Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 2 минути, васил козарев написа:

Айде, Ръсел

Не споменавай напразно името Му

• 3 години по-късно...
  • Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

на 7.01.2011 г. в 14:40, scepsis написа:

Между другото, математика без физика не става, т.е. обратното

Ненапразно математиката е коронованата царица на науките

• 2 седмици по-късно...
на 6.09.2010 г. в 14:30, some_spirit написа:

видяхте ли какво стана, Алах се появи тук във форума и ми изтри някои постове, като оправданието е че това било спам

И после казваш че Бога не ти се е изявявал

на 2.06.2021 г. в 14:38, Śūnyatā написа:

Тук само вълци пияници в овча кожа. Алкохолът трудно се отказва напълно. Лично го спрях напълно преди година и половина. 

И аз го спрях напълно - вече . То било хубаво и без алкохол .

на 2.06.2021 г. в 17:30, badr написа:

Коран 5/90-91

90 О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите!

91: Сатаната цели именно да всее между вас вражда и ненавист чрез виното и играта на късмет, и да ви възпре от споменаването на Аллах, и от молитвата. Не ще ли престанете?

Бог е велик и дава вечен живот в щастие на тези които Го любят и пазят заветите му.

на 2.06.2021 г. в 18:00, Aumi написа:

Но по-интересно е защо виното символизира кръвта на Исус !

С "хляб" храниш тялото си, а с "виното" храниш душата си. ;) -> Аналогично е с: "Мозъкът" се грижи за физиологията ти, а "Сърцето" за духа ти.  физиология/чувства ... 

Въпроса свързан с алкохола е подобен с въпроса за благодатния огън, т.е. той при получаването му не е опасен за човек. Затова и трябва да се внимава с употребата на алкохол. Той е природна дрога, т.е. това е лекарство и предозирането му довежда до физиологически изменения. 

Проблема на пияниците или алкохолиците е, че не могат сами да си определят дозата.  

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И аз го спрях напълно - вече

:lol6:За кой път...

Това е дереджето на иначе 'тия велики божественици" сред калдата. Бог е велик, ха наздраве!

Учете се от дедо ви идиота от Сливен... нека ви стане учител по наздравици и "социални изследвания".

преди 2 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Един път и ти да кажеш нещо свястно .

:lol6:Ма верно ли? Малеееее, как съм се изпуснал, тц,тц,тц!

А дали не е по-правилно вместо "Няма Бог", невярващите да казват: "Аз нямам Бог"? Защото всъщност става въпрос за взаимоотношение, от което някой може да е или да не е част. По аналогия някой може да каже, че той няма началник, но началници има. И не, че Бог трябва да се оприличи точно на началник или господар, защото той за други може да не е такъв, а да е наставник, опора, приятел, идеал или др. ... За всеки може да е различно, но това ще е неговият Бог. Едни може и съвест да нямат, но и съвест има. А последните почти винаги твърдят, че такова нещо изобщо няма. Хората често се опитват да свеждат света до собствените си представи и изживявания. И неизживяващите връзката си с Бог не са изключение. Те ще настояват, че Бог изобщо няма. Вярващите също имат навика да опитват да наложат своята представа за Бог, техния Бог, над останалите. Те може да казват: "Има Бог", но всъщност визират техния си Бог. Всеки обаче се свързва с такива сили отговарящи на представата му. Всеки изгражда различна връзка във всеки един индивидуален случай и за него конкретно, Бог е това.

преди 1 час, Theros написа:

А дали не е по-правилно вместо "Няма Бог", невярващите да казват: "Аз нямам Бог"

Не, не е.

Всъщност казусът въобще не е до обозначаване на отношението, защото въпроса "има бог" не е ИМАМ бог. Налице е не толкова сложна граница - някой си има отношение към нещо, което първо трябва да е налице...

Всяка идеализация е психична проекция. Дали е групова или лична - това не е казус за тази тема. Дали "бог" е идеализация - групова ли - да. Лична ли - да.

Дали личната проекция е заради някаква цел - разбира се че е. Иначе няма да е налице въобще проекция. Груповата проекция трябва да премине в лична и тогава става от значение за субекта и идва възможността да получи ползата от това. Груповата дава полза за групата, а личната проекция - полза за субекта.

Какво е значението на проекциите за човешкия живот - лична или групова - огромно значение, за защита, за преодоляване на конфликти, вкл и за формиране на личността , основана на груповото й моделиране от социалният й контекст.

Има ли негативен аспект от проекциите или са само ползи - да, налице е такъв аспект. Понеже негативното и позитивното са условни и зависими от явлението според което се определят проекциите те  имат различни аспекти - според условната точка за сравнение те са позитивни или негативни. Но от друга страна - в дадени етапи от общото развитие на личността дори една и съща проекция има различно значение.

Когато една и съща проекция се фиксира, без да е съответствена на даден етап, тя му служи за "котва" и играе 'негативна роля" за развитието в този етап. Така че... негативните аспекти на проекциите най-често е във "вкопчването в тях". Всяко вкопчване е вид "задържане от падане", но в мига на задържането пътя на развитието СПИРА. Въпросът винаги е в баланса - задържането от падане... в мига в който добием форма на устойчивост, движението и развитието да продължи със "следващото по пътя". Вкопчването се има предвид като негативно, когато продължи прекалено дълго, прекалено дълбоко и вместо да е преходно, се превърне то самото в една фалшива устойчивост. В такъв случай пътя на развитието СПИРА...

През живота на всеки новороден член на дадена група са налице огромно множество от различни проекции, които нямат релевантност към действителността. Всяка група съществува чрез огромен брой различни проекции които дори за дадени групи имат ОСНОВНО ЗНАЧЕНИЕ и роля. Въпросът в личен план обаче е по-важен, защото в рамките на един човешки живот се реализира дадено израстване и то няма нищо общо със същото в групов план. Това е и причината хора, които добиват достатъчна форма зрялост и самостоятелност, да сменят социалния си контекст, или направо да го напуснат...  Разбира се това са само две от формите на отделяне на личността от груповия й фон, като са налице и още много други...

В личен план, въпросът с проекциите от всякакво естество е чисто защитен. Но както всяко друго психично явление, ако дадена проекция придобие прекалено голямо значение, в дългосрочен план, се наблюдава вкопчване и вместо полза за израстването към зрелостта, става блокиране на "вкопчените" аспекти на личността, при което те се "разместват" едни на други, като едни спират развитието си, а други "продължават напред". Следствие на това се стига до "разтягане на психичната тъкан на личността" и нарушаването на баланса в нея.

Вкопчването е човешки психичен феномен. Обектите на вкопчване винаги са психични проекции. Понякога тия проекции имат релевантност към различните явления от обективния действителен контекст около субекта, понякога нямат и е напълно психично конструиран.

Психичната конструкция винаги се основава на разбъркани и избираеми "елементарни" паметови записи. Подбора на дадена проекция, винаги е заимствана от паметовите записи, на които принципно се основава и цялото психично отражение.

Връзката между психичното отражение и проекциите... е в самата им тъкан, устройство и начин на функциониране на психичния аспект на всеки човек. Дори и за напълно обективно и действително явление, се реализира негова форма на проекция. Конструирането на проекциите се осъществява динамично, разпада им, замяната им с нова проекция - също.

Фиксацията в дадена проекция е първата форма на вкопчване. Много често това е и генетично и невронно предразположено. Защитната роля на дадена проекция винаги е основния фактор за вкопчването, особено когато заплахата на която се реагира защитно, е продължителна и субекта не може да й намери "решение" и от временен характер на защитната роля на проекцията, се стига до "вкопчване". 

Общата социална проекция, наречена 'бог' е донесла на човечеството както ползи, така и огромни проблеми, конфликти, кризи и социални катаклизми. В личен план е съвсем същото

ВЪПРОСЪТ ИМА ЛИ БОГ, въобще не е релевантен на ИМАМ ли бог.

Фиксация в дадена проекция всеки може да има в даден момент, въпросът за ползата стои само когато дадена фиксация, както и проекция - е преходна и динамична. Когато вкопчването в дадена проекция стане налице, въпросът с нейната преходност и динамика - престава да съществува.

Обикновено и принципно - вкопчването в дадена проекция, пришпорва Вкопчения да я изведе от личния си свят и да я "разположи" сред "обективната му реалност'. Когато това се реализира за продължително време,  ВКОПЧВАНЕТО е само проявление на по-голямото психично явление ЗАВИСИМОСТ, от което вкопчването е само аспект. Така се оформя съвсем ясен вектор , след блокажа на развитието, с нещо като негов "обратен знак". ТОЗИ ВЕКТОР продължава в посока към ОБСЕСИЯ , после към МАНИЯ и нататък... вече е без значение, защото път за "връщане" към основния план за развитие към зрелост, не е налице въобще.

А дали не е по-правилно вместо "Няма Бог", невярващите да казват: "Аз нямам Бог"? Защото всъщност става въпрос за взаимоотношение, от което някой може да е или да не е част. По аналогия някой може да каже, че той няма началник, но началници има. И не, че Бог трябва да се оприличи точно на началник или господар, защото той за други може да не е такъв, а да е наставник, опора, приятел, идеал или др. ... За всеки може да е различно, но това ще е неговият Бог. Едни може и съвест да нямат, но и съвест има. А последните почти винаги твърдят, че такова нещо изобщо няма. Хората често се опитват да свеждат света до собствените си представи и изживявания. И неизживяващите връзката си с Бог не са изключение. Те ще настояват, че Бог изобщо няма. Вярващите също имат навика да опитват да наложат своята представа за Бог, техния Бог, над останалите. Те може да казват: "Има Бог", но всъщност визират техния си Бог. Всеки обаче се свързва с такива сили отговарящи на представата му. Всеки изгражда различна връзка във всеки един индивидуален случай и за него конкретно, Бог е това.

Да - точно така .

на 18.12.2024 г. в 16:50, Theros написа:

Много добре написано. Сигурно доста си мислил докато го напишеш . Но Браво - това даже е за отделна тема .

на 22.12.2024 г. в 18:19, Anzhel Dimitrov написа:

Много добре написано. Сигурно доста си мислил докато го напишеш . Но Браво - това даже е за отделна тема .

Ma толкова да си смотан... :) Сам си вкарваш автогол в своята приказна легенда за бог, като се ахкаш по тия глупости. Ти дори и няма да се сетиш защо и как... но... тва е когато си неграмотен и.... смотан.

В мигът в който въпросът " ИмаМ ли бог" възниква, въпросът за ИМА ли БОГ  спира да съществува като напълно излишен и ненужен... :) Бебчото сам компрометира десетолетните си изхвърляния по форума, ти заедно с него - да не останеш по-назад...

Весело е как точно такива като теб се фантазират колко са специални за бог - и та мисии, та изхвърляния, та измишльотинки... Бог сигурно ви подбира винаги наивниците, "мъчениците" и "малките човечета", но пък цялата работа е в личните ви измишльотини и комплексарските компенсации.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Ma толкова да си смотан... :) Сам си вкарваш автогол в своята приказна легенда за бог, като се ахкаш по тия глупости. Ти дори и няма да се сетиш защо и как... но... тва е когато си неграмотен и.... смотан.

В мигът в който въпросът " ИмаМ ли бог" възниква, въпросът за ИМА ли БОГ  спира да съществува като напълно излишен и ненужен... :) Бебчото сам компрометира десетолетните си изхвърляния по форума, ти заедно с него - да не останеш по-назад...

Весело е как точно такива като теб се фантазират колко са специални за бог - и та мисии, та изхвърляния, та измишльотинки... Бог сигурно ви подбира винаги наивниците, "мъчениците" и "малките човечета", но пък цялата работа е в личните ви измишльотини и комплексарските компенсации.

Бог ни избира най - добрите и заслужили сред всички...

За тези, които допускат, но нямат връзка с Бог, Той е нещо далечно, съществуващо незнайно къде и как. Всеки може да си повтаря до безкрай "има Бог" или "няма Бог" и разликата, ако я няма връзкага, ако я няма съпричастността с Духовното, е никаква. Да, когато кажеш "моят Бог", въпросът "Има ли Бог?" отпада по подразбиране. Защото е направена още една крачка. А с приближаването, и собствената представа ще се приближава все повече до Истината. Истината, за която ние така или иначе сега не можем да имаме пълно разбирате - то идва с израстването. С израстването, заживявайки все повече и повече Живота на Цялото, Бог може да бъде разбран истински.

Той е нещо далечно, съществуващо незнайно къде и как

kaто триъгълника - просто имагинерна абстракция, с която обаче може да се върши и работа, дори и да има ползи. Но веселото е, когато се изтрещи дотам, че да се вдетинява някой с "моят триъгълник"... :) Никаква крачка не е това...

Глупостите за "разбиранията" и "истината, дето някой си имал или нямал разбирания", как живота бил на "цялото" и как "цялото било бог и как само определени били го "разбирали истински" - вече са банални клишета и това че някой си живее сред фантазиите си от тях не е нито нещо оригинално, нито нещо особено. Просто поредния Спасяващ се сред заимстване от тая или оная приказка. Те всъщност такива приказки са създадени именно за Търсещи се да се спасяват и се познават лесно по фиксацията и обсесията си по тях.

на 23.12.2024 г. в 23:38, Anzhel Dimitrov написа:

Бог ни избира най - добрите и заслужили сред всички...

Ти с какво си най-добър и най-заслужил сред всички?

преди 2 часа, Solly написа:

няма да питаш него - ще питаш (неговия) бог. :)

Между другото - чувал съм лично някои деца да се опитват да са "специални" дори и за пред "дедо им коледа" , вкл и да го наричат "моят дядо коледа"... :lol6:Това са начини за компенсация на незначителност като вариант, а като друг - проява на някои потиснати форми на нарцисизъм. Много често - са 'двете заедно'.

преди 6 часа, Solly написа:

С добротата ми и отговорното отношение във всичко . Винаги се старая да помогна . Не забравям устните сделки , и не ги нарушавам . Когато някой ми е помогнал винаги съм благодарен и се отплащам след време ( без да забравям , както болшинството изпитват загуба на памет когато трябва да проявят благодарност ) . За всичко си плащам . Не крадя . Не мамя . Не лъжа . Не лъжесвидетелствам . Не злословя. Не унижавам . Не проявявам насилие . Не тъня нещата . Допринасям за общото благо . Не съм егоист . Не съм и нарцис .

преди 34 минути, Anzhel Dimitrov написа:

отговорното отношение във всичко

Както сам си си признавал неведнъж тук, ти най-безотговорно си правил деца и си ги изоставял без да се грижиш за тях. Така че - дотук с твоята отговорност като човек.

А ако беше толкова добър на колкото се правиш, и ако беше наистина против насилието, щеше да станеш вегетарианец. Но уви, ти  без капка милост и състрадателност, твърдиш, че намираш за нормално убиването на животни за храна, както и боят над бездомните улични кучета.

преди 1 час, Solly написа:

Както сам си си признавал неведнъж тук, ти най-безотговорно си правил деца и си ги изоставял без да се грижиш за тях. Така че - дотук с твоята отговорност като човек.

А ако беше толкова добър на колкото се правиш, и ако беше наистина против насилието, щеше да станеш вегетарианец. Но уви, ти  без капка милост и състрадателност, твърдиш, че намираш за нормално убиването на животни за храна, както и боят над бездомните улични кучета.

Това никога не съм го казвал , чрез програма за възпроизводство съм ги направил тези деца - така че лъжеш най - нагло . А Ив този контекст не съм нагъл и никога не съм бил нагъл .

Пак лъжеш нагло , защото при самозащита или защита на друго човешко същество от животно си е естествен процес за съхранение на човешкият вид . ( Ще ми се да те видя да се разходиш около някои агресивни помярчета , та да ти дойде акъла .) 

И с твоите вегански глупости - само да отбележа че сме оцеляли като ,,човешки вид " благодарение на това че сме убивали животни за храна , и сме култивирали кравите да ги доим . Ако всички станат вегани - човешкият вид ще претърпи ,, деволюция " за 40 години .

( Спортистите които визират за вегани - всъщност похапват доста рибка , но това се нарича ,, песцетарианство " )

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Не лъжа

ъъъ - само да припомня относно "колко пъти вече си "спирал" пиенето"... :)

Сред форума е пълно с "идеални героични образи" в личните им филми... И май... всички са си "заслужили техния си бог"... :)

преди 19 минути, Anzhel Dimitrov написа:

чрез програма за възпроизводство съм ги направил тези деца

:lol6:браво, браво...

И не съм отчаян като някои потребители , които обиждат , за да си запълнят липсите във възпитанието.

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Това никога не съм го казвал , чрез програма за възпроизводство съм ги направил тези деца - така че лъжеш най - нагло . А Ив този контекст не съм нагъл и никога не съм бил нагъл .

Пак лъжеш нагло , защото при самозащита или защита на друго човешко същество от животно си е естествен процес за съхранение на човешкият вид . ( Ще ми се да те видя да се разходиш около някои агресивни помярчета , та да ти дойде акъла .) 

И с твоите вегански глупости - само да отбележа че сме оцеляли като ,,човешки вид " благодарение на това че сме убивали животни за храна , и сме култивирали кравите да ги доим . Ако всички станат вегани - човешкият вид ще претърпи ,, деволюция " за 40 години .

( Спортистите които визират за вегани - всъщност похапват доста рибка , но това се нарича ,, песцетарианство " )

Както неведнъж забелязахме, обичаш и да лъжеш.

Не ме карай да търся къде казваше, за изоставените от теб деца, оставени на грижата на майките им. Което няма нищо общо с някакви програми за възпроизводство в които твърдиш, че си участвал. 

преди 52 минути, Solly написа:

Както неведнъж забелязахме, обичаш и да лъжеш.

Не ме карай да търся къде казваше, за изоставените от теб деца, оставени на грижата на майките им. Което няма нищо общо с някакви програми за възпроизводство в които твърдиш, че си участвал. 

Ти си долна лъжкиня . Айде намери къде съм казал че съм изоставил децата. Ама няма да намериш , защото ти си фантазьорка и с налудни мисли .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.