Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

преди 21 минути, vpvelev написа:

Като ти покажа по-новата версия да не кажеш че моята е на син фон например, а твоята е на червен. И да ми заповядаш да ти покажа точно като твоята.

Въобще не ме вълнува тоя архиватор. А и другото за гледане на 800 TV канала БЕЗПЛАТНО.

Въпроса беше че може да се инсталират програми в Линукс и без терминала, но като го показах, започнахте да искате да показвам и други неща. Има уроци из нета, гледайте ги. Нямам време да се занимавам с това и да ви обучавам.

Няма как да покажеш нещо което го няма. Въпроса не е как може, а какво може да се инсталира в линукс - дори да не се налага да се мъчиш с виното, пак има само някакви стари или орязани версии на повечето програми.

Кажете си - линукс е в трета глуха на десктоп системите и такива като Белгиеца няма да ви тормозят, ама да ми изкарвате тая постна бозица като нещо по-добро...смях до сълзи

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

Сега е редно да обясниш  какво няма да даде Линукс на един домашен потребител ползващ компютър за филми ,музика и интернет :)  .Чакам с нетърпение  да развиеш теорията си .

преди 5 минути, Ивайло Димов написа:

Сега е редно да обясниш  какво няма да даде Линукс на един домашен потребител ползващ компютър за филми ,музика и интернет :)  .Чакам с нетърпение  да развиеш теорията си .

Той че става - става, ама твърденията на някои сектанти като радо шишарката, че слънцето изгрява и залязва с линукс, а уиндоуса е пълен боклук и всеки който ползва уин е oлигофрен са смешни и ми харесва да троля подобни индивиди. Особено ако самите те до вчера са говорили точно обратното.

В много отношения линукс превъзхожда уиндоус ,да не казвам в почти всички ,не случайно мобилните устройства ползват ОС базирана на Линукс а не уиндоус .

Графиката и звука в уиндоуса все още са по-добри и най-вероятно така ще си остане. Андроида освен ядрото няма нищо общо с убунту-мубунту-барабунту или която и да е от хилядите десктоп дистрибуции.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

А в линукс правачите му просто са на мнение, че ти дават нещо за което ги е мързяло да напишат и графичен интерфейс, като youtube-dl или wine и после като четеш коментарите на обикновените ползватели, хората писали че не тръгва. Е как ще тръгва като това са подигравки от страна на писачите на програмите с крайните потребители.

Никой не ти е длъжен, сещаш ли се?

Безплатен софтуер, никой няма да се нагърби заради теб, като няма а искаш, напиши си го.

Аз доста години сам си доправям нещата които липсват.

https://github.com/sandikata/ROKO__

преди 4 часа, Валсо написа:

Много си мекушав. Аз бих въвел данък "Windows" в размер на 30% от месечния доход на овцата, докато за линуксарите данъкът ще е едва 1%. Да видиш тогава как всички бързо ще станат линуксари, а Бил Гейтс ще се изяде от яд. :D 

Е мекушав съм си та затва Дебиан ме слуша кат новобранец старшина...... :lol6:

А за какво ще го ползваме тоя данък?

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Точно така си е, ние нормалните човеци сме социални животни, благодарение на което сме развили членоразделната реч.
А на вас интровертите самовглъбени в себе си, сме оставили гадната работа да ни пишете програми и ние после да ги ползваме и недоволстваме ако са бъгави. Е, вие ни мразите и нарочно се гаврите с нас нормалните да трябва да пишем заклинания у черния прозорец. Също както във Франция и Англия продължават а си тормозят децата да учат идиотски правопис останал от средновековието.

Абе ясно просто имаш нужда да си показваш житието и битието също кат Поли, аз нямам нужда да се хваля нито кой съм нито нищо макар ае съм приятел с историята, който разбрал разбрал..

преди 2 часа, Ивайло Димов написа:

Още ли се занимавата с Фикуса ве :) ?Ей не сте хора ,кви нерви имате ве ..........:)

Фикуса е  нумеро уно за бъзици ве :)

преди 7 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

То и аз, но някои си предпочитат манипулациите ... ;) 

:) Да сме живи и здрави ... където се вика светът е оцелял, защото се е смял ... :) 

Прощавай, не се сдържах да не се присъединя към смеха ... :) 

Добре дошъл ти не спадаше ли към старците на Джокер белгийски?

преди 13 минути, petie1 написа:

Добре дошъл ти не спадаше ли към старците на Джокер белгийски?

Бате, ти не ме познаваш ... мислих да е в друга тема, но ...

Нека да е тук ... то, за мен е без значение ...

Някои залагат на машините, а други на информацията ... вижда се в днешно време, че машината прави това което и заложиш, а не това което искаш ...

От тук на сетне се чудим кой е харт и кой е софт ... винаги съм бил софт, но мой пръв приятел ми е харт, а аз и механик ... та ... с него добре се забавляваме кое е първичното, но той с някои тоци над 5V или 12 ил прочие е като дете с ПК-47 в стъкларски магазин ... :) 

Та, да, обичам хазарта и "Джокерите", но съм се занимавал с други неща, които ... хм ... спирам до тук ...

Прощавай ... да, виждал съм и друго нещо извън компютрите и реално правят блага ... но ... то вече е минало ... сега който владее информацията, то той е силен ... ;) а към момента .... сети се дебил кой е ... (изречението в подписа ти ... не е обида.... ;))

Не приемаш ли комплименти, а?! ;) 

п.п. В момента информацията, а не хората управляват света!

преди 2 часа, Ивайло Димов написа:

Първо кажи на кой език да ти го обясня, че като те гледам какъв фикус неподвижен и непотребен си, нямам много надежди че въобще би бил разбрал какво е фотоапарат АДСЛ със сменяеми обективи, какви са тия RAW NEF снимки дето прави и защо само никонския безплатен софтуер Capture NX-D може най-правилно да извлече от тези файлове информацията.
Ти си генетично обременен с агресия, агресия и още агресия и поради тази причина те интересува барут.
Кой си ти да ми казваш на мене какви би трябвало да са ми потребностите като обикновен домашен потребител на някаква ОС ?
Аз искам Capture NX-D  ама в оцет Wine не работи, ядец !
А двата фотоапарата и обективите за тях съм ги купил преди да почна да ползвам през 2017г. Минт заради детето което беше само на 10 години тогава. Тези гадинки пингвините са толкова отвратителни, че даже хакерите не искат да си цапат ръцете с тях да ги хакват.
Като порасне синът ми, ще му инсталирам една боза 15 да се учи да я ползва, щото в университета никой няма да му говори за смърдели пингвини, нито пък после ще му дават люксембургска заплата ако не знае да ползва бозата.
За твое сведение у финансовите фирми в Люксембург си има назначени едни хамали да ръчкат по компютрите за да работят безпроблемно с LTSC бозите, та не се скапват както става вкъщи.
Да бе шуменец, тука тарикатите у Белгията сме такива, използваме пингвините но без нито капка преклонение пред тях, защото техните създатели се подиграват на крайните потребители.

преди 42 минути, petie1 написа:

Абе ясно просто имаш нужда да си показваш житието и битието също кат Поли,

Е па много по-забавно е от писането на команди у терминал или код на програми.
Аз не искам да си говоря на двуичен език с машини, с човеците ми е по-приятно.

преди 2 часа, Hot Bastard написа:

Андроида освен ядрото няма нищо общо с убунту-мубунту-барабунту или която и да е от хилядите десктоп дистрибуции.

Прочети малко из нета какво всъщност е Linux. Защо се казва така.

Linux е ядрото.

Т.е. щом андроида ползва ядрото, значи е Linux. Разликата тогава остава в поредната графична среда, в случая на Андроид.

"Хилядите десктоп дистрибуции" се различават само по графичната среда. И за да се направят "независими" слагат различни окончания на пакетите. Една и съща програма (например GIMP) я има като .deb .rpm .eopkg .SRC (Portage) и други. 

....................................

Белгиеца, не прави генерални заключения за дадена ОС. И тук истината, както и другаде е по средата.

Пример. Имам стара уеб камера Gembird. Едвам и намерих драйвер за Windows. Интересното е че вградената програма за камера на Windows 10 не признава драйвера и не работи, но другите приложения с камера приемат драйвера и камерата си работи с тях.

Притеснявах се как ще работи в Linux, след като едва и намерих драйвер за Windows. Влизам в Linux и камерата си тръгва!

Сега ако бях като теб, какво трябваше да пиша. Windows е скапан, a Linux е идеален?

преди 22 минути, vpvelev написа:

Белгиеца, не прави генерални заключения за дадена ОС.

E като няма нито една хем да е безплатна, хем да става за ползване от жени, деца и старци, какво да говоря ?

Хайде баш па звука ся бил много качествен ,абе шпециалистен 90% от хората си ползват компютрите да си ровят из нета и тубата ,наеш ли га обикновен потребител юе усети разликата в звука :) Точно никога ,от 99 кладенеца вода да носите все тая .Ама терминала бил страшен тва е поредния мит , голяма част от дистрибуциите са така направени ,че ползващия компютъра никога нема да му се наложи да ползва конзолата .Богатството на линукс е ,че ти дава стотици възможности за дистрибуции и десктоп среди ,пакетни мениджъри ,редовно обновяване на системата и въобще неща дето в уиндоус само могат да си мечтаят .

Белжо ,ма кой те кара да ги ползваш ве :) .Отиваш плащаш си лиценза за Уиндоус си си свиркаш ,ама май не ти се дават пари :)  гугутке мамина златна .Щото там ако те гепат с нелегален софтуер и вероятно щи проверят сички дупки ..........а може и да ти хареса де ,знам ли :)

Ганьо Белгийски хем плюе пингвина хем го ползва.Неблагодарна твар

преди 1 час, vpvelev написа:

Прочети малко из нета какво всъщност е Linux. Защо се казва така.

Linux е ядрото.

Т.е. щом андроида ползва ядрото, значи е Linux. Разликата тогава остава в поредната графична среда, в случая на Андроид.

"Хилядите десктоп дистрибуции" се различават само по графичната среда. И за да се направят "независими" слагат различни окончания на пакетите. Една и съща програма (например GIMP) я има като .deb .rpm .eopkg .SRC (Portage) и други.

Абе то и опела е с 4 гуми като мерцедеса, и той е кола, ама не е баш същото. Графичния стек за Андроид няма нищо общо с този за десктоп линуксите. Научи какво е xorg, wayland, mesa и т.н., после виж дали андроид ползва същите бози.

преди 55 минути, Ивайло Димов написа:

Хайде баш па звука ся бил много качествен ,абе шпециалистен 90% от хората си ползват компютрите да си ровят из нета и тубата ,наеш ли га обикновен потребител юе усети разликата в звука :) Точно никога ,от 99 кладенеца вода да носите все тая .Ама терминала бил страшен тва е поредния мит , голяма част от дистрибуциите са така направени ,че ползващия компютъра никога нема да му се наложи да ползва конзолата .Богатството на линукс е ,че ти дава стотици възможности за дистрибуции и десктоп среди ,пакетни мениджъри ,редовно обновяване на системата и въобще неща дето в уиндоус само могат да си мечтаят .

Линукс няма хардуерно ускорение в браузъра и затва и за ровене из тубата е по-зле. Има мазохисти които всяко 4К клипче копи-пействат в mpv за да го изгледат като хората. Кво да говорим...е тва поне да оправят, но няма.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

E като няма нито една хем да е безплатна, хем да става за ползване от жени, деца и старци, какво да говоря ?

Баща ми е на 62 е я ползва вече 6 - 7 години, и неще да чуе за Уинлайното. И да с Манджаре е (ArchLinux).

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Абе то и опела е с 4 гуми като мерцедеса, и той е кола, ама не е баш същото. Графичния стек за Андроид няма нищо общо с този за десктоп линуксите. Научи какво е xorg, wayland, mesa и т.н., после виж дали андроид ползва същите бози.

Въпроса беше дали ти знаеш какво е Linux. Защото беше написал, че "Андроида освен ядрото няма нищо общо с убунту-мубунту-барабунту или която и да е от хилядите десктоп дистрибуции." А сега пак ми пишеш за графични стекове, xorg, wayland, mesa и т.н.. Тия последните неща не са Linux. KDE, Gnome, XFCE,  Cinnamon, Awesome, Budgie, Deepin, i3 и още знайни и незнайни графични среди не е Linux.

Тъй като Linux е ядрото, то след като си написал че "андроид освен ядрото (Линукс)" няма нищо общо с Линукс, някак си не се връзва.

преди 2 часа, Hot Bastard написа:

Линукс няма хардуерно ускорение в браузъра и затва и за ровене из тубата е по-зле. Има мазохисти които всяко 4К клипче копи-пействат в mpv за да го изгледат като хората. Кво да говорим...е тва поне да оправят, но няма.

Тц, гледам си ги без проблеми !На комп. от 2014 -та.

преди 18 минути, vpvelev написа:

Въпроса беше дали ти знаеш какво е Linux. Защото беше написал, че "Андроида освен ядрото няма нищо общо с убунту-мубунту-барабунту или която и да е от хилядите десктоп дистрибуции." А сега пак ми пишеш за графични стекове, xorg, wayland, mesa и т.н.. Тия последните неща не са Linux. KDE, Gnome, XFCE,  Cinnamon, Awesome, Budgie, Deepin, i3 и още знайни и незнайни графични среди не е Linux.

Тъй като Linux е ядрото, то след като си написал че "андроид освен ядрото (Линукс)" няма нищо общо с Линукс, някак си не се връзва.

Не можеш ли да четеш? Написал съм нямат общо с убунту и прочие дистрибуции, а не линукс като ядро.

преди 5 минути, malosi написа:

Тц, гледам си ги без проблеми !На комп. от 2014 -та.

Можеш ли да пуснеш няколко 4К клипчета едновременно? Щото аз съм го тествал на Боза 10 на евтини лаптопи с двуядрени процесори и може докато си вървят да правиш други работи. Докато на Линукс две 1080р ако пуснеш и просто умира.

преди 5 минути, Hot Bastard написа:

Не можеш ли да четеш? Написал съм нямат общо с убунту и прочие дистрибуции, а не линукс като ядро.

Можеш ли да пуснеш няколко 4К клипчета едновременно? Щото аз съм го тествал на Боза 10 на лаптопи с двуядрени процесори и може докато си вървят да правиш други работи. Докато на Линукс две 1080р ако пуснеш и просто умира.

Че, кои нормален човек може да гледа няколко лкипа едновременно ?

преди 2 минути, malosi написа:

Че, кои нормален човек може да гледа няколко лкипа едновременно ?

Ако линукс беше по-бърз по-добър и каквото там го изкарвате, щеше да е обратното.

преди 6 часа, Hot Bastard написа:

уиндоуса е пълен боклук и всеки който ползва уин е oлигофрен са смешни и ми харесва да троля подобни индивиди. Особено ако самите те до вчера са говорили точно обратното.

Това са им аргументите в 99 от 100 поста. Единственият начин (който знаят) за да изглеждат умни и различни от ''овцете''. Вероятно на това се крепи цалата им увереност и самочувствие. Нямам друго обяснение.

с горното визирам двама потребители, те си знаят кои са. Ако не се сещат, да си прочетат последните няколко поста и ще се разпознаят 😂

edit: bastard, ти сериозно ли? Браузърите не поддържат хардуеърно ускорение под линукс? 4к и 8к видеа?

преди 6 минути, Hot Bastard написа:

Ако линукс беше по-бърз по-добър и каквото там го изкарвате, щеше да е обратното.

Когато пишеш нещо преглеждаш ли го ?

По тази (логика )

Цитат

Вината за не дотам развитите човешки сетива,като например зрението, е на линукс ?

Значи, ако линукс беше по-бръз, по-добър,по-развит то обикновеният  човек би могъл на един монитор да гледа няколко 4к клипа едновременно ??? :computer2:

преди 17 минути, manjaro написа:

edit: bastard, ти сериозно ли? Браузърите не поддържат хардуеърно ускорение под линукс? 4к и 8к видеа?

Факт. Сега Мозила ще пробват в новата версия, но само с vaapi и само за wayland. Което автоматично изключва 90% от линукс конфигурациите.

WTF? A как стои въпроса с видео плеърите? Мога ли да пусна 4/8к видео/филм и процесора да ''почива''?

преди 39 минути, manjaro написа:

преди 39 минути, manjaro написа:

Това са им аргументите в 99 от 100 поста. Единственият начин (който знаят) за да изглеждат умни и различни от ''овцете''. Вероятно на това се крепи цалата им увереност и самочувствие. Нямам друго обяснение.

с горното визирам двама потребители, те си знаят кои са. Ако не се сещат, да си прочетат последните няколко поста и ще се разпознаят 😂

И едно допълнение ако може към поста на  "manjaro""

Темата, кой я е пуснал не съм гледал защото не ме интересува.

Харесват ми и двете операционни системи, но винаги предпочитам Виндовс. Прави ми друго много голямо впечатление. В темата не присъстват линуксчиите, които наистина с него си изкарват и...хляба. Ама , нито един от тях не е писал. Смея да го напиша, защото съм във форума от 2004 година и ако не всички, по голямата част от тях ги зная добре, кой колко разбира Linux. Аз съм го опитвал 2-3 пъти и не съм се отказал все още, но като че ли на моите години едва ли ще ми потрябва като зная че "утре мога да гушна букета" . Минало ми е времето или по точно съм закъснял с начинанието. И накрая! Погледнато отстрани, е много ГРОЗНО едните да наричат другите "овце" глупаци" недоразвити хора или обратното и т.н. Някой ще каже, че темата е за забавление. Ако е така, за тази цел администрацията е пуснала свободно такива подфоруми в които е редно да се забавлява човек, а не в раздели, които все пак се ползват от много хора за добиване на някакви знания.Всеки има право да си изказва мнението, но то не трябва да е в разрез с добрия тон във форума и неговия правилник.

На всички от двете страни - Весело изкарване на Великденските празници, пожелавам.

преди 16 минути, manjaro написа:

WTF? A как стои въпроса с видео плеърите? Мога ли да пусна 4/8к видео/филм и процесора да ''почива''?

Плеърите могат. Проблема е само с браузърите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.