Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мерки срещу бездомни кучета

Featured Replies

Късно през нощта. Чуват се десетки бездомни кучата, лаещи радостно. - Какво става, че са толкова шумни тези кучета? - Празнуват победата на Фандъкова. :) Вече не е тайна, че г-жа Фандъкова е пръв приятел на бездомните кучета в София. :D

• Отговори 244
  • Прегледи 58,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

...

Стела Райчева от "Анимал Рескю"... поясни, че отдавна има обещание от премиера Бойко Борисов, че ще се създаде зоополиция, която да контролира процеса по изоставяне на малки кученца...

За контрол над стопаните на домашните кучета настоя и Явор Гечев от "Четири лапи"...

Ала-бала. Защитниците на Фандъкова и Борисов сякаш не са чували за т.нар. "dog wadens" - инспектори за контрол на животните, назначавани със закон в Обединеното кралство, чийто основен принос през последните десетилетия бе ограничаването на свръхвъзпроизводството чрез заставяне на стопаните да удържат кучетата си в границите на имота.

...

Вече не е тайна, че г-жа Фандъкова е пръв приятел на бездомните кучета в София. :D

Доста подвеждащо. Това е все едно да кажем, че българите са първи приятели на Коледното прасе и Гергьовското агне.

Вдействителност, лицето Йорданка Асенова Фандъкова и нейното обкръжение са се разпоредили през последните три години с над 15,000 безстопанствени кучета плюс неизвестен брой изгубени домашни любимци.

Ние можем само да предполагаме колко страшна е била съдбата на повечето от тях. Обаче, факт е, че 18 американски щата изрично са забранили със закон изкупуването на животни от приютите от страна на експерименталните институти.

Допълнително инфо: Google, ключова дума "Pound Seizure" >>

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

няма да плачете и да се оплаквате -

докато не въведат закон за собствениците на кучовци все така ще е -

преливане от пусто в празно, само дето кучовците са потърпевши и те страдат

няма да плачете и да се оплаквате -

докато не въведат закон за собствениците на кучовци все така ще е -

преливане от пусто в празно, само дето кучовците са потърпевши и те страдат

Страдат и изпохапаните от кучета и тези, които са имали нещастието да се заразят с кучешка тения.

Страдат и изпохапаните от кучета и тези, които са имали нещастието да се заразят с кучешка тения.

нямам нищо против да ги приберат в приюти -

ама като изхвърлят нови и нови и тия новите не знаят как да оцелеят навън, много ясно че ще са злобни и лоши

и аз съм лоша като ме наранят

да идва Ной и да ги взима, за следващия нов свят, дано е по-добър от този

нямам нищо против да ги приберат в приюти -

ама като изхвърлят нови и нови и тия новите не знаят как да оцелеят навън, много ясно че ще са злобни и лоши

и аз съм лоша като ме наранят

да идва Ной и да ги взима, за следващия нов свят, дано е по-добър от този

Тези стопани, които изхвърлят потомството на любимците си трябва да бъдат санкционирани, дори подвеждани под съдебна отговорност.

Проблемът с тяхното издирване може да бъде решен чрез подаване на сигнал към съответната служба от страна на съседи или познати.

Тези стопани, които изхвърлят потомството на любимците си трябва да бъдат санкционирани, дори подвеждани под съдебна отговорност.

Проблемът с тяхното издирване може да бъде решен чрез подаване на сигнал към съответната служба от страна на съседи или познати.

Това е ала-бала от страна на побългарената защита на животните. Аман от параден екстремизъм!

Нали добрата практика е основана върху възпитанието и информираността на стопаните на животни, не върху сплашването и назиданието.

Нали добрата практика е основана върху възпитанието и информираността на стопаните на животни, не върху сплашването и назиданието.

Така е, но по мои наблюдения, за да бъде решен успешно какъвто и да било проблем у нас, трябва да има сплашване, назидание и наказание.

За съжаление...

Защо ли е така? :rolleyes:

Все пак, дали наистина е така? Нали досега остава една огромна празнина, наречена невежество и дезориентация? Това означава в крайна сметка криминогенна среда. Казазно е "информационно-възпитателни програми" и "инспектори по кучетата, които ежедневно контактуват със стопаните". Ние досега оставаме с програми единствено за събиране на кучетата, и сега някои настояват да раздуят още щата със "зоополиция, която да наказва злото".

Ние досега оставаме с програми единствено за събиране на кучетата, и сега някои настояват да раздуят още щата със "зоополиция, която да наказва злото".

те тия "полиции" и "инспектори" ги знаем кви са - само на хартия - тука де

колкото гледат де пуша на забранени места навън - толкоз и за кучовците ще гледат

Аз отдавна съм казал, че друг вариант освен умъртвяването и кастрацията на домашните НЯМА! Чели ли сте до какво водят кучешките изпражнения? Ами вземете вижте...

Чели ли сте до какво водят кучешките изпражнения? Ами вземете вижте...

бе нищо ми няма да ти кажа - що котешки тоалетни съм изринала ти толкоз боклук не си изхвърлил

бе нищо ми няма да ти кажа - що котешки тоалетни съм изринала ти толкоз боклук не си изхвърлил

С гадостите с които я храниш ще сере по 30 пъти на ден. Котката ми на село е финна(кадзански пицел :D ), но не й пречи да има чар. Градските домошарчета са дебели и серкат по 300 пъти на ден. Рини робе, риниии...

С гадостите с които я храниш ще сере по 30 пъти на ден. Котката ми на село е финна(кадзански пицел :D ), но не й пречи да има чар. Градските домошарчета са дебели и серкат по 300 пъти на ден. Рини робе, риниии...

не позна бе уее по веднъж само

Надявай се, че ходи само по 1 път на ден, 1 път само ти виждаш...

тя ходи в банята, мойта ангорка е аристократка

:P

Която и да е котка в апартамент ходи в банята... Дъъъх?

не всяка бре - както я научиш

първата ми искаше само котешки тоалетни на терасата и тва си е, да ровка там аз да рина после

Нима ти следиш котката си колко пъти на ден ака?! :ohmy:

И ходиш по цял ден след селска котка?! :no-no:

Нима ти следиш котката си колко пъти на ден ака?! :ohmy:

И ходиш по цял ден след селска котка?! :no-no:

В апартамента ако не следиш колко пъти ходи до тоалетна ще мирише на лошо - трябва да знаеш, за да го изчистиш. А за селската котка - ако видя видя, то е в градината иначе 5 пари не давам :-D

В апартамента ако не следиш колко пъти ходи до тоалетна ще мирише на лошо - трябва да знаеш, за да го изчистиш. А за селската котка - ако видя видя, то е в градината иначе 5 пари не давам :-D

Моят котарак ака вечер, винаги по едно и също време и през зимата винаги мяука да му отворя вратата на балкона, защото тоалетната му е там.

Бентонита който ползва е качествен и тоалетната му не мирише, дори да не съм я почистила по независещи от мен причини.

:)

• 7 месеца по-късно...
Строят къщички на сянка за бездомните кучета

Публикувано изображение
Бездомните кучета ще бъдат настанявани в отделни къщички в заградени дворове.

Облекчават се изискванията за строеж на приюти за бездомни кучета. Дава се възможност те да бъдат настанявани на групи в отделни оградени дворове с къщички за всяко животно. Задължително е да имат осигурена сянка, предвиждат промени в наредба на министерството на земеделието.

Измененията целят да намалят разходите на общините за изпълнение на програмите им за справяне с бездомните кучета, пише в доклад на зам.-министър Явор Гечев. По сега действащата наредба те могат да бъдат настанявани само в приюти с изцяло затворени постройки. Изграждането на такъв за 500 кучета струва около 6,5 млн. лв., или колкото една нова детска градина.

Промените предвиждат за всяко куче да има обща площ не по-малко от 6 кв. м (къщичка и дворче) при не повече от 8 кастрирани животни в група. Те трябва да са приблизително на еднаква възраст и големина. При повече кучета в групата - от 8 до 20, за всяко площта трябва да е минимум 10 кв. м за животни до 20 кг и 20 кв. м за по-тежки. В случай че настанените кучета са в групи от повече от 20, но най-много 50, то тогава квадратурата за 1 животно е равна на броя на кучетата в заграждението.

Изискванията за строеж на къщичките е те да са с повдигнат под, тоест да е изолиран от земята. Те трябва да са под навес или сянка.

Самите дворчета, в които ще са къщичките, пък е нужно да са с ограда, висока най-малко 2,2 метра, която да не позволява излизането на кучетата навън. Дворчетата може да са покрити с трева или чакъл, бетон, пясък, плочки или друга твърда настилка.

Всъщност това е третият опит за поправка на наредбата, която да позволи строежа на по-евтините приюти. При правителството на Бойко Борисов беше направено изменение, но Върховният административен съд го отмени заради неспазване на процедурните правила и липса на обществено обсъждане. После при служебния кабинет беше подготвен нов вариант, срещу който обаче се обявиха представители на общините.

24chasa.bg

• 2 месеца по-късно...

Жертвата на побеснели помияри – професор Тачков се събуди!
Той е излязъл от комата, съобщават лекарите88-годишният мъж беше нападнат в столичния квартал „Малинова долина“, където беше буквално оглозган от освирепели помияри. Има проблеми със зрението на Тачков, не е изключено той да остане сляп. Очите му бяха наранени от зъбите на псетата и по тях има хематоми. Най-сериозно обаче е засегнат левия му крак, а лявото стъпало е почти изядено.

Нахапаният професор ще живее, но без стъпало и без зрение
Жестоко нахапаният от озверели кучета професор Ботьо Тачков от Перник ще живее, но без едно стъпало и без зрение.
Бивш служител в "Екоравновесие" обяви, че бездомните кучета в столицата са над 40 000 и върлуват в няколко столични квартала.

Побърканите помиярозащитници се изпокриха като плъхове.
Преди това бълваха безумия като това:
"КУЧЕТАТА НАПАДАТ САМО ЛОШИ ХОРА! НИКОЕ ЖИВОТНО НЕ НАПАДА БЕЗ ПРИЧИНА! ВСИЧКИ ТИЯ ИЗМИШЛЬОТИНИ И НЕВЕЖИ ПРИКАЗКИ, ЧЕ КУЧЕТАТА БИЛИ ОПАСНИ, ЧЕ БИЛИ РАЗВЪДНИК НА БОЛЕСТИ... И КАКВО АКО ГИ НЯМА КУЧЕТАТА ПО УЛИЦИТЕ, ТЕ ЛИ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ?"

Разбира се като отмине и тоя случай пак ще започнат да крякат. Както след всички предишни случаи на нападнати хора...

Служителите от „Екоравновесие” решиха да направят хайка и да заловят всички кучета от квартала. Четириногите ще бъдат настанени в приюта в Сеславци, а някои от тях ще бъдат евтанизирани.
До този момент обаче са заловени едва 8 от около 50-те бездомни кучета, които обикалят квартала.
Друга сериозна пречка в България се оказват екозащитниците, които са твърдо против бездомните кучета да бъдат умъртвявани. Три от жените дори заявиха, че нападнатия от кучетата 87-годишен проф. Тачков сам е бил виновен, за това че е нападнат.

Кучета разкъсаха дете във великотърновско село

2007
Публикувано изображение

Момченце на една година почина, след като бе разкъсано от бездомни кучета във великотърновското село Самоводене.

Кучета изядоха краката на баба

„Крачка никога няма да имам – само тая количка ще е!… Ако си имам аз крачка, ще взема една пушка и направо ще ида да ги убия! Аз ще ги убия – дето ме ядоха…” – казва 85-годишната баба Гена, чиито крака бяха оглозгани до кокал от глутница полудомашни кучета, които в момента се отглеждат в приют.

Публикувано изображение

Баба Гена е на осемдесет и пет години. Живее сама в с.Лисец, Ловешко. Гледа козичка и няколко кокошчици и всеки ден отива до фурната за хляб.
Един ден по пътя я нападат четири кучета, събарят я на земята и в продължение на половин час късат и ядат парчета месо от краката й.
Баба Гена вика за помощ, но никой не я чува. Една от съседките на баба Гена се опитва да й помогне, но кучетата нападат и нея и жената избягва.
Спасителят на баба Гена се казва Иван Минков, който с помощта на дебела пръчка разгонва кучетата

Озверяло куче уби човек в столичния квартал „Горна баня”. 49-годишният Божидар Аначков е бил приет в „Пирогов” с тежки разкъсвания по тялото и е починал в резултат на раните си. Мъжът е изпохапан по ръцете и краката. Полицията опроверга появилите се твърдения, че кучето е собственост на починалия. Пред Дарик радио бащата на Божидар – Стоян Аначков, заяви, че кучето е собственост на техен съсед и добави: В болницата ни казаха, че утре можем да си го вземем сина.

Румъния реши проблема с бездомните кучета – разстрел за всички!

До крайната мярка се стигна, след като бездомни кучета разкъсаха 6-годишно дете

Всички бездомни кучета в румънския град Сучава ще бъдат разстреляни след последния трагичен инцидент, в който група бездомни псета разкъсаха 6-годишния Сами. Детето беше зверски нахапано по цялото тяло, а двете рани на вратлето му се оказаха фатални. Именно заради това, общинските съветници в румънския град са били единодушни, че проблемът може и трябва да се реши като се разстрелят всички четириноги, които се разхождат из града. Освен това, ще бъдат налагани сериозни глоби на стопаните, които изхвърлят домашните си любимци на улицата. Санкцията за тези хора ще бъде от 5000 до 10 000 леи.
Този метод за борба с кучетата събра доста положителни реакции от българската общественост.

За пътя на изоставените кученца по софийските улици

Няма общински приют, който да може да приюти изоставените малки кученца в София. Места за тях липсват, а съдбата им е или сигурна смърт, или превръщането им в новото поколение софийски бездомни кучета. От началото на юли досега са изхвърлени над 300 малки кученца, а само за една седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца. Новият приют в Горни Богров пък вече е приел близо 60 бездомни кучета, но в него не се прибират малките. Това съобщи директорът на общинското предприятие Екоравновесие д-р Манол Нейков.

Поредният нов кашон с изоставени малки кученца е открит миналата седмица в столичния квартал Надежда 4. Сигналът е на Росица Владимирова: „Видях три изоставени кученца в кашон, които спяха на топло. Сигнализирах в Екоравновесие, информираха ме, че ще препратят сигнала в приюта в Горни Богров, който приема малки кученца. От там обаче обясниха, че са предприятие, което се издържа основно със спонсори и няма места. Предложиха ми да ги гледаме някъде един месец, като те да осигурят безплатни първа и втора ваксина. Няма как да ги взема вкъщи и затова отново звънях на Екоравновесие, но ми обясниха, че те не прибират кучета на възраст до 6 месеца", разказва Владимирова.

Според нея така предприятието си осигурява работа. „Въпреки че имам куче, за мен по-хуманно е да се приберат малките кученца и хуманно да ги евтаназират, отколкото да ги мачкат колите по улиците". Кученцата вече са изчезнали, защото са били много шумни и някой ги е преместил зад блока, разказва Росица Владимирова. „Наистина вдигаха шум, защото са малки, отделени от майка си и вероятно някой ги е изхвърлил. Не съм сигурна какво се е случило с тях, но се съмнявам да е нещо добро. Вероятно е най-лошата съдба", споделя още тя.

Вероятно наистина ги е застигнало най-лошото, а тези от тях, които оцелеят, ще станат новите бездомни кучета на София. Това разказва Явор Гечев от „Четири лапи". „Няма идеално решение в този случай. Когато става въпрос за бебета кученца, настаняването им в приют невинаги е добра идея, защото там е опасно за здравето им", обяснява той. За едно малко и неваксинирано куче не е добре да попадне в приют, защото там виреят болести, смята Гечев. „Представете си го като в детска градина, но със смъртоносни болести". От друга страна, приютите са препълнени, обяснява още той. „Някак си напоследък се създаде разбирането, че един приют е като депо или боклукчийска кофа, в която непрекъснато се носят животни и нещо се случва там. Не е така. Хората трябва да са много по-отговорни и да се погрижат домашният им любимец да не ражда, ако не могат да отглеждат поколението му". Напоследък животните не стигат до приюта, защото са изоставени навън, пред блока, на шосето, а напоследък стана модерно да ги изоставят по магистралите, където шансът им за оцеляване е нулев. Това споделя още Явор Гечев и допълва, че хората, които изоставят малки кученца на улицата, не им дават втори шанс по този начин.

В страните от т. нар. културен свят практиката наистина е нежеланите кученца да се оставят в приют, признава Гечев, но тук приютите нямат капацитет за толкова много животни. Той съветва хората, които намират изоставени малки кученца, да се опитат да им намерят крайни осиновители чрез създадените за целта сайтове и организации. Някои изпращат животните за осиновяване в чужбина, където имат по-голям шанс, някои хора пък биха си осиновили животно от улицата, въпреки че няма родословие, казва още той. Такъв сайт е bezdom.info, а „Четири лапи" също имат подобна кампания - „Вземи ме вкъщи", която е точно за прибрани от улицата животни. „Моят личен съвет е хората, които не искат кучета, да не допускат появяването им на бял свят", казва още Гечев.

Превенцията е основното, за което апелира и директорът на Екоравновесие д-р Манол Нейков. Начините според него са два - кастрация или ако е късно - аборт. „Винаги има варианти, с които може да бъде спряна нежеланата бременност при домашния любимец. Най-близкият и доверен ветеринарен лекар може да прекъсне ранната бременност при кучетата със съответните препарати, а при необходимост дори може кучето да се кастрира при ранна бременност, така че да не се допусне раждането и изхвърлянето на тези кучета".

Според д-р Нейков тези процедури съвсем не са по-скъпи от грижите за бездомните кучета в София, които се прибират в приюта, кастрират, обезпаразитяват и връщат по места. Аборт на куче струва не повече от 40 или 50 лв., но е по-добре да се направи кастрация, която в частните ветеринарни клиники струва от порядъка на 80-120 лв., но това решава проблема еднократно и за постоянно, смята още той. „Дори при такъв аборт за 40-50 лв. има препарати, с които да не се допуска разгонване на кучето. Те също струват от този порядък, но винаги е възможно впоследствие отново да се допусне нежелана бременност на домашния любимец". Манол Нейков припомни, че общината има различни кампании за безплатна кастрация на домашните любимци. „Но не трябва да се допуска да има нови бездомни кучета, защото се стига до напрежението между гражданите и кучетата и накрая винаги страдат кучетата", смята д-р Нейков.

Иначе пътят на бебетата кученца, изоставяни по софийските улици, е много нерадостен, разказва д-р Манол Нейков. Приютите в Столичната община са препълнени, а единствено в приюта на Animal Rescue в Горни Богров се прибират малките кученца, но и той е препълнен. Почти ежедневно и те намират кашони с малки изхвърлени бебета кученца. „Тези, които обаче биват изхвърлени по улиците на София - край блокове, детски площадки и градини, пътят им е в две посоки. Ако ги намерят граждани с добро сърце, някои ги прибират вкъщи да ги отглеждат. Други обаче не ги осиновяват или прибират в домове и оттам нататък ги очаква нерадостна съдба по софийските улици, а някои и не оцеляват".

Д-р Манол Нейков обяснява и защо не може да се прибират малки кученца в общинските приюти. Те трябва да отговарят на редица допълнителни изисквания - карантинни помещения, с индивидуални боксове, както за малките изхвърлени кученца, така и за майки с малки. Кученцата подлежат на ваксинации, въпреки това смъртността при тях също е много голяма. Ако нямат майка, изискват много грижи, като например хранене с биберони по няколко пъти на ден, което е трудно за осъществяване.

На сигнала на Росица Владимирова Нейков отговаря така: „Много е трудно. Единственият начин на този етап е хората да се погрижат за изоставените малки кученца, ако могат, тъй като не всички имат тази възможност. За нерадостната съдба на изхвърлените кученца от недобросъвестни граждани моралната отговорност носят само и единствено те и това трябва да тежи само на тяхната съвест", категоричен е д-р Манол Нейков.

dariknews.bg

Стопаните на изхвърлените кученца би трябвало да бъдат санкционирани, но предполагам, че е трудно да се открият.
Според мен би трябвало да прибират малките кученца в приют, или да ги евтаназират, колкото и да е жестоко.
Софийските улици са пълни с бездомни кучета, които стават все по-агресивни.
В нито една нормална държава не биха търпяли такова нещо.

Имама въпрос а за изоставените дечица ? Или те не са тооолкова важни за вас ,всички  хленчите за животинките ама  си хапвате месце тези дето ги ядете  не са ли  милички, сладички  мдам   само като са приготвени в кухнята  .Понякога  се изумява човек като Ви чете придавайки  интелегентни  и човешки качеста на животни е това е изгодно  на тези които си вадят хляба с такива  будалички е няма как трябва да се живее някак.

Причината да има толкова много бездомни кучета е във властите.

Защото кастрират една незначителна част от тях, а останалите средства за кастрация влизат в нечии джобове.

Причината да има толкова много бездомни кучета е във властите. Защото кастрират една незначителна част от тях, а останалите средства за кастрация влизат в нечии джобове.

Кастрация от към главата това е истината, но както казахте парите.... трябва да се усвоят  никой не мисли за дечица, майки, баби... за това хората ги тровят с антифриз  след като  няма кой да го направи по ,,хуманен начин" :whist:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.