Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки 2

Featured Replies

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Отговори 2k
  • Прегледи 133,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувано изображение

Явно имаш СЕРИОЗЕН проблем с възприемането на синия цвят, щом като не можеш да си дадеш сметка че птиците ти не са с истинските им цветове. Или пък екрана на компютъра ти е яко растроен, но пък при такава хипотеза би трябвало снимките на другите хора по фотофорумите да ти изглеждат със странни цветове. Трябва да си намериш едно гадже с нормално цветно зрение да ти оправя снимките, преди да ги пускаш в интернет за да не се излагаш така. Щото звучи смешно претенцията че на теб така повече ти било харесвало, да е прекалено синкаво. То на теб вероятно ти изглежда че е "нормално" синьото, ама ТО НЕ Е.

Явно имаш СЕРИОЗЕН проблем с възприемането на синия цвят, щом като не можеш да си дадеш сметка че птиците ти не са с истинските им цветове. Или пък екрана на компютъра ти е яко растроен, но пък при такава хипотеза би трябвало снимките на другите хора по фотофорумите да ти изглеждат със странни цветове. Трябва да си намериш едно гадже с нормално цветно зрение да ти оправя снимките, преди да ги пускаш в интернет за да не се излагаш така. Щото звучи смешно претенцията че на теб така повече ти било харесвало, да е прекалено синкаво. То на теб вероятно ти изглежда че е "нормално" синьото, ама ТО НЕ Е.

Няма такова нещо като "истински" цветове.

А и в интерес на истината, на снимката има съвсем лек виолетов оттенък, който може да е преднамерен, а може и светлината да е била с висока цветна температура. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Няма такова нещо като "истински" цветове.

А и в интерес на истината, на снимката има съвсем лек виолетов оттенък, който може да е преднамерен, а може и светлината да е била с висока цветна температура. ;)

Няма, ама имааааа, ядец !

Публикувано изображение

това са стойностите за цвета на снега в горния ляв ъгъл на парчето от снимката, пред пилето е.

Значи RGB означава червено = 221, зело = 224 и синьо = 243, от което следва че имаме нежелано доминиране на синият цвят над другите два, който са почти равни.

Ако на теб снегът ти изглежда лилилав, тогава вероятно възприемаш по-слабо зеления цвят, без да си даваш сметка за това. Или пък екрана ти е с намалено зелено, ама тогава би трябвало разни други снимки да ти изглеждат небалансирани.

Извинявай че така по научно му ти доказвам че снимката е синкава, ама аз съм си такъв, знаеш си ме.

Пусни някоя снимка де, че то така с гола теория на естетиката е малко скучно.

--------------------------------------------------

п.п.

има едни сиви карти които се слагат някъде в кадъра и после си оправяш баланса на бялото по тях, ако си снимал в RAW.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Няма, ама имааааа, ядец !

Има, ама няма. :P

Има константност на визуалното възприемане, благодарение на работата на мозъка - един зелен предмет в светло и в тъмно има съвсем различно "зелено", но мозъкът коригира възприятието и затова възприемаме цвета константно, без влиянието на средата. ;)

Ако на теб снегът ти изглежда лилилав, тогава вероятно възприемаш по-слабо зеления цвят, без да си даваш сметка за това. Или пък екрана ти е с намалено зелено, ама тогава би трябвало разни други снимки да ти изглеждат небалансирани.

При висока цветна температура на светлината, белите предмети, в които тя се отразява, придобиват лек виолетов оттенък, заради дължината на вълната на виолетовото, което е във високия светлинен спектър, а цветната температура и светлинният спектър са взаимно свързани. ;)

При висока цветна температура на светлината, белите предмети, в които тя се отразява, придобиват лек виолетов оттенък, заради дължината на вълната на виолетовото, което е във високия светлинен спектър, а цветната температура и светлинният спектър са взаимно свързани. ;)

Да го кажем по-точно - цветната температура, дава чисто физическа размерност, на спектралния състав, на електромагнитните лъчения. Да се обърне внимание на закона на Вин...

Абе аз ти доказвам черно на бяло че по снега има доминиращ син цвят, а теб пак някакво теоретично виолетово ( дето си го чел в не знам коя книжка), те гони. Не те знам дали имаш ДСЛР, ама ако имаш такъв, неговия сензор цветове не различава, кьорав е за цветовете. Та заради това са му измислили Байер матрица, 2 зелени и по едно синьо и едно червено квадратчета. Значи постигат ти червено, зелено и синьо посредством цветни филтри. Няма такова чудо виолетов филтър пред сензора, та за това ние знаещите хора си говориме за RGB = 3-те основни цвята. Гледаме кой е с по-висока стойност от другите два ( когото са почти равни ) и го обявяваме него за доминиращ над нормалното ниво за бели или сиви участъци. А пък не теб ако искаш може и кафяв или оранжев да ти изглежда снегът, пипетката във фотошопа е истинският съдия, а не твоите уморени от четене очи.

А понеже се ловиш като удавник за сламка за температурата на светлината, ми то за това се снима в RAW и си нагласяш после да изкарва бял или сив цвят на снега, а не синкав. Като снимаш в RAW не ти пука за баланса на бялото на лампа или с флаша, щото после си го буташ плъзгача да стане както трябва.

Ама тука въпроса не е дали Пентакса на човека е объркал баланса на бялото, а че той не вижда в 3 поредни поста че това което показва не отговаря на реалните цветове на жълтите пилета. На него може да си му харесва да има повече синьо, ако го възприема по-слабо този цвят, ама снимките които качва тука са за гледане от хора с нормално зрение ( поне 88 % от мъжете и още повече от жените го имат). Снимки правени в jpeg с объркан баланс на бялото са пълен ужас после за оправяне, ама той има ДСЛР, който може да му записва файловете в 2 RAW формата ( на Пентакс и на Адоб). Та като го има това RAW, да си го ползва и да си оправя снимките на компютъра, ако Пентакса му прави номера. На моя Никон с китовия обектив му се случва да изкарва едни измислени цветове, които се оправят в шопа с плъзгача за тинт на ляво на - 6. Това нещо става под контрола на зрението ми, а не на теория от еди кояси книжка кво е щяло на пълнолуние да се получи на южния полюс в 1ч през ноща.

----------------------------------------

Допълнено

ето как е снимал вляво Никона с 18-55мм обектива и вдясно опит за оправяне на цветовете:

Публикувано изображение

Вляво бие яко на очи доминиращият зелен цвят, "благодарение" на който са развалени бежовото по пуловера, лицето на жената долу в средата, лилавия пуловер на дамата вляво и т.н.

Вляво е по-изострена картинката, защото е с настройките под разбиране на RAW файла, а вдясно съм ги върнал първо на нула = неутрален реглаж, без изостряне и без повишен контраст, за да търся по-приемливи цветове.

Публикувано изображение

това са стойностите за цвета на снега в горния ляв ъгъл на парчето от снимката, пред пилето е.

Значи RGB означава червено = 221, зело = 224 и синьо = 243, от което следва че имаме нежелано доминиране на синият цвят над другите два, който са почти равни.

Абе аз ти доказвам черно на бяло че по снега има доминиращ син цвят, а теб пак някакво теоретично виолетово ( дето си го чел в не знам коя книжка), те гони.

Това, което си дал, се нарича адитивно смесване на цветовете. :cool:

Хайде, стига толкова по този въпрос. Просто ми харесаха снимките с пиленцата на sakuraki. :whist:

Леле какъв спор е станало. За тази снимка с синигерчето вярно има повече синьо, но ме мързеше да я, но пък и така ми харесва. Ето няколко от вчера докато гоних да снимам един ястреб, но така и не успях да го догоня.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ето го и оправен синигера, но е малко скучно така :hush:

Публикувано изображение

Редактирано от sakuraki (преглед на промените)

Леле какъв спор е станало. За тази снимка с синигерчето вярно има повече синьо, но ме мързеше да я, но пък и така ми харесва.

Ето го и оправен синигера, но е малко скучно така.

Оправен, ама другия път, сега жълтее бе Господин Младежов

Публикувано изображение

синьото е по-слабо от другите два цвята в снега.

От синкав снегът е станал жълтеникакъв.

Иначе на новите снимки, на 1-вата и 3-тата си личи прешарпването, по клюна е станало като стъпала на стълби.

Ама пускай смело и други, то тука бързо се превъртат страниците и се забравя.

Оправен, ама другия път, сега жълтее бе Господин Младежов

Публикувано изображение

синьото е по-слабо от другите два цвята в снега.

От синкав снегът е станал жълтеникакъв.

Нещо като за последно по този въпрос. :)

Човешкото око има различна чувствителност към трите основни цвята при адитивното смесване: най-чувствително е към зеления, след това - към синия, а най-накрая - към червения. За да се компенсира това нещо, във видео- и фототехниката тези цветове се дават в различни пропорции - най-голяма има червеното, а след това синьото и зеленото. Та по отношение на цветовите характеристики на образа всичко е въпрос до конкретен формат и обработка.

Така че този тип критика е... хм... леко изсмукана от пръстите. :whist:

Отпреди няколко часа

Публикувано изображение

Публикувано изображение

... по отношение на цветовите характеристики на образа всичко е въпрос до конкретен формат и обработка.

Така че този тип критика е... хм... леко изсмукана от пръстите.

Хайде сега Господине Разбирач Теоретиков,

да бъдете така добър с всичките ви познания, да ми оправите ето тази снимка да стане с естествени цветове:

Публикувано изображение

снимана е в jpeg преди години със сапунерка Канон 2 МП.

Само не ми казвай че нищо й няма, щото ще те броя веднага за страдащ от частична цветна слепота и няма да ти обръщам внимание когато ми развиваш теории относно цветовете.

Аз съм я пускал на форума на фото-базара още преди да ме банне първия път Бони Сватбаров. Ама никой не я оправи, пробваха се без успех. Бях я пуснал даже с изтрити очи и зъби, за да не помислят тези които знаят как да я обработят, че ще ми направят безплатна услуга. Но можещите даже не се обадиха че са живи.

После след време си я направих ето така:

Публикувано изображение

и я пуснах да гласуват за нея, за да видят завистниците че и сам мога да я променя. На тази версия кожата е лишена от розовост и е като поизпечена от слънцето. Което не е истината, но така ми беше харесало да я имам като версия различна от синкавото. Големият проблем е че се разваля резкостта на изображението при тази обработка правена на база готови цветове на човешка кожа. Софтуера заличава от финните детайли и при гледане на 100% сравнено със синкавата версия си личи.

После направих друга версия само във Фотошопа с няколко последовантелни премахвания на доминиращото синьо с готовата съществуваща функция. И стана така, без загуба на детайлите гледано при 100% размер.

Публикувано изображение

Има си остатъци от доминиращото синьо, което е необходимо за да изглежда розова кожата, но е все още прекалено. Но ако почна да я донагаждам с плагините които имам, пак ще избягат детайлите.

Всъщност, това е една от редките снимки които имам и на които ако можеше с една магическа пръчица да стане, бих им оправил цветовете веднага. Иначе казано, нямам достатъчно мотивация да се уча да ги оправям "професионално" понеже сега снимам само в RAW и повече такиви ядове си нямам.

Но въпреки това, че не ми се занимава и че човешкото око е много толерантно към сбърканите цветове, като видя яко синкави снимки ми е трудно да се правя на далтонист и да си трая.

Хайде Господине Разбирач Теоретиков,

твой ред е да докажеш че има полза от четенето на теория за цветовете, оправи първата снимка.

И двете снимки имат забележим червен оттенък.

Чакаме ти да оправиш първата.

Снимката е направена около 10 минути след като дамата се е къпала и си е недосушила косата със сешоара. Та можеш да отчетеш този факт при налучкването на верните цветове. Къпаната с топла вода чиста кожа е по-розова, без да е синкава. Действай, ако можеш де. Или си признай че не си пипал фотоапарат и още по-малко си оправял някога синкави снимки.

---------------------------------------------------------------------------

ето ти една качествена кожа и коса да гледаш от тях

Публикувано изображение

.

Ето как аз я виждам добре на моя монитор, така ми изглежда най - добре, но всеки монитор е различен, трябва ни такъв с ИПС матрица, за да можем да уцелим точните цветове.

Публикувано изображение

И да не съм пълен офтопик ето една снимка от одеве.

Публикувано изображение

Редактирано от sakuraki (преглед на промените)

Чакаме ти да оправиш първата.

На сапунерката ти й бяга ниският спектър на светлината - няма как да я оправя. Просто на снимката й липсва част от червения спектър (няма нито един елемент с наситен червен цвят) и затова зеленото и особено синьото бият на очи. А след обработката имаш доста убит червен оттенък на снимката.

Ето как аз я виждам добре на моя монитор, така ми изглежда най - добре, но всеки монитор е различен, трябва ни такъв с ИПС матрица, за да можем да уцелим точните цветове.

Публикувано изображение

И освен монитор трябват и 300 лв за сонда за калибрация.

На този вариант роклята е станала жълта отпред, пък тя не е била такава.

На сапунерката ти й бяга ниският спектър на светлината - няма как да я оправя.

Язък,

надеждата ми беше в твоите всеобхватни познания, пък то се оказва че файда няма никаква от теорията без практика.

Аз съм повече от убеден че може да се оправи снимката, щото сапунерката просто е объркала баланса на бялото.

Но ще трябва игра с няколко слоя съдържащи отделни зони и да се пипат отделно един от друг. Само че мене ме мързи.

Освен че може да се оправят цветовете, може и да се донарисува даже, ако се намери желание за това.

Миналата година отидох на същото място с 8МП сапунерка Канон и и тя направи същия номер на първата снимка, изкара я яко синкава а после на следващите има и добре уцелени цветове.

Аз съм повече от убеден че може да се оправи снимката, щото сапунерката просто е объркала баланса на бялото.

Ето че стигнахме до консенсус. Всъщност, балансът на бялото при адитивното смесване на цветовете е сумарен резултат от трите основни цвята. Бяга ли ти един от основните цветове (в случая - червеният), ти бяга и балансът на бялото.

Предлагам да спрем дотук. :wors:

Ето че стигнахме до консенсус. Всъщност, балансът на бялото при адитивното смесване на цветовете е сумарен резултат от трите основни цвята. Бяга ли ти един от основните цветове (в случая - червеният), ти бяга и балансът на бялото.

Не съм привърженик на подобна примиренческа философия, да се отказвам преди даже да съм търсил начин да стане нещо както трябва.

А ти много обичаш да се изразяваш с прекалено усложнени формулировки, с много чуждици, за да е възможно най-неразбираемо за обикновен български читател. Това дето си решил да му викаш адитивно, си е всъщност единственият начин по който мозъкът ти вижда цветовете. Що трябва да ми се келешиш тука с "адитивно смесване" ? Никой не ти говори за принтери, та да филосовстваш излишно с разграничения между три основни цвята и смесване на бои на принтер. Няма никаква файда от демонстрации на назубрени наизуст чуждици и определения, щом като не можеш да ги ползваш за нищо полезно на практика. Щом като не можеш да оправиш едно синкаво да изчезне, и 50 енциклопедии да ми цитираш си е все тая. Хората оцветяват стари черно-бели снимки да изглеждат с "нормални" цветове на човешка кожа, а па ти отсичаш че от цветна снимка не било могло да се докара приемлив резултат. Като е избягал балансът на бялото на сапунерката, ще го гониме докато го настигнеме и му удряме един як кютек да влезе в правия път. Това е моята житейска философия, без бой не се предавам предварително.

-----------------------------------------------------------------

Тази сутрин се сетих да разгледам страниците на тази тема с екрана на жена ми. Оказа се че "оправената" снимка на sakuraki жълтее по-малко. Причината е че му е засилен контраста и светлостта и цветовете са по-слабо наситени, особено като очите ми са по-високо от екрана. Като я погледна същата снимчка заставайки по-ниско от екрана и жълтото става по-отчетливо. Този екран не съм го настройвал никога, щото жена ми го ползва и казва че уж не й се изморяват очите от заводски засиления контраст и светлина. Например ето на това:

Публикувано изображение

не му се различават последните две квадратчета вляво, изглеждат еднакво бели. Докато на моя екран се разлимават без никакво усилие. Значи и на sakuraki екрана е с някакви настройки, които му крият жълтеенето по снега. На първото врабче от последната му серия, на екрана на жена ми също изглеждат по-леко жълтеникави цветовете. Но пък за сметка на засиления контраст на самия екран, си личи още по-силно прекаленото шарпене ( изостряне, повишаване на резкостта ) на задния план. А снимките на proletsearch и YRE от темата за хората, изглеждат достатъчно резки на екрана на жена ми. Но за мен екрана на жена ми е с прекалено агресивни настройки за четене на текст на бяла страница, изморява ми очите доста неприятно. На екрана на жена ми, моите снимки не изглеждат прекалено прешарпени, личи си само на лошо заснетите лица че са изсветлени и се появява леко усещане за зърниста структура. На добре заснетите ми снимки, не си личи че са шарпени умерено.

Сложна работа е, коя настройка на контраста на екрана да се смята за правилна.

Аз мисля че заводски на някой марки екрани са им засилили контраста, за да изглеждат по-ясни кадрите когато клиента гледа включен някакъв екран в магазина за кратко време. Целта е да се впечатли клиента че екрана и компютъра изкарват много готини снимки и да си купи стоката. Пък после че ще си изморява очите от чисто белите страници из интернет с малко текст, си е проблем на клиента, той сам да си сети да намали контрастта и светлостта на екрана. Или да си развали по-бързо зрението и да си купи очила.

Свалете си я картинката от по-горе и си пробвайте настройките на екрана ви. Вляво белите квадратчета трабва да ги различавате без да си напрягате зрението и да се мъчите да се взирате от по-високо. Просто я слагате картинката в средата на екрана и очите на същото ниво и гледате. И не псувате че картинката не е добре направена, щото като я отворите във фотошопа и я увеличите на 3200% ще ви стане много лесно да видите че тя си е наред. Като се увеличи площа на квадратчетата в шопа и става по-лесно за очите да разграничават разликите в нюансите на бяло-сиво-черното.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.