Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

:offtopic_s:

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Те ти взимат процент от цената тия

Ти да видиш! И от кога?
А що се отнася до жената...като моята жена не можеш да намериш никъде!

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

преди 12 часа, Валсо написа:

Последно има или няма 128 КБ РАМ? Щото аз точно за 8Ц говорех по-горе, че го пише в Уикипедията.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Правец_8С

Валсо, ами точно това си пише:

Цитат

Правец 8C спокойно може да се счита за най-модерния 8-битов компютър произведен в България. Използва оптимизирана дънна платка по-малка от тази на предшестващите го компютри, която разполага с два контролера за флопидискови устройства и контролер за принтер. Налице е и модерният по онова време порт за свързване на джойстик, както и RGB порт за свързване с цветен монитор или телевизор. Разполага със 128КB вградена в дънната платка RAM памет, 16KB ROM и едноядрен процесор на име СМ630Р с тактова честота от 1MHz. Персоналният компютър използва и видео карта българско производство Текст 80, която е осигурявала гладка работа с минимално забавяне.

Първо си сглобих с части от "битака" Правец-8А. Той беше с 64кВ на дъното и имаше специален слот за добавяне на още 128кВ или 512кВ РАМ.

След него явно решиха "заводски" да направят 128кВ РАМ на дъното и така излезе Правц-8С. Него си го купих, но ми изгоря контролера на клавиатурата(СМ650 май беше).

преди 16 часа, Hot Bastard написа:

Ти ли ще ми говориш за мoзък, вещице, до вчера плюеше линукса повече от мен сега, и изведнъж стана голям линуксчия, баннаха ти 20 профила в сектантския форум в който сега се хвалиш, че пишеш, но удобно пропускаш, че плащаш на Мозо, за да ти търпи глупостите които пишеш всеки ден и на които се смеят дори истинските линуксчии като @Тамболианеца, аз когато си изкарвах хляба с това нещо, тогава едва ли повече от двама души го ползваха вкъщи, сега изведнъж много линуксчии се навъдиха, инсталираха един Минт и станаха голяма работа, хайде стига, че много внимание ти обърнах.

Ааа   @Тамболианеца и аз редовно се бъзкаме с Валсо ако си ни виждал у частния клуб както ни нарече Джокера

преди 43 минути, petie1 написа:

Ааа   @Тамболианеца и аз редовно се бъзкаме с Валсо ако си ни виждал у частния клуб както ни нарече Джокера

Нямам представа за какъв клуб говориш:D

преди 19 часа, Hot Bastard написа:

Ти ли ще ми говориш за мoзък, вещице, до вчера плюеше линукса повече от мен сега, и изведнъж стана голям линуксчия, баннаха ти 20 профила в сектантския форум

Амнезията яко те тресе. Този с баннатите 10-20 профила си ти. Това са ти 10-те неуспешни опита да тролиш там, а сигурно имаш и още:

spacer.png

spacer.png

преди 5 часа, Hot Bastard написа:

Нямам представа за какъв клуб говориш:D

Оу ма ти му викаш секстанския форум ясно :)

преди 2 часа, Валсо написа:

Значи Джокера е мида

преди 17 часа, DarkEdge написа:

А, разбрах - колкото пари ти отпусня белгийката, толкова слагаш там...
Явно не си чувал за виртуални карти

А как да ги тури "там" когато, като му отпусне хубавичката белгийка някакъв лимит, той я чака да замине на работа, грабва тубата и на бензиностанцията за 10 кила бензин. Нали трябва да направи няколко алая по селския булевард, за да му се порадва комшийката.  Уж обичал само русата си красавица, а от половин година все за комшийката пише. Добре че изключва захранването на диска,щото ако му прочете писаниците хубавата му женичка, хем ще му сипе башка, хем ще му сложи някакви рогца с някой люксембурско момченце. Дано не са само много широки, та вечерно време да може да минава през входната врата.

преди 8 часа, Колев60 написа:

А как да ги тури "там" когато, като му отпусне хубавичката белгийка някакъв лимит, той я чака да замине на работа, грабва тубата и на бензиностанцията за 10 кила бензин. Нали трябва да направи няколко алая по селския булевард, за да му се порадва комшийката.  Уж обичал само русата си красавица, а от половин година все за комшийката пише. Добре че изключва захранването на диска,щото ако му прочете писаниците хубавата му женичка, хем ще му сипе башка, хем ще му сложи някакви рогца с някой люксембурско момченце. Дано не са само много широки, та вечерно време да може да минава през входната врата.

Ама ти я пръсна от бъзици тази белгийска мида бе дядо Стефчо, имай малко милост към клетника че и неговата не е лесна по цял ден натиска дивана и се чуди как да се отърве от терминала ама тая гад не мре има я дори в модерните ОС като Уин 10 и Мак че даже и по силна става...... :lol6:

преди 8 часа, petie1 написа:

Ама ти я пръсна от бъзици тази белгийска мида бе дядо Стефчо, имай малко милост към клетника че и неговата не е лесна по цял ден натиска дивана и се чуди как да се отърве от терминала ама тая гад не мре има я дори в модерните ОС като Уин 10 и Мак че даже и по силна става...... :lol6:

Много ми е интересно като трябва да си пусне някое приложение като руут, как ще го направи. От всичките линукс приложения, само BleachBit има шорткът, който стартира програмата с администраторски права.

Иначе от терминала @Белгиеца лесно може да се отърве: отваря менюто, намира къде е терминалът, десен бутон на него и "деинсталиране". И така книгата със заклинания повече няма да му причинява кошмари.

преди 1 минута, Валсо написа:

Много ми е интересно като трябва да си пусне някое приложение като руут, как ще го направи. От всичките линукс приложения, само BleachBit има шорткът, който стартира програмата с администраторски права.

Иначе от терминала @Белгиеца лесно може да се отърве: отваря менюто, намира къде е терминалът, десен бутон на него и "деинсталиране". И така книгата със заклинания повече няма да му причинява кошмари.

В Убунту е малко по така... Обикновено приложенията изисваши руут права си искат парола при старта там...

Това е рецептата, за да не е "В Убунту е малко по така".

sudo visudo -f /etc/sudoers.d/BleachBit
Белгиеца дачия = (root) NOPASSWD: /usr/sbin/BleachBit
sudo adduser Белгиеца sudo
su Белгиеца

Тропка тези заклинания и сбогом на черен прозорец, когато тръгне да ръга BleachBit.

преди 14 минути, Profruit написа:

su Белгиеца

Тропка тези заклинания и сбогом на черен прозорец, когато тръгне да ръга BleachBit.

Ама няма да ги направи, защото го е страх, че може да хване КОВИД-19 от терминала.

преди 3 часа, Profruit написа:

su Белгиеца

Ти гледай да не ги ръгне някъде другаде а не у черния джам...

преди 3 часа, Валсо написа:

Ама няма да ги направи, защото го е страх, че може да хване КОВИД-19 от терминала.

Не е Ковид-19 а бубона чума щот от нея ставаш кат терминала

преди 3 часа, Profruit написа:

su Белгиеца

В Убунту всички приложения с руут права сами си искат паролата и без терминал та затва казвам че там е малко по така :)

преди 11 часа, Валсо написа:

Това вече съм го показал с картинки в моята тема за без терминал.
С десен клик върху екрана и се създава launcher като се попълва вътре например това:
sudo gnome-software
sudo gdebi 
В убунту 20 като му инсталирам от synaptic пакета xfce4 и после пусна нова сесия с него, без Гном да се вижда и не тръгват разни програми, та им се бае по този начин, ако не иска човек да си тури и xubuntu-desktop пакета.
Ама вие тука какво разбирате от убунту ?
Минали сте покрай него само и влакът не е спрял на тази гара за вас. Защото няма кой да ви каже че това е линукса за който всички пишат софтуер и го пробват дали работи на него.
http://wiki.acestream.org/wiki/index.php/Download

преди 39 минути, Белгиеца написа:

sudo gnome-software
sudo gdebi

Ама това пак са заклинания! Ти просто ги подаваш на терминала чрез лончъра, но така или иначе си остават заклинания. И аз имам едно такова заклинание, което го цъкам веднъж и ми пуска плейлиста на Равдина в Audacious.

О боже боже че от кога sudo задейства графично приложение? И къде аджеба отиде демона dbus и за какво служи този демон? :)

преди 7 часа, Валсо написа:

Ама това пак са заклинания! Ти просто ги подаваш на терминала чрез лончъра, но така или иначе си остават заклинания. 

E кво да правим като правачите на линуксите са садисти и не ни оставят никакъв шанс да си живеем безгрижно живота без подобни фекалии ?
Значи избягва се писането у противния терминал 1000 пъти, а се клика после по създадения launcher и едно Enter за паролата.
Самият прозорец на терминала е направен да няма черният погребален цвят в него, та да не се стряска човек.

преди 4 часа, Валсо написа:

Seriously?! :D

Да gksudo и kdesudo са за графични приложения а sudo терминал хехе

преди 7 часа, petie1 написа:

Да gksudo и kdesudo са за графични приложения а sudo терминал хехе

А как обясняваш факта, че

sudo gedit

задейства gedit с руут права?

преди 3 часа, Валсо написа:

А как обясняваш факта, че

sudo gedit

задейства gedit с руут права?

Ето ти го обяснението

https://wiki.archlinux.org/index.php/Running_GUI_applications_as_root

Ето и обяснение с картинки както за белгийски миди

https://www.psychocats.net/ubuntu/graphicalsudo

Ама и Джокера един хитрец с лончъри ми задейства терминала а мен Gdebi си ме пита за парола без лончъри

Не е моята операционна система, защото, най-често след няколко ъпдейта идват проблемите или още от началото нещо не е както трябва.

Последния опит - Manjaro 20 XFCE. 

След инсталирането всичко беше наред. 

След един ден получих ъпдейти. 

Системата се попрецака. Снап приложенията спряха да се инсталират и дори да се инсталира, отказваха да се стартират.

Което направи системата не използваема, понеже нямаше как да ползвам Usenet, защото единствената читава програма е Sabnzbd и тя е снап пакет.

След ъпдейта и скрола на мишката взе да не го отчита от време на време или пък супер бавно да скролва.

Да не говорим, че ФОНТ-а не беше от най-добрите. С промени, леко увеличаване на размера го направих използваем, но някой страници леко се промениха.

При qBittorrent имах проблем с Торент креатора, беше фул скрийн, и бутоните бяха под таск бара, а по-големия проблем, че не ставаше да се смали прозореца за да ги виждам, трябваше с ТАБ бутона и по интуиция да намирам бутона.

Общо взето с всичко останало можех да я карам, но без юснет клиента, нямаше как.

Преди това пробрах и всички 20.04 релийзи на Ubuntu (или основани на него) и с всичките имах Скрийн тиаринг, който можех да поправя с "TearFree", но качеството на картината беше далеч от това което е на Windows. Само Manjaro беше толкова добро колкото на Windows-a.

Колкото и да не искам да ползвам Windows пак се върнах на него, защото просто работи. Не работи както на мен би ми се искало, но ядовете са по-малко. Поне за нещата, за които аз го ползвам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.