Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво сготвих в моята кухня / авторска тема /

Featured Replies

преди 55 минути, Лин написа:

На шоколадова вълна съм

LRM_EXPORT_300542842064903_20190805_220539768.jpg

Това не е жена, това е чудото на форума! Ще ми показват как се готвело по телевизията.  На всички тях ще им купя по едни летни кънки и да вървят...да се пързалят. А за теб...нова рокличка с голямо деколте!

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 1,8k
  • Прегледи 300,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Така е! Преди няколко години за пръв път я пробвах във варианта на полския козунак, а сега минах на повитица. Това е от миналата седмица. Ние не си падаме по козунаци, но този е жесток, най-вече зарад

• Къпана питка С масло, ама ми се видя сухичка. И без сирене в рецептата, но мисля че ще изтърпи една плънчица. Така хубаво я окъпах, че и мачоците от махалата разбраха колко съм зле с формите :D

• Шоколадова торта (ала devil cake)

Публикувани изображения

• 1 месец по-късно...
  • 5 седмици по-късно...

Два литра прясно мляко кипнах на котлона. Дръпнах от огъня и добаних една кофичка заквасена сметана. Посалих и върнах обратно на огъня. Изчащах да заври и го оставих да ври за две минути. Прецедих през марля и след два часа имах много вкусно крема-сирене. 

IMG_20191116_160803.jpg

Тази сутрин от останалата сурватка забърках руски блинчики. 

Две водни чаши брашно се пресяват с лъжичка сол и лъжичка захар. Добавя се половин литър от затоплената сурватка. Разбърква се и се до хомагенност и добавяме три яйца. Отново разбъркваме. Добавяме триста милилитра кипнала вода с бучка краве масло рязтопена в нея. Отново разбъркваме и оставяме зя половин час. Блинчиките стават крехки, тънки и на малки финни дупчици. Невероятно вкусни и топящи се в устата

77199493_10221269879322791_7589656495675932672_o.jpg

Днешкашната ми закуска

С тиквено... не знам вече как се вика – сладко, мармалад или конфитюр. Просто задуших тиквата със захар и канела за половин час.

phlV9y7.jpg

преди 21 часа, bornofash написа:

Днешкашната ми закуска

С тиквено... не знам вече как се вика – сладко, мармалад или конфитюр. Просто задуших тиквата със захар и канела за половин час.

phlV9y7.jpg

охо! а палачинките?

ти ли ги прави?

преди 2 часа, emmi написа:

охо! а палачинките?

ти ли ги прави?

Да. Препълнена чаша брашно (плюс още малко дори), а в него лъжичка-две бакпулвер, няколко щипки сол с двата пръста, няколко щипки захар с трите пръста и една ванилия, омесени с едно яйце, лъжичка-две олио (масло щеше да е по-добре) и чаша прясно мляко.

Общо взето като обикновените, но с бакпулвер в брашното и по-малки кръгове в тигана.

преди 20 часа, bornofash написа:

бакпулвер

:offtopic_s:За втори път виждам това понятие в твоя изказ. :)

Трябва ти някой, който да те възпламени или набухвател, а?!

И мислиш ли, че това ти липсва, т.е. някой да те направи по-така, за да изглеждаш по-голям?! :)

Ех ... бъди себе си ... а как може да направиш нещо, то запомни едно от мен: Фасулска работа. ;) 

Всеки може да готви, но не е достатъчно вкусно с въпросния набухвател и прочие ... и говорим за храна, а не за десерти ... ;) 

п.п. Просто и ясно какво направих с едно пиле ...

Това е подобие, даже по-хубаво от моето. :) 

Редактирано от Лин
Темата е авторска и са позволени само собствени снимкови и видео материали (преглед на промените)

И аз много обичам пиле с ориз.

Правя го изцяло на фурна: парчетата пиле слагам в тавата, ливвам на всяко отгоре олио, слагам тавата в нагорещената фурна, след 10-ина минути добавям сухия немит ориз в тавата и нему също ливвам олио, след това добавям лука и морковите, които се спръжват с ориза, накрая добавям топла вода в съотношение 2(2.5) обема вода на 1 обем ориз и пека до готовност.

След изваждането от фурната наръсвам всичко отгоре със смес от оцет, счукан чесън и доста магданоз, завивам плътно тавата с вестници и чакам петнайсетина минути.

Тавата се намира във фурната около 40 или малко повече минути общо.

Правя го с повечко олийце, оризът поема.

П.П. От години не виждам смисъл да мия ориза. Изглежда е добре измит и нито излиза някаква мътилка при миенето, нито пък оризът се слепва при сготвянето. Нито пък камъченца вече виждам в него, както беше преди, та го препипвахме на масата.

на 17.11.2019 г. в 9:01, emmi написа:

Тази сутрин от останалата сурватка забърках руски блинчики.

Май повече харесвам руските "блины", по нашему катми – тези с тесто с мая.

Неотдавна направих блинчики само от брашно, вода, сол и захар. Половината тесто (или смес), обаче, остана забравена в съда няколко дена и като гледам – а, мирише леко кисело! А-а-а, казвам си, май се е получил така наречения "квас", та направих и от това палачинки и, наистина, бухнаха горе-долу като катмите, но вкусът имаше приятна лека кисела жилка.

От около кафена чашка от сместа продължих правенето на квас, многократно добавяйки само брашно и вода. Сега имам, май, истински квас, мухичките-винарки го обикалят с интерес и определено мирише на кисело. Но не знам какво да правя с него. Имам машинка за печене на хляб, дали да не се пробвам?

преди 2 часа, bornofash написа:

Да. Препълнена чаша брашно (плюс още малко дори), а в него лъжичка-две бакпулвер, няколко щипки сол с двата пръста, няколко щипки захар с трите пръста и една ванилия, омесени с едно яйце, лъжичка-две олио (масло щеше да е по-добре) и чаша прясно мляко.

Общо взето като обикновените, но с бакпулвер в брашното и по-малки кръгове в тигана.

Аха. Нещо като американските палачинки. Баба едно време така правеше бухти. Кексово по гъстота тесто от кисело мляко, сода бикарбонат, някое яйце и сол. И с лъжицата в нагорещена мазнина. Но на сух тиган сигурно ще е по-добре

преди 48 минути, Ьрмалоу написа:

Май повече харесвам руските "блины", по нашему катми – тези с тесто с мая.

Неотдавна направих блинчики само от брашно, вода, сол и захар. Половината тесто (или смес), обаче, остана забравена в съда няколко дена и като гледам – а, мирише леко кисело! А-а-а, казвам си, май се е получил така наречения "квас", та направих и от това палачинки и, наистина, бухнаха горе-долу като катмите, но вкусът имаше приятна лека кисела жилка.

От около кафена чашка от сместа продължих правенето на квас, многократно добавяйки само брашно и вода. Сега имам, май, истински квас, мухичките-винарки го обикалят с интерес и определено мирише на кисело. Но не знам какво да правя с него. Имам машинка за печене на хляб, дали да не се пробвам?

Абе, хубаво е да има две-три яйчица в тестото..... 

Иначе за кваса... Може и да стане в хлебопекарната. Или пък си замеси тесто по традиционния начин. Там само ще трябва повечко да изчакаш със втасването и не очаквай да е бухнало като с маята

Катмите не са блины. Категорично. Макар и да си приличат. 

преди 11 часа, emmi написа:

Абе, хубаво е да има две-три яйчица в тестото..... 

Подходът ми беше принципен :-)

Останах без хляб, защото бях забравил да взема, и си казах "ми дай на бърза ръка да си спретна хляб". Затова не добавих нищо повече. 

Цитат

Катмите не са блины. Категорично. Макар и да си приличат. 

Ми не знам защо казваш така. 

Ял съм руски блины, и то на Масленица, ял съм и тук катми от павилиончетата на улицата - струват ми се еднакви. 

А и рецептите, в класическия им вид, са еднакви по съставки - вода, брашно, мая, пр. мляко, яйца. 

https://receptite.com/рецепта/катми-с-прясно-мляко

https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=138699

За теб кое е категорично различното? 

С въодушевление бих ти препоръчал кулинарната книга на тази майсторка:

https://knizhen-pazar.net/index.php?search=Р. П. Кенгис&searchin=name

там рецептата е най-класическа от класическите ;)

Има я и онлайн: 

http://knigakulinara.ru/books/item/f00/s00/z0000009/index.shtml

преди 4 часа, Ьрмалоу написа:

Подходът ми беше принципен 🙂

Останах без хляб, защото бях забравил да взема, и си казах "ми дай на бърза ръка да си спретна хляб". Затова не добавих нищо повече. 

Ми не знам защо казваш така. 

Ял съм руски блины, и то на Масленица, ял съм и тук катми от павилиончетата на улицата - струват ми се еднакви. 

А и рецептите, в класическия им вид, са еднакви по съставки - вода, брашно, мая, пр. мляко, яйца. 

https://receptite.com/рецепта/катми-с-прясно-мляко

https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=138699

За теб кое е категорично различното? 

С въодушевление бих ти препоръчал кулинарната книга на тази майсторка:

https://knizhen-pazar.net/index.php?search=Р. П. Кенгис&searchin=name

там рецептата е най-класическа от класическите ;)

Има я и онлайн: 

http://knigakulinara.ru/books/item/f00/s00/z0000009/index.shtml

Ами яла съм ги 

Има голяма разлика във вкуса

И блинчките са без мая. Затова и стават тънички. Тук всъщност врътката е да направиш сместта рядка за да се получат дупчиците и да се добави вряла вода след което да се остави половин час. Но съм срещала рецепти и без вряла вода. Само с прясно мляко. 

Имаше Блинные. Такива заведения където продаваха само блины. Правеха ги на място на една машина и можеше да гледаш как огромния правоъгълен блин излиза и пада в една тава. Редяха ги един върху друг и ги режеха на квадрати като многолистно тесто. И си избираш с какво да ти го гарнират. Колко блины със сметана съм изяла не е истина просто

Сега също сигурно има. 

• 2 седмици по-късно...

Крем-пита. Занимание една идея по-пипкаво от това, което мога да понеса, но резултатът си струва. Листите за баница се пекат един по един, заливат се с яйчен крем и отгоре пламъците са разбити белтъци с карамел

IMG_20191201_165957.jpg.843c7a22dcf0ea25c06968d965d54b10.jpg

IMG_20191201_170122.jpg

• 5 седмици по-късно...
преди 2 часа, Лин написа:

Ами баница

20191231_182421.jpg

сега, ако кажеш ,че пълнежа е сиренце.....:licklips: веднъж да видя нещо тук , около тия празници, което  да ми  се прияде...

пп Иво знае ли, че е късметлия

на 1.01.2020 г. в 17:51, valkiria1 написа:

сега, ако кажеш ,че пълнежа е сиренце.....:licklips: веднъж да видя нещо тук , около тия празници, което  да ми  се прияде...

пп Иво знае ли, че е късметлия

Със сиренце беше :)  Направих я с малко притеснения, защото може да съм приготвяла всевъзможни неща за хапване, но това е първата ми дърпана баница в живота. И наистина стана вкусна :)) 

А на Иво ежедневно му доказвам, че е късметлия ;) 

• 3 седмици по-късно...

Още не съм го сготвил, но искам да питам тука майсторете, особено хайдукът Пикасо, понеже е пуснал най-много кулинарни съобщения.

Имам кисело зеле на балкона, добро е. Приядоха ми се сърми от кисело зеле с кайма, та ми смляха в любимия магазин... око ненаситно... два и половина килограма мазно свинско и кило и шестстотин "телешки бекон". Общо около 4 кила. Ще я оставя в стайна температура да узрее два-три дена.

От тази кайма мисля да направя тея въжделени ми сърми в най-голямата тенджера, след това останалото да омеся с кашкавал в количество за принцеси на горен реотан, и останалата кайма да замразя.

Най-голямата ми тенджера е 6-литрова, ще я напълня до горе. Хайдуко Пикасо, колко, като обем, от тея 6 литра сърми  искат кайма? Дали суровата кайма, хайдуче, става по-лоша след замразяване?

Благодаря за вниманието!

Спагети Карбонара като в соса има Филаделфия с билки, два белтъка и малко сметана...УлтраВкусно е! Дори да не сте маратонци, си правете...

IMG_20200126_183415.jpg

Още не съм го сготвил, но искам да питам тука майсторете, особено хайдукът Пикасо, понеже е пуснал най-много кулинарни съобщения.

Имам кисело зеле на балкона, добро е. Приядоха ми се сърми от кисело зеле с кайма, та ми смляха в любимия магазин... око ненаситно... два и половина килограма мазно свинско и кило и шестстотин "телешки бекон". Общо около 4 кила. Ще я оставя в стайна температура да узрее два-три дена.

От тази кайма мисля да направя тея въжделени ми сърми в най-голямата тенджера, след това останалото да омеся с кашкавал в количество за принцеси на горен реотан, и останалата кайма да замразя.

Най-голямата ми тенджера е 6-литрова, ще я напълня до горе. Хайдуко Пикасо, колко, като обем, от тея 6 литра сърми  искат кайма? Дали суровата кайма, хайдуче, става по-лоша след замразяване?

Благодаря за вниманието!

Доклад (или рапорт, на български) за станалото:

Замразих половината от каймата.

Първо, взех по-големата тенджера, около 8 литра. Като хвърлих поглед, отделих една трета от каймата за камерата за замразяване.

Останалата кайма разстлах на най-голямата тава и я доведох до цънкане въф фурната на печката, на горен реотан на мах и с вентилатор. Като зацънка веднага изключих фурната и извадих тавата след пет минути.

Докато изстиваше на бълкона нарязах лек8о на едро една маркофка, запържих я леко и добавих към голямата тенджера вече с нарязаната на кубчета сланина на дъното.

Кът изстина каймъта почнах да свивам сърмите. Три глави зеле взеф от балкона, само най-големите листа, и свивах... ама нещо не ги свивам най-добре.

Напълних тенджерата със сарми до малко над половината, писна ми и свърших пълненето. Включих ин ги да се варят; като кипнаха изключих газта и отидох да пийна тричетри водки; кът съ върнах пак доведох до кипване, държах леко кипене петнайсе минути и изключих. Веднага наръсих на едро с лъжица две-три супени лъжици бяло брашно отгоре, без да го разбърквам, то само се разпуска вътре след това, и още намлях черен пипер.

Оставих го два-три часа и хапнах. Много вкусно!

Но сега имам проблема, че след всяко ядене на тези сарми получавам стомашно разстройство за около шест часа, при което не мога да изляза от дома от риск да се изпусна. До сега не ми се е случвало. Три дена го наблюдавам и търся причините. Първата виждам в остарялостта на стомаха ми. Втората – евентуално в грипа, макар и да нямам никакви други признаци на (на български – симптоми). Третата отдавам на това, че тенджерата е алуминиева.

Но ще ги изям, а и предложих на един Сър McNew (дал съм му вече от моето кисело зеле) да дам да га пробва – като опитно зайче.

• 2 седмици по-късно...

Ако ви е презряло синьото сирене, както ми се случи тая година, щото направих много, разредете го 3-4 пъти по обем с млечни продукти и става мек на вкус сос за макарони или варени картофи.

• 2 месеца по-късно...

Импровизирана салата с нахут, домати, краставици, авокадо, пресен лук, магданоз, копър, сокът на половин лимон, зехтин и сол на вкус.

Често правя подобни салати тип табуле, децата са манияци по здравословното хранене, но с последните 2 пакета нахут нещо не случих. Сигурно е остарял и доста трудно го сварих, дори и след накисване за една нощ. Порових и почетох, ма май не открих кой знае какво по въпроса. Ако някой знае някоя тънкост, ще се радвам да сподели! Както и някоя изпробвана рецепта. :) 

4.1.1.jpg

И малко градински красотички за празнично настроение! :) 

3.1.jpg

2.1.jpg

• 2 месеца по-късно...

За закуска направих американски палачинки и за обяд зелена салата и пилешки хапки с картофки 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.