Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чудо в Стамболийски! Поп каза: Стани! И саката проходи

Featured Replies

Чрез медиите успяха да ни объркат, насочвайки мисълта ни към всякакви маловажни неща.

Този път имаше реакция и в социалните мрежи, и на Президента, когото по начало не харевам. Но този път мисля, че реакцията му беше правилна. Бе, щом и жена му се включи, значи нещата са сериозни.  ;)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 194
  • Прегледи 14,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Този път имаше реакция и в социалните мрежи, и на Президента, когото по начало не харевам. Но този път мисля, че реакцията му беше правилна. Бе, щом и жена му се включи, значи нещата са сериозни.  ;)

Не знам защо, но в главата ми се върти мисълта за опасност от държавен преврат.

Какво ли не мисли объркан човек!

Ще останеш поразен колко са "достоверни" и колко НИЩО не се е променило в отношенията между хората(например). На бас, че гласуващите за Атака не са от нашия контингент :) - на вярващите. Но я се опитай обаче да разколебаеш някого... :) Често говориш за манипулации... а замислял ли си се, че няма аспект, в който ти(като човек) да не приличаш на другите хора, т.е. всички ние(хората) можем да бъдем манипулирани и можем да манипулираме. По различен начин разбира се. Доста е пъстър живота, за да слагаме под общ знаменател... Ти как мислиш?

Едни твърдят, че Библията е дословно вярна, други ми твърдят, че трябвало да се интерпретира. Е като е така, какво й е божественото на тая художествена измислица? Те басните на Лафонтен и творбите на Ескзюпери са същата работа, но за сметка на това нямат непочтеното намерение да те манипулират, но казват общочовешки истини. Едни "Клетниците" да прочетеш, ще намериш по-полезно отколкото в цялата Библия. Андрешко ми се вижда по-полезен. Религията, базирана на манипулативна художествена измислица не е нищо повече от манипулативна заблуда. Да, за манипулации говоря. И не, един мислещ и разсъждаващ човек е доста трудно да се подаде на манипулация.

Крайно време е за Народен Съд и разстрел на всички управляващи, злоупотребили с положението си в България

Ми не, това си го мисли поне 80% от народа. Важното е, кой би се решил да направи нещо реално. Иначе виртуално вече съм метнал по няколко ядрени гранати на институциите :whist:

:) Ами, ами... Кой ще го направи този преврат?

Ами, ами... Кой ще го направи този преврат?

Ти. Нали коментираше колко си бил обезпокоен и недоволен?

Между другото, много мотиви и теми описани в Библията са били интерпретирани в художествената литература. В този аспект, тя е много важен източник, без който не може да бъде разбрана Западната историята на култура и изкуство. Това го признава даже Докинс в "Делюзията Бог" (в последната глава).  

Ти. Нали коментираше колко си бил обезпокоен и недоволен?

И? Това не значи, че ще правя преврат. Участвам в протестите, които считам за смислени и справедливи. В този например.  

Крайно време е за Народен Съд и разстрел на всички управляващи, злоупотребили с положението си в България

Предположих, че просто така си пишеш. Или сериозно си представяш, че подобно нещо е възможно. Ако е така, значи вярваш в чудеса по-големи от това в Стамболийски. ;)

Абе я ми кажете, като е толкова маловажно, защо толкова хора се изсипаха все в тая тема и пишат ли, пишат... Ми преместете се в друга, пък ние ще си дъвчем чудесата и библията, както подобава за малоумници. Ама ха :tongue2:

Това вече него очаквах точно тук

Подкарайте и свещениците после, не че ще е за сефте. Този например нали благословил Станишев, ама и това не помогна.

От държавен преврат щеше да има смисъл, ако имаше държава. От френската революция насам хората нищо по-оригинално не могат да измислят сякаш, освен да слагат каруцата пред коня и да сглобяват света с главата надолу, ... по визията на Бахтин :D

По маловажните въпроси ще помисля после, че се разсеях...а обикновено съм концентрирана точно над такива. Върти ми се смътно в главата сега един образ от "Бесове", Шигальов - онзи с тетрадките. Който обмислил нов ред за света и човечеството и тръгнал от абсолютната свобода и стигнал (ллогически) до абсолютното робство.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Абе я ми кажете, като е толкова маловажно, защо толкова хора се изсипаха все в тая тема и пишат ли, пишат... Ми преместете се в друга, пък ние ще си дъвчем чудесата и библията, както подобава за малоумници. Ама ха :tongue2:

Аз отклоних темата. Признавам. Но това е в съгласие с мъдростта на Библията, където, знаеш, се казва:

Има време за всяко нещо.

И срок за всяка работа под небето:Време за раждане, и време за умиране; Време за насаждане, и време за изкореняване насаденото; Време за убиване, и време за изцеляване; Време за събаряне, и време за градене;' Време за плачене, и време за смеене; Време за жалеене, и време за ликуване; Време за разхвърляне камъни, и време за събиране камъни; Време за прегръщане, и време за въздържане от прегръщането; Време за търсене, и време за изгубване; Време за пазене, и време за хвърляне; Време за раздиране, и време за шиене; Време за мълчание, и време за говорене; Време за обичане и време за мразене; Време за война, и време за мир. Каква полза за онзи, който работи От онова, в което се труди той? Видях труда, който даде Бог на човешките чада, за да се трудят в него. Той е направил всяко нещо хубаво на времето му.

Книга на Еклисиаста 3:1-11

Тъй че сега е време за това, според мен:

Тъй че сега е време за това, според мен:

Хубаво, и аз без малко да отида. Съпругът ми за пореден път ми се скара, че не се интересувам от важни неща, отиде, върна се преди двайсет минути и каза, че бил само той, дори разпространителите ги нямало. Той между другото написа нова конституция, главата ми е гръмнала вече, но това си е мой проблем разбира се :)

Сигурно затова се сетих за Шигальов.

и каза, че бил само той, дори разпространителите ги нямало.

Може. Не помня къде си локализирана, но в София си беше, както трябва. И във Варна, май. Нямам още много инфо.

Той между другото написа нова конституция,

Е, много станаха вече. ;) Между другото, Янаки Стоилов, който го помня като аситент (предаваше ни Философия на правото или нещо такова) и начинаещ политик, днес се държа много достойно - единствен от БСП гласува "против" и каза, че е "за" ВНС и нова Конституция. Той по принцип е именно специалист по Теория на правото и Конституционно право.

Какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, храни и днеска нашата земя хубава. Ботев ,сега да дойде и да види какви свине и тикви ражда ,нащата земя.

Е, много станаха вече. ;)

Нека, нали се оплакваш, че енергията на хората не се насочвала накъдето трябва. Енергията следва мисълта, останалото следва по подразбиране. Само че ето например в цитата от еклесиаст, който даваш

Каква полза за онзи, който работи От онова, в което се труди той? 

това още не е разбрано и времето още не е дошло. Затова тъпчем в кръг според мен. Искам да кажа, че очакваме лични ползи, а те ни най-малко не са гарантирани, нито обещани, освен от фантасмагориите, в които вярваме. Правителства и техните членове, царе и богове, нищо не може да промени това от Еклесиаст.

Правителства и техните членове, царе и богове, нищо не може да промени това от Еклесиаст.

В светкавични, революционни, радикални промени не вярвам. Вярвам в еволюцията (нямам предвид точно в тази на Дарвин ;) ).

Какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, храни и днеска нашата земя хубава. Ботев ,сега да дойде и да види какви свине и тикви ражда ,нащата земя.

Е, според Бенковски и тогава е било същото, ако се вярва на Захари Стоянов. 

В светкавични, революционни, радикални промени не вярвам. Вярвам в еволюцията (нямам предвид точно в тази на Дарвин ;) ).

И откога? :ohmy: Останала съм с впечатление, че не одобряваш цикличните теории. Или е от скептичния ти период.

А по повод на теориите, доста хора се измъкват с въпроса - а ние кога ще живеем? Ами ето това е животът, да му се радваме, що не. Да четат и да не четат проповедника, пак ще стигнат до същия въпрос.

Имаше някаква приказка за отшелник ли беше, който стоял под едно дърво и медитирал. Минал овчар с овце, които водел към пазара за продан. Станало му любопитно, седнал до отшелника и го попитал - "За какво мислиш?"

"За бога."

"А  знаеш ли за какво си мисля аз в момента?"

"За бога."

"Не позна, мисля си как ще продам овцете."

"Наистина пак за бога, само че твоят бог първо трябва да ги продаде, да вземе добри пари за тях, по пътя обратно да го нападнат разбойници, да го оберат и пребият, и след това да се обърне и седне под това дърво..."

Нещо такова беше.

И откога? :ohmy: Останала съм с впечатление, че не одобряваш цикличните теории. Или е от скептичния ти период.

Сансара е циклична, но може да вървиш нагоре по-колелото или да се спускаш надолу. От абсолютна гледна точка е едно и също, но от относителна - има голяма разлика. "Скептичен период" ли съм имал? Да не съм Пикасо - син период, розов период и т.н. ;) Шега, но нали знаеш, какво казва Пушкин за хората, които никога не се променят?

Шега, но нали знаеш, какво казва Пушкин за хората, които никога не се променят?

Не.

когато исус умрял на голгота  извикал "свършено е!" и завесата в храма беше разкъсана на две. това показва, че службите в земното светилище бяха приключени завинаги и че той, повече няма да се връща  в земното светилище.. както свещеника влизал в земното светилище само веднъж в годината, за да го  очисти , направено е крайното изкупление, за тези, които могат да се възползват от неговото посредничество и по този начин той очиства светилището......следващото явяване на исус ще бъде при второто пришествие не по рано.тогава се казва,  че всички ще застанат пред съда на христос, "за да получи всеки според каквото е правил в тялото, било добро или зло" (2 Кор. 5:10).

това,че всички ще чакат в гроба до съдния ден е указано в йоан

13 И никой човек не е възлезъл на небето, освен тоя, който е слезъл от небето-Човешкият Син, който е на небето.

нали обичаш да четеш еклесиаст ..ами там е писано ..защо ме питаш:

7 и пръстта да се върне в земята, както е била,

а духът ще се върне към бог,който го е дал.всичко според както  е писано в битие:

7 И ГОСПОД Бог образува човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание, и човекът стана жива душа.

къде е давид-в земята,къде е авраам-в лоното авраамово- погребан в пещерата малпелах.

20 Но сега Христос е възкресен от мъртвите и стана първият плод от починалите.

много е ясно нали?

Много, няма що. Само че аз по съвсем друг начин ги разбирам всички тези цитати, защото не мисля за Христос като за една единствена и неповторима личност, а като за принцип във всеки човек. И тогава смисълът става съвсем друг, не че изчезва. Плътта не може да възлезе на небето, "живата душа" (нефеш, жизненото дихание + ума) ще извърви, образно казано, много, много дълъг път, докато самосъзнанието умре напълно за цикличното битие на преражданията и се слее с духа на синовността Христос, който в действителност е жив, вечен и единен с Отеца. При вас това е духът на Машиах, който се носел още преди сътворението над водата.

Това естествено не е официалната версия )

Не.

По памет и не мога да ти цитирам източник - Само глупакът и магарето никога не променят първоначалното си мнение. Нещо такова беше.

По памет и не мога да ти цитирам източник - Само глупакът и магарето никога не променят първоначалното си мнение. Нещо такова беше.

Твърде политическо изявление.

Твърде политическо изявление.

Да, може да бъде схванато и така. Допълвам от мен - но не под влияние на политическата конюнктура.

• Автор

:) Ами, ами... Кой ще го направи този преврат?

По всяка вероятност някои от управляващите.

По всяка вероятност някои от управляващите.

Не лоша статия: http://avtorski.pogled.info/article/46369/Smeshno-li-Vi-e-drugaryu-Smeshnishev

А инак Татяна Вайсберг в коментара си, цитиран в темата за протестите у нас, го казва много точно:

"Според тълковния речник мафиотизацията е налице тогава, когато взаимоизгодното сдружаване на политици и престъпници прерасне в смъртоносна зависимост. Това е предпоследният етап от един процес, в който подземният свят вече е извършил толкова много услуги на надземния, че няма как да му се откаже, ако поиска нещо. Последният етап е, когато подземният свят вече няма нужда от услуги, защото е на място, от което сам може да си ги прави."

• Автор

В град Стамболийски, в храм „Св. Троица” (бул. ”Тракия” №30) по време на празничната литургия отец Стоян Божурин ще извърши молитва за преодоляването на духовната криза, от която боледува нашето общество, за смирение, умиротворение и благоденствие на българския народ, както и за вразумление на правителството и политическия елит. Начало на Светата Литургия е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ 

http://www.focus-news.net/?id=n1794858

Дано и този път стане чудо! ;)

нови писания ли се мъчиш да пишеш,или пак имаш някой единствен оригинал,дето е най истински и най верен.

..и така се появяват едни неземни глупости и тълкувания..дето променят смисъла на писаното.

Без коментар.

Само в детската градина се нуждаят от персонификации. Там (тук де) заради особеностите на умовете се смята в ябълки и круши. И всички са щастливи - и нещастни, разбира се, щото двете вървят в комплект.

О стадо нещастно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.