Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 2

Featured Replies

То по същата логика може да кажеш и че Опера няма да позволят Хром да е по-добър щото ще загубят пазарен дял.

Не сте ме разбрал правилно. Новата Opera използва Google-ския енджин, т.е. Opera зависи от Google. Поради тази причина смятам, че от Google контролират разработката на новата Opera - какви възможности да има, какви да няма и т.н. Ако в новата Opera добавят възможностите и удобствата на старата, но използвайки Google-ския енджин, то тогава кой ще използва орязания откъм функционалност Chrome?

• Отговори 2k
  • Прегледи 225k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами тя и сега новата Опера е по- добра от Chrome :D

Само дето за мен лично Chrome изобщо не е висока летва или еталон за качествен браузър. Да, Webkit рисува хубаво страниците (тъй като почти само с него се съобразяват сякаш), но като функционалност нещата са много, много изостанали.

Не сте ме разбрал правилно. Новата Opera използва Google-ския енджин, т.е. Opera зависи от Google. Поради тази причина смятам, че от Google контролират разработката на новата Opera - какви възможности да има, какви да няма и т.н. Ако в новата Opera добавят възможностите и удобствата на старата, но използвайки Google-ския енджин, то тогава кой ще използва орязания откъм функционалност Chrome?

Искаш да кажеш, че Google пробутват някакъв друг енджин на Opera пък за тях си пазят по-добър вариант?Защото иначе ако бутат надолу Opera същото правят и с техния браузър.Не знам какво си имал предвид , но аз лично не бих сравнявал Opera с бъгавия неудобен Chrome.

Искаш да кажеш, че Google пробутват някакъв друг енджин на Opera пък за тях си пазят по-добър вариант?Защото иначе ако бутат надолу Opera същото правят и с техния браузър.Не знам какво си имал предвид , но аз лично не бих сравнявал Opera с бъгавия неудобен Chrome.

Blink е съвместна разработка на Google и Opera Software.

Blink е съвместна разработка на Google и Opera Software.

Може не съм толкова запознат, но и така да е Опера си остава по-добрия браузер за мен.

Opera е хубав браузър но е доста бавен пред Google Chrome със опера съм от доста време и мога да кажа че Google Chrome бие всички браузъри по бързина  :)

Редактирано от TheWalking (преглед на промените)

Opera е хубав браузър но е доста бавен пред Google Chrome със опера съм от доста време и мога да кажа че Google Chrome бие всички браузъри по бързина  :)

Нима? А с коя Опера си? Защото последните версии след Опера 12.** са бързи поне колкото Chrome и няма как да е другояче, след като са едно и също на практика. Виждам, че нещата постоянно се подобряват. Жалкото е, че и аз трябва да се настройвам към новостите, което много рядко правя. Ето сега докато пиша, открих нещо интересно относно отметките, което ми хареса, но пак е различно от старото, с което бях свикнал и вече поотвикнах. А с Opera mail  направо се изложиха. Преди около месец спря да ми приема писма от mail.bg,  та се наложи да минавам на Thunderbird, който се оказа неочаквано добър за моите изисквания. Направо се влюбих в него и окончателно зарязах Opera mail. Освен всичко орстанало, Операта ми ползва много по-малко процесор от Chrome  при гледане на HD  видеоклипове в YouTube,  а и двата браузера ползват хардуерно ускорение. Ако Chrome  ползва 3-8%, то Opera 20 ползва 0-4 %  при един и същи клип. И това с 8 нишков Xeon. Със слаб процесор и с по-малко ядра,  тия показатели се увеличават. Това показва, че в случая Опера работи по-добре при мен и то доста по-добре. няма никакви проблеми с отваряне на сложни страници, пълни с флаш анимации. Не, че и Chrome има някакви проблеми,  но пък това показва, че спрямо Опера 12, новите версии и в случая Опера 20, работят светкавично. Старата наистина се тормози много при отваряне на подобни сложни страници. 

Нима? А с коя Опера си? Защото последните версии след Опера 12.** са бързи поне колкото Chrome

Защото са Хром със сменена иконка и не струват 5 пробити стотинки. Последната версия на Opera е 12.16, след това не е Opera.

Защото са Хром със сменена иконка и не струват 5 пробити стотинки. Последната версия на Opera е 12.16, след това не е Opera.

E  аз ти казах, че ползва по-малко процесор. Значи не е точно хром. Освен това гледам си я развиват. Харесват ми някои от новите неща. например бързото избиране, макар и по-различно отпреди, няма равно на себе си. Когато човек си нагласи нещата, всичко е приятно и лесно. Мога да ти дам още много примери защо не е Хром и не се държи като Хром, но не мисля да го правя. Просто отговорих на колегата, че не е прав за бързината. Аз от 2004 година ползвам Опера и не съм сменял никога браузера. 

Ползам последната версия и на слаб компютър 2.6 GHz едноядрен и 1.5 Ram и при мен chroma зарежда по бързо и аз ползвам от доста време ползвам Opera 12 от там нататък нещо осраха версийте 

Ползам последната версия и на слаб компютър 2.6 GHz едноядрен и 1.5 Ram и при мен chroma зарежда по бързо и аз ползвам от доста време ползвам Opera 12 от там нататък нещо осраха версийте 

Така кажи. Аз също имам компютър с P4  и 1.5 GB RAM. Там наистина новата Опера е по-бавна от старата. Дори доста е бавна.  Затова ползвам старата. А когато някой ме попита за старата си щайга, аз му препоръчвам стара версия на Опера. При новата Опера всеки таб отваря и нов процес, което явно не е никак добре за едноядрени машини. Докато при старите версии имаме максимум два процеса и то чак при последните опити за някаква оптимизация. Но при нова щайга като моята и като на 95% от хората тук, то новата Опера предполагам има предимство, съдейки по мен.  Така, че не ти си в грешка, нито аз, а еволюцията ;)

Но при нова щайга като моята и като на 95% от хората тук, то новата Опера предполагам има предимство, съдейки по мен.  Така, че не ти си в грешка, нито аз, а еволюцията ;)

Стига глупости. Chrome отваря по процес на таб и така яде феноменални количества RAM. Новата Opera са й орязани всички функционалности, дори най-елементарните неща, които ги имаше в IE5 ги няма в новата Opera като едните прости отметки. Браузера не струва, неизползваем е.

E  аз ти казах, че ползва по-малко процесор. Значи не е точно хром. Освен това гледам си я развиват. Харесват ми някои от новите неща. например бързото избиране, макар и по-различно отпреди, няма равно на себе си. Когато човек си нагласи нещата, всичко е приятно и лесно. Мога да ти дам още много примери защо не е Хром и не се държи като Хром, но не мисля да го правя. Просто отговорих на колегата, че не е прав за бързината. Аз от 2004 година ползвам Опера и не съм сменял никога браузера.

Хич не я развиват, придобиха абсолютно безумната практика да пускат нови версии на малки интервали от време с минимални или никакви съществени промени и подобрения. Не знам кой болен мозък е родил безумната практика всяка нова пусната версия с минорни промени да й се присвоява мажорен номер. Преди такива дребни промени минаваха във минорните цифри на версията, обикновено 1 или 2 число след десетичната запетая. Значи минаха повече от 10 години между версия 1 и 12, а сега за 5 пъти по-малко време версията стигна от 12 до 20.Ползвах Opera защото е по-бързичка, по-лекичка, по-различна, разчупена и с възможности за по-добро персонализиране. Е, вече това не е така.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Стига глупости. Chrome отваря по процес на таб и така яде феноменални количества RAM. Новата Opera са й орязани всички функционалности, дори най-елементарните неща, които ги имаше в IE5 ги няма в новата Opera като едните прости отметки. Браузера не струва, неизползваем е.Хич не я развиват, придобиха абсолютно безумната практика да пускат нови версии на малки интервали от време с минимални или никакви съществени промени и подобрения. Не знам кой болен мозък е родил безумната практика всяка нова пусната версия с минорни промени да й се присвоява мажорен номер. Преди такива дребни промени минаваха във минорните цифри на версията, обикновено 1 или 2 число след десетичната запетая. Значи минаха повече от 10 години между версия 1 и 12, а сега за 5 пъти по-малко време версията стигна от 12 до 20.Ползвах Opera защото е по-бързичка, по-лекичка, по-различна, разчупена и с възможности за по-добро персонализиране. Е, вече това не е така.

Ами...бих се съгласил за отметките до скоро, но не и днес. Отметки може по всяко време да си навържеш в горната лента, като си правиш папки. После тия папки може да слагаш една в друга и така да си оформяш колекцията от линкове. Освен това тия папки или линкове, може да си ги поставиш и като бързо стартиране. Имаш възможност и за бързо запазване на някои страници в "любими", което аз доста често правя. Според мен вече е достатъчно удобно всичко, макар и по-различно отпреди. За яденето на феноменални ресурси не знам какво точно имаш предвид, но аз нямам проблеми да отворя 50 таба с Опера, като в същото време си върша и друга работа и то с 4 GB RAM. Е, вече не сме 2005-та, когато 4 GB  бяха супер много. Сега те са просто минимума, а с тоя минимум, системата си работи отлично. Друг е въпроса вече, кой с какъв хардуер разполага, макар че аз съм правил доста тестове и само с две от ядрата на процесора ми и то на по-ниски честоти. Разлика има в бързината, но тя е минимална. 

И пак за процесите, отварящи се при всеки таб. Точно това ме накара да зарежа старата Опера, защото новата работи много по-бързо от старата, само защото процесите са повече от два, както при версия 12.**. Това много ми помогна да отварям страници с много флаш във вид на графики. Примерно тоя сайт:

http://www.overclockers.ru/lab/46820_3/Vybor_optimalnogo_processora_dlya_videokarty_NVIDIA_GeForce_GTX_560_Ti_1024_Mbajt.html#21

Специално тая страница, а и други подобни от тоя сайт, прекалено много тормозят старата Опера. Новата просто не усеща нищо, както разбира се и Chrome  и IE. Пробвал съм какви ли не трикове, за да накарам старата Опера да работи бързо и без лаг при поставяне мишката върху графиките, но нищо не постигнах. В момента имам и двете инсталирани Опери и ако не вярваш, че това е така, ще направя клипове. Дори мисля преди време правих такива, но май не съм ги пускал тук.  Аз лично съм доволен от новата Опера, която сигурно все още има много недостатъци, но пък с всичко се свиква. Ти когато почна да работиш за първи път с Опера, да не би да си се чувствал в свои води? Щото аз дори и буквите по клавиатурата търсех по минута. 

Ти когато почна да работиш за първи път с Опера, да не би да си се чувствал в свои води?

Съм(се чувствал в мои води), в интерес на истината. Старата философия ми допадаше. Имаше недостатъци, но беше много по-добре от сега.

Ми да попитам (търсих, но не намерих).

ОС Windows 7 64 bit

браузер Opera 12.14, 64 bit

Явява се "Error8" в някои страници. Как може да се отстрани?

Не, че е болка за умиране. Това са някакви реклами (флаш анимации), но любопитството погубва котката :).

На новата Опера как става директно сваляне на торента, цъкаш  и да се отваря utorrent? При Хром и Мозилата този проблем го няма, а мен ме дразни.

Ами...бих се съгласил за отметките до скоро, но не и днес. Отметки може по всяко време да си навържеш в горната лента, като си правиш папки. После тия папки може да слагаш една в друга и така да си оформяш колекцията от линкове. Освен това тия папки или линкове, може да си ги поставиш и като бързо стартиране. Имаш възможност и за бързо запазване на някои страници в "любими", което аз доста често правя. 

Това добре, но като не подържа импортиране и експортиране на отметки при преинсталация какво правим?

При новата версия ще го оправят този проблем, дотогава явно ще се ползва нещо като xmarks

На новата Опера как става директно сваляне на торента, цъкаш  и да се отваря utorrent? При Хром и Мозилата този проблем го няма, а мен ме дразни.

Не става :( . Трябва да запишеш някъде торент файла, аз ползвам десктопа за целта, след това го трия. И след като го запишеш, цъкваш на Download прозорчето горе вдясно, и се отваря с клиента по подразбиране.

Взех да свиквам с "Опера" и не искам да е махам и да си остана с нея, но по някои път при отваряне на сайт "Опера" се затваря. Имам случай когато целия компютър се рестартирва. По принцип, всички сайтове ми ги отваря и не ми товари компютъра но като вляза във "ФБ" там не мога да разгледам нищо и трябва да влизам с "Google Chrome".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.