Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кошче на раздела

Featured Replies

Не, момче. Нямам претенции върху истината, никога не съм имала, но затова, пък, вие, които не знаете нищо за ислямския свят, такъв, какъвто е в своята същност, щото сте расли на сянка като саксиени цветенца в стая, имате претенции, че знаете всичко. Знаете, да - нянката на мама си само. Но да ми изкарвате една религия - деспотична по своята същност, налагаща себе си с кръв по целия свят, за нещо, каквото не е, има да вземаш да стоя и да гледам безучастно. Защото знам, за разлика от теб, какво представлява тя в червата. А тя поробва само такива като теб - наивници с преклонени главички, които не могат да мислят сами.

Добрев и не само него - всичко чета, но най-много ми пада на сърце Ганчо Ценов и проучванията на Чилингиров, дано направят раздел История в сайта.

Ами не съм пригодена, да - фереджето не ми стои добре - твърде задушаващо е в летните жеги. А и не понасям миризмата на овнешко, примесено с аромата на запръжки от зехтин.

А ти, овенче, като си толкоз ербап и така скачаш и се пениш и хвърляш къчове, що не идеш в Либия, да те видим тогава? Знаеш ли как обичат арабите такива пламенни момченца като теб... за това Ислямът какво казва - айде раздуй ти - спецът.

Явно и в евентуално бъдещия раздел няма да си много убедителна с Генчо Ценов и П.Добрев....

А за исляма, както казах, след като не ти е харесвало и си искала да ходиш с къси полички, да беше си останала в Бг ...  да си хрупаш краставиците с кората за да не ти мирише на овнешко и зехтин хахахах 

Религията е деспотична може би защото има правила и закони... Ако не искаш закони, пресели се на луната, защото закони има навсякъде ....  дори така любимото ти християнство има закони и канони, да не говоря за сектите на които се любуваш  :)

• Отговори 2k
  • Прегледи 127,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Явно и в евентуално бъдещия раздел няма да си много убедителна с Генчо Ценов и П.Добрев....

А за исляма, както казах, след като не ти е харесвало и си искала да ходиш с къси полички, да беше си останала в Бг ...  да си хрупаш краставиците с кората за да не ти мирише на овнешко и зехтин хахахах 

Религията е деспотична може би защото има правила и закони... Ако не искаш закони, пресели се на луната, защото закони има навсякъде ....  дори така любимото ти християнство има закони и канони, да не говоря за сектите на които се любуваш  :computer2:

Ти не само си злобен, но си и ужасно ограничен. За християнството и колко го долюбвам, трябва да слезеш само една тема по-надолу от тази, но нали си кон с капаци, само в любимия Ислям отваряш.

Момче - аз бях дете още, когато съм била тук и там, за разлика от теб, а на едно дете не му ходят дълги поли май. И още от дете видях прекрасно какво представлява ислям в действие. А ти си неосведомен и това те прави смешен с прибързаните ти изхвърляния, които цапат само върха на обувките ти.

Виждаш ли защо не пиша вече в тази тема - плебее ми нещо и ми робее. И вони отдалеч на овен за заколение.

Не ми отговори на въпроса, момче, неудобен ли стои? Да го повторя ли, ако не си го разбрал? :-))

Ти не само си злобен, но си и ужасно ограничен. За християнството и колко го долюбвам, трябва да слезеш само една тема по-надолу от тази, но нали си кон с капаци, само в любимия Ислям отваряш.

Момче - аз бях дете още, когато съм била тук и там, за разлика от теб, а на едно дете не му ходят дълги поли май. И още от дете видях прекрасно какво представлява ислям в действие. А ти си неосведомен и това те прави смешен с прибързаните ти изхвърляния, които цапат само върха на обувките ти.

Виждаш ли защо не пиша вече в тази тема - плебее ми нещо и ми робее. И вони отдалеч на овен за заколение.

Не ми отговори на въпроса, момче, неудобен ли стои? Да го повторя ли, ако не си го разбрал? :-))

Oooхоо Луцке... ти си била дете тогава ... тц тц тц ..и всичко това през погледа на дете, което знае всичко, и е разбрало всичко :yanim:

Знаеш ли, ако не беше смешна, щеше да си трагична.. не аз не съм бил там.. но има други хора които също са били... защо обаче те както съм ти казвал и преди, не злобеят, а напротив, дори имат прекрасни и добри спомени от Либия... и за разлика от теб умозрителната , те не са били деца, те са работели там.... възрастни ....

Аз не съм живял в чисто мюсюлмански свят, живял съм само в такава среда, каквато има и в Бг... е може би не в твоя роден край, но поне в моя го има....ида вярно,не същия като арабския свят.. но те и в Турция не са арабски свят ..и манталитет...

И всичко това детенцето тогава е успяло да разбере.. явно още от тогава си била вундерчукундурка явно....

Айде не на мен и на другите тия.. става ли.... Че и цели томове за нравите на исляма развиваш.. извинявай, но ми е чудно, децата в Ливан с покривала ли ходят ?? че знаеш как се чувстват жените в тях....

Така че да говориш точно ти за ограничение, базирайки всичките си изводи от гледна точка на своята чукундура... не си ли малко нагла..и като кон с капаци да попитам?

Видях че и четивата са ти подобни.. в тях всичко трябва да е срещу ислямския свят и срещи исляма ... явно останалите ги отричаш....

Но това е твой избор.. само не се опитвай да го налагаш тука.. защото ставаш трагико-комична...

А относно християнството.. доста по-долюбвана е от теб, недей си криви душата..особено стане ли дума да сравнение с исляма..... в сравнение със сектите , е там нещата вече не са така, съгласен.....

Така че жено , запази поучителния си кисел тон за дружките си... тука и пред мен не минаваш ни на йота....

Нито като познания, нито като преживявания, нито като нищо.....

А относно въпроса ти.. какъв въпрос си задала, че май покрай всичките ти изхвърляния като мрена на сухо не успях да видя подобно нещо ?

П.С А впрочем май имаш успех, пред подобните ти.. за съжаление са малко, повикай още.. и още клонинги натвори :sobbing: Ще ти ръкопляскат, хвалят заслепението хахахахахах..... и поне ще видят колко знаеш, начетената..и умната :computer2: ( на разни религиозно -тенденциозни писания , псевдо-исторически такива също.. автохонизма май отдавна е отречен , Цанов такива като тебе май само го възраждат, и разни групи Дулу мулу и ала-бала велики арии хахахах )

Редактирано от Diin (преглед на промените)

темата Ислям /за любопитни/ ли е или

Арабски страни /за любопитни/

или Турция /за любопитни/?

:yanim:

хайде да разграничаваме нещата и да пишем по темата

и моля ако Лусия има зъб на мургав либиец-да си избива комплексите в съседния

форум:прихологическия :computer2:

пп в Либия дългите поли и забрадки за не мюсюлманки не са задъжителни,та...хм.

:angry:

хайде да разграничаваме нещата и да пишем по темата

и моля ако Лусия има зъб на мургав либиец-да си избива комплексите в съседния

форум:прихологическия :whist:

пп в Либия дългите поли и забрадки за не мюсюлманки не са задъжителни,та...хм.

Това последното го кажи на Овнешкото аскерче.

Абе не, хе, темата е за полюциите на преждевременно еякулиращите рязани пищови и за фантастните приказки от 1001 на девствени Шехаразади. :-))))))))))

Гледах, гледах... но не видях пРихологичен форум...

На тебе го казвах Лусия красива,няли се оплака,че те

насилили да носиш прилични дрехи.

ето линк към по-полезен за теб подфорум,

там може да си изплачеш мъката:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showforum=134

ако не ти харесва да четеш за Ислям:просто не влизай в темата,толкова

е проСто.

На тебе го казвах Лусия красива,няли се оплака,че те

насилили да носиш прилични дрехи.

ето линк към по-полезен за теб подфорум,

там може да си изплачеш мъката:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showforum=134

ако не ти харесва да четеш за Ислям:просто не влизай в темата,толкова

е проСто.

Али, ти си добро момиче, не се навирай между шамарите, какиното, не ща без да искам да те засегна нещо.

И не ми нареждай какво да правя и в коя тема да влизам, моля, че по този начин само рискуваш да не излеза от тази.

Алия,има и по просто решение.Не се изцепвайте така ,че да дразните хората.С писане на глупости и персонални обиди,както обича да прави Дийн и с писане на явни лъжи ,както обичаш да правиш ти,никого няма да убедите че черното е бяло и обратното. :whist:

Али, ти си добро момиче, не се навирай между шамарите, какиното, не ща без да искам да те засегна нещо.

И не ми нареждай какво да правя и в коя тема да влизам, моля, че по този начин само рискуваш да не излеза от тази.

Алоуу.. по полека , това да не ти е мястото където ще си вееш коня и ще се заканваш :angry: .. явно целта ти е да се захващаш с всички...... 

Че си избиваш нещастните комплекси стана ясно, само дето не си избрала подходящата тема и форум явно, нито си попаднала на подходящите съфорумци дето да ти ахкат и охкат на лъжите с умиление.....

Постоянните ти въртели около едно и сщо нещо, преживяно в детството ти... както каза Алиа, има психолози за тази цел.... можеш да се посъветваш с тях....

Алия,има и по просто решение.Не се изцепвайте така ,че да дразните хората.С писане на глупости и персонални обиди,както обича да прави Дийн и с писане на явни лъжи ,както обичаш да правиш ти,никого няма да убедите че черното е бяло и обратното. :whist:

Нейчо и той явно е откликнал на призива на Луцката..... 

Нейчо, май теб те видяхме колко си правдоподобен нали.... така че  за лъжи недей говори..... 

Абе,забравихте ли какво е причинил ислямът на България,на балканските народи,Европа и целият свят? И продължава да го причинява и то все по ефикасно.И никой ли не вижда експанзията му в локален и световен мащаб?Ако великият Тервел не беше разгромил 120 000 арабска армия през 717-718 г.край Константинопол,сега в цяла Европа щяха да пеят мюезини.И затова е бил канонизиран и е бил почитан до късното Средновековие.

Редактирано от WhiteHart
Обиди (преглед на промените)

Публикувано изображение

Точно!

Беше време да кажеш на @Длийнката,че историята която е чел по времето на ПУЦ-а е вече остаряло инфо!

Пък с тия еквилибристики Публикувано изображение с понятията които прави за да оправдае безкрупулното КЛАНЕ(може би за исляма е морално)на арменците (да не говорим за Тракийските българи)!

Ми те арабите и турците не бяха ли последователи на пророка Мохамед?

Що да ги отделяме от темата ислям ,пък и българите имаме опит и можем да го споделим в Европа-що за морал имат в исляма!

Публикувано изображение

Привет:-) Това, за което говориш долу-горе го поизяснихме. Нека сме толерантни и да дадем шанс на тези, които имат по-умерени възгледи да обяснят какво представлява тази религия. Инак модераторите пак ще затворят темата и ще бъдат напълно прави.

Точно!

Беше време да кажеш на @Длийнката,че историята която е чел по времето на ПУЦ-а е вече остаряло инфо!

Пък с тия еквилибристики Публикувано изображение с понятията които прави за да оправдае безкрупулното КЛАНЕ(може би за исляма е морално)на арменците (да не говорим за Тракийските българи)!

Ми те арабите и турците не бяха ли последователи на пророка Мохамед?

Що да ги отделяме от темата ислям ,пък и българите имаме опит и можем да го споделим в Европа-що за морал имат в исляма!

Публикувано изображение

Това е мнение, което смърди от страх. Камарерко се предпазва да не му се случи нещо такова. Няма нищо общо с Исляма, а със вътрешните страхове на някой ,който въобще не е чел Корана. То и по-голямата част от участниците в темата са такива.

Хората, които не могат да преодолеят към тях агресия в миналото си, които не могат да прощават,от жертви се превръщат в насилници. Озлобени същества... Не бива да се крият зад думичката "християнин". Защото тава е неразбиране на Морала на учението.

И какво трябва да им направиме на мюсулманите, някой да успее да преодолее личните си страхове? Нещо нехристово?

Тука в тази тема наблюдавам една идейна пародия от хора, които нито са "християни", нито "мюсулмани". Нямат и минимума "прочетена свещена книга". Какъв им е морала да дават мнение тогава? Некомпетентен морал..

Това е мнение, което смърди от страх. Камарерко се предпазва да не му се случи нещо такова. Няма нищо общо с Исляма, а със вътрешните страхове на някой ,който въобще не е чел Корана. То и по-голямата част от участниците в темата са такива.

Хората, които не могат да преодолеят към тях агресия в миналото си, които не могат да прощават,от жертви се превръщат в насилници. Озлобени същества... Не бива да се крият зад думичката "християнин". Защото тава е неразбиране на Морала на учението.

И какво трябва да им направиме на мюсулманите, някой да успее да преодолее личните си страхове? Нещо нехристово?

Тука в тази тема наблюдавам една идейна пародия от хора, които нито са "християни", нито "мюсулмани". Нямат и минимума "прочетена свещена книга". Какъв им е морала да дават мнение тогава? Некомпетентен морал..

Моралът им ... не е книжен.

Това мнение описва точно такива като теб - с морал на думи. Не сме забравили темата за Дънов и защо говориш така за камареро - май пристрастният страхливец, който не може да прости различното мнение там, си ти.

Така наречените свещени книги стават най-добре за подпалки, ако питаш мен.

Каквато "Любовта" ви - такъв и морала ви - на книга.

Християнин не значи гъзоблизец - точно обратното е.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Някак почувствах, че имаш впредвид - мен!

Благодаря за "компетентното" мнение. Вижда се... солиден житейски опит и триизмерен поглед върху нещата...

Ако аз не съм разбрал поправете ме... Темата не е ли "Ислям за любопитни", а не "ислям според курана" ?

От това разбирам не само свещената книга и религията, но и приложението, възприемането и ползата от тях в обществото. Ако греша - нека бъда предупреден от модераторите и няма да пиша повече в нея!

Аз се водя от собствен принцип : РЕЛИГИЯТА Е ОГЛЕДАЛНО ОТРАЖЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО ПРЕДСТАВЯНА.

Ако приемем, че някъде 11-12 век, християнските и мюсюлмански общества са били на едно ниво - сега какво, според вас на едни и също ниво на развитие ли са. Какво е допринесъл ислямският свят за благоденствието на човечеството? Нима в съвремените достижения на технологиите има някакъв равновес? Всички световни организации: ЮНЕСКО,UNICEF, ООН ( и още други за които не се досещам ) - не са плод на умозаключенията на мюсюлманските страни.

Малкото развитие, което демонстрират ислямските общества са в резултат на неминуемия си досег с християнските.

В мен говори( бивш мюсюлманин, по настоящем никакъв ), човекът живял в мюсюлманска страна и имал досег дълго време с тях.

Препоръчвам на всеки защитаващ красотата и величието на исляма, да иде в някоя ислямска страна, да поживе 2-3 години и едва след това да пише тук.

Но ако ще си говорим по "сухата" материя Ислям - да, той е "дълбок" и "космополитен", но САМО на книга...

Някак почувствах, че имаш впредвид - мен!

...

В мен говори( бивш мюсюлманин, по настоящем никакъв ), човекът живял в мюсюлманска страна и имал досег дълго време с тях.

Той има предвид мен.

Да си никакъв в този прогнил от фалшив морал свят, е равносилно на героизъм.

Защото означава просто да си човек. Това на плъховете не се харесва.

.................... Арабските средновековни дизайнери редили "мозайка на Пенроуз" преди над 500 години Главозамайващите мотиви по керамичните облицовъчни плочки от ислямските мозайки били създадени чрез използването на геометричен метод, "открит" от съвременните математици едва преди тридесетина години, пише Green.Democrit.com 24.02.2007 Западната математическа вселена в момента се тресе в резултат на невинно докторантско проучване на потънали в прах средновековни свитъци, съобщават "Лайв сайънс" и "Ню сайънтист". Оказва се, че главозамайващите мотиви по керамичните облицовъчни плочки, познати от ислямските средновековни мозайки, били създадени чрез използването на геометричен метод, "открит" от съвременните математици едва преди тридесетина години. Създателите на арабеските получили някога задача "от горе" да създадат комбинация от геометрични фигури, която едновременно да замъглява ума и да отваря сърцето на вярващите поданици. Така древните дизайнери създали шаблони за украсата на облицовъчни плочки, които покрили стените в обществените сгради из целия средновековен ислямски свят. Този стил на декориране е известен като "гирих" (girih). Той е изключително труден за изпълнение, тъй като е съставен основно от фигури на многоъгълници и звезди, очертани отгоре с линия, която придава на цялата плетеница характерната умопомрачителна зигзагообразност. За да се напаснат добре многооъгълниците, трябва да се спазва почти съвършена симетрия - в противен случай шарките ще изглеждат криви, поданиците ще ги напушва на смях, а майсторът ще го привикат да дава обяснение на по-висока инстанция, разказва Green.Democrit.com. Историците винаги са мислили, че за създаването на тези сложни шаблони, средновековните дизайнери и архитекти от сутрин до вечер са се мъчили с линийка и пергел. Башмайсторите обаче и по онова време са му намирали колая, дори ако трябва да изпреварят с поне 500 години математиците от Оксфорд. Докторантът от Харвардския университет Питър Лу се поровил из архивите в Ирак, Иран, Турция и Афганистан и открил ръкописи от XIII век, в които имало чертежи на точно пет многоъгълни форми, които се наложили като стандартни модели за създаване на "гирих". Свитъците били използвани като наръчници, преписвани и предавани от майстор на майстор. Чрез тази средновековна система на експертна комуникация стените на арабския свят били покрити с т.нар. "квазикристални" плочки. За разлика от стандартните шаблони с периодично повтарящ се набор от геометрични елементи, квазикристалните модели за декориране никога не се повтарят, но притежават ротационна симетрия. Западната наука достига до описанието на квазикристалния модел едва в началото на 70-те, когато откриването му носи световна слава на британския математик от Оксфорд Роджър Пенроуз, и става известно сред англоговорящите физици като "Penrose tiling", а сред българските им колеги - като "мозайка на Пенроуз" или "паркет на Пенроуз" (в зависимост от това в коя част от гарсониерата им още не е сложена настилка). Пенроуз за пръв път доказва, че два типа ("дебел" и "тънък") ромбовидни плочки могат да покрият равнина, създавайки непериодичен (апериодичен - бел.ред.) модел с петорна ротационна симетрия. Десетина години по-късно други изследователи откриват, че атомите в някои материали имат склонността да се групират в подобни непериодични структури, наречени "квазикристали". Така идеята за квазикристалите стъпва върху паркета (мозайката) на Пенроуз. Питър Лу достига до откритието си естествено по щастлива случайност. При посещение в Узбекистан крушката внезапно светва над главата му и той вижда прочутия непериодичен геометричен модел на Пенроуз по стените на сграда от XVI век. Очевидно вече пътят към успешната защита на Харвардската му дисертацията е постлан с гладка апериодична мозайка, след като успява да докаже, че откритието на Оксфордското светило е направено преди повече от 500 г. от арабски занаятчии. Повече за откритието на докторанта Лу ще бъде публикувано в новия брой на сп. "Сайънс". ............. Да не си чел Корана не е престъпление. Но изисква волеви, а разбирането и мисловен напън. Така, че всеки си преценява силите... А според свещената книга на Мюсулманите , само Аллах може да ви надари с разбиране...

....................

Арабските средновековни дизайнери редили "мозайка на Пенроуз" преди над 500 години

Главозамайващите мотиви по керамичните облицовъчни плочки от ислямските мозайки били създадени чрез използването на геометричен метод, "открит" от съвременните математици едва преди тридесетина години, пише Green.Democrit.com

24.02.2007

Западната математическа вселена в момента се тресе в резултат на невинно докторантско проучване на потънали в прах средновековни свитъци, съобщават "Лайв сайънс" и "Ню сайънтист".

Оказва се, че главозамайващите мотиви по керамичните облицовъчни плочки, познати от ислямските средновековни мозайки, били създадени чрез използването на геометричен метод, "открит" от съвременните математици едва преди тридесетина години.

Създателите на арабеските получили някога задача "от горе" да създадат комбинация от геометрични фигури, която едновременно да замъглява ума и да отваря сърцето на вярващите поданици.

Така древните дизайнери създали шаблони за украсата на облицовъчни плочки, които покрили стените в обществените сгради из целия средновековен ислямски свят.

Този стил на декориране е известен като "гирих" (girih).

Той е изключително труден за изпълнение, тъй като е съставен основно от фигури на многоъгълници и звезди, очертани отгоре с линия, която придава на цялата плетеница характерната умопомрачителна зигзагообразност.

За да се напаснат добре многооъгълниците, трябва да се спазва почти съвършена симетрия - в противен случай шарките ще изглеждат криви, поданиците ще ги напушва на смях, а майсторът ще го привикат да дава обяснение на по-висока инстанция, разказва Green.Democrit.com.

Историците винаги са мислили, че за създаването на тези сложни шаблони, средновековните дизайнери и архитекти от сутрин до вечер са се мъчили с линийка и пергел. Башмайсторите обаче и по онова време са му намирали колая, дори ако трябва да изпреварят с поне 500 години математиците от Оксфорд.

Докторантът от Харвардския университет Питър Лу се поровил из архивите в Ирак, Иран, Турция и Афганистан и открил ръкописи от XIII век, в които имало чертежи на точно пет многоъгълни форми, които се наложили като стандартни модели за създаване на "гирих". Свитъците били използвани като наръчници, преписвани и предавани от майстор на майстор.

Чрез тази средновековна система на експертна комуникация стените на арабския свят били покрити с т.нар. "квазикристални" плочки. За разлика от стандартните шаблони с периодично повтарящ се набор от геометрични елементи, квазикристалните модели за декориране никога не се повтарят, но притежават ротационна симетрия.

Западната наука достига до описанието на квазикристалния модел едва в началото на 70-те, когато откриването му носи световна слава на британския математик от Оксфорд Роджър Пенроуз, и става известно сред англоговорящите физици като "Penrose tiling", а сред българските им колеги - като "мозайка на Пенроуз" или "паркет на Пенроуз" (в зависимост от това в коя част от гарсониерата им още не е сложена настилка).

Пенроуз за пръв път доказва, че два типа ("дебел" и "тънък") ромбовидни плочки могат да покрият равнина, създавайки непериодичен (апериодичен - бел.ред.) модел с петорна ротационна симетрия.

Десетина години по-късно други изследователи откриват, че атомите в някои материали имат склонността да се групират в подобни непериодични структури, наречени "квазикристали". Така идеята за квазикристалите стъпва върху паркета (мозайката) на Пенроуз.

Питър Лу достига до откритието си естествено по щастлива случайност. При посещение в Узбекистан крушката внезапно светва над главата му и той вижда прочутия непериодичен геометричен модел на Пенроуз по стените на сграда от XVI век.

Очевидно вече пътят към успешната защита на Харвардската му дисертацията е постлан с гладка апериодична мозайка, след като успява да докаже, че откритието на Оксфордското светило е направено преди повече от 500 г. от арабски занаятчии.

Повече за откритието на докторанта Лу ще бъде публикувано в новия брой на сп. "Сайънс".

.............

Да не си чел Корана не е престъпление. Но изисква волеви, а разбирането и мисловен напън. Така, че всеки си преценява силите... А според свещената книга на Мюсулманите , само Аллах може да ви надари с разбиране...

Мечолари... приветствам опита ти да покажеш на заслепените злобари същността им.. но усещам че просто ще удариш на камък.....  :cool:

Остави ги, с постовете си тука  показват единствено колко са ограничени, дори претендиращите за някакви познания  ( по скоро псевдо-опит детски и  незнания  )    :huh:

Каквото и да говорят .. ...

" Наистина Ние низпослахме Напомнянето (Корана) и Ние непременно ще го пазим. "  [Св. Коран, 15:9]

" Вие трябва да сте правдиви. Правдивостта води към благочестието, а то води към Рая. Когато човек не престава да е правдив и настоятелен в правдивостта, той бива записван при Аллах като всеправдив. И странете от лъжата! Лъжата води към безпътството, а то води към огъня. Когато човек не престава да лъже и е настоятелен в лъжата, той бива записван при Аллах като лъжец. "

....................

Арабските средновековни дизайнери редили "мозайка на Пенроуз" преди над 500 години

Създателите на арабеските получили някога задача "от горе" да създадат комбинация от геометрични фигури, която едновременно да замъглява ума и да отваря сърцето на вярващите поданици.

Така древните дизайнери създали шаблони за украсата на облицовъчни плочки, които покрили стените в обществените сгради из целия средновековен ислямски свят.

Този стил на декориране е известен като "гирих" (girih).

Eй това е най-интересното в цялата история - получаването на задачата "от горе".

А истината е, че стилът "гирих" за редене на мозайки хич не е бил низпослание Аллахово, а е бил известен много преди да го научат арабите, на египтяните и шумерите. Арабите просто го доусъвършенстват. Гирих на езика на древните перси означава възел. От там и името на стила.

Да не си чел Корана не е престъпление. Но изисква волеви, а разбирането и мисловен напън. Така, че всеки си преценява силите... А според свещената книга на Мюсулманите , само Аллах може да ви надари с разбиране...

Да не си чел Курана не е престъпление. Обаче да си профан ще да е най-голямото блаженство според Аллах.

Това е мнение, което смърди от страх. Камарерко се предпазва да не му се случи нещо такова. Няма нищо общо с Исляма, а със вътрешните страхове на някой ,който въобще не е чел Корана.

Хе ,Мечоларик ти не си ли на банкетите?

Шефа Ви каза в интервю ,че тази година имате много годишнини за празнуване на Втория по Величие българин!

Ти си бил голям четливец след като си ПОпрехвърлил само "5000 беседи" сега и Корана ,бравос, машала ашколсун!!!хехехе

Сега @длийнката го разбирам той от много наряди и плюс това на служебното "ПиСи"разбира мого на ислямЪт

Само да ти кажа кой Го е страхПубликувано изображение

Lysander написа на 10 октомври 2009 - 10:02 : Мисля че целта на темата е :

1-во. Да се Говори за Ислям - само от челите свещената книга Коран тука този младеж иска да ми ограничи правото да се изкажа ,примерно (това си е типично ,мюслюлмански тертип)

2-ро. За нечелите да задават въпроси и по възможност да прочетат най-святата книга - непроменена и до днес , това е.. КОРАНА.той вече е изпаднал в онова състояние което трябва да повтаря заучени фрази Ето :две изречения едни и същи

3-то. По възможност Да се избягват исторически въпроси през 1912 в Кувейт обезлгавиха жена за изневяра , в турция заколили магаре с жена,исляма е с терористически характер и тем подобни глупости. Всеки който прочете Корана далеч ще се убеди че не е така.Ето Курана му е майката всекакви исторически "глупости" да се забравят и да се чете и НАИЗУСТЯВА КоранЪт!ашколсун машшала аферим

Мечоларик ей на тва му казвам промит мозък!Добре ,че в този форум е все още свободно пространство не е като вашиЯт!

Сега това дет си се постарал да копираш е много добре и е полезно но всичко това е от средновековието и исляма си е там още !- не е мръднал в развитието си!

Ето едно мнение което споделям:

- Но някои анализатори смятат, че самата същност на исляма противоречи на демократичните принципи!

- Не, това не е така. Има ислямски фундаменталисти, които смятат, че демокрацията и ислямът са противоположности. По същата логика много папи са твърдели до края на ХІХ в., че демокрацията е несъвместима с християнството. Но проблемът не е в това какво казват или не казват някои религиозни лидери. Проблемът е как си взаимодействат мюсюлманите на улицата. Според мен за мнозинството от европейските мюсюлмани демокрацията е една възможност. Тарик Рамадан казва съвсем ясно: "По-добре е да си мюсюлманин в Европа, отколкото в някои мюсюлмански страни." В някои арабски страни няма свобода. Много мюсюлмани на Запад са горди от европейската демокрация, защото смятат, че тя им дава повече свобода като религиозни хора там, отколкото в повечето близкоизточни страни.

от тука го ... http://www.novinar.n...ater=MjA4NDs2MQ==

Дийн, зачетох се във първия пост по темата:

"И ако Аллах не отблъскваше едни хора с други, щяха да бъдат разрушени и манастирите, и църквите, и синагогите, и джамиите, където името на Аллах се споменава много." [22:40]

От моя гледна точка недораслите за разбирането на Исляма, са хора, на които и думите им са лишени от изящество и красота. Поведението им е като да се осереш и с ла**ата да омажеш вратите на Тадж Махал. Наистина ги съжалявам...

От моя гледна точка недораслите за разбирането на Исляма, са хора, на които и думите им са лишени от изящество и красота.

Изрече мислителят Мечорали.

Поведението им е като да се осереш и с ла**ата да омажеш вратите на Тадж Махал.

Каква неподправена красота виждат очите ми - бисер на мисловните напъни на "мислителят" из монолози на ануса.

Но изисква волеви, а разбирането и мисловен напън.

Тъй става то, когато се объркват перисталтични вълни с мисловни процеси.

Наистина ги съжалявам...

А мен ме напушва единствено на смях.

Ако трябва да съм искрен, не съм прочел внимателно правилата на форума, но последните постинги са ... Мога ли да направя забележка на модераторите, които са крайно толерантни, както и на някои участници, които просто искат да се изявяват :P Не можем ли да минем без лични напдаки, обиди и т.н.? Зададох един, според мен, не чак толкова глупав въпрос, но не получих отговор, щото този, който трябваше да ми отговори сигурно се е отказал след поредната серия от лични нападки и странни съждения...

Ако трябва да съм искрен, не съм прочел внимателно правилата на форума, но последните постинги са ... Мога ли да направя забележка на модераторите, които са крайно толерантни, както и на някои участници, които просто искат да се изявяват Публикувано изображение Не можем ли да минем без лични напдаки, обиди и т.н.? Зададох един, според мен, не чак толкова глупав въпрос, но не получих отговор, щото този, който трябваше да ми отговори сигурно се е отказал след поредната серия от лични нападки и странни съждения...

Привет!

Бъди винаги искрен!

Прочети внимателно правилата!

Също прочети малко от историята на мненията и тогава прави забележки на модераторите!

Като гледам ти си "намбър уан" в изявите в последно време ,хехе

Тоя дето ша ти отговаря ,ще ти отговори ,братко бъди сигурен!

на кое казваш "странни съждения" и къде видя лични нападки!?!Публикувано изображение

Темата е много спорна и идеологически натоварена както виждаш !

Повечето участници са със заучени уроци, цели теми даже и не чуват останалите !

(също като сутрешно политическо предаване по "антена трес")хехехе

:D Хайде кажете ми вие как да направим това чепатене тук в нормална дискусия? Без наказания, почистване и затваряне на темата. Чакам отговор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.