Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за новините на турски език

197 гласували потребители

1. 1. За или против сте излъчването им ?

• за
      7%
      14
    • против
      83%
      166
    • не ми пука
      9%
      18

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

darkterminal , прав си че в САЩ има много канали само на испански , португалски и др. езици , даже ще стартира канал на български , НО това са регионнални канали , а не канал който се хваща от от цялата страна с обикновена антена ! Да има канал който е само на турски ... ама да си е частен , да се приема в определени региони !

ОК?

В САЩ няма национални телевизионни компании - всички са частни! Излъчваните телевизии са в зависимост от регионалния интерес и с кого е сключил договор собственика на местния ретранслатор. В такъв смисъл, няма канал, който се хваща от цялата страна с антена! На хората не им пука, на какъв език телевизия ще се излъчва, стига това да продуцира печалби. В същото време, американците са големи националисти. Явно не смятат, че другите езици се явяват пречка за изразяване на националната принадлежност. Апропо, отношението им към за различните религии и културни особености е същото!

Отделно, в която и институция да отидеш, държавна или частна, даже и по телефона да се обадиш и да кажеш, че не разбираш английски, краката ще си счупят да ти намерят преводач. Листовките на изпитите за правоуправление на автомобил пред DMV (еквивалента на административната част на КАТ), ежегодните данъчни декларации, документи за социална регистрация и купища, купища други официални, държавни документи, се предоставят на няколко езика, в зависимост от това, кои са най-говорените в региона.

Е да, ама там са 310 милиона души, не като нас седем.

Това пък, какво значение има?

В Русия има ли новини на немски??

За сметка на това в Швейцария има новини на немски, френски и италиански! В Канада вървят новини английски, френски и инуитски! В Мексико има новини на испански и indigeno!

• Отговори 277
  • Прегледи 30k
  • Създадено
  • Последен отговор

Без новини на турски от октомври

БНТ пуска канал за всички малцинства у нас

Новините на турски език ще паднат от програмата на БНТ 1 най-късно от октомври. Това е обявил генералният директор на националната телевизия Вяра Анкова пред лидера на "Атака" Волен Сидеров. По-рано днес той и депутатите от парламентарната група внесоха в медията близо 33 хиляди подписа срещу чуждоезичната емисия.

10-минутката новини на турски все пак ще продължи да се излъчва, но по нов регионален канал. Вероятно по него ще текат програми и за други от малцинствата у нас, заявила е Анкова пред партийния лидер.

Директорът на БНТ се съгласи с нас, че никъде в Европа няма подобно предаване - само за една малцинствена група. В момента тече обществена поръчка за доставката на техническо оборудване за новия регионален канал, по който ще се излъчват предавания за останалите малцинства, уточни Сидеров.

Въпреки това, протестите на "Атака" и импровизиирания палатков лагер в близост до "Сан Стефано" 29 ще продължат. От партията са получили 3-месечно разрешение от общината и ще продължат с демонстрациите, увери Сидеров.

Кампанията на Сидеров срещу новините на турски език започна още в края на 2009 г., когато той настоя да бъде проведен референдум дали да бъдат премахнати. Първоначално премиерът Бойко Борисов одобри идеята, но след последвалите веднага бурни реакции от обществени организации и политици, той оттегли подкрепата си. Самият президент Георги Първанов дори заяви тогава, че Борисов е влязъл в капан.

Скандалът обаче се разрастна, след като само два дни по-късно последва протесна нота от Турция, откъдето настояха България да спазва човешките права. Наложи се Борисов да увери в телефонен разговор турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, че правителството ще намери най-доброто решение на проблема.

Тогава от БНТ категорично отказаха да свалят новините и те продължават и досега.

изт.

Най-после! :P

Пак няма да се задоволим... Кажете ми в коя друга страна, се прави специален канал за малцинствата... Ако искат да гледат новини и разни други предавания, да вземат да понаучат малко езика. Това лично за мен е "замазване" на проблема.

Добре е... на мен не ми трябват турски новини.

НО САМО ЗА ЕДНО НЕЩО ТРЯБВА ДА ИМА ТУРСКИ НОВИНИ - МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО

ЗА ДА НЕ ПЕЧЕЛИ ДПС - ИЗБОРИТЕ, Турците трябва да разбират какво става в държавата, как се манипулират и тнт.. това може да стане само с медиите... така, че аз си бях ЗА да си останат тези новини.. а не за да се премахнат.

да подкрепям те AmopE, но ако изключим новият канал - забрави.

Добре е... на мен не ми трябват турски новини.

НО САМО ЗА ЕДНО НЕЩО ТРЯБВА ДА ИМА ТУРСКИ НОВИНИ - МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО

ЗА ДА НЕ ПЕЧЕЛИ ДПС - ИЗБОРИТЕ, Турците трябва да разбират какво става в държавата, как се манипулират и тнт.. това може да стане само с медиите... така, че аз си бях ЗА да си останат тези новини.. а не за да се премахнат.

:):eek: Браво бе, ти ми осмисли живота че съм бил манипулиран , и ти стожера на Истината ще ми казваш кое какво е реално по новините на турски хахахахахахахах ...

Редактирано от Hamza (преглед на промените)

Те щели да откриват нов канал за да могат всякакви малцинства да имат новини на техния език.

Знам немалко сирийци, израелтяни, африканци дори от Ангола и кубинци, както и немалко китайци, също имаме и доста силно малцинство македонци (да не забравяме, че сме признали Македония), има доста руснаци също, англичани в последните години се заселиха по селцата край моренцето ни...

Да продължавам ли? Що за безумие е тоз нов тв-канал за новини на всякакви езици?! Кой ще го плаща, държавен ли ще е... с чии пари, с чий човешки ресурс, как?!

Абсурдистан!!!

Hamza не сханах иронията ти... ако си в друга държава и няма новини на твоят роден език ще говориш друго, ама карай.

Новините на турски са измислени с точно определена цел - да отвличат вниманието от други проблеми. И това се осъществява доста успешно. :cheers:

Поради тази причина аз гласувах неутрално.

И аз мисля, че хората обръщат прекалено голямо внимание на тези новини.

Иначе доста ефективно се лъжат хлапетата, и както винаги най-големи п.... Волен ще внесе подписка за спирането им. :biggrin:

По принцип от създаването на АТАКА през 2005-та ако не се лъжа в прогрмата им има точка която включва спирането на тези новини. Още тогава беше внесена подписка, но потъна естствено. Поне Волен доказва, че е постоянен в исканията си и не се отказва. То е ясно, че винаги ще има по-наболели проблеми... дали цената на млякото, дали добавките в хляба или нитратите в зеленчуците и липсата на контрол по границата, дали митниците или социалните помощи... все има по-важни проблеми, но те се решават от тези натоварени с власт. Атака като такава досега не имала възможност нито да участва във властта (с изключение на няколко кмета, но те не са реално власт имащи, а са на бюджетна дейност правоимащи... колкото е отпуснато от бюджета). Реално НЕ трябва да има новини на какъвто и да е друг език освен българския по забележете Българската Национална Телевизия. Няма да се учудя, ако се намерят умници, които да искат да махнат "Национална" от азванието и дори такива, които ще искат да се махне и "Българска". И пак ще кажа... Абсурдистан!!!

• 2 седмици по-късно...

Според мен доста нагли претенции, обвити в изкривена фактология. Какво значи "български граждани, за които българският език не е майчин"??? Нали има ясно определение кой точно е официланият език за Република България? А да се иска от националната телевизия цял един канал само на турски.....И то с намеци за стабилно финансиране, вероятно с прозиход извън България. Това си е чиста културна инвазия с цел асимилация на част от населението! Много се държи на определянето на този потенциален канал като НАЦИОНАЛЕН, за да няма после основания каналът да се спре. За мен лично ще е огромна грешка разрешаването на нещо подобно, и без това една голяма част от българското население под икономически натиск се принуждава да се самоопределя като турско. С тази акция се предприема следваща стъпка към принудително потурчване на цели региони от България. Оттам нататък пътят към сепаратизъм е изключително кратък, с огромна вероятност за възникване на нова турскоговоряща държавица на мястото на нашите Родопи, аналогична на Косово.

Според мен доста нагли претенции, обвити в изкривена фактология. Какво значи "български граждани, за които българският език не е майчин"??? Нали има ясно определение кой точно е официланият език за Република България? А да се иска от националната телевизия цял един канал само на турски.....И то с намеци за стабилно финансиране, вероятно с прозиход извън България. Това си е чиста културна инвазия с цел асимилация на част от населението! Много се държи на определянето на този потенциален канал като НАЦИОНАЛЕН, за да няма после основания каналът да се спре.

За мен лично ще е огромна грешка разрешаването на нещо подобно, и без това една голяма част от българското население под икономически натиск се принуждава да се самоопределя като турско. С тази акция се предприема следваща стъпка към принудително потурчване на цели региони от България. Оттам нататък пътят към сепаратизъм е изключително кратък, с огромна вероятност за възникване на нова турскоговоряща държавица на мястото на нашите Родопи, аналогична на Косово.

Не виждам нищо нагло в изказването на Лютфи Местан, но виждам френетичния ти патос, твоя нагъл тон... както и изкривяване на фактите точно от твоя страна...

В България освен преобладаващото мнозинство от българския етнос, живеят и доста малцинства, като най-голямото от тях е турското малцинство, чиито майчин език е турския ( който поради исторически причини е остарял и в момента се явява като диалект на съвременния турски език )

Съгласно Конституцията на Република България , те имат същите права и задължения като преобладаващия български етнос... Недей бърка понятията български гражданин и българи , приобщавайки първото едно към едно с второто... Също така недей бърка и присвоява на Официалния език задължителност във всички аспекти и сфери на живота и културата в България...

“Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”

Конституция на Република България, чл. 6, ал. 2

България ако не знаеш е подписала и европейската "Рамкова конвенция за защита на малцинствата "

Ако не си я чел, ето ти я, пообразовай се.. Цък ..

А ето ти и още малко по отношение на малцинствата в България ... Цък..

П.С А да, и за твое сведение , аз съм от тези на които майчиния им език не е българския , макар че го знам доста по-добре от такива на които им е майчин ... :lol6:

П.П.С Но моите роднини, както съм казвал многократно, от по-старото поколение, не знаят почти никак български, и комуникират главно, и почти единствено на турски ...И за тях и такива като тях, са тези новини... Независимо дали ти харесва или не, това е факт...

Има веч еи много пенсионери от Англия, както споменах... за тях що пък да не направим и допълнителна емисия на Английски. Руснаци има също доста, сирийци, израелтяни и арменци. За тях какво прайм?! Няколко човека от родата ми са помаци. Другата сме ние... дето сме избягали, пра-дядовците ми де. Като малък помня, че ходих и си купувах хляб с някакви турски думи. Но съм бил много малък. Знам каква е съдбата на част от родата ми, знам и на другата. Има потурнаци има помаци... част от тях знаят турски, другиата част никога не са го и говорили. Всъщност знаят повече английски или немски дори. Защо досега Турция не направи новини на български, като има толкова изселили се потурчени българи там преди и след комунизма?! Ай сиктир...

Има веч еи много пенсионери от Англия, както споменах... за тях що пък да не направим и допълнителна емисия на Английски. Руснаци има също доста, сирийци, израелтяни и арменци. За тях какво прайм?!

Няколко човека от родата ми са помаци. Другата сме ние... дето сме избягали, пра-дядовците ми де. Като малък помня, че ходих и си купувах хляб с някакви турски думи. Но съм бил много малък. Знам каква е съдбата на част от родата ми, знам и на другата.

Има потурнаци има помаци... част от тях знаят турски, другиата част никога не са го и говорили. Всъщност знаят повече английски или немски дори.

Защо досега Турция не направи новини на български, като има толкова изселили се потурчени българи там преди и след комунизма?! Ай сиктир...

Това как се самоопределяш ти, си е твой проблем, ако щеш като индианец да се самоопределиш, това не променя фактите, нито историческата истина...

Сиктир или не сиктир това е... аз съм тук, така че ще се съобразяваш и с мен :angry23:

П.С И относно изселилите се в Турция, имам доста роднини и приятели сред тях , така че си сдържай малко наглия език чевирме, преди да ги обиждаш на потурчени... моя род за разлика от твоя ( макар че за твоя е доста съмнително какъв е по произход ) никога не е бил от българския етнос, както и огромната част от турците в България.. :mad:

Тази работа с новините на турски за пореден път показва, че ще се направи една говорилня, с която да се отвлече вниманието от други по-важни проблеми. :mad: А за турския етнос може да се направи нещо много интересно - да се провери доколко добре владее турския език, но съобразно турската книжовна норма. Имам предположение, че резултатите няма да са много добри. :angry23:

Hamza, кво излезе сега? Хем сте, хем не сте... какви сте турски-българи или български-турци. Аз се определям като българин, както и всички от родата ми. Брат ми е мюсюлманин (негов избор), но никога не е твърдял, че е турчин и дори му е смешно, ако му кажат така като разберат, че е хем българин, хем мюсюлманин и го питат: "Ама чакай сега, турчин ли си, или си българин!" Не знам дали знаеш, но в доста български народни песни за исляма се говори като за турска вяра. Оттам е тръгнало това определение, като да приемеш ли исляма, си потурчен, щото не индонезийци са ни поробвали. Ако бяха те, сега такива като теб щяха да си мислят, че са индонезийци. :cool: Прото такива питащи и учудени отказват да разберат, че и да са приели исляма, доста хора (не само от далечната част на моята рода), само за да се спасят от заколение, са приели исляма, но е факт, че са останали с българско самосъзнание... въпреки онова половин-хилядолетно "турско гости". Пра-дядото на моя дядо е бил убит от "турци" (потурнаците), заради това, че хем е мюсюлманин хем българин. Просто не можело... разбираш ли... едва ли не. И до днес помня една от бабите ми колко се страхуваше от потурнаците... защото казваше... "те са забравили че са българи, а сега са по-турци от султана". Това никога не може да бъде простено на турците. Нищо не са ни дали, но са взели много. Хубаво е да го осъзнаеш.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Тази работа с новините на турски за пореден път показва, че ще се направи една говорилня, с която да се отвлече вниманието от други по-важни проблеми. ;)

А за турския етнос може да се направи нещо много интересно - да се провери доколко добре владее турския език, но съобразно турската книжовна норма. Имам предположение, че резултатите няма да са много добри. :cool:

Можеш да направиш, но не виждам да успееш да докажеш нещо с този тест , да не споменавам че ще бъдеш разочарован повече от резултата отколкото аз :whist: ... Книжовния турски език пак ще си остане по-близък до говоримия диалектен такъв, отколкото българския книжовен до диалектния турски :hush:

Разбирам желанието ви да докарате вода от 100 кладенеца, особено на адхока, но с това не се променят фактите че в България има голямо турско малцинство, чиито майчин език няма никаква връзка с българския ... А точно за това са и новините на турски ... На който не му харесва, мисля че посочих причините по горе, да пие една студена вода, и да ходи да реве "хайдушката" на арменския поп ако ще...

Hamza, твоя работа си е ако се самоопределяш като турчин. Хм, сега ми хрумва нещо. В Германия има около 5 или 6 милиона турци... пък може и да са 10... една част са от тези странните български-турци или турски-българи... дето аз ги знам като потурнаци. Хем такива, хем такива... Германия е в ЕС и България е в ЕС. Та, ето го моето предложение: нека Германия ни даде пример. Ние ще оставим новините на Турски, когато в Германските национални телевизии според провинцията, се излъчват и там новини на турски. Ако не щат, ние ги махаме също. И без това вече сме прецедент в това отношение. И то не защо някой ни го налага, а просто българите сме си гостоприемни хора. Я виж турците ги търпяхме половин хилядолетие на гости... заради едните турски чек*и. :cool:

Редактирано от adXok (преглед на промените)

По скоро твоята работа е видяла жабата че подковали коня, и тя кракнала за подкови ..мдам.. Няма връзка м/у примерите които даваш, защото в Германия турското малцинство е отскоро, а не исторически от столетия , и не всички имат германско гражданство ... А и твърдението ти май ще трябва да се провери, има чуждоезикови канали в Германия, почти съм сигурен, но на какъв език ще трябва да се провери..

В коя друга държава (Европейска) има новини на езика на някое малцинство, аз поне не знам такава!

В коя друга държава (Европейска) има новини на езика на някое малцинство, аз поне не знам такава!

В повечето европейски страни няма така наречените "национални " телевизии ... като нашата БНТ ..

А за Германия, сега намерих че има телевизионни канали на чужд език...

Yol TV - сателитен турски канал, със седалище Кьолн.

Kanal Avrupa - телевизионен турскоезиков канал, със седалище Дуисбург

За сведение DW-TV (Deutsche Welle) е на немски и английски език ( понеже е международен канал )

Hamza, ти нещо по инерция говориш. Че в момента и в България има поне два (според моят кабелен оператор) турски канала, които мога да гледам без проблем от София. Ако не знаеш сателитната технология на предаване на телевизионни сигнали в последните 30 г. се е развила доста добре. Ще кажеш, повечеот хора са стари, нямат кабелна, сателитни... хващат само "Канал 1". Като се свалят сегашните новини на турски, те няма да знаят кво става в ДПС-то, но пък то ще знае какво става стях при всички случаи. Наистина си е електорален проблем... :cool: Е, сещай се, ама еврейско малцинство в Германия и почти цяла Европа има от стотици години. Не мога да се сетя за едни новини на иврит или йидиш по Германска телевизия или някоя друга в ЕС, хем както знаем, Германия дори плаща на Изрел немалка сума пари всяка година от Втората Световна насам... и пак няма такива новини. И какво като турското малцинство "е от скоро". Всъщност си прав... те там нямат още гермаснко ДПС. Затова и нашето тука ще се разпадне, както е тръгнало. И по-добре.

Драги Хамза, нито съм патетичен, нито нагъл. Напротив, ти много нагличко и арогантно обиждаш, и не само мен, а всеки, който не споделя високопарното ти мнение. Когато в Конституцията се приеме, че турският език е официален за България- ОК, нека има канали, сериали, реалитита и т.н. на турски. Друг е въпросът колко хора ще ги гледат и разбират.... Аз също не съм роден в България и майчиният ми език не е български, но като гражданин на България приемам българският език за официален и нямам претенции да слушам новини по националната телевизия на други езици. Ако ти имаш проблем с разбирането на българския език- пропускът си е само твой. А ако пък не ти харесва ситуацията с телевизията- защо просто не се преселиш в държавата с майчиния ти език? Там никой няма да ти пречи да слушаш и гледаш новини и прочее на родния ти език. Тук никой не е длъжен да се съобразява с теб, щом се определяш като представител на чужда култура и народност, напротив, точно ти си длъжен да уважаваш законите на страната, в която пребиваваш. Който има проблем с интеграцията- без значение дали е турчин, циганин, арменец, евреин- няма място в съответното общество. Дали обаче ще дочакаме ефикасни закони за това....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.