Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Какво сготвих в моята кухня / авторска тема /


Velichka Plyakova
 Сподели

Препоръчан отговор

Когато искаме нещо топло,бързо и лесно за закуска.

Тестени хапчици...наричам ги така защото нямат форма. Гребвам от тестото и ги пускам в загрята / но не гореща/смес от равни количества гроздово олио и зехтин/ . Сиренцето е козе/тука му казват занаятчийско сирене-произведено е във ферма/. Полях го с мед и посипах с карамелизирани кокосови стърготини. Млякото е кокосово. За цвят и аромат торбичка с лавандула.Добро , вкусно и ароматно  начало на деня.

spacer.png

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ако все още не сте открили зеленчука фенел за вашата кухня, направете го и няма да сгрешите.Той е типичен за средиземноморската кухня, но има почитатели в цял свят. Уникалните му вкусови качества и характерния мирис на анасон са пикантно допълнение към гарнитура за различни меса. Можете да го поднесете и в сурово състояние към зелена салата. В случая избрах друг вариант.Фенела се почиства и заедно с моркови нарязани на лентички овкусени със зехтин се запичат на фурна. Не са необходими други добавки ,понеже фенела е достатъчно ароматен . След изпичането прибавям сварена киноа,  и  всичко това се  облива със топъл  сос приготвен от зехтин, мед, мандарина и малко сок от нар, който придава  цвят на соса.Прибавих всичко това  като гарнитура към  нарязано на ивици телешко филе ,предварително приготвено на тиган. Можете да прибавите като допълнение към украсата касис,червени или черни боровинки или дори ядки. .  Резултата :

spacer.png

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пълнени гъби с капаче  от рибен мус.

За предпочитане е да се използват гъбите сорт Портобело. Те са по-твърди но имат деликатен вкус. Другото предимство е ,че са с по-голям диаметър. Да пълниш малки гъбки си е мъка и изисква доста време и усилия. Отделям пънчетата и премахвам  вътрешната месеста част на гъбите с малка лъжичка. Почиствам гъбите  отвън с влажна кърпа. Това се прави защото гъбите попиват много вода, ако се мият под обилна водна струя. Миксирам пънчетата, една тиквичка и лук.Всичко овкусявам с черен пипер, копър и сол. Леко задушавам с зехтин. През това време почистените гъби запичам леко във фурна като във всяко едно джобче слагам  малко масло. Зачервените гъби пълня с готовия микс и отново запичам леко във фурна. Изваждат се и се оставят да се охладят. Рибения мус приготвям от риба приготвена на барбекю. Отделя се месото. Прибавям към него около 100 грама сметана за готвене, един белтък, малко черен пипер, сол и индийско орехче. Сместта поставям в кутер и я пюрирам.Поставям част от полученото пюре като капаче над запечените гъби.  Част от пюрето поставям и в чинията .Украсявам със зеленина каквато имам под ръка. В случая кълнове и клонче от броколи.

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic_s:

И това ще нахрани (засити) един мъж (капитана)!? 
Тези гурме рецепти са за хора дет цял ден си клатят краката или се хранят предимно с любов. ;)

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, VeeeSeLa написа:

:offtopic_s:

И това ще нахрани (засити) един мъж (капитана)!? 
Тези гурме рецепти са за хора дет цял ден си клатят краката или се хранят предимно с любов. ;)

 

 По едно време я карахме само на любов, сега и хапваме .:P

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм ... може и да споделя снимка, но ... хм ... няма да е перфектна ... 

Вратни свински пържоли на скара. 

Рецепта:

Вратна свинска пържола.

Черен пипер.

Сол.

(Гарнитура по избор) = Аз не мога да правя такава и ползвам готова: Печени чушки с чесън. (Жената е по неща които земя ги ражда... В момента е в командировка ... ) 

Приготвяне:

Начуквате пържолите.

Слагате ги на скарата и докато сте в чата = печете. (Като замирише ги обръщате и пропускате малко време в него). 

Отнемане от скарата ... хм ... дано не се вържете на някоя глупост в него ... ще ядете негърчета ... :) 

Все пак помнете, че готвите. :) 

Сервират се с червено вино. Ако Ви е свършело миналогодишното, то става и с купешко. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, dioib написа:

 

Вратни свински пържоли на скара. 

 

Край. Изгуби ме като читател и зрител. ..абе важното е на теб да ти харесва. Само гледай да не препълваш чинията със  ядене,защото се води остатък от беднотия  и гладория в миналото. Освен че не е естетично ,но и е неудобно за ядене. Все нещо ще изхвърчи от чинията, когато започнеш да боравиш с вилицата и ножа.

И да не съм офтопик в темата :днешния обяд

 

зеленчуци запечени на фурна и пиле . Пилето приготвих отделно с зехтин,мед и билки. Накрая готовото ястие поливам обилно със сос от гъби.

 

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, valkiria1 написа:

Край. Изгуби ме като читател и зрител. ..абе важното е на теб да ти харесва. Само гледай да не препълваш чинията със  ядене,защото се води остатък от беднотия  и гладория в миналото. Освен че не е естетично ,но и е неудобно за ядене. Все нещо ще изхвърчи от чинията, когато започнеш да боравиш с вилицата и ножа.

И да не съм офтопик в темата :днешния обяд

 

зеленчуци запечени на фурна и пиле . Пилето приготвих отделно с зехтин,мед и билки. Накрая готовото ястие поливам обилно със сос от гъби.

 

spacer.png

Ех! Ако в чинията имаше и ето този паун горе вдясно, и аз бих се намесил. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, Kolev71 написа:

Ех! Ако в чинията имаше и ето този паун горе вдясно, и аз бих се намесил. 

Колев, ти понеже си от града на болярите имаш царски вкусове. Обаче сега тренда е гнезда от кайма. Това от  днешния обяд е вече история.

Каймата е телешка и овкусих с кимион,черен пипер и сол. Прибавих  настърган кашкавал и едно яйце . Омесва се и се оформя гнездо. Запичам леко във фурната за да се задържи формата  като във всяко едно поставям масло.. Приготвям смес от  ситно нарязани чушки /консерва/ обработени с чесън и бейби пикантни  кисели краставички нарязани на кръгчета. Пълня всяко едно от гнездата и отгоре слагам по едно яйце от пъдпъдък. Предпочитам тези яйца защото не се разливат и има възможност  да се вижда и плънката ,вместо едно яйце което покрива всичко  и се губи представата дали виждате пред себе си мусака или оформено гнездо. Запича се леко във фурната. Изважда се и се украсява по желание. В случая нарязах кисели краставички и ги оформих като ветрило. Подложката е зелена салата от валериана/овкусена с дресинг от зехтин ,сол и сос от нар/. За настроение украсата е птиче и малки яйчица ,които пазарувам от щандове за украса на храна  и дома.  Резултата:

spacer.png

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 59 минути, valkiria1 написа:

Колев, ти понеже си от града на болярите имаш царски вкусове. Обаче сега тренда е гнезда от кайма. Това от  днешния обяд е вече история.

Каймата е телешка и овкусих с кимион,черен пипер и сол. Прибавих  настърган кашкавал и едно яйце . Омесва се и се оформя гнездо. Запичам леко във фурната за да се задържи формата  като във всяко едно поставям масло.. Приготвям смес от  ситно нарязани чушки /консерва/ обработени с чесън и бейби пикантни  кисели краставички нарязани на кръгчета. Пълня всяко едно от гнездата и отгоре слагам по едно яйце от пъдпъдък. Предпочитам тези яйца защото не се разливат и има възможност  да се вижда и плънката ,вместо едно яйце което покрива всичко  и се губи представата дали виждате пред себе си мусака или оформено гнездо. Запича се леко във фурната. Изважда се и се украсява по желание. В случая нарязах кисели краставички и ги оформих като ветрило. Подложката е зелена салата от валериана/овкусена с дресинг от зехтин ,сол и сос от нар/. За настроение украсата е птиче и малки яйчица ,които пазарувам от щандове за украса на храна  и дома.  Резултата:

spacer.png

 

 

Резултата е показателен госпожа. Много хубаво си описала рецептата, но в този бранш съм само консуматор, без елементарна възможност за реализация. Поздрави за всички в къщи и бъдете живи и здрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 28.02.2021 г. в 20:58, valkiria1 написа:

Край. Изгуби ме като читател и зрител. ..абе важното е на теб да ти харесва. Само гледай да не препълваш чинията със  ядене,защото се води остатък от беднотия  и гладория в миналото. Освен че не е естетично ,но и е неудобно за ядене. Все нещо ще изхвърчи от чинията, когато започнеш да боравиш с вилицата и ножа.

И да не съм офтопик в темата :днешния обяд

 

зеленчуци запечени на фурна и пиле . Пилето приготвих отделно с зехтин,мед и билки. Накрая готовото ястие поливам обилно със сос от гъби.

 

spacer.png

Изобщо не искам да омаловажавам ястието 😍,но се влюбих в приборите ти

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Салата-подложката е от бейби спанак, който заедно с парченцата папая и шишчетата от скариди полях  с топъл  сос ,който приготвих от зехтин,прясно изтискан сок от половин   портокал, мед,канела,  билки и няколко капки ликьор от кактус .

 

spacer.png

 

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
преди 2 часа, sbx написа:

Изглежда страхотно :)

 

аз направих пиле капрезе с картофено пюре :)

май не четеш правилата

трябва и снимка

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Да ви  почерпим по селски : панирани пилешки кюфтенца, прясна салата от различни зеленчуци към която прибавих  мариновани каперси и розички от карфиол.

За настроение, чаша  леко изстудено  вино "Амритта" на винарска  изба "Драгомир", което ние с Капитана много харесваме.Едно истинско предизвикателство за небцето  и взрив от плодови аромати на череши и  ягоди,  един така подходящ завършек на обяд сред градината.

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • 7 месеца по-късно...

Филе от риба запечена във фурна с марина  олио от гроздови семки,черен пипер  и билки.

За тези от вас,които обичат да консумират рибата без кожа, след като я  изпечете може да отделите кожата  и добре препечена  и овкусена по този начин ,тя става като рибен чипс,който ценителите могат да ползват  като мезе към виното.

Салатената подложка  е от настъргани моркови и два вида кълнове.Марината от зехтин, оцет от орехи ,сол.

За малко по-различен нюанс на  вкуса отгоре съм украсила с кокосов чипс/купен готов/

 

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Нещо съвсем леко и набързо за предястие .

Картофени пънчета-сварявам картофите цели.Обелвам ги. Разполовявам ги на две части. Слагам отгоре кашкавал, поръсвам с билки,малко черен пипер ,масло   и запичаме .

Ладийки от тиквички- бланширам за около 5 минути. След като истинат отстранявам вътрешността ,  пасирам  я заедно с лентички от сурови червени чушки и яйце.Пълня ладийките.

  Поръсвам отгоре с пикорино   / което е моето любимо италиянско сирене/настъргано на ситно,прибавям   малко кръгчета лимонова трева и масло. Пече се  до зачервяване.

След като извадя от фурната ,слагам по няколко капки сладък сос от манго,който ние много обичаме.

Поднася се  топло.

spacer.png

 

 

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ашуре.

Приготвям го с мляко,жито,  много стафиди,смокини /сушени/ и  лимонени корички .

 

 

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеца по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...