Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Преди няколко години активно ползвах SUSE преди да ги купи Novell и след това стартираха OpenSUSE проекта. Тогава много полезен ми беше YaST.

Някой с впечатления днес от тази дистрибуция. Бих искал да си я инсталирам и отново да я разгледам подробно как се е променила. Заслужава ли си или да се ориентирам към друго дистро - Ubuntu или Mint.

Имаше няколко мнения напред в темата, че днес не е толкова user-friendly. 

Не ми трябва за всекидневна работа или някакви сложни проекти, просто да checkna как е...

Това е една от най- развитите дистрибуции, но май нещо не е за българи. Не понася своеволия. Трябва да се спазва определена последователност на настройките.

1. Трябва да четеш внимателно, когато инсталираш. Когато ти изкара списък със създадената конфигурация за инсталиране, трябва да обърнеш внимание, къде е зададен да се монтира GRUB. Ако е в root, натискаш бутона "Промяна", задаваш да се инсталира върху MBR и забраняваш върху root.

2. След самата инсталация, изчакваш системата да направи автоматичните настройки и тогава влизаш.

3. След като зареди графичната среда, провери дали имаш аплет за мрежата в панела. Ако нямаш - влизаш в YAST>>настройка на мрежите>>Общи, и задаваш свързването да става с Network-manager, a не с ifup/ifdown. Някога я свързвах по този начин, но вече е излишно.

4. След като се свържеш към мрежата, отваряш YAST>>Източници на софтуер>>добавяне>>community repositories и отмяташ хранилищата, които смяташ да ползваш /не прекалявай/, като се съгласяваш с внасянето на доверен ключ, когато ти бъде предложено.

5. След като добявиш хранилища пускаш

su

zypper update

в терминала и след като системата се актуализира и рестартираш, можеш да настроиш програмите и графичната среда.

Препоръчвам ти версия с KDE, ако нямаш опит с Gnome-3, защото последната идва много оголена и без добавянето на разширение е трудна за ползване.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
Преди няколко години активно ползвах SUSE преди да ги купи Novell и след това стартираха OpenSUSE проекта. Тогава много полезен ми беше YaST.

Някой с впечатления днес от тази дистрибуция. Бих искал да си я инсталирам и отново да я разгледам подробно как се е променила. Заслужава ли си или да се ориентирам към друго дистро - Ubuntu или Mint.

Имаше няколко мнения напред в темата, че днес не е толкова user-friendly. 

Не ми трябва за всекидневна работа или някакви сложни проекти, просто да checkna как е...

Ползвам Linux от няколко месеца и OpenSUSE ми беше "първата" :) От начало всичко беше супер, но после ми създаде доста главоболия; както каза cybercop, не търпи своеволия (което на моменти даже доста ескалира); пълна е с всякакви модули, които се зареждат независимо дали са нужни или не (което много ми напомни на Windows), или вършат нещата на принципа "нещо, което може да се свърши от един, ние го правим 5-тима"...да, YaST е голямо предимство в сравнение с другите дистрибуции, но моите крайни впечатления не бяха толкова добри. Относно графичната среда - въпрос на гледна точка и предпочитания; в Gnome 3 няма нищо трудно за работа, конфигуриране или ползване, но специално SUSE най - много си "уважава" KDE :) ; пробвал съм и с XFCE - еми, не работеше добре. Ако трябва да сравнявам performance-a на SUSE със сегашното ми distro, SUSE беше чувствително по - тромава и нестабилна. Това беше при мен. Нека и други колеги споделят впечатления, не е сигурно, че при теб би се държала така. :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Ами тогава незнам какво те спира.Давай смело или на виртуална машина,или със живо сд и пробвай.

Без да пробваш няма как да знаеш.Всеки може да ти даде мнение тук възоснова на това с какви впечатления е останал от дадена дистрибуция.

Затова най-точния показател за това е просто ти самия да пробваш,Щом си я ползвал преди не би трябвало да изпитваш проблеми.

Това е Линукс и нещата със времето стават по-лесни за крайния десктоп потребител,а не някакво си Метро :)

п.п

Последното изречение е в леко шеговита форма,така че сам си прецени.Избора е твой.

Успех

Редактирано от tux (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте! Искам да попитам по опитните от мен за избор на linux дистрибуция. Първият ми linux беше (linux mint - 13 xfce). Отначало ми беше малко трудно да свикна със съвсем различната ОС, но бързо свикнах със нея и нямах никакви проблеми, обаче по едно време курсора на мишка се губеше, дори понякога и при рестарт не се оправяше. Това беше само едно от малкото проблеми които имах. Истината е, че при linux не ти трябва антивирусна защита и може би това е причината да използвам linux, но през повечето време използвам windows защото там са приложенията и игри които не могат да вървят на linux. И тъй като linux mint започна да създава проблеми реших да изпробвам друга дистрибуция (ubuntu desktop - 1386) за, която както казват хората е малко по-сложна и тежка от linux mint. И наистина се оказа малко тежка за моя компютър, но не чак толкова тежка, че да не може да бъркаш като хората, а и някъде в форума прочетох, че има някакви настройки, които оправят забавеният ефект на папките или лентата която наподобява онази от mac на apple. Откъм дизайн/графика бие отвсякъде и може би и това е донякъде причина за това, този linux да не работи гладко както другите дистрибуции. Извинявам се за дългия текст, но исках да разберете моите впечатления от тези две дистрибуции. Въпроса ми към вас е коя linux дистрибуция е най-стабилната в момента? ако ubuntu desktop e стабилна може да използвам нея, а може би и минта е добра, не знам.

Разполагам със 1GB RAM, 256mb video memory, AMD Sempron, 1,6GHz.... Знам, че компютърът ми е слаб, но все пак linux дистрибуциите са по-леки спрямо другите ОС, а и целта ми е да използвам linux предимно за сърфиране в мрежата и др. работи, като заразена флашка, защо linux както разбрах не се влияе от вируси, а windows xp да го използвам за игри и работа с програми като Adobe Photoshop CS3. Мерси за вниманието!

Редактирано от petko93 (преглед на промените)

Това, колко е лека една дистрибуция се определя основно от графичната среда и инсталираните приложение. Ориентирай се към базова и непретрупана с програми дистрибуция с MATE или XFCE. Ако инсталираш едно Lubuntu и след, като добавиш ppa за МАТE и е инсталираш, тази система ще работи много по- леко от Linux Mint с МАТЕ, защото ще съдържа с 1/4 по- малко приложения. След като влезеш в МАТЕ сесия, можеш да премахнеш Lubuntu-desktop и всички натрапени приложения. Xubuntu също е много добър избор и поради гореописаната причина също ще върви по- леко от Mint с XFCE. Може да инсталираш и Fedora с МАТЕ /32 битова/, след което пусни тема за да ти кажа как да я настроиш за няколко минути. МАТЕ e включена в инсталационният диск DVD. Можеш да инсталираш и Fedora с XFCE.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте! Искам да попитам по опитните от мен за избор на linux дистрибуция. Първият ми linux беше (linux mint - 13 xfce). Отначало ми беше малко трудно да свикна със съвсем различната ОС, но бързо свикнах със нея и нямах никакви проблеми, обаче по едно време курсора на мишка се губеше, дори понякога и при рестарт не се оправяше. Това беше само едно от малкото проблеми които имах. Истината е, че при linux не ти трябва антивирусна защита и може би това е причината да използвам linux, но през повечето време използвам windows защото там са приложенията и игри които не могат да вървят на linux. И тъй като linux mint започна да създава проблеми реших да изпробвам друга дистрибуция (ubuntu desktop - 1386) за, която както казват хората е малко по-сложна и тежка от linux mint. И наистина се оказа малко тежка за моя компютър, но не чак толкова тежка, че да не може да бъркаш като хората, а и някъде в форума прочетох, че има някакви настройки, които оправят забавеният ефект на папките или лентата която наподобява онази от mac на apple. Откъм дизайн/графика бие отвсякъде и може би и това е донякъде причина за това, този linux да не работи гладко както другите дистрибуции. Извинявам се за дългия текст, но исках да разберете моите впечатления от тези две дистрибуции. Въпроса ми към вас е коя linux дистрибуция е най-стабилната в момента? ако ubuntu desktop e стабилна може да използвам нея, а може би и минта е добра, не знам.

Разполагам със 1GB RAM, 256mb video memory, AMD Sempron, 1,6GHz.... Знам, че компютърът ми е слаб, но все пак linux дистрибуциите са по-леки спрямо другите ОС, а и целта ми е да използвам linux предимно за сърфиране в мрежата и др. работи, като заразена флашка, защо linux както разбрах не се влияе от вируси, а windows xp да го използвам за игри и работа с програми като Adobe Photoshop CS3. Мерси за вниманието!

и аз дълго се лутах и слагах различни дистра ,но

cybercop   ти е споменал дистрибуцията ,която съм сложил на две декстоп машини много по слаби от твоите  ,а именно ХУБУНТУ   ,на моя лаптоп я ползвам за втора операционна система ,и тя се държи отлично. Нейния сотуерен център за програми работи отлично и не зависва като този на Минт Мате.При  xubuntu нямам проблем с тъчпада на Asus ми.

и аз дълго се лутах и слагах различни дистра ,но

cybercop   ти е споменал дистрибуцията ,която съм сложил на две декстоп машини много по слаби от твоите  ,а именно ХУБУНТУ   ,на моя лаптоп я ползвам за втора операционна система ,и тя се държи отлично. Нейния сотуерен център за програми работи отлично и не зависва като този на Минт Мате.При  xubuntu нямам проблем с тъчпада на Asus ми.

Ето ти едно натоварване на федора  18 със синамон и включен браузър и музика.

Останах впечатлен от новата федора от страна на бързина на зареждане и естествено инсталирането на ъпдейти.

Публикувано изображение

Разбирасе при МАТЕ ще бъде сведено това натоварване почти на половина.

Това, колко е лека една дистрибуция се определя основно от графичната среда и инсталираните приложение. Ориентирай се към базова и непретрупана с програми дистрибуция с MATE или XFCE. Ако инсталираш едно Lubuntu и след, като добавиш ppa за МАТE и е инсталираш, тази система ще работи много по- леко от Linux Mint с МАТЕ, защото ще съдържа с 1/4 по- малко приложения. След като влезеш в МАТЕ сесия, можеш да премахнеш Lubuntu-desktop и всички натрапени приложения. Xubuntu също е много добър избор и поради гореописаната причина също ще върви по- леко от Mint с XFCE. Може да инсталираш и Fedora с МАТЕ /32 битова/, след което пусни тема за да ти кажа как да я настроиш за няколко минути. МАТЕ e включена в инсталационният диск DVD. Можеш да инсталираш и Fedora с XFCE.

Изглежда Xubuntu e дистрибуцията на която се спрях обаче как се изтегля от официални сайт, тоест QUNTAL QUETZAL или PRECISE PANGOLIN ?

Която си избереш! Новата е Quantal Quetzal, която е 12.10, а Precise Pangolin е 12.04 (не знам дали е както при Убунту тази версия 12.04 да е LTS?!).

Изглежда Xubuntu e дистрибуцията на която се спрях обаче как се изтегля от официални сайт, тоест QUNTAL QUETZAL или PRECISE PANGOLIN ?

Която си избереш! Новата е Quantal Quetzal, която е 12.10, а Precise Pangolin е 12.04 (не знам дали е както при Убунту тази версия 12.04 да е LTS?!).

Аз ти препоръчвам "Precise Pangolin", поддръжката е дълга (до 2015) ......

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

Разбирасе при МАТЕ ще бъде сведено това натоварване почти на половина.

Не няма да е наполовина ако използва един и същ софтуер.Просто е с различна графична среда.Софтуера и в едната и в другата дистрибуция си

използва едни и същи библиотеки,компилирани по един и същ начин

http://torrent.ubuntu.com/xubuntu/releases/precise/release/desktop/xubuntu-12.04.1-desktop-i386.iso.torrent

това е за теб. Тествай първо, дали ще стартира от Live CD.

http://torrent.ubuntu.com/xubuntu/releases/precise/release/desktop/xubuntu-12.04.1-desktop-i386.iso.torrent

това е за теб. Тествай първо, дали ще стартира от Live CD.

Всъщност е за колегата @petko93 ;)

Ето все пак снимка от Live CD-то:

Публикувано изображение

Добре изглежда Xubuntu, дано се окаже и стабилна.

Що не пробваш ексфейса на Минт?

Добре изглежда Xubuntu, дано се окаже и стабилна.

Ако се окаже нестабилна, причината ще е в теб. В XFCE почти няма какво да се повреди. Ако искаш един панел - отваряш настройките на панелите, премахваш горният панел, отключваш горният и го завличаш долу.

Здравейте колеги.

Ако може да ми препоръчате едно дистро за сървър.

Машната е стара и е следните характеристики:

AMD Sempron 2500+ @ 1.4 Ghz

512 MB RAM

Radeon Xpress 200 chipset (вградено видео)

80 GB HDD (мисля да добавя един 500 GB диск в raid 0 масив)

CDROM

Знам, че е слаба машината, но както казах няма да се ползва за десктоп.

Целта е домашно сървърче. :)

Здравейте колеги.

Ако може да ми препоръчате едно дистро за сървър.

Машната е стара и е следните характеристики:

AMD Sempron 2500+ @ 1.4 Ghz

512 MB RAM

Radeon Xpress 200 chipset (вградено видео)

80 GB HDD (мисля да добавя един 500 GB диск в raid 0 масив)

CDROM

Знам, че е слаба машината, но както казах няма да се ползва за десктоп.

Целта е домашно сървърче. :)

CentOS, и една препоръка - не прави raid масив, между различни дискове, това няма да ти донесе скорост, може даже да я намали

Аз имам един репозитори сървър в службата (виртуалка), който заема 200-250 мегабайта (апаш, фтп, нфс, огледало на CentOS)

CentOS, и една препоръка - не прави raid масив, между различни дискове, това няма да ти донесе скорост, може даже да я намали

Аз имам един репозитори сървър в службата (виртуалка), който заема 200-250 мегабайта (апаш, фтп, нфс, огледало на CentOS)

Много ви благодаря за бързия отговор.

Raid масива го обмислях само като вариант, и се колебаех дали да сложа линукс или 2003 server за ОС, но явно ще е линукс.

Отново благодаря. :) 

Много ви благодаря за бързия отговор.

Raid масива го обмислях само като вариант, и се колебаех дали да сложа линукс или 2003 server за ОС, но явно ще е линукс.

Отново благодаря. :)

не мисля че 2003 ще се чувства комфортно с 512М памет. То може да има и проблем с инсталацията на CentOS на толкова памет, Друг вариант е дебиан или убунту сървър

не мисля че 2003 ще се чувства комфортно с 512М памет. То може да има и проблем с инсталацията на CentOS на толкова памет, Друг вариант е дебиан или убунту сървър

Благодаря ви за съветите. :)

Въпроса е само да се конфигурира ОС, и да не се пипа нищо след това.

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Имам проблем със инсталирането на xubuntu. Тъй като нямам празен диск, затова опитах със флаш плеър обаче нещо не става. Стига да някъде по време на инсталацията и лентата изчезва..... Помогнете ми!

Имам проблем със инсталирането на xubuntu. Тъй като нямам празен диск, затова опитах със флаш плеър обаче нещо не става. Стига да някъде по време на инсталацията и лентата изчезва..... Помогнете ми!

Какво си правил с флаш плеъра?

Какво си правил с флаш плеъра?

значи изтеглих специална програма Universal-USB-Installer и следвах инструкциите. Направих рестарт.... всичко зарежда нормално, но след като натискам бутона за инсталиране върху твърдия диск зарежда донякъде и лентата изчезва. Чаках поне 30 мин. , но изглежда не зареждаше нищо.

значи изтеглих специална програма Universal-USB-Installer и следвах инструкциите. Направих рестарт.... всичко зарежда нормално, но след като натискам бутона за инсталиране върху твърдия диск зарежда донякъде и лентата изчезва. Чаках поне 30 мин. , но изглежда не зареждаше нищо.

Най- вероятно не се поддържа процесорът ти. Имах същия проблем със същия процесор, пробвай по-стара версия или имаше някакви алтернатив дистрота.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.