Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Препоръчан отговор

Защото Той ни е създал.

Защото ние сме Негови деца.

Продължете...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това между другото-

Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има.

Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

:down:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това между другото-

Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има.

Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

:down:

Да... винаги идва момент, когато те носи на ръце...
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За първи път слагам отрицателна оценка. Цял минус праснах... до къде стигнах... :speak:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото има Богоявление.

Има,но за тези,които знаят че Бог съществува-

на тях не им трябва определен ден-

за Богоявление,за Рождество Христово,за Великден.

Аз поне така го възприемам-не ми трябва празник за да му благодаря.

Че понякога стъпките в пясъка са само на един.

И не са моите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може някой да извади нещо интересно, рационално и научно...

Макар че..Едва ли...

Аз мога :speak: .

Но няма да го направя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

WoW...Ей тази тема бих я чел с интерес... :P

Може някой да извади нещо интересно, рационално и научно...

Макар че..Едва ли...

Митологията и религията са много интересни за изучаване. Цялата средновековна схоластика е много рационална, защото се основава върху Аристотеловата логика. Създателите на идийската логика са били представителите на ведическите школи ньяя и вайшешика. Изобщо, необходимостта от религиозната вяра може да бъде обоснована и по рационален път... Ако под "научно" имаш предвид някакво експериментално доказателство, че има бог - такова, разбира се, няма.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когото да блее смирено и когото да гледа с обожание. И когато не може да намери такъв, сам си го измисля, за да има какво да закрива от очите му гледката на екзистенциалния абсурд.

Да... винаги идва момент, когато те носи на ръце...

В тази притча има един спорен момент. От единичните следи по пясъка не става ясно, че бог е носил човека точно на ръце... Ами ако ръцете му в този момент са били заети? Да не се окаже, че нещата са били като в брадатия виц за радио Ереван?

Радио София пита радио Ереван:

- Колко дини може да носи наведнъж един арменец?

Радио Ереван отговаря:

- Пет. По две под всяка мишница и една на... оная си работа. А колко дини може да носи един българин?

- Девет - отговаря радио София - По две под всяка мишница и един арменец с пет дини на... оная си работа!

:lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когото да блее смирено и когото да гледа с обожание. И когато не може да намери такъв, сам си го измисля, за да има какво да закрива от очите му гледката на екзистенциалния абсурд.

В тази притча има един спорен момент. От единичните следи по пясъка не става ясно, че бог е носил човека точно на ръце... Ами ако ръцете му в този момент са били заети? Да не се окаже, че нещата са били като в брадатия виц за радио Ереван?

Радио София пита радио Ереван:

- Колко дини може да носи наведнъж един арменец?

Радио Ереван отговаря:

- Пет. По две под всяка мишница и една на... оная си работа. А колко дини може да носи един българин?

- Девет - отговаря радио София - По две под всяка мишница и един арменец с пет дини на... оная си работа!

:cool:

И в този ред на твоите "мисли" -

не се чуди защо те носят на оная работа.

А Бог те е изпуснал

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мнозина избрани са видяли Неговата светлина. Още в Новия Завет е описано - случката с Павел по пътя към Дамаск, която променя живота му и му разкрива истината (до този момент той е бил сляп за истината). Понеже се сещам за поне още един пример, ще постна тук. Част от едно интервю на отец Иван от Нови Хан: Отидох в „Св. Петка” в София. Запалих свещ, свещеникът ми почете молитва. На тръгване, гледам, хората излизат с гръб и се прекръстват. Нали за пръв път влизах в църква и аз направих същото. А когато отворих изходната врата, стана чудото. Сияйна светлина беше обляла всичко наоколо. Ощипах се да проверя дали съм жив. Това продължи секунди, може би минута. После почувствах невероятно успокоение, оздравях. Безсънието никога повече не ме споходи. Аз тогава видях Бога и взех решение да му служа. http://www.obshtestvo.net/content/view/838/3/ Светлината Му или може би това, което в исихазма се нарича несътворените Божествени енергии. Дано в бъдеще Бога даде на повече хора да познаят тази благодат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако не смекчите тона си и не престанете с обидните квалификации, ще последва наказание. Приятен ден! Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

за мен има 2 варианта:

1. някой ни е създал - него можем да наречем бог. от там нататък всеки си тръгнал по пътя. това че си мислим че някой (бог) се грижи за нас е трудно да се повярва - тоест бог не е това което пише в библията и което се опитва тя да ни натрапи. получават много противоречия - бог трябва да е добро, а действия на тоя от библията отричат това - как може бог да предпочете един пред друг, как може да хареса само подаръка на единия? как може да ги кара да си завиждат?

2. това което си мислим обикновено че е е бог е наша измислица...

хора, правете разлика между бог и създател - едното го няма, (и е наша измислица, така може да се каже, че ние, хората сме го създали, тоест в тоя смисъл съществува), другото постоянно се среща в природата около нас (всеки може да бъде създател - може едно нещо да се направи от много хора или други същества, но резултата винаги е индивидуален и неповторим, няма 2 еднакви деца, еднакви чувства или други неща, които не са правени на машина. но дори и тези дето са правени на една машина не са съвсем еднакви - като се погледне на микро ниво се вижда)...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво виждаш на микро ниво?

ми примерно различен брой атоми, различен химичен състав, микрограпавини, разлика в теглото, разлика в размерите, тия ралики може да са в десетия знак след запетаята, но си ги има, друг е въпроса че и едното и другото влизат в допуските и ни вършат работа, те на практика не са еднакви Редактирано от the professor (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мнозина избрани са видяли Неговата светлина.

Тези преживявания са много убедителни в личен план, но не притежават характера на общовалидни доказателства. Как си обясняваш факта, че сред последователите на всички религии има хора, които имат такива преживявания, но ги тълкуват в съответствие с доктрината, която следват? Или факта, че някои от тези преживявания се случват при епилептични припадъци, при силен стрес, под влияние на халюциногени и други такива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... Как си обясняваш факта, че сред последователите на всички религии има хора, които имат такива преживявания, но ги тълкуват в съответствие с доктрината, която следват? ...

Бог има страхотно чувство за хумор. Можеш да Го видиш в черква паднал пред Него "по мюсюлмански". А в черквата да бъдеш "пренесен" ,разбира се. При това, когато въобще не вярваш в съществуването Му. И след това да прочетеш Библията и Корана.

А ти това как си го обясняваш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът ми беше следният: Какъв е критерия, чрез който можеш да решиш, че при едно преживяване, при което виждаш нещо, което приемаш за бог, под влияние на епилептичен припадък, стрес, халюциногени и други такива, наистина виждаш бог?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...