Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

Да, когато затихне съзнанието породено от ума и от сетивата, може да се усети основата, която също е съзнание, но без вълни, без отделни прояви като звук, допир или мисъл. И която основа при наличие на необходимите условия се превръща в същите тези звук, допир или мисъл, които осъзнаваме.

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 11 часа, .Alex&Vanko. написа:

Кой е виждал Отца? Никой!

Няма Господ затова и в същия вярват само заблудени и излъгани хора.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

преди 9 минути, haidukpikaso написа:

Такива клипове са доказателство, че Бог не съществува. Всеки представя висшо създание, няколко или безброй по различен начин, който изключва версиите на останалите. Отделните религии доказват, че поне 2/3 от света безпрекословно вярва, че има Бог, който не съществува. Но от такива сектантски филмчета съдя, че максимум двама-трима души вярват в нещо, което е Бог, защото никой друг не споделя точно тяхната представа.

• Автор
преди 23 минути, мeн написа:

Такива клипове са доказателство, че Бог не съществува. Всеки представя висшо създание, няколко или безброй по различен начин, който изключва версиите на останалите. Отделните религии доказват, че поне 2/3 от света безпрекословно вярва, че има Бог, който не съществува. Но от такива сектантски филмчета съдя, че максимум двама-трима души вярват в нещо, което е Бог, защото никой друг не споделя точно тяхната представа.

даже не си го гледал

и не знаеш и кой е Сал Ракели

преди 40 минути, haidukpikaso написа:

даже не си го гледал

и не знаеш и кой е Сал Ракели

Стигнах до Беинса Дуно - човекът съчинил религиозно учение противоречащо с Никейския символ на вярата - в превод ерес, спрямо християнството. Надали и друга религия би го нарекла другояче.

преди 1 час, мeн написа:

Стигнах до Беинса Дуно - човекът съчинил религиозно учение противоречащо с Никейския символ на вярата - в превод ерес, спрямо християнството. Надали и друга религия би го нарекла другояче.

Ерес в превод означава избор.  В този ред на мисли всяка религия е ерес. А в какво са вярвали първите християни в първите 300 години преди Никейския събор има само догадки, да не забравяме все пак че на тези събори са го малко тутинговали християнството,  да бъде в услуга и на управляващите. 

Та, дали ще е учението на Петър Дънов,  Православие,  Католицизъм... 

Из „Годишна среща на Веригата, Варна, 1908 година, 10 август, неделя“
Има едно вечно спокойствие, от което всякога се твори една вселена, и човек може вечно да почива в това спокойствие на тъмнина, гдето е непроницаем мрак. Вие ще попитате как може това. Известни лъчи
ще минат по права линия. Бог е съвършен в Себе Си и всичките духове, които Го гледат, не могат да схванат тия лъчи. А нещо, което няма сянка, няма с какво да го сравним.
http://www.beinsa.bg/beseda_s.php?s_type=phrase&id=27…

Сега аз ще ви дам едно определение: Бог е без пространство и без време, т. е. в Бога няма пространство, няма и време, няма съзнание, няма и интелигентност, няма и граници. Бог е без пространство, но съдържа пространството в Себе Си. Той е без съзнание, но съдържа съзнанието в Себе Си, без интелигентност, но съдържа интелигентността в Себе Си. Сега, другата, положителната страна. Бог е безграничен. Духът, както ние Го схващаме, е ограничен. Първото ограничение на Бога е Духът. Когато Бог се ограничава, идва Духът. Първото изявление на ограниченото е вселената и космосът. Вие ще попитате защо Господ иска да създаде вселената. В Него има едно желание да види безграничното в граничното, отвън да го види. То е един велик закон у Него – чрез безграничното да види граничното. Безграничното съзнание, за него ние нямаме никакво понятие. Те са много отвлечени работи. А у нас има желание граничното да стане безгранично.

https://petardanov.com/index.php/topic/1227-1922-05-24-здравец/

Бог е същина, която не се доказва, Той е вън от всякакви доказателства; Бог е Същество извън времето и пространството, извън съзнанието, извън Живота, извън всякаква интелигентност на хората и т.н. Бог е извън времето и пространството, но същевременно съдържа в Себе Си времето и пространството; Той е извън Живота, но съдържа в Себе Си Живота; Той е извън съзнанието, но съдържа в Себе Си съзнанието; Той е извън интелигентността, но съдържа в Себе Си интелигентността. Как ще разберете това? Значи Бог, Безграничният, не може де се докаже, затова всяко нещо, което на физическия свят не може да се докаже, ражда съмнение в умовете на хората. Всъщност реални са само ония неща, които не могат да се доказват, а всички неща, които се доказват, са сенки на Реалността. Като казвам, че някои неща не се доказват, това не значи, че не може да се мисли и разсъждава за тях; вие можете да мислите за тях колкото искате, но не можете да ги доказвате във време и пространство. Следователно, когато съмнението проникне в умовете ви, вие трябва да знаете, че сте близо до Реалността.

https://beinsa.bg/beseda_s.php?s_type=phrase&id=461&status=2&high=съдържа в себе си#2result_397128

преди 18 часа, Michigan111 написа:

Ерес в превод означава избор.

А авокадо означава тестиси. Е и!

преди 18 часа, Michigan111 написа:

Та, дали ще е учението на Петър Дънов,  Православие,  Католицизъм... 

"Магаре и космос" имаше един израз като за в случая.

преди 16 часа, mecholari написа:

Като казвам, че някои неща не се доказват, това не значи, че не може да се мисли и разсъждава за тях

Значи.

Не вярвам Дънов да е казал такова нещо.

И  не можете да ги доказвате във време и пространство. Значи сте близо до Реалността?  Съмнението е  проникнало в умовете Ви и няма психиатрия, която реално да Ви помогне.   Бог е същина, която не се доказва, Той е вън от всякакви доказателства; Бог е Същество извън времето и пространството, извън съзнанието, извън Живота, извън всякаква интелигентност на хората и т.н.    Трябва да си уникален идиот - за да вярваш на такива неща.    Пък то реално нямало никакви богове ...

преди 4 часа, мeн написа:

Какво е,и? Всяка религия само по себе си е ерес,  кое не ти е ясно?

преди 4 часа, мeн написа:

"Магаре и космос" имаше един израз като за в случая.

И понеже предполагам аз съм магарето,  пък ти сигурно се мислиш за космоса, що не пробваш да обясниш кое прави някоя от тези религии по- "автентична" от другите. Която и да е, не е същата като автентичното християнство,  което ги превръща в ерес. 

на 28.08.2019 г. в 18:27, Карабойчев_педала написа:

Кой е виждал Отца? Никой!

Казала учителката. Значи няма господ деца. Обаче Иванчо дигнал ръка.

– Кажи Иванчо !

– Кой е виждал мозъка на госпожата ? Никой

преди 17 часа, Michigan111 написа:

Всяка религия само по себе си е ерес,  кое не ти е ясно?

Ясно ми е, че на теб не ти е ясно. Защо само си въобрази, че ме поправяш, като не правиш разлика между религия и ерес. Темата е идеална за празнодумци като теб. Пиши си, няма да се притесняваш, че някой те чете, защото едва ли някой ще се прежали.

преди 21 часа, attj написа:

Бог е същина, която не се доказва, Той е вън от всякакви доказателства; Бог е Същество извън времето и пространството, извън съзнанието, извън Живота, извън всякаква интелигентност на хората и т.н.

С първата част съм съгласен. Но втората не разбирам - какво ще рече "извън времето и пространството", например? Ако е "извън всякаква интелигентност на хората", как си разбрал нещо, което останалите да не са разбрали? И изобщо, откъде черпите информация какво е това Същество?

преди 10 часа, мeн написа:

С първата част съм съгласен. Но втората не разбирам - какво ще рече "извън времето и пространството", например? Ако е "извън всякаква интелигентност на хората", как си разбрал нещо, което останалите да не са разбрали? И изобщо, откъде черпите информация какво е това Същество?

Защо питаш мен - питай Дъновистите .  Те и без това не знаят въобще  къде се намират.

преди 2 минути, attj написа:

Защо питаш мен - питай Дъновистите .

Защото това беше твое мнение!?

преди 10 часа, мeн написа:

Защото това беше твое мнение!?

Моето мнение съдържа ирония.   Лично аз съм атеист и въобще не ме интересува защо например Дъновистите  са отлъчени от православната църква.   И на будисти да се престорят - с техните безмозъчни глупости няма как да ме впечатлят.  Боговете са измислици от предходни поколения.   

преди 35 минути, attj написа:

Моето мнение съдържа ирония.   Лично аз съм атеист и въобще не ме интересува защо например Дъновистите  са отлъчени от православната църква.   И на будисти да се престорят - с техните безмозъчни глупости няма как да ме впечатлят.  Боговете са измислици от предходни поколения.   

Че бог не се доказва пак ли е ирония? Вече не знам какво си казал, че да знам кое споделям и кое не.

преди 48 минути, attj написа:

Боговете са измислици от предходни поколения.

Да, но няма древни поколения. които не са вярвали в божества.Оттук произтичат някои изводи в коренно различна посока. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 10 часа, badr написа:

Да, но няма древни поколения. които не са вярвали в божества.Оттук произтичат някои изводи в коренно различна посока. 

Липсата на богове е ясна за всички атеисти и това не е нужно някой да им го доказва.

преди 2 часа, мeн написа:

Ясно ми е, че на теб не ти е ясно. 

Е, очевидно нищо не ти е ясно.  Дори и това не ти е ясно.  

Щото май нищо смислено не видях да напишеш,  само обясняваш как не съм прав.  

Ама каква е истината не казваш. 

Явно е тайна.  

преди 46 минути, attj написа:

Липсата на богове е ясна за всички атеисти и това не е нужно някой да им го доказва.

Бедата е там, че липсата на древни поколения, които не са вярвали в божества е солиден аргумент с/у атеизма.

преди 11 часа, badr написа:

Бедата е там, че липсата на древни поколения, които не са вярвали в божества е солиден аргумент с/у атеизма.

Атеизмът изглежда е наследствен - не зная колко поколения наред мои предшественици и аз  не вярваме в богове.  Лично аз обаче вярвам, че е вероятен  извънземния произход на живота на земята.    Тези, които са го донесли не са били богове.  Трябвало е да има логични причини за това.     

Ама те извънземните вярват в Бог.

И защо противопоставяш вяра и логика?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.