Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки

Featured Replies

Публикувано изображение

Това вече много ми хареса! Както казват "жива" снимка.

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 130,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

lz4jw,мерси!

Белгиец,може би не съм се изразил правилно.Не ми харесва много да снимам т.нар. улична фотография,а не като цяло да снимам хора.Друго,което не обичам е репортажното снимане.Просто някак не ме кефи по време на снимането.Иначе харесвам подобни снимки да гледам.Нормално е всеки да харесва различни неща.

Публикувано изображение

Редактирано от Plamen11 (преглед на промените)

lz4jw,мерси!

Белгиец,може би не съм се изразил правилно.Не ми харесва много да снимам т.нар. улична фотография,а не като цяло да снимам хора. Друго,което не обичам е репортажното снимане.Просто някак не ме кефи по време на снимането.Иначе харесвам подобни снимки да гледам.Нормално е всеки да харесва различни неща.

А така де, като заемеш ясна позиция какво не ти харесва и начинаещите няма да се чувстват задължени сляпо да следват разни стилове на снимане, само защото така трябвало за да изкарват точки, като отидат на други форуми.

Най-важното за по-младите , което е добре да разберат е, че между двама човека който държат в ръце собствен ДСЛР, единствено сигурно общо нещо между тях е, че са похарчили 1000 лв за половин кило пластмаса, с малко тенекия и стъклария.

Та аз да добавя че обичам да снимам уловени моменти. Нещо необичайно или рядко като случка.

Технически издържаните снимки са ми добре дошли когато ги има, но иначе даже и да е леко поразмазана някоя снимка, не я трия ако има запечатан неповторим момент на нея. Не че не се опитвам да ги пооправям снимките ми, с цел да изглеждат по-добри, но кефа въобще не ми е във Фотошопа и подобни. Само от немай къде ги ползвам, щото пустата му техника  е прекалено далече от съвършенство.

...

Абсолютно вярно. Но точно тези моменти са най-трудни за улавяне, за съжаление. Докато извяда фотоапарата от раницата и калъфа...всичко се случва за секунди.

Мисля да опитам боке. В И-нет чета, че трябва да задам доста затворена бленда, но казват, че честа грешка, правена от начинаещите фотографи е, че задават възможно най-ниската апертура. Някой може ли да ми обясни повече? :)

Редактирано от Ssilver (преглед на промените)

E за боке, ще трябва първо да си изработиш собствени пари и да си купиш един Канон с обектив отварящ блендата на Ф 1.2 и тогава ставаш голяма работа, ще има да ахкат по снимките ти по фотографските форуми не ти е работа. Що не вземеш първо да му хванеш цаката на апаратчето дето го имаш сега, да не изкарва систематично прегоряли снимки ( по бялото и небето и други бляскави повърхности) ? Щото и моя изкарва прегоряло ако не съм внимавал, не са само малките. Между другото, ако баща ти е съгласен, свали си ето тази програма  Capture NX2 може и да не е последната версия, аз съм с 2.2.4 и си има всичките функции. И си свали и книгата за нея на английски е, и я поразучи. Нищо че е за Никонските фотоапарати, тя може да обработва снимки от всякакви други сапунерки. Кагото ти поправях там едни цветя с нея беше и с оная дето я писах вече тука. По принцип ако няма прегоряло по снимките, можеш да ги разхубавиш доста много, нищо че не са снимани с ДСЛР. Постигни първо това може с това което имаш, пък после бокета мокета.

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Мисля да опитам боке. В И-нет чета, че трябва да задам доста затворена бленда, но казват, че честа грешка, правена от начинаещите фотографи е, че задават възможно най-ниската апертура. Някой може ли да ми обясни повече? :)

Няколко прости правила за "размазване" на фона:

1) Задай по-отворена бленда. Естествено, това се прави в режим "Приоритет на бленда" ("A") .

2) Приближи апарата до предмета, който снимаш, и отдалечи предмета от фона.

3) Увеличи фокусното разстояние.

Доколко е възможно да се спазят тези правила, зависи от условията на снимане.

Доп.: Един пример, от компактен апарат с малка матрица:

Публикувано изображение

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Между другото, ако баща ти е съгласен, свали си ето тази програма 

Що ако той е съгласен? Лаптопа си го ползвам само аз. Въобще не го и питам какво да си свалям. Трябва ми нещо - намирам си го и си дръпвам.

Не очаквам кой знае какви резултати. За начинаещ като мен важното е въобще да се получи. A моя сапунер ще трябва да ми служи поне още 3 години - все още го разучавам, все пак ми е от 2 седмици. Забравих да питам за един интересен ефект, който видях вчера във ФФ - макро на цвете, капчица върху него и отражението на самото цвете в капчицата. Как се прави това? С огледало може би?

Mr. McPherson, само третото не ми стана ясно откъде да го увелича?

Edit:

Това бил Zoom-a. Вече ми е ясно. Само това с цветето не знам как се прави.

Що ако той е съгласен? Лаптопа си го ползвам само аз. Въобще не го и питам какво да си свалям. Трябва ми нещо - намирам си го и си дръпвам.

Не очаквам кой знае какви резултати. За начинаещ като мен важното е въобще да се получи. A моя сапунер ще трябва да ми служи поне още 3 години - все още го разучавам, все пак ми е от 2 седмици. Забравих да питам за един интересен ефект, който видях вчера във ФФ - макро на цвете, капчица върху него и отражението на самото цвете в капчицата. Как се прави това? С огледало може би?

Mr. McPherson, само третото не ми стана ясно откъде да го увелича?

Уф, вярно ... Със зуума. Когато приближаваш, всъщност увеличаваш фокусното разстояние.

Можеш ли да дадеш линк към снимката от ФФ? Любопитен съм за какво става въпрос.

Забравих да кажа, че е било в Макро темата. Ето го въпросния ефект. Малко тъпичко, но ми е интересно как се постига:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Що не вземеш първо да му хванеш цаката на апаратчето дето го имаш сега, да не изкарва систематично прегоряли снимки ( по бялото и небето и други бляскави повърхности) ?

Щото и моя изкарва прегоряло ако не съм внимавал, не са само малките.

Това не го разбрах. Какво ще рече прегорели снимки? Какво да гледаме на бялото и небето?

И за да не съм извън темата, да пусна нещо.

Тук сигурно имам прегоряло, ама като не знам къде да гледам. То сигурно и изгоряло имам, ама толкоз.

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Това не го разбрах. Какво ще рече прегорели снимки? Какво да гледаме на бялото и небето?

Тук сигурно имам прегоряло, ама като не знам къде да гледам. То сигурно и изгоряло имам, ама толкоз.

Така и така темата се обърна на "Общи приказки" ... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

"Прегоряло" е жаргон. Означава, че много светлите участъци в снимката са преекспонирани. До степен, в която вече не могат да се различават детайлите в тях. Пример:

Публикувано изображение

Вляво е снимката, както е заснета, и долу под нея - "прегорелият" участък. Ако с някакъв софтуер намалим експонацията, можем да възстановим детайлите, както е показано вдясно. Но често не се получава. Затова е добре, ако се снима на силна светлина, или в снимката има светли и тъмни части, да се коригира експонацията от апарата, преди заснемането.

Специално тази ти снимка май е правена в облачно време, и няма "прегоряло" .

Жива оса от днес

Публикувано изображение

Господинът го е обяснил достатъчно разбрано за човек който знае вече какво е прегорялото.

Значи като за дама обичаща да готви, прегорялото във фотографията е обратното по цвят на прегорялото във фурната. Препечената питка е черна отгоре, а прегорялото лале е станало чисто бяло вместо да е жълто ( в една част обикновено ).

По този повод с прегорялото тъкмо пробвах един филтър ,който си взех наскоро.Става дума за градиентен неутрален филтър. Тук има малко информация за този тип филтри.Аз не знаех дали Nd4 няма да затъмнява много и затова си взех Nd2.Оказа се,че в повечето случаи Nd4 ще е най-подходящ.Ще си взема и такъв след време.Иначе този ще го ползвам за подобни снимки,при които има нещо в горната част на кадъра и да не се затъмни много.Тези филтри се ползват с разни преходници и държачи,но аз не мисля да си купувам.Държа го с ръка пред обектива.При тази и предната съм ползвал този филтър + поляризационен + стандартна обработка.

Публикувано изображение

Обичате ли охльови ?

Два живи от днес, единият се е скрил в черупката си, излиза и той но не го хванах така готино като по-малкия.

Публикувано изображение

по едно време малкият обърна черупката на големия ...

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Малко манастирски снимки по Великден

Публикувано изображение

Маца се кани да пие вода от манастирската чешма (тук с телефона, че ми свърши батерията на апарата). Исках да я уловя точно когато пие вода, но фокусирането много ме забави и стана това.

Публикувано изображение

И пак с телефона. Местността се нарича "Вратцата". Имам едни отвесни скали снимани, но ще трябва да се поразровя в стария компютър.

Публикувано изображение

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ето ги пак тези капки

http://kaprizen.com/?cat=19&img=1525436

На заден план се вижда самото цвете, което е в капките. Явно за се получи този ефект трябва да има още едно цвете зад другото.

EDIT:

Сайтът не иска да ми качи новия аватар. Всъщност качва го, но не го показва в страниците. Някой имал ли е такъв проблем?

ЕДИТ2:

Успях да го сменя. Но не иска да ги показва от компютъра, само от уебадрес или Граватар.

по едно време малкият обърна черупката на големия ...

разбойник..

Залезът преди малко. Отдавна нямаше залез с облаци, не че този е хубав, но все пак е по-добре от нищо :rolleyes:

Качвам снимката в друг сайт, понеже imageshack-а недоволства, че е голяма, дано да я виждате.

Публикувано изображение

Залезът преди малко. Отдавна нямаше залез с облаци, не че този е хубав, но все пак е по-добре от нищо :rolleyes:

Качвам снимката в друг сайт, понеже imageshack-а недоволства, че е голяма, дано да я виждате.

Публикувано изображение

Линкът, който си публикувала в твоето мнение, не съвпада с реалния адрес на снимката, и затова не се вижда.

Стаята ми гледа на изток, и ми е малко трудно да снимам залези, но ето един изгрев:

Публикувано изображение

Чудя се къде да го кача, повечето сайтове изискват малка големина на файла, а този пък в който качвам големите пък не ги показва. Ако конвертирам снимката в друг формат, част от качеството се губи, което е лош вариант. Ще пробвам с .PNG.

EDIT:

Преименувах го и стана. Сега трябва да можеш да го видиш

Публикувано изображение

Чудно, при мен си ги показва така, както трябва. От уроците по ИТ доколкото си спомням, само .png успяваше да запази максимално качеството и същевременно да намали размера на файла.

Аз не я виждах в твоето мнение.Не знам защо.Иначе може да качваш в този сайт примерно,но и той има ограничение.Не качвай снимки в много големи размери директно,защото е малко кофти.Може да публикуваш малка и линк към голям размер. http://picbg.net/login.php Иначе в този сайт май няма ограничение. http://www.radikal.ru/

Публикувано изображение

Ето и едно дърво и от мен.

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.