Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

преди 24 минути, Белгиеца написа:

А той терминалът как ще отгатне коя от трите папки с трите различни програми с изходни кодове да почне да обработва ?

1. Запазваш си този файл някъде, където да помниш къде е и го кръщаваш както искаш.

2. Когато се наложи да прибягваш до него, го копираш и го поставяш в директорията, където е сорс кодът на програмата. Ако в директорията има файл "configure", поставяш твоя файл в същата директория, където се намира файлът "configure".

3. После го стартираш в терминал както ти казах по-горе и това е.

Накратко - ще обработва програмата, в чиято папка си го сложил и стартирал по вече обяснения начин. ;) 

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

@Белгиеца, забравих да спомена още нещо: ако искаш да деинсталираш това, което си инсталирал от сорс код, ще се наложи да отвориш черния прозорец в същата директория, където е "configure" файла и да напишеш "sudo make uninstall". Ако има друг начин за деинсталиране, да каже някой, който знае. Аз обаче друг начин не знам.

преди 11 часа, Валсо написа:

1. Запазваш си този файл някъде, където да помниш къде е и го кръщаваш както искаш.

2. Когато се наложи да прибягваш до него, го копираш и го поставяш в директорията, където е сорс кодът на програмата. Ако в директорията има файл "configure", поставяш твоя файл в същата директория, където се намира файлът "configure".

3. После го стартираш в терминал както ти казах по-горе и това е.

Накратко - ще обработва програмата, в чиято папка си го сложил и стартирал по вече обяснения начин. 

Накратко, това обяснение трябваше да  е част от предишното.
А когато спре и изплюва недоволно че липсва библиотека, за това няма ли скрипт да си я търси сам без дори да ми го казва ?

преди 12 часа, petie1 написа:

1.   ...а между другото ако мислиш че един маг 2 ниво не може си направи деб пакет много се лъжеш.

2. Не ми е и проблем и да подобря скрипта на Валсо и то с графика...

1. Започвам да имам едни много сериозни опасения относно способноста ти да анализираш и разбираш другите човеци. Като си прочел вече какво съм питал и какво е отговорила вещицата, би трябвало да ти е на 100% ясно, че съм разпознал писаните команди като такива за правене на компилация. А па даже и да предположим, че ти нигока не си ги виждал, сега вече си ги видял. Тогава как така си нямал да можеш да ги препишеш у терминала ? И след като аз знам какво ще стане ако ги изпълниш, как така съм щял да си мисля, че ти си нямал да знаеш да си направиш .deb пакет ?
Май по-скоро взимаш мечтите ти за реалности. Трудничко ти е повярваш че съществуват и мързеливи хора, които ако случайно спре да ги мързи, щото им се е появила от някъде нова мотивация за нещо, ще те сложат у малкото си джобче за нула време.

2. Но явно ти е голям проблем и не можеш да проумееш , че ако го направиш и работи и го пуснеш някъде на английски, ще разбиеш поне отчасти лошото мнение на мнозинството от хората от платената Земя, по отношение на пингвините и трудностите с тяхното ползване.
Докажи се с графична среда бе, ще има 1000000 пъти повече хора които ще го резберат какво е и за какво служи, от онова дето го писа и никой не го чатка.
Направи графична програма която да позвалява с десен клик на мишката по компресиран файл съдаржащ изходен код ( сорс код) да се избира опция "Компилирай" и всичко да става автоматично. Па току виж си останал в историята после като първият предател на "светите" пингвински ценности.
Ето, помисли си за Поли берковчанката колко много ще я облекчиш нея и милионите като нея, нямащи пари за Уиндоус. Мене няма да ме облекчиш, щото аз Уиндоус си имам и знам да ги напиша у терминала на пингвина командите дето аз пръв съм ги цитирал , ако ми се наложи за софтуер който ще ми изглежда важен.
Па после ще те споменавам по всички форуми на всички езици, че ти си дал работещо решение.
По същият начин по който писах вече няколко пъти на тоя форум, че човекът Hot е дал правилното решение за спирането на автоматичните апдейти на бозата.
Ти го направи и аз после ще ги побъркам от бъзик на френски и английски твоите събратя по пингвинска вяра. Като почне някой да ми се пеняви, че трябвало команди да се учат и му показвам твоето творение да онемее и му разваля настроението за поне една седмица.
Поучи се от Горбачов, той отвътре разби недоносчето комунизъм.
И ти можеш да сложиш край на лошите пингвински практики всичко винаги през терминал да минава.

Той ако може да я намери сам, ще я намери. Щом мрънка, трябва да запретнеш ръкави и да търсиш из гугъл решение на проблема. След като загубиш цял ден и най-накрая успееш, трябва да влезеш в оня форум, който няма да ти го кажат и за който никой не разбра че е камината на мозо, и да обясниш какво удоволствие е да ползваш пълноценно компютъра си 😆 🤣

@Белгиеца вместо да се напъваш тука да тролиш в тема която не ти е ясна (и то като гледам е денонощно на практика), вземи си прасни една злобарка.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Накратко, това обяснение трябваше да  е част от предишното.
А когато спре и изплюва недоволно че липсва библиотека, за това няма ли скрипт да си я търси сам без дори да ми го казва ?

Може и да има начин да се напише, но аз не съм програмист и не знам как става.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

е го чатка.
Направи графична програма която да позвалява с десен клик на мишката по компресиран файл съдаржащ изходен код ( сорс код) да се избира опция "Компилирай" и всичко да става автоматично. Па току виж си останал в историята после като първият предател на "светите" пингвински ценности.

Нали ти казах че има такова нещо? Иди на морето и си хвани хм... А може да хванеш и братчето му като  направиш пътечка от  топчета и имаш призраци...  А за историята не бери грижа, а давай реални проблеми а не дрън дрън както аз дадох реален проблем и решението му и после уведомих разработчика и той го оправи, да има и по добри от мен даже един от тях ме поздрави за урока..  И какво намесваш някаква си Поли? Абе Джокер си и тва си е

Че аз тези команди дет ги е писал вещера ги хруапам за закуска бре Джокер крив.. Ти дет на Дебиан 10 не можа да пуснеш XFCE 4.14  аз я подкарах  с компилилация  та как мислиш не ги ли знам тези команди от детската градина на ИТ?

преди 18 часа, petie1 написа:

Не ми е и проблем и да подобря скрипта на Валсо и то с графика...

Щом знаеш как - действай. На мен не ми трябва интерфейс за тези команди и затова не съм търсил дали и как може да се направи такъв.

преди 22 минути, Валсо написа:

На мен не ми трябва интерфейс за тези команди

браво, гаргамел, ето ти награда, че си такъв опитен линуксджия

7784.jpg

с кеф да си го ядеш пингвина ама и с ръце гледай да е, не по пингвинския начин с човката направо и да гълташ :lol6:

преди 18 часа, Валсо написа:

@Белгиеца, забравих да спомена още нещо: ако искаш да деинсталираш това, което си инсталирал от сорс код, ще се наложи да отвориш черния прозорец в същата директория, където е "configure" файла и да напишеш "sudo make uninstall". Ако има друг начин за деинсталиране, да каже някой, който знае. Аз обаче друг начин не знам.

e па  последната команда вместо make  install вероятно като се смени с 

sudo checkinstall

и ще може после да се маха от synaptic

преди 3 часа, petie1 написа:

1. Нали ти казах че има такова нещо?

2. И какво намесваш някаква си Поли? 

1. Е аз пък не ти вярвам на голи приказки, щото ти искаше ядро да ме караш да сменям, при положение че няма никаква нужда от това. Просто ти беше мерак да се изгавриш, ако ти се хвана на въдицата.

2. Поли е инвалид като тебе, заради това я намесвам, дано ти стане жал за нея и ти просветне, че има стотици хиляди в България нямащи нито пари за легален Уиндоус ( цели 145€ ), нито акъл да инсталират Линуск и да се справят да инсталират програми в терминала.
Терминалът е голямата спирачка пред всеки начинаещ посмял да се прекара да ползва Линукс.
Идва съседът на Поли и ѝ инсталира Минт и ѝ вика, ето работи ти браузърът бъди частлива не ти трябва Уиндоус. 
Да ама след 3 седмици настава ужасът като иска да си сложи пограма за която трябва да отваря терминала.
А на ония копелета, дето дават програми извън репотата, въобще не им пука за Поли. 
Писали изходен код и ти викат, те го тука сваляй и ползвай.
И как ще се справи Поли да го компилира, като дори не знае как се лепи команда в терминала ?
Със контрол+V не става, ха ха ха ...  

Ето защо линуксите са пълен боклук, абсолютно непригоден за жени и деца и дърти хора.
Аз те подсещам тука да дадеш работещи решения за ползване на пингвин без терминал, ама ти си толкова самовглъбен и затворен в самия себе си, че нормалните хора за теб не представляват абсолютно никакъв интерес. На теб не ти пука за Поли  и стотици хиляди други като нея, мизерстващи и нямащи пари за USB флашка даже.
Нали така бе ?
Линуксите искате да си пазите само за такива като вас, които обичат да хрупат заклинания за закуска.

преди 56 минути, Белгиеца написа:

Терминалът е голямата спирачка пред всеки начинаещ посмял да се прекара да ползва Линукс.

преди 56 минути, Белгиеца написа:

Да ама след 3 седмици настава ужасът като иска да си сложи пограма за която трябва да отваря терминала.

Стига с тоя терминал. Какво беше терминал, че забравих.

Не знаеш ли че програмите в Линукс се инсталират и без терминал.

Или това ти беше отчаян опит и някой друг да ти обърне внимание?

преди 1 час, Белгиеца написа:

И как ще се справи Поли да го компилира, като дори не знае как се лепи команда в терминала ?
Със контрол+V не става, ха ха ха ...  

Като не става с "контрол+V", става с цъкване с десния бутон на мишката, и "Paste".

Ти да не мислиш, че е някаква голяма тайна, дето никой не я знае?... :D 

преди 11 минути, vpvelev написа:

Стига с тоя терминал. Какво беше терминал, че забравих.

Не знаеш ли че програмите в Линукс се инсталират и без терминал.

Ами кажи тогава как се инсталира acestream в Минт без да се отваря терминалът ( гадният черен прозорец за писане на заклинания у него) ?
Защото с acestream може да гледа човек без пари 800 тв канали.
И така и така си тука, кажи и 7zip как се инсталира в Минт без терминал и да се отваря после с графична среда както е в Уиндоус.
А пък 7zip ако не знаеш за какво служи, питай някой да ти каже.

преди 3 минути, RudeBoy написа:

Като не става с "контрол+V", става с цъкване с десния бутон на мишката, и "Paste".

Ти да не мислиш, че е някаква голяма тайна, дето никой не я знае?... :D 

Поли със сигурност не знае че в Дебиан ще трябва да ги лепи със средния бутон, врътката на мишката у терминала.
А в Минт аз ги лепя с контрол+шифт, ама Поли и това не го знае.
А и гадният терминал като си свърши чекийката не казва че дошъл краят, може и цял ден да се пулиш кво става.

В Минт как става без терминал не зная, защото не го ползвам.

В Arco(Arch)Linux става с Pamac (инсталатор с графичен интерфейс).

L0A8FM7.png

7FMHyOX.png

Брей че глупости изпраскал Джокер белгийски....

1 Ти сам каза че ИСКАШ старата ти Мента да бачка с нов хардуер и каза че трябва да трябва да сменяш цялата Мента с новата която имала вграден модула ти за новия хардуер нали така беше а? А аз ти казах че не е нужно да сменяш Ментата а само ядрото й... Значи вярвваш че съм инвалид но не и на знанията ми за Линукс? Страшна логика извади нямам думи.... Ама нали си форумния Джокер друго не очаквах от теб, вече и снимка имаш от @vpvelev пак по милост те  образоваме...

2 Всеки който ме познава знае че на никой помощ не съм отказал така че пак си анализирал аватара ми а не мен самия, Поли не е знам и вече нямам желание да я знам след като ти я намеси в глупавата си логорея в опит да ме изнудваш, ако те беше беше толкоз грижа за инвалидите ще съм писал тема касаеша проблем (и то реален а не измислен както повечето ти проблеми) свързан с Линукс и инвалидите и как съм го решил ама нали трябва да се покажеш че си по по най...

И да ползвам терминала и си правя кот ме кефи хрупам си заклинания за закуска, помагам, чета глупостите на Джокера и ме боли корема от хилеж как не можел да си пусне XFCE 4.14 на Дебиан 10 щот видиш ли трябвало  да я компилира пък няма акъл да се сети да си свали bullseye :D

преди 2 часа, vpvelev написа:

В Arco(Arch)Linux става с Pamac (инсталатор с графичен интерфейс).

Аз пък не познавам нито един жив човек който да съм срещал на живо и да ми е казал че ползва Арч или Арко.
Това което знам е, че извън пингвинския свят, като пише нещо за линукс в 99% от случайте споменават убунту.
Това което ти ползваш, колко човека го ползват в България ?
Скайпан дава ли готови пакети за него и какви са те ?
А с какви родилни мъки се инсталира от начинаещ , ако въобще е възможно да успее да го направи ?

И въобще миграцията от боза към минт/убунту си е жива мъка, при налични много страници с обяснения и форуми. А пък това твоето май е само за отвличани от извънземни и върнати на Земята с чип  у главата.

преди 1 час, petie1 написа:

Ти сам каза че ИСКАШ старата ти Мента да бачка с нов хардуер и каза че трябва да сменяш цялата Мента с новата която имала вграден модула ти за новия хардуер нали така беше а? А аз ти казах че не е нужно да сменяш Ментата а само ядрото й... 

И така не е !
Минт 18.2 си бачкаше вече с принтера Канон доста време преди да почна да тествам дебиан и убунту и кубунту и ксубунту.
Та желанието ми за промяна не идва от неработене на един принтер, той си работи сега. А идва от това че установих че доста често , като например Wine ти говорят че за убунту 16 има само версия 1.6, пък да убунту 19 са стигнали до вино 5.
Значи в гадният пингвински свят нямаш право а ползаш един модел пингвин дълго време, щото просто всички спират да предлагат нови версии на техния софтуер за стар пингвин. За уин 7 който го имам от 2010г. спряха да го поддържат от Никон чак тази 2020г. Това са ти цели 10 години спокойствие. А ВЛЦ е 222 в Минт 18 пък в ксубунту е 308. И на всичкото отгоре като си го свалиш по заобиколен начин .deb файла и почнеш да го инсталираш, ти излиза опит за манипулация да не го изсталираш, щото видите ли то си било имало за Минт по-стара версия от същото.

А със тебе незнайно защо все накриво се разбираме, има някаква несъвместимост на мозъчните ни дейности.
Ето сега за теб е гордост че си ползваш терминал.
А тези на които ще им е адски трудно да се справят с него, еми да умират според тебе и според правачите на линуксите.
Тебе ако те сложат на власт хамериканците у България веднага ще спреш и пенсии и социални помощи и болници и детски градини ще затваряш яко, щото на тебе не ти трябвали. То и сега пенсионерите са подложени на геноцид, ама при тебе ще измират доста по-бързо.
Я си предсави да отидеш при лекар и той да ти предпише химичните форули и съставки на лекарствата от които имаш нужда и да ти каже да ходиш да си ги купиш под формата на отделни пакети и да си ги вариш вкъщи сам по сложна технология ( ако въобще успееш де). А ако не успееш, еми нямаш лекарство и мреш като куче.
Те така постъпват правачите на линукси с обикновените неразбиращи жени, деца и старци. Хич не им пука че нямали хората да могат да им ползват пингвините сами, ако няма кой да им помага. Като отидеш на пингвински форум само едно знаят - писане на команди у черен прозорец до втръсване.

преди 3 часа, vpvelev написа:

В Arco(Arch)Linux става с Pamac (инсталатор с графичен интерфейс)

7FMHyOX.png

Става...някаква антична версия от 2016. Я покажи на Линукс как слагаш новата - 19? Ако трябва и 1000 команди напиши.

Untitled.png

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Ами кажи тогава как се инсталира acestream в Минт без да се отваря терминалът ( гадният черен прозорец за писане на заклинания у него) ?

А когато за нещо елементарно у Windows, гурутата ти казват че трябва да изпълниш хиляди заклинания у гадния черен прозорец за писане на заклинания у него? Тогава е лесно, и не е ужас за потребителите, ама видиш ли в линукс, ако нещо се прави лесно и бързо с един ред у терминала, край то много трудно.. Айде спри вече да пишеш в теми за линукс, а acestream отдавна е спрян от разработка, и скоро никъде няма да работи, дори и със snap.

Аааа не не мога да дишам от хилене вече с Джокер белгийски и  почвам да разбирам че с тая Поли дето я ползва да се пробва да ме изнудва майй страдат от едно и също психическо заболяване при което човек изпитваше нужда да дрънка за нещо независимо за какво... Абе Джокер ти се моли да не дойда на власт че тогава всички смешници кат теб ще плащат данък "Поли" и то доста солен или ще махат с мотиката по 20 часа да го изработят (между другото съм технократ)

преди 7 минути, petie1 написа:

между другото съм технократ

То и аз, но някои си предпочитат манипулациите ... ;) 

:) Да сме живи и здрави ... където се вика светът е оцелял, защото се е смял ... :) 

Прощавай, не се сдържах да не се присъединя към смеха ... :) 

преди 2 часа, petie1 написа:

Аааа не не мога да дишам от хилене вече с Джокер белгийски и  почвам да разбирам че с тая Поли дето я ползва да се пробва да ме изнудва майй страдат от едно и също психическо заболяване при което човек изпитваше нужда да дрънка за нещо независимо за какво... Абе Джокер ти се моли да не дойда на власт че тогава всички смешници кат теб ще плащат данък "Поли" и то доста солен или ще махат с мотиката по 20 часа да го изработят (между другото съм технократ)

Много си мекушав. Аз бих въвел данък "Windows" в размер на 30% от месечния доход на овцата, докато за линуксарите данъкът ще е едва 1%. Да видиш тогава как всички бързо ще станат линуксари, а Бил Гейтс ще се изяде от яд. :D 

преди 3 часа, Росен Р. Александров написа:

А когато за нещо елементарно у Windows, гурутата ти казват че трябва да изпълниш хиляди заклинания у гадния черен прозорец за писане на заклинания у него? Тогава е лесно, и не е ужас за потребителите, ама видиш ли в линукс, ако нещо се прави лесно и бързо с един ред у терминала, край то много трудно.. Айде спри вече да пишеш в теми за линукс, а acestream отдавна е спрян от разработка, и скоро никъде няма да работи, дори и със snap.

Относно Windows се обърни към ползвателите му, аз от 2017г. почти не го ползвам. 
Това заради което не го е ползвам е, че милиардерът иска по 145€ за всеки един твърд диск на който е инсталиран. А вкъщи има 4 компютри и много твърди дискове от по 15€ парчето от амазон.де.
При уиндоус единственият спомен който ми е останал да ме карат да инсталирам графичен Front End беше една програмка работеща с кодека LAME още от времето на ХП. И нямам спомен да съм ползвал програма която да работи само с команди у черния прозорец. Това от Милениум до уин 10.
А в линукс правачите му просто са на мнение, че ти дават нещо за което ги е мързяло да напишат и графичен интерфейс, като youtube-dl или wine и после като четеш коментарите на обикновените ползватели, хората писали че не тръгва. Е как ще тръгва като това са подигравки от страна на писачите на програмите с крайните потребители.

Относно acestream ще ти река че новият убунту 20.04 е с поддръжка 5 години и на него работи snap пакетът. Значи броиш 5 по 365 дни и все ще можеш да си го ползваш acestream в убунту инсталирано на 24 април 2020г. Даже и няма реклами у него.

А темата за начинаещите съм ви я освободил още преди няколко дена, баламосвайте си ги на воля там, не ви преча.
Тука е темата на недоволните от линукс.

преди 3 часа, petie1 написа:

...и  почвам да разбирам че с тая Поли дето я ползва да се пробва да ме изнудва майй страдат от едно и също психическо заболяване при което човек изпитваше нужда да дрънка за нещо независимо за какво... 

Точно така си е, ние нормалните човеци сме социални животни, благодарение на което сме развили членоразделната реч.
А на вас интровертите самовглъбени в себе си, сме оставили гадната работа да ни пишете програми и ние после да ги ползваме и недоволстваме ако са бъгави. Е, вие ни мразите и нарочно се гаврите с нас нормалните да трябва да пишем заклинания у черния прозорец. Също както във Франция и Англия продължават а си тормозят децата да учат идиотски правопис останал от средновековието.

преди 42 минути, Валсо написа:

Много си мекушав. 

Ооооо, аз ако бях диктатор щях да въведа военна мобилизация и всички писачи на пингвини ще ги затворя в Белене и няма да ги пусна от там докато не напишат нормална операционна система която да става за ползване от нормални жени, деца и старци.
А бозата ще я забраня както бяха забранени порно списанията по времето на комунистическата диктатура.

преди 11 часа, Hot Bastard написа:

Става...някаква антична версия от 2016. Я покажи на Линукс как слагаш новата - 19? Ако трябва и 1000 команди напиши.

Untitled.png

Като ти покажа по-новата версия да не кажеш че моята е на син фон например, а твоята е на червен. И да ми заповядаш да ти покажа точно като твоята.

Въобще не ме вълнува тоя архиватор. А и другото за гледане на 800 TV канала БЕЗПЛАТНО.

Въпроса беше че може да се инсталират програми в Линукс и без терминала, но като го показах, започнахте да искате да показвам и други неща. Има уроци из нета, гледайте ги. Нямам време да се занимавам с това и да ви обучавам.

Още ли се занимавата с Фикуса ве :) ?Ей не сте хора ,кви нерви имате ве ..........:)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.