Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки

Featured Replies

Браво  :biggrin:

Вчера дебнах една такава, но много мърдаше, и не успях да я хвана на фокус - направих й 3 размазани снимки, преди да отлети.

:rolleyes: 

Еми ще отлети като не си я трестнал по кратуната да я зашеметиш както е направил приятелят sakuraki .

Аз като ги дебна с Тамрона макро 1:2 от цели 95 сантиметра и не бягат. Сигмата ти на колко см е фокуса при макро 1:1 ?

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 128,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Втората има и сантиментална стойност - тя ме накара да се замисля сериозно за DSLR. Реших, че не ме устройва в снимка на дневна светлина да има толкова шум.

Аз вече сериозно съм се замислил за DSLR, просто за момента нямам парите.

Я да ни научиш как правиш макро снимки на хора щото ние нещо не се сещаме ?

Тая земна пчела нещо, май е или пияна или заспала или е мъртва, а ?

усещам, че реагираш прекалено остро, което изобщо не ми харесва, но нито съм на годините ти нито на опита Публикувано изображение. Пчелата нито съм я удрял нито нищо участвах в кампания защита на животните, а ти ми казваш, че съм я ударил. Пчелата наистина не беше добре, стоеше и само мяташе крилца, но причината не съм аз. Просто да отбележа да не правиш бързи и грешни разсъждения тъй като обиждаш хората така. А иначе и аз много рядко успявах да ги фокусирам тъй като със сапунерката трябва да се приближа на минимум 10 см от нея Публикувано изображение. Фотоапара не ми позволява да направя макро по - близо от 2 - 3 см, но и на него съм доволен. Скоро като взема другия фотоапарат съм замислил да си добавя към него и един такъв Raynox DCR-250 и тогава може би ще се наслаждавам още повече.

усещам, че реагираш прекалено остро, което изобщо не ми харесва, но нито съм на годините ти нито на опита Публикувано изображение. Пчелата нито съм я удрял нито нищо, участвах в кампания защита на животните, а ти ми казваш, че съм я ударил. Пчелата наистина не беше добре, стоеше и само мяташе крилца, но причината не съм аз. Просто да отбележа да не правиш бързи и грешни разсъждения тъй като обиждаш хората така. А иначе и аз много рядко успявах да ги фокусирам тъй като със сапунерката трябва да се приближа на минимум  10 см от нея Публикувано изображение. Фотоапара не ми позволява да направя макро по - близо от 2 - 3 см, но и на него съм доволен. Скоро като взема другия фотоапарат съм замислил да си добавя към него и един такъв Raynox DCR-250 и тогава може би ще се наслаждавам още повече.

Обекновено хората които снимат животинки го правят за да покажат красотата на живата природа.

Дали ще ни пробутваш снимка на умряла земна пчела или на крава, си е все  същото.

Ако беше написал над снимката че пчелата ти си я сложил върху цветето, щеше да е друго.

Иначе си има достатъчно ситни насекоми за снимане, които не мърдат толкова като пчелите. Ето пример от преди час.

Публикувано изображение

:shake_puter:

Обекновено хората които снимат животинки го правят за да покажат красотата на живата природа.

Дали ще ни пробутваш снимка на умряла земна пчела или на крава, си е все същото.

Ако беше написал над снимката че пчелата ти си я сложил върху цветето, щеше да е друго.

Иначе си има достатъчно ситни насекоми за снимане, които не мърдат толкова като пчелите. Ето пример от преди час.

:shake_puter:

Ами всъщност пчелата просто си беше там и я снимах, не съм я слагал или мърдал изобщо (аз както съм алергичен към пчели хубаво ще ми дойде да я преместя). Да да ама когато моя фотоапарат направи макро като твоя едва ли ще се наложи да доближавам фотоапарата до 2 - 3 см до дадения обект. И като каза крава ето една, която е застанала в много странна поза:

Публикувано изображение

Редактирано от sakuraki (преглед на промените)

Цялата се е оцапала Публикувано изображение. Айде аз пак да сложа малко снимки и стига толкова от мен, че ме заболя кръста днес да снимам

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Днес сте на тема пчелички. Ето една и от моята сапунерка, 100 % жива :rolleyes:

Публикувано изображение

Аз вече сериозно съм се замислил за DSLR, просто за момента нямам парите.

A аз съм се навил в най-скоро време ( може би утре) да си купя обикновен 36 мм филм за 40 годишния Зенит, който излъсках преди 3-4 дни ( не е толкова зле обектива, както писах преди). За целта загрявам със стара литература кажи речи от деня ми на раждане. Само не съм сигурен, къде мога да проявя филма. Ще бъде голяма тръпка да снимам отново с абсолютно нормален огледално-рефлексен фотоапарат :camera2:

Днес сте на тема пчелички. Ето една и от моята сапунерка, 100 % жива ;)

A аз съм се навил в най-скоро време ( може би утре) да си купя обикновен 36 мм филм за 40 годишния Зенит, който излъсках преди 3-4 дни ( не е толкова зле обектива, както писах преди). За целта загрявам със стара литература кажи речи от деня ми на раждане. Само не съм сигурен, къде мога да проявя филма. Ще бъде голяма тръпка да снимам отново с абсолютно нормален огледално-рефлексен фотоапарат :whist:

Хубаво лети ама е малко ситна на екрана.

Еми проявявай го там където и сканират филми и ги слагат на CD.

Хубаво лети ама е малко ситна на екрана.

Еми проявявай го там където и сканират филми и ги слагат на CD.

Най-лесно е да отрежа снимката, но така се губи целия замисъл - пчеличката каца или излита от цветето. Ако е едра, какво ще се разбере, още повече, че с тия бързодвижещи се крила и 1/1000 скорост на затвора не е достатъчна. Освен това ги дебнах тия пчелички час и половина през почивката на работа. Лесно е да се снима кацнала пчела (имам може би 50 такива), но е голямо предизвикателство да се направи макроснимка със сапунерка, която има цяла вечност забавяне на затвора след натискане на спусъка. По-лесно става със серия от снимки, но и там тая не е гаранция, че ще хванеш обекта бързо. Снимката изобщо не е идеална. Фотоапаратът е фокусирал в единия край на цветето и ако дам зум, още повече ще си проличи неточната фокусировка. Имам една друга с по-точен фокус, но там вече пчеличката излиза от кадъра, като съм и отрязал единия рог. Изобщо, доста са подвижни :(

А питах за проявяване на филми, защото гледах в интернет няколко сайта на фотостудия и там не открих услуга - проявяване на филм.Само на проявяване на снимки от филм имаше. Аз не съм и търсил много де.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Най-лесно е да отрежа снимката, но така се губи целия замисъл - пчеличката каца или излита от цветето. Ако е едра, какво ще се разбере, още повече, че с тия бързодвижещи се крила и 1/1000 скорост на затвора не е достатъчна. 

Я да ти покажа тука една друга пчеличка , ама с перки при излитане.

А ?

Ама как излита с немърдаща перка ?

Публикувано изображение

Иначе макрото е работа за хора които си нямат друга работа  :(

Дълбочината на рязко изобразеното пространство при съотношение 1:2 е толкова малка, че и една пчела не се събира да е на фокус цялата. А пък макро 1:1 си е направо занимание за мазохисти обичащи да се нервират и самонаказват.

Аз предпочитам да снимам къси полички вместо пчелички.

Тази ми хареса!

Всеки се кефи на различни неща.Някой хора обичат да снимат най-много макро.На мен ми е малко изнервящо и нямам много такива снимки.Иначе веднъж снимах на едно авиошоу.Доста ми хареса,макар че на най-интересното ми свърши картата и батерията.Малко по-трудно е обратното,особено да стане пълен кръг,че пада скоростта и оттам се поразмазват,но пък имам и сполучливи такива снимки.

Публикувано изображение

Някаква стара от Шипково.

Публикувано изображение

И още една от този тип.

Публикувано изображение

И без друго бях на разходка на две колела, та реших да поснимам това-онова.

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Публикувано изображение Публикувано изображение

Малко Великденска украса :)

Публикувано изображение

Много ми хареса!

Я да ти покажа тука една друга пчеличка , ама с перки при излитане.

А ?

Ама как излита с немърдаща перка ?

Иначе макрото е работа за хора които си нямат друга работа  :)

Дълбочината на рязко изобразеното пространство при съотношение 1:2 е толкова малка, че и една пчела не се събира да е на фокус цялата. А пък макро 1:1 си е направо занимание за мазохисти обичащи да се нервират и самонаказват.

Аз предпочитам да снимам къси полички вместо пчелички.

Ами сам си отговори на въпроса с колко обороти се върти перката на самолета и с колко херца трептят крилцата на пчеличката :shake_puter: Всеки трябва да мине през различните фази на фотографията, включително и макрото. Мен ме кефи да търся малки обекти за снимане, а още по-ме кефи, като успея да ги заснема на фокус. Ето тук още един "звяр", на който двете му очи и опашката трудно влизаха на фокус:

Публикувано изображение

Що се отнася до снимането на хора, аз съм на мнение, че всеки човек има право на лично пространство така, че фотографирането му и особено публикуването на снимки на публични места, трябва да става с негово съгласие. Дори този човек да е непознат, никога не е приятно, когато ровичкайки се в нета попаднеш на собствения си образ, а тоя дето те е снимал тайно се бие в гърдите. Точно поради тази причина избягвам да снимам непознати.

Айде пак аз връщам се от разходка, отново. И малко снимки да пуснем на пеперуди, змии, цветя може би ако намеря Публикувано изображение. Змията беше трудно да я снимам по - отблизо, че можеше да ми удари една захапка по раката. Специално за Белгиеца, бръмбара, който го виждаш обърнат не съм го обърнал аз, направих му снимката така и после го обърнах!

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

и един мравчок

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от sakuraki (преглед на промените)

Що се отнася до снимането на хора, аз съм на мнение, че всеки човек има право на лично пространство така, че фотографирането му и особено публикуването на снимки на публични места, трябва да става с негово съгласие. Дори този човек да е непознат, никога не е приятно, когато ровичкайки се в нета попаднеш на собствения си образ, а тоя дето те е снимал тайно се бие в гърдите. Точно поради тази причина избягвам да снимам непознати.

Тези които обичат животните ходят из горите да ги снимат.

Аз обичам хората и ги снимам тях. 

На мен колко много снимки са ми ударили разни непознати, по разни събития на обществено място, пък никой не е дошъл да ме пита специално дали съм съгласен да ми публикува мутрата в Интернет. 

Его тоя, даже на видео ме е снимал.

Публикувано изображение

И кво, трябвало е аз да ходя да ги питам един по един всичките дето са в кадъра, дали са съгласни да ги снимам ли ???

Това са си извинения на притеснителни фотографи, които ги е срам да снимат нещо хубаво и се оправдават с норми, закони и т.н.

Кагото има някакво публично събитие можеш да снимаш наред и да показваш снимките като репортаж от събитието, без никакви опасности от излишни главоболия. Е, не трябва да изрежеш снимката така че да се вижда само Ганка с готината рокля.

На темата ми, дето е в подписа ми, даже аз съм написал там да внимават чии снимки пускат.

Та, мили хора, ако обичате хората ( а не само животните ) идете и ги снимайте на концерти, на мачове, на кукерски игри и т.н.

Те, хората, заслужават вниманието на вашия обектив.

Пък се намират и такиви каки които позират нарочно и с кеф даже за снимка. 

:cool:

Не говорех за обществени събития, а за фотографи, дето дебнат тайно на улицата и снимат я някой просяк, я някой пияница или просто деца с майки( не е много ясно, кого точно са искали да снимат). А ето ти и едно обществено събитие в моя град. Има си хора, животни, архитектура,климатици и малко размисъл относно пластмасовите столове и дали точно по тоя начин се правят нещата:

Публикувано изображение

И без друго бях на разходка на две колела, та реших да поснимам това-онова.

Публикувано изображение

Позволих си лека заигравка с първата ти фотография. Защо не се опиташ да ползваш някоя програма за редактиране на снимки? Ще се учудиш, какви резултати може да постигнеш от на пръв поглед стандартни снимки.

Публикувано изображение

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.