Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо се раждаме в свят, в който има страдания

Featured Replies

Самият свят е така създаден, в природата едно животно изяжда друго, не е възможно да няма рани, болести, глад, жега, студ, караници и свади между хората и т.н. Не може да няма страдания и злини в тоя свят. Такъв е самият свят. По-интересно е защо ние душите се обвързваме с тела в тоя свят, защо се раждаме тук, в толкова несъвършен свят. Моето обяснение е, защото сме зли. Зли сме станали още преди да се родим. Или положително казано, липсвало ни е добро, добродетели, умения. За това и се раждаме в такъв несъвършен свят, а не в хиляди пъти по-прекрасните светове, каквито съществуват в Реалността на душите. Ако станем като светци добри и полезни за околните, живеем в хармония с всички и не вършим зло, а напротив, живеем полезно за другите и таим в умовете си добри мисли и намарения, отвръщаваме се от злоба, завист, негативност и т.н. то няма да се налага да се раждаме в тоя свят. Това е теорията ми.

• Отговори 137
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Самият свят е така създаден, в природата едно животно изяжда друго, не е възможно да няма рани, болести, глад, жега, студ, караници и свади между хората и т.н.

Не може да няма страдания и злини в тоя свят. Такъв е самият свят.

По-интересно е защо ние душите се обвързваме с тела в тоя свят, защо се раждаме тук, в толкова несъвършен свят.

Моето обяснение е, защото сме зли. Зли сме станали още преди да се родим. Или положително казано, липсвало ни е добро, добродетели, умения. За това и се раждаме в такъв несъвършен свят, а не в хиляди пъти по-прекрасните светове, каквито съществуват в Реалността на душите.

Ако станем като светци добри и полезни за околните, живеем в хармония с всички и не вършим зло, а напротив, живеем полезно за другите и таим в умовете си добри мисли и намарения, отвръщаваме се от злоба, завист, негативност и т.н. то няма да се налага да се раждаме в тоя свят.

Това е теорията ми.

----------------------------------

Това е и моята вяра /в основни линии/ :rolleyes:

Моето обяснение е, защото сме зли. Зли сме станали още преди да се родим.

Това дава отговор на въпроса защо над 200 млн. деца по света гладуват, нали?

• Автор

Това дава отговор на въпроса защо над 200 млн. деца по света гладуват, нали?

Ами, да, аз така си го обяснявам.

Има и друг тип отговор и теория.

Че се раждаме в тоя свят, в който има страдание, не защото сме зли, а като във фитнес салон, както се ходи - за да се влееш в трудости, страдания и проблеми, в които да станеш по-силен и да научиш разни умения и уроци. Това е учението на Майкъл Нютон в ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ и на теософите. Децата страдали и умирали съвсем малки, защото това било трудност, изпитание и урок за родителите им.

На мен обаче ми харесва първата теория, за страданието като последствие от зло, понеже мотивира много повече обществено - полезния начин на живот. И е по-фентъзи някак :rolleyes:

На мен обаче ми харесва първата теория, за страданието като последствие от зло, понеже мотивира много повече обществено - полезния начин на живот. И е по-фентъзи някак :rolleyes:

Наложено върху историята на Иисус Христос, излиза, че той е зъл и затова е страдал на кръста, а добродушковците са мятали камъни по него и са го гледали как умира...

Сега коя теория ти изглежда по-фентъзи някак? :yanim:

Дракам се, признавам си. :)

Защо сме тук не знам, но знам, че щом сме тук, значи има защо.

А някой, някъде си мисли вероятно: Защо не се раждам отново в онзи свят, който не беше съвършен, но усещах, че съм жив, в който ценях всяко вдишване и трепване на вятъра, в който се влюбвах и дадох живот на прекрасни деца, в който всеки миг беше изпълнен със смисъл... :rolleyes:

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

А някой, някъде си мисли вероятно: Защо не се раждам отново в онзи свят, който не беше съвършен, но усещах, че съм жив, в който ценях всяко вдишване и трепване на вятъра, в който се влюбвах и дадох живот на прекрасни деца, в който всеки миг беше изпълнен със смисъл... :rolleyes:

Било по желание, Търсещ. :) Не знам дали има живот след смъртта, не знам дали има избор, но ако има ще се върна пак тук. По-искрена от това, не мога да бъда.

Вярно е, че има много болка, но само нея ли да виждаме?!

• Автор

Наложено върху историята на Иисус Христос, излиза, че той е зъл и затова е страдал на кръста, а добродушковците са мятали камъни по него и са го гледали как умира...

Не знам дали има смисъл да се отговаря на подобни несериозни коментари от незаинтересовани истински по големите философски въпроси.

Но все пак - според първите християнски учители Христос не е човек като всички човеци, а Богочовек. Въплъщение на дух, много по-различен от човешкия.

Според източните мистици има бодхисатви, които вече са свободни от самсара, но живеят тук, за да помагат на другите да се осъзнаят.

Що се отнася до вашата нагласа с пролетсърч, вие сте фенове на надрусването с успокояващи мисли, развлечения и не мислене за сериозни неща, така че да не вижда човек обективната реалност. Така живота ви става по-лек емоционално, но няма особена стойност за околните и обществото.

Освен това възгледът, който споделяте, не е оптимистичен всъщност, не е и положителен, а е една лигава надрусаност и незаинтересованост, примирява ще се с безсмислието, страданията и злото.

Хубавото е че и тоя начин на мислене е до време :rolleyes:

Редактирано от braksi (преглед на промените)

Драги braksi, съжалявам, че споделяте възгледа, че посрещането на проблемите в този свят с чувство за хумор е надрусаност, понеже лошото е, че този начин на мислене е до гроб :rolleyes:

Що се отнася до вашата нагласа с пролетсърч, вие сте фенове на надрусването с успокояващи мисли, развлечения и не мислене за сериозни неща, така че да не вижда човек обективната реалност. Така живота ви става по-лек емоционално, но няма особена стойност за околните и обществото.

Изглежда, че е обратното, драги Бракси. Proletsearch го е казал добре, също и Нел. Ето как го е изразил Уолт Уитман:

Чувал съм какво говорят хората - приказки за началото и края,

Но аз не говоря за това.

Никога не е имало повече начало, отколкото има сега,

нито повече младост и старост, отколкото има сега,

повече съвършенство няма да има, отколкото има сега,

нито повече рай или ад, отколкото има сега.

Източник: http://liternet.bg/publish12/wwitman/pesen.htm

Е, явно и той е сред онези, които се дрогират с успокояващи мисли, развличат се и не могат да съзрат обективната реалност :rolleyes:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ако станем като светци добри и полезни за околните, живеем в хармония с всички и не вършим зло, а напротив, живеем полезно за другите и таим в умовете си добри мисли и намарения, отвръщаваме се от злоба, завист, негативност и т.н. то няма да се налага да се раждаме в тоя свят.

Няма ненаказано добро. Моята теорие е по-различна. Човек не е щастлив когато му се случват хубави неща, а когато не е нужно да се случват, за да е щастлив.

Каквото и да става

хората са неразумни, алогични и егоцентрични,

обичай ги, каквото и да става.

ако правиш добро, ще те обвинят в егоизъм и задни мисли,

прави добро, каквото и да става.

ако успееш, ще се сдобиеш с фалшиви приятели и истински врагове,

стреми се да успееш, каквото и да става.

доброто, което правиш, ще бъде забравено утре,

прави добро, каквото и да става.

честността и откровеността те правят уязвим,

бъди честен и откровен, каквото и да става.

онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ,

продължавай да изграждаш, каквото и да става.

хората истински се нуждаят от помощ, но ще се нахвърлят върху теб, ако им помогнеш,

помагай, каквото и да става.

дай на света най-доброто от себе си и той ще те отритне,

дай му го, каквото и да става.

/надпис на стената на Шишу Баван,

дома за деца на Майка Тереза в Калкута/

В тези думи има толкова много истина и реални потвърждения, че чак е плашещо.

Не знам дали има смисъл да се отговаря на подобни несериозни коментари от незаинтересовани истински по големите философски въпроси.

Но все пак - според първите християнски учители Христос не е човек като всички човеци, а Богочовек. Въплъщение на дух, много по-различен от човешкия.

Точно така. Христос не е точно човек като теб и мен. Това е и причината да се възхищавам на съвършенството му.

Но... през живота си разбрах, че е по-добре да се възхищаваш на съвършенството, да се опияняваш от него, да ти е пътеводна звезда, но не и цел на всяка цена. Той го е казал, самият Той го е казал! в Евангелиетата.

Много се радвам, че ме оценяваш като несериозна, защото наистина не се взимам изобщо на сериозно. За мен е трудно да преценя дали и колко мога да помогна на някого, но поне се опитвам да не вредя. Опитвам се. Не означава, че не вредя. Това е невероятно трудно.

А и по някаква причина(не знам каква) откакто се помня съм все "надрусана" :) за ужас на много твърде сериозни и вглъбени хора, чиито страдания са номер едно за тях, а моето леко преминаване през изпитанията им изглежда детска игра. Възрастни... какво да ги правим, освен да ги обичаме?!

Чудесен стих, Скептичен! Перфектен! Благодаря ти!

извинявам се за многото удивителни, но ми е удивено, та затова :)

В света има неща, които ние възприемаме като страдания. Но това е защото сме хора и като такива сме оплетени в дуалността. Животът ни е възможен именно заради контраста. И е хубаво това, че можем да изпитваме неудовлетворение и страдание, защото тези неща ни карат да се развиваме и да търсим. Някак не мога да си представя перфектен свят, където няма болка, неудовлетворение и копнеж. Това би бил мъртъв свят, без никакво развитие. Човек сам трябва да достигне до това състояние - наричат го просветление, блаженство и по много други начини в различните религии и философски системи. Състоянието, при което противоположностите стават едно... Според мен именно това е животът - търсене и развитие. И затова сме несъвършени. Иначе не би било интересно...

Чудесен стих, Скептичен! Перфектен! Благодаря ти

Благодари на Уитман, не на мен.

Това би бил мъртъв свят, без никакво развитие.

Съгласен. Това е описал Хъксли в своята антиутопия "Прекрасният нов свят"...

Доген го е казал много ясно: "Ако не можеш да намериш истината там, където си, къде другаде смяташ да я търсиш?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Благодари на Уитман, не на мен.

"...защото буквата убива, а духът оживотворява"

Няма го тук. Как да благодаря на него? Оставил е много красота след себе си, а ти ни припомни полъх мъдрост в стих. Както и думите на Майка Тереза, пейстнати от Ворфакс... :rolleyes:

Изстрадани истини...

Няма как да се научим да не причиняваме страдание, ако самите ние не сме страдали.

Уайти, и аз като теб мисля, че несъвършенството ни е дар, че не е случайност.

Уайти, и аз като теб мисля, че несъвършенството ни е дар...

а боговете са за окайване Публикувано изображение

Самият свят е така създаден, в природата едно животно изяжда друго, не е възможно да няма рани, болести, глад, жега, студ, караници и свади между хората и т.н.

Не може да няма страдания и злини в тоя свят. Такъв е самият свят.

По-интересно е защо ние душите се обвързваме с тела в тоя свят, защо се раждаме тук, в толкова несъвършен свят.

Моето обяснение е, защото сме зли. Зли сме станали още преди да се родим. Или положително казано, липсвало ни е добро, добродетели, умения. За това и се раждаме в такъв несъвършен свят, а не в хиляди пъти по-прекрасните светове, каквито съществуват в Реалността на душите.

Това е теорията ми.

Това ми звучи като смесица на онези религиозни секти призоваващи към самоубийство + писанията на Енгелс и Ленин Публикувано изображение

Утопичен комунизъм с примеси на религиозни брътвежи, понеже и двете неща поотделно не успяха да зарибят цялото население, та последната мода на някои е да ги смесват.

А аз светец не искам да ставам, и светците са лъгали, изпитвали злоба, завист, негативност, сексуално влечение, а някои като Константин са били масови убийци и манипулатори, които за разнообразие са убивали и братята си, защото са погледнали на криво жените им.

-------------------------

недей се окайва

недей

не сега

не свивай без бой знамената

без вяра,

надежда,

без капка Любов,

без Бог

- продължавай в атака!

:rolleyes:

• Автор

Това ми звучи като смесица на онези религиозни секти призоваващи към самоубийство + писанията на Енгелс и Ленин Публикувано изображение

Утопичен комунизъм с примеси на религиозни брътвежи, понеже и двете неща поотделно не успяха да зарибят цялото население, та последната мода на някои е да ги смесват.

А аз светец не искам да ставам, и светците са лъгали, изпитвали злоба, завист, негативност, сексуално влечение, а някои като Константин са били масови убийци и манипулатори, които за разнообразие са убивали и братята си, защото са погледнали на криво жените им.

Маааарш при пияниците пенсионери по тротоарите! С тях си говори за политика!

Куче такова :rolleyes:

Ама как хубаво охарактеризира теорията ;) Така е наистина, погледнато през материалистичен и атеистичен ум? Ти такъв ли си?

Светец докато не станеш в смисъла на Майка Тереза от по-горният стих-надпис (прочети го), която не е канонизирана май, в смисъла в който съвестта ни много добре знае кой е светец и кой не. А не в смисъла на светците на църковната политика, която е канонизирала всеки, който е разпространил сферата й на влияние.

Мисля че твоята теория Braksi е вярна. Ето едно обръщение на Айнщаин което може да отговори на някои въпроси.

http-~~-//vbox7.com/play:565546d1

Давам ти срок до утре :rolleyes: да проучиш какви са били възгледите на Айнщайн по темата. Ако не успееш, ще ти разкажа.

Давам ти срок до утре :rolleyes: да проучиш какви са били възгледите на Айнщайн по темата. Ако не успееш, ще ти разкажа.

Искам 1во да те попитам дали изгледа клипчето до край?

И чесно казано се плаша от твоите думи, истината е че съм чел не малко за него и неговите възгледи към тази теми, със сигурност не знам някои неща, незнам и какво ще ми кажеш, но Айнщайн е бил религиозен човек и мисля че не съм збъркал в изказването си.

ПП: Извинявам се че се отклонявам от темата.

• Автор

Изглежда, че е обратното, драги Бракси. Proletsearch го е казал добре, също и Нел. Ето как го е изразил Уолт Уитман:

Е, явно и той е сред онези, които се дрогират с успокояващи мисли, развличат се и не могат да съзрат обективната реалност ;)

Съжалявам, че толкова остро се озъбих срещу тях двамата :rolleyes: Не трябваше. В крайна сметка всеки си има право на мнение и може би трябва да се откажа от навика да си правя шоу по форумите със спорове и заяждане.

Уолът Уитмън определено е бил надрусан перманентно, да.

Чел съм за него. Проф. Уилям Джеймс го дава като примиер в РАЗНОВИДНОСТИ НА РЕЛИГИОЗНИЯ ОПИТ.

Уитман бил човек, който сякаш наистина не виждал трагедиите, злото и страданията в света. Те не съществували за него.

Надписа от Майка Тереза вдъхва в мен чувство за красота и възвишеност и ме радва. Тоя надпис е много повече поезия красива за мен, отколкото цитите от Уитман.

Кои богове имаш предвид? Не познавам богове, за да знам дали са за окайване.

Това действие - "окайване" ми е доста чуждо. Разбирам го, но не намирам особен смисъл в съжалението(поне така разбирам окайване).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.