Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за новините на турски език

197 гласували потребители

1. 1. За или против сте излъчването им ?

• за
      7%
      14
    • против
      83%
      166
    • не ми пука
      9%
      18

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Росен Марков опита публично харакири

Публикувано изображение

Председателят на Партията на българските мъже Росен Марков направи опит за публично самоубийство днес пред сградата на Народното събрание.

Бдителни цивилни полицаи обаче изскочиха от тълпата зяпачи и предотвратиха харакирито на варненеца, съобщи Булфото.

Служителите на реда използваха електрошок, за да неутрализират Марков. Акцията се разигра около в 16.10 часа, когато започна поредната емисия новини на турски език по БНТ.

Марков за пореден път протестира по меко казано нетрадиционен начин срещу новините на турски език.

На 10 ноември Росен Марков се самозапали пред сградата на БНТ. Над 20 хиляди души само за 5 дни (12 - 16 август 2009 г.) във Варна се обявиха в подписка срещу новините на турски език.

Според варненеца общо над 60 000 души са се подписали в личната му подписка и в социалната мрежа Фейсбук срещу предаванията на турски в единствената обществена телевизия.

news.dir.bg

Хайде пак

• Отговори 277
  • Прегледи 30k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ей, голям артист...."направи опит" и "за пореден път" вече звучат смешно....

По темата - Не, новините на турски език са ненужни.

Малко извън темата - В последни дни забелязвам едно необичайно околобългарско циркулиране в турските медии и всякакви разновидности на статии от рода на тази...

Интересно е поради факта, че турците нямат никакви познания и спомени от присъствието си в България, а още по-малко знаят нещо свързано с Батак.

Страно ми е, защо точно сега някои насочват внимание имено там.

Съвременниците на етническите прочиствания твърдят следното:

Januarius Aloysius MacGahan - Дженюариус Алойшъс Мак Гахaн - 1844–1878; Основоположник на разследващата журналистика! Роден е в градчето Ню Лексингтън, в средата на щата Охайо!

През юли 1876 той е нает от водещия либерален вестник във Великобритания, лондонският Daily News, за да извърши нещо, което на съвременния език се нарича „журналистическо разследване"– да повдигне завесата пред постъпващите от България сведения, че паравоенни формирования, башибозуци, са извършили грозни зверства над българското население.

Разкритията на Мак Гахан показват истината за насилията и зверствата, извършени през 1876 година в Батак, предизвикват вълна от яростни протести в Европа и разтърсват правителството на Бенджамин Дизраели в Англия, което подкрепя Високата порта и прави опити да минимизира и тушира сведенията за кланетата в България. Бъдещият британски премиер и лидер на опозицията Уилиам Гладстон, като последица от разкритията на Мак Гахан, публикува своята статия „Насилията в България" (Bulgarian Horrors), която завършва с призива: „нека турците понесат последиците от своите злодейства по единствения възможен начин– като понесат себе си вън от България".

В репортажа си "Батак- долината на смъртта" Джанюариус Мак Гахан рисува детайлно покъртителна картина на погребаните в църквата хиляди жертви на Баташкото клане:

"Това, което ни се стори маса от камъни и боклук под нас, е в действителност огромна грамада от човешки трупове, покрити отгоре с тънка прослойка от камъни.Целият черковен двор е изпълнен с тях на дълбочина от три до четири фута и ужасната миризма идва именно от тях...Това беше ужасяващо зрелище-зрелище, което ще ме преследва цял живот. Малки кървави главици се показваха там, в разкапващата се маса, смазани под тежките камъни;малко краче, дълго колкото пръст, на което месото, преди да има време да се разложи, бе силно изсъхнало поради ужасната горещина; малки бебешки ръчички, протегнати , сякаш молеха за помощ: бебета, които са умрели, очудени от яркия блясък на сабята и червените ръце на свирепооките мъже, които са я размахвали; деца, които са умрели сред писъци, от уплаха и ужас; млади момичета, погинали в плач, ридания и молби за милост; майки, умрели в усилие да заслонят със слабите си тела своите малки дечица...Всички те лежат тук заедно, разпадащи се в една ужасна маса.Сега те са млъкнали завинаги. Няма сълзи, няма викове, нито писъци от ужас, нито молби за милост. Житото изгнива по нивите, а жетварите гният тук, в черковния двор".

"Шефкет паша,изгорил Пазарджик и изклал почти всички негови жители при възмутителни обстоятелства, е повишен на виден пост в двореца на султана в Цариград", – съобщава Мак Гахан. А за Ахмед ага, капитан на група башибозуци, който също така се е отличил с изключителна свирепост, изклал 8000 души в Батак, изгорил живи 200 жени и деца в училището американският кореспондент дава унищожителна характиристика: "Това е един долен и брутален невежа, който не може нито да чете, нито да пише, и който е бил възпроизведен в ранг паша, ... с оная изтънчена подигравка, с която Ориентът се отнася към европейските искания за справедливост, ... беше назначен в комисията, която да преследва и накаже башибозуците."

Мак Гахан трудно може да бъде обвинен в пристрастие към българите. Той честно признава пред читателите си :"Аз мисля,че хората в Англия и изобщо в Европа имат доста погрешна представа за българите .Винаги чувах да се говори за тях като за обикновени диваци, които не били по-цивилизовани от американските индианци. Трябва да си призная,че самият аз,и то не много отдавна, не бях далеч от поддържане на същото мнение. Аз бях учуден и вярвам ,че повечето от моите читатели ще се учудят, когато научих,че почти няма българско село без училище.Тези училища там, където не са изгорени от турците са в цъфтящо състояние...Истината е,че българите наместо диваци, за каквито ги смятаме,са в действителност трудолюбиви, упорити в работата, честни , образовани и мирни хора"

От страниците на "Дейли нюз" писмата на Мак Гахан биват препечатвани от цялата европейска преса.Огненото перо на Дженюариус Мак Гахан разбужда вълни от състрадание и желание за помощ на угнетените българи.В защита на българите се вдигат Виктор Юго, Оскар Уайлд, Фьодор Достоевски, Иван Тургенев, десетки интелектуалци от други европейски страни.

В репортажите на Мак Гахан е описана изключителна жестокост, която трудно може да се възприеме с днешна дата. За това ще направя само линк към английския текст на "Turkish Atrocities in Bulgaria" - Турските зверства в България. Ако някой се интересува - има начин да разбере какво е написано.

Това аз наричам етническо прочистване!

За съжаление, ние турците сме способни на такива неща :down: .

Слагам се под общ знаменател, което не е самоирония, просто наблюдения от дълбокомислените разсъждения на представители от масата в Турция.

Много, много фанатизиран народ. Всички видове медии разпространяват само насилие в емисиите си и допълнително подклаждат обществения огън.

Самата страна е в нещо, като мини гражданска война. Югоизточните части на страната са много рядко населени, има сериозно воено присъствие и постоянни престрелки с терористите от ПКК.

Всеки ден се чува за убит войник, терорист, което в един момент става напълно безразлично и обикновено, като новина за състояние на пътищата например. Понякога терористи нападат някоя отдалечена казарма и избиват към 20-ина войника, това по-хваща окото.

Всеки ден някъде по градовете се осъществяват атентати и прочие и прочие...

После по тв-то, се наглеждахме на опечалените родители и близки, скандирания на вбесена група, която обяснява детайлно какво ще направи с кюрдите-терористи и обратното, щото всички кюрди се възприемат за терористи в Турция.

Друга особеност е, че в анадола почти не са чували, че републиката е наложена отдавна от Ататюрк и държавен служител не би трябвало да означава подкупно лице... Водят се от собствени канони и правила, наложени от шерията т.е същтествуват големи родове, начало, на които са така нареченият Ağa. Много кръв се лее, когато някой от рода пренебрегне правилата наложени от старейшината в групата. Да не говорим, ако имаш някакви пререкания и проблематични взаимоотношения с хора от шерията.

Всичко това и още много, които нямам нужното търпение за да напиша, пречупиха турското в мен и никога повече няма да ми мине през главата да живея повече в Турция. От сега нататък, тази географска част от света, за мен е само туристическа дестинация.

Редактирано от SultaN_MuraD (преглед на промените)

Всеки народ си има особености от този сорт, SultaN_MuraD.

Турция не е по-различна от Грузия, например.В Албания пък все още съществуват кървавите вендети от средновековието и се избиват цели родове заради обида в миналото....

Места по света всякакви, нрави - също.

Важното е да си избереш едно място, където се чувстваш що-годе добре и да си живееш така, че да не пречиш на останалите около тебе.

А тоя - Росен Марков все още не мога да разбера наистина ли е толкова ненормален, колкото изглежда, или просто се прави на такъв....

...

После по тв-то, се наглеждахме на опечалените родители и близки, скандирания на вбесена група, която обяснява детайлно какво ще направи с кюрдите-терористи и обратното, щото всички кюрди се възприемат за терористи в Турция.

...

Сериозно ли говориш?

До колкото знам, кюрдите са около 20 милиона!

Това означава, че имаме направо гражданска война в Турция ...

Партия АТАКА оттегли искането си за премахване на новините на турски език по БНТ.

Лидерът Волен Сидеров е изпратил писмо до председателя на парламента с позицията си.

изт : тел."СКАТ"

http-~~-//www.vbox7.com/play:c5693b11

изт : тел."СКАТ"

http-~~-//www.vbox7.com/play:c5693b11

Ей на това се дразня. Тв СКАТ си я знаеме, Волен си е същия...

Най-неприятен бе представителя на ДПС и неговото лаконично изказване, ей така се печелят гласовете на малцинствата, или по-точно не се губят.

Супер дразнещ и допълнително задълбаващ в един напълно безсмислен спор - Новините на Турски.

Всички мои братчеди, които неимоверно му са се кефили, замислете се. Новините на турски ли ще ви създадат повече и по-добри работни условия, те ли ще спомогнат за внедряването ни в българското общество?

Защото с тези нелепи конфронтации, ДПС ни/ви дистанцира и отделя в самостоятелно функциониращи общества.

Щом живеете в България и сте български граждани, дръжте се като такива. Щото, на който му е неприятно може спокойно да си ходи в Турция, а там няма да ви посрещнат с отворени обятия - защото ние за тях сме българските гяури и никога няма да станете "турци" там. А момента на отрезняване е жесток, и закъснялото "на света е България само една" - се преглъща като бодлива тел.

Замислете се, те не ни приемат, а какво ние сме направили за да го направят?

Колко от нас имаме български знамена вкъщи?

Защо от центровете - Кърджали, Разград, Шумен не се организират на всеки 3-ти март, под егидата на ДПС шествия и митинги с турски деца - рецитиращи творби на Ботев и Вазов?

Защо ДПС не прави всичко възможно в тези ядра с турско население да се учи перфектен български, с качествени, изцяло български преподаватели?

Защо ДПС търси вечно врагове, а не сътрудници?

В началото ще е трудно, може дори българите да се присмиват и обвиняват с лицемерие, но впоследствие ще се замислят и преоценят нещата. Но за да се направи това, трябват кадърни кадри, дългосрочна, далновидна политика, а най-важното, желание!

За съжаление, казвам отново за съжаление - ДПС нямат ни едно от изброените качества.

Аз съм за. Не виждам нищо лошо да има новини на турски по нашата национална телевизия (която никой не я гледа) след като по турската национална телевизия (която също никой не гледа) има новини на български. И за разлика от наште циганотурско подобни хорица, новините на българск са много правилни... А също така има новини на български по някакви кабеларки в Испания , Украйна и Молдова... както и няколко вестници. Какъв голям проблем са ви тея новини дето са 5 минути в най-негледаното време не можах да разбера. И не, не съм турчин, но познавам много турци и от тях съм виждал по-добро от много българи. А иначе, че от ДПС са толкова нагли и надути, че се пукат по шевовете, това си е ясно, но турското малцинство не ви е виновно, че тея гадове 8 години ядяха свински пържоли в Sin City на ваша сметка...

Редактирано от neco89 (преглед на промените)

Аз съм за. Не виждам нищо лошо да има новини на турски по нашата национална телевизия (която никой не я гледа) след като по турската национална телевизия (която също никой не гледа) има новини на български. И за разлика от наште циганотурско подобни хорица, новините на българск са много правилни...

А също така има новини на български по някакви кабеларки в Испания , Украйна и Молдова... както и няколко вестници.

Какъв голям проблем са ви тея новини дето са 5 минути в най-негледаното време не можах да разбера.

И не, не съм турчин, но познавам много турци и от тях съм виждал по-добро от много българи.

А иначе, че от ДПС са толкова нагли и надути, че се пукат по шевовете, това си е ясно, но турското малцинство не ви е виновно, че тея гадове 8 години ядяха свински пържоли в Sin City на ваша сметка...

Новинте на Български не съществуват в ефирно време на ТРТ-тата, а само в сайта на Турската Национална Телевизия. Иначе има един напълно кюрдски канал - ТРТ 6.

Редактирано от SultaN_MuraD (преглед на промените)

Гласувах не ,но има БНТ е единствената телевизия ,която изписва своя знак на кирилица , другите телевизия било то частни или национални са с латиница и сега се питам нашия български език нямаше ли измислена една традиционна азбука измислена от Кирил Философ ? Навсякъде се пропагандира латиницата дори повечето от защитниците на българската реч пишат български език с латински символи ,а това може ли да се нарече български език предавана в писмена форма.

neco89 прав си. Турците са много свестни хора.Мой съсед беше за кратко в Турция и се върна много доволен от там!Глупаво е да се мисли,че пак ще ни колят,бесят,изнасилват... Както днешна Германия няма вина за Холокоста , така и днешна Турция няма вина за 500-те години робство! Гледйате реално ,а не на пропагандата на някои наши парти! И аз съм за турските новини!

Правят референдум за новините на турски

Публикувано изображение

Ще бъде организирано допитване до народа дали да има новини на турски език по БНТ, обяви на пресконференция лидерът на “Атака“ Волен Сидеров след среща с премиера Бойко Борисов.

Сидеров отбеляза, че според "Атака" в държавните институции и в медиите на държавна издръжка трябва да се използва само официалният за страната - български език. Той уточни, че ако някоя общност иска предаване на майчин език, може да използва кабелните телевизии, например.

Премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепя идеята за референдум, съобщи БТА. По думите му правата и свободите на малцинствата ще бъдат гарантирани. „По никакъв начин не искаме да се чувстват други хора, пренебрегнати. Надявам се, че ще направим всичко възможно българските мюсюлмани да знаят, че това не е срещу тях”, каза Борисов.

Той даде пример с много европейски държави, където били свиквани подобни референдуми.

„Именно референдумът ще каже – ако референдумът каже „да” - новините остават", добави министър-председателят.

Според него основната идея на този референдум е темата за новините на турски език в национален ефир да не се експлоатира политически.

Парламентарната група на „Атака” е внесла в Народното събрание необходимите 48 депутатски подписа за искане за референдум за новините на турски език в националния ефир. Според Конституцията за това са необходими подписите на 1/5 от депутатите. Може да се смята че подписите са събрани, добави Волен Сидеров.

Очевидно има хора, които имат интерес да раздухват етнически проблеми. Това каза във връзка с идеята за референдума секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. По думите му новините на турски език не пречат и са необходими за нормалното демократично развитие на България.

news.dir.bg

дано на референдума да отиде всеки - ако остави другите да решават вместо него - резултата ще е грешен... и това че са свестни хора нищо не значи, и аз познавам доста (и за мене те не са турци, щом за родени тука, живеят и работят тука). американците хич не са свестни - врат си носа където трябва и не трябва ама им целуваме гъза... и правете разлика междъ националната телевизия и кабелен канал... канала го гледа който има кабелна - даже може в една кабелна да го има, а в друга не, националната всички я гледат, особено тия дето нямат кабелна... който иска да си гледа новини - по кабелната, да си гледа в нета... ама що да ги гледат всички останали? да земем и на циганси да пуснем новини по националната телевизия тогава...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Не е честно да се обвиняват че всички турци са не знам си какви но просто тук в България нямат място.А и да искат някакви права.Който не е доволен да се засили към Хасково и от там знае на къде :eek:

Категорично против , изобщо не ми се влиза в задълбочени дискусии по въпроса. А които не иска ще има и сопа а нека да ходи после на екскурзия в Европа

Аз не съм предубеден... просто както казах си познавам " стоката " ... това означаваше крайния резултат на анкетата.....

Визираш отговорилите против ,които се предполага,че са предимно българи...?Демек са "стока".

Не се опитвай да ме убедиш,че това е просто идиом някакъв си!

Айде пак глупостите на бат Волен - Недоволен. Народа трябва да се занимава с всякакви глупости,но не и да се търси изход от кризата. Социалните ни програми клонят към  -∞, работещи хора не получават заплати с месеци и мизерстват точно преди най-светлият христянски празник Коледа. Толкова ми е коледно, че просто не мога да изкажа възхитата си от държавници,политици,икономисти и тем подобни идиоти.  Нека има референдуми за тъпи предавания по телевизията,нека има...те ще ни хранят...

Борисов успокои Ердоган за новините на турски

Публикувано изображение

Правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език в ефира на Българската национална телевизия, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас.

Това е уверил в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права", се казва в декларация на Министерството на външните работи на Турция, за която се разбра по-рано.

Двамата премиери са обсъдили състоянието на съвместните проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, както и възможностите за насърчаване на двустранния стокообмен между България и Турция. Тема на разговора между двамата е било и предстоящо посещение на българския премиер в Турция в началото на следващата година.

Лидерът на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад огласи в Страсбург безпокойството си пред лидерите на другите политически групи за плановете в България да се организира национален референдум, за да се спре кратката емисия новини на турски език по БНТ, която се гледа в България от малцинството, говорещо на турски език, съобщиха междувременно от групата на АЛДЕ, предаде "Фокус". По искане на АЛДЕ тази тема ще бъде включена в дневния ред на Европейския парламент през януари.

„Българското правителство трябва да се осъзнае. Подкрепяйки искането на „Атака” за национален референдум по въпрос за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство. Тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици. Закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост, включително и като нарушаване на принципа от Договора за ЕС за не-дискриминация на основата на етнически произход и език”, каза Ги Верхофщад.

news.dir.bg

Лидерът на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад огласи в Страсбург безпокойството си пред лидерите на другите политически групи за плановете в България да се организира национален референдум, за да се спре кратката емисия новини на турски език по БНТ, която се гледа в България от малцинството, говорещо на турски език, съобщиха междувременно от групата на АЛДЕ, предаде "Фокус". По искане на АЛДЕ тази тема ще бъде включена в дневния ред на Европейския парламент през януари.

Какво безпокойство бе пичове, тези хора, които нямат българско самосъзнание, не могат да искат права на българи, защото не се чувстват такива. То не може хем да си турчин, циганин, или незнам си какъв и да искаш права, а като трябва да направиш нещо за България - Йок.

Хайде тогава този от Стразбург пусне новини и на български навсякъде, където има българи...

По-голяма политическа тъпотия от този референдум не си спомням. Кво ми пука за някакво тъпо десет минутно предаване по канал 1? А за референдума ще се пръснат милиони, които иначе може да се похарчат за нещо по-разумно. Утре ще има референдум: "За или против предаването на Звездев" после "За или против шоуто на Слави" после сигурно ще има "за или против сериала Алф по GTV" после референдум за "Да се смени ли логото на бтв" и още куп глупости. Сериозно има ли някой на който да му пука за това предаване? Ако Волен не беше повдигнал въпроса едва ли някой изобщо щеше да е чувал за тези тъпотии. И ако този рферендум наистина се проведе надали ще има и 1% избирателна активност.

Редактирано от query (преглед на промените)

Разбира се че такива новини не трябва да има. Още повече че съществуването им е не по-малка проява на дискриминация от отсъствието им. Да се махнат, след като е допуснато да се появят обаче ще е по-голям кретенизъм и от самия факт на съществуването им.

90 000 хиляди са били пуснали телевизорите си по време на новините,това показало изследване.Е то това е ясно,че и черен екран да пуснат по канал 1 пак толкова ще има,защото има много стари хора и болни и мързеливи които са готови да изтърпят 10 мин. от колкото пак да сменят канала. Тези новини дразнят и българи и турци.Турците си гледат директно от сателита.Другите държави като при тях е демокрация защо и те не си сложат новини на турски,че нас ще упрекват. Ако не ги свалят новините на турски аз предлагам и всички предавания и филми да са на турски,поне като ще е да е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.