Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религиите днес

Featured Replies

преди 4 часа, Гретел написа:

Аман   😃 Не стига, че се подлъгахме да четем за орг@змите на Ошо, ами сега и за пениси.

Ами взет е пенис и с него е направен нов човек. Това е най-смисленото изречение от цялата дандания екотерични бълнувания в тази тема. Ти предлагаш, че с вълшебен меч е разделена хромозома и пак се получава човек, а само една брънка да се промени и резултата ще е морков. Ти делиш хромозоми, все едно е бала сено. Отделно Отеца създава. Ами отецът е бащата. Бащата какво ползва за да зачене?

Аз съм единствения, който търси логика в написаното. Вие търсите чудеса, сякаш сте още 7-годишни деца, които се кефят на приказки.

Нека бъде светлина - бебето се ражда от тъмнината на бял свят и проплаква. В началото бе словото.

• Отговори 690
  • Прегледи 60k
  • Създадено
  • Последен отговор

"7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа."

Т.е. Бог създава жива душа. Тук може би трябва да се зададе въпросът дали в текста изобщо става въпрос за физическото тяло. 

преди 5 часа, Aumi написа:

Добре, дай да видим какво пише в еврейската Тора, или Танак, което е различно от Стария завет, вкаран в християнската Библия.

Хм. Аз  говоря за грешни преводи и за размяна на места на думи  и за неправилно членуване.Затова и уточних в един мой пост  за определителния член ,защото неговата употреба или неупотреба променя коренно текста. Не знам защо е необходимо да повтарям едно и също нещо. Нечленуваната форма на адам в контекста на акта на  Сътворението ,означава сътворяването на човек /човечеството/, а не на Адам.

Може ли да цитираш какво точно пише там за създаването на човека?

цитирах го. Върни се и прочети.Просто не внимаваш и ме караш да правя повторения.

Не, не се отричам. Само посочвам, че интерпретациите относно написаното, могат да бъдат безкрайни.

значи,веднъж заявяваш ,че в Библията няма споменаване на двуполови, но ти твърдиш ,че Адам е двуполов.Иначе дали ще кажеш хермафродит или двуполов е едно и също. Но карай, това въобще не е тема на дискусия.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

"7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа."

Т.е. Бог създава жива душа. Тук може би трябва да се зададе въпросът дали в текста изобщо става въпрос за физическото тяло. 

ами става въпрос. Даже е посочено от каква субстанция прави това тяло. Обаче това ,което е по Негово подобие е нешама;)Това е сходството на адам с висшите сили, които нямат материално тяло и са безсмъртни.  Живеейки в Ган Еден адам  е бил безсмъртен.Когато Хашем решава да създаде адам, тогава човекът е бил най-близо до него.После близкият за Хашем адам ,все повече се отдалечава от него и се превръща в  нещо чуждо за него. После се появява членуването  и адам става Адам, който  нарушил неговите заповеди. Адам е изтонен от Ган Еден и става смъртен.

• Автор
преди 3 часа, valkiria1 написа:

цитирах го. Върни се и прочети.Просто не внимаваш и ме караш да правя повторения.

Аз исках да ми цитираш еврейския Танах, за да направим сравнение с текста от християнската Библия.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

значи,веднъж заявяваш ,че в Библията няма споменаване на двуполови, но ти твърдиш ,че Адам е двуполов.Иначе дали ще кажеш хермафродит или двуполов е едно и също. Но карай, това въобще не е тема на дискусия.

Нали казах, че това е моя интерпретация, за която не настоявам по никакъв начин, че е вярна или правилна.

............................

ТЕКСТЪТ НА ЕВРЕЙСКАТА БИБЛИЯ И ТЕКСТОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Първоначалните ръкописи на Стария завет не са достигнали до нас. Ние разполагаме с относително по-късни ръкописи на еврейската Библия и древните преводи. Староеврейският текст, плод на дейността на много поколения преписвачи, често е променян и преиначаван. Тъй като в ръкописите навлизат много грешки, задача на старозаветната текстология е да възстанови точно думите, които са били записани през най-ранния стадий на писменото им фиксиране.

Текстовете на книжниците (соферим). Явно няколко столетия текстът на Стария завет не е бил строго установен. Книжниците-преписвачи от ранния период (около 500 г. пр.н.е. - 100 г.), наречени "ранни книжници (соферим)", го преиначават: грешат при преписването, като чуват, прочитат и изписват неправилно една или друга дума. Срещат се правописни грешки; пропускат се, повтарят се и се разместват думи, изрази или цели изречения; неразбираемите и оскърбителните думи "се поправят"; правят се добавки с редакторски пояснения и изводи; подреждат се един след друг различни варианти на един и същ текст; бележките в полетата се възприемат по-късно като част от първоначалния текст и се поставят на места, които не им принадлежат. Всичко това довежда до извънредното многообразие на варианти.
...............

http://truden.com/article515.html

преди 4 часа, valkiria1 написа:

става въпрос. Даже е посочено от каква субстанция прави това тяло. Обаче това ,което е по Негово подобие е нешама;)Това е сходството на адам с висшите сили, които нямат материално тяло и са безсмъртни.  Живеейки в Ган Еден адам  е бил безсмъртен.Когато Хашем решава да създаде адам, тогава човекът е бил най-близо до него.После близкият за Хашем адам ,все повече се отдалечава от него и се превръща в  нещо чуждо за него. После се появява членуването  и адам става Адам, който  нарушил неговите заповеди. Адам е изтонен от Ган Еден и става смъртен.

Нешама е подобието, имаме ли го ние сега? То било “сходството”. Какво е това “сходство”, от каква материя е направено? И къде е ева, тя с главна буква ли е Ева ли е или ева, когато е била направена? нали двамата с Адам са били изгонени от Ган Еден? Дали адам не е станал Адам когато се е “появила” Ева? Може би тогава адам е разделен и става смъртен, което означава, че умира и се РАЖДА.

преди 12 часа, Aumi написа:

Библията е написана така, че нещата да не са много ясни

Редно е да кажем, че като писана от хора, вместо от Бога, на самите пишещи нещата хич не са им били ясни.

преди 12 часа, Aumi написа:

не знам защо Ошо го свързвате винаги със секса и с оргазмите

Защото на това се крепи неговата комуна, където и спринцовките и жените са общи:

"Днес мога да кажа, че съм освободен от Ошо вътре в себе си. Но много години съм преживял последиците от седемте години живот в комуната, където употребата на наркотици като хашиш и LSD беше норма. Например, имаше един период в живота ми, когато не можех да спя в продължение на месеци – ден и нощ. Само силни приспивателни ми даваха няколко часа забвение. Тогава аз се разболях от агрофобия – страх от открити пространства, и в продължение на месеци не напусках дома.

За всички, които идваха в комуната не за месец или два, а за години, това  приключи с тежка травма. Какво ни задържаше там? Не е преминаващо усещане за щастие, свобода, еуфория. Струваше ни се, че ние принадлежим към просветения елит. Целият свят за нас бе разделен на две половини: “ние” и “те”. “Те” – това са всички други хора, които не са свързани с комуната, за които не е достъпно това, в което ние сме посветени. Повечето от нас бяха на възраст, когато хората обикновено изграждат себе си, семейството си, кариерата, бъдещето. Дадохме на комуната всичко, което имахме – най-добрите години, нереализираните си способности, парите, и излязохме от там без семейство, деца, пари, жилище, работни места, професии …

Имах късмет, че не се разболях от СПИН и не се самоубих, след като завърших живота си в комуната на Ошо, така че аз считам себе си отговорен за това, да разкажа на колкото е възможно повече хора за истинското лице на Ошо и неговите последователи. Бях наивен, увлечен от лъжливите идеи на лидера и почти бях загубил своята идентичност. Съжалявам за загубената енергия, за загубените години. Избягвам хора, които все още са под влиянието на Ошо, а с тези, които като мен са се отървали от него, аз се срамувам да се срещна, точно както те с мен. Ние няма какво да си спомним."

Автор Шели Шрайман

преди 11 часа, Aumi написа:

За мен, Ошо не е сексуален обект и няма как нито да си задам този въпрос, нито да отговоря, защото е безсмислен.

Ама те кефи идеята да си имаш харем от момчета, нал тъй. В комуната няма предразсъдъци и задръжки, няма мое, няма твое.

• Автор
преди 4 минути, Myanmar написа:

Защото на това се крепи неговата комуна, където и спринцовките и жените са общи:

Автор Шели Шрайман

Ти, освен тази статия, която се върти в интернет пространството, защо не вземеш да четеш Ошо, този за когото се говори в статията.
Интелигентен човек изглеждаш, пък се подвеждаш толкова лесно по платени статии.

Вземѝ попрочети самия източник и тогава говорѝ, критикувай го за това което казва!

преди 10 часа, valkiria1 написа:

става въпрос за нещо сътворено от Хашем, а не заченато  и родено от някого

А Отец баща ли е или не, че с лека ръка отрече това, не тълкование, ами най-логично нещо?

преди 10 часа, valkiria1 написа:

Парадокса е,че взимат свещените писания на евреите, правят ги първа част от своите и ги наричат СЗ

Парадокса е защо евреите са плагиатствали от предишните религии. Някак неетично е да обвиняваш, че някой е откраднал откраднатото от теб. Хайде, да кажем, че е като знанието, не се краде, а се ползва, ама не може днес аз да се обява за откривател на топлата вода и всеки, който ползва топла вода от този момент да го наричам плагиат.

преди 10 часа, Aumi написа:

Това е моята интерпретация и не твърдя, че тя е най-вярната, най-истинската, най-достоверната или най-приемливата.

Е за какво я пишеш изобщо тогава?

преди 10 часа, ncl написа:

Ако приемем интерпретацията за хермафродита, защо го е разделил?

Интересен въпрос.

Човекът е бил самотен, и освен с животните, е нямало друго човешко същество с което да общува.

Е нали си говори с някой, който е по негов образ и подобие. Как си самотен, докато си в общение с не кой да е, а самия Господ?? Съвременната дефиниция на католиците, ако не греша, за Рай е вечно общение с Господ като умреш. Значи Адам е бил в Рая и физически и душевно. И Господ какво, решил е, че не му е достатъчен, непълноценен е живота му на Адам и му създава още едно създание от една кост... Няма логика в това!

18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.

Тука, май ще се окажеш права. Не самота, а помощ в някакви начинания, в които Господ не ще да участва е причината да направи жената. А съдейки по това, че стават жена и мъж след изпъждането от Еден, и това, че до този момент забременяване няма, излиза, че са практикували ан@лен секс.

преди 10 часа, ncl написа:

А защо не е създал направо мъж и жена?

Свършила му е калта.

преди 9 часа, Shiniasu написа:

Ами пръстта си има физически измерения. Защо реши, че няма?

• Автор
преди 10 минути, Myanmar написа:

Е нали си говори с някой, който е по негов образ и подобие. Как си самотен, докато си в общение с не кой да е, а самия Господ?? Съвременната дефиниция на католиците, ако не греша, за Рай е вечно общение с Господ като умреш. Значи Адам е бил в Рая и физически и душевно. И Господ какво, решил е, че не му е достатъчен, непълноценен е живота му на Адам и му създава още едно създание от една кост... Няма логика в това!

Има, няма - така пише! Че Господ Бог е казал, че не е добре човекът да бъде сам, и че трябва да му създаде помощник.

Може би, за да му помага в обработването на градината.

15 И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Нечленуваната форма на адам в контекста на акта на  Сътворението ,означава сътворяването на човек /човечеството/, а не на Адам.

Това го помня. Много съм те чел. Ама това в оригиналния запис на Библията ли е?

Всъщност тя е писана през 1600 година и малко преди н.е., ако помня правилно?

преди 32 минути, Гретел написа:

Нешама е подобието, имаме ли го ние сега? То било “сходството”. Какво е това “сходство”, от каква материя е направено? И къде е ева, тя с главна буква ли е Ева ли е или ева, когато е била направена? нали двамата с Адам са били изгонени от Ган Еден? Дали адам не е станал Адам когато се е “появила” Ева? Може би тогава адам е разделен и става смъртен, което означава, че умира и се РАЖДА.

Създадох отделна тема за това, защото ми е интересно:

преди 19 минути, Aumi написа:

защо не вземеш да четеш Ошо, този за когото се говори в статията

Чакам да се запознаеш с Адолф Хитлер преди да говориш за него, а ти издигаш твоя сектант над далеч по-стойностни хора.

И нека истината се знае. Ти може да си мечтаеш за групов секс в ошовска комуна и безплатни наркотици, но хора, които са изживяли този ад разказват на каква цена е това. Твърде висока.

преди 21 минути, Aumi написа:

Вземѝ попрочети самия източник и тогава говорѝ, критикувай го за това което казва!

Него ФБР го е "критикувало" и опандизило, няма нужда аз да го съдя. Най-големият биотерористичен акт в историята на САЩ е дело на комуната му. Ненадминат е Ошо и неговите хора!

преди 9 минути, Aumi написа:

сам, и че трябва да му създаде помощник

Сам, сам, ама в някой деликатни дейности, а не като да няма с кой да си говори. Затова смятам, че предположението ти, че жените са създадени за секс звучат съвсем достоверно.

преди 10 минути, Aumi написа:

Може би, за да му помага в обработването на градината.

Най-великото същество на света, създало цялата Земя за ден-два има нужда някой да му плеви градината? Бегай от тука бе haha.png

Вие четете ли какво пишете? Първо го превъзнасяте, после излиза, че е скучняр, та създава приятели на Адам, и Господ няма сили да си плеви градината, нищо, че плевелите всъщност са негово дело и са му отнели някаква част от секундата, за да засели цялата планета с тях.

преди 13 минути, Aumi написа:

15 И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.

И точно в тоя момент взе да си буквалистка. Плодове, градина, Еден, това са перфектните метафори.

преди 31 минути, Myanmar написа:

Ами пръстта си има физически измерения. Защо реши, че няма?

Може да е метафора за елемента земя и всъщност да става въпрос за по-финна материя. Не твърдя, че е така, просто го предлагам като възможност. Иначе Блаватска разглежда точно този въпрос за разделението на половете много обстойно. Не помня в коя точно книга обаче. Не го намирам за важно. 

• Автор
преди 48 минути, Myanmar написа:

И нека истината се знае. Ти може да си мечтаеш за групов секс в ошовска комуна и безплатни наркотици, но хора, които са изживяли този ад разказват на каква цена е това. Твърде висока.

Аз не съм си и помисляла, но вие проектирате собствените си фантазии върху мен.
Защо винаги свързвате Ошо със секса? Или той наистита действа на вашето подсъзнание, като събужда сексуалният ви нагон!

преди 48 минути, Myanmar написа:

Най-великото същество на света, създало цялата Земя за ден-два има нужда някой да му плеви градината? Бегай от тука бе

5 И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.

преди 52 минути, Shiniasu написа:

Може да е метафора за елемента земя и всъщност да става въпрос за по-финна материя.

Какво наричаш "финна материя"?

преди 28 минути, Aumi написа:

Защо винаги свързвате Ошо със секса?

Голяма част от хората в неговата комуна са били болни от венерически болести, следствие от безразборните секс оргии.

"Спомням си как в Бомбай се добрах до богат шейх от Саудитска Арабия, представих се за французин и го попитах дали иска да прави секс за $ 1000 с красивата ми сестра (в комуната ние всички се считаме за братя и сестри). По-голямата част от членовете на комуната работеха на тежка работа – строителство на къщи, прекарване на пътища. Нямаше почивки. Работехме за доброто на комуната безплатно по 12 часа на ден. Комуната не побираше всички желаещи – много от тях бяха принудени да наемат къща в Пуна, от което цените там страшно скочиха и бяха с малко по-ниско, отколкото в Европа.

Ошо раздели жените от комуната на два вида: красиви и грозни. От първите той избираше наложниците си, а на вторите даваше власт и те ръководеха комуната, вменявайки на останалите членове своите комплекси. Една такава грозотия ръководеше медицинския център на общината, добре бе запозната с отровите и умело ги използваше, за което получи прозвището “сестра Менгеле”.

В комуната жените избираха мъже за секс, а не обратното: всеки ден мъжете се нареждаха по протежение и покрай тях минаваха жените, за да си изберат  партньор за през нощта.

… Когато комуната се премества от Индия в Америка (Ошо бяга там, криейки се от затвора за неплащане на 40 млн. дълг към данъчното ведомство на Индия, първите на частния самолет са заможни негови ученици от Холивуд, които са купили в Орегон за над $ 7,000,000 огромен парцел). След това в САЩ се преместват членовете на комуната и първото нещо, с което започват е да строят вила и басейн за Ошо (за отопление на басейна впоследствие отивали няколко хиляди долара на месец), а след това и домове за обкръжението му. Самите членове на комуната живели в каравани – по шест души в стая, без климатик."

Оппаааааа Olivia Wilde Reaction GIF

преди 32 минути, Aumi написа:

5 И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.

Да си чувала, че умът е градина, която иска грижи?

преди 1 час, Aumi написа:

Аз исках да ми цитираш еврейския Танах, за да направим сравнение с текста от християнската Библия.

Берешит 1:26- адам е нечленувано -וַיֹּ֣אמֶר אֱלֹהִ֔ים נַֽעֲשֶׂ֥ה אָדָ֛ם בְּצַלְמֵ֖נוּ כִּדְמוּתֵ֑נוּ וְיִרְדּוּ֩ בִדְגַ֨ת הַיָּ֜ם וּבְע֣וֹף הַשָּׁמַ֗יִם

Берешит 2:23 адам е членувано וַיֹּאמֶר֮ הָֽאָדָם֒ זֹ֣את הַפַּ֗עַם עֶ֚צֶם מֵֽעֲצָמַ֔י וּבָשָׂ֖ר מִבְּשָׂרִ֑י לְזֹאת֙ יִקָּרֵ֣א אִשָּׁ֔ה כִּ֥י

В различните преводи  собственото име се явява на различни места/сега нямам време да ги изброявам/ и това променя смисъла на писаното ,вероятно поради различните тези или позиции на преводачите.Както писах вече /това е за последен път/ единствения начин да проверим дали е състоятелен превода е ,че в иврит ,когато "адам" се появи без определителен член е вероятно да става въпрос за Адам като собствено име, защото собствените имена в иврит не се членуват.

жената /иша/-אִשָּׁ֔ה

мъжът /иш-עַל־כֵּן֙ יַֽעֲזָב־אִ֔ישׁ אֶת־אָבִ֖יו וְאֶת־אִמּ֑וֹ וְדָבַ֣ק בְּאִשְׁתּ֔וֹ וְהָי֖וּ לְבָשָׂ֥ר אֶחָֽד׃

В Берешит 3:17......... וּלְאָדָ֣ם אָמַ֗ר כִּֽי־שָׁמַעְתָּ֮ לְק֣וֹל אִשְׁתֶּךָ֒ וַתֹּ֙אכַל֙ מִן־הָעֵ֔ץ אֲשֶׁ֤ר צִוִּיתִ֙יךָ֙ לֵאמֹ֔ר לֹ֥א и

и в Берешит  3 :21  превода не е Адам , а е адам , което буквално означава " и на човека...."/ у-ле-адам/  .....וַיַּעַשׂ֩ יְהוָ֨ה אֱלֹהִ֜ים לְאָדָ֧ם וּלְאִשְׁתּ֛וֹ כָּתְנ֥וֹת ע֖וֹר וַיַּלְבִּשֵֽׁם׃ (פ

и пр..пр...

за сравнение Битие 3:21 -И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.

Въобще прегледай Битие 3 в двата варианта и сама ще се убедиш.

току-що, valkiria1 написа:

за сравнение Битие 3:21 -И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.

Ауул, потъна Ауми. Тя досега се бореше за тревопасност, а сам Бог коли и дере.

Да не говорим, че първото убийство е извършено от земеделеца Каин и е убит животновъда Авел.

преди 1 час, Гретел написа:

Нешама е подобието, имаме ли го ние сега? То било “сходството”. Какво е това “сходство”, от каква материя е направено?

Нешама е  душата. Това е превода на думата.

преди 1 час, Гретел написа:

И къде е ева, тя с главна буква ли е Ева ли е или ева, когато е била направена?

Търси я в Битие 3..там се явява за първи път с името си.

Преди това е иша.

пп нали се сещаш, че като не следиш диалога, няма да повтарям до безкрайност едно и също нещо.

преди 1 минута, valkiria1 написа:

пп нали се сещаш, че като не следиш диалога, няма да повтарям до безкрайност едно и също нещо.

Като ти е угодно повтаряш. Само на неудобните въпроси мълчиш.

• Автор
преди 34 минути, Myanmar написа:

Да си чувала, че умът е градина, която иска грижи?

Ако умът е градина, какво са животните? А жената взета от реброто?

преди 23 минути, valkiria1 написа:

Берешит 1:26- адам е нечленувано -וַיֹּ֣אמֶר אֱלֹהִ֔ים נַֽעֲשֶׂ֥ה אָדָ֛ם בְּצַלְמֵ֖נוּ כִּדְמוּתֵ֑נוּ וְיִרְדּוּ֩ בִדְגַ֨ת הַיָּ֜ם וּבְע֣וֹף הַשָּׁמַ֗יִם

Берешит 2:23 адам е членувано וַיֹּאמֶר֮ הָֽאָדָם֒ זֹ֣את הַפַּ֗עַם עֶ֚צֶם מֵֽעֲצָמַ֔י וּבָשָׂ֖ר מִבְּשָׂרִ֑י לְזֹאת֙ יִקָּרֵ֣א אִשָּׁ֔ה כִּ֥י

В различните преводи  собственото име се явява на различни места/сега нямам време да ги изброявам/ и това променя смисъла на писаното ,вероятно поради различните тези или позиции на преводачите.Както писах вече /това е за последен път/ единствения начин да проверим дали е състоятелен превода е ,че в иврит ,когато "адам" се появи без определителен член е вероятно да става въпрос за Адам като собствено име, защото собствените имена в иврит не се членуват.

жената /иша/-אִשָּׁ֔ה

мъжът /иш-עַל־כֵּן֙ יַֽעֲזָב־אִ֔ישׁ אֶת־אָבִ֖יו וְאֶת־אִמּ֑וֹ וְדָבַ֣ק בְּאִשְׁתּ֔וֹ וְהָי֖וּ לְבָשָׂ֥ר אֶחָֽד׃

В Берешит 3:17......... וּלְאָדָ֣ם אָמַ֗ר כִּֽי־שָׁמַעְתָּ֮ לְק֣וֹל אִשְׁתֶּךָ֒ וַתֹּ֙אכַל֙ מִן־הָעֵ֔ץ אֲשֶׁ֤ר צִוִּיתִ֙יךָ֙ לֵאמֹ֔ר לֹ֥א и

и в Берешит  3 :21  превода не е Адам , а е адам , което буквално означава " и на човека...."/ у-ле-адам/  .....וַיַּעַשׂ֩ יְהוָ֨ה אֱלֹהִ֜ים לְאָדָ֧ם וּלְאִשְׁתּ֛וֹ כָּתְנ֥וֹת ע֖וֹר וַיַּלְבִּשֵֽׁם׃ (פ

и пр..пр...

Въобще прегледай Битие 3 в двата варианта и сама ще се убедиш.

А как на иврит се разбира кога е Адам и кога адам, след като няма големи букви?

Големите букви, са само в превода.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Може да е метафора за елемента земя и всъщност да става въпрос за по-финна материя. Не твърдя, че е така, просто го предлагам като възможност. Иначе Блаватска разглежда точно този въпрос за разделението на половете много обстойно. Не помня в коя точно книга обаче. Не го намирам за важно. 

Това е проблема. Разглеждате Тора през призмата на източните учениния. Веднъж вече уточних, Тора е Петокнижието на Мойсей, а не на източни гуру-та . Блаватска си е чиста доза  шарлатанка. От различни религии и учения,сглобила нещо  и абортирала теософията.

преди 9 минути, Myanmar написа:

Представи си, че емисията новини за тази вечер по българската телевизия е подготвена от македонци и пак македонци са ги прочели на "чист български език". Mein Got и се пляскам по челото.

Озвучаването на буквата "з" се произнася зайн, но зайн още значи трибуквеника между яйцата. И нормално се приема, че живееш в квартал "рук".
Пенис пък е пин.

Това му е шибаното на иврита, че за никакъв чеп не става и върши работа само вътре в  Израел. С същия успех можеш да се обявиш за Винету и да раздуваш за битието на чероките или ирокезите надълго и на широко години наред по българските форуми. Разбира се тънкостите на езика ги поднасяш като майчин. Трагедията идва по-късно, когато си разобличен, че Карл Май не е никакъв Westman, защото никога не е бил в Израел, a просто пишел сказките си за Поразяващата ръка от компа в родната ямболска прерия.

преди 37 минути, Aumi написа:

А как на иврит се разбира кога е Адам и кога адам, след като няма големи букви?

Големите букви, са само в превода.

В моя пост, който си цитирала е обяснено за н-ти път.

преди 53 минути, Myanmar написа:

Мисля,че в друга тема ти "казах"... след като нямаш подходящото отношение и обиждаш, комуникация с теб няма да има.  Просто няма смисъл да ме цитираш и да задаваш въпроси.Обаче,можеш да четеш евангелия ,в тях има много вяра и нищо друго. Да не забравиш да ги лайкнеш със сърчица.:lol6:

преди 22 минути, valkiria1 написа:

Това е проблема. Разглеждате Тора през призмата на източните учениния. Веднъж вече уточних, Тора е Петокнижието на Мойсей, а не на източни гуру-та . Блаватска си е чиста доза  шарлатанка. От различни религии и учения,сглобила нещо  и абортирала теософията.

За някой, който вярва, че Тора не е заимствана от по-ранни източници, може и да е проблем. Аз предпочитам при възможност да намеря представеното в един източник и в други. 

преди 49 минути, Aumi написа:

Ако умът е градина, какво са животните? А жената взета от реброто?

А какво ли могат да са плодовете?

И кой се грижи за градината, за да роди плодове, вместо да буреняса?

преди 16 минути, valkiria1 написа:

... след като нямаш подходящото отношение и обиждаш, комуникация с теб няма да има.

Еее, ама Ти ще ме лишиш от сношение с Теб и ще ме изпъдиш от Рая да ходя в изгнание. Сега разбирам какво му е било на Адам...

преди 16 минути, valkiria1 написа:

Просто няма смисъл да ме цитираш и да задаваш въпроси.

Викаш едно е да пиша глупости и ти да се правиш на велика като ме поправяш, съвсем друго е да задам въпроси, които ти клатят табуретката, от която се правиш на висока.

преди 9 минути, Shiniasu написа:

За някой, който вярва, че Тора не е заимствана от по-ранни източници, може и да е проблем.

Недей така. Валкирия ми обясни, че няма да ми отговаря, когато я питам защо евреите са крали чужда религия. Ако я питам защо други са крали религия от евреите, там може да се включи.

преди 1 час, Myanmar написа:

Какво наричаш "финна материя"?

Материя съставена от по-малки частици и с по-бърза скорост на вибрация от познатата. В някои учения, дори и душата се разглежда като материална, както и ума и мислите. Духът и материята се разглеждат като крайности, полюси и отделно едно от друго са немислими. 

току-що, Shiniasu написа:

Материя съставена от по-малки частици и с по-бърза скорост на вибрация от познатата.

За нещо езотерично ли говориш или за конкретни частици?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.