Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Блу,Аллах повелява: “Не сътворих Аз джиновете и хората за нищо друго, а единствено за да ми служат."(ал-Зарият: 56). Тъпо, но достъпно. ”Да ми служат” значи, че се подчиняват на Аллах, нали? Основното послание в исляма е монотеизма, който е копи-пейснат от юдеите, но не е разбран пълноценно от сунитите, защото те са пропуснали езотеричната му страна, т. е. Кабала. Това е религия изградена върху СТРАХА, за разлика от христянството, което е изградено върху ЛЮБОВТА към бога и ближния... Не бях презицен в един от предните си постове, защото очаквах корекция от страна на ерудиринатите мюсулмани, т. е. от Бадр. Накратко: Ал-Кинди е допуснал огромна грешка,когато е превел част от "Енеадите" на Плотин под наименованието "Теологията на Аристотел".

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Блу,Аллах повелява: “Не сътворих Аз джиновете и хората за нищо друго, а единствено за да ми служат."(ал-Зарият: 56). Тъпо, но достъпно. ”Да ми служат” значи, че се подчиняват на Аллах, нали? Основното послание в исляма е монотеизма, който е копи-пейснат от юдеите, но не е разбран пълноценно от сунитите, защото те са пропуснали езотеричната му страна, т. е. Кабала. Това е религия изградена върху СТРАХА, за разлика от христянството, което е изградено върху ЛЮБОВТА към бога и ближния... Не бях презицен в един от предните си постове, защото очаквах корекция от страна на ерудиринатите мюсулмани, т. е. от Бадр. Накратко: Ал-Кинди е допуснал огромна грешка,когато е превел част от "Енеадите" на Плотин под наименованието "Теологията на Аристотел".

Scepsis,понеже спомена Кабала-хубаво е човек да изчисли истинското значение на някои думи,включително и "ислям". :rolleyes: За подчинението-как да обясним факта,че човек разполага с нещо,което противоречи в доста голяма степен на подчинението?!И дори Аллах е забранил за всички,включително,и себе си-подтисничеството?!

За християнството-също много интересно мнение-изградено върху любовта към бога и ближния.Да,ама това,че ще гориш вовеки в Ада,ако нарушиш една от онези 10 Божий заповеди-поне на мен ми изглежда леко противоречащо?!

А и дори в Битие 1,и Битие 2-има доста взаймо изключващи се неща.А и защо според теб Ал-Кинди е допуснал огромна грешка?!Интересен човек ми се струва дори само,поради една негова мисъл в Трактат по метафизика: ,,Ние не трябва да се срамуваме да признаваме истината и да я възприемаме от който и да било източник, дори и принадлежащ на древни поколения или чуждестранни люде. За този, който търси истината, няма нищо по-ценно от самата истина; тя никога не накърнява или унижава този, който я търси, а напротив-облагородява го и му прави чест.’’/21,12/Също така е смятал,че съществуват два възможни вида познание,което също е интересно като виждане на нещата,и начин на мислене(Поне за мен,де.).

П.С.:И понеже според теб някои хора са неразбрали истинското значение на нещата-опитай,ако имаш желание,и време-и името на Пророка(С.А.С.)да го изчислиш според "пропуснатата" езотерична страна(може и да се изненадаш доста приятно).Намасте.

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Това е религия изградена върху СТРАХА, за разлика от христянството, което е изградено върху ЛЮБОВТА към бога и ближния...

Има разлика между страх и богобоязливост. В свещения Коран е дефинирана в следните редове:

СУРА СТЕНАТА

(АЛ-АРАФ)

Меканска, с изключение на знамения от 163 до 170, които са медински. Съдържа 206 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

35. О, синове на Адам, явят ли ви се пратеници измежду вас, разказвайки ви за Моите знамения, то за онези, които се побоят и поправят, не ще има страх и не ще скърбят.

36. А които взимат за лъжа Нашите знамения и се големеят пред тях, те са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.

34.СУРА САБА

(САБА)

Меканска, с изключение на знамение 2, което е мединско. Съдържа 54 знамения.

23. И не ще е от полза пред Него застъпничеството, освен комуто Той позволи. Щом бъде премахнат страхът от сърцата им, ще кажат: “Какво рече вашият Господ?” Ще кажат: “Истината! Той е Всевишния, Превеликия.”

24. Кажи: “Кой ви дава препитание от небесата и от земята?” Кажи: “Аллах! Или ние сме на прав път, или в явна заблуда, или вие.”

25. Кажи: “Нито вие ще бъдете питани за нашите прегрешения, нито ние ще бъдем питани за вашите деяния.”

Т.е. Корана трябва да се чете само от едно умиротворено съзнание, за да има правилно тълкование. Когато липсва страхът от сърцето, истината се разкрива, а вършейки праведни дела има ли от какво да се страхуваш от Аллах? За това получаваш награда.

Любящия е едно от 99-те имена на Аллах.Но ето какво се случва с тези, които не вършат праведни дела според Библията:

И който не се намери записан в книгата на животът, хвърлен би в езерото огнено. О.И. 20:15

За да получиш Божията благодат е необходимо да отговаряш на определени изисквания. И Бог сам те изпитва.

И ще прекарам третата част през огън, и ще ги очистя, както се чисти среброто, и ще ги опитам, както се опитва златото. Зах.13:9

И ще бъдат Мои, говори Господ Савоев, в онзи ден,когато Аз приготвя скъпоценните си. Мал.3:17

Богобоязливост описана в Библията:

Начало на мъдростта е страх Господен. Пр.9:10

Страхът Господен придава дни. Пр.10:27

Свято и страшно е Името Му. Пс.111:9

Бойте се Богу, царят почитайте. I Пет.2:17

Богобоязливостта се различава от страха в това, че тайно ти придава полза.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

И ти грешиш,шефе.

Поправи ме, кака :wors: Не познавам добре исляма и затова е нормално да допускам грешки. Зная, че според теб в исляма няма място за философия, но това се отнася само за сунитския ислям, който следваш. При шиитите нещата стоят по-различно. Тия дни ще публикувам един материал в блога си, от който ще научиш колко много средновековната христянска схоластика дължи на арабските философи. :help:

За подчинението-как да обясним факта,че човек разполага с нещо,което противоречи в доста голяма степен на подчинението?!

Свободната воля ли имаш предвид? Защо аз трябва да изяснявам нещо, което ислямските теолози не са успели да обяснят удовлетворително?

За християнството-също много интересно мнение-изградено върху любовта към бога и ближния.Да,ама това,че ще гориш вовеки в Ада,ако нарушиш една от онези 10 Божий заповеди-поне на мен ми изглежда леко противоречащо?!

Нали правиш разлика между Вехтия и Новия Завет?

А и дори в Битие 1,и Битие 2-има доста взаймо изключващи се неща.А и защо според теб Ал-Кинди е допуснал огромна грешка?!

Има няколко тълкувания, които показват, че между Бит. 1 и 2 няма противоречие. Едно от тези обяснения даде Вал в темата за Библията. Мога да ти разкажа накратко и за традиционното православно разбиране. За Ал-Кинди: той е сбъркал като е приписал неоплатоническите идеи на Плотин (не Платон) на Аристотел. Това имах предвид.

П.С.:И понеже според теб някои хора са неразбрали истинското значение на нещата-опитай,ако имаш желание,и време-и името на Пророка(С.А.С.)да го изчислиш според "пропуснатата" езотерична страна(може и да се изненадаш доста приятно).Намасте.

Намасте! Кабалистичните стъкмистики не са ми по вкуса.

Богобоязливостта се различава от страха в това, че тайно ти придава полза.

Хубаво казано! Ползата е, че си запазваш място в рая, нали? Все пак не виждам разлика дали ще го именоваме "страх" или "богобоязливост".

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

...

Хубаво казано! Ползата е, че си запазваш място в рая, нали? Все пак не виждам разлика дали ще го именоваме "страх" или "богобоязливост".

Има, има разлика :rolleyes:

Аз, с моята магарешка логика си мисля следното - страхът е комплекс от чувства и поведенчески реакции който се определя като инстинктивна реакция на потенциална опасност.

Бог (Аллах) не би трябвало да определяме като потенциална опасност, нали ?

Заради това, по-добре да използваме думата "боязън" - по-приемливо звучи някак си :yanim:

Мечолари-главозамайвам се от влючванията ти в темата :yanim:

“Праведността не е да обръщате лице на изток или на запад,

праведността е у онзи, който вярва в Аллах и в Сетния ден,

и в ангелите, и в Писанието,

и в пророците,

и раздава от своя имот, въпреки любовта си към него, на роднините и сираците, и на нуждаещите се, и на пътника [в неволя], и на просяците,

и за освобождаване на робите,

и отслужва молитвата,

и дава милостинята закат;

и у изпълняващите своя обет, когато са обещали,

и у търпеливите в злочестие и беда,

и във вихъра на битката.

Те са искрените и те са Богобоязливите”, (ал-Бакара: 177)

речник: ''За освобождаване'' — както на робите, така и на пленниците.

“Злочестие” — крайна бедност и нужда.

“Беда” — болести и други подобни.

4.Страхът от Аллах (Такуа)е пътят към спасението,какво значи,какво включва и какви са условията му?

А и се сетих още нещо-Той никога не е бил създаван,нито има начало,и край.Е,как според вас такова нещо може да Го приравняваме към каквито и да е човешки възприятия?!Това просто е невъзможно,понеже би означавало на безграничното да сложим някакви граници(най-често нашите собствени такива).

Е защо тогава смяташ,че ние сме част от Него?

За Рая е така и това ще е най-голямата награда там.

Не познавам добре исляма и затова е нормално да допускам грешки. Зная, че според теб в исляма няма място за философия, но това се отнася само за сунитския ислям, който следваш.

Питай,някакви опасения ли имаш? :rolleyes: Научи основите на Исляма и после мисли за мястото на философията в него.Къщата се строи от основите,не от тавана.Трябва да знаеш,че именно философите нулифицират Исляма (техния и този на последователите им) смятайки,че Аллах се съдържа в създанията си.Такива възгледи анулират третата част на Таухида (единобожието).

Аллах Субханаху уа Та’аала е абсолютно отделен от формите на Своите Създания.

Той нито прилича на Свое Създание,нито се съдържа в тях.

Противно на това Суфите в своята доктрина Уахдат ул Ууджуд вярват в срещуположното.Ибн Араби,Суфитския учен,на когото се приписва концепцията Уахдат ул Ууджуд,изтъква,че поради това,че Атрибутите на Аллах са проявени в Неговите създания,да служиш създанията му е подобно на това да служиш на Него:

,,Човек с пълно разбиране е този,който вижда всеки обект на служба като проявление на на истината,съдържаща се там вътре,за това им се служи.Независимо бог ли се нарича заедно с определено име,или е скала,дърво,животно или човек или звезда или ангел.’’(виж 9.)

Ето така Суфите се отклонили,заради тяхното упование на Гръцката и Източните философии,не на Курана и Сунната.За тях Богът не е Аллах-Единствен,с който никой не дели Неговото Годсподство,а всичко,което е около нас и съответно самите нас!Слава на Аллах,Който Заявява:

,, Няма подобен Нему. Той е Всечуващия, Всезрящия.,,(42:11)

Разглеждайки къде Суфизма се отклонява в разбиранията си,намираме същите твърдо установени вярвания:

,,Когато живееш в дом на мъдрост,ти повече не намираш бариера между ’аз’ и ’ти’, ’това’ и ’онова’,’вътре’ и ’вън’ ;ти ще си намерил най-после своя истински дом,в състояние на не двойственост.’’(виж 10.)

,,В края,опита от реализацията узрява достатъчно така,че (този,който се стреми към духовното) има правото да изрече изумителното твърдение:,,Аз съм Шива’’(Хиндуистко божество)’’(виж 11.)

,,Когато аз съм в тази тъминина не си спомням нищо за никой човек или Бог-човек..Виждам всичко и нищо.Като това,което съм казвал се оттегля и стои с мен,виждам Бога-човек и той понякога ми казва:,,Ти си аз и аз съм ти.’’(виж 12.)

Изменянето на Таухида (Единобожието) и Атрибутите на Аллах

Суфитите изцяло отричат всички Атрибути на Аллах като Неговото Лице,Неговите Ръце,Неговата Истауаа и т.н. ползвайки метафорични значения за обяснение на Неговите Атрибути.Въпреки,че Сподвижниците и Таби’иин вярвали в тях без никакви сравнения с Неговите творения,Суфите твърдят,че Неговите Атрибути са част от Неговите създания.

Ибн Араби отишъл толкова далече,че казвал,че е видял Аллах по време на един от неговите трансове в екстаз,във формата на младо момче,седящо на Трона!(виж ,, Bezels of Wisdom, London 1980).Други Суфистки Гностици продължили веригата на Ибн Араби и ибн ал-Фарид:вечната красота е символизирана чрез женската красота;в Индо-Мюсюлманските популярни мистични песни,душата е любящата съпруга,а Бог е жадувания за съпруг.’’(виж13.)

9. Хазихи Хияс-Суфия стр.38

10.Тибетска книга на Живота и Смъртта,стр.77

11.The Triadic Heart of Shiva,стр. 183-4

12.Angela of Foligno: Complete Works,стр 181-2

13.Енциклопедия Британика

scepsis-не предизвиквай Блу ако обичаш и по-мило,все пак е дама.Нали атеистите бяхте най-моралните човеци http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Един от плодовете на страха е знанието.Знанята само по-себе си не са достатъчни.За вярващ човек дори думите: ,,Не знам,, са част от знанието защото признава,че се стахува от Бог.Противоположното на него е арогантността.Иблис е имал знания,но не е имал страх от Бог и това го погубва.Същото става и с Карун.

Плод на страха е знанието, казваш, но всъщност е точно обратното, уважаема Алиа.

Бог (Аллах) не би трябвало да определяме като потенциална опасност, нали ?

Аллах освен, че е всемогъщ, ревнив и отмъстителен е и МИЛОСТИВ (Ар-Рахман, Ар-Рахим, Ал-Латиф, Ал-Халим, Ал-Афу и т. н.), но и е Ал-Мунтаким. Ислямската представа за бог е доста противоречива...

Aliah,това,че ние носим една част от Него,понеже още при създаването ни Аллах ни е дал частица от Неговия Дух-откога това означава,че сме Негови части?! :cool: Доколкото ми е известно страшно малко хора са тези,дори,които има някаква,каквато и да е връзка с тази си част от съществуването си. scepsis,за свободната воля-виж,нито ислямските теолози,нито,който и да е ни е длъжен да ни го обяснява,и дава наготово.И в християнството тази част малко се обяснява.А в Корана си е написано за подтисничеството,че Аллах го е забранил за всички,дори и себе си.Та,това противоречи на подчинението,което е за робите,а ангелите примерно Му служат и са Му подчинени,защото просто така са създадени,докато човек има избор,и ако Му служи-би било,и е по собствен избор,и убеждение.Това право според теб дали би ни го дал някой,който иска абсолютно подчинение?!Защото останах с убеждението,че според теб човек е длъжен да се подчинява на Бог според исляма и толкоз. И съм съгласна с Aliah за знанието,и страха.Ал-Кинди също е смятал,че има два дива (по)знание.И някой,колкото,и да знае-няма ли едно нещо-той нищо не знае.А пък и истинското знание-то всява истински,и неподправен ужас,особено,ако този,който го търси се сблъска с него за пръв път.Нищо е несравнимо!А затова,че в Корана има доста противоречия.Коранът,Библията,Тората са Свещени Книги,които обединяват в едно много аспекти от човешката природа,а самият човек е многоизмерно същество и ако мислим само,и чисто логично-би следвало да несъществува,така,както е в момента,понеже има прекалено много взаймоизключващи се аспекти.Но пак си съществуваме,нали така?Наистина е невероятно! Само това "знам,че нищо не знам" на Сократ ми се струват,че са по-скоро израз на смирение,ако са изречени от някой човек,а страхът-абе,ако Бог искаше да се страхуваме непрекъснато дали щеше да е Милостив?!И защо мислиш,Aliah,че Иблис би го погубило нещо,ако Аллах беше пожелал другояче?!Може пък просто някои неща да са предупределени... :) Той е Единственият и Всемогъщият!!!И помеждодругото според мен в истинският вярващ думи като страх,и наказание-рядко биха оказали,каквото,и да е влияние,ако наистина знае какъв път,и защо следва-защото истинската свобода е точно това-да правиш това,което трябва,но без страх,а по собствено желание,което е нещо изключително невероятно!Но кой е казал,че да следва човек Пътят на Аллах е лесно,особено в началото(ако беше-всички може би щеше да го следват-не знам.........)?!Слава на Аллах!!!Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Аллах е отделен от творенията си, докато не вдъхне Неговия Дух вътре в тях.

21. Ал-Анбиа (Пророците)

85. И [спомени] Исмаил, и Идрис, и Зу-л-Кифл. Всички бяха от търпеливите.

(Едни от тълкувателите са на мнение, че Зу-л-Кифл бил пророк, а други - че бил само праведник.)

86. И ги въведохме в Нашата милост. Те бяха от праведниците.

87. И [спомени Юнус-] човека в кита, който отиде разгневен и мислеше, че Ние не ще го притесним. И извика в тъмнините [в корема на кита]: “Няма друг бог освен Теб! Пречист си Ти! Наистина бях несправедлив.”

88. И му откликнахме Ние, и го спасихме от скръбта. Така спасяваме вярващите.

89. И спомени [Закария], който призова своя Господ: “Господи, не ме оставяй сам! Ти си Най-добрият наследник.”

(Вж. сура 19: 7)

90. И му откликнахме Ние, и му дарихме Яхя, и за него поправихме съпругата му. И те се надпреварваха в добрините, и Ни зовяха с копнеж и боязън. И бяха смирени пред Нас.

91. И [спомени Мариам - ] онази, която се опази девствена и в която вдъхнахме от Нашия дух, и сторихме нея и сина й знамение за световете.

Светия Дух е вътре в Мариам, и той е неразделна част от Адам-Христос. Обожаването в Библията е описано по следния начин:

Защото Аз съм Бог а не человек; Свят въсред тебе. Ос.11:9

16.СУРА ПЧЕЛИТЕ

(АН-НАХЛ)

Меканска, с изключение на последните три знамения, които са медински. Съдържа 128 знамения.

64. И низпослахме Книгата на теб, единствено за да им разясниш онова, по което са в разногласие - и с напътствие, и милост за хора вярващи.

65. И изсипва Аллах вода от небето, и съживява с нея земята след нейната смърт. В това има знамение за хора чуващи.

66. И в добитъка има поука за вас. Даваме ви да пиете от онова, което е в стомаха му помежду нечистотии и кръв - чисто мляко, приятно за пиещите.

67. И от плодовете на палмите и гроздето взимате опияняваща напитка и хубава храна. В това има знамение за хора проумяващи.

68. И внуши твоят Господ на пчелите: “Вземете си жилища сред планините и по дърветата, и в онова, което [хората] градят!

69. После яжте от всички плодове и следвайте пътищата на вашия Господ, улеснени [за вас]!” Излиза от стомаха им питие с различен цвят. В него има изцеление за хората. В това има знамение за хора премислящи.

Градините ,сред които реки текът, утробите, сред които реки текът, това е Светия Дух вътре в нечистия човек.

ГЛАВА 7.

37. А в последния велик ден на празника застана Иисус, издигна глас и рече: който е жаден, да дойде при Мене и да пие.

38. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.

39. Това каза за Духа, Когото щяха да приемат вярващите в Него; защото Дух Светий още не бе даден, понеже Иисус още не бе прославен.

39. Аз-Зумар (Тълпите)

20. А онези, които се боят от своя Господ, ще имат въздигнати обиталища, изградени върху други обиталища, реки сред тях ще текат. Обещано е от Аллах! Аллах не нарушава обещанието.

Блу, стига омешва христянството и исляма! Това е христянско, а не ислямско схващане. Според исляма ние НЕ СМЕ СЪТВОРЕНИ по ОБРАЗ и ПОДОБИЕ на бог.

Блу, стига омешва христянството и исляма! Това е христянско, а не ислямско схващане. Според исляма ние НЕ СМЕ СЪТВОРЕНИ по ОБРАЗ и ПОДОБИЕ на бог.

scepsis,добре не сме създадени по образ и подобие на Бог,но все пак нашият Създател е Бог,нали така(според исляма според теб)?!А и мисля,че с това образ,и подобие-доста спекулации става,а,и отгоре на всичко някои хора почват те да изопачават нещата,и накрая излиза,че използват бог за техни си цели,и го правят тяхно си образ,и подобие,което е смешно.Аз имах предвид,че,както в Библията,така и в Корана-при създаването на човека(Адам/Адем)-Бог вдъхва от собствения си Дух в създанието си.Както общо има ОБРАЗЪТ и ПОДОБИЕТО?!Или свободната воля,или забраняването на подтисничеството,което го има,и в исляма?!Аллах знае абсолютно ВСИЧКО и едно листо не пада някъде във Вселената,без Той да знае-мисля,че това казва предостатъчно.Намасте. ;)

Плод на страха е знанието, казваш, но всъщност е точно обратното, уважаема Алиа.

Това обеснява ли защо не искаш да научиш повече за автентичния Ислям? ;)

В Курана се дават много примери за хора,които отрекли истината.Краят им е лош.А думата,която ги описва е:самозалъгващи се.Отлагането обаче не отменя края,т.е. смъртта.Мисли за смъртта.Какво ще стане с тебе?Искаш цял живот да живееш в догадки,твоята *истина* сега се базира на предположения.Утре *истината* ще е друга,защото така си решил,може дори да противоречи на тази от вчера.За това приемайки Исляма душата се успокоява,спекулациите изчезват,вярата (акида) е истината,тя не се променя и си остава истина и утре.Вече нямаш нужда да търсиш доказателства,защото ги виждаш пред теб.

Aliah,това,че ние носим една част от Него,понеже още при създаването ни Аллах ни е дал частица от Неговия Дух-откога това означава,че сме Негови части

Не разбирам какво точно имаш предвид.Нашият душ,душа или какво?Аллах има същност(дхаат) и атрибути (сифаат),или ти бъркаш двете неща или аз не разбрах написаното.

Но кой е казал,че да следва човек Пътят на Аллах е лесно,особено в началото(ако беше-всички може би щеше да го следват-не знам.........)?!Слава на Аллах!!!

Така е,началото е трудно,но Субхан-Аллах,който извежда от тъмнината към светлината!

Аллах знае абсолютно ВСИЧКО и едно листо не пада някъде във Вселената,

,,Знае Той какво прониква в земята и какво излиза от нея,

и какво се спуска от небето, и какво се издига към него.

Той е Милосърдния, Опрощаващия.''(34:2)

В Курана няма противоречия.А,че сред хората цари невежество всички знаем. :eek:

Духът е Ангела Джибрил и това е обяснено в Курана.По твоята логика Мечолари,Ангела се вселява в човека,което не е така ще се съгласите

Духът е Ангела Джибрил и това е обяснено в Курана.По твоята логика Мечолари,Ангела се вселява в човека,което не е така ще се съгласите

Aллах е навсякъде, Aliah. Той няма нужда да се вселява. Вдъхването е метафора. Аллах се проявява казвайки "Бъди Светлина" ставайки Светия Дух.

57.СУРА ЖЕЛЯЗОТО

(АЛ-ХАДИД)

Мединска. Съдържа 29 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния

28. О, вярващи, бойте се от Аллах и вярвайте в Неговия Пратеник! Той ще ви даде двоен дял от Своята милост. И ще стори за вас светлина, с която ще вървите. И ще ви опрости. Аллах е опрощаващ, милосърден.

9. За да узнаят хората на Писанието, че нямат власт над нищо от благодатта на Аллах и че благодатта е в Ръката на Аллах. Дава я Той комуто пожелае. Аллах е Владетелят на великата благодат.

Аллах се проявява преди смъртта ,за да бъдат хората улеснени като пчелите.

69. После яжте от всички плодове и следвайте пътищата на вашия Господ, улеснени [за вас]!” Излиза от стомаха им питие с различен цвят. В него има изцеление за хората. В това има знамение за хора премислящи.

Ако може Алийка да коментира какъв е този така доходоносен занаят, набиращ все повече популярност. Всеки знае за месния ходжа, дето прави муски и разваля магии. :) - каква е тази книга от която чете, дали е Корана? - как се използва Бог за такива интересни цели? - може ли наистина да повлияят тези магии на вярващия? http://vbox7.com/play:3ac84318 http://vbox7.com/play:ec325f79

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Това обеснява ли защо не искаш да научиш повече за автентичния Ислям? :rolleyes:

В Курана се дават много примери за хора,които отрекли истината.Краят им е лош.А думата,която ги описва е:самозалъгващи се.Отлагането обаче не отменя края,т.е. смъртта.Мисли за смъртта.Какво ще стане с тебе?Искаш цял живот да живееш в догадки,твоята *истина* сега се базира на предположения.Утре *истината* ще е друга,защото така си решил,може дори да противоречи на тази от вчера.За това приемайки Исляма душата се успокоява,спекулациите изчезват,вярата (акида) е истината,тя не се променя и си остава истина и утре.Вече нямаш нужда да търсиш доказателства,защото ги виждаш пред теб.

Не разбирам какво точно имаш предвид.Нашият душ,душа или какво?Аллах има същност(дхаат) и атрибути (сифаат),или ти бъркаш двете неща или аз не разбрах написаното.

Така е,началото е трудно,но Субхан-Аллах,който извежда от тъмнината към светлината!

,,Знае Той какво прониква в земята и какво излиза от нея,

и какво се спуска от небето, и какво се издига към него.

Той е Милосърдния, Опрощаващия.''(34:2)

В Курана няма противоречия.А,че сред хората цари невежество всички знаем. :nono:

Aliah,ако не ти е проблем-можеш ли да пуснеш направо всичко написано за създаването на човека?!Помня,че и в Корана пишеше как бива вдъхнат духът на Адем.Благодаря ти преварително!

А колкото до смъртта-тя е само частичен аргумент,понеже,дори тя надали е спасение за някои хора.Но цял живот да живеем само от страхът какво ще ни се случи след като умрем-пак ми е леко странно.И всеки един от нас си има негова си истина,но като цяло-Истината е една!!!Намасте. :baby:

Ако може Алийка да коментира какъв е този така доходоносен занаят, набиращ все повече популярност. Всеки знае за месния ходжа, дето прави муски и разваля магии. :cool:

Този ходжа Маарем е шарлатанин и негодник.

Правенето на муски е идолопоклонство и ширк.

Към всички такива случаи трябва да се подхожда с огромен скептицизъм.Необходимият хардуер се нарича "антивълково устройство"- по народно му сопа.

Употребата на този хардуер наистина прави магии.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Към всички такива случаи трябва да се подхожда с огромен скептицизъм.Необходимият хардуер се нарича "антивълково устройство"- по народно му сопа.

Ами хайде(това се нарича порода вълчак), като него има сигурно хиляди. Във всяко село по един такъв и по няколко баби-гледачки, а в града четворен размер от техните видове...по улиците край нямат. Лошото е, има наивни които им се връзват и водени от проблемите си, търсят някого да им ги реши по лесният начин. Другото лошо, че не много хора познават исляма за да знаят, че тези субекти са строго забранени, но виж могат да излязат лицето на религията.

Не мога да си обясня, те вярващи ли са или не са. Как цитират Корана и правят заклинания или там каквото е баене, и всичкото това в името на Бог. За бяла и черна магия, да спасят или да навредят, едва ли не Бог е зад тях. Това или е някаква наглост или и те не разбират какво точно вършат.

Само по външният вид могат да се направят достатъчни заключения.

Както dionex спомена в друга тема, полтъргайстите не са на мода. Е, явно сега това тук е на мода.

------------------------

Съвсем в шериатски дух/философия на Сопата/:speak:

Аллах акбар! :cool:

1)Aллах е навсякъде, Aliah. Той няма нужда да се вселява. Вдъхването е метафора. Аллах се проявява казвайки "Бъди Светлина" ставайки Светия Дух.

2)Аллах се проявява преди смъртта ,за да бъдат хората улеснени като пчелите.

1)Според Исляма Аллах е с нас със знанието си и зрението си,т.е. вижда и чува всичко(което не е като нашите зрение и слух),а не се съдържа,проявява,явява с дух и т.н.

http://www.mapsharing.org/MS-maps/map-pages-space-map/images-space-map/7-our-local-universe-Map.gif

това е карта на галактиките,Аллах е извън тях.Извън сама' у дуниа и сама'у ахира.

2) Някакви доказателста за твърдението ти?

- може ли наистина да повлияят тези магии на вярващия?

Може.Такива хора,които се занимават с магия,талисмани и подобни,такива които ползват услугите им или са доволни от ефекта на нещо подобно са извън Исляма и не са Мюсюлмани.

Ангелите,учещи хората на магии казали:

“Ние сме само изпитание, тъй че не ставай неверник!”(Сура Ал-Бакара:102)

Ще ти дам да сушаш лекция,ок?

цъкни на № 33 и слушай,инша'Аллах.

http://muslimabg.com/9Multimediq2_1.html

Aliah,ако не ти е проблем-можеш ли да пуснеш направо всичко написано за създаването на човека?!Помня,че и в Корана пишеше как бива вдъхнат духът на Адем.

Много добра идея,скоро ще я пусна,инша'Аллах.

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

------------------------

Съвсем в шериатски дух/философия на Сопата/:cool:

Аллах акбар! :wors:

Ами да, и вие със същия дух, няма оправия. :( Разширете си кръгозора малко. Не всичко е такова каквото го виждате, черно. :cool:

Може.Такива хора,които се занимават с магия,талисмани и подобни,такива които ползват услугите им или са доволни от ефекта на нещо подобно са извън Исляма и не са Мюсюлмани.

Ангелите,учещи хората на магии казали:

“Ние сме само изпитание, тъй че не ставай неверник!”(Сура Ал-Бакара:102)

Ще ти дам да сушаш лекция,ок?

цъкни на № 33 и слушай,инша'Аллах.

http://muslimabg.com/9Multimediq2_1.html

Много добра идея,скоро ще я пусна,инша'Аллах.

Мерси, ще го чуя ;)

Какво да разбирам - четат Корана и го ползват за заклинания и някак си който им вярва става тяхна жертва.

Има ли в крайна сметка влияние върху всеки или само върху слабите?

Май уахабитските агенти, снабдени щедро с петродолари пипат здраво не само у нас...

Мерси, ще го чуя :speak:

Какво да разбирам - четат Корана и го ползват за заклинания и някак си който им вярва става тяхна жертва.

Има ли в крайна сметка влияние върху всеки или само върху слабите?

Върху всеки могат да имат влияние,ако Аллах позволи.За Корана шейха в лекцията обяснява.

Май уахабитските агенти, снабдени щедро с петродолари пипат здраво не само у нас...

Крайно време е Исляма да се изчисти от нововъведенията.Ислямофобите се притесяват с основание,защото един Мюсюлманин с правилна Акида няма да върти и суче за да се хареса на някой си само за да има мир и тишина,а ще действа направо:с да или не.

Какво означава точно да върти и суче, и да има мир и тишина? Изрази се по-ясно. Има странен език този Хусейн Ходжа, да не е македонец? Говори с толкова чуждици, които и половината не знам. Иначе схванах идеята, само не разбрах кои сури се четат за предпазване? П.П. Хм, защо ли си мислех, че е някакъв персонален намек. Исках да напиша много неща, но ми мина желанието. ... :speak: Иначе има хора и без да ги карат си правят забранените неща, нагледах се на лицемерие в религията, в облеклото, в политиката и т.н И после да се говори за морал, нали. На другият въпрос в другата тема - отговора е не.

Да се съгласява когато го карат да прави неща забранени в религията му,да се подмазва,само и само да си запази работата и т.н.

Искаш да кажеш, че мюфтията на Мордовия Фагим Шафиев прави неща, които са забранени в религията му ли ? :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.