Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и политика.Заедно или една срещу друга ?

Featured Replies

Заради парични интереси го взеха това решение, причината е да не се попречи на туристите.

Мдам, със сигурност ще е само това и нищо друго ... браво на разузнаването :whist:

• Отговори 195
  • Прегледи 16,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

И на фона на проблемите и делото срещу уж " радикални ислямистки имами " Швейцария одобри носенето на бурки, нищо че там исляма е съвсем нов , няколко деситилетия максимум ...

http://meganews.bg/С...eId/18478/.aspx

А вчера май са арестували в Лос Анжелис и създателя на филмчето пародия за Мохамед , същия се е оказал стар познайник на съдебната система в САЩ, осъден за мошенничество и так дале ...

Като стана дума за толерантност....Интересно ми е дали в Саудитска Арабия ще позволят на жени-немюсюлманки да ходят с къси поли, а на мъжете да употребяват алкохол. Просто си разсъждавам.....

Няма, но пък ще убият поне 10 мюсюлмани в знак на протест, както сега протестират срещу този късометражен филм ^^

• Автор

Като стана дума за толерантност....Интересно ми е дали в Саудитска Арабия ще позволят на жени-немюсюлманки да ходят с къси поли, а на мъжете да употребяват алкохол. Просто си разсъждавам.....

Което обаче не пречи на САЩ и Израел да бъдат първи търговски и военни партньори на Саудитска Арабия, че и да определят Саудитската външна политика.

Явно вътрешната политика на Саудитска Арабия чудесно ги устройва, след като не спират да си въртят бизнеса там.

Разбира се от само себе си ! :)

ФАКТ : Близо 1/3 от петрола в света се източва от Саудитска Арабия ..... :angry:

Това автоматически я превръща във ФАКТОР на световната икономика , а от там и политика.....Ако трябва и ще я целуват по разни по-интимни места....или пък ще и натрошат кокалите..... :D ......както направиха в Кувейт , Либия , Ирак.......

И да си уточним понятията , защото човек мисли и се изразява чрез понятията . В случая наличието на петрол определя едно или друго ! Ако петролът беше другаде , може би нямаше и да сме чували за Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия , САЩ , Израел и др. само решават кое-що..... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Извинявайте, че пускам темата тук.

Пише се и се говори за радикален ислявм в България, особено в Родопите. Може ли хората, живеещи там да разкажат какво се случва в действителност, как живеят хората там, как се обличат, наистина ли напоследък се строт много джамии, както и имат ли приятели мюсюлмани, които рязко да са се променили? Чували ли сте за чужденци, проповядващи радикален ислям? Познавате ли хора, които от немотия и бедност биха стигнали до там?

искам да знам наистина ли нещата са сериозни или всичко е попресилено. Все пак още ме притеснява предсазанието на Слава Севрюкова, че Турция ще вземе част от България. не знам защо, но имам чувството, че турците въобще не са се разделили с имперските си амбиции и искат да възродят империята си............твърде много са мили и са ни приятели след това петвековно робство, а това ми намирисва на нещо много нечисто.

Иначе не, нямам против мюсюлманите, и принципно против турците нямам, но за радикалния ислям и имперските амбиции на Турция имам страшно много против!

Би било учудващо , неестествено да го няма !

Въпросът е в каква степен е присъствието му у нас !

Съжалявам - нямам достоверна информация . Но и за мен би било интересно да науча факти ! Не нескопосните опити за внушения на този или онзи.....

И на фона на проблемите и делото срещу уж " радикални ислямистки имами " Швейцария одобри носенето на бурки, нищо че там исляма е съвсем нов , няколко деситилетия максимум ...

Швейцария забрани чрез референдум строежа на минарета през 2009.

Инициатора и вдъхновител на този референдум прие Исляма.

Швейцарският ултрадесен политик Даниел Щрайх, който бе един от инициаторите за референдума за забрана на строежа на минарета в страната, е приел исляма, съобщи телевизия Ал Алам.

Щрайх е бивш член на Швейцарската народна партия, който стана известен с яростната си антиислямска риторика. Именно негова бе идеята за референдума, на който швейцарците се обявиха срещу строежа на нови минарета.

Оказа се че, че политикът е приел исляма още преди две години, но го пазел в тайна от съпартийците си и обществеността. Щрайх започнал да изучава Корана, подготвяйки се за теологични спорове с мюсюлманите. Постепенно обаче той се увлякъл от ислямското учение. „Ислямът ми отговори на всички въпроси, които си задавах през целия си живот...

Политикът напусна Швейцарската народна партия през ноември 2009 г., като нарече кампанията на съпартийците му за референдума „лов на вещици”. Тогава той обяснил, че ситуацията е станала нетърпима за него. Сега Щрайх посещава редовно джамията, чете Корана и се моли по пет пъти на ден като всеки правоверен мюсюлманин. Като изкупление за предишното му противопоставяне на строежа на минарета Щрайх възнамерява да вдигне в родината си най-голямата и най-красива джамия в Европа.

http://bogolubie.blog.bg/drugi/2012/04/29/shveicarski-krainodesen-politik-prie-isliama.947344

Съжалявам - нямам достоверна информация . Но и за мен би било интересно да науча факти ! Не нескопосните опити за внушения на този или онзи.....

Фактите са такива.Градовете са Мека и Медина.Там е живял Мухаммад(С.А.С) и това е родното място на Исляма.

Точно по тази очеизвадна причина именно там е традиционния Ислям.

Пак по тази прекалено очеизвадна причина извънаредно крайно слабоумно звучат приказките за нетрадицонен Ислям проповядван в Саудитска Арабия.По тази извратена логика Папата би трябвало да е протестант.

Швейцария забрани чрез референдум строежа на минарета през 2009.

Инициатора и вдъхновител на този референдум прие Исляма.

Фактите са такива.Градовете са Мека и Медина.Там е живял Мухаммад(С.А.С) и това е родното място на Исляма.

Пак по тази прекалено очеизвадна причина извънаредно крайно слабоумно звучат приказките за нетрадицонен Ислям проповядван в Саудитска Арабия.По тази извратена логика Папата би трябвало да е протестант.

Уважаеми, по твоята логика в държавата, дето е роден Исус Христос, е най - правилното християнство - сиреч в Израел, така ли?

Уважаеми, по твоята логика в държавата, дето е роден Исус Христос, е най - правилното християнство - сиреч в Израел, така ли?

Този пример далеч не е по-моята логика.Християнството няма много общо с Иса.

То е възникнало в Константинопол, а не в Израел.Плод е на неоплатонизма, от атинската му школа.Авторите на тр.догмат, всички до един, са възпитаници на тази школа, а самият догмат е пряка заемка.С Израел те нямат нищо общо.

То е възникнало в Константинопол, а не в Израел.Плод е на неоплатонизма, от атинската му школа.Авторите на тр.догмат, всички до един, са възпитаници на тази школа, а самият догмат е пряка заемка.С Израел те нямат нищо общо.

Това значи ли, че исляма не заема от християнството(в пренаписания за удобство вариант на стария+ новия завети и останалите ширпотреби), а евентуално само от стария завет в оригинал(предполага се, че около времето на Мохамед, в някои места по света, където папите не са имали досег, все още са се намирали неподправени преписи)?

------------------------------

Тъй, а до средата на ХІХ век /преди появата на уахабитското тълкувание/ исляма в района на Мека и Медина пак ли е най-правилен?

------------------------------

Тъй, а до средата на ХІХ век /преди появата на уахабитското тълкувание/ исляма в района на Мека и Медина пак ли е най-правилен?

Мислех, че вече сме уточнили, възгледите на забавния П.Вълчев, нямат много общо с Исляма, а дори слабо запознатите с материята са чували за разделението на две големи течения в Исляма(сунити и шиити) след четвъртия Халиф.Този юнак трабваше да попрочете малко преди да пропише и тогава нямаше да намали халифите на трима, още повече че те след пророците са най-значимите фигури в историята на Исляма, а точно Абу Бакр е първия и най-авторитетен.

Да коментирам писания плод на такова невежество не ми се струва удачно.

А що се отнася до Исляма в района на Мека и Медина, то съвсем очевидно, там той е традиционен.

Нещо повече в Маликтската правна школа, към която се числя и аз, вашият скромен събеседник, има за източник точно традицията на град Медина, а имам Малик е живял там и изследвал тези традиции, което му позволява да се опира на тях.

Та така.Аз лично много се забавлявам да чуя за "традиционен ислям" различен от "нетрадиционния" който се изповядва в СА.

Например в Мека и Медина.

А може би това е защото съм по-глупав, и не схващам добре нещата.

Това значи ли, че исляма не заема от християнството(в пренаписания за удобство вариант на стария+ новия завети и останалите ширпотреби), а евентуално само от стария завет в оригинал(предполага се, че около времето на Мохамед, в някои места по света, където папите не са имали досег, все още са се намирали неподправени преписи)?

Исляма не заема нищо от християнството.

Това за школите е доста интересен въпрос Бадр... предвид че виждам колко се различава мисленето при нас в Бг ( Делиормана визирам ) и тукашните пакистанци ... дори в службите има разлики ( водиха ме на петъчната молитва м/у другото , и се чудех каква е тази позлатена тояжка с кълбо на върха която имама държеше , и странното облекло което носеше, напомнящо ми по-скоро за друга религия ) .. И още колко неща...

Дали Ви е известен случаят от древността " Ахил и костенурката" , където костенурката "чисто" логически , доказано надбягала Ахил ? На практика , разбира се - никога !

Този "случай" е един от небезивестните парадокси на Зенон. Парадокса, както знаем е класически пример за алогично мислене! Този парадокс е отдавна разбит и реда на мислите, в които е сложен е доказано нелогичeн!

В математиката например отдавна е доказано , че 2 и 2 не винаги прави 4 ! Нещо което е изключено за "чистата" логика...

В математиката всеки оператор е детерминиран предварително на каква функция отговаря. Дефинирай твоето "и" в операцията "2 и 2" и ще разберем какъв ще е точният резултат. Без да си дефинирал значението на оператор "и", не можем да говорим за логически съждения въобще. И още нещо, математическа операция не може да бъде пример за логическо или нелогическо съждение. Логическо съждение е доказателството за съществуване на такава операция...

......първото е невъзможно , а второто е част от цялото....

Тук май нищо не каза!

Във всеки от тези примери всичко зависи от изходните , първоначално зададени ограничения (постулати) .

Първият пример няма нищо общо с първично зададени ограничения, а втория въобще!

Препоръчвам Ви да прочетете "Кибериада" - Станислав Лем .

Дори и да не сте почитател на научната фантастика , в първия момент може би ще се изумите на какво е способна "чистата" логика . Но по-после Ви гарантирам забавлението.....ако четете с разбиране.....

Препоръчвам ти първо да почетеш малко сериозна литература, какво е логиката например и какво не, и чак тогава да се отплесваш по забавната литература. Това разбира се само при желание да се включваш на място в разговорите...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Този "случай" е един от небезивестните парадокси на Зенон. Парадокса, както знаем е класически пример за алогично мислене! Този парадокс е отдавна разбит и реда на мислите, в които е сложен е доказано нелогичeн!

В математиката всеки оператор е детерминиран предварително на каква функция отговаря. Дефинирай твоето "и" в операцията "2 и 2" и ще разберем какъв ще е точният резултат. Без да си дефинирал значението на оператор "и", не можем да говорим за логически съждения въобще. И още нещо, математическа операция не може да бъде пример за логическо или нелогическо съждение. Логическо съждение е доказателството за съществуване на такава операция...

Тук май нищо не каза!

Първият пример няма нищо общо с първично зададени ограничения, а втория въобще!

Препоръчвам ти първо да почетеш малко сериозна литература, какво е логиката например и какво не, и чак тогава да се отплесваш по забавната литература. Това разбира се само при желание да се включваш на място в разговорите...

...Излишно е да влизаме в необосновани спорове . Закономерно явление е определен начин на мислене да е в невъзможност да излезе отвъд собствените си граници на съществуване.....

Само за уточнение - "чистата" логика , като абстракция съществуваща сама за себе си , представлява част от цялото (предвид окръжаващата ни действителност) и поради това е ограничена в собствените си области на съществуване ! "Приложена" към всичко останало по същия начин (без фактическа подкрепа , подменяйки фактите с постулати и др.т.) , няма нищо общо с действителността....

И само като закачка - "И"-то между двете 2-ки дефинирам като конфликт на взаимодействие между две страни с неизвестно какви , но еднакви интереси.... :D ! Любопитен съм да знам какъв е точният резултат .....? :D .......

• Автор

Извинявайте, че пускам темата тук.

Пише се и се говори за радикален ислявм в България, особено в Родопите. Може ли хората, живеещи там да разкажат какво се случва в действителност, как живеят хората там, как се обличат, наистина ли напоследък се строт много джамии, както и имат ли приятели мюсюлмани, които рязко да са се променили? Чували ли сте за чужденци, проповядващи радикален ислям? Познавате ли хора, които от немотия и бедност биха стигнали до там?

искам да знам наистина ли нещата са сериозни или всичко е попресилено. Все пак още ме притеснява предсазанието на Слава Севрюкова, че Турция ще вземе част от България. не знам защо, но имам чувството, че турците въобще не са се разделили с имперските си амбиции и искат да възродят империята си............твърде много са мили и са ни приятели след това петвековно робство, а това ми намирисва на нещо много нечисто.

Иначе не, нямам против мюсюлманите, и принципно против турците нямам, но за радикалния ислям и имперските амбиции на Турция имам страшно много против!

Именно на твоето "имам много против радикалния ислям" разчитат тези, които разпалват религиозната нетърпимост и омраза в една страна, за да могат след това да я разпокъсат на парчета и "да се сбъдне предсказанието на Слава Севрюкова"!

Спомни си в съседна Сърбия как започнаха нещата - "имаме много против мюсюлманите" беше началото!

Старата максима "Разделяй и владей" е любим прийом на световните кукловоди от край време.

Радикален ислям НЯМА!

Както НЯМА и радикално християнство, или радикален будизъм!!!

Има инсинуации и внушения за реадикално "не знам какво си" с цел насаждане на нетърпимост и омраза между хората!

Ислямът не се определя от местоположението си на географската карта! Нито пък християнството се определя по този начин.

Ислямът е разбиране за Бога и Съществуванието и се определя от сърцето човешко!

По този начин се определя и християнството, и будизмът.

За едно сърце Христос е вдъхновение със своите благи думи, за друго сърце Мохамед е вдъхновение със своето преклонение и благовение пред Създателя, за друго сърце Буда е пътеводна звезда със своята екзистенциална мъдрост и проникновение.

Истинската религия е именно религиозността на човешкото сърце и тя винаги е любов и разбиране.

Политиците обаче винаги са искали да манипулират естествената човешка религиозност, за да разделят и владеят хората.

Нито Исус заема от Мойсей, нито Мохамед заема от Исус!

Просто всички знаещи знаят Едната Истина!

".....Публикувано изображениеby_chechi написа на 30 септември 2012 - 11:11 :

Радикален ислям НЯМА!

Както НЯМА и радикално християнство, или радикален будизъм!!! Има инсинуации и внушения за реадикално "не знам какво си" с цел насаждане на нетърпимост и омраза между хората!...." :)

Думата "радикален" е определение отразяващо набор от свойства и форми на проява на дадено теоретично , а от там и всякакво друго направление ....

"Радикален ислям няма !" е все едно да казвате "Кръгът няма ръбове!" .... :D

Което в смисъла на абстракция е така ! В действителността никъде не можете да покажете абсолютно идеален кръг...! :)

И отново стигаме до постулатите ( и др.т.) подменящи реално съществуващите факти....

Така , че радикален ислям има ! И въпросът е в каква степен е присъствието му у нас !.........

Не така грубо тук Бай Чечи ;)

...Излишно е да влизаме в необосновани спорове . Закономерно явление е определен начин на мислене да е в невъзможност да излезе отвъд собствените си граници на съществуване.....

Това вече, не е логика, а някакъв ред на мисли!

Само за уточнение - "чистата" логика , като абстракция съществуваща сама за себе си , представлява част от цялото (предвид окръжаващата ни действителност) и поради това е ограничена в собствените си области на съществуване ! "Приложена" към всичко останало по същия начин (без фактическа подкрепа , подменяйки фактите с постулати и др.т.) , няма нищо общо с действителността....

Отново не говориш за логика.

И само като закачка - "И"-то между двете 2-ки дефинирам като конфликт на взаимодействие между две страни с неизвестно какви , но еднакви интереси.... :D ! Любопитен съм да знам какъв е точният резултат .....? :D .......

Тук излезна много бързо от домейна на математиката ;) Тя борави с числа, с променливи, с параметри, пространства, а не със заинтересовани страни ;) На базата на информацията, която подаваш е възможно или невъзможно да се построи математически модел. В твоя случай е невъзможно поради непълнота на данните. Тук въобще няма как да детерминираме 2 и 2. Проблема спира да е математически!

До darkterminal (и не само):

....Струва ми се , че тотално сте се объркали в темата и не само....! :D

Кой тук говори за математика , макар тя да има някакво съвсем ограничено и странично приложение тук??!!!

....До колкото начина на мислене и в частност логиката на случващото се са нейна (на темата) неотменна част......

:no-no::D:no-no:

А що се отнася до информацията която съм дал като задача , ако сте това за което се опитвате да се представяте , щяхте да знаете че съм Ви дефинирал понятие за игра в условия на неопределеност и противодействие от страна на противника , очевидно неподдаваща се на ВАШАТА "математика" - справка "Теория на игрите" , която пък между другото , в частност включва в себе си и "чиста математика" описваща абстрактни , математични модели....

И ей , Богу! Не ми се играе със слаби играчи ! Губи се тръпката от забавлението , до колкото и за кибици ( да си мълчат и да си записват в тефтерчето) даже не стават..... :no-no:

• Автор

Думата "радикален" е определение отразяващо набор от свойства и форми на проява на дадено теоретично , а от там и всякакво друго направление ....

"Радикален ислям няма !" е все едно да казвате "Кръгът няма ръбове!" .... :D

Което в смисъла на абстракция е така ! В действителността никъде не можете да покажете абсолютно идеален кръг...! :)

И отново стигаме до постулатите ( и др.т.) подменящи реално съществуващите факти....

Така , че радикален ислям има ! И въпросът е в каква степен е присъствието му у нас !.........

Ислямът е религия, т.е. ислямът е връзката на човека с Бога, или ако искаш наречи го Съществувание, Дао и т.н.

Ето защо не може да се говори за "радикализъм", или "фундаментализъм" или прочие недомислици при религията Ислям (и изобщо при която и да е религия)!

Защото една религия не е политическа идеология, не е умствена концепция, която да можеш да определяш като радикална, фашистка, комунистическа, и т.н.

Религията е Любов - любовта на човешкото сърце към Създателя му. И само толкова - Любов!!!!

Нима можеш да наречеш собственото си сърце "радикално", или "фундаменталистко", или "комунистическо"!? :no-no:

Религията е Любов - любовта на човешкото сърце към Създателя му. И само толкова - Любов!!!!

няма ли да спреш да пишеш тази глупост като някакъв папагал, всеки ден този лаймотив го има в някое твое зомбирано изказване

---------------------------

някой ако не знае какво е лаймотив, идва от лаещ мотив, понеже имаме лай на куче и текста (лай-мотив), тоест мотива - думата лаймотив да не се бърка с локомотив

До darkterminal (и не само):

....Струва ми се , че тотално сте се объркали в темата и не само....! :D

Кой тук говори за математика , макар тя да има някакво съвсем ограничено и странично приложение тук??!!!

....До колкото начина на мислене и в частност логиката на случващото се са нейна (на темата) неотменна част......

:no-no::D:no-no:

А що се отнася до информацията която съм дал като задача , ако сте това за което се опитвате да се представяте , щяхте да знаете че съм Ви дефинирал понятие за игра в условия на неопределеност и противодействие от страна на противника , очевидно неподдаваща се на ВАШАТА "математика" - справка "Теория на игрите" , която пък между другото , в частност включва в себе си и "чиста математика" описваща абстрактни , математични модели....

И ей , Богу! Не ми се играе със слаби играчи ! Губи се тръпката от забавлението , до колкото и за кибици ( да си мълчат и да си записват в тефтерчето) даже не стават..... :no-no:

Ъхъхъхъ, чиста логика, чиста математика. Пък се оказва, че нито чистата е логика, нито математика. И проблема си си задал, така както се аргументираш. Това, което си дефинирал не минава за оператор дори и там където се опитваш да го сложиш ;)

П.П. Според математиката, която ежедневно ползвам 2 и 2 може да бъде 2 или 4 или дори 22, но винаги дава желязно детерминиран резултат в зависимост от това какво означава "и". Какво да го правиш? Логика брат!

• Автор

няма ли да спреш да пишеш тази глупост като някакъв папагал, всеки ден този лаймотив го има в някое твое зомбирано изказване

някой ако не знае какво е лаймотив, идва от лаещ мотив, понеже имаме лай на куче и текста (лай-мотив), тоест мотива - думата лаймотив да не се бърка с локомотив

А защо ти толкова се дразниш от Религиозността на човешкото сърце и неговата любов и преклонение пред Създателя му!?

Твоята реакция на отрицание на религиозността на хората е показателна за твоята собствена предубеденост.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.