Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градината и нейните обитатели ...

Featured Replies

Здравейте :diadem2:

Имам един проблем с бебето на орхидеята ми :sobbing: .

Преди две години пусна листенца и след дълго чакане(може би 1 година)пусна клонче.

Решихме вече да го отделим от майката,защото започваше да я изтощава.

Майка ми без да иска откъсна клончето и тъй като не знаехме какво повече да направим го сложих във вода.

За голямо мое учудване му излязаха две пъпчици и все още е живо клончето.

Та така,въпросът ми е,трябва ли да го държа още във водата или да го забуча в съксията?

Дали изобщо има шанс да уживее?

Възможно ли е да пусне корени или да се збогувам с него :crying10:

Благодаря на всеки който може да ми даде поне малко инфо

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 625
  • Прегледи 109,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте :diadem2:

Имам един проблем с бебето на орхидеята ми :sobbing: .

Преди две години пусна листенца и след дълго чакане(може би 1 година)пусна клонче.

Решихме вече да го отделим от майката,защото започваше да я изтощава.

Майка ми без да иска откъсна клончето и тъй като не знаехме какво повече да направим го сложих във вода.

За голямо мое учудване му излязаха две пъпчици и все още е живо клончето.

Та така,въпросът ми е,трябва ли да го държа още във водата или да го забуча в съксията?

Дали изобщо има шанс да уживее?

Възможно ли е да пусне корени или да се збогувам с него :crying10:

Благодаря на всеки който може да ми даде поне малко инфо

чак сега прочетох , затова и сега отговарям! Нямам богат опит с орхидеи, но ......тези "пъпчици" за които говориш , са може би неговите наченки на коренчета ....../снимка ще ме ориентира по -добре/! Та според мен , когато тези пъпчици се оформят като малки коренчета , ще го слагаш вече .......но предполагам знаеш в борови кори , които ще опръскваш ! Дано помогна !

много ти благодаря за отговора :mark:

Забучих го в саксията и  да видим.

Да знам за боровите кори,аз копувам специялна пръст за орхидеи с кори от няколко дървета.

Не пъпчиците са клончетата,от което ще пусне цветовете.

Ще направя снимка не клончето. 

Дано да оживее :help:

Редактирано от janis joplin (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Преди 2 години тази снежнобяла прелест беше приготвена за изхвърляне от офиса - представляваше 1 полуизсъхнало листо и няколко сбръчкани корени. Никакви признаци за живот.

Беше тъжна гледка, но не можех да понеса мисълта, че нещо, което е било живо, ще се изхвърли на боклука. Взех саксията, преместих я на друго място в офиса и започнах да я поливам.

Растението представляваше първоначалната трагична гледка още дълго време. Поливах го от време на време... и с това се изчерпваха грижите ми.

След 7-8 месеца забелязах, че започва да се формира листо. Не мога да ви опиша какво беше чувството. Животът се възраждаше! Лека-полека орхидеята разви 2-3 листа. Корените също се увеличиха на брой.

Разбира се, дори на този етап на съживяване, аз дълбоко се съмнявах, че ще се развие цветонос. Имала съм орхидеи вкъщи... знам капризната природа на това растение.

Но за пореден път бях изненадана – малко преди Коледа измежду листата се показа мъничко зелено стъбълце! И ето, 3 месеца по-късно пъпчиците се разпукаха и орхидеята разцъфтя в пълното си великолепие. :)

Макар че колегите не спират да хвалят упоритостта ми в отглеждането на цветето и успеха на това дело,  истината е, че имам малка заслуга - просто както и в живота, трябва да се дава шанс. И любов към всичко, което правим.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Chains (преглед на промените)

Преди 2 години тази снежнобяла прелест беше приготвена за изхвърляне от офиса - представляваше 1 полуизсъхнало листо и няколко сбръчкани корени. Никакви признаци за живот.

Беше тъжна гледка, но не можех да понеса мисълта, че нещо, което е било живо, ще се изхвърли на боклука. Взех саксията, преместих я на друго място в офиса и започнах да я поливам.

Растението представляваше първоначалната трагична гледка още дълго време. Поливах го от време на време... и с това се изчерпваха грижите ми.

След 7-8 месеца забелязах, че започва да се формира листо. Не мога да ви опиша какво беше чувството. Животът се възраждаше! Лека-полека орхидеята разви 2-3 листа. Корените също се увеличиха на брой.

Разбира се, дори на този етап на съживяване, аз дълбоко се съмнявах, че ще се развие цветонос. Имала съм орхидеи вкъщи... знам капризната природа на това растение.

Но за пореден път бях изненадана – малко преди Коледа измежду листата се показа мъничко зелено стъбълце! И ето, 3 месеца по-късно пъпчиците се разпукаха и орхидеята разцъфтя в пълното си великолепие. :)

Макар че колегите не спират да хвалят упоритостта ми в отглеждането на цветето и успеха на това дело,  истината е, че имам малка заслуга - просто както и в живота, трябва да се дава шанс. И любов към всичко, което правим.

Разкошна е Вил!!!! Аз все не смея да си купя такава красота. Все ми се струва че няма да мога да я опазя :(

но пък амарилисите ми цъфтят един по един :)

тази година са пет :)

Благодаря ти, Еми! Споделям напълно твоето мнение. Именно поради тази причина съм така възхитена и не мога да й се нарадвам. :)

Ах, тези твои амарилиси! Помня ги от миналата година по това време - тогава пак цъфтяха, ако не се лъжа. Чудесни!

оооооооооо, красотаааааааааааа, невероятнооооооооооо :yanim: :yanim:

банана , който успях да отмъкна от градината и презимува у дома :

Публикувано изображение

абутилоните , които цъфтяха цяла зима

Публикувано изображение

Публикувано изображение

лоропеталум, който се разцъфтя от едната страна в бяло , от другата сега е розовото храстче и в момента цъфти ! Също го извадих от градината есента и .......ме зарадва с обилен цвят!

Публикувано изображение

Редактирано от Ведра (преглед на промените)

Това е градинката, която радва моите очи на работа.Събирам каланхоета с идеята да обсипя прозореца до бюрото ми в различни цветове....Тези са от преди месец:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Шефчее, какви красоти си отглеждаш  :inlove1:   Тази прелест магнолия ли е? Много хубава снимка, даже си уловила как едно животинче се приближава към нея. 

Ведра, много ми хареса абутилона. Тук е много нежен, като крилца на пеперуда. :)

Имам нова радост на терасата:

Публикувано изображение

• 3 седмици по-късно...

Ойо със беличките си е довел семейството на нощувка калата на моята Бъндитка. Не знам защо от седем цвята са избрали точно този, но спят изключително в него, дори и сега, когато вече изсъхна

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това е гигантското ми коледарче/великденче - не му знам името и за това му викам грамаданче!

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Амарилисите си отварят фуниите и крещят оцветени в червено на целия свят, да ги погледа колко са красиви, дори и само за няколко дена... Натруфили са се - има още четири да се отварят...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Шефчее, какви красоти си отглеждаш  :inlove1:   Тази прелест магнолия ли е? Много хубава снимка, даже си уловила как едно животинче се приближава към нея. 

Магнолия е Вили. Тази година цъфтя за първи път. Много е красива. Аз също много я харесвам.

Магнолия е Вили. Тази година цъфтя за първи път. Много е красива. Аз също много я харесвам.

Магнолия Стелата, моята на терасата не цъфтя тази година .......явно , защото я преместих есента и загуби цветните пъпки!

Магнолия Стелата, моята на терасата не цъфтя тази година .......явно , защото я преместих есента и загуби цветните пъпки!

Ведреееее, а пък ботаническата градина на Букурещ е на десет минути път пеша от апартамента който резервирах :whist:

Ведреееее, а пък ботаническата градина на Букурещ е на десет минути път пеша от апартамента който резервирах :whist:

гъди ме ти гъди , :*

гъди ме ти гъди , :*

чай че сега май няма да се разберем с Динозавър1 - тя иска музеи

чай че сега май няма да се разберем с Динозавър1 - тя иска музеи

наблягай на градината , там енергията е много положителна .......и ......дава живот! Музеите са история .......няма да избяга !

наблягай на градината , там енергията е много положителна .......и ......дава живот! Музеите са история .......няма да избяга !

това пътешествие е в нейна чест - по случай чъръдъто

На терасата ми е разкошна Цветница, която продължава ли, продължава.....Това е моят малък рай.Дано не ми се сърдите за снимките, но не мога да избера кои са по-хубавите - качвам всичките:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

При мен някои няма да цъфтят скоро, а други са още в зелена фаза ! Нямам ранно цъфтящи , но ......дано ги устискам до цъфтеж !

Ето зелентията по терасата ми :

лилиумите, които са в пъпки :

Публикувано изображение

абутилоните, които цъфтяха цяла зима и в момента отново са заредени с пъпки, та не мога да ги местя в големи саксии :

Публикувано изображение

тези красавици ме радват от месец март.....

Публикувано изображение

това е пустинния оазис, който още не е довършен :

Публикувано изображение

плумерии :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

и един планински гост, който се намести тук миналата пролет , изкара зимата на терасата и в момента е с нови клонки:

Публикувано изображение

и като почнах дървета , да наместя и пришълци другоземци:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Тамарило

Публикувано изображение

бугенвилея , която още не е цъфнала

Публикувано изображение

стрелиция , развива вече второ листо откак е в моите ръце

Публикувано изображение

пасифлора , есента я взех от двора и .......се надявам да направи същият цветен рай и на терасата

Публикувано изображение

хамерокалиси и книфофия в очакване на пъпки и цвят

Публикувано изображение

бругмансия вече трета година я мъдря , трябва да ме зарадва това лято

Публикувано изображение

и малко палми : това е трахикарпус фортуней , надявам се да поотрасне това лято

Публикувано изображение

малко  финикови палми , след поливане та се разтече пръст отдолу

Публикувано изображение

и естествено банана , който не е в цялото си великолепие , защото тепърва ще му осигурявам условия

Публикувано изображение

има и други , но .....друг път , че ви досадих

И при мен за сега се гласи да цъфти само хахавото каланхое. Не знам защо е решило че ако първо не направи една сопа два метра просто няма как хубаво да се види цвета :D

Публикувано изображение

Следващия е Авокада. Той живее в комунална саксия заедно с каланхое и много държи да се знае кой е шефа. За целта се е "извисил" поне метър над саксията за да може да гледа отвисоко каланхоето :D

Последния му начин да покаже колко е важен е да се разклони. Много е горд с постижението си :D

Публикувано изображение

А този е другата надувка в домашната ми градина. Преди време му намерихме официалното название но го забравих. Казвам му "Надувката".

Надувката цяла зима едвам търпя съседите от другите саксии и в знак на протест махна всичките си листа. Обаче дойде пролет и му светна че не е прилично да стои гол при положение че другите се скъсват да правят листа. И се почна. Листо след листо. Тези листа на снимката ги направи за няма и месец. Обаче се почна мрънкане: тясно му било с другите, пречели му, нямало къде да си разположи листата, не можел той в такава теснотия да се разгърне....

И затова го сложих ей там на на шкафа да стои сам и да си пери листата на където си иска.

Иначе не е лош по душа - осинови си онова дребното до него и много си го гледа :)

Публикувано изображение

И на края две кокони от божиченските градини:

Публикувано изображение

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Те каланхоетата са си такива искат страшно много светлина за да не се издължават.

Пък като сте почнали със снимки да покажа и аз.

Публикувано изображение

Бамбук студоустоичив а до него лимон Ponderosa този лимон прави плодове с тегло около килограм.

Публикувано изображение

Киви от семена предполага се мъжки бяха десет но другите ги раздадох.

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Малко мушката 

Публикувано изображение

Бугенвилея (Bougainvillea) - я направо линк към албума http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4723119996268.1073741827.1242648357&type=1&l=77f38d4014

Още са бебета но растат като луди и до края на лятото ще станат по метър-два високи.

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Май прекалих със броя на снимките.

Ако ви се разглежда ето линкове към още няколко албума.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4753969647490.1073741831.1242648357&type=1&l=fecfab8a9e

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4535768272592.1073741825.1242648357&type=1&l=8dab169ebf

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.