Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Отговарям на безумиците ти, защото сме вкъщи. Ти си тотален лаик, мнението ти е повече от лаишко.

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

преди 22 минути, ninov написа:

аз тоя метод съм го открил но реших да го инсталирам по твоя метод и още на третата команда ми изплю грешка

Ами точно това му е лошото на линукса, че работи малко и като се сетят болните мозъци да пуснат следващата година нова версия, спира да работи методът.
Всяка година нов "късмет" с нови проблеми.
За да не ти изплюе грешка, трябва да си свалиш убунту 16.04 и на него да пробваш.
А след 8 дена излиза официално убунту 20.04, след като е имало 17, 18 и две 19-ки.
За сравнение, имам един готин коректор на граматични и правописни грешки Cordial Pro правен през 2006г. за бозата и още работи даже и в боза 10 .
Това при пингвините не съществува, защото тези които ги правят нарочно искат да тормозят крайните потребители постоянно с нови проблеми. Това им е кефа на тези садисти, да няма приемственост, да няма стабилност, да са 1000 породи пингвинчета и да се ритат по кокалчетата феновете от различните агитки.
Такава гадна помия могат да ни я пробутват само защото е безплатна и не я ловят вируси.

преди 29 минути, bvbfan написа:

Отговарям на безумиците ти, защото сме вкъщи. Ти си тотален лаик, мнението ти е повече от лаишко.

През 1988г. студентите в София от Серена Корея носеха значка с образа на техния диктатор.
Негрите много им се подиграваха, че са с толкова промити мозъци.
През 2020г. на този форум привържениците на някоя от пингвинските секти, си слагат за аватар някакво стилизирано пингвинче. Като го видиш някой че си е сложил такъв аватар и ти е ясен.

А аз не искам нищо да разбирам от пингвини, искам от тях да работят, ама те са своенравни и си крият яйцата в разни пещери та да е трудно намирането им. Викат ми - ако искаш пингвинско яйце, ще трябва да си го компилираш сам от патешко яйце или от щраус. А те техните пингвински яйца ги скрили и трябва да знаеш заклинанието абра-кадабра за да се отвори портата на скривалището им.

Напротив ти си в секта, аз не пиша в лайняният ти форум за лайнадос, не пиши ти тук, където нямаш никаква идея.

преди 1 минута, bvbfan написа:

... не пиши ти тук, където нямаш никаква идея.

Ааааа имам, виждам много добре че нарочно  е направен да не е лесно и да е бъгаво постоянно.
От 2017г. на 3 компютри го ползваме вкъщи пинги смърделия.

преди 41 минути, bvbfan написа:

Никой не те кара, М$ имат достатъчно безмозъчни лизогъзци, придържай се към тях.

Абе ти нали беше програмист? Ползваш ли гитхъб?

преди 3 часа, Profruit написа:

И генералният извод е, че си мозъчен импотент! На четвъртия клик стартирах Firefox!

А ако искаш да го направиш както трябва, отваряш /usr/lib/ като руут, триеш тамошната папка firefox, пействаш новата (разархивираната) и така си имаш инсталирана най-новата версия на лисицата. И всичките му преки пътища работят на 100%. Даже и ще ти е браузър по подразбиране.

От 2006г ми е браузър по подразбиране ( Ubuntu 6 ) и не е това начина.
Моето бе реакция на белгийския далбон и продължението му в лицето на изгорелия админ. Очаквах ода колко ефирно става в прозорци 7 и next-next-next, но след като си решил, да учиш учителя на учителите - бъди жив и здрав.

преди 45 минути, Profruit написа:

и не е това начина

Добре, ти разбираш повече от програмистите, които пишат линукс. :D Затова като инсталираш лисицата от хранилището на дистрибуцията, тя отива точно в /usr/lib/firefox, нали, Белгиец №2. :D  :D  :D

преди 1 час, Profruit написа:

От 2006г ми е браузър по подразбиране ( Ubuntu 6 ) и не е това начина.
Моето бе реакция на белгийския далбон и продължението му в лицето на изгорелия админ. Очаквах ода колко ефирно става в прозорци 7 и next-next-next, но след като си решил, да учиш учителя на учителите - бъди жив и здрав.

За някои може да е голямо удоволствие да праскат команди в конзола, но за мен е адска скука и логично напуснах този занаят. И това ми дава право да критикувам, а не разни вещици които вчера играха камиончета на уиндоуса, а днес станаха първи линуксчии.

А Белгиеца напразно се опитва да ви отвори очите.

Белжо освен да си отвори хубава белгийска бира друго не може :) Нали не мислите ,че пакетните мениджъри работят по различен начин :) Те също инсталират приложиенията в терминал ,с тая разлика че не драскаш команди лично .Но аз като консерватор сметам ,че за една добра ,бърза и лека ОС трябва да си я направиш къстъм инсталация без излишни пакети от които нямаш нужда .Повечето мажорни дистрибуции предлагат подобна опция за минимал инсталация и вече да си добавяш каквото ти се иска .Шаманизма на конзолата е свещен !Казах !

преди 1 час, Ивайло Димов написа:

.Шаманизма на конзолата е свещен !Казах !

Бездетните ергени имат право и клизма през черния екран да си правят.
Но ние татковците с по една жена, трябва да се грижим за семейство и на всеки вкъщи да му работи компютъра без писане на заклинания.
А няма ли графичен Front End който да свърши тази черна хамалска работа ?
cd /pingvinski
./configure
make
make install
да хване за ушите свален и разархивиран изходен код, правен от някой льольо който е толкова некадърен, че един .deb за 64 бита щайга не може да приготви
Едно време като се учих да си правя HTML страници имаше Dreamwever, цък цък и той ти реди кода сам.

Абе фикус ти от де знаеш на кой кво му е семейното положение :) .Врачка ли си

Малееееее Джокер белгийски яко творил....

преди 1 час, Белгиеца написа:

Да има иди на морето и го хвани...

преди 1 час, Белгиеца написа:

Бездетните ергени имат право и клизма през черния екран да си правят.
Но ние татковците с по една жена, трябва да се грижим за семейство и на всеки вкъщи да му работи компютъра без писане на заклинания.
cd /pingvinski
./configure
make
make install
да хване за ушите свален и разархивиран изходен код, правен от някой льольо който е толкова некадърен, че един .deb за 64 бита щайга не може да приготви
Едно време като се учих да си правя HTML страници имаше Dreamwever, цък цък и той ти реди кода сам.

Не е точно графичен, но единственото, което се ще иска от теб е да си напишеш паролата за root, когато ти я поиска.

Създаваш празен текстов файл, в който пишеш това - точно както е написано:

./configure && make && sudo make install

След това чрез графичната среда го правиш изпълним (десен бутон --> Свойства --> слагаш човка на кутийката "да може да се стартира като програма" (или нещо от този род ще пише). След това цъкаш два пъти на него и би трябвало да ти изкара един прозорец, който те пита какво да прави: "Изпълняване", "Изпълняване в терминал", "Отваряне", "Отказ". Цъкаш "Изпълняване в терминал", то почва да си върши нещата автоматично и когато стигне до последната команда, ще ти поиска паролата за root. Пишеш я, натискаш ентър и то си продължава до края. Така единственото заклинание, което ще трябва да напишеш в терминала е паролата ти за root и нищо друго.

преди 2 часа, Ивайло Димов написа:

Но аз като консерватор сметам ,че за една добра ,бърза и лека ОС трябва да си я направиш къстъм инсталация без излишни пакети от които нямаш нужда

А уж каза че не си схванал какво съм показал с урока си.... Хитрец такъв:)

Прая съ на прост ве :) Удобно ми е тай

Още ли се занимавате с тая тарамбука Белжо ве :) Не сте хора ве ............

преди 3 минути, Валсо написа:

Не е точно графичен, но единственото, което се ще иска от теб е да си напишеш паролата за root, когато ти я поиска.

След това чрез графичната среда го правиш изпълним (десен бутон --> Свойства --> слагаш човка на кутийката "да може да се стартира като програма" (или нещо от този род ще пише). След това цъкаш два пъти на него и би трябвало да ти изкара един прозорец, който те пита какво да прави: "Изпълняване", "Изпълняване в терминал", "Отваряне", "Отказ". Цъкаш "Изпълняване в терминал", то почва да си върши нещата автоматично и когато стигне до последната команда, ще ти поиска паролата за root. Пишеш я, натискаш ентър и то си продължава до края. Така единственото заклинание, което ще трябва да напишеш в терминала е паролата ти за root и нищо друго.

А вие си имате такова чудо дет го иска Джокера, да иде на морето и да си го хване...

преди 2 минути, Ивайло Димов написа:

Прая съ на прост ве :) Удобно ми е тай

Още ли се занимавате с тая тарамбука Белжо ве :) Не сте хора ве ............

Ааа хитрец си ти..

Джокера си го вземаме на подбив все пак е форумния Джокер:lol6:

преди 4 минути, petie1 написа:

А вие си имате такова чудо дет го иска Джокера, да иде на морето и да си го хване...

Кои сме тези "ние"?

преди 12 минути, Валсо написа:

Кои сме тези "ние"?

Арчърите

преди 12 часа, Белгиеца написа:

Като инсталирах чистия Дебиан 10.3 още от самото начало почват със заканите, че било многоооо опасно ако някой недобросъвестен бил имал права на руут върху машината ти и да си се бил консултирал със сис-админа у фирмата ти, че иначе ти като си тъп и си щял да направиш големи поразии сам и т.н.
А Дебиан е базата на която ги правят и убунтутковци и Минт и ЗоринОС и квито се сетиш други ползащи .deb файлове.
И когато самата база е една загнила ябълка, как да не са гнили и нейните надградени плодове.
Ето ти довод и доказателство, че никакъв пингвин не е правен изначало така че да е приятелски настроен към обикновени домашни потребители.
Дадох ви за пример абсолютно нуеважителното отношение на правачите на лисицата съм крайните потребители, не дават .deb файл и това е. От Скайпан който е купен от микромеките дават и.deb  и snap даже, ама от Мозила не дават. Частни фирма които продават софтуер и за ползване в пингвин дават .deb файл ( пример Антидот). Безплатни софтуери извън системата на самите пингвини и те дават .deb файлове за да ти е лесна инсталацията.
Но екстеншъните за отвратителния Гном не ги дават във формата на .deb файл, нищо че знаят че ще бъдат ползвани и от убунтутковци. Да се оправя сам недоволният потребител от графичната среда налагана от убуунту, да ходи да чете дълги инструкции за инсталиране и сваляне на екстеншъна . 
Това им е цялата философия ( на последователите на пингвинските секти), дават ти безплатно нещо, ама иди си бъскай главата в доста случай направо от изходен код да се учиш да го компилираш сам.
Демек, като е безплатно, нека да е трудно та да не го ползват случайни хора. 

Абе само глупости си драскал реално не си показал никакакъв проблем само глупости, Гномските добавки се инсталират чрез ФФ с един клик на мишката... Айде кажи сега дядо Стефчо как се оправя с терминала нали и той е дърт?

преди 1 час, Валсо написа:

А той терминалът как ще отгатне коя от трите папки с трите различни програми с изходни кодове да почне да обработва ?
Аз например съм разархивирал изходен код в папката PingiSuper, до която ако пишеш на ръка у черния прозорец щеше да е така
cd /PingiSuper
за да слезне до нея.
Леле колко съм лош, та чак и дядката от Палестина не може да се сети как да ме заблуди.
После, кво става като 
./configure
открие че му липсва еди коя си библиотека, от къде акъл у пингвина да ходи да си я търси сам от репото и да избере dev версията ѝ и да я свали ?

Абе първобитна работа са си тия пингвини и това си ?

Тия дето ги правят са на мнение че нямало нужда от графична среда, могло  и с писане на команди да се били управлявали разни програми за пингвина. Например youtube-dl свалиш си го само него и го инсталираш и после нищо не се случва, ха ха ха ...  После ако имаш късмет някой ще ти каже че имало и GUI за него, който да си свалиш за да заприлича на истинска програма и да не си цапаш ръцете с чернилка у терминала.
Егати извратеняците са правачите на пингвини, тия имат ли въобще връзка с главния мозък ?
Все едно да ти продават само двигател за кола и ти сам си търсиш каруца после ако е пригодил някой някоя за този модел двигател.
А най-лошото на пингвините е, че ги пускат да работят с браузър и се хванеш на въдицата че били работили. Пък след няколко месеца чак разбереш какво са ти мислили правачите на пингвина и какви изпитания те чакат, след като вече си се похвалил насам натам че си зарезал бозата и те е срам пак да си я ползваш нея.

преди 1 час, petie1 написа:

Гномските добавки се инсталират чрез ФФ с един клик на мишката... 

Това не е вярно, излиза прозорче обясняващо какво било трябвало да си инсталирал и разрешил у браузъра и дрън дрън та пляс. Пък и аз не ги посещавам с лисицата, а с PaleMoon например.
Та ходих да им търся уикитата по разни сайтове и копиране на заклинания у черния прозорец.
И при всички случаи имам пълното право да съм мнителен и да не инсталирам нищо у браузър ако не го знам после как ще ме шпионират чрез него.

преди 8 минути, Белгиеца написа:

Това не е вярно, излиза прозорче обясняващо какво било трябвало да си инсталирал и разрешил у браузъра и дрън дрън та пляс. Пък и аз не ги посещавам с лисицата, а с PaleMoon например.
Та ходих да им търся уикитата по разни сайтове и копиране на заклинания у черния прозорец.
И при всички случаи имам пълното право да съм мнителен и да не инсталирам нищо у браузър ако не го знам после как ще ме шпионират чрез него.

Пак нищо не си разбрал ама карай де... А ако искаш да видиш дали нещо те шпионира ти трябва изходния код който дори не е в деб пакетите които обичаш а между другото ако мислиш че един маг 2 ниво не може си направи деб пакет много се лъжеш

И си инсталирал добавки по най сложния начин а уж искаш да ти е лесно....

Не ми е и проблем и да подобря скрипта на Валсо и то с графика...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.