Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мерки срещу бездомни кучета

Featured Replies

Мда, същевременно миришат на изпражненията на всичките си "+28 кучета и 15-16 котки, които гледат едновременно в апартамента си, без да имат на доходи по-големи от нашите"...Абе това си е направо болест, не искам да мисля как ги траят комшиите?!?

Еми как, трудно... Имах една комшийка с над 20 котки в апартамента, ненормална история. Целия вход смърдеше на котешки л*йна...

• Отговори 244
  • Прегледи 58,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

... Искам само да припомня от къде идва коренът на думата "хуманност" - от "human" - човек...

"Хуманност" всъщност означава "човечност." Проблемът не е в човечното отношение към животните, защото то не означава автоматично нарушаване на човешките права. Проблемите у нас дойдоха от безочливата експлоатацията на идеята за хуманност към животните от страна на институции и служебния "неправителствен" сектор. Животните не спечелиха нищо досега от тимаджийския модел за "овладяване на популацията." И те, и гражданите са жертва на мафията.

... орязват клиничните пътеки за тежко болни деца, които се нуждаят от лечение в чужбина,старците живеят с по стотина лева пенсии и ровят в кофите за боклук, закриват болници и училища... А в същото време наливат милиони в джобовете на разни организации, правят се излишни приюти и т.н...

От 2007 г. до момента София наля около 5,500,000 лв. в общинския приют и над 500,000 в частния приют в село Горни Богров. В последните дни мафията пусна поредния си проект за одобрение от общинския съвет: >> Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2011 – 2016г. - План за действие

Накратко: Основното в общинската инициатива се оказват огромните разходи от 2,000,000 лв. за изграждането на още приюти в допълнение към сега действащите четири, 800,000 лв. за изграждането на кастрационен център, 500,000 лв. за изграждането на осиновителен център, 120,000 лв. за закупуването на мобилна клиника за кастрации. Около 400,000 лв. ще бъдат разпределени през следващите две години между Екоравновесие, неправителствени организации и частнопрактикуващи ветеринарни лекари за извършването на самата кастрация на безпризорните животни.

Предвиден е непосочен засега разход за увеличаване броя на ловните екипи до 10. Официалните данни за брой кучета, залавяни от Екоравновесие, показват, че на всеки от сега действащите четири екипа са се падали между 4 и 5 залавяния за работен ден. Следователно, това предложение няма разумно обяснение.

Най-накрая, след изграждането на новите съоръжения ще започне тяхната дългосрочна експлоатацията, което означава допълнителното наливане на милиони лева.

Софийският електорат отново бе изненадан със скъпоструващи мерки, които са напълно неефективни или финасово неефективни спрямо свръхвъзпроизводството на местната популация от домашни кучета. Според изследване на Маркет Линкс, проведено в София през 2009 г., тя вече наброява 250,000 животни. Въпреки това, настоящият проект не включва субсидия и схема за масова стерилизация на домашните кучета в частните ветеринарни клиники, нито финансирането на солидни образователни програми – мерки, доказани в световната практика като решаващи за намаляване на нежеланата популация.

.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

„Аз бях нов в квартала. Не очаквах нищо, не исках нищо и не се надявах. Бях приел вече своя кучешки живот:

Име-неизвестно или в най-добрия случай „Шаро”. Във всеки нов квартал ме кръщаваха така.

Хората бяха добри с мен, не ме закачаха, просто ме подминаваха. Е, не ме храниха, но не ме и биеха и аз им бях благодарен!

Но един ден ти се спря и ме погледна. Даде ми ново име, в което аз повярвах. Нарече ме "Моето момче" и аз зачаках да ме отведеш у дома, при себе си. Чаках да се върнеш за "своето момче"!

Аз исках просто да ме обичаш и това ме промени. Имах смели мечти за утрешния ден. Виждах в него своя дом, своето сигурно бъдеще и твоята обич, най-желаната любов в света!

Аз исках просто да чуя отново гласа ти. Имах своите прекрасни сънища. Виждах в тях нашите тайни, усмихнати погледи и твоята ръка, посегнала нежно към мен, към "твоето момче"!

Обичах и очаквах утрешния ден, защото го виках с твоето име, а той ми отговаряше с твоя глас!

Но утрешният ден дойде - студен, неприветлив, самотен...

Аз исках да запазя гласът ти, но силното свистене на вятъра го заглуши завинаги.

Аз се борих да не забравя допира на ръката ти, но студът, който победи тялото ми го накара да изчезне само за миг.

Аз докрай защитавах мечтата си, но снежинките, които ме затрупваха я разпиляха в хиляди посоки.

Но не успяха да ми вземат надеждата, нея не разменях за нищо!

И утрешният ден дойде...

Беше студено, беше самотно, беше страшно...

Моите вчерашни смели мечти бяха затворени зад метални решетки. Моите прекрасни сънища останаха в далечното ми вчера.

Тук в приюта не можем да сънуваме, тук не е нормално да мечтаем и няма за какво да се молим.

Но не успяха да ми вземат надеждата, нея не я разменях за нищо!

И аз продължавах да те чакам през всяко ново утре, виках те, молех те, обичах те...

И щях да продължа да те чакам толкова време, колкото ми подари животът.

Но утрешният ден идваше отново и отново, все по-самотен, все по-страшен, все по-нежелан...

Единствено утрешният ден успя да ми вземе надеждата, нея размених за да няма повече утре...

Всеки ден някой преживява тази история, губи мечтите си...

Всеки ден някой разменя надеждата си, защото неговото "утре" носи само страх...

Всеки ден, всеки от нас може да промени това!”

http://forum.dog.bg/topic/41856-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0/

Публикувано изображение

Редактирано от Drosophila melanogaster (преглед на промените)

И по-грозни неща съм виждал и чувал за любимата ми порода сърцати помияри.

Всеки прави кам изборите си и освен ако не вреди и не убива нещо,има право да върши каквото му е на сърце. Аз предпочитам да съм сърцата помиярка,пред нагъл пън,който добро не е направил през живота си,но обича да мрънка,да обижда и да държи сметка защо някой прави това,а не онова. Грозно е...и ако толкова го е грижа за децата,за възрастните хора,за болниците...ами да направи нещо...да отиде да помага на старците,да храни децата по приютите и да дава дарения. Не всеки има възможност,но има хиляди начини за помощ и те не изискват винаги пари,а време и желание. Но този,който помага обикновено не седи да плюе по хората,които също помагат...макар в името на друга кауза.Защото знае какво е..колко е трудно и как съвестта не ти дава мира. Това мрънкащ пън не може да го разбере.

За мен е просто: Ако ме нападне куче се защитавам, дори да ме обявят за престъпник. С подръчни средства - пари за свирки няма да давам. Ако се опитат да ме преследват като престъпник за това че не съм се оставил да ме изядат кучетата се защитавам, дори да ме обявят за терорист (Тук вече с подръчни средства едва ли ще мине, но ако ме изнудят да давам пари ще се погрижа да са за нещо по-полезно от адвокати.). Но ако някой му се съди - ситуацията у нас просто плаче за международния съд за човешки права. Да се дава на кучетата право да убиват хора за храна, и същевременно да се забранява на хората да убиват кучета за храна е очевидна дискриминация.

Редактирано от asa (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
прибиране в приютите и до непотърсени до една седмица от стопаните йм дотам... въпросът е много деликатен, но по-добре така отколкото нахапани до безобразие хора.
  • 4 седмици по-късно...

В един вестник прочетох една доста пикантна новина. Напоследък е на мода едно изключително ефективно средство за справяне с бездомните кучета. И той е хората които идват в София да изхвърлят там бездомните помияри които преди това са хванали в тяхния град или село.Така никой не може да ги обвини че са повредили някой помияр. Както се казва който е създал проблема той да си го реши.- А истината е е че проблема може да се реши само в София.За жалост пак на гърба на обикновения софиянец но все пак хората са си решили проблема.. ;) Както казват в някои от TV сериалите:- Да им е честито на столичаните. :shock11:

Кучетата не си изхвърлят боклука през терасите.

Жал ми е за бездомните кучета... :)

• 1 година по-късно...

За пътя на изоставените кученца по софийските улици

Няма общински приют, който да може да приюти изоставените малки кученца в София. Места за тях липсват, а съдбата им е или сигурна смърт, или превръщането им в новото поколение софийски бездомни кучета. От началото на юли досега са изхвърлени над 300 малки кученца, а само за една седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца. Новият приют в Горни Богров пък вече е приел близо 60 бездомни кучета, но в него не се прибират малките. Това съобщи директорът на общинското предприятие Екоравновесие д-р Манол Нейков.

Поредният нов кашон с изоставени малки кученца е открит миналата седмица в столичния квартал Надежда 4. Сигналът е на Росица Владимирова: „Видях три изоставени кученца в кашон, които спяха на топло. Сигнализирах в Екоравновесие, информираха ме, че ще препратят сигнала в приюта в Горни Богров, който приема малки кученца. От там обаче обясниха, че са предприятие, което се издържа основно със спонсори и няма места. Предложиха ми да ги гледаме някъде един месец, като те да осигурят безплатни първа и втора ваксина. Няма как да ги взема вкъщи и затова отново звънях на Екоравновесие, но ми обясниха, че те не прибират кучета на възраст до 6 месеца", разказва Владимирова.

Според нея така предприятието си осигурява работа. „Въпреки че имам куче, за мен по-хуманно е да се приберат малките кученца и хуманно да ги евтаназират, отколкото да ги мачкат колите по улиците". Кученцата вече са изчезнали, защото са били много шумни и някой ги е преместил зад блока, разказва Росица Владимирова. „Наистина вдигаха шум, защото са малки, отделени от майка си и вероятно някой ги е изхвърлил. Не съм сигурна какво се е случило с тях, но се съмнявам да е нещо добро. Вероятно е най-лошата съдба", споделя още тя.

Вероятно наистина ги е застигнало най-лошото, а тези от тях, които оцелеят, ще станат новите бездомни кучета на София. Това разказва Явор Гечев от „Четири лапи". „Няма идеално решение в този случай. Когато става въпрос за бебета кученца, настаняването им в приют невинаги е добра идея, защото там е опасно за здравето им", обяснява той. За едно малко и неваксинирано куче не е добре да попадне в приют, защото там виреят болести, смята Гечев. „Представете си го като в детска градина, но със смъртоносни болести". От друга страна, приютите са препълнени, обяснява още той. „Някак си напоследък се създаде разбирането, че един приют е като депо или боклукчийска кофа, в която непрекъснато се носят животни и нещо се случва там. Не е така. Хората трябва да са много по-отговорни и да се погрижат домашният им любимец да не ражда, ако не могат да отглеждат поколението му". Напоследък животните не стигат до приюта, защото са изоставени навън, пред блока, на шосето, а напоследък стана модерно да ги изоставят по магистралите, където шансът им за оцеляване е нулев. Това споделя още Явор Гечев и допълва, че хората, които изоставят малки кученца на улицата, не им дават втори шанс по този начин.

В страните от т. нар. културен свят практиката наистина е нежеланите кученца да се оставят в приют, признава Гечев, но тук приютите нямат капацитет за толкова много животни. Той съветва хората, които намират изоставени малки кученца, да се опитат да им намерят крайни осиновители чрез създадените за целта сайтове и организации. Някои изпращат животните за осиновяване в чужбина, където имат по-голям шанс, някои хора пък биха си осиновили животно от улицата, въпреки че няма родословие, казва още той. Такъв сайт е bezdom.info, а „Четири лапи" също имат подобна кампания - „Вземи ме вкъщи", която е точно за прибрани от улицата животни. „Моят личен съвет е хората, които не искат кучета, да не допускат появяването им на бял свят", казва още Гечев.

Превенцията е основното, за което апелира и директорът на Екоравновесие д-р Манол Нейков. Начините според него са два - кастрация или ако е късно - аборт. „Винаги има варианти, с които може да бъде спряна нежеланата бременност при домашния любимец. Най-близкият и доверен ветеринарен лекар може да прекъсне ранната бременност при кучетата със съответните препарати, а при необходимост дори може кучето да се кастрира при ранна бременност, така че да не се допусне раждането и изхвърлянето на тези кучета".

Според д-р Нейков тези процедури съвсем не са по-скъпи от грижите за бездомните кучета в София, които се прибират в приюта, кастрират, обезпаразитяват и връщат по места. Аборт на куче струва не повече от 40 или 50 лв., но е по-добре да се направи кастрация, която в частните ветеринарни клиники струва от порядъка на 80-120 лв., но това решава проблема еднократно и за постоянно, смята още той. „Дори при такъв аборт за 40-50 лв. има препарати, с които да не се допуска разгонване на кучето. Те също струват от този порядък, но винаги е възможно впоследствие отново да се допусне нежелана бременност на домашния любимец". Манол Нейков припомни, че общината има различни кампании за безплатна кастрация на домашните любимци. „Но не трябва да се допуска да има нови бездомни кучета, защото се стига до напрежението между гражданите и кучетата и накрая винаги страдат кучетата", смята д-р Нейков.

Иначе пътят на бебетата кученца, изоставяни по софийските улици, е много нерадостен, разказва д-р Манол Нейков. Приютите в Столичната община са препълнени, а единствено в приюта на Animal Rescue в Горни Богров се прибират малките кученца, но и той е препълнен. Почти ежедневно и те намират кашони с малки изхвърлени бебета кученца. „Тези, които обаче биват изхвърлени по улиците на София - край блокове, детски площадки и градини, пътят им е в две посоки. Ако ги намерят граждани с добро сърце, някои ги прибират вкъщи да ги отглеждат. Други обаче не ги осиновяват или прибират в домове и оттам нататък ги очаква нерадостна съдба по софийските улици, а някои и не оцеляват".

Д-р Манол Нейков обяснява и защо не може да се прибират малки кученца в общинските приюти. Те трябва да отговарят на редица допълнителни изисквания - карантинни помещения, с индивидуални боксове, както за малките изхвърлени кученца, така и за майки с малки. Кученцата подлежат на ваксинации, въпреки това смъртността при тях също е много голяма. Ако нямат майка, изискват много грижи, като например хранене с биберони по няколко пъти на ден, което е трудно за осъществяване.

На сигнала на Росица Владимирова Нейков отговаря така: „Много е трудно. Единственият начин на този етап е хората да се погрижат за изоставените малки кученца, ако могат, тъй като не всички имат тази възможност. За нерадостната съдба на изхвърлените кученца от недобросъвестни граждани моралната отговорност носят само и единствено те и това трябва да тежи само на тяхната съвест", категоричен е д-р Манол Нейков.

dariknews.bg

Стопаните на изхвърлените кученца би трябвало да бъдат санкционирани, но предполагам, че е трудно да се открият.

Според мен би трябвало да прибират малките кученца в приют, или да ги евтаназират, колкото и да е жестоко.

Софийските улици са пълни с бездомни кучета, които стават все по-агресивни.

В нито една нормална държава не биха търпяли такова нещо.

Наслушах се, нагледах се , начетох се на всякакви безумия. Слушам, гледам - празни обещания, а на практика нищо не се случва. В града в който живея, това е ненормален проблем. Кучета в центъра на града, кучета в магазините, глутници в парковете, около училища и детски градини, кучета дори и във жилищните входове. Онзи ден един пумияр щеше да охапе детето ми и съжалявам, че нямах по - бърза реакция - целта беше моментално да убия пумияра. ПИСНА МИ И КАЖЕТЕ МЕТОД С КОЙТО ДА СЕ САМОРАЗПРАВИМ С ТАЗИ НАПАСТ :angry22:

Ами , то нашите управници не искат да го решат този въпрос , защото тук има далавера. И тия от управата гушкат от кучетата ....и тия от екото и други там гушкат пари. Значи брато , оправяй се сам! Има два начина - единия е тровене с каунтер и другия пак тровене с антифриз! Ако не искаш да те изядат те - управниците , екото или кучутата.

Наслушах се, нагледах се , начетох се на всякакви безумия...

ПИСНА МИ И КАЖЕТЕ МЕТОД С КОЙТО ДА СЕ САМОРАЗПРАВИМ С ТАЗИ НАПАСТ...

Идеята за саморазправа също би могла да бъде причислена към безумията. Все пак, защо никъде в България не бе подходено разумно към преодоляване на кризата с кучетата?

(А) Заради частен интерес, защото цяла индустрия възникна и процъфтява около свръхвъзпроизводството на домашни кучета и експлоатацията на градовете като ферми за кучета. Има мафия от ПОМИЯРИ, която единствено печело от събирането на нежеланите животни без необходимост да инвестира.

(Б) Заради изостаналост на посткомунистическото общество, т.е. пълна неангажираност на възможните заинтересовани страни. Така играчи продължават да са корумпираният законодател, корумпираните компетентни институции, и корумпираните НПО, работещи преди всичко "на ползу частнику" (тук злополучно се връщаме на "А").

Идеята за саморазправа също би могла да бъде причислена към безумията.

Не, не, неее.

Ето това е безумие - В София загинаха 2-ма човека (забележете, човека а не кучета), колко останаха с трайни наранявания от които и деца, ми кучешката тения за която се мълчи.

Това е безумие, а другото е ответно мярка която трябва да предприемем ние защото още дълги години нищо няма да се промени. И както Мойра споменава в последния си пост - то никоя нормална държава няма да търпят това. Но !!!

...ответно мярка която трябва да предприемем ние защото още дълги години нищо няма да се промени. И както Мойра споменава в последния си пост - то никоя нормална държава няма да търпят това. Но !!!

Горното е доста извъртяно. Вдействителност, никое развито общество няма да изпадне дотам, че да преизбира мафията, после да търпи приумиците й, и нарая да прибягва до саморазправа.

Временно решение е да осъдите общината...Лошото е, че можете да го направите след като сте пострадали! След като детето ми бе нахапано ги почистиха, но след година вече са повече и от преди. И да ги изтровя все тая и затова съм написал протестно писмо до общината със съдействието на доста хора.И пак се взеха мерки,ама временно...Но това няма да ме спре да се боря, защото не искам детето ми да пострада пак!

Мерки срещу бездомни кучета

Мерките трябва да са като срещу циганите - кастрация!Иначе няма спасение!

Къде видя кастрирани роми?

Къде видя кастрирани роми?

Мисли малко, казвам че трябва да са, а не че са!

Всъщност, както си го написал, е малко като минало несвършено... :) П.П. Или по-скоро (не)довършено.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Не можеш да приравняваш хора с кучета. Ти за какъв се взимаш!? За Господ ли!?

Мислиш се, явно, за нещо повече, като човек, от един циганин.

Ми, само мога да ти кажа, че не ти прави чест.

Не те познавам, не знам кой си, но с това си изказване, за мен не си човек.

П.П. Защото в изказването ти има нещо много силно извратено.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Не можеш да приравняваш хора с кучета. Ти за какъв се взимаш!? За Господ ли!?

Мислиш се, явно, за нещо повече, като човек, от един циганин.

Ми, само мога да ти кажа, че не ти прави чест.

Не те познавам, не знам кой си, но с това си изказване, за мен не си човек.

П.П. Защото в изказването ти има нещо много силно извратено.

Този анонимен папагал просто повтаря в изказването си чудовищните безумия, с които Адолф Хитлер манипулираше лумпенизираните тълпи (впоследствие милиони негови симпатизанти и техните деца бяха използвани за пушечно месо).

Интересно би било за мен да науча как такива организми биха гледали на подобна изцепка от страна на някой новозеландец, исландец или скандинавец, който предложи въпросната мярка срещу нации като нашата, развиващи се в силно криминогенна обстановка.

Ех колеги, колегииии да бяхте и толкова активни срещу това, че всеки ден загиват поне по 2ма в авт. катастрофи. Ми като видите идиот зад волана погазващ пътни правила или пък видимо в неадекватно за управление на МПС състояние, защо не се саморазправяте?! Нали сте големи "мъже" - един път не съм видял някой като отнеме на друг предимството, после да има саморазправа, може и да става, но то е много рядко. А подритвани улични кучета виждам всеки ден, което е системен тормоз за животинката, която по природа е много привързана към хората, но след този системен побой и тормоз в комбинация от глад, се случва и при тях напражението да ескалира. Ама като сте овчици медиите ви въртят на малкият си пръст. Утре ако решат медиите ще изкарат не кучетата, а поповите прасета обществен враг номер 1, докато съседите Ви живеят в държава, в която те рекетират законно и незаконно всекидневно. Ай да ни е честито с такива съ"граждани" като Вас. С пълното ми уважение, Вие сте си виновни за цялата ситуация!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.