Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гурджиев. Последният час от живота

Featured Replies

Бай Чечи обича да спами просто, няма нищо. Все едно му е къде пише.

Редактирано от sollaris (преглед на промените)

• Отговори 558
  • Прегледи 65,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

:lol6:

Ти вземи иди на психиатър , ей така за всеки случай ! :lol6:

Сериозно каква е целта ти тук?

Сериозно каква е целта ти тук?

Какво да ти кажа ? :)

За всеки такъв въпрос си има и отговор !

Толкова си се "тръшнал" , че не виждаш отговора на този въпрос във всеки мой пост ........най-отдолу !  :lol6:

В този също ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Какво да ти кажа ? :)

За всеки такъв въпрос си има и отговор !

Толкова си се "тръшнал" , че не виждаш отговора на този въпрос във всеки мой пост ........най-отдолу !  :lol6:

В този също ! :)

Защо държиш да си прав на всяка цена ?
  • Автор

Толкова си се "тръшнал" , че не виждаш отговора във всеки мой пост най-отдолу .... :lol6:

Бай Чечи, моля те престани. Че наистина заприлича на маймунарник тук, честно. :(

Нечие решение да не се занимава с недостижими цели е грешно, произтичащо от извратено мислене ........ чичи да не си станал християнски поп бе брате. :Д

Ти си красноречив пример !

.......извратено е мисленето да си поставяш невъзможни цели !

Недостижимото е нещо съвсем друго ! 

Неговият смисъл е пътят !

Защо държиш да си прав на всяка цена ?

Е , в последния си пост не съм ли прав !

Пък като не съм прав посочи къде и защо !

Да дриска всеки може....

Бай Чечи, моля те престани. Че наистина заприлича на маймунарник тук, честно. :(

Ти го казваш.......

Нека продължи,това показва в действителност как човек може да се върти без да спре.Ето това вече не е теория,това е пример за инерцията на една объркана психика,дори при сериозен въпрос той не знае какво да отговори ?

Нека продължи,това показва в действителност как човек може да се върти без да спре.Ето това вече не е теория,това е пример за инерцията на една объркана психика,дори при сериозен въпрос той не знае какво да отговори ?

Просто си въобразяваш , защото се имаш за много нахакан и прочее...

...просто защото си твърде от скоро в темите.....

това , че ти в самолюбивото си заслепение не можеш да стигнеш до това , това не е мой психически проблем , а твой :

Преди ми е трябвало , но не съм го знаел.    Сега го знам , но не ми трябва.

Предай нататък !    Който , когато му трябва - да знае ....!   

Именно това е маймунското "съзнание"няма цел,посока,просто да начешеш крастата !!

Именно това е маймунското "съзнание"няма цел,посока,просто да начешеш крастата !!

Хайде ! Пак се издриска .... :)

Ми вземи са позабърши малко !

То ще излезе , че не само от психиатър имаш нужда.... :)

Просто си въобразяваш , защото се имаш за много нахакан и прочее...

...просто защото си твърде от скоро в темите.....

това , че ти в самолюбивото си заслепение не можеш да стигнеш до това , това не е мой психически проблем , а твой :

Преди ми е трябвало , но не съм го знаел.    Сега го знам , но не ми трябва.

Предай нататък !    Който , когато му трябва - да знае ....!   

Не ! не съм нахакан,просто ти благодаря ти ми даваш ценна информация,за това колко несъзнателен може да бъде човек ! Извинявам се за наранените ти чувства !Това ти поведение сигурно се простира и извън форума,нали ?

Не ! не съм нахакан,просто ти благодаря ти ми даваш ценна информация,за това колко несъзнателен може да бъде човек ! Извинявам се за наранените ти чувства !Това ти поведение сигурно се простира и извън форума,нали ?

Не съм забелязал да имам проблеми .

Най-малкото пък с такива като теб .

Тъй като си ми Неценен , просто от един момент нататък не те забелязвам и толкова....

П.П. Това също е урок , който ти и оня другия ...как му беше името , че вече го забравих ( :) ) ....трябва с внимание да изучите ....

Казано с други думи - с глупостници не се занимавам !

Хайде ! Пак се издриска .... :)

Ми вземи са позабърши малко !

То ще излезе , че не само от психиатър имаш нужда.... :)

Ако поне малко,вярвате на идеята на Гурджиев че човек е просто "автомат" ето примера ! Той едва ли в момента може да излезе от този поток на мисли ? Напълно сериозен съм ! Но какъв по-добър пример от действителността,където човек може да се учи,стига да има очи да види,уши да чуе.

Благодаря ти ,бай чечи-каквото и да значи това !

• Автор

Ако поне малко,вярвате на идеята на Гурджиев че човек е просто "автомат" ето примера ! Той едва ли в момента може да излезе от този поток на мисли ?

Да но тук нищо не може да се направи.

Може бе !  :nono:

Поне за малко се отделете от заблудите си и се опитайте да мислите със собствената си глава , това което ви се предлага...

Не искате да мислите ?!

Да си отговаряте на въпросите какво , защо , как .....ама аргументирано да защитите старото , или да предложите нещо ново и различно , и не просто ей така да се намирате на приказки....

Не се сърдете тогава на този , който ви предлага да мислите по по-друг начин.....

Проблемът е ваш ! И е повече от психологически.....не е само въпрос на запаметени "знания"...

Така е,колко пъти съм влизал в такива емоционални шаблони,знам структурата на това поведение,защото самия аз съм бил такъв-и все още в някакъв смисъл-но добре съзнавам до какъв омагьосан кръг води това..Ще пушиш от нерви,ще пиеш и така докато дойде следващия стимул,сякаш това е крайна фаза в поведението ? Затвърждаване на сигурността в поведенческите модели,за да може да няма излишни отклонения.
  • Автор

Проблемът е ваш !

Грижа ли те е за нас?

Бай Чечи, помниш ли сънищата си, сънуваш ли повече? Извинявай за любопитството, питам малко нахално, наистина.

Така е,колко пъти съм влизал в такива емоционални шаблони,знам структурата на това поведение,защото самия аз съм бил такъв-и все още в някакъв смисъл-но добре съзнавам до какъв омагьосан кръг води това..Ще пушиш от нерви,ще пиеш и така докато дойде следващия стимул,сякаш това е крайна фаза в поведението ? Затвърждаване на сигурността в поведенческите модели,за да може да няма излишни отклонения.

Така става, когато всичко в човека се "прави", без той да го разбира. Дори обикновено ще се възмути от тази идея, че не си управлява живота, най-много да приеме, че някой друг хитрец иска да го надхитри...Светът живее чрез него, върти го като зъбчато колелце, а него всъщност го няма. Обаче Гурджиев нали казва, че единственото, което отличава човешката машина от другите машини е, че той е машина, която може да осъзнае това.

Своята механичност.

Тежко е бремето на човека,той всячески избягва промяната,тя му носи свобода,но той я приема като проклятие !

Грижа ли те е за нас?

Бай Чечи, помниш ли сънищата си, сънуваш ли повече? Извинявай за любопитството, питам малко нахално, наистина.

До някъде - Да !

Ако трябва да бъда съвсем честен , нещата които съм постигнал (така мисля до доказване на обратното - винаги съм готов да преразгледам нещата) , то е било с труд и "жертвано" свободно време (е , вярно - за собствено удоволствие) .

Заинтересован съм да ги споделя с някого смислено .......защото и аз самият не съм абсолютно сигурен в изводите си .

Винаги е възможно нещо да се пропусне , да не се доразбере , да се разбере погрешно и т.н. ...

Т.е. готов съм на смислено обосновани корекции и изменения.....

При все това мисля , че се изказвам ясно , разбрано , обосновано , а по някога и емоционално.....

Винаги пояснявам с примери от живота - достъпни за всяко мислене.

Разбрал съм , че тази трудно оспорима очевидност дразни силно другите и предизвиква безмисловни реакции . 

Т.е. съм като огледало , в което хората виждат и най-малките си бръчки по лицето , а това "вбесява"...но аз по друг начин не мога .... 

Много рядко не сънувам . Случва се често да е и цветно . Поне половината си сънища помня когато се събудя . Случвало се е и да намирам решение на проблеми на сън , които в будно състояние не съм успявал да реша...

Не знам дали е важно , но спя сам в отделно легло и много се въртя и ритам в леглото на сън.....случвало се е на сън да избутам жена си от леглото .

Със заспиването проблеми нямам никакви - имам проблеми със ставането....не ми се става ! :)

Спя редовно по 8-9 часа , а по някога и повече , особено зимата и на студено...на 60 г съм....

Също почти безболезнено понасям принудително безсъние - да кажем случвало се е 35 часа за 7 дни . Или за три дена 9 часа. В тези случаи умът ми е бил зает напрекъснато - спра ли да мисля и заспивам.

Но никак не ме кефи ! Най-ми е трудно да не спя в часът на Бика (около 2 часа).

Опитвал съм , но така и не можах да се науча да спя прав - падам . 

Приятели са ми мерили , как са го правили не знам , когато ми се спи - заспивам за не повече от минута.

Иначе без усилие мога да заспя по всяко време , дори преди не много време да съм се събудил от сън.

Мога да заспя при не висок шум без усилие (при по-силен шум трябва да си го наложа).

Само за сведение - работя на въртящи се дневни-нощни смени и това никак не ме притеснява.

Поради тази причина мога да спя и на части - да кажем два пъти по 4-5 часа или три пъти по 3 часа в денонощието.

А , щях да забравя ! Може и да е важно от био-химична гледна тока .

Мога да пия не силно кафе и след 10 минути да заспя , но иначе кафето си ме улеснява да съм буден. Всеки ден пия по 3 малки турски кафета (само такова пия!) , ей така за кеф и от как се помня...с цигара-две . Към днешна дата пуша по 17-18 цигари на ден. Било е и по 2 кутии.... Пия по 30-40 грама ракия през вечер-две-три , според настроението и плана за деня. Почти всеки ден ям кисело мляко по една кофичка - много ме кефи !...  :)  

Мисля , че отговорих изчерпателно. Психолозите и психиатрите са на ход .....! :)

Любопитни са ми резултатите - за това така широко се описах....

[quote name="witness" post="

Така става, когато всичко в човека се "прави", без той да го разбира. Дори обикновено ще се възмути от тази идея, че не си управлява живота, най-много да приеме, че някой друг хитрец иска да го надхитри...Светът живее чрез него, върти го като зъбчато колелце, а него всъщност го няма. Обаче Гурджиев нали казва, че единственото, което отличава човешката машина от другите машини е, че той е машина, която може да осъзнае това.

Своята механичност.

..........

Чичи ти не разбираш, че никой не ти оспорва философията в случая - но философията е лимитирана що се отнася до разкриване на процесите в съзнанието. Каквото и колкото да философства човек, промяната, която се осъществява в състоянието на съзнанието, е нищожна.

Чичи ти не разбираш, че никой не ти оспорва философията в случая - но философията е лимитирана що се отнася до разкриване на процесите в съзнанието. Каквото и колкото да философства човек, промяната, която се осъществява в състоянието на съзнанието, е нищожна.

Да,точно прекаленото философстване,в това е проблема,поставянето на етикети за щяло и нещяло,влизането в роля от която не знаеш кога да излезеш,ето това е голямата драма ! Не можеш да видиш живота по-новому,ако имаш готови отговори за всичко,света ти ще е малък,в него ще са книгите които си чел и тяхната логика,опита и социалния ред в които живееш и както казват"човек на своето време",механизъм чрез който новото, промяната напълно отсъства.

Чичи ти не разбираш, че никой не ти оспорва философията в случая - но философията е лимитирана що се отнася до разкриване на процесите в съзнанието.

Каквото и колкото да философства човек, промяната, която се осъществява в състоянието на съзнанието, е нищожна.

По първото :

Ти пак си приказваш ей така - да се намираш на приказки . Изобщо ти е стил !......

Покажи мой пост в който твърдя обратното (абсолютна истина).

Разбира се , че е "лимитирана" .....за теб .  :)

В същност всяко знание , което и да е то , е ограничено .

Ограничено е от "хоризонта на виждане" на нашата сетивност .

Разбира се за всеки степента на обхват е различна , но има общи граници валидни за всеки !

Сетивност - непосредствена (очи , уши.....мозък....) и опосредствена (микроскоп , телескоп - пак като очи......мислене - като мозък...)

На пръв поглед е еднакво , или поне сходимо , но "лимитирано" означава друго нещо , във всеки случай непреодолимо (от "лимита" няма повече или по-малко - лимитирано е !).....т.е. "ограничено" ако е непреодолимо непосредствено (да кажем , че така се случи - възможно е) , преодолимо е опосредствено ....

Влязло веднъж в мисленето , в случая "лимитирано" те "разклаща" понеже не е същото като "ограничено" , не е с адекватно смислово значение - заместваш вярното с невярното !

И в последствие поддаваш - подвежда те в мисленето.

В заключение : а) непознаването на понятията , води до изкривяване в мисленето .

б) изкривяване в мисленето , води до грешни решения.

Без понятия , няма мислене ! Не можеш два прости факта на кръст да свържеш....

Има надприказване.....

В резултат , по второто :

Никак не е нищожно !

Тук ограничения няма !

Има качествени превръщания ! (виж горния пасаж !)

Ако не разбираш горното , ето и измерим пример :

Цената , стойността на необработения диамант е много по-ниска , в сравнение с този който е обработен - превръща се в брилянт ...! 

Самият диамант при определени условия изгаря и се превръща в газ , а пък газът може да се йонизира в плазма ....и т.н.

Друг е въпросът , че при някои възможният за постигане диамант е само и просто парче въглерод....кафяви каменни въглища с потенциал за диамант.... !  :)

За да се превърне в диамант е нужно количествено натрупване , за да е възможно качествено превръщане - усилие и дейност при високо налягане и температура...! :) 

Подобни са процесите с мисленето....!   :)

Тук е малко , нещо като в Комунизма - " От всеки според способностите , на всеки според потребностите !" ...... :lol6:

........

Чисто философстване - когато на седмия ден Бог седнал да си почива, изведнъж се присетил, че забравил да даде на хората "понятия", а без понятия как ще мислят горките.  :Д

В примера на Гурджиев има някои пропуски, които са несъществени и за това не е акцентирал на тях, но в действителност, масата хора изглеждат още по- фрапиращо от рода на : каретата се мъчи да изпълнява функциите на коня, коня на файтонджията, а файтонджията на каретата. И ти така - първо понятията пък после мисленето, а след мисленето, още мислене и още мислене, и още ....... не автоматизъм, ами направо по релси и даже не се движи, а само вдига пара и врява. Искаш да се надприказваме - няма лошо - но в случая с тази тема, предизвикателството, което търсиш е безинтересно. Намери друга, ще се включа - в тази се надприказваш със себе си.

Да,точно прекаленото философстване

Е изключително лесно и просто - който не си го е поставил за цел, той не го е усвоил.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.