Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гурджиев. Последният час от живота

Featured Replies

• Автор

Здравейте на всички ! Има една книга ,Животът е реален само когато съм на Гурджиев, за съжаление я няма на български.Ще е хубаво някой да я преведе,има много писано за него но самият той има три книги.

Има я на руски и по мое мнение, по-добре е да се чете на руски, защото е оригиналният език, Гурджиев е писал на руски. Макар че изказът му е изключително обременителен за четящия, нюансите на гурджиевската ирония могат да бъдат доловени единствено в оригинала.

От другите две е преведена на български "Приказки на Велзевул към неговия внук", от една жена, сега не мога да посоча името, може да се намери в интернет.

Изобщо, и на мен ми направи впечатление, че на български от и за Гурджиев има твърде малко, в сравнение с огромния материал на руски, английски, испански и др.

• Отговори 558
  • Прегледи 64,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Чел съм,,Приказки на Велзевул,,два пъти.Тази книга е като свредел в мозъка,разрушава логичните ти схеми докато я четеш,за съжаление руски знам малко,а пък текста на ,,Животът е Реален,,е дълбок,ще се надявам някой да я преведе,опитах се на руски но някои неща ми убягват,тази книга ми е станала мания.Минал съм през толкова системи,във всяка има зрънце истина,която обаче традицята е замърсила.

• Автор

За съжаление не познавам нито един човек, който да се интересува от Гурджиев достатъчно и дори малко, а аз съм изолирано явление. Чела съм за себе си. Но може да ми посочиш части от "Животът е реален..", които искаш да разбереш по-добре и да предложа мой превод, когато мога. Книгата си е доста трудна на места, особено частта с обясненията на психичните части и функции... аз лично не бих казала, че разбирам добре, макар да се опитах. Гурджиев е имал особена собствена система, включително собствена терминология и тя е била прилагана на практика според неговата преценка за всеки човек индивидуално, лично, чрез пряка работа с него или посредством по-обучени ученици.

Както ми се струва, след смъртта му школите са се затрили и са станали къде само едностранчиви, къде направо вредни, макар да съществуват доста такива.

Не е малко, че може да се прочетат записите на беседи и книгите му, на Успенски пък са изключително подредени и полезни, ако някой иска да се запознае с възгледите на Четв. път по-общо.

Но дотам.

И не съвсем дотам, зависи от всеки какво може да вземе в някакъв момент. Под "да вземе" искам да кажа - какво може да промени в себе си веднага, случва се и само от едното четене, а от четене много може да се "случи" и да остане.

"Животът е реален само когато Аз съм" е недовършена, даже само е започната, а свършва наникъде. Той спрял да я пише и толкова.

Тази книга е като свредел в мозъка,разрушава логичните ти схеми докато я четеш

Е това е добре - значи наистина успяваш да четеш.

п.п. аз най- вече поради това харесвам Гурджиев - напълно безпощаден е. (:

Много мило от товоя страна ако преведеш нещо от тази книга ! Даже ще ми е интересно да преведеш тези части които са ти трудни,за да ги обсъдим заедно.Много е интерсно как се случи в моя живот,разбирането на идеите на Гурджиев,още преди да съм чувал за него.Има нещо живо в нас което всеки за себе си трябва да улови,със собствена,цялостна воля а не фрагментирана,защото ума лесно се коромпира от различни влияния,които от своя страна създават затоворен енергитичен кръг,които се изразява като емоцинално поведенчески шаблон. И така живото в съзнанието е само проблясък.

• Автор

Не обещавам да стане веднага, пък и трябва да помисля кое място ще е по-подходящо да преведа, да прегледам книгата пак. Поглеждай към темата, ще се постарая да е тези дни, до седмица.

Не бях обърнала внимание, че руският вариант е превод от английски. Гурджиев е владеел много езици, но поне за "Велзевул" съм сигурна, че е писана на руски. И е превеждана на куп други езици, преди да бъде публикувана на оригиналния в Русия през 90-те.

Разбира се когато мож                                                                                                                                                                                                                                                  

Разбира се когато можеш. Гурджиев е владеел не само много езици,разбирал е от търговия,занаячийство,и какво ли не.       

• Автор

Два пъти го публикувам и нищо не излиза в темата :no-no:

Ще опитам за трети.

Да не би да е прекалено голямо? Нямам представа. Преведох Трета беседа - девет страници.

• Автор

Нов опит, този път на част от Трета беседа от "Животът е реален, само когато Аз съм".

----------------------------

ТРЕТА БЕСЕДА

изнесена от мен пред хубавичко оредяла група

Аз започнах така:

С целта всички мои обяснения, както и лекциите и докладите на различни инструктори, специално подготвени да прилагат на практика идеите ми в живота, които, също така, възнамерявам от тази година да прикрепям от време на време към вашата група, да бъдат продуктивни и да дават реални резултати по време на бъдещите ви общи събрания, частни срещи и обмяна на мнения, с други думи, за да не приемат всичките ви разговори, имащи отношение към моите идеи, характера, приеман от тях досега, а именно, както неотдавна ги нарекох – „срещи за взаимно приятно гъделичкане” – искам днес вече на тази, както може да се нарече, „първа среща на нови принципи”, да ви дам в качеството на наставление един съвет, отнасящ се само към вас, американците въобще, и особено към съставящите дадената група, непременното изпълнение на който може само по себе си, по мое мнение, в новосъздадените условия да спре развитието на пагубните последици на причините, предизвикани от грешките в миналото.

Доброжелателният ми съвет към вас, американците, съставящи в случая тази група и станали, благодарение на ред случайно създали се житейски обстоятелства, мои най-близки и основни приятели, се състои в указването на категоричната необходимост всеки от вас напълно да прекрати, най малко за три месеца, четенето на вестници и списания, и през това време да се запознае колкото може по-добре със съдържанието на всичките три книги от първата серия на писанията ми, озаглавени „Обективна и безпристрастна критика на човешкия живот”.

Запознаването със съдържанието на тези книги е съвършено належащо за всеки от вас, най-вече, за да добиете пряко или косвено информацията, осветляваща от всички страни онези определени понятия, върху които ще се основават и от които логически ще произтичат всички проблеми, които ще е необходимо да се разрешават на практика. Точно за тази цел беше организирана вашата група, а сега реорганизирана, за да се състои от хора повече или по-малко осъзнали абсурдността на обичайния ни живот и които, макар още да не сте го усетили с цялото си Битие, но сериозно се стремите да усвоите вече осъзнатото и продължавате да осъзнавате по възможност все повече аспекти от обективната истина, така че да определите съгласно с тях своята собствена реална индивидуалност, за да се проявявате после във всичко по начин, съответстващ на Богоподобно творение.

Необходимо е да се каже, че всичко, изложено от мен в трите книги от първата серия, в съвкупността си обхваща почти всички въпроси, които по мнението ми, формирано на основата на дългогодишни експериментални изследвания, могат да възникнат в условията на съвременния живот в обичайното мислене на човека, и осветляването на тези въпроси беше дадено от мен в такава логическа последователност и съпоставителна форма, че, приучавайки автоматично читателя към активно мислене и съдействайки на лекото и едновременно теоретичното усвояване на самата същност на третираните въпроси, да му даде възможност да осъзнае преди всичко, не само с автоматичното си съзнание, което в случая няма ценност, но с цялото си битие, най-важно и насъщно необходимо за възможността за по-нататъшна работа над себе си, ефимерната природа на предишните му представи и разбирания.

Всестранното запознаване с тези три книги е необходимо също и затова, че когато аз лично или упоменатите инструктори говорим на срещите по някакъв въпрос, който в дадения момент е въпрос „център на тежест”, и говорим за неговите детайли – да можем, с цел икономия на време, просто да се обърнем към съответната глава в първата серия и вие, имайки вече предварителна информация, леко да възприемате последователно развиваното от нас в детайли.

Например, възнамерявайки да говорим на днешната среща по въпрос, основан на данните, повече или по-малко изяснени от мен в последната глава на трета книга, именно в главата „От автора”, обсъждането на предложения въпрос трябваше да е продължение на тази глава.

И тъй, ако всички бяхте добре информирани за съдържанието ѝ, аз бих могъл за икономия на време да се обръщам към нужните пасажи, но сега ще съм принуден да губя време да ви чета определени извадки.

В настоящия случай се изисква главно познаване на частта от последната глава, озаглавена „Допълнение”, която написах след като показах в тази глава пълния автоматизъм на съвременния човек и пълното му нищожество по отношение на „независимата проява на неговата индивидуалност”.

Казвайки това, помолих секретаря си да прочете откъсите, които имах предвид.

Дословното им съдържание е следното:

„Такъв е обикновеният среден човек – несъзнателен роб, изцяло служещ на общо-вселенски цели, които са чужди на личната му индивидуалност.

«Той може да живее през целия си живот както е израсъл и е кристализирал благодарение на всевъзможните влияния, в крайна сметка формиращи условията на живота около него, и сам по себе си след смъртта да бъде унищожен завинаги.

«И макар това да е участта на всеки живот, същевременно Великата Природа е дала на някои животи, както в дадения случай, на човека, съответни възможности да бъде не просто сляпо оръдие, напълно и изцяло в служба на общо-вселенската цел, но едновременно служейки на Природата и осъществявайки съзнателно предопределеното за него, да произвежда нужното в излишък, и да оползотворява този излишък за своя „егоизъм”, тоест за определянето и проявлението на неговата собствена индивидуалност.

«Тази възможност също е дадена за да служи на съвместната цел, тъй като за равновесието на тези обективни закони такива относително освободени, само-построени, независими животи, и особено с човешки произход, са също толкова необходими.

"Говорейки по такъв начин за това, отчитам като свой морален дълг да добавя тук и особено да подчертая, че макар посоченото освобождение да е възможно за човека, не всеки човек има шанс да го достигне. Съществува огромно множество от причини, които не го позволяват и които в повечето случаи не зависят нито от нас лично, нито от великите космически закони, но единствено от различните случайни условия на нашето възникване и формиране, сред които главните, разбира се, са наследствеността и условията, в които протича процесът на нашата „подготвителна възраст”. Точно те са неконтролируемите условия, които може да не позволят да се случи освобождението”…

Прекъсвайки четящия на това място обясних, че от съдържанието на следващите няколко страници, пропуснати заради икономия на време, за нуждите на тазвечерната тема е достатъчно да се знае сравнението, което направих там между човешкия живот като цяло и течението на голяма река, разклоняваща се – на определено място, съответстващо, съгласно моето определение, на времето на достигане от човека на отговорна възраст, тоест възрастта, когато става ясно дали до този момент човекът е успял в придобиването на данни за притежаване на негово собствено Аз – на два потока, единият от които тече към безграничния океан за последващо движение, еволюционно само по себе си, а другият – към низшите области за последващо, но инволю-ционно движение, в този случай само за нуждите на природата. После посочих мястото, от което четенето трябваше да бъде продължено.

«За нас, съвременните хора – продължаваше да чете секретарят, – главното зло е, че при достигане на определена възраст придобиваме – вследствие на различните условия на нашето обичайно съществуване, устроено от самите нас, главно като резултат от ненормалното, така наречено, «образование» – обща наличнаст, съответстваща само на този поток на реката на живота, който в край на краищата се влива в «пъкъла», и навлизайки в него, ние оставаме пасивни и, без да мислим за последствията от това състояние, се подчиняваме на течението и биваме отнасяни все по-далече и по-далече.

"Докато оставаме пасивни, ще ни се наложи в хода на по-нататъшното ни съществуване робски да се покоряваме на всеки каприз на слепи събития от всякакъв вид и в резултат неизбежно да служим единствено като средство за «инволюционните и еволюционни построения» на Природата.

"Доколкото мнозинството от вас, присъстващите тук и слушащи моите обяснения, вече, както беше казано, сте «превалили» чертата на отговорната възраст и след обясненията ми искрено сте разбрали, че досега не сте придобили свое истинско Аз, и в същото време, съобразно същината на  всичко казано тук от мен, не сте си нарисували никакви особено приятни за себе си перспективи, тогава, с цел вие – именно вие, които сте осъзнали това – да не бъдете прекалено силно, както се казва, «обезкуражени» и да не изпаднете в така наречения «песимизъм», преобладаващ навсякъде в съвременния ненормален живот на хората, казвам го напълно искрено, без всякаква arrière-pensée (задна мисъл), че, съгласно моите убеждения, формирани благодарение на дългогодишни изследвания, подкрепени от множество съвършено изключително проведени експерименти, върху резултатите на които беше основан от мен «Института за хармонично развитие на човека» – даже за вас не всичко е изгубено.

"Моите специални изследвания и експериментално-статистически изяснявания по този предмет ми показаха ясно и много определено, че от Великата, Все-обгрижваща Майка Природа е предвидена и възможността съществата да се сдобият със зърно своя същност, което ще рече, свое собствено Аз, дори след влизането си в отговорна възраст.

«Предвидливостта на Справедливата Природа се състои в случая в това, че тази възможност ни е дадена след окончателното ни формиране в посока към отговорен живот, от собствените ни стремежи, възникващи посредством определени вътрешни преживявания и известни външни условия, кристализиращи в общата ни наличност данни за спечелване на такова ядро – разбира се с по-големи трудности, отколкото в подготвителната възраст.

«Процесът на съзнателно формиране в човешката наличност на такива данни е обусловен от трудностите на прехода от единия поток на реката на живота към другия.

«Тук е интересно да се отбележи, че изразът, често употребяван от съвременните хора, разбира се, съвършено автоматично, без всякакво разбиране на скрития му смисъл – «първо освобождение на човека» – носи в себе си, съгласно тълкуването на посветените от една съществуваща сега в Централна Азия школа, точно онзи метафоричен смисъл, чието разбиране аз в писанията си формулирах като възможността за всяка капка вода от първичната обща река да премине от потока, предопределен да изчезне в «пъкъла», към потока, вливащ се в огромното пространство на безграничния океан.

4Що се касае до възможността на този преход за човека, който в отговорната си възраст вече е стъпил в потока на «пъкъла», макар че и той е създаден от Великата Природа, съм длъжен да ви предупредя, за да не ви подтиквам към, така да се каже, «лекомислени илюзии» относно тази възможност да се премине от единия поток в другия, че това не е толкова лесно – просто да поискаш и да преминеш.

"Заради това е необходимо с постоянно активно съзнание, преди всичко с пределно напрягане на силите да достигне в себе си нарочна кристализация на данните, пораждащи в общата наличнаст на човека неизчерпаем импулс на желание за такъв преход, след което да последва дълга вътрешна борба, изискваща напрягане на всички вътрешни сили, с явните не-нормалности, кристализирали в индивидуалността му и очевидни дори за собствения му ум, тоест борба с кристализиралите навици, недостойни за човека даже от гледна точка на собственото му разбиране в спокойни моменти, която ще способства, първо, на възникването в нас на вътрешното ни «Зло-Добро», и второ, на поддържането и усилването на неговата мощ и сила в нас винаги и във всичко, именно онова «Зло-Добро», чието присъствие създава идеални условия, особено у съвременните хора, за наслаждаване на състоянието на «неизменен покой» – казано накратко, ще се изискват всякакъв вид съответстващи, много сложни и трудни приготовления…»

На това място, отново прекъсвайки четящия, аз продължих:

От съдържанието на току-що прочетения откъс всеки от вас трябва вече да е разбрал най-малко, че необходимо условие, изисквано преди всичко от човека за неговото все още възможно пристигане на новия път, а именно пътят на «еволюционното движение», е да има поне някои данни за придобиване на свое собствено Аз.

В случая на човек, в когото, заради условията на подготвителната му възраст, времето, предопределено от Природата за целта на естествената кристализация в съвместната му наличност на условия за обладаване в отговорна възраст на негов собствен Аз, не е било употребено с полза, тогава, ако в отговорна възраст, когато след основен здрав размисъл може понякога да бъде законно манифестиран в човека, той случайно проумее този факт и реши да се добере до възможността да бъде такъв, какъвто реално трябва да бъде, а именно, да има свой собствен Аз, той трябва за тази цел, преди всичко, постоянно и съзнателно да започне да кристализира в себе си седем данни – както е било установено от истински мъдрите хора на всички древни епохи – особено присъщи само на човека, данни, чията характерна проява е взаимодействието една с друга в пълно съответствие с фундаменталния закон на Света, свещения Хептапарапаршинок.

Днес аз ще говоря само за три от тези седем психични фактора, присъщи единствено на човека.

В общото психично функциониране на човека, в някои автоматично формирани или нарочно създадени условия, зависещи от мисловните асоциации и емоционалните преживявания, тези три фактора пораждат в общата наличност на човека три определени импулса.

Преди да продължа да обяснявам какво е необходимо и как е нужно съзнателно, както вътрешно, така и външно, да проявяваме себе си, за да се сдобием с възникването в себе си на данните, присъщи само на човека, които е желателно освен това да се явяват законни аспекти на индивидуалността на реалния човек, ще бъда принуден, предвид отсъствието в английския език на каквото и да е точно словесно обозначение за тези три импулса и, като следствие, липсата на поне приблизителното им разбиране, да си изгубя времето да ви дам макар приблизително разбиране и да избирам за тях някои повече или по-малко съответстващи условни названия, които ще използваме в последващите си разговори.

За примерно определение на първия от трите човешки импулса, необходими да възникват и да се проявяват в реалния човек, може да се използва английската дума can, но не в смисъла, в който думата се употребява в съвременния английски език, а в смисъла, в който англичаните са я употребявали до така наречената „Шекспирова епоха”.

Въпреки че за точното определение на втория от тези човешки импулси в съвременния английски език има дума, а именно wish, тя все пак се използва от вас, американците, също както и от самите англичани, само за да различава, несъзнателно разбира се, степените на израз на онзи, така де се каже, „робски импулс”, за който съществуват, особено в този език, множество думи като, например, «like», want, need, desire, и т.н.

А що се касае до думата за изразяване и разбиране на на третото определение на гореспоменатия човешки импулс, то в целия английски речник не може да се открие нито една даже приблизително съответстваща.

Този импулс, присъщ изключително на човека, може да бъде определен на английски само описателно, тоест с помощта на много думи. Аз бих го определил сега със следните думи: «пълното усещане на цялото за себе си».

Третият импулс, който понякога трябва да се появява в бодърстващото състояние на човека, една от естествено присъщите прояви в общото присъствие на всеки нормален човек, от всичките седем изключително-присъщи-само-на-човека импулси е най-важният, понеже съединяването му с първите два, онези именно, както вече казах, които приблизително могат да бъдат изразени на английски с думите can и wish, почти съставлява и представлява истинското Аз на човека, достигнал отговорна възраст.

Само в човек с такъв Аз тези три импулса, два от които са приблизително определени в английския от думите „I can (Аз мога) и I wish (Аз искам), получават в смисъла си значението, което предполагам; което значение и съответстващата сила на действие от тяхната проява, е достигнато само от човек, който чрез своите съзнателни усилия постига в себе си възникването на данните за пораждане на тези импулси, свещени за човека.

Само такъв човек, когато съзнателно казва „Аз съм” – реално е, „Аз мога” – реално може, „Аз искам” – реално иска.

Когато „Аз искам” – Аз чувствам с цялото си битие, че Аз искам и мога да искам. Което не означава, че ми се иска, че се нуждая, че ми харесва или, накрая, че желая. Не. „Аз искам”. На Аз никога нищо не му се харесва, на Аз никога нищо не му се иска, Аз не желае нищо и Аз не се нуждае от нищо – всичко това е робство; ако „Аз искам” нещо, на мен трябва то да ми харесва, даже да не ми се харесва. Аз мога да искам то да ми се харесва, защото „Аз мога”.

Аз искам – Аз чувствам с цялото си тяло, че Аз искам.

Аз искам – защото Аз мога да искам.

Основавайки се на собствения си опит, отчитам като абсолютно необходимо да отбележа тук, че трудността в ясното разбиране на всичко това без дълъг и дълбок размисъл и, изобщо, сложността на процеса на установяване на правилния път за добиването в нечия съвместна наличност на фактори за пораждане само на първите три от седемте импулса, характеризиращи действителния човек, произтича, от най-първите опити, заради факта, че от една страна тези импулси могат да съществуват почти изключително само когато някой има свое собствено истинско Аз, а от друга страна, това Аз може да бъде бъде в човека почти изключително само тогава, когато той има в себе си тези три импулса.

За съзнателното развиване в себе си на дадените импулси, присъщи само на човека, възнамерявам да ви препоръчам някои от простите упражнения, които предварително също бяха детайлно представени в програмата на основания от мен Институт и трябваше да бъдат обяснени на учениците, достигнали мезотеричната група.

Казах „прости”, понеже в различни сериозни школи, съществуващи даже в днешно време за човешкото само-усъвършенстване, имат за същата цел много сложни упражнения.

За реалното влияние върху общата наличност на изпълняващите всички тези специални упражнения, и по-лекото усвояване на изискваното и нужното, трябва да знаете преди всичко, че получената съвкупност от резултатите на различните функции, проявяваща се в психичния живот на хората, наричана „внимание”, от само себе си се разцепва автоматично чрез случайните обкръжаващи условия, както и чрез умишлената сила на волята, на няколко отделни части, всяка от които части може да бъде, разбира се също както от само себе си, така и нарочно, съсредоточена върху нещо отделно с определена интензивност.

В дадения случай от първа необходимост е да се научите да разделяте цялото си внимание на три приблизително равни части и да концентрирате всяка отделна част едновременно, за определено време, върху три различни вътрешни или външни „обекта”.

За възможността на практическото достигане на тази цел, в същата спомената детайлна програма беше указана серия от упражнения под името „подготовка на почвата”.

Макар че упражненията, указани в обстойната програма, бяха нарочно съставени в определена последователност с изискването да се започне от номер първи, обаче за вас, американците въобще, заради няколкото минали недоразумения, аз намирам за най-полезно да започнете от номер четвърти.

Това упражнение номер четири от серията за подготовка на почвата, се изпълнява така:

Първо, трябва да разделите цялото си внимание на три приблизително равни части; всяка от тези части да концентрирате върху един от трите пръста на дясната или лявата ръка, примерно показалеца, средния и безименния, констатирайки в единия пръст – резултата от извършващия се в него органичен процес, наречен „усещане”, в другия – резултата от процеса, наричан „чувстване”, и в третия – правейки някакво ритмично движение и в същото време автоматично провеждайки заедно с потока на умствените асоциации последователен или някакъв друг начин на броене.

Тук отново изниква въпросът за бедността на английския език, този път в смисъл, че съвременните хора, принадлежащи към английската раса и вие американците също, които сте заимствали техния език и го използвате в обикновения си живот, сте напълно лишени от каквото и да е разбиране на разликата между двата изцяло различни импулса в средния човек, а именно, между импулса на „чувството” и този на „усещането”.

Тъй като разбирането на разликата между тези два импулса е много важно за последващите указания относно всички упражнения, нужни за вас, както и относно действителната психична природа на човека, ще бъда принуден още веднъж да прекъсна логическата последователност на изясняването на темата, започната от мен, и да прахосам времето си в разясняване, само приблизително засега, на този неочаквано възникнал филолого-психичен въпрос.

За да ви обясня този много важен въпрос, разликата между „усещане” и чувство”, ще се наложи да ви дам съответстващо определение.

Човек „чувства” – когато онова, което се нарича „мотивиращи фактори” произлиза от една от разпръснатите локализации на неговата съвместна наличност, които съвременната наука нарича „симпатични нервни възли”, чието главното струпване е известно под името „слънчев сплит” и цялата съвкупност на фунционирането ѝ в терминологията, отдавна установена от мен, е наречена „емоционален център”; и той „усеща” – когато основа на „мотивиращите му фактори” е съвкупността от така наречените „моторни нервни възли” на гръбначния и частично на главния мозък, наречена според моята терминология „двигателен център”.

Точно това различие в природата на тези два непознати-за-вас независими източници представлява разликата във функциите, които вие не различавате.

За това четвърто подготвително упражнение, обяснено от мен днес, преди всичко е необходимо да се научите посредством съществуващото във вас понастоящем само като заместител, така да се каже „изпълняващ задължението” на онова, което в реалния човек би трябвало да бъде „внимание-насочвано-от-собствената-воля”, а във вас е просто „само-напрягане”, едновременно да наблюдавате три разнородни резултата, работещи във вас, всеки идващ от различни източници на общото функциониране на цялата ви наличност: а именно, една част на това ваше внимание

трябва да е заета с констатирането на извършващия-се-в-единия-пръст процес на „усещане”, другата с констатирането на извършващия-се-в-другия-пръст процес на „чувстване”, и третата част трябва да следи отброяването на автоматичното движение на третия пръст.

Въпреки че това четвърто упражнение е най-трудно от всички упражнения, съставящи серията, обаче в дадения случай, както казах, заради редицата недоразумения, за вас, по мое мнение, само това упражнение може, от една страна, да поправи миналите ви грешки, и от друга, да подготви всичко потребно за бъдещето.

И за да сте наясно с неговата значимост и наложителност за вас, както и с неговата реална трудност, е необходимо да го правите много, много пъти. В началото трябва да се опитвате през цялото време да разберете смисъла и значението на това упражнение, без да очаквате каквито и да е конкретни резултати.

Тъй като само всестранното разбиране на смисъла и значението на това четвърто – а за вас първо – упражнение, както и способността да го изпълнявате, по неволя ще ви облекчи в осъзнаването на смисъла и значението, също както и в изпълнението на всички следващи упражнения, необходими за постигането на ваша собствена индивидуалност, затова ви съветвам, така да се каже, да „мобилизирате” всичките си сили и възможности, за да „БЪДЕТЕ СПОСОБНИ” за известно време да не бъдете лениви и в същото време да бъдете, относно себе си, което ще рече към вашите слабости, съвършено безмилостни, защото от това първо упражнение зависи целият ви последващ нормален живот и всичките ви бъдещи възможности, присъщи само на човека, съгласно закона.

И така, ако наистина искате да имате в себе си това, което единствено може да отличи човека от обикновено животно, тоест ако искате реално да бъдете някой, на когото Великата Природа е дала възможността с желание, тоест с желание, изхождащо от всичките три отделни одухотворени части, и със съзнателен стремеж да трансформира себе си в, така да се каже, „обработена почва” за покълването и растежа на онова, в което е положена надеждата и очакването на СЪЗДАТЕЛЯ НА ВСИЧКО СЪЩЕСТВУВАЩО, тогава сте длъжни винаги и във всичко, борейки се със слабостите, намиращи се във вас съгласно закона, да се домогвате на всяка цена, преди всичко, към всестранно разбиране, и след това към практическото осъществяване във вашата наличност на упражнението, току-що обяснено от мен, за да имате шанс за съзнателна кристализация в себе си на данните, винаги пораждащи трите споменати импулса, задължителни да присъстват в общата наличност на всеки човек, имащ право да нарича себе си БОГОПОДОБНО ТВОРЕНИЕ.

• Автор

Сега пък не мога да го редактирам. Нищо, приятно четене. Да добавя само, че не е част, а цялата беседа все пак.

За в бъдеще ще знам колко голям текст може да се публикува и редактира наведнъж.

Благодаря ти ! Прочетох текста.

Невероятно,колко добре разбирам Гурджиев,това умствено напрежение-което неминуемо се получава-от четенето му,и най вече предполагам,от хората които са го познавали-не е случайно,не е самоцелно,то предполага установяването на несъзнателното в нас,което е станало център на съществуването ни. Това са полета от мисли,асоциации,емоции,които са установили ,устойчиви вериги на ,робство в нас.

С установяването на устойчивите асоциативни връзки,умът кристализира,той няма нужда от нищо излишно,,ново,,автоматизма в ума предполага непрекъснато повторение на емоциите,мислите,които се повтарят в зависимост от средата,обстановката,предпочитанията,желанията,установени в човека години наред.Да си представим един диск,които е ума,в началото,,детството,,впечатленията са интензивни,не са подложени на сериозен анализ,просто защото повторенията са нестабилни,ума се преориентира установява.

.....

Нещо липсва в коментара ти - според както си го написал то излиза, че всеки или хайде да речем, почти всеки по- възрастен човек е със кристализирал ум .... което не е вярно.

Винаги нещо липсва,никога нещата не са пълни,както и написаното от мен.Точно го каза ти,,почти всеки възрастен човек,,Важно е да се установи,дали има такъв процес в човешкия ум ?Разбира се не всеки е ходещ автомат.

• Автор

Важно е да се установи,дали има такъв процес в човешкия ум ?

Автоматизма и кристализиралите навици ли имаш предвид? Механичните, безсъзнателни емоционални реакции, умственото дърдорене, предизвикано от случайно изскочила дума, инерцията на тялото и изобщо инертността ни. Аз бях поразена, когато си го доказах опитно, като започнах да се опитвам да се самонаблюдавам. Поразена е слабо казано, бях съкрушена :D Но това е желаният ефект на задачата - да откриеш, че не си на себе си, че даже някой да ти крещи "опомни се", пак ще тръгнеш за десети път по неправилния тротоар.

Самонаблюдението, помненето на себе си, двустранното внимание подобряват положението. Дори се усеща много скоро промяна в едно, после в друго, после изскачат още и още и т.н.

После неизбежно пак забравя и пак се опомня, и номерът е да помни постоянно, че забравя, че всъщност спи и ходи насън. Обаче е ужасно трудно да не се забравя постоянно.

В това парче от книгата акцентът е върху тази наша разпокъсаност, разпиляност - затова той използва израза "съвместна наличност" за природния човек, неосъзнатия точно за разпиляното си недовършено състояние, зададено от природата и обстоятелствата човек. Искал е просто да го разберем, когато четем това.

А напрежението, предизвиквано от текста, е търсено нарочно, самото четене на неговите писания е изпитание за волевото внимание и степента на мотивираност.

Да точно това имам впредвид.Аз също го установих чрез самонаблюдение,дори не бях чел нищо за тези неща,просто един ден установих че в мен нещо се повтаря до безкрайност.Навиците,чувствата,мислите ми ,се въртяха със скорост която сякаш не позволяваше,никакви отклонения,но животът реши друго за мен,отклони ме от обичайното русло на нещата,започнах да наблюдавам,откривах странни неща за себе си и света около мен,имаше много болка и напрежение,но свикнах с нея.С времето осъзнавах ,как енергията протича в мен,как се оформя чрез емоциите и последващите от това възприятия,това създаваше парадигмата на моя свят.

Много е трудно да да се установи,реалното в самия теб, има толкова баласт,толкова фалшиви теории за битието че е нужно колосално усилие.На пръв поглед изглежда лесно, ,човек обича да се залъгва,, но не е,ако нещата бъдат казани направо едва ли нещо съществено ще стане,няма да има ефект тези приказки просто ще са игра на думи, за това индиректния подход с който си е служил Гурджиев е целял чрез примера да накара учениците му да установят за себе си,положението в което са изпаднали.

Много е трудно да да се установи,реалното в самия теб, има толкова баласт,толкова фалшиви теории за битието че е нужно колосално усилие.На пръв поглед изглежда лесно, ,човек обича да се залъгва,, но не е,ако нещата бъдат казани направо едва ли нещо съществено ще стане,няма да има ефект тези приказки просто ще са игра на думи, за това индиректния подход с който си е служил Гурджиев е целял чрез примера да накара учениците му да установят за себе си,положението в което са изпаднали.

Нов опит, този път на част от Трета беседа от "Животът е реален, само когато Аз съм".

----------------------------

ТРЕТА БЕСЕДА.......

Ако наистина сте разбрали това което сте прочели - бах ти боклука !....

За справка , ето Ви малко класика , да не би да си помислите , че Гурджиев е хванал Дявола за....опашката :)  :

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6_%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BB%D0%B8

Очевидно е трудно да се прозре (отсъствие на знания !) , че Гурджиев попада в съвкупността на онези сбъркани , пишман "магьосници" , поставящи собственото си "АЗ искам" пред действителното "така трябва"....характерно между впрочем за всяка религия ....

Друг актуален , подобен на Гурджиев (различен в нюансите само) , но много по-тарикат от него е Ошо (индийска школовка все пак  :) ).......

Единственото вярно е , че подобни вярвания въображаемо облекчават , някои психични дефицити и отклонения . То за това и почитателите му са много....

Но и напълно могат да разстроят иначе адекватното на действителността човешко мислене.....!!!

От тук нататък всякакви други коментари са излишни...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Да за Гурджиев е писано -дори това че е имал общо със Сталин и Хитлер-много,има биографични книги за него за методите му, какво ли не,интереса към него е голям за хубаво или лошо.Всеки си има ум,дали той говори глупости и много други като него е въпрос на гледна точка.Лесно е да казваш нещата от името на някой друг,да се криеш зад теориите им,по-трудното е да играеш себе си.Какво човек е установил за себе си това е стойността.

Да бъдеш последна инстанция за реалността, е типично за много гурута,,след мен всичко казано е излишно,,това е толкова тъжно че повече няма накъде.

....по-трудното е да играеш себе си.Какво човек е установил за себе си това е стойността.

За себе си е добре да откриеш , че :

Когато ти се забие ръждив пирон в петата можеш да си мислиш колкото си искаш , че няма нищо такова !

Облекчава !

Но е добре все пак ,  да не се стига до гангрена !.... :nono:

Същото е и на обратно .

Когато ти се забие "ръждива" мисъл у черепа може да се умопобъркаш , пък то нямало нищо такова !

Това е последна инстанция за реалността..... :)

Трудността тук се изразява в това , че пиронът може да се види и пипне , а мисълта не може .

Трябва и още нещо...!

(нов си тук и неподготвен - да ти е простено ! :) )

• Автор

Друг актуален , подобен на Гурджиев (различен в нюансите само) , но много по-тарикат от него е Ошо (индийска школовка все пак  :) ).......

И точно на тези "нюанси", главно у Ошо, гуруто на ширпотребната духовност (впрочем и тя си има своето място) дължим широкото насаждане на съвсем изкривени представи за истинската цел на системата на Гурджиев.

Мнозина са влачили от Гурджиев, скришом или явно, в това число и едно движение, възникнало на българска почва; но въпросът не е за авторските права, защото всички теглят от един източник - а той е действителното ни положение, истината за нас хората, но го използват по различен начин, за различни цели.

Гурджиев се е положил заради нас като мост между крайната Истина и тоталния абсурд, за да поправи, до колкото е възможно, грешките на други такива мостове, в периода на неистов атеизъм. Не знам дали ме разбирате. Но нямам желание да навлизам в обяснения за същността на неговия възглед, по доста причини, най-вече заради раздела, в който е темата. Така че по-добре да коментираме психологическите страни на метода.

Да за Гурджиев е писано -дори това че е имал общо със Сталин и Хитлер-много,има биографични книги за него за методите му, какво ли не,интереса към него е голям за хубаво или лошо.

Връзките са само косвени и изобщо няма доказателства, освен във въображението на разни версификатори. Гурджиев е изнасял беседи в Германия, школа май е създавана и там, и са проявявали интерес всякакви образовани хора, включително впоследствие оказали се на високопоставени длъжности в Третия Райх. Нещо такова се е получило, но е тенденциозно да се твърди, че Гурджиев е в основата на националсоциализма... А на болшевишкия режим още по-малко - достатъчно е да се прочете "В търсене на чудеса" на Успенски и личното отношение на Успенски към комунизма и събитията в Русия по време на революцията, за да се разбере.

Много от учениците на Г.И. във Франция са руски емигранти, а той постоянно е поддържал връзка, която не е афиширал дори пред тях, с православната общност там.

Всичко това никак не прави приумиците му истински , т.е. съответстващи на действителността...

Виж последните ми два поста. Само са минали под носа ти , без да са стигнали до съзнанието ти.......

Да,това е тъжното,когато пръста който сочи луната от средство се превърне в абсолютна истина ! И Иисус да иде при Папата,ще му каже да го остви да си гледа работата,и да не занимава ума си с глупости. Преди Христофор Колумб,хората са вярвали че земята е плоска,и това е доказвано от така наречените,,авторитети,,Гурджиев на едно място казва,колко лесно дадено нещо може да мине за истина,нужни са два-три факта и пълнеж измислици и ето ти теория ! Според мен това идва, защото човек се кланя на авторитетите,във всичките им форми,психологически и външни,какво ще направиш ако видиш Буда на пътя,без да можеш да изречеш и дума ? Ще му прасна един !

...човек се кланя на авторитетите....

Първо , внимателно си избирай авторитети ! Не е добре всеки път сам да откриваш огъня , пък и едва ли сам ще се справиш....

И второ , не им се кланяй, но си сложи каска....! :)

...хабер нямаш колко пъти съм падал от кайсия !...... :lol6:

Ами падал си защото не си слагал каска ! Пък и доколкото разбирам,май доста си се мотал в краката на разни гурота,и май всеки път си откривал огъня..Разбирам че това е твоя начин да изпъкнеш,все пак от толкова ментални удари по-главата,заслужаваш да бъдеш ,,гуро или авторитет,,както ти харесва. Ако няма да казваш нещо съществено по-темата.си събери ученици и си направете ашрам !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.