Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки

Featured Replies

Браво  WildHorse  дано само не се подплаши и да не спре да пуска снимки.

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 130,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Позволих си лека заигравка с първата ти фотография. Защо не се опиташ да ползваш някоя програма за редактиране на снимки? Ще се учудиш, какви резултати може да постигнеш от на пръв поглед стандартни снимки.

Много красиво се е получило, определено е по-добро от оригинала. :)

Хм, принципно не използвам никакъв софтуер за "поправка" на изображенията (разбира се, има изключения, макар и малки). При желание обаче може и да си поиграя.

Белгиец, приемам всякакви критики, коментари и прочие. :D

Аз също бях на разходка на две колела преди малко :)Пускам ги с малко срам в себе си, не могат да се сравняват с тези на Mr. McPherson, Белгиец и WildHorse.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Имам една с пчеличка (не много добре фокусирана, трябваше да действам бързо иначе щях и нея да изпусна) и една от бук (не съм много сигурна дали е бук, онези дървета с бодливите топчета), но няма да я пусна, защото е малко издайническа за местоположението ми.

Ти си Белгиец, на теб може и да ти е позволено.

Само че в България има Конституция. И в нея пише:

"Чл. 32, ал.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."

Да разбирам ли, че ни призоваваш да нарушаваме Конституцията, само за да пълним темата ти с постове?...

Призовавам те теб лично да отидеш и да снимаш хубавите чужденки танцьорки на това събитие:

Двадесетият юбилеен международен фолклорен фестивал ще се проведе от 2 до 6 август 2011 г. в гр. Варна, България.

И само не ми разправяй че е забранено от конституцията, щото ще станеш за смях и на децата.

Сега, ако красотата на украинките за теб не е нещо за снимане, тогава си щракай цветенцата и ще продължавам да кликам върху зеленото плюсче когато са хубави. Ама недей да плашиш другите хора че е било забранено да се снима в България. На фото-базарския форум на който имаш регистрация, хората професионални фотографи и любители си показват снимки от кукерите в Перник, от фолклорните фестивали в София и из стараната и няма никакви проблеми. 

Аз не мога да си представя да дам няколко заплати ( ако бях в бг) за фотоапарат и обективи и после да се оправдавам, че ми е било забранено от конституцията да снимам с тях.

:cool:

Няма от какво да се срамуваш. На мен ми харесват :cool: . И съм доволен да видя, че апаратът, който ти препоръчах, се справя добре.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Имам една с пчеличка (не много добре фокусирана, трябваше да действам бързо иначе щях и нея да изпусна) и една от бук (не съм много сигурна дали е бук, онези дървета с бодливите топчета), но няма да я пусна, защото е малко издайническа за местоположението ми.

Ама ти не се притеснявай че не става от първия път с пчелите.

Аз вчера изщараках общо 300 снимки , за да подбера 6 от тях. Фотоапаратът ми може да снима непрекъснато до 100 кадъра по две снимки в секунда. Обектива е сложен на ръчен фокус на 95 см постоянна предметно разстояние и се приближавам и отдалечавам до като снимам непрекъснато. Друг чалъм няма с пчелите които докато кацнат на някой цвят и са отлетяли на друг. 

Ако виждаш много хубави снимки на пчели, знай че има фотоапарати които снимат по 8 кадъра в секунда, със обективи с бърз автофокус и също разни чалъми, като пръскане по насекомите с някакви спрейове да ги замаят да не мърдат толкова бързо ( без да са мъртви) и разни други дяволъци. 

Когато им е студено на насекомите не мърдат толкова чевръсто. Калинките даже не отлитат, а само лазят.

Аз също бях на разходка на две колела преди малко :cool:Пускам ги с малко срам в себе си, не могат да се сравняват с тези на Mr. McPherson, Белгиец и WildHorse.

Изобщо не се притеснявай, да пускаш снимки. Забравих кой каза, че това не е фотофорум или сайт, на който се публикуват само одобрени от някой (незнайно кой) снимки и произведения. А и нали новия фотоапарат трябва да се ползва по предназначение :lol6: Да ти кажа честно, лично аз се притеснявам повече от теб да публикувам мои снимки. И техниката ми е стара и амортизирана, а и аз не се старая много. Май последно открих над 20000 снимки на харда ми, а на другия комп имам още, но лично на мен ми харесват не повече от 20 необработени. Иначе откривам в много снимки потенциал за обработка. Това може и да се забелязва с просто око, но може и да не се забелязва, освен от професионалистите, разбира се. Ако някой от вас, по-младите иска да разбере повече за фотографията, препоръчвам му да прочете едно увлекателно четиво:

Как да правим по-добри снимки с цифров фотоапарат

А в отговор на Petinka90 бих си позволил да цитирам един пасаж от тоя сайт:

Понякога дребен детайл е в състояние да развали чудесна снимка. Казваш си примерно, ех, ако можеше този пътен знак да го няма в снимката ми и да не отвлича погледа, колко по-добре биха изпъкнали природните красоти или пък, ако можеше онзи човек да не е с такава яркочервена риза, че на този мек и пастелен фон, направо ме дразни… Допреди десетилетие само малцина фотографи, които имаха необходимите познания и техника, можеха да коригират бавно и трудно в лабораториите, такива неща от своите снимки. Днес има достатъчно компютърни програми за редактиране на цифрови изображения, с които лесно и бързо можете да изправите изкривения хоризонт или фасада на сграда, да коригирате отделни или всички цветове в снимката, да изтриете излишен детайл или да добавите детайл към снимката си. Повярвайте, в това няма нищо лошо и не слушайте тези, които ви казват, че така “изопачавате обективната действителност”. Ако не става дума за научна или документална фотография, които са частни и съвсем специфични случаи, “изопачаването на обективната действителност” не е по-различно от това, една жена да избере и да си сложи червило, подходящо на тоалета и.

Няма от какво да се срамуваш. На мен ми харесват :yanim: . И съм доволен да видя, че апаратът, който ти препоръчах, се справя добре.

Само имай предвид, че при силна слънчева светлина снимките могат да стават преосветени. Това е нормално за модела, а и за много други. Затова ползвай компенсацията на експонацията (бутонът "нагоре", със знак "+/-").

Ето например последната снимка,с корекция -2.5:

Да, наистина се справя добре. И така, както си редактирал снимката цветовете са много реални (и без редакция са си добре). Ще пробвам и с ръчните :) И телефонът ми понякога преосветлява снимките, но при нас напоследък напича страшно много и не мога да направя много по въпроса. Старият, Самсунга изкарваше ясни снимки, но цветовете бяха много далеч от истинските, за разлика от Панасоника. Но хубавото си е хубаво :) Междудругото, баща ми беше говорил отново с онзи човек, от който купихме апарата и каза, че пробвал TZ-20(още по-нов модел, вероятно знаеш) и останал разочарован от снимките. Гледам, че са занижили и материалите за изработка-пластмасов е, а не алуминиев. Не че 10-ката не ми харесва, ама дали не избързах?

Едит:

Белгиец, нямам намерение да пръскам пчелите с нищо, и без това напоследък изчеват и измират без причина. И това за студа и замайването го знам. И нали знаете, че каквото се е получило добре, го пускам тук.

WildHorse, много полезно четиво, определено ще ми е от полза. А и като каза, че имаш много и стари снимки, ми напомня, че на стария компютър имам много. Но някои може би сме изтрили, защото картата-памет ни е била само 1GB.

Редактирано от Ssilver (преглед на промените)

И така, както си редактирал снимката цветовете са много реални (и без редакция са си добре).

Eто и малко по-иначе   :)

Публикувано изображение

в средата на цветето си стана лилаво.

:yanim:

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Реших да кача няколко снимки които са по специални, 3D (стереоскопични, не Ви трябват 3D очила или по специален монитор за да ги видите) снимките са щракнати от мен разбира се отново с Canon A480 (Не правя реклама!). Преди да ги разгледате за тези които не знаят как се гледат такива картини и/или видеа методът се нарича "кръстосани очи" http-~~-//www.youtube.com/watch?v=zBa-bCxsZDk

ето и снимките

клик клик

Очаквам подобни снимки и от вас (лично от вас :wors: )

Не са никак сложни за "щракане"! :)

нещо и от мен

Публикувано изображение

Публикувано изображение

скромния покой на папата

Публикувано изображение

и една прекрасна усмивка :)

Публикувано изображение

Стига се се карали и спамили в темата. Всеки избира какво той да снима, никой не може да го накара да снима нещо на сила. На някои хора им е приятно да снимат едни, на други друго. Ако беше така нямаше да има фотографи за животни, хора и други, а всички щяха да са под общ знаменател. Белгиец ти снимаш хора никой не те упреква, някой друг не е голям фен по снимките на хората, а по природата това го прави различен. Всеки един от нас е различен то ако бъден всички идентични светът ще е... Нека се радваме на това, че има хора, които още ги влече фотографията, а не компютрите и наркотиците и нека подкрепим тези хора, а не да ги упрекваме какво снимат. Не съм искал да засегна никого с коментара си.

Да, наистина се справя добре. И така, както си редактирал снимката цветовете са много реални (и без редакция са си добре). Ще пробвам и с ръчните ;) И телефонът ми понякога преосветлява снимките, но при нас напоследък напича страшно много и не мога да направя много по въпроса. Старият, Самсунга изкарваше ясни снимки, но цветовете бяха много далеч от истинските, за разлика от Панасоника. Но хубавото си е хубаво :wors: Междудругото, баща ми беше говорил отново с онзи човек, от който купихме апарата и каза, че пробвал TZ-20(още по-нов модел, вероятно знаеш) и останал разочарован от снимките. Гледам, че са занижили и материалите за изработка-пластмасов е, а не алуминиев. Не че 10-ката не ми харесва, ама дали не избързах?

С тази редакция имах желание само да ти покажа една от функциите на апарата, а не да направя снимката "реална". Ти си снимай така, както на ТЕБ ти харесва.

А за апарата - личното ми мнение е, че от TZ серията най-добра картинка изкарваше TZ7. Но той пък няма ръчни режими, затова ти препоръчах 10-ката.

Предполагам, повечето от вас знаят, че фотоапаратите не снимат директно в JPEG :) . Винаги снимката се създава в някакъв "суров" вид, който е подложен на обработка от софтуера на устройството, за да се създаде изходният файл, който можете да отворите на компютъра си. Така че едно от основните правила на цифровата фотография е - "Няма необработени снимки" . Няма нищо нередно да ползвате допълнителни програми за донастройване параметрите на снимката. Дори е много вероятно да постигнете по-добър резултат от апарата. Важното е накрая да се създаде снимка, която да носи удоволствие на човека, който я гледа, и на този, който я е създал.

нищо не разбрах бе нортоне

Знам че изглежда като пъзел, просто трябва да го наредите описание

Ето още една Снимка

И още едно видео този път доста по разбираемо http-~~-//www.youtube.com/watch?v=cvShotHl1As

Редактирано от norton__94 (преглед на промените)

@ sakuraki

ама аз освен хора мога и такиви работи да снимам:

Публикувано изображение

днес го щракнах това.

Само че е 100 пъти по-трудно за снимане от хората, да знаеш. 

Що не пробваш ?

@ sakuraki

ама аз освен хора мога и такиви работи да снимам:

днес го щракнах това.

Само че е 100 пъти по-трудно за снимане от хората, да знаеш.

Що не пробваш ?

Белгиец, аз не казвам, че не можеш да снимаш и друго, но казах че става вече банално. Снимката, която си направил на тази птица е чудесна, но да ти кажа пробвал съм да снимам и аз птица в полет, но фотоапарата ми затвора не му е бърз, няма ръчни на стойки и не знае кое да фокусира и снимката 90% от случаите става размазана. Аз лично виждам повече красота в тази птица, отколкото някои от човеците.

Снимката, която си направил на тази птица е чудесна, но да ти кажа пробвал съм да снимам и аз птица в полет, но фотоапарата ми затвора не му е бърз, няма ръчни на стойки и не знае кое да фокусира и снимката 90% от случаите става размазана.

Eми пусни кацнала чавка тогава.

Те още една в друга поза

Публикувано изображение

п.п.

що не се хванеш да побачкаш лятото на черно извън бг и се връщаш с голяма пушка.

От 10-15 опита успях да хвана няколко.Имам една,която е по-рязка,т.е. на фокус,но тази ми хареса повече.Като цяло не е лесно,изнервящо е,а отгоре на всичко духаше,което е много гадно.

Публикувано изображение

Редактирано от Plamen11 (преглед на промените)

Белгиец, аз не казвам, че не можеш да снимаш и друго, но казах че става вече банално. Снимката, която си направил на тази птица е чудесна, но да ти кажа пробвал съм да снимам и аз птица в полет, но фотоапарата ми затвора не му е бърз, няма ръчни на стойки и не знае кое да фокусира и снимката 90% от случаите става размазана. Аз лично виждам повече красота в тази птица, отколкото някои от човеците.

Преди час и аз гонех гаргите, но сапунерката ми има само 3х зум, а снимките в 90 % от случаите стават размазани, дори при поставяне фокуса на безкрайност. От 10 метра едва се вижда птицата. Дори да я увелича, качеството е толкова гадно, че вече с нетърпение чакам да минат още 3-4 месеца, че да си взема DSLR.

Иначе за кораби става. Достатъчно са големи :)

Публикувано изображение

Преди час и аз гонех гаргите, но сапунерката ми има само 3х зум, а снимките в 90 % от случаите стават размазани, дори при поставяне фокуса на безкрайност. От 10 метра едва се вижда птицата. Дори да я увелича, качеството е толкова гадно, че вече с нетърпение чакам да минат още 3-4 месеца, че да си взема DSLR.  

Спираш си колата на 5 метра от едно дърво.

Хвърляш сухи парчета хляб от по 3 см.

Седиш в колата и снимаш през отворено стъкло.

Няма да ги е страх от теб, както когато си излязъл навън.

Ето тази е на 50% от оригиналния размер, два пъти по-малка е на екрана.

Публикувано изображение

Аз бях седнал на едно сгъваемо столче, понеже се познаваме с чавките, на Ти сме.

;)

От 10-15 опита успях да хвана няколко.Имам една,която е по-рязка,т.е. на фокус,но тази ми хареса повече.Като цяло не е лесно,изнервящо е,а отгоре на всичко духаше,което е много гадно.

Еми ти ако не можеш да ги хванеш на серия от 4 кадъра в секунда, тогава не знам кой ще може. Имаш мотор в тялото който върти уж бързо на следящ фокус от цели 51 точки. Няма да се оплакваш.

Не се оплаквам изобщо.За несполучливи снимки съм си виновен аз.Техниката изобщо не ми е виновна.Пробвам различни неща,в различни ситуации,гледам къде греша и следващия път е по-добре,уж.Аз снимам на ръчен фокус макрото.Не съм пробвал серия от снимки.Ще пробвам някой път по-сериозно различни варианти.Идеята ми беше да пробвам да запечатам,доколкото може, крилцата със слаба светкавица,която държа близо до пчелата,като наглася скорости до синхронната.Да видя какво ще излезе.

Спираш си колата на 5 метра от едно дърво.

Хвърляш сухи парчета хляб от по 3 см.

Седиш в колата и снимаш през отворено стъкло.

Няма да ги е страх от теб, както когато си излязъл навън.

Абе чайките кацнали на един кораб, обаче кабината бяла. И те бели, на 10 метра от мен, давам на макс зума, само главите им се виждат :) Не става. Дебнах ги във въздуха на 1/1000 с 3x зум и серия снимки, обаче на по-малко от 15-20 метра не се доближават, а си летят над Дунава. Няма как да влязa, стигнах само до брега. Не се сетих да им взема малко риба, а наблизо имаше едно корабче - ресторант, от което яко се ношеше миризма на пържена риба. Изщраках стотина снимки, докато се напълни картата и мирясах. Друг път пак :P

Аз снимам на ръчен фокус макрото.Не съм пробвал серия от снимки.Ще пробвам някой път по-сериозно различни варианти.Идеята ми беше да пробвам да запечатам,доколкото може, крилцата със слаба светкавица,която държа близо до пчелата,като наглася скорости до синхронната.Да видя какво ще излезе.

1/320 за малка скорост ли я имаш? Аз с 1/1000 ги изкарвам размазани, та какво остава за твоята скорост. Някой знае ли, с колко херца трептят крилата на пчелите?

ПП: сега видях. 190 пъти в секунда. Това са 11400 оборота в минута! Значи ако наглася на 1/1000, крилата ще са минали една пета от пътя си и пак ще се виждат размазани.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Еми 1/320с е по-ниска от 1/1000с.Точно това ми беше идеята.Поради спецификата на импулсното осветление си мисля,че биха се запечатали крилцата на пчлата.Пробвай следващия път със светкаица,просто за пробата.Не знам доколко ти е макс бледната и до каква скорост синхронизира със светкавицата,но може да опиташ,да видиш просто какво ще излезе.Мисля си,че ако се снимат насекоми със светкавици трябва доста добре да се ползват,за да не стане кофти снимка и да си личи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.