Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и политика.Заедно или една срещу друга ?

Featured Replies

Защо религиозните ни духовници изведнъж станаха неудобни за светската ни власт от сервилни политици!?

Не може човек да не си зададе този въпрос след наскорошните явни медийни, политически, че и съдебни атаки срещу религиозните водачи на българите.

Още не са затихнали медийните, че и на някои отделни политици, атаки срещу отец Николай по повод острото му и категорично изказване против сурогатните закони, узаконяващи унижението на човешкото достойнство и превръщането на жената и децата й в проституираща плът, и ето - отново сме свидетели на политическо-съдебна ярост срещу религиозните свещеници на друга българска прослойка – българо – мохамеданите. Този път обвинението не е само в религиозна изостаналост от модерността на сурогатното човечество, но и в проповядване!

Проповядване на какво!?... на религия... която е втората официална религия в страната ни – исляма.

И това обвинение идва от страна на политическа власт, която се кълне във вярност към принципите на членство в Европейския съюз, измежду които първостепенно място заема принципът за Религиозната толерантност и Свобода на изповеданията!

Изправени са пред съда на политическата игра 13 религиозни свещеници (имами) на български градове и села, официални представители и духовни сановници на българските мохамедани от българските селища на Южна България. Обвиняват ги в „антидемократична идеология“ и „насаждане на омраза“!

Защо такива тежки нищо незначещи мъгливи обвинения от страна на светската власт срещу духовенството и защо сега!?

Същите тези български мохамедани, които десетилетия наред живеят редом с българските християни в мирно и братско съжителство – независимо от мрачните дни и месеци на принудителното сменяне на имената им от политическата власт, независимо от мизерното си съществуване в годините на социализма – лишени от соц привилегии и синекурни началнически длъжности, принудени от сутрин до вечер да превиват гръб заедно с невръстните си деца над малките си нивички. Тези хора, българските мохамедани, никога не надигнаха глава срещу събратята си християни, дори и по време на тежкия Възродителен процес, а продължиха да се трудят, привели мълчаливо глави над нивите си.

И може би и затова успяха да оцелеят – достатъчно е да се разходи човек по вододела между Рила и Родопите, за да види добре обработените зелени ниви по Родопските склонове, добре поддържаните къщи пълни с челяд, служещите джамии.

А срещу тях, по склоновете на Рила – запустелите къщи и буренясалите ниви, сред които са се свили прихлупени отдавна недействащи църквите на българските християни, заминали по големите градове“да гонят дивото“ на държавни заплати.

Българи сме всичките – и от ляво, и от дясно на вододела, и тези, които влизаме в джамиите, и тези, които влизаме в църквите, дори и тези, които не влизаме в храмовете.

Българи сме, защото Земята ни е една! И Създателят ни е Един!

И болката от политическата подигравка пак е една.

Вярата ни винаги е била използвана за политически цели – ту за, ту против, според политическата конюнктура, според силните на деня. Политиците се сещат за вярата на българите само по политически причини:

- Или предизборно манипулиращо

- Или в политическо сервилничене.

А скалъпеният съдебен процес в Пазарджик срещу духовните водачи на българите мохамедани е именно такова сервилничене. Което се доказва и от активната намеса на американските дипломати в хода на делото. Както и от поведената от страна на САЩ и Израел кръстоносна война срещу мюсюлманите по света, включително и у нас.

Нашите духовни водачи са обвинени в разпространяване на „антидемократична идеология“!“

Че кога вярата е имала нещо общо с политиката и нейните измислени политически режими, включая демокрацията!? Кога духовността се е родеела с политическия пасквил, независимо дали го наричат демокрация, или корпоратокрация!?

И от кога, за да си религиозен свещеник, се налага и да си политически активист на политически „демократични“ идеологии! Или на сурогатни политически закони!?

Нали именно политиците ни родни до скоро шумно осъждаха свещениците ни за политическа принадлежност към ДС!?

Нима сега не изискват същото и от имамите на българите мохамедани – вместо духовност да изповядват и проповядват „демокрация“ (американска, разбира се!)???

Религията на хората от край време, винаги е била обект на политически домогвания и мръсни игри. И днешният ден не прави изключение – като нападаш в открита съдебна саморазправа вярата на хората, ти разединяваш населението на дадена страна и сееш религиозна омраза. Защото един верски разединен народ е лесна плячка за сплашване и разпокъсване на държавата му, както и за откъсване на апетитни парчета от разединената му държавна територия.

По тази схема на верските различия навремето араби бяха изправени срещу евреи върху общата им някога територия на Палестина.

Дали историята не се повтаря и днес!?

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

• Отговори 195
  • Прегледи 16,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Запознайте се с правилата на раздел "Новини от България и света", разберете какво точно и по какъв начин е допустимо за публикуване и от тук нататък се съобразявайте с тази препоръка!

Тъй като написаното по-горе няма нищо общо с раздела и темата е Преразказ с авторско разсъждение, същата отива в подходящия раздел.

Запознайте се с правилата на раздел "Новини от България и света", разберете какво точно и по какъв начин е допустимо за публикуване и от тук нататък се съобразявайте с тази препоръка!

Тъй като написаното по-горе няма нищо общо с раздела и темата е Преразказ с авторско разсъждение, същата отива в подходящия раздел.

Сашо не съм убеден, че е за тук. Темата е по-скоро за отношението на политико-религиозната мафия върху бита и разбирателството между обикновените хора. В нея няма или поне не би трябвало да се обсъждат основите и тънкостите в самата религиозна постановка и светите писания, което опасявам се ще стане в този раздел. Наистина обаче не е за новините! :(

Баш за тук си е.

Ами я си представи, че започне спор за това против, кои религии и защо са политиците, след което ще започне тълкуване между религиозните постулати и действията на различните политици и видове духовници, причинили тази разпра(стига наистина да има такава) и тя се пренесе в темата като противопоставяне между колегите на религиозна основа? Мнението ми е, или за в "политика", или за в "празни приказки", какво ще кажеш?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

преди няколко месеца в америка с глямо мнозинство е одобрен закона за борба с тероризма и създадоха и закон; за престъпление от омраза.при нас е още законопроект!под престъпление от насаждане на умишлена омраза е засегната Българската Св.Прявославна църква,защото открито отрича проституцията,гейбракове,аборти,католическата църква и др.отричането на тези неща,означава,че тя е извън закона!с тоя закон ще се забрани да си кръщаваме децата преди да навършат пълнолетие!Според проекта предвижда се глоба до 5000 лв. застрашава родители, които водят децата си на църква и на политически мероприятия!

Религията е нанесла и продължава да нанася толкова много беди на човечеството, че в сравнение с нея Хитлер, Сталин и прочее са бледи аматьори... Много мога да пиша, но няма смисъл, пък и ме мързи :clown:

Религията е нанесла и продължава да нанася толкова много беди на човечеството, че в сравнение с нея Хитлер, Сталин и прочее са бледи аматьори... Много мога да пиша, но няма смисъл, пък и ме мързи :clown:

Подкрепям те за вредата от религиите, но не мисля че това омаловажава "постиженията", не само на описаните от теб известни политически фигури, спрямо начините им на управление, във вреда на техните или други засегнати народи. Напротив, в достатъчно древни времена, често управляващите са съвместявали освен свесткото, също и лидерско място в религиозен план.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Колко?

Подкрепям те за вредата от религиите, но не мисля че това омаловажава "постиженията", не само на описаните от теб известни политически фигури, спрямо начините им на управление, във вреда на техните или други засегнати народи. Напротив, в достатъчно древни времена, често управляващите са съвместявали освен свесткото, също и лидерско място в религиозен план.

Че то и в днешни дни има такива случаи. Какво доказва това?

Колко?

Че то и в днешни дни има такива случаи. Какво доказва това?

Че хората нямат нужда от религия, а ако имат въобще нужда от управление, то имат нужда от такова, в което кадрите имат желание да се грижи и за тях, а не само за себе си, при това трябва и да са кадърни за целта.

Религията е начинание доброволно. Тоест, там всеки дава толкова колкото сам иска. Ако не иска не дава. Ако иска се дава целият. Ще рече, хората сами определят за себе си дали имат или нямат нужда от религия! Кой си ти, че да кажеш на няколко милиарда души дали имат нужда от религия или не?

Религията е начинание доброволно. Тоест, там всеки дава толкова колкото сам иска. Ако не иска не дава. Ако иска се дава целият. Ще рече, хората сами определят за себе си дали имат или нямат нужда от религия! Кой си ти, че да кажеш на няколко милиарда души дали имат нужда от религия или не?

Да, не знам дали са няколко милиарда, нито дали и колко от тях и по каква причина са религиозни поименно...Но в общ план мога да посоча някои от причините. Доста народ са религиозни просто по традиция, други нямат избор в страната която живеят и която не е демократична, а религията е буквално задължителна. Факт е, че огромен процент от хората намират утеха в религията от светските несгоди и тежненията от тях причинени от лошите условия на живот, които са в следствие на политическото устройство в техните страни и/или и от некадърно или подтисническо управление. Факт е, че получават утеха, но тя е задънена улица, доста от тях стават религиозни, не защото търсят утехата, до която единствено се добират в крайна сметка, а защото търсят изход. Получават и надежда от религията и усещане за посока и виждане за изход, но всичките те са фалшиви, защото обещават осъществяването им не сега и не в този свят. Затова единствено утехата е реалната полза, която ги крепи в този живот, но е задънена улица, защото сама по себе си не им носи нищо освен продължаване на страданието, а е полза доколкото пречи на депресията им да стигне до ниво да си посегнат на живота, а друг просто няма. Ползата от утехата на бедните е още една допълнителна полза обаче - за богатите, които ги експлоатират. Те нямат сметка от това робите им, да бъдат намерени някоя сутрин, увиснали на саморъчно направената примка или с прерязани вени. Кой ще им работи, за да им увеличава богатството, да ги храни, облича и обслужва? Същата полза имат и политиците, а те имат полза и от смирението налагано от религиите, което пречи на хората в доста страни, да бъдат будни и решителни взискатели, чрез митинги протести и революции, ако потрябва, на своите права.
  • Автор

Само тази религия, която е била използвана за политически цели - така, както в момента политическата власт се опитва да използва религиозните вярвания на хората, за да може отново да ги настрои едни същи други и по този начин да ги експлоатира и да овладява териториите им.

Това е процес, отпочнат в момента в световен мащаб - политически нечистоплътни ръце пипат в душите на хората, като организират атентати, революции, съдебни процеси срещу религията, като този в Пазарджик, който няма как да отречем, че е новината на деня (въпреки несъгласието на някои тук!)

Вярата на хората е в коренно различна сфера от политиканстването, вярата на хората е духовност, а духовността няма как да изправиш на съд! Духовността е връзката на човека с Бога, със Съществуванието - дълбоко лична и интимна, а политиката между човека и Създателя му е немислима!

Че хората нямат нужда от религия, ...

Говори само от твое име!

Религията не е нужда, а същност на човешката душа! Тя е религиозността на сърцето, което е винаги в неразривна връзка със Съществуванието.

Тази връзка няма никаква връзка с политическите режими, които се сменят като носни кърпички в рамките на един човешки живот.

Човек не се ражда политически функционер, но се ражда същество - дъх от Дъха на Съществуванието, без управление и политическа принадлежност.

жалко че в 21 век все още има религиозни хора по света, само един нискоинтелигентен (нискоумен) човек може да стане религиозен, защо ли ами трябва да си глупак за да не видиш какви глупости пише в централното ръководство на всяка една религия - имам предвид Библията примерно ....

и да си дойда на думата, всяка една религия си е чисто и просто една голяма секта, всеки знае какво е секта,какво е секта ами дружество в което се промиват мозъците на хората членуващи в него с цел облагодетелстване на ръководителите на сектата, та всеки човек от дадена религия е с омотана глава от религиозни неща които трябва да спазва ако иска да е част от тази религия, за облагите на ръководителите на дадена религия не ми се говори то е ясно какви облаги ще имат, най-малкото цялата маса хора в тяхната религия са им подръка за някакви си цели.

Човек не се ражда политически функционер, но се ражда същество - дъх от Дъха на Съществуванието, без управление и политическа принадлежност.

човек не се ражда и с религиозна насоченост или никой не се ражда религиозен ентусиаст, да се разберем

ама той човек имал нужда да вярва в нещо по време на живота си и затова някои ставали религиозни последователи, е то това значи тези хора имат такива мисли в главите си наистина и може да се запитате откъде са дошли тези мисли в главите им, когато хората се оповавали на вярата си или религията така идва ли им сили за нещо си, що ли така щото той Бог вижда как го почитат и им дава целеустременост в действията им ..........

що е то духовност - само глупавите хора на Земята смятат че има такова нещо като духовност, ако питате бог какво е духовност той ще каже че това е все някакви мисли които му се мотаят из главата му, сега когато даден човек усети че нещо няма духовен живот то това е когато бог му пуска в главата на този човек колко тъп му е напоследък станал живото, иначе ако закачите бог за духовността на неговото енергийно съзнание и какво може той с него, директно ще ви издуха в 10-та глуха .......

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

• Автор

...и да си дойда на думата, всяка една религия си е чисто и просто една голяма секта, всеки знае какво е секта,какво е секта ами дружество в което се промиват мозъците на хората членуващи в него с цел облагодетелстване на ръководителите на сектата, та всеки човек от дадена религия е с омотана глава от религиозни неща които трябва да спазва ако иска да е част от тази религия, за облагите на ръководителите на дадена религия не ми се говори то е ясно какви облаги ще имат, най-малкото цялата маса хора в тяхната религия са им подръка за някакви си цели

Това, което описваш, е политическа партия или фракция, не и религия!

Религията на човека търси връзката на човека с Бога и нито една свещена книга, нито Библията, нито Корана, нито Талмуда призовават към търсенето на облаги чрез политически фракции! Това е само твоето тълкуване на нищо неразбиране от религията.

ама той човек имал нужда да вярва в нещо по време на живота си

Вярата в Съществуванието не е нужда, тя е същност на човека!

Виж, политическата вяра в разни 'демокрации", 'социокапитализми" и прочие идеологии на политическия ум е нуждата на някои да принадлежат към стадото и да следват тълпата - за да избегнат личната отговорност.

Религията на човека е точно обратното - тя те връща към индивидуалната ти отговорност на човешко същество, изправено пред лицето на Съществуванието, което те е създало!

що е то духовност - само глупавите хора на Земята смятат че има такова нещо като духовност.....

За глупака мъдрите са глупавите! :shy11:

А за мъдреца духовността е същността на Мирозданието пред очите ти и вътре в теб!

Мирозданието - каква е тази нова дума която се е пръкнала, според мен във вашите глави звучи като - зданието на мира ха ха ха и там се подвизавало цялото съществуване ......

а това било мирозданието:

Хората (Аз говоря за мнозинството от населението на Планетата) засега не са в състояние да видят многомерността и едновременно сложността на структурата на Мирозданието. Затова те засега просто ще трябва да Ми повярват и да приемат този факт, че Пространството около тях представлява многомерна енергийна Безкрайност, в която успоредно и едновременно в СЪОБЩЕСТВО СЪЩЕСТВУВАТ, без да си пречат и без да се пресичат помежду си, различни по честота на вибрациите равнища на съществуване на различни частици и форми на Висшия разум, включително и хората!

спирам да споря тук, щом някои вярват в това нещо в цитата, просто е безполезно ...........

-------------------

Религията на човека търси връзката на човека с Бога и нито една свещена книга, нито Библията, нито Корана, нито Талмуда призовават към търсенето на облаги чрез политически фракции! Това е само твоето тълкуване на нищо неразбиране от религията.

не знам аз ли съм идиот или всички хора, да вземем Средновековието, е църквата какво е правила по това време, ами дори е определяла кой ще е крал на дадена държава

или пък да вземем духовните водачи на исляма - те какви са идеологическите шефове на мюсюлманите а или аз пак съм идиот ...... те тези водачи могат да приказват едни "умнички" приказки щото Алах ги е дарил временно с дар слово явно и трябва да говорят от името на другите, щото другите явно нямат достатъчно пипе в главите си

Това, което описваш, е политическа партия или фракция, не и религия!

И тези в Пазарджик ги съдят, защото са част от политическа фракция, не заради религията им...
  • Автор

не знам аз ли съм идиот или всички хора, да вземем Средновековието, е църквата какво е правила по това време, ами дори е определяла кой ще е крал на дадена държава

..или пък да вземем духовните водачи на исляма - те какви са идеологическите шефове на мюсюлманите а или аз пак съм идиот ...... те тези водачи могат да приказват едни "умнички" приказки щото Алах ги е дарил временно с дар слово явно и трябва да говорят от името на другите, щото другите явно нямат достатъчно пипе в главите си

Ако за теб свещениците и имамите са излишни, твое право е да не влизаш в храмовете им.

Както пък е изконно правото и на другите хора, за които свещениците и имамите са духовни водачи и мъдри хора.

Всеки човек сам решава за себе си и правото на индивидуален избор е свещено. И не бива да бъде изправяно пред невежеството на който и да е политически светски съд!

Атеистите обаче са не по-малко вярващи от теистите - атеистите впярват, че няма Бог, теистите вярват, че има Бог.

И едните, и другите вярват в нещо си.

Истинската религиозност е на тези познали същества, катоИсус, като Мохамед, като Буда, като Мойсей, които знаят от собствен опит и лично изживяване, че Бог има!

И тези в Пазарджик ги съдят, защото са част от политическа фракция, не заради религията им...

В обвиненията им не се съдържа набеждаване в политически фракции!

Те са съдени за религиозната им принадлежност към Исляма и за проповядването им на Ислям в качеството им на мюсюлмански свещеници.

гледайте си тъпите религии и не ме занимавайте с религиозните си бръщолевения щото сега аз от личен опит ще кажа че бог (тези които ви се правят на богове за вас) е най-големия враг на човечеството съществувал някога, а как ви звучи ............ звучи ви като налудничеви думи на една бройка човек и не значи нищо съществено за вас .............. затова там в храмовете и се молите денонощно докато ви изцедят напълно ......а какво цеди бог ли, ами цеди енергийното ви съзнание, там барабар с целия ви духовен живот който уж сте постигали като сте възвишени вярващи ........

• Автор

гледайте си тъпите религии и не ме занимавайте с религиозните си бръщолевения

щото сега аз от личен опит ще кажа че бог (тези които ви се правят на богове за вас) е най-големия враг на човечеството съществувал някога, а как ви звучи ............ звучи ви като налудничеви думи на една бройка човек и не значи нищо съществено за вас .............. затова там в храмовете и се молите денонощно докато ви изцедят напълно ......а какво цеди бог ли, ами цеди енергийното ви съзнание, там барабар с целия ви духовен живот който уж сте постигали като сте възвишени вярващи ........

Тук искам да ти напомня, че темата не е дискусия за това има ли Бог или не, а за хората и междучовешките отношения.

След като едни хора уважават имамите и свещениците, това си е тяхното право и техните взаимоотношения и никой няма право да изправя тези хора пред съда на неразбирането.

Така, както никой светски съде не те съди, за това, че вярваш, че Бог няма, така и никой светски съд не може да съди този, който смята, че Бог има.

Това се нарича свобода на личния избор и е свещено право на всяко човешко същество.

Ако хората започнат да бъдат изправяни на съд за своите вярвания и надежди, Свободата на човешкия род е е потъпкана.

Гледах тази сутрин по БНТ интервято на бг кореспондента за Дойче Веле - абсолютно нетолерантно и противомюсюлманско, расистко изказване.

Този кореспондент, наричащ себе си българин, твърдеше, че мюсюлманите са фанатици, за разлика от католиците!

Абсурдно твърдение, като се има предвид, че инквизицията е изцяло католически феномен, както и фактът, че мюсюлманите никога не си позволиха да нападнат Исус по този грозен и карикатурен начин, по който си позволяват днешните медийни провокации да обезобразят образа на Мохамед. Дори обратното, мюсюлманите почитат и уважават Исус в своя Коран.

И все пак, няма как да не ни направи впечатление, че филмът против Мохамед, който бе медийно преекспониран с цел да се раздразни мюсюлманското човечество и да бъде то провокирано към безредици, е филм, създаден със средствата на еврейски богаташи.

Редно е да се запитаме кой има интерес да изправи християнския свят срещу мюсюлманския свят в кърваво противопоставяне!?

И дали такова противопоставяне, изкуствено раздухвано от медиите засега, няма за цел да предизвика война, която да отклони енергията на хората от наболелите въпроси за банковия и корпоративен произвол на финансовите поробители на света!?

.

Aliya - аз написах че бог е враг на човечеството, (всеки има право да си вярва в каквото си иска стига някой да не му манипулира мисленето), сега да не излезе че отговора на твоя въпрос:

Редно е да се запитаме кой има интерес да изправи християнския свят срещу мюсюлманския свят в кърваво противопоставяне!?

е, че самия бог (алах) ги скарва - което е и самата истина, сега продължавайте да си вярвате в Бог с голяма буква ........

сега как става ли, ами много просто,той Бог нали е много велик и може всичко, ами той Бог нарежда мисловно на създателите в Америка да направят този филм за Мохамед и нататък е ясно какиви ще са последствията ..................... после Алах (Бог) се храни с мисловната енергията която отделят примерно мюсюлманите от гнева който изпитват от този филм, съвсем просто е

едно доуточнение, Бог засилва този гняв в мюсюлманите когато стане дума за филма, щото трябва гнева (мисловната енергия) да се усилва, така Бог ще има по-силна мисловна енергия за храна

• Автор

ами той Бог нарежда мисловно на създателите в Америка да направят този филм за Мохамед ...

Само ако наричаш Бог парите на евреите - ционисти! ;)

Ами... Така изписани с главна буква - да. Особеност на периода, в който Политиците са нужни като посредници между Обществото и Справедливостта. Двете са съпоставими, всъщност са следствие на една причина.

• Автор

Нужен ли е посредник между Бога и Човека?

Що за Бог е този, който има нужда от посредници!?

Ами... Така изписани с главна буква - да.

Особеност на периода, в който Политиците са нужни като посредници между Обществото и Справедливостта.

Двете са съпоставими, всъщност са следствие на една причина.

Боже упази!.. политиците да са посредници на справедливостта! :shock11:

Хората могат чудесно да се разбират помежду си и без политиците, така, както и бог е във всеки един човек!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.