Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

преди 5 часа, Miro40 написа:

Ако следваме логиката, според значението на думата-"профан",то  всеки начинаещ с някаква операционна система е профан.Или ти, когато започна с Windows не беше  профан?

Има огромна разлика. Аз лично съм почнал с Уиндоус 95 в края на 90-те години, въобще не помня да съм се замислял за операционната система, просто имаше нещо там върху което си пускам програмите и си работеше. От тогава до днес Уиндоуса е все така инитуитивен и удобен, за да може човек да седне и да си свърши работата, дето се вика - с два клика на мишката става всичко, а в Линуксчето няма как да се сетиш коя е правилната команда, трябва да отвориш дебелите книги и да си губиш времето докато я намериш, само че с една команда нищо не може да направиш и трябва да се научиш да пишеш скриптове, което за десктоп ОС е пълен абсурд. Целта на ОС е да си пуснеш програмите които ползваш, а при Линукс е обратното, ползването на самата ОС е превърнато в цел. Така докато ти намериш правилните команди, за да започнеш работа, този с Уиндоус отдавна е приключил задачата.

Ще го кажа така - представи си двама човека от Пловдив, които трябва да отидат до мола в София, единия се качва в колата, пали, тръгва и след 1-2 часа е стигнал до Парадайса, за да потроши някой лев, това е Уиндоуса, а Линукса вади манивелата, върти я, и ако колата случайно запали, почва да се бие в гърдите и да крещи - видяхте ли уее, запалих, след което форсира двигателя на място и си мисли, че е голямата работа, въпреки, че не е изминал нито метър. Няколко случайни минувачи чуват данданията и отиват да видят какво толкова има, при което с учудване забелязват, че в колата на линуксчията има само една седалка - за шофьора, и като го питат защо така, ако трябва да качи двама-трима в тази кола те няма къде да седнат, на което линуксчията отговаря гордо и с назидателен тон - аааа, това, че вие не знаете как да седнете в моята кола, не значи, че не може.

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

преди 12 минути, Hot Bastard написа:

Има огромна разлика. Аз лично съм почнал с Уиндоус 95 в края на 90-те години, въобще не помня да съм се замислял за операционната система, просто имаше нещо там върху което си пускам програмите и си работеше. От тогава до днес Уиндоуса е все така инитуитивен и удобен, за да може човек да седне и да си свърши работата, дето се вика - с два клика на мишката става всичко, а в Линуксчето няма как да се сетиш коя е правилната команда, трябва да отвориш дебелите книги и да си губиш времето докато я намериш, само че с една команда нищо не може да направиш и трябва да се научиш да пишеш скриптове, което за десктоп ОС е пълен абсурд. Целта на ОС е да си пуснеш програмите които ползваш, а при Линукс е обратното, ползването на самата ОС е превърнато в цел. Така докато ти намериш правилните команди, за да започнеш работа, този с Уиндоус отдавна е приключил задачата.

Ще го кажа така - представи си двама човека от Пловдив, които трябва да отидат до мола в София, единия се качва в колата, пали, тръгва и след 1-2 часа е стигнал до Парадайса, за да потроши някой лев, това е Уиндоуса, а Линукса вади манивелата, върти я, и ако колата случайно запали, почва да се бие в гърдите и да крещи - видяхте ли уее, запалих, след което форсира двигателя на място и си мисли, че е голямата работа, въпреки, че не е изминал нито метър. Няколко случайни минувачи чуват данданията и отиват да видят какво толкова има, при което с учудване забелязват, че в колата на линуксчията има само една седалка - за шофьора, и като го питат защо така, ако трябва да качи двама-трима в тази кола те няма къде да седнат, на което линуксчията отговаря гордо и с назидателен тон - аааа, това, че вие не знаете как да седнете в моята кола, не значи, че не може.

ти белгиеца да не сте роднини защото и двамата пишете само глупости на нормален линукс потребител колко команди ще му трябват за  да  работи нормално линукса 

преди 56 минути, Hot Bastard написа:

Тъкмо и аз щях да те питам(ninov ме изпревари),ти да не би да си от Северозапада,като Белгиеца(до колко разбрах от Берковица).Питам,защото и двамата пишете в стил Радичков.Аз съм от Северозапада, и съм негов върл фен и обожател.Кефя се,като чета постовете ви,особено втората част от поста ти(сравнението с колата),точно заради която ти дадох лайк.

И понеже става дума за Йордан Радичков, надявам се да знаеш,че той също е от Северозапада-Монтанско.

преди 8 часа, RudeBoy написа:

Няма 128KB RAM.

Някак си ставаше, но вече нямам спомен.

преди 8 часа, Валсо написа:

С тия 128 КБ РАМ

О, аз бях чел, че може до 1МБ да е и ходих до редакцията на, хм, как бе списанието и ми казаха, че може да ми дадат схемата, но си било доста играчка. :) 

Живи здрави кът се качи в Балкана и ще го пусна моя да видя дали дискетите още държат. :) Само трябва да си намеря един монитор RGB ... и "цветно" ще го подкарам даже ... :) 

Иначе в момента съм на това:

apii.png

п.п. От време на време си играя "Каратека" ... :) и "Златна треска" ... :) 

преди 14 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

п.п. От време на време си играя "Каратека" ... :) и "Златна треска" ... :) 

На мен любими ми бяха Aztec, Lode Runner и Neptune :)

преди 4 минути, vpvelev написа:

На мен любими ми бяха Aztec, Lode Runner и Neptune :)

882843.gif

"Lode Runner", "Gold Rush" и "Karateka"-та и аз ги играех :) . Обаче любимата ми беше тази, не мирясах, докато не я превъртях - двете нива, без жертва  :P :

преди 7 часа, petie1 написа:

то и нет може да пуснеш

Моля, не крадете, вид моя луда идея ... :) Даже сега се замислих как да направя така, че да работи с USB и после да се свържа с рутера безжично ... :) Какво толкова ... хм това е сериен интерфейс ... :) 

преди 8 часа, Валсо написа:

А най-леката дистрибуция, за която знам ("Core" от проекта "TinyCore"), иска цели 28 МБ РАМ.

Даде ми щура идея ... :) Да свържа видео карта към "Правеца" и реално ще я ползвам за основен компютър ... :) Благодаря! :) 

преди 1 час, Miro40 написа:

Тъкмо и аз щях да те питам(ninov ме изпревари),ти да не би да си от Северозапада,като Белгиеца(до колко разбрах от Берковица).Питам,защото и двамата пишете в стил Радичков.Аз съм от Северозапада, и съм негов върл фен и обожател.Кефя се,като чета постовете ви,особено втората част от поста ти(сравнението с колата),точно заради която ти дадох лайк.

И понеже става дума за Йордан Радичков, надявам се да знаеш,че той също е от Северозапада-Монтанско.

Така е, добър писател съм, също така обичам феновете си, заради което и аз ти давам лайк. Да можеше да прочетеш някои други мои творби в едни други форуми, уви вече няма как, защото ме баннаха и ги изтриха, а бяха фамозни.

преди 54 минути, RudeBoy написа:

Обаче любимата ми беше тази, не мирясах, докато не я превъртях - двете нива, без жертва  :P :

Ееее, вярно! Бях я забравил.

Имам спомени, че трудно тръгваше, защото я качвахме от касетофон и след 4-5 минути тревожно очакване да се "инсталира" се пишеше в "монитора" адреса + G (примерно *68F0G) и трепериш дали тоя път ще тръгне :)

След това голяма стрелба падаше, ама ни гонеха, защото сме разваляли бутоните на клавиатурата, особено "шпацията" :)

преди 4 часа, Hot Bastard написа:

Батка, имаш информация от преди 10-15 години. Време ти е за ъпдейт.

Я старите кримки Каратека и Лунен патрул а и Lode Runner :)

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Моля, не крадете, вид моя луда идея ... :) Даже сега се замислих как да направя така, че да работи с USB и после да се свържа с рутера безжично ... :) Какво толкова ... хм това е сериен интерфейс ... :) 

А само трябва да намериш военния вариант на Правеца или модем за цивилния мрежата на БТК още си седи и действаш

Грозна цензура върлува из форума! Какво толкова написах?

Screenshot-20200508-221720.png

преди 12 часа, RudeBoy написа:

Правец 8C беше първият ми компютър :) . Няма 128KB RAM. Обаче DOS си вървеше, зареждаше се от дискета.

И всичко се пишеше в терминала :D .

В Уикипедия пише, че има 128 КБ РАМ. Освен ако не са написали само максимално поддържаната РАМ... :D

преди 2 часа, Eclipse2G написа:

Батка, имаш информация от преди 10-15 години. Време ти е за ъпдейт.

И като тръгне да се ъпдейтва, ще му изпише "update failed, brain not found". :D

Едно мое приключенийце отпреди 2 седмици, преведено на нормален вещерски език. Поствам го специално за ужас и кошмари за Бангиеца, a.k.a @Белгиеца:

[gov@governmentbg]: ~> $ masks all
[me@home]: ~> $ mask: command not found
[gov@governmentbg]: ~> $ sudo masks all
[me@home]: ~> $ mask: command found
[me@home]: ~> $ installing mask................done
[me@home]: ~> $ search gloves
[me@home]: gloves: command found
[me@home]: ~> $ cd /usr/outside --nomask
[cop@governmentbg]: ~> $ request /urs/mask && request /usr/gloves
[me@outside]: ~> $ installing mask........done
[me@outside]: ~> $ installing gloves........done
[me@outside]: ~> $ request gunshop && request banktorob
[cop@governmentbg]: ~> $ request denied
[cop@governmentbg]: ~> $ sudo remove /usr/mask && sudo remove /usr/gloves
[me@outside]: ~> $ removing mask............done
[me@outside]: ~> $ removing gloves............done
[cop@governmentbg]: ~> $ sudo proceedwithoutmaskandgloves
[me@outside]: ~> $ ./thankyouofficer

преди 22 минути, Валсо написа:

В Уикипедия пише, че има 128 КБ РАМ. Освен ако не са написали само максимално поддържаната РАМ... :D

А бе човек, аз ти казвам, че съм го имал този компютър, ти ми цитираш статии в Уикипедия, писани незнайно от кого, и то десетилетия по-късно ...

Стандартната конфигурация на оригинала Apple IIе и неговите български копия Правец 82 / 8М / 8А  /8Д  беше с 64kB обща памет. От които 48kB е тип RAM, и е достъпна за използване от потребителя. Като не цялата е за програми, в нея са разположени текстовите и графичните страници, а имаше и клетки за служебно ползване. Останалата е тип ROM, в нея е записан интерпретаторът на BASIC, с който се пишат програмите. Имам някакви смътни спомени и за памет тип EPROM, обаче вече нямам идея за какво ставаше дума. 

Различното при 8C е, че има общо 128kB памет - двойно повече. Половината е организирана по начина, описан по-горе, другата половина я дублира. Не можеш да ползваш всичката едновременно, имаш превключване между двете с някакви софтуерни команди, не помня вече как. Много недодялана работа. Явно умниците в завода бяха решили да сложат двойно повече памет, но са нямали идея как да я организират.

Но пък софтуерът също беше със скромни размери. Една дискета 5.25" събираше 512 сектора. Най-популярната игра "Snake Byte" беше 82 сектора, "Moon Patrol" - 130 сектора. "Сектор" беше единица обем информация върху дискетата, която се обработва на една операция четене/запис. И беше ... 256 байта :D .

преди 43 минути, Валсо написа:

И като тръгне да се ъпдейтва, ще му изпише "update failed, brain not found". :D

Ти ли ще ми говориш за мoзък, вещице, до вчера плюеше линукса повече от мен сега, и изведнъж стана голям линуксчия, баннаха ти 20 профила в сектантския форум в който сега се хвалиш, че пишеш, но удобно пропускаш, че плащаш на Мозо, за да ти търпи глупостите които пишеш всеки ден и на които се смеят дори истинските линуксчии като @Тамболианеца, аз когато си изкарвах хляба с това нещо, тогава едва ли повече от двама души го ползваха вкъщи, сега изведнъж много линуксчии се навъдиха, инсталираха един Минт и станаха голяма работа, хайде стига, че много внимание ти обърнах.

преди 2 часа, RudeBoy написа:

А бе човек, аз ти казвам, че съм го имал този компютър, ти ми цитираш статии в Уикипедия

Различното при 8C е, че има общо 128kB памет - двойно повече.

Последно има или няма 128 КБ РАМ? Щото аз точно за 8Ц говорех по-горе, че го пише в Уикипедията.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Правец_8С

преди 7 часа, petie1 написа:

Я старите кримки Каратека и Лунен патрул а и Lode Runner :)

А само трябва да намериш военния вариант на Правеца или модем за цивилния мрежата на БТК още си седи и действаш

Добра идея ... Благодаря. То, 8Ц-ту също ще свърши работа. Сега като се замислих, преди флопитата бяха касетофоните, като носители на информация и ако го свържа с някоя факс машина, хм .... ще мога да си разпечатвам уеб страниците ... :) 

Кратко: Интересен Хот Род ще стане, но не при автомобилите, а при компютрите ... :)  

п.п. Военните ползваха оригинални ябълки. ;) Не ме питай от де знам ... :) (Приличаше ма съвременен лаптоп, но за екран имаше джам, а не мек екран...) ... :) 

преди 7 часа, Валсо написа:

В Уикипедия пише, че има 128 КБ РАМ.

Поне от 30 години не съм го пускал моя. Склероза. То и 8А бе с 128, а иначе на теория 8Ц-ту можеше до 1МБ да се направи ...

преди 6 часа, Валсо написа:

Последно има или няма 128 КБ РАМ?

Ако помислиш за разликата между RAM, EPROM и ROM, сам ще си отговориш на въпроса.

на 8.05.2020 г. в 0:13, Белгиеца написа:

25 годишната му прогнила отвсякъде каруца е доказателство за любовта му към антикварни предмети, лaйнo да е, ама старовремско и първобитно да е. Такава е философията на любителите на черния прозорец останал от миналия век, като лош спомен от кошмар за домашните потребители на компютри.
А иначе някой западняк не живял никога в България би могъл да си помисли, че човек каращ 25 годишна очукана Лагуна ( Рено ) е пълен неудачник в живота, не способен да свързва двата края.
Понеже у Францата такива антики не се ползват за ежедневна употреба.
Тука при мене хората ползващи Уиндоус не карат такива стари щайги.
Аз заради това си имам и Уиндоуси, за да не изпадам в крайна бедност ако го карам само на Линукси.

Чичо Белгиец, нали щеше да ставаш милионер в Люксембург? Цяла тема изпльоска с фермани и чаршафи от мозъчни протуберанси. Има ли напредък? Машинка за броене на банкноти купи ли от амазон?

Статистиката на ЕС за най-скапана "каруца" сочи Dacia! По всички пунктове! Няма такава каруца толкова дебилна. С спестените пари може да купиш една туба бензин и да я паркираш под антените. Драскаш клечката и показваш на ангела как се прескача пламъка, като балкански лъв. Бабино поверие срещу напикаване в леглото, а сега вече и срещу осиране по форумите.

Хайде, чакам селфи как рипаш! А да, телефона ти от е Ренесанса, с копчета ... хакерите ... кредитните ти карти ...

преди 2 минути, Profruit написа:

кредитните ти карти ...

Те не са неговите - на жена му са.

преди 18 минути, Profruit написа:

Статистиката на ЕС за най-скапана "каруца" сочи Dacia!

Щото европейците не са се возили или не са карали Лада. Да пробват тая каруца, незаивисимо от коя година модел и Дачията ще им се види като Майбах. :D

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Те не са неговите - на жена му са.

Нямаме кредитни карти, защото още през миналия век разбрах колко е опасно да им вярваш на банките, че уж било безопасно ползването им. Тогава си върнах Визата у банката за ужас на чиновничките, те не знаеха какви лъжи да да измислят и най-накрая се отказаха и я спряха.
Сега ползваме предплатени карти за амазона, колкото пари туря в нея, само толкова могат да ми откраднат хакерите. 

преди 3 часа, Валсо написа:

Щото европейците не са се возили или не са карали Лада. Да пробват тая каруца, незаивисимо от коя година модел и Дачията ще им се види като Майбах.

Е па аз съм карал два месеца и Лада 1500, ако ми подариш една нова такава пак ще я карам.

преди 42 минути, Белгиеца написа:

колкото пари туля в нея

А, разбрах - колкото пари ти отпусня белгийката, толкова слагаш там...
Явно не си чувал за виртуални карти

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 17 минути, DarkEdge написа:

Явно не си чувл за виртуални карти

Те ти взимат процент от цената тия, предплатената ми не ми иска нищо, плащам на амазона колкото ми кажат германците.
А ти жена като моята никога няма да имаш.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.