Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки

Featured Replies

хайде и един трудно уловим момент на отлепване на краката от земята при излитате

Публикувано изображение

става толкова бързо, че си е направо случайно с фотоарат за 300 евро.

1/1250 sec, F 6.3, ISO 200, 250 mm

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 130,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувано изображение

Бяха насадени и едни лилави цветя (май "свещи" им казваха), но от слънцето излязоха доста тъмни.

Много пъти съм снимала срещу слънцето. Главно заради това, което искам да покажа със снимката си. Снимах точно там заради светлината и защото исках да уловя цветята, синьото небе и облаците. Ако снимах от другата страна, където е сянка, нямаше да бъде интересно, а снимките на сенчести места с тела имат доста шум. Ако минавам от там с фотоапарата (и ако още не са увяхнали цветята) ще го снимам, за да разбереш какво съм искала да кажа.

да ама аз като съм ( вероятно ) по-дърт и от баща ти и не ги разбирам твоито творчески послания

Белгиец, като си толкова дърт, би трябвало да си наясно, че хората са различни. На мен лично много ми допадна снимката срещу слънцето. Лично аз, винаги съм гонел подобен ефект. Това е все едно да седнеш на брега на 1 юли и да чакаш изгрева на Слънцето. Фотографията не е само точна наука, каквато се стремиш да я изкараш.

Една жаба отпреди малко. Докато се наканя да и направя портрет, който да и хареса, тя избяга :)

Публикувано изображение

Бънята (по-точно окото му отблизо). Можеше и да хвана малко от муцунката му, за да си личи повече какво е, но много шава и трудно го задържам на едно място и почти всеки хубав кадър е въпрос на късмет.

Публикувано изображение

И едно черно коте за 13-тото число. Докато зареди камерата (исках да я снимам на едни стълби) избяга в градинката.

Публикувано изображение

Една жаба отпреди малко. Докато се наканя да и направя портрет, който да и хареса, тя избяга :lol6:

Някои хора се борят да хванат в кадър женски задник, а други го карат на  ... жабешки ( бутчета ).  :ph34r:

Лично аз, винаги съм гонел подобен ефект.

Ама въобще, хич тамъм, изобщо не гоня фотографски ефекти. 

Като бях в 6-ти клас, в кръжока по фотография даскалицата ни каза да не снимаме срещу слънцето, ЗА ДА НЕ хабиме излишно лентата и хартията после с черни снимки. И от тогава ми е останал този навик да не правя глупости. Даже и сега, когато не струва никакви пари да пробва човек, пак нямам влечение към фотографски експерименти.

Многооооо рядко щракна нещо по-ненормално от тоя род:

Публикувано изображение

Перото е прилепено временно към дълга права пластмасова тръбичка , поставена така че да се вижда само сечението й ( ако го нямаше перото). А тръбичката виси на два много тънки  прозрачни ( шивашки ) конци, на над 30 см зад перото, от където идва ефекта че не се виждат. Файлът на снимката даже съм го кръстил в движение, което си беше вярно, само че движението не беше вертикално да пада перото, а се клатеше от въздуха наляво на дясно ( като махало ). Целта беше да мине номера без нужда от фотошоп.

Някои хора се борят да хванат в кадър женски задник, а други го карат на  ... жабешки ( бутчета ).  :ph34r:

Ами наоколо имаше само две майки с детски колички. В петък по обяд хората са на работа, а аз снимам жаби, защото патките и майките бягат. Всъщност, целта на снимките ми бе автомобила сред природата, но вас едва ли ви интересува това :lol6:

Другото нещо, заради което снимах това онова, бе стария ми SLR и отпуската, която съм взел. Имам двайстина пози за изщракване, но не отива да ги прахосвам за жаби и тем подобни. Направих 2-3 снимки, колкото да намалеят позите, останалото по празници.

Ама въобще, хич тамъм, изобщо не гоня фотографски ефекти.

Като бях в 6-ти клас, в кръжока по фотография даскалицата ни каза да не снимаме срещу слънцето, ЗА ДА НЕ хабиме излишно лентата и хартията после с черни снимки. И от тогава ми е останал този навик да не правя глупости. Даже и сега, когато не струва никакви пари да пробва човек, пак нямам влечение към фотографски експерименти.

Многооооо рядко щракна нещо по-ненормално от тоя род:

Аз също знам това, но когато излязоха цифровите фотоапарати се оказа, че има възможност и за такива снимки. Например, това е търсен ефект при заснемането на силуети или да кажем някакъв ореол около даден обект. Лично мен ме интересуват тия снимки, затова понякога си позволявам да вкарвам Слънцето в кадър. При старите SLR как да стане? Ето, днес снимах небе с бели облаци ( най-светлото възможно) на бленда 11 и 1/500 сек. 16 бленда не искам да слагам поради ред причини.А по малко от 1/500 секунда няма тоя Зенит. Лентата ми и тя е 24 DIN така, че е малко сложно дори снимане без слънце в кадъра. Сапунерката се пънеше и на 1/1000 при 5.6 бленда, та се налагаше да дам малко увеличение на кадъра, за да намалее постъпващата светлина и блендата да отговаря поне на 8, за да няма преекспониране. Та затова и даскалицата ти е препоръчала това, само, че времената се менят, техниката и идеите също.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Айде нещо по-различно и набързо обработено с Fast Stone Image Viewer. Така е, като човек няма хубава техника. Тая църква съм я снимал десетки пъти и не само аз. Всеки път се получават различни неща. Това е отпреди 2-3 дена.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

А това е отпреди години с използване на Kodak филтър 87. Естествено, с имитация на такъв чрез програма:

Публикувано изображение

А ето и нещо срещу Слънцето. Това е драматичният театър в Русе:

Публикувано изображение

Ето го същия през нощта, сниман от ръка без стабилизатор:

Публикувано изображение

Ето и още един силует, постигнат и с помощтта на любимия ми Kodak 87B филтър:

Публикувано изображение

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Малко еленчета и сърнички

Мъжкият не можах да го дочакам да се обърне, голямо ядене падна.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Страшна!!!

Публикувано изображение

Браво на теб! Снимка с внушение.

Еха, Белгиец, как си я излъскал... тя като нова Публикувано изображение Това с програмката, която препоръча ли го постигна? Инсталирах си Nikon Capture NX2, засега само фокусирането разгледах. Имам една сурия стари сгради, снимани в облачно време, да взема и аз да ги излъскам Публикувано изображение

Нещо старо, но си го харесвам. Снимана е с Praktica, в Сен Тропе. Няма кой знае каква идея, да не кажа никаква...

Публикувано изображение

Проба да снимам огън отблизо вечер. Е, никога няма да успея да се справя с тази задача, макар че тази снимка е с Olympus. Вечерните ми снимки са все размазани.

Публикувано изображение

И като не мога да снимам живи патки, то поне изкуствени такива (от цирка до нас)

Публикувано изображение

Нещо старо, но си го харесвам. Снимана е с Praktica, в Сен Тропе. Няма кой знае каква идея, да не кажа никаква...

Публикувано изображение

И на мен ми харесва, но бих предпочел само голямата яхта, цяла и в по-близък план.

Нещо такова:

Публикувано изображение

Еха, Белгиец, как си я излъскал... тя като нова Публикувано изображение Това с програмката, която препоръча ли го постигна? Инсталирах си Nikon Capture NX2, засега само фокусирането разгледах. Имам една сурия стари сгради, снимани в облачно време, да взема и аз да ги излъскам Публикувано изображение

Може, може що да не ги излъскаш, твои са си.

Не е с оная програмка, тя е за бързо оправяне точно с две кликания да се "разтегне динамиката на снимката", но въздейства върху целия кадър. В този случай щеше да прецака яко небето.

Правих я с Capture NX2 поставяйки много такиви точки:

Публикувано изображение

на 5 етажа по сградата, симетрично  вляво и вдясно, с индивидуални настройки за всяка отделна точка на контрол.

Отделно и по небето вляво и вдясно с по една точка за контрол.

Става въпрос за цветното бутонче, разучи го добре как работи, например като си свалиш учебника на английски или ако знаеш френски има и друг на този език. На италиански не знам дали го има, ако си в Италия или Швейцария ( италианската й част) , тогава питай на италианските форуми за линк, за да ти е по-лесно за разбиране. Веднъж като си му свханала логиката, после и на чужд език да го четеш пак се разбира. Но директно на език който не владее добре човек, е малко сложно и става бавно. Аз не мога да преценя дали английската или френската книга са написани да е по-лесно за разбиране, щото си служа и с двата езика без много да се усещам на кой е писан текста. Но сега понеже имам версията на хартия ( 36 евро се изръсих ), ползвам френската книга.

После съм я минал и през Фотошопа за доизостряне ( да стане по-резко изображението )  и съживяване на цветовете.

Получило се е малко прекалено, но като нямам RAW файла , от който да изкарам по-лесно повече детайли от сенчестите места, та се наложи да компенсирам с каквото може и общият резултат не е добре балансиран откъм истинност на възприятието.

Ама за впечатляване на другарчетата на форум става.

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

... но бих предпочел само голямата яхта, цяла и в по-близък план.

Нещо такова:

Така е, но съм вървяла и щракала каквото ми падне Публикувано изображение Няма да забравя едни човечета с дръпнати очички, които със статив и един танк (фотоапарат) се щракаха сигурно два часа на едно и също място и една и съща поза (тя седнала) някъде, не помня вече къде, май в Прага, но както и да е. Да кажеш, че е някаква фотосесия, нтц, не ми приличаше на токова нещо - най-обикновени туристи.

... Ето от мен.

Брех, ти си родена за фотограф, бре Публикувано изображение

Може, може що да не ги излъскаш, твои са си.

...

ОК, мерси много, ще видя какво мога да избайцам. Но понякога цветовете на снимките, особено от Olympus uz600 са ми много нереални, най-вече на розово, червено и цикламените варианти. Ама толкоз, като ми викаше мъжът да си взема Nikon или Canon, аз - не, Олимпус ще е.

Едно тиролско замъче, не му знам името, щото от толкова обикаляне по чукарите, накрая вече не знам какво и къде съм снимала.

Публикувано изображение

Брех, ти си родена за фотограф, бре Публикувано изображение

Аз,пък си мислех,че съм те убедила в това още със снимката на циганина с книгата. :whist:

Публикувано изображение

Къде ме накара да се заровя с тоя огън.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.