлове не му остава време да намери друга, междувременно получава известие в браузъра pale moon, който е окичен задължително с поне 10 приставки блокиращи разни скриптове, понеже иначе го следят от цру, кгб и извънзeмните, та получава гръмко известие - някой си там във форума в който преминава целия живот на линyксчията, написал, че линукса не е перфектен, изнeрвя се линyкcчията, вдига кръвно, посяга към инхaлатора да поеме малко свеж въздух и като се поуспокои, отваря с либре офиса няколко дълги документи с цитати и заучени фрази, подготвени специално, за да затапи такива крeтени, копира и пейства някои от тях, за да докаже на тази oвца с виндоус колко е прoст и как от линукс по-велико няма, ако е истински хардкoр линyкс мaняк може дори да постави някоя картинка като например тази:

2086276228_2020-04-0601-41-37.png.4070d0

Само като видиш надписа rаdo@аrch и тръпки те побиват! Линyкс aкбар!

:wors: :wors: :wors:

преди 1 час, Profruit написа:

Kaто си хванал слушатели, защо не изплюеш камъчето?

Клауди, day to day, нагоре-надолу по Германия. Гръмки думи, обаче Linux  е многооооо голяма боза в много отношения. И че "има нещо не наред у него" от предходното мнение.

linux.org.ru

Google едва ли е чувал за теб. Осветли ги, колко са заблудени. Шампионската купа на белгийеца ти е в кърпа вързана.
А на нас просто сподели кое е дистрото, което е многооооо голяма боза? Да сме в час ние любителите, които не си вадим хляба day to day, като програмист на свободна практика (freelancer, ако те прави по-горд). Взаимопощ - това дистро е много голяма боза, съответно го подминаваме и спестяваме купчина простотии.

Аз нещо не ти схванах коментара честно :)
Някъде да прочете да казвам за дистрибуция? - Ако си се засегнал, за това ,че споменах Debian/Ubuntu - това беше в контекста, че те реално иновации кой знае какви не създават - в разработката на Kernel-a имат много-малка роля, напоследък и в userspace също - Да от Каноникъл, след като switch-наха към Gnome гледат да бутат, за да подобрят като цяло UX-a, ама това не значи ,че има иновации от тях.
Като цяло посоката се доминира от RH - и като разработка и като иновации - реално те плащат.

Ако искаш да ти изброя недостатъци - много са:

Memory managemtn-a при голям load е боза: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-Does-Bad-Low-RAM - прави се нещо по въпроса и от към kernel и от към userspace https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Systemd-OOMD-April-WIP -  Ама като цяло не е ОК положението
Kernel API-то е доста нестабилно, що се отнася до писане на модули (драйвери) - никога не чупят userspace, ама за internel нещата изобщо не е така. Унифицирано абстрактно API няма - Google имат някакви предложения за API за userspace модули, които да ползват в ChromeOS/Android ама поне аз не знам да е интегрирано за момента.
Userspace, гони много-бавно kernel fetures - Примерно switch-a към Cgroups v2 - ( Unified cgroups ) - което го има от години, все още не е имплементирано в известни неща, като docker читаво.

Ако говорим чисто за десктоп цели:
Положението с графиката е доста грагично. Не могат още да се разберат какво да правят със shared memory-то Eglstreams/GBM - от това страдат всички. Всеки хейти Nvidia, ама преди да пуснат libglvnd даже не можеше да switch-ваш библиотеки спрямо vendor.

Powermanagement-a - ACPI call-оевте в доста случаи са трагични, което като го прибавим към някой издънки от към cpu scheduling и memory management + GPU power management - води до доста кофти държание на батерия. За това по-скоро вендорите са си виновни - че не обръщат внимание на съотвените пачове в mainline kernel-a преди да пуснат съответния продукт.

X11 - се ползва страшно много в момента - особено при Nvidia потребителите - а реално проекта е умрял и е пълна боза. Поддържа се от RedHat основно - точно те казват, че ще го freeze-нат откъм разработка скоро, а реално алтернатива няма. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=X.Org-Server-2019-Low -  Реално в 1.21 има доста подобрения, които чакат, но release не се вижда скоро.

Десктоп sharing-a, screencaputre е голяма боза - Pipewire трябва да реши проблема, но не е достатъчно mature за момента, като под X нещата отново оставът под въпрос.

Pulseaudio е далеч от перфектен - отново Pipewire трябва да е решение

Gnome архитектурано е невероятна боза ( за малко повече инфо

) - Реално в последно време започнаха да обръщат внимание на тези проблеми и в момента ситуацията е доста по-добре ( ама ако някой ми обясни, кой малоумник пуска javascript и нативен код да вървят в един процес ... - щото даже и активните разработчици си нямаха идея какво се случва )

Нещо друго, което важи и за desktop и за server:
Пакетната система и менаджирането на софтуер е отживелица - и deb и rpm базираните. Правят се опити с silverblue - rpm-ostree + flatpak / coreos/project atomic примерно, да се променят нещата. но са далеч от приложими за момента

Мога да изброявам още много неща. Реално същото въжи и за Windows - просто не го ползвам толкова и не съм наясно с проблемите.

Та, ако за нещо не съм прав - дай ми малко инфо - напълно е възможно аз да съм в грешка. Ако тези неща са се подобрили - ще се радвам много

п.с. Иначе не работя като freelancer не съм и работил от доста време. Програмирането също не ми е основната роля в момента - макар, че не виждам каква е връзката с това, какво работя или не работя с конкретната тема

Aз съм любител. Инфо нямам, но когато някой дважди плюе едно и също без аргументи натискам паник-бутона. Това и помолих.
Благодаря, че отдели време и сподели.

преди 7 минути, Profruit написа:

Aз съм любител. Инфо нямам, но когато някой дважди плюе едно и също без аргументи натискам паник-бутона. Това и помолих.
Благодаря, че отдели време и сподели.

За нищо, аз аргументите съм ги споделял и друг път тук. Реално ситуацията се подобрява с времето, но е далеч от перфектна

преди 1 час, Курчевски написа:

Само не разбрах, защо терминала трябва да е черен, а не ...

Избрано_001.png

Оранжево небето, оранжево морето,
Оранжева тревата, оранжев и ... терминала!“

преди 1 час, jhoro написа:

Само не разбрах, защо терминала трябва да е черен, а не ...

Цвят лилав

Snap2.png

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Цвят лилав

Snap2.png

Сега разбрах!!! Ти си ... Ирина Флорин!

преди 2 часа, Курчевски написа:

Представям си как преминава деня на средностатистическия линyкс потребител - стои прeгърбен като квaзимодо на един стол пред монитора, светлината от екрана озарява лицето му като прожектор, само като отвори конзолата става тъмно, щото нали е черна, прaска няколко кoманди, за да си пусне с youtube-dl любимата песен, всъщност не точно любимата, ами единствената която знае, щото от много човъркане по кoнфигурационни файлове не му остава време да намери друга, междувременно получава известие в браузъра pale moon, който е окичен задължително с поне 10 приставки блокиращи разни скриптове, понеже иначе го следят от цру, кгб и извънзeмните, та получава гръмко известие - някой си там във форума в който преминава целия живот на линyксчията, написал, че линукса не е перфектен, изнeрвя се линyкcчията, вдига кръвно, посяга към инхaлатора да поеме малко свеж въздух и като се поуспокои, отваря с либре офиса няколко дълги документи с цитати и заучени фрази, подготвени специално, за да затапи такива крeтени, копира и пейства някои от тях, за да докаже на тази oвца с виндоус колко е прoст и как от линукс по-велико няма, ако е истински хардкoр линyкс мaняк може дори да постави някоя картинка като например тази:

Само като видиш надписа rаdo@аrch и тръпки те побиват! Линyкс aкбар!

:wors: :wors: :wors:

след този пост онемях чуда се да се смея или плача и мога да добавя само господи прибери си вересиите

преди 4 часа, borovaka написа:

А ти какво по-точно твърдиш? - че всичко му е наред на Линукс ли

При мен да, но ако някой има проблем, то той си е негов. Това не значи, че трябва да се плюе по Линукс!

преди 2 минути, plamen74 написа:

При мен да, но ако някой има проблем, то той си е негов. Това не значи, че трябва да се плюе по Линукс!

Ти обаче явно сериозно си вярваш в случая.
Проблеми има много във всеки софтуер - без значние.

Това, че не си хитнал проблем и ти върши работа - не значи, че няма проблеми и недомислици.

Недей да се фанатизираш и да казваш кое я готино и кое не е - толкова категорично. Ако не се назовават проблемите - няма как да се отстраняват и да има някакъв прогрес.

Хора смисъл да водим спор дали Линукс е добра система за ползване не виждам, за мен идеална ОС няма нито Уиндоус нито Мак нито Линукс, но ако погледнем като потребители то всяка от трите си върши работатта за която е предвидена много или малко за домашния потребител на който общо взето не му трябвва много. Съвсем друг е въпроса в бизнеса там вече може да се каже че повечето бъгове в Линукс са изчистени и са поверени съвъри за стотици млрд евро...

Не зная дали се изразих както трябва.но да ви пример: На мен Дебиан  ми върши перфектна работа като домашен потребител, ползвам си терминал (защото ме мързи а не защото ми е наложен)  ВМ докер и т н. решавал съм   си проблеми и съм наясно че избора ми не е перфектен но ме удовлетворява та затова е за мен същноста на Линукс дистротата :)

преди 3 часа, borovaka написа:

Ти обаче явно сериозно си вярваш в случая.

Това, че не си хитнал проблем и ти върши работа - не значи, че няма проблеми и недомислици.

Недей да се фанатизираш и да казваш кое я готино и кое не е - толкова категорично. Ако не се назовават проблемите - няма как да се отстраняват и да има някакъв прогрес.

Няма фанатизъм, а нещо реално работещо без проблеми. Достатъчно е, че клиентите са доволни и също нямат проблеми. А още по-доброто е, че един от учениците ми вече печели доста пари от това на което съм го научил. 
И само за протокола: В много малко от случаите проблемите идват от софтуер/хардуер и съвместимост. 90% от проблемите обаче се дължат на ЗКУ-то! ;) 

преди 7 минути, plamen74 написа:

В много малко от случаите проблемите идват от софтуер/хардуер и съвместимост. 90% от проблемите обаче се дължат на ЗКУ-то!

това го кажи на джокер белгииски 

Специално за CPU  управлението в линукс са доста по-напред в материала отколкото уиндоус .Последните версии на уин 8.1 и 10 са просто тотал щета ,докато линукс ядрото е далеч по-добре балансирано и оптимизирано за всякакъв хардуер ,без значение дали е нов или 15 годишен .В тоя смисъл тук Уиндоус напълно губи позиция .Особенно при лаптопите с пасивно охлаждане Линукс е в пъти по-щадящ хардуера от колкото 8.1 или 10 .Че пингвина има трески за дялане е ясно ,но за домашна десктоп ОС е напълно окомплектован с нужния софтуер .

П.С .В моята служба на един стар компютър си направих експеримент сложих на САТА диск  32 битов Уин7 ,на ПАТА диск 64 битов АРЧ Мате .И накарах колегите да тестват двете ОС за ежедневните дейности .Всички бяха единодушни ,че под Линукс машината се държи по-добре ,въпреки 64 битовата ОС и по-старо поколение хард диск,който изрових от склада целия прашасал .

А Минт 18.2 днес докато се опитвах да му направя цифрите по-големи в онова долу дето ми показва даунлоад скороста, изведнъж изкара на черен фон само част от иконките от екрана и като го спрях вече не иска повече да бачка. Вероятно ревнува че го бях позарязал 2 седмици с разните проби.
Много капризни тия пингвини бе ...
Нищо през юни излиза новичката Уляна 20 ще си пробвам нея, па ако не е дашна ще ѝ бия един шут и така.

Вземи си хубав кабел :) може и да не са размазани ...............ах ха хххахххахахахахаха

преди 4 часа, borovaka написа:

Естествено, братовчеде Лари, не ставай смешен!

Нали затова се правят постоянно актуализации, че и нови версии!

Кой иска да направи идеалния продукт, да продаде по една бройка на всички клиенти и ... да спре работа???

преди 41 минути, Ивайло Димов написа:

Вземи си хубав кабел :) може и да не са размазани ...............ах ха хххахххахахахахаха

Или да си избърше очилата! Може проблема да е там!

Да пие зелено :)

В крайна сметка не разбрах, защо тия, които ползват Линукс обясняват, защо Линукс не е тяхната операционна система?

преди 3 часа, vpvelev написа:

В крайна сметка не разбрах, защо тия, които ползват Линукс обясняват, защо Линукс не е тяхната операционна система?

:) Аз - също. От неголямото ми участие установих, че в интернет е по-спокойно с линукс, а аз съм предимно там. Няма и толкова досадни приложения, които непрекъснато искат да се обновяват - антивируси и пр. Работи стабилно и сигурно. Но без да си кривя душата, признавам, че уйндоус разполага с по-добри специализирани програми - платен софтуер, разбира се, доколкото Ганю е свикнал да плаща за всичко. Такива за обработка на видео и др.  Например аз имам една "Fruity Loops" - музикална, с която, ако свържеш подходяща клавиатура, компютърът се превръща в цял оркестър. И не само. Донякъде това трябва да е причината за по-голямата популярност на уйндоус, без да броим телефоните, естествено :) .

преди 9 минути, Ради Радев написа:

Например аз имам една "Fruity Loops" - музикална,....

В Линукс пробвал ли си LMMS?

Джокер белгийски счупил и Минта ба си таланта баси чудото

преди 2 часа, Ивайло Димов написа:

Със златни накрайници нале? :)

А и добре дошъл в блок листата на Джокер белгийски

Пъха единия край на кабела ф носа ..дугия край.............на "изхода "HDMI обмяна на нещата

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.